紅磡民泰街小店 清無論是各種滷肉飯,或是炸豬扒炸雞脾炸花枝丸都價格親民,菜色有心思仲有芋蓉肉鬆吐司或者係奶凍吐司都好吸引~-今日晚餐買左雞脾滷肉飯同抹茶奶凍吐司最欣賞雞脾同滷肉飯分開上滷水汁唔會剩係死咸好濃郁的香氣雞脾都滷得好食滷肉半肥瘦帶豬油香,撈飯一流。-至於抹茶奶凍吐司奶凍厚厚的夠晒滑溜抹茶醬用上丸久小山園的抹茶粉濃郁抹茶香,不過我覺得奶凍再少甜會更好,可以更加突顯抹茶的深度。-最後仲跟套餐叫左奶茶好大支啊~有茶香亦都夠滑溜。

紅磡民泰街小店 清
無論是各種滷肉飯,或是炸豬扒炸雞脾炸花枝丸
都價格親民,菜色有心思
仲有芋蓉肉鬆吐司或者係奶凍吐司都好吸引~

今日晚餐買左雞脾滷肉飯同抹茶奶凍吐司
最欣賞雞脾同滷肉飯分開上

滷水汁唔會剩係死咸
好濃郁的香氣

雞脾都滷得好食
滷肉半肥瘦帶豬油香,撈飯一流。

至於抹茶奶凍吐司

奶凍厚厚的夠晒滑溜
抹茶醬用上丸久小山園的抹茶粉

最後仲跟套餐叫左奶茶
好大支啊~有茶香亦都夠滑溜。
2022-11-01 118 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨多元台灣小食店😋-清 🇭🇰 紅磡民泰街25號黃埔108商場地下1號舖 🇭🇰-🍠🥪芋泥肉鬆三明治 $40💯紫色既芋泥同金黃色肉鬆顏色配搭好柔和💯芋泥本身冇加好多糖, 只有原本既香芋味, 凍凍地香甜味更突出💯芋泥漿住左D肉鬆, 所以咬開都唔會食到周圍係, 好方便, 但口感都唔會太笠-🐥🥪搗蛋醬厚雞扒三明治 $48✨外賣本身冇切, 可能驚D汁整到個袋污糟, 自己返去再切開係幾打卡able✨雞扒真係好厚, 仲熱辣辣, 加埋好fresh既生菜番茄同酸酸甜甜千島醬好開胃-🍖蒜香台灣腸 $20💯5條仔台灣腸好Juicy, 仲有岩晒重口味既蒜片-🧋一樽香奶茶 $15 (三明治加購只需 $9)✨好飲! 唔太澀亦唔太甜✨奶滑茶香非常欣賞-
👧🏻😋👅🍽✨

🍖
蒜香台灣腸 $20

💯5條仔台灣腸好Juicy, 仲有岩晒重口味既蒜片
🧋
一樽香奶茶 $15 (三明治加購只需 $9)

✨好飲! 唔太澀亦唔太甜
✨奶滑茶香非常欣賞
外賣自取
趕時間嘅情況下見到呢間只做外賣嘅台式外賣小店 門口啲相相當吸引就試下😆見到入面有好多北海道3.6牛乳😋餐廳主要做滷肉便當 滷味 三文治仲有小食同嘢飲❤️三文治款式好吸引🤤落完單等5分鐘左右已經攞得❤️走嘅時候仲見到呢個poster🥹太有愛了滷三寶滷肉便當 可以喺豆乾 蘿蔔 豬耳 雞蛋 雞胗同雞翼任選三款😋滷味同滷肉飯分開上 我叫左雞翼 雞胗同豬耳 豬耳好厚咬落彈牙爽口👍🏻全部都好入味焙茶oreo三明治好特別 本身仲怕會好甜 食落甜度啱啱好 oreo打到好碎唔會有顆粒影響口感 而且食到焙茶嘅香味 不錯👍🏻草莓鮮奶比相像中好飲 飲落唔會係好假嘅士多啤梨醬甜味 成杯野除左士多啤梨甜味仲有酸味 亦見到士多啤梨籽👍🏻幾解渴

見到入面有好多北海道3.6牛乳😋

焙茶Oreo三明治

下午茶
焙茶Oreo三明治
  • 草莓鮮奶
2022-10-20 71 瀏覽
黃埔真係越開越多新餐廳 越嚟越多美食🤟🏿之前見人推介呢間台灣外賣小店嘅芋泥三文治絕對係衝住佢而嚟😛 太想念台灣吐司了小店除咗三文治之外 仲有主打台式便當!🤟🏿______________________________〰️ 厚切鹽酥雞扒滷肉便當 $58便當分別有四款選擇 我就揀咗鹽酥雞扒個款雞扒好厚身 外層嘅粉漿薄薄一層 炸得幾鬆脆!配嘅滷肉飯肥瘦適中 仲有半隻滷蛋同蔬菜😛〰️芋泥肉鬆三明治三文治份量比想像中大 芋泥同肉鬆份量都好慷慨🤣芋泥壓得好綿密 入口淡淡芋香 有少少偏甜加埋中間肉鬆 呢兩個配搭真係無得輸🫶🏿不過最驚喜反而係外層嘅麵包 好新鮮濕潤令到成個整體成件事 更加好食同融合🫶🏿呢個價錢我會想encore 性價比很可以🤣見佢地仲新出左其他口味 心郁郁🤭______________________________

黃埔真係越開越多新餐廳 越嚟越多美食🤟🏿
之前見人推介呢間台灣外賣小店嘅芋泥三文治
絕對係衝住佢而嚟😛 太想念台灣吐司了
小店除咗三文治之外 仲有主打台式便當!🤟🏿

〰️ 厚切鹽酥雞扒滷肉便當 $58

便當分別有四款選擇 我就揀咗鹽酥雞扒個款
雞扒好厚身 外層嘅粉漿薄薄一層 炸得幾鬆脆!
配嘅滷肉飯肥瘦適中 仲有半隻滷蛋同蔬菜😛

令到成個整體成件事 更加好食同融合🫶🏿
呢個價錢我會想encore 性價比很可以🤣
見佢地仲新出左其他口味 心郁郁🤭

2022-10-19 42 瀏覽
清 C H I N G紅磡民泰街25號黃埔108商場地下1號舖Shopl, 6/F., 108 Shopping Arcade,25 Man Tai Street, Hung Hum, Kowloon————————————————————————師兄 行過路過 留意下有心台食小店吃 吃得有意義香港地 當然撐番自己人清 大大隻字 下午茶-多肉食物厚切鹹酥雞扒鹹香鹹香 雞皮超脆🙊樽裝冬瓜茶甜度岩岩好 靚樽靚Logo🐳🐥開心仔滷肉飯配鹹酥雞粒樽裝奶茶下午茶-安妮亞喜歡這個花枝丸 & 鹽酥雞翼
清 C H I N G

樽裝奶茶

下午茶-安妮亞喜歡這個
花枝丸 & 鹽酥雞翼

2022-10-17 45 瀏覽
而家台式三明治真係越嚟越hit,不過要搵到一陣好食又抵既就唔容易,紅磡新開呢一間就值得推介比大家喇~👅芋泥奶涷三明治 $40呢個芋泥幼滑中有啲芋頭粒,增加左口感,北海道3.6牛奶奶凍同芋泥既比例都好好,一比一幾啱味,奶凍既奶味亦都好濃厚,連埋軟林林既麵包,好滿足又飽肚🥰👅焙茶oreo三明治 $42如果食悶左普通口味,呢款咁創新既三明治就啱哂你喇!估唔到焙茶既甘香同oreo既味道咁夾,軟熟既麵包又有脆既oreo喺中間,整體唔會好甜,幾有驚喜幾好食😋👅鹽酥花枝丸 $18呢個新鮮炸起既花枝丸,外面少少脆口,入面勁多花枝!同普通既花枝丸唔同,呢個香好多~👅手工芋泥鮮奶 $28怕飲甜嘢嘅朋友,呢個就啱你啦,淡淡地嘅芋頭味,加埋牛奶,飽肚又好飲👅古早冬瓜茶 $15係台灣既味道呀🤪

👅芋泥奶涷三明治 $40

👅焙茶oreo三明治 $42

👅鹽酥花枝丸 $18

👅手工芋泥鮮奶 $28

👅古早冬瓜茶 $15
係台灣既味道呀🤪
2022-10-16 41 瀏覽
小妹下晏經過黃埔見到間名叫「清」既舖頭,裝修好有風格,舖頭名係用毛筆書法寫出黎~但第一眼以為係姜濤既「濤」字🙈 呢間主打係台灣食物,有飯🍚三文治🥪及飲品等…小妹今次主要叫食餐+飲品😝 特別一提呢間係外賣🥡店架~鹽酥豬扒滷肉便當🍱$56呢間餐廳以魯肉飯為主,小妹就點咗鹽酥豬扒滷肉便當🍱 便當中有魯蘿蔔、薑、菜、半隻蛋及魯肉,非常豐富既配菜😍 豬扒好味😋厚切肉嫩,算幾多又唔會好油好肥,加上魯肉汁好多,一路食豬扒一路配魯肉飯真係好惹味🥳冬瓜茶跟餐🥤$9小妹好耐冇飲過冬瓜茶,飲落好清甜,且個樽好靚😍鍾意❤️滷三寶滷肉便當🍱$52店舖有6款滷水餸菜款式選擇,小妹今次擇咗豆腐、雞蛋🥚味道不錯,每款都好入味,特別蘿蔔一食就好多水🤩百香果綠茶🍵跟餐$12味道清新,好香百香果味道,唔會太甜😍雖然呢度只得外賣,但仍然覺得好食👍🏻 職員細心有禮,好似豬扒便當🍱既盒蓋,會預先剪開個口等水蒸氣散走,只係而家疫情😷關係,都少少驚外賣拎返屋企時,搞到食物污糟…留意👀返店舖即場炸,所以要留d時間等餐時間喔☺️

鹽酥豬扒滷肉便當🍱$56

冬瓜茶跟餐🥤$9
小妹好耐冇飲過冬瓜茶,飲落好清甜,且個樽好靚😍鍾意❤️

滷三寶滷肉便當🍱$52

百香果綠茶🍵跟餐$12
味道清新,好香百香果味道,唔會太甜😍

《清 - 紅磡》呢排突然間好沉迷有芋泥既野食同飲品🤓如果見到有芋泥option簡,我首選都係會選擇芋泥產品😁呢間台灣外賣店其實我成日都會行過,不過買完要搵地方食就比較難搞啲😅今次要去朋友屋企作客,佢屋企又喺紅磡呢邊,我地就話不如買野上佢屋企食啦😎所以終於比我有機會試到佢既台式吐司啦🤓當日我揀咗兩款台式吐司,一個便當同埋一份菜for三個人既份量💁🏻‍♀️搗蛋醬厚雞排三明治🥪$48呢個雞扒三明治勁厚切😱入面有生菜同蕃茄,搗蛋醬原來就即係千島醬加埋蛋黃醬,加埋曬所有野一啖咬落去真係罪惡感滿滿😝不過呢個三明治喺街食既話會食得好較論盡😂我哋返到朋友屋企後將佢切開兩件,又可以share,又唔使驚咁大份食到周圍都係😋💁🏻‍♀️芋泥肉鬆三明治🥪$40呢個一聽就知係我點架啦,又係勁厚爆曬餡的🤓芋泥塗滿左成件三明治,而且肉鬆量都十足,口味又咸又甜咁好得意😎你可以當佢係甜品都得,但建議同朋友share 食😉因為芋泥食得多其實都會好飽好滯,一件可以打爆左你個胃既空間😝💁🏻‍♀️滷三寶滷肉便當🍱$52朋友唔太喜歡三明治做正餐,所以幫佢叫左個台式便當,滷三寶簡左豬耳做配菜,個飯其實已經有滷蛋、滷肉同醃蘿蔔,都幾豐富架😎
《清 - 紅磡》

💁🏻‍♀️搗蛋醬厚雞排三明治🥪$48

💁🏻‍♀️芋泥肉鬆三明治🥪$40

💁🏻‍♀️滷三寶滷肉便當🍱$52

朋友唔太喜歡三明治做正餐,所以幫佢叫左個台式便當,滷三寶簡左豬耳做配菜,個飯其實已經有滷蛋、滷肉同醃蘿蔔,都幾豐富架😎個汁甜甜地,配飯一流😚

💁🏻‍♀️鹵 清菜$12

本身打算清清地叫份菜大家一齊share下,番到去發原來係勁濃味架🤣食食下其實真係會好想有個飯比我地,因為個汁真係好開胃

💁🏻‍♀️鹵 蘿蔔$10

蘿蔔煮到勁入味而且無渣,一份有兩件剛剛好,我地三個月每人分到啲啲都好足夠
2022-10-14
  • 芋泥肉鬆三明治
  • 搗蛋醬厚雞排三明治
《𝒄𝒉𝒊𝒏𝒈今日食咩好?》紅磡一向多好嘢食 每次一見到有新餐廳都會試下🤩 今次仲見到間黃店台灣菜!一於試下清係咪咁好食😆 見到有某啲港產片飛尾 仲有九折!【鹽酥豬扒滷肉便當】$56通常滷肉都係配飯 見到+$2轉熱拌新竹米粉!撈米粉真係勁索汁 爽口入味!份量多之外 感覺無飯咁heavy! 因為雞扒賣晒 就揀豬扒~ 味道唔會過咸 但有啲部位偏乾身 有少少可惜🥹【蒜香台灣腸】$20台灣腸世一‼️ 20蚊有2條台灣腸 同我之前食黑橋牌一樣價格 其實都好抵食🥹 香腸係黑椒味 再加埋燒過嘅蒜片 真係好好食😆【焙茶Oreo三明治】$42見到有勁多口味三明治 最後揀左新口味焙茶+ Oreo 我真係第一次試🫡成件事又唔太差 焙茶醬好濃郁 仲中間夾住Oreo碎 反而就唔係好食到Oreo味!重點係唔會太甜‼️🤤Rating: 8/10📍清 紅磡民泰街25號黃埔108商場地下1號舖

【鹽酥豬扒滷肉便當】$56

【蒜香台灣腸】$20

【焙茶Oreo三明治】$42

🤤Rating: 8/10
📍清 紅磡民泰街25號黃埔108商場地下1號舖
經過紅磡,見到呢間裝修都幾特別嘅🇹🇼台灣外賣小食店,我就決定夜晚,一於買啲嘢食返屋企試吓🥡芋泥肉鬆三文治🥪呢一個芋泥肉鬆三文治,真係好啱我口味啊,事關我真係好鍾意食芋頭嘅菜式,😍芋泥入口都幾滑,芋泥餡料亦都有啲芋頭粒,芋頭味香濃,肉鬆入口仲係好脆,唔會比芋泥影響到濕立立🧡,加埋肉鬆甜甜鹹鹹咁樣真係好正,麵包亦都選用左白麵包 🍞,麵包鬆軟,呢一個三文治真係好足料!正呀!🫶🏻古早冬瓜茶 🍹呢一個古早冬瓜茶🫒,有驚喜喎,味道真係好正,打開個蓋已經聞到好香嘅冬瓜茶味道🤩,用樽仔裝亦都完全冇加冰令到味道變淡🥤,基本上同我喺台灣飲嘅地道冬瓜茶係完全冇分別,我強烈推介大家試吓呢一個冬瓜茶!💁🏻‍♀️滷水三寶滷肉便當🍱🥄總共有六款嘅滷水款式可以選擇,我就揀咗🐥雞翼、豆腐同埋雞胗,不得不讚一讚佢呢一個滷水汁做到香而不太鹹🙊,拎到返屋企一打開個蓋就聞到濃濃嘅滷水味道,入口滷水唔會過鹹👍🏻,味道適中,各款滷味都好入味😍。滷肉飯亦都好出色,滷肉切到細細粒🤏🏻,肉質亦都好腍,撈飯食一流,加埋醃蘿蔔同埋滷水蛋嘅配搭,真係好有喺台灣食便當嘅回憶🍛鹽酥花枝丸🦑花枝丸外皮嘅粉漿好薄,炸得香脆,而裏面嘅花枝丸🍢,咬落口感彈

芋泥肉鬆三文治🥪

古早冬瓜茶 🍹

滷水三寶滷肉便當🍱🥄

鹽酥花枝丸🦑
花枝丸外皮嘅粉漿好薄,炸得香脆,而裏面嘅花枝丸🍢,咬落口感彈牙,仲有啲花枝肉粒添,真係好惹味!
鹽酥花枝丸

如果你係Poly學生或者穿着整齊校服👩🏻‍💻📚,買嘢食仲有九折優惠添,其實佢呢一間小食店本身食物嘅價錢都唔太貴,性價比都幾高💯,如果大家掛住台灣美食嘅話,不妨嚟呢一間試吓啦。
10 分鐘 (堂食)
2022-10-07 96 瀏覽
呢度只有外賣,不過外賣依然好食,而且店員好細心,如裝雞扒既盒蓋會剪開口讓水蒸氣散走,又有埋餐具🍴包,學生👩‍🎓👨‍🎓仲有9️⃣折添!🥢鹽酥雞扒滷肉飯便當:雞扒外皮酥脆,而且唔會好咸,滷肉飯咸度亦控制得好好。🥢滷水雞腎、滷冰豆腐:豆腐入味,雞腎亦炆得夠淋,滷水好食👍🏻🥢芋泥3.6牛乳奶凍三文治:招牌菜之一☝🏻。芋泥好厚好綿滑,芋頭同奶香味好夾,凍食當飯後甜點唔錯~味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
由於預知咗要開OT,所以中午就食得豐富啲,準備作戰到夜晚 。我行咗去黃埔嗰邊搵嘢食,並發現轉角位開咗間台式外賣小店「清🇹🇼」。店舖廚房應該唔大,所以賣嘅食物集中幾款,包括有炸物、滷味、便當、三明治同茶飲等🥡,價錢屬中等水平啦。厚切鹽酥雞扒滷肉便當($58),便當共有七款餸料配搭,全部都係經典台式食品。我就要咗「不要待薄自己🤣」嘅厚切鹽酥雞扒🍗,雞扒堅係又大塊又厚身,本身經已切成四件,方便食用。鹽酥外皮酥脆,調味惹味得嚟唔會太鹹,而雞扒肉質亦都幾細嫩🐔。熱拌新竹米粉(+$2),便當本身係跟飯,但我就加兩蚊轉咗熱拌米粉🍜。呢碗米粉令我非常滿意,估計麵條有過冷河,所以口感爽彈,而且條條分明,唔會漿埋一餅。另外,🐷滷肉粒都唔錯,炆得又淋又入味,同時仲配咗半隻滷蛋。抹茶乳酪奶涷三明治($45),我一向唔太好三文治🥪,但見個餡係抹茶乳酪奶涷咁得意就試吓。三文治一客有兩件,暫時得紅豆嗰款可以要半份。麵包質感鬆軟,唔會乾噌噌,上下兩片均塗上一層薄薄抹茶醬🍵,而中間就夾住成1cm厚嘅乳酪奶涷。奶凍層滑嘟嘟,奶香濃郁,由於質感夠挺身,所以夾嚟做餡都唔怕會爛,成個組合好搭調。古早冬瓜茶(加配價$9),冬瓜茶
厚切鹽酥雞扒
抹茶乳酪奶涷三明治
古早冬瓜茶
古早冬瓜茶(加配價$9),冬瓜茶好正,佢帶有焦糖嘅香氣,但又唔會太甜,飲落消暑解渴🤤。題外話,佢個樽仔好靚,打卡一流。
總括嚟講,估唔到呢間小店嘅出品咁有驚喜,佢每一樣都整得好好食😋。市面上嘅台灣菜泛濫,不過呢一間能夠令我留下深刻印象,一定會再次幫襯,希望佢遲啲會推出多啲嘢食啦👍
2022-09-21
10 分鐘 (外賣自取)
抹茶乳酪奶涷三明治
2022-09-26 127 瀏覽
今日嚟開呢邊叫咗啲三文治返屋企食好特別,用毛筆字寫嘅店名,好有型呀!見到出咗新野,叫兩個三文治試吓先😋😋有好多唔同選擇,我就試吓新口味啦!🌸搗蛋醬厚雞排三明治🥪$48塊雞排真係好厚好大件!!同啲搗蛋醬好夾😋食落好滿足,飽肚之選!雞排夠味但唔會太鹹🌸焙茶oreo三明治$42Oreo醬好滑,甜度適中。🌸一樽香奶茶$15 惠顧便當或三明治+$9🌸古早冬瓜茶$15 惠顧便當或三明治+$9台式冬瓜茶真係好好飲。👍🏼👍🏼🌸滷雞翼$15幾入味 唔錯
今日嚟開呢邊
叫咗啲三文治返屋企食

好特別,用毛筆字寫嘅店名,好有型呀!
見到出咗新野,叫兩個三文治試吓先😋😋

有好多唔同選擇,我就試吓新口味啦!

🌸搗蛋醬厚雞排三明治🥪$48
塊雞排真係好厚好大件!!同啲搗蛋醬好夾😋
食落好滿足,飽肚之選!雞排夠味但唔會太鹹

🌸焙茶oreo三明治$42
Oreo醬好滑,甜度適中。

🌸一樽香奶茶$15 惠顧便當或三明治+$9
🌸古早冬瓜茶$15 惠顧便當或三明治+$9
台式冬瓜茶真係好好飲。👍🏼👍🏼

🌸滷雞翼$15
幾入味 唔錯
2022-09-23 126 瀏覽
近期大熱既芋泥xx三文治今次見到新開網評又不錯芋泥肉鬆三文治$40眼見到係爆多既肉鬆芋泥就正常份量食落 包就係普通白面包有點芋泥係側邊爆出黎最後肉鬆令到個口有點乾芋泥係 滑,無粒粒,又不實心結: 可能我個人喜歡有點粒粒實少少既芋泥所以 相對差一點包如果係 厚少少既面包會更有口感#芋泥肉鬆三文治#清
近期大熱既芋泥xx三文治

芋泥就正常份量
食落 包就係普通白面包
有點芋泥係側邊爆出黎
最後肉鬆令到個口有點乾

芋泥係 滑,無粒粒,又不實心

結: 可能我個人喜歡有點粒粒實少少既芋泥
所以 相對差一點
包如果係 厚少少既面包
會更有口感

#芋泥肉鬆三文治
#清
外賣自取
清(Whampoa)近排小編黎到黃埔附近覓食🍴 無意中搵到間抵食又有誠意嘅台灣外賣小店🥡 當然要同大家介紹下 一齊支持💛⌖ 厚切鹽酥雞扒滷肉便當 🐔🐷🍱💰$58雞扒夠厚夠大件 炸衣薄身 食落好脆口😍😍 滷肉肥瘦適中 唔會好油膩 隔離嘅半隻滷蛋🥚味道都唔錯 夠入味 飽肚之選😗⌖ 抹茶紅豆三文治 🍵🫘🥪💰$45其實哩度每款三文治都好吸引🤤 店員推薦小編試下佢地嘅新產品 一場黎到緊係要try try😎 三文治好鬆軟 先係搽左一層抹茶醬 再夾住紅豆蓉 小編最怕食啲超甜嘅紅豆 好彩哩度紅豆甜度啱好 值得一試㗎😛😛⌖ 手工芋泥鮮奶 🥛💰$18(加配價)嘢飲都好驚喜🤩 芋泥好綿滑 牛奶係採用北海道特選3.6牛乳 兩樣夾埋超濃郁 大推!😋😋☻ 回頭指數:8 / 10 ❝ #Amiの九龍覓食記#Fatshit_ami #Lunchtime #黃埔美食 #紅磡美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #厚切鹽酥雞扒滷肉便當 #台式便當 #厚切鹽酥雞扒便當 #台式滷肉飯 #抹茶紅豆三文治 #芋泥三文治 #台式三文治 #手工芋泥鮮奶 #台式手搖 #台灣菜 #黃埔台灣菜 #紅磡台灣菜 #台灣菜推薦
清(Whampoa)

⌖ 厚切鹽酥雞扒滷肉便當 🐔🐷🍱
💰$58

⌖ 抹茶紅豆三文治 🍵🫘🥪
💰$45

⌖ 手工芋泥鮮奶 🥛
💰$18(加配價)

☻ 回頭指數:8 / 10

❝ #Amiの九龍覓食記