2011-04-26 910 瀏覽
第一次黎,試了晚飯, 叫了套餐已經唔忙,但侍應像游雲, 心不在焉咁。。。不過侍應叔叔亦都會好主動走過來幫我地燒兩下, 以防燒焦;同幫我地換鐵板十多碟前菜--- quantity only, but not quality 湯---普普通通頂級牛肋骨----點咗冇腌ge, 但係都係帶點甜味,幫我地將D肉剪成一細細塊, 牛脷----- 幾好雞肉-- 普通泡菜餅-- 有D油,邊唔脆石頭鍋飯--有點兒飯焦外,味道一般環境ok, 抽氣幾好,至起碼冇成身味只能形容是一家開尖沙咀旺區的韓國料理;不代表很好食,或者高一點質素
第一次黎,試了晚飯, 叫了套餐

湯---普普通通

牛脷----- 幾好

雞肉-- 普通

泡菜餅-- 有D油,邊唔脆

石頭鍋飯--有點兒飯焦外,味道一般

環境ok, 抽氣幾好,至起碼冇成身味

2011-04-24 819 瀏覽
尖沙咀的金巴利街附近一直是韓國菜殺戮的戰場。試過好幾間韓國野,這間韓國餐廳一直都是我的心水。門口雖沒有侍應引領入內,入內舉起7根手指,就坐下了靠窗的八人檯。是日和同學組成7人為食女子團,一起品嚐正宗地道的韓國棻。一見餐廳內有不少的韓國人用餐,〉就知道這餐廳對板了。每次來到清進洞,午餐例必點 25號: 什錦烤肉飯,由於我不太吃辣,所以不會點泡菜類的菜式。(不吃辣去吃韓國菜是有夠奇怪的)說回正題,點菜後,不一會就送上前菜,對於樓下那位食家說10人只有1set,個人是覺得有點奇怪的。因為我們7人就有2set 8小碟 (上一次3人都有1set 8小碟),而且我們有refill(不用加錢)的。左上角的辣蘿蔔絲、甜薯仔和有調味過的芽菜(麻油?) 為必食其他 泡菜,愛吃辣的朋友都說讚,應該是挺不錯。唯獨 辣豆干和透明"jelly" 大家都麻麻地。什錦烤肉飯是有配湯的,喝起來是蘿蔔肉湯,和胡椒的香味,作為免費配搭的湯,可算是相當不錯的!什錦烤肉飯,故名思義有什錦烤肉,有牛、豬、雞3種肉,每款大慨都有3/4大片。論好吃程度:豬 > 雞 > 牛,豬肉醃得相當入味,應該是用辣醬醃的,白飯
尖沙咀的金巴利街附近一直是韓國菜殺戮的戰場。
試過好幾間韓國野,這間韓國餐廳一直都是我的心水。

是日和同學組成7人為食女子團,一起品嚐正宗地道的韓國棻。
一見餐廳內有不少的韓國人用餐,〉就知道這餐廳對板了。
(不吃辣去吃韓國菜是有夠奇怪的

8小碟
左上角的辣蘿蔔絲、甜薯仔和有調味過的芽菜(麻油?) 為必食
其他 泡菜,愛吃辣的朋友都說讚,應該是挺不錯。
唯獨 辣豆干和透明"jelly" 大家都麻麻地。

論好吃程度:豬 > 雞 > 牛,豬肉醃得相當入味,應該是用辣醬醃的,白飯都扒多了兩啖!
也可能是韓國料理一向不擅長用牛肉入饌(因韓國牛肉很貴),相較起來豬肉大勝!
正當大家飲飽食醉之際,侍應居然再送上每人2片橙,不捧著肚子才怪呢!
是日午餐只承惠55大元,有湯有前菜有肉有飯有飯後果,仲有貼心奉上的香口膠,去那找呢?

p.s. 侍應態度極差→的確有1位牙豬媽有d黑口黑面,看起來不太有善,但其餘的都很okay。
2010-04-21
8小碟
  • 什錦烤肉飯
個日,我地book 左 8點慶祝生日....本來好興奮...因為睇到食評話幾好...而且一至好評......所以簡左lee 間我估係老闆....安排我地坐一間冇門的房.....原以為都幾好啦...雖然冇門...但可以自成一角.......!點知!!!!入左間房係冇人理....簡直係叫天不應....叫地不聞......! 連茶都冇.......落左單後...等左好耐都冇前菜.......要三吹四請先有 前菜得好少我地有十個人俾得一set 6碟......我地需然係一間房但係係分開2張枱....得6碟前菜你地話點分呢....!!!!!!....前菜內竟有salad 而且係溶晒.....超嘔心...和尤魚炒芹菜(尤魚得2條短).....我地叫佢refill ...冇人應.......之後同我地講d前茶唔係任食.....冇得加.....未試過食韓國料理d前菜係冇得refill佢仲話我地[俾個網誤導左..(我地冇同佢講我地係睇網) 佢話俾個網累死...[/b]我地要左個$860 餐...碟炒粉絲超少....簡直好似地d2人套餐份量.....未試過食韓國料理食前菜冇得refill…,個海鮮湯仲

點知!!!!入左間房係冇人理
....簡直係叫天不應....叫地不聞......!
連茶都冇
.......

落左單後...等左好耐都冇前菜.......要三吹四請先有

....前菜內竟有salad 而且係溶晒.
....超嘔心...和尤魚炒芹菜(尤魚得2條短).....
佢仲話我地[
俾個網誤導左..(我地冇同佢講我地係睇網)
佢話俾個網累死...[/b]

個海鮮湯仲衰….
d蝦蟹( 梅 )左…個分量好似得2人set 咁….

個炒年糕比較好d 不果得10舊年糕…$90….(份量超少)

跟餐d湯同埋飯…遲遲唔到…..d 肉都差唔多燒晒…..(份量一般)
要我投訴先有……

D 侍應態度極差…..叫佢…佢只會向你從上而下打量一次…. 然後走左去…
完全唔理你…..十問九唔應…….
2011-01-03 122 瀏覽
二零一一年,先祝各位食友飲龢食德,味緣常在。個人最欣喜的,還是見到數位消失多時的Openrice食友,再度現其踪影;於我來說,不論是否食評,只要有其建設性、或能推動到Openrice的理念,是樂意見到百花齊放的局面。 正因為見到殿堂食友的韓國菜食評,心思思之下,也決定來一頓地道的韓式午餐,相對於速食模式,我還是傾向找一間地道的韓式料理。最初選擇於尖沙咀的金巴利街,只是週日十二時半之下,竟然只得兩間開門,也沒供應午餐的菜單,心有不甘之下,唯有退而求其次轉戰於尖東,就在漆咸道南的金馬倫中心地下,見到一份週日還有供應的韓食午餐Menu,當上到了一樓這間名叫「清進洞」的韓國料理後,用上簡易的英語問明清楚之後,那就隨意找個位子,施施然坐了下來。當你見到大量的韓裔食客在此光顧,自會對其出品的地道性有點信心。言歸正傳,午市的款式選擇也有不少,見天氣仍有點清涼,需要吃點暖身的東西,那就來個炆牛肋骨定食好了。例牌奉上韓式的前菜,總共五款六個小碟,介紹食味如下:大豆芽有用鹽水煮過的,另一款則加了麻油調味,也是各有風味。其餘的莧菜偏向清淡,而醬漬過的海帶,爽口之中也是有點味道,另有加了辣汁的蒟蒻,其煙韌的質

午市選擇甚多

例牌奉上韓式的前菜,總共五款六個小碟,介紹食味如下:大豆芽有用鹽水煮過的,另一款則加了麻油調味,也是各有風味。其餘的莧菜偏向清淡,而醬漬過的海帶,爽口之中也是有點味道,另有加了辣汁的蒟蒻,其煙韌的質感,確是有點似中式的午榚,論最喜歡的還是Kimchi,菜身十分爽口,味道上較偏重於蒜味,倒是辣度上有所不足,份量亦不算多。
前菜整體來說算中上,Kimchi稍欠了點辣勁,據樓下所言是可以添加的
總括這韓式六小碟,雖不是試過最好的,還是送飯之選。

不過一會已送上主餐出來,這炆牛肋骨窩約有四大塊,急不及待夾起一件,試後發覺火侯有點不足,半肥瘦的肉質,介乎於彈性和軟熟之間,如喜歡嚼頭的話倒沒問題,始終是貴價優質的部位,某些地方還是呈鬆化狀的,另有同一造法的炆牛尾,效果上可能有所迴異。
主菜組群

火侯可以加持多一點,雖然有點彈性,仍不失嫩口鬆化

再用其醬汁來送飯,不外乎是醬油、糖米酒等調味品,味道上帶點甜香,也並不過火或偏濃,相信大部份食客也是可以接受的。看其內裡的配料,紅蘿蔔、白蘿蔔冬菇也找尋出來,除後者偏向爽口彈牙外,兩款蘿蔔大抵上已炆得鬆化,再配合蔥段的青味,雖然自認是食肉獸,看這些配菜的食味,也是不遑多讓。
醬汁份量不多,香甜而不過濃最是難得,而配菜的味道也佳

通常吃個韓式飯食,其間都會奉上一個清湯,過往都是味淡如水之物,不喝也罷。這裡除椰菜、甘筍蔥花之外,也加了一點下欄用的牛肉碎上去,清甜之中也帶上些微肉味,單憑此湯用來送飯,也是十分足夠。再談其白飯底,用上金屬碗來盛載,也是保存了應有的溫度,拿上手時仍是熱燙的,飯身也弄得爽口,只是份量上稍有不足,面對桌上滿是「送飯」之物,最後吃上兩碗才算足夠。
這清湯有點味道,送飯一流

一個多小時的時間,總算將桌上的食物清空,撇除泡菜的質素,或牛肋骨的火侯之外,這裡的出品,也算是一線尾,二線頭的水準;飽肚美味之餘,確來得十分暖身。不需加一之下,約七十元的一份定食,確是物有所值。看侍者多是韓裔人仕,也能操簡單的英語或廣東話,在我來說,是有覆桌再來的可能性。
臨尾送來的鮮橙,正是阿嫲的心肝頂:「好孫」

2011-01-02
主菜組群
醬汁份量不多,香甜而不過濃最是難得,而配菜的味道也佳
火侯可以加持多一點,雖然有點彈性,仍不失嫩口鬆化
這清湯有點味道,送飯一流
臨尾送來的鮮橙,正是阿嫲的心肝頂:「好孫」
我都未食過一間咁嘅韓燒,d侍應十問九吾應,問佢攞前菜,佢哋一句都吾答,就行左去、問佢攞d油,佢答你,你攞黎做乜?無喎!d嘢食好貴又小,食左好以冇食一樣,好後悔入左黎呢到食嘢,各位入黎之前請考慮清楚吧,冇人採你,態度差,嘢食貴、又吾飽、總括一句差到爆
生日
  • 冇嘢食好推介,d嘢食勁普通
2010-10-14 76 瀏覽
我們一家三口試吓這間韓國料理慶祝我的生日. 這裡的前菜是任食, 十多碟放在眼前, 開胃又好味, 而且是不另收費, 有個阿珠媽非常好的不斷為我們增添了幾次, 都沒有不高興. 抵讚…叫了一個三人餐再加了一個豬腩肉. 套餐包括豆腐湯, 牛肋骨, 牛肉, 雞肉, 炒粉絲及石頭鍋飯.牛肋骨 - 阿珠媽夾起再用剪刀幫我們分成數小塊, 肉質軟腍燒至微微帶香, 非常好吃, 牛肉同雞肉, 炒粉絲 - 都是差不多貨色, 普通無特別. 石頭鍋飯上來, 阿珠媽又再次幫我地攪拌好跟著分給我們, 好好味包括阿珠媽的熱情招待.豬腩肉 – 肥廋適中, 微燒後非常可口. 當晚很多人, 好彩早到有位不用等. 個個員工都十分非常好人, 由其是阿珠媽, 提醒我們叫套餐埋單就有八折,但阿珠媽話可能遲D八折祗做星期一至星期四. 我會再來!
我們一家三口試吓這間韓國料理慶祝我的生日.

牛肉同雞肉, 炒粉絲 - 都是差不多貨色, 普通無特別.

豬腩肉 – 肥廋適中, 微燒後非常可口.

2010-09-25
2010-07-19 81 瀏覽
韓國料理是我喜歡的料理之一~越來越中意食呀特別係D前菜,十多碟放在眼前,開胃又好味。最重要既係~這裡的前菜是任食!!~不用額外收費~我毫不客氣encore了幾次~嘻嘻~炆牛肋骨:吃韓國料理~必點炆牛肋骨~這個炆牛肋骨精髓在湯底~真的好濃甜~濃而不膩~牛肋骨半肥瘦~帶油香~肉質軟腍~好吃~而白+紅蘿蔔亦入味~好適合下飯~石頭鍋飯:飯粒稍為乾身~但飯焦好香口~帶點痴牙~我都幾中意依種口感。材料好足~有菜蘿蔔絲菇類等等~頗豐富~加埋辣醬同吃很不錯泡菜豆腐湯:對我來說不辣~就是喝泡菜湯的味道~豆腐都幾滑~整體沒特別~普普通通。凡叫了一個主菜都會跟個白飯~白飯用上鐵碗盛上可保持溫度~米粒是珍珠米~很軟熟~老闆是韓國人~非常好人~員工都十分nice~埋單有八折~抵食!我會再來呀
韓國料理是我喜歡的料理之一~越來越中意食呀

特別係D前菜,十多碟放在眼前,開胃又好味。

炆牛肋骨:吃韓國料理~必點炆牛肋骨~
這個炆牛肋骨精髓在湯底~真的好濃甜~濃而不膩~

泡菜豆腐湯:對我來說不辣~就是喝泡菜湯的味道~豆腐都幾滑~
整體沒特別~普普通通。

凡叫了一個主菜都會跟個白飯~白飯用上鐵碗盛上可保持溫度~
米粒是珍珠米~很軟熟~

老闆是韓國人~非常好人~員工都十分nice~
埋單有八折~抵食!我會再來呀

最愛的前菜!Yummy!
炆牛肋骨
石頭鍋飯
泡菜豆腐湯
最愛的前菜!Yummy!
炆牛肋骨
石頭鍋飯
2010-06-14 68 瀏覽
果子狸小隊內,有兩位六月份生日的壽星女,咁開心當然要好好慶祝,於是將世界盃放埋一邊,熱熱鬧鬧的來到位於尖沙咀金馬倫中心的清進洞韓國料理。這晚一行八人,獲店方安排獨立房間,望著 DNA Mall 及尖東一帶的街景,感覺相當舒服。我們要了四人份量的套餐,除供燒烤用的頂級牛肋骨、豬肋骨、牛脷、魷魚外、還有炒年糕和炒粉絲等菜式,再另加炆牛肋骨煲、海鮮煎薄餅及辣海鮮鍋。由於檯面空間有限,侍應遂建議我們先燒烤、後吃海鮮鍋,這安排實在細心。吃燒物前,先要解決陣容鼎盛的前菜,包括穩膽辣大白菜、後防則由漬蘿蔔和海帶結鎮守、中場線由左至右分別有漬海帶、蛋卷及大豆芽,前線以雙箭頭蘿蔔絲及銀魚仔攻堅,實力強橫,而且可以無限次換人,不停 refill,相信單吃這些已足以令人半飽。隨著各式肉類陸續送上,萬眾期待的上半場終於正式鳴笛,我們先將卷得厚厚的頂級牛肋骨夾起,肉連骨的長度竟跟爐頭差不多,用剪刀分成數小塊,再略略將其表面燒焦,散發一股香味,放入口肉汁豐腴,的確係神奇、頂級、超卓!另一方面,牛脷和魷魚也不容忽視,前者切得薄薄的,口感帶點爽脆,後者質感彈牙而不韌,如果你無速度、跑得慢、唔夠快的話,就註定只有望住吉

吃燒物前,先要解決陣容鼎盛的前菜,包括穩膽辣大白菜、後防則由漬蘿蔔海帶結鎮守、中場線由左至右分別有漬海帶蛋卷大豆芽,前線以雙箭頭蘿蔔絲銀魚仔攻堅,實力強橫,而且可以無限次換人,不停 refill,相信單吃這些已足以令人半飽。

另一方面,牛脷魷魚也不容忽視,前者切得薄薄的,口感帶點爽脆,後者質感彈牙而不韌,如果你無速度、跑得慢、唔夠快的話,就註定只有望住吉碟輕歎的份兒。豬肋骨相比之下略為失色,始終一隊波入面唔可以個個都係 C 朗,放番一些工兵型球員做 Dirty work,咁先可以踢出真正既漂亮足球

下半場先試試海鮮薄餅,材料包括蝦、魷魚、蜆肉、蔥粒等,邊位煎得脆脆的,十分香口,沾上韓式辣醬,令其味道更加刺激開胃,可惜只得八件,未能好餅不妨一吃再吃。炆牛肋骨也相當不俗,肉連著厚厚的肥脂,放入口慢慢溶化,充滿甘香,感覺跟先前的烤牛肋骨完全不同,再加上清甜的紅蘿蔔,絕對值得一試。至於炒年糕炒粉絲也蠻有水準的,其中年糕入口煙煙韌韌,加入一些雜菜炒成,味道酸酸甜甜的,比較特別。

主打的辣海鮮鍋,足八人享用只是 $350,材料認真豐富,以蟹、八爪魚、黃花魚、鮮蝦、蜆肉等熬製,其中八爪魚肉質腍軟,蟹腳更是充滿蟹膏,味道鮮甜至極,雖然不是以竹蔗價錢去吃燒鵝味道,但如果只可以用一個字去形容這鍋物,肯定是「精彩」

臨近完場,侍應為免球賽被放入雪櫃,遂為我們送上香橙,服務真是相當體貼。這一晚上下半場連補時,近一百分鐘的賽事,整體未至於有今生無來世,但已足以令席上眾人飽足滿意,日後定必再來 Rock & Roll,也值得向大家推介!
吃不完的前菜
材料豐富的辣海鮮鍋
八爪魚即場剪開小件,肉質軟腍
蟹腳
內裡充滿金黃色的蟹膏
  • 辣海鮮鍋、頂級牛肋骨、牛脷、海鮮薄餅
2010-04-28 62 瀏覽
不是食評~今次評服務..原本訂左枱19:15同家人食飯~訂枱時候態度正常…到大概6點幾先知道有家人臨時OT..黎唔到~結果要到夜d先返屋企附近食~因為搵唔到餐廳電話~又離開左公司~check唔到~因而無法打去告知要cancel~19:25餐廳一名男侍應打黎問我係唔係book左枱..我答:' 唔好意思呀~我黎唔到喇~'佢就即刻好大力掉電話黎cut我線…有冇攪錯呀~第一: cut人線已經唔岩更何況係服務性行業..平時d餐廳都會講句:好~咁幫你cancel左佢啦~又或者:唔緊要, 希望下次有機會啦~我都係睇見食評有咁多個笑臉~先揀呢度啫…估唔到有咁既遭遇~
不是食評~今次評服務..
原本訂左枱19:15同家人食飯~
結果要到夜d先返屋企附近食~
因為搵唔到餐廳電話~又離開左公司~check唔到~
因而無法打去告知要cancel~
19:25餐廳一名男侍應打黎問我係唔係book左枱..
我答:' 唔好意思呀~我黎唔到喇~'
佢就即刻好大力掉電話黎cut我線…

我都係睇見食評有咁多個笑臉~先揀呢度啫…
估唔到有咁既遭遇~
2010-04-27
2010-04-25 56 瀏覽
一班由girls變ladies的中學靚女決定來一次gathering,最後選擇到清進洞。6位ladies叫了一個四人燒烤餐、海鮮煎蔥餅、韓式炒粉絲、炒年糕和雜錦石頭鍋飯︰餐前10小碟 - 大概因為我們是6人的關係,他們送多一套給我們 非常好吃,特別是那份炸翠玉瓜餅,非常香口,乾身不油膩。而那份鹵豆腐也很入味。這兩款絕對值得order多一碟。牛脷 - 爽口,夠味。不過,烤的時候要睇緊少少,微卷就要拿走。如果不是,會過熟。四人燒烤餐 - 有魷魚,豬,牛,排骨。醃得好夠味。牛肋骨超好食,非常鬆軟,又入味。值得叫多一碟。多謝侍應姐姐,提醒我們烤多久和如何烤。海鮮煎蔥餅 - 餅身厚貿而乾身,有蛋香,用料十足。雜錦石頭鍋飯 - 坊間有很多,但它們絕對是above average之作。多謝侍應先生替我們分飯。飯乾身,飯焦香。加少少辣醬,很醒胃。炒年糕和炒粉絲有點失色,炒年糕得個「辣」字;;炒粉絲就不是很夠味 最後,風趣侍應先生文給一枱美女送上牛肉湯、甜橙和冰凍肉桂茶。牛肉湯 - 清湯一碗,沒什麼特別。甜橙 - 真係好甜冰凍肉桂茶 - 見鄰桌韓國太太團喝,我們也嚷著要。很有驚喜,甘甘涼涼,口的油膩感讓

四人燒烤餐 - 有魷魚,豬,牛,排骨。醃得好夠味。

海鮮煎蔥餅 - 餅身厚貿而乾身,有蛋香,用料十足。

牛肉湯 - 清湯一碗,沒什麼特別。

甜橙 - 真係好甜

冰凍肉桂茶 - 見鄰桌韓國太太團喝,我們也嚷著要。很有驚喜,甘甘涼涼,口的油膩感讓茶帶走。

很喜歡這餐飯的氣氛,一來舊同學聚舊嘻嘻哈哈;二來該店的侍應待客像待朋友,跟客人有說有笑。他們看來有一定的年紀,但也與時並進地知道有Openrice呢

相片是美女攝影師 Joyce 的傑作,謝謝。
餐前10小碟
海鮮煎蔥餅
冰凍肉桂茶
  • 餐前10小碟,牛肋骨,海鮮煎蔥餅,雜錦石頭鍋飯
2010-02-16 55 瀏覽
feb 08, 10,5人來dinner,叫咗 : 1) 餐前8小碟 (免費)-有好多碟,味道不差,泡菜都幾辣吓 2) 牛脷 (hk$100)-多謝友人操刀,烤熟佢-有彈性,少爽口-也不錯 3) 海鮮煎蔥餅 (hk$100)-呢個淡口咗少少,1定要點豉油食 4) 頂級牛肋骨 (hk$220)-侍應極力推介-醃得夠味,肉質鬆軟得嚟又有質感-10分不錯,重點必食 5) 韓式炒粉絲 (hk$80)-友人試了就話炒得不夠好,金鐘嘅秘x好味d-我又唔覺得咁差,只喺味道不夠豐富-友人們都混埋炒年糕嘅汁嚟食,就會好好多 6) 辣炒年糕 (hk$90)-sorry, out咗focus-賣相麻麻,因成pat橙紅醬汁炒埋-辣度都中等,我嘅能力只可以食到1條-年糕都幾煙韌,不會太腍-個味其實幾惹味,友人們用之來撈清淡嘅炒粉絲 7) 雜錦石頭鍋飯-侍應幫忙分埋-因大家食辣嘅程度不1,所以侍應沒有+埋辣醬同撈-我呢碗就純原味 8) 牛肉湯 (免費)-食晒主菜後,就送來每人1碗牛肉湯-友人讚好,調味不重手,但來得有牛味-尤其食到肉時,仲會有濃牛味 9) 水果 (免費)-橙也甜美* 祝友人生日快樂* 因店方有8折
feb 08, 10,5人來dinner,叫咗 :

1) 餐前8小碟 (免費)
-有好多碟,味道不差,泡菜都幾辣吓

2) 牛脷 (hk$100)
-多謝友人操刀,烤熟佢
-有彈性,少爽口
-也不錯

3) 海鮮煎蔥餅 (hk$100)
-呢個淡口咗少少,1定要點豉油食

4) 頂級牛肋骨 (hk$220)
-侍應極力推介
-醃得夠味,肉質鬆軟得嚟又有質感
-10分不錯,重點必食

5) 韓式炒粉絲 (hk$80)
-友人試了就話炒得不夠好,金鐘嘅秘x好味d
-我又唔覺得咁差,只喺味道不夠豐富
-友人們都混埋炒年糕嘅汁嚟食,就會好好多

6) 辣炒年糕 (hk$90)
-sorry, out咗focus
-賣相麻麻,因成pat橙紅醬汁炒埋
-辣度都中等,我嘅能力只可以食到1條
-年糕都幾煙韌,不會太腍
-個味其實幾惹味,友人們用之來撈清淡嘅炒粉絲

7) 雜錦石頭鍋飯
-侍應幫忙分埋
-因大家食辣嘅程度不1,所以侍應沒有+埋辣醬同撈
-我呢碗就純原味

8) 牛肉湯 (免費)
-食晒主菜後,就送來每人1碗牛肉湯
-友人讚好,調味不重手,但來得有牛味
-尤其食到肉時,仲會有濃牛味

9) 水果 (免費)
-橙也甜美

* 祝友人生日快樂

* 因店方有8折優惠,所以好抵食
2010-02-08
2009-12-29 29 瀏覽
原本去食伊呂波,但要等位,甘就黎左附近既清進洞,都幾好味啊,而且價錢比伊呂波平呢。餐前小食有十款,見到甘豐富都好開心。味道亦唔錯。牛尾湯:有牛尾味,但唔香濃,好似水甘,唔好飲。烤牛,雞,豬肉:每款都肉嫩,牛肉最正,但醃料太鹹,蓋左肉本身的鮮味。雜錦石頭飯:配菜多又熱辣辣,飯唔會太乾身。環境舒適,一路食烤肉,一路飲真露,真係寫意。
餐前小食有十款,見到甘豐富都好開心。味道亦唔錯。
牛尾湯:有牛尾味,但唔香濃,好似水甘,唔好飲。
雜錦石頭飯:配菜多又熱辣辣,飯唔會太乾身。
環境舒適,一路食烤肉,一路飲真露,真係寫意。
牛尾湯
烤豬
烤雞
烤牛
2009-11-22 13 瀏覽
18/11(三) 7.30pm 跟W先生的飯聚,經月一次.選址於素來不太熱衷的韓國料理,"清洞屋",皆因其八折優惠.七時許,步進店,店內並不擠.被安頓於六人桌,點了帶子$130,牛肉$120,海鮮煎餅$100.前菜--約8款前菜;菠菜,泡菜,大豆芽菜,豆腐,玉豆,銀魚仔,炸翠玉瓜,蕃薯等,原味仍存,味道不賴!牛肋肉--肉質軟腍,味道以甜味作主導,甜味中尚覓到肉香,友人迅速清盤!帶子--$130一碟的帶子份量尚可,作輕度的調味,令質地彈牙的帶子原味得以發揮!海鮮煎餅--原鍋上的煎餅分切為四大件,被輕煎過的煎餅色澤微焦,油感低,富粉香,帶彈性,簡單的以大蔥,蒜,紅椒,蝦粒入饌,蠻飽足的!周到的侍應還奉上乾爽含豆香的白飯,以及熬人的大白菜水(湯).花消約$320的韓食,總算稱心!
18/11(三) 7.30pm

花消約$320的韓食,總算稱心!
2009-11-18
2009-11-20 27 瀏覽
其實之前去過好多次食妟......不過次次都唔記得影相....今次記得...仲寫我第一次食評 10月28日同埋2個好朋友去食韓國野....幾抵食..每人$48...唔使加一
2009-10-28
八小碟前菜.....好好味..
雜錦石頭飯....都係好好味..$48
燒烤什肉....連湯同埋白飯...$48
豆腐辣湯....又一味正...$48
加咗辣醬既石頭飯...
2009-10-25 11 瀏覽
重陽節假期, 特登搵番中學同學一齊聚舊本身想去伊呂波燒肉, 但係要訂枱, 否則只係食得一個鐘, 咁就搵過第二間.沿住金馬道直行到漆咸道, 向上望望見到呢間清進洞, 大家都肚餓, 就走入去食喇餐廳入面唔係好多客, 環境唔錯.我地一行四人, 叫左一個4-5人既set入面包前菜, 湯, 飯, 四個肉, 炒年糕, 炒粉絲同埋生果set 入面肉類可以換主menu 入面相同價錢既其他肉類最後我地有牛肋骨, 豬, 羊同埋雞.呢度服務認真唔錯, 同埋上菜好快我地叫完之後唔夠5分鐘, 十幾碟前菜已經上枱再過多幾分鐘, 豬牛羊雞粉絲年糕已經堆滿左我地張枱.然後再上埋湯同飯侍應姐姐除左會幫我地將D肉剪成一細細塊, 亦都會提示我地燒幾耐, 燒耐左會叫我地放D肉o係邊以防燒焦厲害既係, 我地燒左第一輪, 塊鐵板只係有少少「鑊燶」, 佢地已經好主動咁同我地換第二塊板, 唔似得其他大路既韓燒店, 叫左十世都未有得換總共換左三定四次講下食物質素前菜十二碟, 有泡菜, 海帶, 豆腐, 豆芽, 什菜, 乾魚仔等等每樣都唔錯, 亦都唔辣四種肉類, 每樣都醃得好夠味牛肋骨最好食, 細看之下, 發覺原來塊肉係好有心機咁界左一條
重陽節假期, 特登搵番中學同學一齊聚舊

餐廳入面唔係好多客, 環境唔錯.
我地一行四人, 叫左一個4-5人既set
set 入面肉類可以換主menu 入面相同價錢既其他肉類
最後我地有牛肋骨, 豬, 羊同埋雞.

呢度服務認真唔錯, 同埋上菜好快
我地叫完之後唔夠5分鐘, 十幾碟前菜已經上枱
再過多幾分鐘, 豬牛羊雞粉絲年糕已經堆滿左我地張枱.
然後再上埋湯同飯
總共換左三定四次

講下食物質素
每樣都唔錯, 亦都唔辣
四種肉類, 每樣都醃得好夠味
牛肋骨最好食, 細看之下, 發覺原來塊肉係好有心機咁界左一條條刀痕, 所以唔會靭
炒年糕, 我個人覺得有D酒糟味, 同埋第一啖無乜野, 等多陣就開始辣, 其中一位朋友辣到咳
炒粉絲有水準, 絕對唔係隨便兜兩兜就上碟既貨色

另外一樣好既就係湯, 飯甚至係前菜都可以任添!
大食既有福喇

我地食完之後坐低傾左好一排, 佢地都唔會趕我地走
可能係因為唔多客
anyway, 畀錢既時候有八折, 而且唔會因為添左飯而另收錢
夠均真

總括來說, 值得再光顧
前菜
侍應姐姐會幫忙將大塊既肉剪開先放落去燒