2020-05-12 83 瀏覽
第一次推介中式甜點店鋪,位於街市裏面,在內買完餸菜再買一點甜點作下午茶則剛剛好,我買了一碗招牌豆腐花,因為好像很多人都點了這個,新鮮有機黃豆令到豆腐有很香濃的黃豆味,很喜歡這種能夠把中心食材的精髓散發出來的甜點,每天職員新鮮製作,質感非常嫩滑,一啖滑進喉嚨的感覺真舒服,而且份量亦恰好,不多也不少,作為下午茶小吃是不錯的選擇。另外我亦買紅豆糕回家與家人分享,他們都表示這款紅豆糕很好吃,問我在那裏購買,叫我下次經過時再購買,因為糕點有很多紅豆,口感綿滑又不會過甜,非常合他們心意
2020-05-12 72 瀏覽
我不嬲都好鍾情於食傳統既港式甜品同糕點🤤馬豆糕 芝麻糕 芝麻糊 豆腐花都係我嘅最愛🥰呢度最招牌嘅就係豆腐花 真心要大力推薦 店員話係用有機黃豆 日日新鮮製作😃的確係幾重豆味 估唔到拎到返屋企嘅時候 個豆腐花仲係熱辣辣的 加埋糖落去超好味😄口感亦都相當有水準 幾香滑 係我近年黎食過幾有誠意嘅作品~而芝麻糊都十分出色 口感濃稠 芝麻味濃郁 甜度適中 最緊要係唔會太甜 食完一碗都真係幾飽肚呀~芒果西米糕有西米 口感豐富 芒果唔會酸 幾香甜 加埋椰汁糕一齊食幾唔錯~桂花杞子糕就冇芒果西米糕咁甜 但就多左一份清香 可以減膩消滯 而且唔會一夾就散 係一款相當唔錯既甜品🤤而馬豆糕同紅豆糕就正常味道 唔算特別好有驚喜 但係都食得出係幾足料 尤其係紅豆糕真係勁多紅豆🙈總括來講都幾抵食!
2020-05-12 40 瀏覽
最近母親節,媽咪話唔想出街同人地逼,所以我地就決定在家煮餐好既。我地去左南昌薈街市買海鮮同水果,正當我地準備番屋企個陣,發現原來呢度開左間清心齋,就決定買埋甜品番去慢慢嘆。😆店員好好人幾有禮貌咁同我介紹唔同既糕點,糕豆款式都幾豐富,口味都幾特別,唔係周圍都食到😆彩虹椰汁糕買比小朋友食最岩,睇得又食得,好多啫喱係入面,又有好香椰奶味。芝麻糕幾爽口滑溜,重芝麻香,唔錯。而桂花杞子糕都好真材實料,桂花味十足,仲有粒粒杞子,兼唔會好甜,個味道天然唔假。估唔到少少一間小店,啲糕點竟然出奇地好味呀🥰
2020-05-10
2 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
母親節
2020-05-12 23 瀏覽
今日去左南昌薈街市買餸返屋企玩煮飯仔,發現水果檔隔離有間賣傳統小食既小店🤤所以就買左少少糕點返去做飯後甜品,兼買左支豆漿。豆漿係店鋪日日新鮮製造,豆味幾重,而且又健康!我媽咪就買左兩碗豆腐花,返去再加左啲芋圓一齊食,豆腐花口感好滑,又有豆香,所以好快手就清曬了。我地另外又嗌左馬豆糕、香芋糕同紅豆糕,三款都有水準👍🏻我最鍾意係香芋糕,因為好香芋頭味,有少少似食緊Mousse咁,仲有啲芋蓉係入面增加口感😍而紅豆糕都一樣好香濃,滿滿既紅豆粒,紅豆lover會好鍾意!
2020-04-20 141 瀏覽
那天陪伴家人到南昌街市去買材料煮晚餐吃,恰巧是下午茶時間,肚子又有一點餓,便想買些甜點吃吃,先填一填肚子再逛。看到這家甜點店,各種的甜品都陳列出來,色彩繽紛的,而且款式選擇也頗多。我們總共嘗試了兩款甜點,第一款是芝麻糕,黑黑的有着很香的芝麻味,咬下去口感頗爽彈,濃濃的芝麻香,這樣冷凍了的更加好吃。第二種是芒果布甸,有很多很甜的芒果肉,非常合我心意,酸甜味剛剛好,芒果微微的酸度搭配布甸的甜真是一流,因此一直都是我最喜歡的中式甜品。
2020-04-12 85 瀏覽
試過一次番尋味決定寫個食評讚下佢,之前試過佢既芝麻糊,好香滑既質感,一飲落去有種好舒服既感覺,香濃既芝麻味不在話下,亦都係我最中意既原因之一,店員介紹係石磨芝麻,又磨得夠細滑又唔會溝水搞到稀曬,大力推薦大家試下。至於今次就試埋佢個紅豆糕同桂花杞子糕,紅豆糕好足料好多豆,食完都有少少飽添唔誇張,唔會話好甜好甜,個人認為甜度剛剛好,桂花糕就有着淡淡既花香,味道清甜口感咬落去又爽,賣相都幾靚架!有機會會再來~
2020-04-12 64 瀏覽
同屋企人去深水埗行街緊係要搵好西食架啦,更何況呢到出名好多小食揀,個個都話黎掃街呢!今日就去街市搵食試下呢間糕品店,呀媽中意食蘆薈所以我地就揀左份蘆薈椰汁糕,佢呢到全部糕點都子親民價,晏晝仲有午市套餐,椰汁糕底好香甜既椰奶味,好中意佢個種好香既味道,呢個搭配埋蘆葦粒就增加左一份清爽清甜既口感,同時滿足到呀媽同我既願望,另外買左支豆漿,要大讚佢好足料,飲完一支都飽飽地,好重既豆味,質感飲落好厚,唔似平時水汪汪個啲,仲有少糖同無糖揀,女士們唔驚飲到肥
2020-04-06 91 瀏覽
前幾日同朋友經過深水埗,諗住搵啲嘢醫吓肚,但係又唔想食咁多咁行行吓就去咗南昌薈街市,見到呢一間主打齋菜嘅清心齋。就決定一試,有時唔食cafe都係一個唔錯嘅選擇 邊個話中式糕點會輸蝕畀cake同珍珠奶茶㗎咁我哋兩個人就揀咗蘆薈椰汁糕同埋桂花杞子糕,我嗰份椰汁味又香又濃,證明佢夠水準。仲有蘆薈坐底,夠哂清甜。而另一份桂花杞子糕就相反,比較清,口感似啫喱,夠哂彈牙。食完覺得太好食,決定再叫多兩樣試吓。我哋追加咗紅豆糕同埋彩虹椰汁糕,紅豆糕食落夠哂足料,每一啖都有紅豆,超香超好食。而彩虹椰汁糕就有彩色啫喱,望落去100分。走之前就叫咗杯豆漿,解渴又夠味。下次一定會再嚟食清心齋!!
前幾日同朋友經過深水埗,諗住搵啲嘢醫吓肚,但係又唔想食咁多
邊個話中式糕點會輸蝕畀cake同珍珠奶茶㗎
2020-03-29
2020-04-01 71 瀏覽
星期六日見放假所以就買咗幾款糕同男朋友屋企人一齊食,買咗桂花杞子糕、芝麻糕、芒果西米糕、馬豆糕,同埋買咗豆腐花比男朋友爸爸食因為佢唔鍾意食糕點。本來都以為冇乜驚喜嘅,但估唔到質素又唔錯喎。我自己個人比較鍾意食芒果西米糕同馬豆糕,佢啲芒果係有真正芒果味,而唔係調味劑嗰種假芒果味。而馬豆糕啲豆都唔係硬骨骨,唔會好難食,豆味幾香濃。桂花杞子糕就係比男朋友媽媽食,感覺養生d又健康,佢都話軟硬度適中,口感幾好,而且桂花味幾清香🥰🥰豆腐花就正正常常有豆味,口感香滑,環境方面因爲係街市入面,所以我地都係外賣拎返屋企慢慢食。

2020-03-28
5 分鐘 (外賣自取)
  • 馬豆糕
2020-04-01 48 瀏覽
今日係附近食完lunch,然後去街市買野,順便買左D糕同豆腐花外賣番屋企慢慢食😛當係下午茶,正!!店員介紹話豆腐花採用有機黃豆,所以我就同媽咪一人一碗豆腐花,估唔到拎到返屋企都仲係保持到熱度,食落幾有豆香,口感幾滑,媽咪好鍾意❤️另外買左紅豆糕,芝麻糕, 芒果西米糕同桂花杞子糕,每款都好滿意! 我最愛芝麻糕,個味好似傳統芝麻卷,咬落去幾爽口,重點係好香芝麻味,口感又唔會成pat野咁~芒果西米糕係椰汁底,芒果幾新鮮香甜,唔會好酸😛 椰汁同西米好夾, 好似食緊甜品咁!蘆薈椰汁糕又係好香椰汁味, 不過口味就清甜啲,配上蘆薈粒增加口感~糕點味道唔錯, 豆腐花大大碗夠抵食,價錢都算經濟實惠.

糕點味道唔錯, 豆腐花大大碗夠抵食,價錢都算經濟實惠.
2020-03-10 109 瀏覽
中式糕點有佢Ge吸引之處,素食就更加有佢ge吸引之處,對環境較友善今日黎左清心齋買啲素食小食,買左隻素粢飯返到屋企蒸返熱黎食,糯米口感煙韌,餡料有素香鬆同油炸鬼,唔會太咸幾好食,但就比較細舊,舊粢飯ge size比包紙巾長少少咁另外仲買左件芝麻糕即食,味道唔太甜,芝麻味香濃,但如果蒸熱左應該更好味見到仲有豆腐花,芝麻糊,香芋糕,甜酸齋......總之就係好多選擇,花多眼亂啦!下次真係要記得自己帶個盒黎買糕點先得,為環保出一分力!
素粢飯

下次真係要記得自己帶個盒黎買糕點先得,為環保出一分力!
2020-02-26
素粢飯
2019-10-10 749 瀏覽
是日去朋友屋企,又想食啲小食,就去咗呢邊啦。係個小商場入面,主要係拎走食嘅,企係度快食亦可以。呢邊係齋類,少量糕點。另一邊係甜品類為主,樣樣都幾吸引。如果就咁一盒細齋就20元,咩齋都有啲,我鍾意食酸齋就俾多小小。好味,夠哂味,鴨腎都有,個人覺得咖哩個款唔夠出,可以嘅就出番小小會更好。叫咗一盒細齋加一支豆漿套餐都係23元,我選係無糖嘅,豆味都幾濃,好飲。朋友話佢即使有糖都唔會好甜,都幾好。仲叫多一碗黑白配,12元,豆腐花底夠滑,芝麻糊好濃,好快就食哂啦。

呢邊係齋類,少量糕點。

另一邊係甜品類為主,樣樣都幾吸引。