2015-08-18 1533 瀏覽
最近先知道有呢間小店嘅存在,今日離到佐敦渡船街呢邊,終於有機會食下!其實我本身都無食過呢種法式三文治,聽話係法國統治越南時,越南人發明的呢間舖頭好細,得2個位,做外賣為主。食個陣係傍晚時間,條街無咩人,但呢度都有幾個客响我之前落咗單等緊,由於得老闆一個人一腳踢,所以大家有心理準備要等一段時間,因為即叫即做。我點咗普通份量,由於無食晏,所以覺得唔太飽。味道方面,各種材料都很夾,酸酸甜甜的蘿蔔絲,咸咸地嘅扎肉,熱辣辣脆到爆嘅法包,最後加灑上香辣嘅胡椒粉,幾種味道加埋一齊很美味。

呢間舖頭好細,得2個位,做外賣為主。
我點咗普通份量,由於無食晏,所以覺得唔太飽。

2015-08-10
10 分鐘 (堂食)
2015-07-29 1718 瀏覽
去渡船街見親尼間小店沒有刻意尋找關於它的歷史或食評,但今次要吃法式三文治~~三文治拿上手仍是暖暖的,咬下法包香、鬆、脆!餡料豐富,有四種做法的豬肉,各有特色~法包...比以前更乾...其實本來就算是偏乾但這次真的乾到會食到口角破損港好吃的小店愈來愈少, 希望不會又一間在我的名單上消失~~~~~~

法包...比以前更乾...其實本來就算是偏乾

但這次真的乾到會食到口角破損

2015-07-29
3 分鐘 (堂食)
2015-06-24 1900 瀏覽
即叫即整的越南法包,店面不大,只有幾個位置。因為即叫即整,所以都温熱,有小小辣,啲料都幾足。法包焗過,好脆好香口。個蒜蓉包都有好濃蒜蓉味,同樣好脆,兩個包都好好味。
即叫即整的越南法包,店面不大,只有幾個位置。
個蒜蓉包都有好濃蒜蓉味,同樣好脆,兩個包都好好味。
外賣自取
2015-06-07 2078 瀏覽
多次來渡船街一帶覓食,早已注意到這小店,但就從來沒有刻意尋找關於它的歷史或食評~今天在海港城逛完街,特地走過來吃個平價晚餐 第一次來,我倆都傻頭傻腦的,問老闆有甚麼餡料選擇,原來這兒根本就只有一款三文治,只有選擇大或細  既然兩個人吃,當然來個大的share~ 老闆就叫我們等5分鐘左右~ 坐著,看看店內張貼著的雜誌報導,原來蔡瀾不只來過這兒一次,在十數年內為它寫了兩次文章,這才知道這小店原來已有數十年歷史  相信老闆年少時已在此幫忙著~廢話少說,終於有得吃了~ 三文治拿上手仍是暖暖的,咬下法包香、鬆、脆!餡料豐富,有四種做法的豬肉,各有特色,但有互相暉映,配上微酸鮮甜的甘筍絲蘿蔔絲,醒胃可口   我們另外還要了一份越式炸春卷~ 是現成的,但老闆即時替我們焗熱~ 上桌時熱辣辣  是用米網紙卷成的,餡料都是些豬肉,肥肉偏多,雖然整條春卷香脆,肉味夠,但略嫌寡口,若能伴雞醬或魚露等同吃,相信會更好~還有炸龍蝦片,夠鬆脆,蝦味濃郁,沒有味精味,不錯 吃罷仍有有不夠喉,故來多客細的潛艇,男友更大口氣叫了個大辣  最後老闆真的給我們加了不少指天椒,吃下果然10分辣度  不過仍然吃得滋

今天在海港城逛完街,特地走過來吃個平價晚餐

相信老闆年少時已在此幫忙著~

法式三文治(大/切半)
炸春卷
還有炸龍蝦片,夠鬆脆,蝦味濃郁,沒有味精味,不錯
龍蝦片(後)
吃罷仍有有不夠喉,故來多客細的潛艇,男友更大口氣叫了個大辣
 最後老闆真的給我們加了不少指天椒,吃下果然10分辣度
 不過仍然吃得滋味
 幸好還有罐忌廉幫忙送口
法式三文治(細/切半/大辣)
忌廉梳打(zero)
雖然全店只有一款法式三文治,但足已令它屹立數十載~ 老闆人亦很幽默,即使我們初次來,也已覺似是他的街坊客般招待,感覺親切
2015-06-06
$61.5 (晚餐)
法式三文治(大/切半)
龍蝦片(後)
法式三文治(細/切半/大辣)
  • 法式三文治
2015-01-20 3563 瀏覽
在香港, 專門做越式法包的小店不多最先做出名堂的想必就是添記以前食過3-4次...但都已經有一段時間冇食了早前經過就打算重溫舊夢...但可惜...夢碎了......已不是記憶中的味道...法包...比以前更乾...其實本來就算是偏乾但這次真的乾到會食到口角破損......相反...蔬菜太濕太軟正如另一間專做法式三文治的小店以前提過不太新鮮......嚼肉...比以前清淡多了??我還差點吃不出其味道......添記之所以感覺比較正宗, 實有賴這個肝醬的味道那現在......希望只是一時失手吧...香港好吃的小店愈來愈少, 希望不會又一間在我的名單上消失吧......
在香港, 專門做越式法包的小店不多
最先做出名堂的想必就是添記
以前食過3-4次...但都已經有一段時間冇食了
早前經過就打算重溫舊夢...
但可惜...夢碎了......已不是記憶中的味道...

法包...比以前更乾...其實本來就算是偏乾
但這次真的乾到會食到口角破損......

相反...蔬菜太濕太軟
正如另一間專做法式三文治的小店以前提過
不太新鮮......

嚼肉...比以前清淡多了??
我還差點吃不出其味道......
添記之所以感覺比較正宗, 實有賴這個肝醬的味道
那現在......希望只是一時失手吧...

2014-10-16
5 分鐘 (外賣自取)
2015-01-20 2707 瀏覽
.我很愛吃法包,因為它夠硬,很有口感,這間是賣傳統越南法包的,法式的法包吃得多,這個內裡是用越南的扎肉,菜去做的法包也是第一次吃,感覺好像吃fusion菜一樣,一個小法包$31價錢不便宜,但是我又很想去嘗嘗,店內像是熟客多,我點了一個,即做的,等了一會便有了,老闆很親切,我買了便立刻吃,還有適合的熱度的包,內裡不是熱的,但如果熱了的扎肉也不會好吃,這個很美味,扎肉不太肥,蘿蔔絲酸酸的,加上香脆的法包,一個足以填飽肚。
1 分鐘 (堂食)
聞名不如見面,久仰了添記大名很久,今天考完試終於到此一嘗!柯士甸站過去很方便,不算難找。老闆跟客人很談得來,剛好電視在播放亞視的新聞,老闆說「亞視做左咁多年都收支唔平衡,執鬼左佢啦!」老闆太健談,我和友人只好笑著和應「係囉係囉!」😂 回到主角大法包,我沒有吃過所謂的正宗法包,但此包的確皮脆內軟,比起外面貴價的豪不遜色!蘿蔔,豬手,扎肉,蕃茄,豬肝醬配合得宜,絕對食過返尋味!我個人認為,除了食法包,還可以食下香港地這種難得的風土人情味。
2014-12-30
10 分鐘 (堂食)
  • 法包
2014-12-05 2332 瀏覽
趁大肚可以攞正牌吃多點,當然會周圍搵野食啦,之前已經成日聽人講佐敦越南法包,但都未有的起心肝去搵,趁大肚就去搵下啦,順便當行多啲嘛。原來唔係想像中咁難搵,去到門口已經有人等緊,我買左細size,再買埋蒜蓉包,不過我加埋阿b既胃口都食唔落咁多,每樣咬幾啖已吃不落,要帶回家,吃時再用焗爐烘脆了。細size法包店內法包只得一款,不過聽講可出聲要求多點酸菜之類的,不過我初黎埗到,都是吃原味較穩陣^^包內材料很豐富,不過我比較「咋」,唔敢肯定有什麼材料,應該有扎肉..鹹豬手..腩肉..醃蘿蔔等材料吧。入口脆卜卜,配上醃得入味的材料,簡簡單單都相當好味,不過一定要趁熱吃,凍了法包就會很韌。越式法包和蒜蓉包其實都的確好味,不過若要我特登再來,又未必有此動力,希望日後附近再有吸引的東西令我再來附近,那就可以再來吃啦^^

細size法包

2014-10-03
下午茶
2014-11-20 2177 瀏覽
食完雞蛋仔就黎食個法式三文治法式三文治有大,小兩個size, 今次就叫個小size黎試下!入到去見到老闆娘忘於放各種材料落入法包材料有扎肉, 咸豬手肉, 嚼肉, 等等.老闆先噴水落法包再放入焗爐, 之後再放青瓜, 紅羅白等大約十分鐘就有得食!食落去第一個感覺法包外表小小硬並不鬆脆還有可能是小size法包, 材料真的不多這兩點都要扣分呢!!!!但味道都算ok, 咸香味十分特出還有小小酸酸的味道可能今次比較多人有小小失準, 有機會再試整體10分有6.5分
食完雞蛋仔就黎食個法式三文治

入到去見到老闆娘忘於放各種材料落入法包

材料有扎肉, 咸豬手肉, 嚼肉, 等等.

老闆先噴水落法包再放入焗爐, 之後再放青瓜, 紅羅白

等大約十分鐘就有得食!

食落去第一個感覺法包外表小小硬並不鬆脆

還有可能是小size法包, 材料真的不多

這兩點都要扣分呢!!!!
但味道都算ok, 咸香味十分特出還有小小酸酸的味道

可能今次比較多人有小小失準, 有機會再試

整體10分有6.5分

2014-11-15
2014-11-01 2084 瀏覽
再食法包 - 添記添記成間店都比較細,只有三個位但唔好以為呢到得法包,仲有個架可以買下印尼撈麵同蝦片等等添記法包只有一隻味 三個size 分別係全條 半條 迷你由於係餐前小食 所以只係嗌左半條三個人食 每人一小舊試下味 (老闆好好咁幫你切埋等你食得方便d)材料包括紅白蘿蔔絲,青瓜,扎肉但包烘得唔夠脆(馬丁王稍為優勝)材料略有小小過酸,雖然已經連埋包食,味道都唔太適合我,但朋友好喜歡肉可能連埋其他材料一齊 所以又鹽又酸幾特別,加上有其他調味,感覺好正完越式風味。不過有小小同食開嘅馬丁王有小小唔同。但價錢同份量都好成正比,加上老闆人情味,絕對可以一試。
再食法包 - 添記
添記成間店都比較細,只有三個位
但唔好以為呢到得法包,仲有個架可以買下印尼撈麵同蝦片等等

添記法包只有一隻味 三個size
分別係全條 半條 迷你

材料包括紅白蘿蔔絲,青瓜,扎肉
但包烘得唔夠脆(馬丁王稍為優勝)

但價錢同份量都好成正比,加上老闆人情味,絕對可以一試。
2014-10-30
2014-10-02 2345 瀏覽
早前到過一佐敦一間新開的越式法包試過大感好吃,反而聞名多時的老店「添記」法式三文治,一直未有一試,所以特意前來看看~原來老店的門面也頗特別,充滿著舊日的味道走進店內,也是用上了懷舊的綠瓷磚,還有一部古董級的厚身電視,感覺有如回到過去~而電視底下,擺放著一個𣕧子,上面放上了大量越式食品,供顧客選購牆身貼上了大大少少的雜誌介紹剪報和餐牌,除了法包外還有售買一些越式食材、少量麵食及飲品其實舖內環境也相當擠逼,但牆邊位置也放著3張圓櫈及橫枱,方便顧客進食來到收銀及製作位置,前方已清楚地寫上了法包的價目表,大法包$60、小法包$31,另外還有蒜蓉包$7小法包 ($31)「添記」的法包只有一款口味,不似一些新式法包店有數款餡子供選擇。而法包內包捨了:扎肉、鹹豬手、五香腩肉、蕃茄、青瓜、醃蘿蔔及法式嚼肉(雞潤及豬肉碎混合)等材料,材料十分豐富法包皮烘得非常鬆化,咬下去時,法包發出清脆的「嗦嗦」聲,整個法包也是鬆脆的,而餡料方便則比較淡味,吃下去時吃得出鹹豬手及五香腩肉的咸香味,但略嫌醃蘿蔔的酸味不夠突出,但整體味道還算否錯,法包的鬆脆程度於市面少有,值得一試
小法包 ($31)
2014-10-27
2014-08-13 2513 瀏覽
    當時係晚上8點幾 鋪頭冇咩人 我就叫左一個小法包同蒜蓉包 等左大概十分鐘到    ($31)小法包係即叫即烘 岩岩新鮮出爐 所以熱辣辣 脆卜卜 咬哥陣D碎會跌到周圍都係 無論幾小心食都一樣 P.S愈食會愈口乾 個人建議都係買野飲 蔘蜜都係$8蚊枝 覺得貴既話 直行有間7-11    小法包既餡料都好正 有札肉 青瓜 甘旬  個醬汁同餡料十分配合 如果覺得札肉太少可另加蒜蓉包($7) 建議係食得7788 哥陣先叫 因為蒜蓉包都係即叫即烘 如果等食完小法包再食既話就會令蒜蓉包變凍 但凍左都係好香 添記重有D公仔面同埋粉絲卷同埋春卷(12/3)可以揀 可昤間不足趕住睇戲 下次試埋其他野交通方面 個人建議偽柯士甸站B5出口 上天橋 望向右手邊停車埸 再行兩三個街口 見到7-11轉左便是

2014-08-11
  • 小法包
  • 蒜蓉包
2014-07-05 2463 瀏覽
依間鋪頭都算幾特別嫁,叫完野食之後就佢就會將D肉,咁有扎肉同埋豬蹄咁既野,放入D普普通通既法包裹面,咁佢會將個包,再係包既上面噴番少少水咁,之後就開始放入焗爐慢慢焗幾分鐘,佢都算焗得幾快下嫁,拎左黎之後就慢慢帶D紅蘿蔔絲,同埋少少料落去,食落個法包非常之鬆脆,唔知有咩秘訣,但真係未食過咁脆既法包,不過真係要小心食,因為咬一啖就真係會成手都係麵包碎,咁樣睇就真係就真係夠哂脆。唔單只個醃菜,裡面個豬手好香,幾好味,扎肉都唔錯,有少少香甜都,兩樣野個口感都唔錯,不過真係一定要熱食,如果唔係既話因為個豬肉脂肪太過多,一放凍左個脂肪就會變左硬哂,食落會變左好怪,好似食緊成條怪怪地既野咁,但熱食就真係好好食既。
5 分鐘 (堂食)
2014-07-02 2109 瀏覽
要尋找越南美食﹐不需要飛越大海﹐有時大街小巷也充滿著你意想不到的驚喜。添記法包沒有華麗裝潢﹐只是一般街坊生意的老店子﹐簡單招牌﹐識食既你﹐嗯﹐你懂的。因為夏天的悶熱﹐平日的大胃實在無法再容納一個大法包﹐半個的份量已相當足夠﹐價錢亦只是$31蚊。先從法包外皮說起﹐我一直不喜歡吃'硬邦邦'的正宗法包﹐牙力這回事還是用來吃其他東西好過與一個硬包...角力。添記的法包是即製即烘﹐外脆香內鬆軟。內涵很豐富﹐爽口青瓜片﹑經酸醋醃的酸甜紅蘿蔔絲﹑扎肉﹑瀰漫濃郁味道的雜肉等等﹐放在口中是滿足的滋味。除了法包﹐店內也售賣一些涼果小食﹐座位不多﹐只有三張椅子﹐老闆需時間即製法包﹐所以記得多一份包容^^

2014-06-29
3 分鐘 (堂食)
小弟在年半前來過挑戰,也是一試難忘,究竟當中變化有幾多呢?是回憶之味,回憶昇華定回憶不再?由佐敦白加士街去渡船街,要穿過行人隧道,行大約十分鐘左右,你會見到左手邊便是柯士甸站行人天橋,其實由柯士甸站去渡船街係最近,如果專登去的話。這條街也是舊樓林立,有不少有名食店在此街,主要是中菜與越南菜。今次的食評是介紹一下越式小食>>越南法式麵包<<,這賣法包的小店,鋪面十分簡單的白牌紅字,鋁窗與鋁門,這低調的樣子,好像沒有多點的吸引力,人往往總是睇樣做人,往往就是錯過好東西,她在這裏已經幾十年了,在租金,新發展區,大財團的連鎖食店夾擊下,依然忔立不倒。入到店內,看似殘舊,店內空間很小,有一張檯和三張小凳子,飲品櫃與放滿越式小食與調味品的貨架,牆上貼滿了許多報紙雜誌的報導與食評介紹,連日本,外國的飲食雜誌都有寫佢,看來她的來頭不少,自有吸引人的力量。這裏賣的法包全部由老闆一人親自全理,如果繁忙時間一定要耐心等候一下。包一共有兩款,越式法包同蒜蓉包,蒜蓉包我就末食過,但我見到都幾正下,用半條法包再打橫切開兩片,再涂上牛油蒜蓉,然後再放入烤爐焗三分鐘,得左……..下次重

這裏賣的法包全部由老闆一人親自全理,如果繁忙時間一定要耐心等候一下。包一共有兩款,越式法包同蒜蓉包,蒜蓉包我就末食過,但我見到都幾正下,用半條法包再打橫切開兩片,再涂上牛油蒜蓉,然後再放入烤爐焗三分鐘,得左……..下次重臨再一試。
而越式法包餡料非常豐富又足料,有青瓜片,醃紅蘿蔔絲,咸香豬手肉切片及豬楠肉,嚼肉,扎肉片等,法包表面還灑了少許胡椒粉,滋味非常!你可以隨個人口味要求老闆加入辣椒碎,果樣多d少d任你選擇。
口感方面,佢個法包真係堅正,一般法包既外皮會烤得好硬同好厚好煙韌,入口感不好,而呢個就烤得好脆好簿帶少許煙韌感,內層麵包非常鬆軟,還加了牛油十分的香口,事原法包放入烤爐加熱前會在表面噴上少許水分,可能這就是香脆的原因吧!

餡料方面,呢個都可以詳細講下,青瓜片爽脆清新,紅蘿蔔絲用左魚露與白醋醃製既,酸酸地幾醒胃,而嚼肉用豬肝與豬肉加調味碎攪和而成,個嚼肉你食唔到肝既腥味,反而豬肉味多d,好似我唔中意食肝既人都食唔出,也是一件好事。聽說正宗既會用鵝肝的,來到這裏用豬肝代替也是降低成本同親民之舉,不然會賣得貴貴的,咸香豬手肉切片及豬楠肉咸味剛好,鬆化易入口,扎肉片也可口,在各有特色既餡料混在一起,清新,酸,咸,各種調味,肉香一次進入你的味蕾,加上香脆鬆軟既法包,嘩!莫非這就是越南味道?
以上的也許成為腦海中的回憶,今次食同上次食的失色不少了,個豬手片塊豬皮好似食緊香口膠太韌唔到…….調味比之前重手左,d肉餡咸左d,而且d餡料比以前少左d(價錢仲貴左五蚊…….),但其他方面都保持到水準,也算是好食的,可能老闆一時的失準,下次我還會拜會附近一帶既點心店,到時再會吧!她是小弟推介佐敦必食之選!她的獨特味道還是其他地方找不到的。
題外話/補充資料: 在香港的小食店中,大財團和中型經營者愈來愈多,連鎖與加盟,韓台日風盛行,廣告媒體的宣傳,口味轉變等令這些有特色的老小食店漸漸被大眾所怱視,而他們的生存之道也只有依靠水準口碑,街坊與一眾識食之人所支持,但如果連自己最後的本錢也不能守護的話,也只能被現今重表面與客量的飲食生態所淘汰……..
2014-06-01
8 分鐘 (外賣自取)
  • 法式三文治