2017-02-03
尋日公司開年飯,選了灣仔的海港薈作午飯。我們訂了3圍檯,訂了$2180的團餐,再另加一集招牌醬燒雞、菜和扇貝蒸紅米飯,我已經是親身上去訂的,可惜最後都落錯單,由雞變了鵝,待應只推說不是她處理訂餐的,一句不知道就了事。而且,另加的燒鵝遲了一小時才上檯,當時已經甜品都食完了。食物總括是不錯的,算有水準。遲來的燒鵝: 有鵝香,肉嫩椒鹽鮑魚: 個個爭住食,無諗過鮑魚可以用黎椒鹽,雖然唔算做到內軟,但味道不會過咸,椒味亦剛好,炸起來無縮水,有1/3隻手掌大,但有不吃辣的同事大叫好辣紅菜頭蘿蔔糕: 出黎時成盤紅色,好意頭呀!食落先知係蘿蔔糕,用左紅菜頭整,頭菜頭切粗粒,食到啖啖紅菜頭,而且同蘿蔔又夾,仲少左一似油膩感,好特別又好味呀!叉燒: 不會太咸,而且燒得鬆化,聽聞佢地既燒味係出名的,每件都燒得有點火農邊,正呀!黃橋燒餅(太搶手,影唔切): 一開始就送上,酥皮脆、灑上芝麻很可口,內裡有碎豬同和蔥花,兩口一小個,剛好當作點心
遲來的燒鵝: 有鵝香,肉嫩