2015-03-09 7942 瀏覽
同朋友黎食生日飯,呢一餐真係唔錯. 先講頭盤方面,沙律種類都算多, 有蛋沙律,蝦沙律,雞肉沙律,牛腱沙律同希臘沙律. 到正餐方面, 有幾款中式小炒(仲有我最鍾意食的炒蟹).另外仲有燒牛肉同燒菠蘿食. 係另一邊就有BBQ羊扒,三文魚同牛柳. 不得不提佢地得意粉同意大利飯,一碟份量不多,可以食曬咁多款最好食都要算係即燒乳豬,做到真的ga皮脆肉嫩,味到一流,不過份量太少  撞正今個月做緊泰國食物推廣,$20可以飲到泰國啤酒singha($20抵唔抵就見人見志喇)埋單一人$三百幾,算係唔錯

埋單一人$三百幾,算係唔錯
2015-03-07
生日
  • 即燒乳豬
2015-03-07 6740 瀏覽
識HIGH TEA一定係去酒店餐廳/ 咖啡室嘆。朋友貪呢度近尖沙咀方便行街,加上環境唔錯,所以大家就揀左海景咖啡廊過個寮意下午。要左個TEA SET,連飲品都唔算特別貴,二百蚊有找,而且仲有現場鋼琴表演,質素都幾唔錯。從上層開始食,係有肉的漢堡包或三文治類食品,咸咸地幾好食,呢層的咸甜SCONE都有四款,數量種類都算多啦。推介PARMA HAM同三文魚,係較好食的兩款。中層甜品亦係最常見的一行,CHEESE CAKE, CHOCOLATE CAKE味道不錯,FRUIT TART就嫌水果唔夠新鮮,而且濕濕的水果汁令個TART失去脆口感。PUFF亦都好好食,係筆者最欣賞的。不過要講運氣,因為朋友的PUFF則皮厚餡少,令他好不盡興。底層是MUFFIN和MACARON類,老實講食完上兩層已經飽飽地,而且MUFFIN粉味好重,食落一般,MACARON亦都好睇口味,黃色味道正常,粉紅和綠的味就則淡而怪。飲品類要左DETOX茶,正常,不過茶味可以更濃。
識HIGH TEA一定係去酒店餐廳/ 咖啡室嘆。
飲品類要左DETOX茶,正常,不過茶味可以更濃。
2015-02-23 5954 瀏覽
今日去左海景食lunch buffet,見到都好多野食,刺身都有好幾款,有乳豬食幾好食,師傅即製意份有鵝肝炒飯,即意大利飯最好食,甜品類不算太多,但大部分味道都唔差,藍莓脆脆幾好食,熱食唔算太多選擇,有盆滿x滿新年菜式都ok啦,同紅豆沙裡有芝麻湯圓,都幾好食,椰汁年糕,角仔都味道唔差,其他熱食款較大路,有h字頭雪糕六款,有中式湯木瓜雪耳湯都幾好飲,我覺得甜品類最好食的……總結尼講,食物不算多選擇,但味道都唔差,二百幾蚊一位,但有鵝肝炒飯同乳豬食到都算抵食啦!
2015-02-23
  • 甜品
  • 意大利飯
  • 乳豬
  • 藍莓脆脆
2015-01-18 8504 瀏覽
很驚訝的一天, 臨近生日, 「皮蛋」竟然請我及公司同事吃buffet!說不出的驚訝, 當然, 亦受寵若驚。當天天氣是下著大雨的, 餐廳內人不多。燒菠蘿很多汁很甜, 我吃了很多舊。南瓜也烤得不錯, 很甜很軟綿。對海鮮的感覺就一般, 沒有太突出。而且長腳蟹很咸, 沒有吃太多。反而青口沒有味道, 又不鮮。沙律吧的蔬菜都很新鮮。煙燻類的都很不錯, 特別是煙三文魚。麵包很好吃, 很香。三文魚沒有到很新鮮, 但是也是好吃。甜品種類很多, 簡直花多眼亂。選了一個PANCAKE, 加上雲尼拿雪糕。同事兼朋友送給我的驚喜, 很感動的一刻。雖然太甜, 可是心意就滿分了。很滿意的一餐, 食物雖然沒有到全部滿意,可是也沒有一樣食物到難吃。
說不出的驚訝, 當然, 亦受寵若驚。
當天天氣是下著大雨的, 餐廳內人不多。
燒菠蘿很多汁很甜, 我吃了很多舊。
南瓜也烤得不錯, 很甜很軟綿。
對海鮮的感覺就一般, 沒有太突出。
而且長腳蟹很咸, 沒有吃太多。
反而青口沒有味道, 又不鮮。
沙律吧的蔬菜都很新鮮。
煙燻類的都很不錯, 特別是煙三文魚。
麵包很好吃, 很香。
三文魚沒有到很新鮮, 但是也是好吃。
甜品種類很多, 簡直花多眼亂。
選了一個PANCAKE, 加上雲尼拿雪糕。
同事兼朋友送給我的驚喜, 很感動的一刻。
雖然太甜, 可是心意就滿分了。
很滿意的一餐, 食物雖然沒有到全部滿意,
可是也沒有一樣食物到難吃。
午餐
2015-01-10 7644 瀏覽
這裡因為成日都來,感覺都是差不多,所以基本上寫食評的意慾不大,但友人一句:同樣埋單$6xx ,咁這餐好過前兩晚係ruby Tuesday 餐晚飯正好多,就這句,我覺得都應該俾番個名份佢。這裡樣樣都中規中矩或以上,所以掏腰包吃完餐飯都不會dump心口, 小左抱怨的機會囉。這裡海鮮款式多,有長腳蟹等最重要是有即開生蠔,特別欣賞佢地開蠔快,條龍最長都係幾個人,而後段大部分時間都不需要排隊取蠔tim. 以往是每次4隻,但今天是有三款蠔供應,所以是會款各一隻,每次就只能拿到3隻而已。今天的蠔好細隻,但不削,還幾飽滿,可惜就好咸吓,都吃得不多,友人上回來吃了4打,但今次只吃了1打半咋。長腳蟹一開始時是座山,但拿到變平原時,總覺得沒有補給,這感覺是我來過這十次八次的感受。今次我吃了件炸雞翼,好正,後尾才1點幾想再吃,但已經售罄,換上炸春卷,所以沒吃了。以前這裡是供應炖湯,現在下午不再供應了,只會晚上才有炖湯,替換的是一中一西兩個湯,我今天也只有喝中湯,沒喝過西湯。麵包是這裡最強項,暫時我未找到一間能與佢匹敵。我今天就吃了3個包囉粥這裡一向都好杰,我每次必定會加些中湯落去中和吓無咁杰,說到粥就又會諗起

粥這裡一向都好杰,我每次必定會加些中湯落去中和吓無咁杰,說到粥就又會諗起潮食街那個,粥底好好的啊。
甜品不多介紹了,這裡款色都不小,而且都很不錯,今天仲有紅豆沙,但太飽了,吃不下。
有個熱芝士,很不錯,燒熱了芝士,然後倒在包或餅乾上,可以吃上幾片呀

這裡食物款式算多,好多我都沒進攻而已,要吃晒?爆肚都唔掂。
但一件事必雖說,點心我一向不吃,但今天被小籠包個賣相騙了
中晒地雷,個粉難食到嘔,算是我對這裡唯一個食物要俾負數,不只有改進空間,我覺得這麼差的食物,應該要下架囉。
2015-01-10
  • 即開生蠔
最近瘋狂地迷上九三年的ariana grande,天籟之聲,可愛面容。童星出生的她,被譽再世Mariah Carey,well,mc未死的,這樣說有點不敬。這天約了由Florida回來的laura,她說Florida現在大熱著ariana 的歌,就連victoria secret都找了她壓軸,面對著ariana我完全感受到同年生的感覺!我和laura聽過她Ariana Grande - My Everything Full Album的歌之後,走進海景嘉福酒店的海景咖啡廊 Café on M 。LAURA姐是霸氣的,出世至今未曾試過吃生冷食物。在Florida土生土長的她,只吃橙,對,就是橙。看到BUFFET有幾個區域,就是熟食區,生冷區和甜點區。LAURA說這樣太過粗略,因為三大區域是有大約700呎以上,食物的種類之多,可以媲美2014年1月在澳門己執笠的自助山。我總共拿了9次生蠔,出名食物焚化爐(貓),LAURA指著兔兔貓的貓耳,直呼恐怖! 蠔是三位大師父合力以流水件業式開蠔,拆蠔,洗蠔。在開(飯)市早段人群太多,中段跌勢持續,投資者(食客)觀望氣氛仍濃。並以全日最低位收市,但是三

我總共拿了9次生蠔,出名食物焚化爐(貓),LAURA指著兔兔貓的貓耳,直呼恐怖! 蠔是三位大師父合力以流水件業式開蠔,拆蠔,洗蠔。在開(飯)市早段人群太多,中段跌勢持續,投資者(食客)觀望氣氛仍濃。並以全日最低位收市,但是三位大師有人換更,所以未有疲態畢現。
LAURA姐話,這種澳洲Coffin Bay Oyster帶著濃濃海水味和海草味,質感爽,脆,就連蠔裙邊都分外爽口!中間還帶有金屬味和海鮮甜味!!
加上肉質軟滑,味道複雜,兔兔貓則覺得生蠔太鮮,令after taste更持久,留在口腔內是味道清甜! 肉質柔軟富彈性,算是淡口不會太鹹。
兔兔貓教精LAURA,吃BUFFET自助餐,最重要是吃這個長腳蟹和小龍蝦!
好好吃呀,太飽了!兔兔貓都不想數熟食了,有乳豬之類,和片皮鴨!都很香脆新鮮!而長腳蟹則是有接近25厘米,有7cm直徑,肉質鮮嫰又香濃的海水味道,肉質一條一條,酒店職員很甜心給剪刀食客,加分位加分位加分位!!!

LAURA SAID THIS IS THE HIGHLIGHT OF TODAY,相信長腳蟹太有肉地了,我看到海景嘉福著名的長腳蟹山,由1米高變成平地,都叫人感到驚訝!
最後,來到今天兔兔貓要說甜品。我由細細個食BUFFET開始,已經可以把自助餐甜品全部吃一次。這次都不例外,由芒果千層到CREME BRULEE,TIRAMISU和宇治金時芝士餅,我都吃了一件或以上。水果很新鮮,西餅都有層次的,強糕和芝士分明,不會過甜,所以很好入口,一小件一件,不會飽的吃下去。

價錢三星,食物品種和質素可以拿六星。這裡的食物吃光了會REFILL 同一樣食物!教我如何不推介!
係咁,喵~

題外話/補充資料: coupon is the best, and i am going to try it again!
2014-12-09
6 分鐘 (堂食)
優惠券
  • oyster!
2014-11-17 10949 瀏覽
星期六的LUNCH BUFFET一行五人, 被安排了坐在一個角落的圓枱, 而且是窗口邊,所以環境舒適比較寧靜,感覺休閒,這一點我是加了不分LUNCH BUFFET 0黎講, 食物款式算多, 海鮮有生蠔, 蟹腳, 小龍蝦, 青口, 翡翠螺生蠔係即開, 感覺新鮮, 一份四隻, 雖然是細隻生蠔, 但味道不錯 ; 蟹腳都幾有鮮味熱食方面 - 有即煮意粉, 有四五款選 ; 乳豬 - 即燒, 要排隊攞 - 這兩樣是新鮮熱辣辣的, 味道不錯另有BBQ三文魚, 羊架, 菠蘿..甜品款式都多 - Creme Brulee 好滑,好好食 , 推介
星期六的LUNCH BUFFET

,感覺休閒,這一點我是加了不分

熱食方面 -

另有BBQ三文魚, 羊架, 菠蘿..

2014-11-15
因為本人最近較忙,即至今日得閒先係openrice讚賞cafe on m.我好小開post 讚賞餐廳嫁.依間係我第一間.我去依間食係因為朋友birthday,環境十分comfortable,d staff 都好有禮貌,又親切,重點有笑容,依家咩都講服務,佢地就做到啦!!食物方面: 10分佢地有8分啦!!我地食lunch,當日有青口啦,龍蝦仔,蝦等等啦,都好新鮮,好有海水味,但美中不足,星期1至5係無oyster.原來星期6同日先有呀!價錢都唔貴.下次一定book 星期6或日sin.中式食物比其他酒店都算好多選擇,有意粉啦中湯西湯,重點佢地仲有乳豬食嫁,c fu 會即場cut比客人食, 好味dessert 方面我very滿意,款式十分多,有我仲意食既,我食左6個,haha!!大家可以try下!仲有好多唔同既dessert,味道唔係好sweet.味道剛剛好.最後,我想講佢地有好多信用卡都有discount呀.hsbc 星期1至日都20%off,抵食!!!hang seng ,citibank 同 中銀都有嫁,大家想食buffet,可以去try一try,值得一試...
因為本人
食物方面:
10分佢地有8分啦!!
我地食lunch,當日有青口啦,龍蝦仔,蝦等等啦,都好新鮮
,好有海水味,但美中不足,星期1至5係無oyster.

題外話/補充資料: p.s:佢地d員工知我朋友birthday,比左一個小驚喜比我朋友,就係準備左個小cake 比我朋友,我同我朋友都好意外.員工好有service!!!!:kiss::kiss::kiss::kiss:
2014-10-23
生日
信用卡優惠
  • 乳豬
  • 甜品
  • 長腳蟹
2014-10-27 10755 瀏覽
為了慶祝小妹的畢業,當天請了兩老到CAFE ON M 吃自助餐7點左右到達,可能因為當天是星期三,所以顧客不太多食物的選擇很多呢,而且晚上還有生蠔供應,雖然不是很大隻,但有濃濃的海水味連我這個不太吃海鮮的人也吃了四隻!還有蟹腳,肉質鮮味很夠,不像外面有餐廳一時很鹹一時沒有味道!之後還有乳豬仔,不是很多酒店有呢!三文魚魚生也很好,厚切及夠肥美呢!吃自助餐有一個好處便是不太能吃生冷食物的一群也能照顧,就像我媽!這裡有另外中式及西式麵檔各一,而我當然會光顧西式麵檔啦!有四至五款即煮意粉,我點了一個卡邦尼意粉,又不用自己排隊等,只需要把印有號碼的竹籤交到廚師手中, 便會有專人將意粉送到!真的很貼心呢!最後以HAGAN-DAZS的雪糕去結束是次晚餐,真的很完美呢!!!

7點左右到達,可能因為當天是星期三,所以顧客不太多

連我這個不太吃海鮮的人也吃了四隻!

之後還有乳豬仔,不是很多酒店有呢!

三文魚魚生也很好,厚切及夠肥美呢!

這裡有另外中式及西式麵檔各一,而我當然會光顧西式麵檔啦!

2014-10-15
紀念日
2014-10-27 9513 瀏覽
時隔一段時間,再次黎食buffet~入到去既感覺好似同以前有d唔同,多左好多野食,美中不足係d冷氣!!回歸正題,食自助餐最吸引我莫過於蟹腳味道還算鮮甜,有少許海水味,廚師話係正常,所以我食左好多~正!! 回本回本~~食完海鮮,無理由唔食日本野,刺身都係正常幾款,所以無特別影低,不過不得不提,八爪魚仔吸引住我,好小酒店會有日式小食,通常酒店都係壽司,刺身~所以要加分加分!!同d師傅傾計先知道10月係鐵板promotion, 唔怪得多左鐵板食物啦,攪笑係有日式薄餅細細件,買相都唔錯,而且即叫即整,唔會整定擺喺度凍晒唔好食,當我order完,心諗((唔知佢地遲d會唔會出埋章魚小丸子)) ←我諗多左!! 如果黎過食buffet都會認得d相,好彩我黎過可以話俾人知,意粉湯麵要拎住枝號碼捧俾師傅,唔使等~! 各位,下次有機會去食記得拎啦 最緊要記得排隊拎即燒乳豬,唔使要乳豬醬都ok, 夠晒味!! 甜品時間,Pancake,朱古力噴泉,豆腐花係必食!! 聽聞豆腐花係home made, Good~!! 無幫d小蛋糕,小杯仔甜品影相,玻璃反光我又掛住食,所以試影一次唔得就算數lu~總括:員工態度唔錯,
時隔一段時間,再次黎食buffet~
回歸正題,食自助餐最吸引我莫過於蟹腳

好小酒店會有日式小食,通常酒店都係壽司刺身~所以要加分加分!!

最緊要記得排隊拎即燒乳豬,唔使要乳豬醬都ok, 夠晒味!!

總括:
員工態度唔錯,收碟速度算快,對於我d麻煩客人都係有問必答,我會再黎!!!
  • 長腳蟹
2014-09-26 11077 瀏覽
第一次到訪,朋友都讚。列印8折晚市優惠券,每位送焗蠔,埋單每位大約440元。 4位光顧可免費泊車3小時。款式唔太多,質素唔錯,四百幾元有蠔、燒牛肉、羊架同燒乳豬抵食。我地坐都算近,望到海景,環境ok.推介以下幾款:1,蠔~即開生蠔,有海水鹹味道,可以唔洗加檸檬汁…,細隻左D,這個價錢都ok.2,粉絲蒸蝦~平時唔太好蝦的,也食了2碟《4隻》,質感好,係粉絲較乾。3,燒牛肉~ 唔乾,肉質嫩多汁。4,沙律~ 青蘋果沙律,朋友們食到停唔到口。5,燒乳豬~ 即燒皮夠脆唔太肥。但要留意出乳豬時間,第一輪的是即場燒好的(最靚),之後的好唔掂,面皮色澤好差冇人拎。片皮鴨就差D…甜品有十多款,不過不失。
第一次到訪,朋友都讚。
列印8折晚市優惠券,每位送焗蠔,埋單每位大約440元。

4位光顧可免費泊車3小時。
我地坐都算近,望到海景,環境ok.
推介以下幾款:

3,燒牛肉~ 唔乾,肉質嫩多汁。
4,沙律~ 青蘋果沙律,朋友們食到停唔到口。

片皮鴨就差D…
甜品有十多款,不過不失。
2014-09-25
2014-09-20 9866 瀏覽
舊年做了會員,有8折,跟住今年都續了會,所以計計埋埋都來吃了有廿次,包括晚餐,不過個人較喜歡星期六來午餐,因為晚上和午間,我覺得食物款式差不多,但晚上就貴成兩舊水,而且一般下班都有番咁上吓時間,要來這邊不太就腳。星期六,日就好好多,吃午餐後還可以到尖東行吓消化。星期六和日,我會更喜歡星期六,因為星期六客人沒那麼多,感覺休閒些。這裡最大賣點是即開生蠔,而且師父開蠔速度快,每次四隻,好過好多酒店每次兩隻或三隻,但就開得慢吞吞,排到無癮。這裡有中湯,是我最喜好,每次都飲兩三碗。麵包這裡我覺得質數好好,是我暫時吃過的自助餐中最好,洲際都比不上。沙律熱食甜品等都中規中舉,食物款式都不算多,味道都算不錯。可能吃的次數太多,有些麻目了掛。明天相信不會再續會,因為好多信用咭都有85折優惠,不需要入會又俾年費,可能更化算。
星期六,日就好好多,吃午餐後還可以到尖東行吓消化。
沙律熱食甜品等都中規中舉,食物款式都不算多,味道都算不錯。
2014-09-20
2014-09-16 8555 瀏覽
週末跟友人茶聚,他是酒店VIP,說coffee shop食物不頼.我們坐下時已過了四時半,晚上各有飯約,故share一個tea set就很是足夠.那𥚃裝潢一般,談不上獨特品味或風格;現塲演湊有㸃吵耳,可能鋼琴位置跟天花和四壁碰撞後echo過響..不過我們選了臨窗位置,暖和陽光徐徐灑下,還蠻舒服的.以食物而言,水準不亞於其他出名的五星酒店,這點教我意外..食物偏向classic,雖然沒有亮眼嶄新items,但傳統做得好已很難得.咸甜scone有四個之多,中層甜點有六款,其中以fruit tart最平凡,不過水果也很新鮮, tiramisu, cheesecake, green tea with red bean mouse cake, chocolate mouse cake均大方得體,鬆軟幼滑,甜度適中;頂層三文治類有四件,都是典型項目,除了tuna sandwich普通得很,餘下的smoked salmon, cucumber, Parma ham都持一定水準.整體食物都有很好質量,不過服務水平一般,加上環境設計不夠潮,食物擺設不夠亮麗,滿足不了一眾茶粉的虛榮心,所以一路受到忽視.然
High-T
整體食物都有很好質量,不過服務水平一般,加上環境設計不夠潮,食物擺設不夠亮麗,滿足不了一眾茶粉的虛榮心,所以一路受到忽視.然而這也是好的,至少對少衆顧客來說,在內地遊客攻陷的香港,仍有空間可享受個休閒下午茶.

2014-08-25
下午茶
High-T
2014-09-09 8132 瀏覽
十六位親戚來做節沒有長者優惠, 只有小童優惠, 不過HSBC信用卡有八折接近三百元一位的價錢, 由十二點食到三點種類算很多總結來說四種食物已讓我覺得值回票價1. 即開生蠔, 分別來自愛爾蘭(較甜)及澳洲(較咸)2. 燒羊架3. Lasagne, 可惜後來無refill4. Haagen Daz 比利時朱古力雪糕, 可惜完成一桶後無refill13:14有燒豬派, 見廚師們即燒乳豬, 熱辣辣, 每人兩件, 燒得好好食熱葷不是太多選擇, 反而魚生, 沙律不停新鮮供應甜品種類十多款, cupcakes樣子很土, 不敢試其他甜品細細杯, 一試無妨酒店主打的心太軟不夠軟, 較像焗熟的朱古力蛋糕現在很少酒店中午會供應生蠔所以還是會再來吃一個午餐自助餐, 已經飽到第二天了
Lasagne
即開生蠔
十六位親戚來做節
沒有長者優惠, 只有小童優惠, 不過HSBC信用卡有八折

接近三百元一位的價錢, 由十二點食到三點
種類算很多

總結來說
四種食物已讓我覺得值回票價

1. 即開生蠔, 分別來自愛爾蘭(較甜)及澳洲(較咸)
2. 燒羊架
3. Lasagne, 可惜後來無refill

熱葷不是太多選擇, 反而魚生, 沙律不停新鮮供應

甜品種類十多款, cupcakes樣子很土, 不敢試
其他甜品細細杯, 一試無妨
酒店主打的心太軟不夠軟, 較像焗熟的朱古力蛋糕

現在很少酒店中午會供應生蠔
所以還是會再來
吃一個午餐自助餐, 已經飽到第二天了
題外話/補充資料: 地板黐笠笠, 望酒店可改善, 感覺很骯髒
信用卡優惠
Lasagne
即開生蠔
2014-08-25 7832 瀏覽
沒有在德國吃過正宗的黑森林蛋糕,家人生日,專誠跑去Cafe on M碰碰運氣.恰巧有一個,真好.蛋糕很鬆軟,不能肯定有沒有落添加剤如乳化油,阿Q地希望他們沒有,因為稍有經驗的餅師,也可以輕易以打起蛋白方式做出鬆軟的sponge cake.不過心底𥚃知道他們一定有用才可保持一貫水準..有點失望,不是用新鮮cherry,但話說回來,明白這些加工過的cherry是行業專用..我真是一個麻煩顧客,只是一個小小蛋糕,卻要求那麼多..以後自己主理好了,若然有時間的話.
2014-08-24
外賣自取