2018-11-07 205 瀏覽
重慶拌麵(中麻辣)$28手撕雞$10麵及雞嘅份量都足夠好油、好油,味道又唔夠淡,但係亦都唔夠咸!硬係差少少、怪怪咁啦!我叫中辣,食完有一段時間過後仲有少少麻麻感覺,但真係唔夠辣,有麻冇辣下次我要叫大辣試下!
重慶拌麵(中麻辣)$28
手撕雞$10
麵及雞嘅份量都足夠
好油、好油,味道又唔夠淡,但係亦都唔夠咸!
硬係差少少、怪怪咁啦!
下次我要叫大辣試下!
重慶麻辣手撕雞拌麵
2018-11-07
  • 手撕雞
2018-10-14 501 瀏覽
因为去屏山文物径旅游,便搜索附近餐厅。这家店虽叫海南,但川菜做的相当美味,最重要是很便宜。牙签牛肉很香,酸菜鱼用的是黑鱼肉质很结实,弹牙。周末用餐人数较多。推荐!
2018-09-29 412 瀏覽
餐廳環境雖然唔係話好好,又不算坐得好舒服,但性價比好高,所以仍然好喜歡黎呢到食飯!這裡的手撕雞是招牌菜,份量很多!很怕再外叫手撕雞,因份量太小,這裡完全相反。其他的餸菜也很好吃,小辣不太辣,建議可叫中辣!
其他的餸菜也很好吃,小辣不太辣,建議可叫中辣!
2018-09-01 464 瀏覽
同朋友都好鍾意食辣,特別係四川菜。又係新北江商場,一流嘅川菜。雖然地方細少,坐得唔算舒服,而且衛生都一般,但完全冇影響我同朋友定期過黎食川菜嘅心情!手撕雞係必點,食落啖啖肉,而且例牌嘅份量都唔少,用黎餸飯一流。
2018-08-27 368 瀏覽
係香港搵間抵食又好味的川菜都唔係易海南小廚已經食過好多次😍真係好正😋最喜歡的一定係酸菜魚!!👍🏻雖然先50幾蚊 但係一樣都係咁大盤咁足料!不過d魚都要預左多小小骨 好似可以轉生魚 但我未試過 好怕骨的人可以試下😋牙簽雞👍🏻好好味!好快已經可以清哂成盤😂手撕雞👍🏻每次都係必叫!正到不得了份量都足夠 唔嗇色蒜泥白肉👍🏻好多蒜泥☺️☺️☺️如果肉可以薄小小仲perfect酸辣土豆絲,泡椒肥牛👌🏻覺得呢2個一般般,酸辣土豆絲唔太夠味 泡椒肥牛既牛得好小,唔太抵食唯一唔喜歡的只有跟餐的薯粉 湯底似水🤢不過平均都係30-60一碟餸 真係好抵食👍🏻👍🏻
係香港搵間抵食又好味的川菜都唔係易

每次都係必叫!正到不得了
份量都足夠 唔嗇色

蒜泥白肉👍🏻
好多蒜泥☺️☺️☺️如果肉可以薄小小仲perfect

酸辣土豆絲,泡椒肥牛👌🏻
覺得呢2個一般般,酸辣土豆絲唔太夠味
泡椒肥牛既牛得好小,唔太抵食

唯一唔喜歡的只有跟餐的薯粉 湯底似水🤢
不過平均都係30-60一碟餸 真係好抵食👍🏻👍🏻

2018-07-29 333 瀏覽
香港酸菜魚,多數都是用鯇魚,但有時間會偏(醒),這間小店算煮得有鮮味,今次是一個人食,叫不到太多菜式. 下次再試水煮魚. 另外加幾蚊可以配米線或飯,當然選米線啦. 但冷氣不夠,如果有極d 的冷氣再滿足些.

酸菜魚米線
2018-07-28
10 分鐘 (堂食)
酸菜魚米線
2018-07-23 267 瀏覽
新北江敢多間美食 我媽咪特別鐘意食呢一間😛😛佢既水煮魚辣辣地好開胃🐟價錢唔算貴所以份量中等!我自己就比較鍾意食手撕雞🐣🐣覺得佢整得啱啱好唔會好重口味!好好食😜😜
新北江敢多間美食 我媽咪特別鐘意食呢一間😛😛
2018-06-25 461 瀏覽
有位朋友話有間水煮肥牛好好食,所以今日就走左去試下係天水圍新北江,入到個商場就好似番左大陸咁,每間鋪都好細間,又有好多小食既鋪頭,整甲駁髮都有呢間鋪位置都唔難搵既,4個人叫左4個菜手撕雞小辣(唔會好辣,雞都算多味道唔錯,雞肉都‘林’上面既花生好香好好食)水煮肥牛小辣(肥牛唔會‘鞋’剛剛好味道都好食,入面仲會有薯粉同木耳)酸菜生魚小辣(叫生魚就係無乜骨,就咁叫酸菜魚會多骨d魚好滑,唔會有魚腥味,酸菜都好酸,佢個湯底好好飲送飯一流)手撕包菜小辣(一d都唔辣,但味道非常好食同普通嘅炒菜係有分別但油比較多)叫完餸可以加6蚊配飯/薯粉/小麵,薯粉就唔建議大家叫
有位朋友話有間水煮肥牛好好食,所以今日就走左去試下
呢間鋪位置都唔難搵既,4個人叫左4個菜

手撕雞小辣(唔會好辣,雞都算多味道唔錯,雞肉都‘林’
上面既花生好香好好食

水煮肥牛小辣(肥牛唔會‘鞋’剛剛好
味道都好食,入面仲會有薯粉同木耳

酸菜生魚小辣(叫生魚就係無乜骨,就咁叫酸菜魚會多骨d
魚好滑,唔會有魚腥味,酸菜都好酸,佢個湯底好好飲
送飯一流

手撕包菜小辣(一d都唔辣,但味道非常好食
同普通嘅炒菜係有分別
但油比較多)

叫完餸可以加6蚊配飯/薯粉/小麵,薯粉就唔建議大家叫
  • 水煮生魚
2018-04-16 687 瀏覽
呢間商場有好多餐廳,而呢間比較隱閉。但次次經過都見到有好多人食,今日就黎試一試。先叫左呢款水煮魚,呢個係小($58)的份量。可以見到小的份量都好大兜,而佢另外仲有大($128)其實叫一個小,都已經夠兩個人食!可以加飯(每碗$6)。先講呢個水煮魚,湯底超香超濃!拎黎送飯真係一流!配料超級多,有莞西、大豆芽、薯粉、辣椒!而魚都有好多舊,有8舊以上,都算滑!而且啖啖都充滿油香、辣香!其實兩個人食的話,叫一碗飯都可以,因為水煮魚入面都有好多薯粉。另外我地仲叫左一碟炒酸辣土豆絲($48),份量都好多!如果中意食薯仔真係推介呢個,食落超級超級香!有少少辣同好少好少的酸味。普通食到的土豆絲都唔會好濃味。但呢種炒法完全可以帶出薯仔的香味。加埋配料的香口,配飯好正!總括,兩個餸都好香,好夠味!不過就比較油!同埋環境就差少少,比較逼同埋污糟少少。不過老闆超級好客,好好禮貌!值得一試!
呢間商場有好多餐廳,而呢間比較隱閉。
但次次經過都見到有好多人食,今日就黎試一試。
水煮魚(小)
先叫左呢款水煮魚,呢個係小($58)的份量。
可以見到小的份量都好大兜,而佢另外仲有大($128)
其實叫一個小,都已經夠兩個人食!
可以加飯(每碗$6)。

先講呢個水煮魚,湯底超香超濃!拎黎送飯真係一流!
配料超級多,有莞西、大豆芽、薯粉、辣椒!
而魚都有好多舊,有8舊以上,都算滑!
而且啖啖都充滿油香、辣香!
炒酸辣土豆絲
另外我地仲叫左一碟炒酸辣土豆絲($48),份量都好多!
如果中意食薯仔真係推介呢個,食落超級超級香!
有少少辣同好少好少的酸味。普通食到的土豆絲都唔會好濃味。

水煮魚(小)
炒酸辣土豆絲
2018-04-13 375 瀏覽
叫左個蒜泥白肉同重慶乾拌麵重慶乾拌麵: 叫左手撕雞同腩肉做送。一食, 嘩, 咸到痴線.... 都唔知係佢D 汁咸, 定係D 肉碎咸...總之咸到唔想食.... 手撕雞真是一絲絲, 又幼又少.. ...腩肉係一小塊一小塊,又係好少.... 唔店!!!蒜泥白肉: 幾大碟, D肉唔算好肥, , 油多左D LAW, 叫左小辣就真是唔太辣, , 呢個OK。
叫左個蒜泥白肉同重慶乾拌麵

2017-11-10 1007 瀏覽
是日約左一班朋友入天水圍聚賭,再忙也需要良朋共聚,印象中天水圍新北江唔多地方既可以住十零人, 又可以傾下計, 而且味道又可以的, 好似整個新北江唔多呢類食店,感覺新北江都係來去急步居多,因為朋友在附近上班的關係, 佢介紹左呢一間試下,口味係對辦的,席間布朋友完全食唔到辣, 於是就問可否選最少少少辣, 店員話辣度可濃可淡,甚至辣油另上亦得,得左。臨走時據店員說, 店家稍後會有有自製辣油開賣,佢隻辣油既香而且惹味,而且仲帶點麻椒香, 食辣的同好要多加留意了。 @天水圍,新北江,海南小廚
是日約左一班朋友入天水圍聚賭,再忙也需要良朋共聚,
感覺新北江都係來去急步居多,

而且仲帶點麻椒香, 食辣的同好要多加留意了。
 @天水圍,新北江,海南小廚
2017-11-09
  • 水煮魚
2017-10-08 759 瀏覽
第一次去天水圍,特意來到這個商場吃東西,見到這件餐廳有水煮魚,價錢只是55元,極度吸引!座位算不上舒服,始終是舊商場。本人很喜歡吃水煮魚,但在香港吃個水煮魚起碼超過100元,在這間小店,一個平凡的水煮魚只需要55元,本來以為很小碟,但竟然夠2個人吃!很驚喜!還有夫妻肺片,35元,但份量足夠2個人吃!在市區一定食唔到!不過略微咸!但這個價錢,這個份量,這個味道,已經沒可能在市區吃到!所以我極度推薦!~
2017-10-07
2017-10-08 544 瀏覽
新北江多野食,好多人都知,今次試下呢間先,佢呢間野都有好多野食,由其辣既食物,我今次叫左炸雞亦撈米線,雞亦多左炸少粉,但味道ok,其實碗面都大碗,有酸豆撈花生,正到冇朋友啦,加埋個惹味肉碎 ,直情有下次啦,因平時晚上經過真係都好多人架,例如佢地有水煮魚、小煮牛肉、辣子雞、炒窩筍等等等...我晚上經過都見到好多人叫黎食,我估都應該有咁上下水準,嘿嘿,要試辣野一定要搵班朋友去啦,因為一個人好難叫到幾樣辣野一齊食
2017-09-25
外賣自取
2017-09-09 507 瀏覽
工作關係,多數要在新北江食外賣~新北江多野食好多人都知~不過就唔係樣樣岩食~本人比較喜歡食辣~這家食四川菜的~有水煮魚,辣子雞,水煮牛好多好多款~因為自己一個食午餐,所以唔睇咁多~我點左個炸豬扒撈米線~配料有花生,酸豆,京葱,芽菜,肉碎炸豬扒炸粉比較少,不會厚粉,肉比較乾拎開左豬扒見到好多配料,撈左幾下,已經可以每一啖都有配料入口,米線份量好多~平時我都會特別肚餓先叫這個~這個撈米線有很多款,可選雞絲,雞翼,仲有好多~辣味可選大,中,小辣~我要的是小辣已經好好味~外賣加凍飲$36這個價錢也很便宜~
工作關係,多數要在新北江食外賣~
這家食四川菜的~有水煮魚,辣子雞,水煮牛好多好多款~
因為自己一個食午餐,所以唔睇咁多~
我點左個炸豬扒撈米線~

配料有花生,酸豆,京葱,芽菜,肉碎

炸豬扒炸粉比較少,不會厚粉,肉比較乾

平時我都會特別肚餓先叫這個~
這個撈米線有很多款,可選雞絲,雞翼,仲有好多~
辣味可選大,中,小辣~
我要的是小辣已經好好味~
外賣加凍飲$36
這個價錢也很便宜~
2017-09-09
2017-08-14 546 瀏覽
好友愛食辣,尤其川辣,經常大胆試食即使其貌不揚的食店。今次聽佢介紹,來幫襯一間隱世川菜。呢間小店位於天水圍新北江,一小食街入小小,平時應該只有女人同學生先會係度打滾,冇人介紹應該唔會過來。舖頭裝修簡約,略帶中國風,很有內地地道小店味道。朋友說這裏的菜式做得不錯,貼近大陸口味。酸菜魚,酸酸辣辣,好味得我連湯都飲左一大碗。可能因為份量大,我地未趕得切趁熱食哂,此餸如能用火窩盛載,保持著溫度會更好。乾鍋肥胆 , 朝煸四季豆,都做得好,炸得乾身麻辣有咸香。雞煲就比較普通,似普通炒雞球。老闆娘說店內的手工麵是店家自制,麵線做得幼細彈牙,加上麻辣湯底,好食!總括呢個小店價錢比連鎖大店便宜,又更好味,我應該會多來幫襯下。