2015-11-22 711 瀏覽
秋風送爽,最適合行山做運動,今日同朋友行左Dragon's Back,一個簡單既hike,無mug好斜既地方,完全可以掌握到。之後去左大浪灣攤屍成個下午,實在太寫意。夜晚黎左蘭桂坊Korean Festival行下,好熱鬧,再選擇左浪人日本料理。女仔黎講,我就唔太理解浪人係咩意思,以為可能係個d流浪既人或者滑浪既人。相反,我朋友作為一個男仔,就開正佢個範,完全明白意思。佢話Ronin即係d無得保護主人既samurai戰士,有興趣仲可以睇下Akira Kurosawa既Seven Samurai。海藻豆腐沙律配和風汁$80海藻麵係透明個d一條條,超級爽,加埋滑滑豆腐粒同豆卜粒,新鮮雜菜同綠色發紫色海藻,我覺得超正,係一個好好既沙律前菜。牛油果蟹肉沙律拌餃子薄脆$80我好鐘意牛油果架,我朋友又鐘意食餃子,呢個創意小食就岩曬啦不過我覺得個牛油果可以再熟d,有小小部份仲硬硬地,我鐘意超稔好似牛油咁既不過撈左蟹肉同沙律醬,其實就咁食都好正,放在脆卜卜既餃子皮上係升華左!雜錦壽司五貫有五款魚:三文魚腩、金目鯛、牡丹蝦、左口魚、鯛魚,再加三文魚卷同玉子全部都好新鮮,食曬都幾飽!開頭有少少唔捨得食,因
一個簡單既hike,無mug好斜既地方,完全可以掌握到。
之後去左大浪灣攤屍成個下午,實在太寫意。
夜晚黎左蘭桂坊Korean Festival行下,好熱鬧,
再選擇左浪人日本料理。
相反,我朋友作為一個男仔,就開正佢個範,完全明白意思。
海藻豆腐沙律配和風汁
海藻豆腐沙律配和風汁$80
海藻麵係透明個d一條條,超級爽,加埋滑滑豆腐粒同豆卜粒,
牛油果蟹肉沙律拌餃子薄脆
牛油果蟹肉沙律拌餃子薄脆$80
我好鐘意牛油果架,我朋友又鐘意食餃子,呢個創意小食就岩曬啦
雜錦壽司
雜錦壽司
全部都好新鮮,食曬都幾飽!
開頭有少少唔捨得食,因為佢個賣相係超級一流架,有粒燈細細玫瑰花,超靚呀!
三文魚腩始終都係首選,油脂重香

金目鯛甜味有,但唔夠爽
牡丹蝦就肥美、而且帶綿密既膠質感,肉身爽滑彈牙

另外兩款就普通無特別
厚燒鹿兒島和牛粒配山葵汁
厚燒鹿兒島和牛粒配山葵燒汁$340
超正呀呢個,鐵板咁熱住上,
咬落去真係juicy到必出黎,食和牛第一次咁多汁美味,
而且油脂分布平均,令每粒都入口即融咁
連d伴碟菇都超正,超甜,吸左牛肉精華!
雜錦天婦羅
雜錦天婦羅
焦點係個隻大蝦,啖啖肉,超滿足!
我覺得個漿可以再薄d
炸豚肉
炸黑豚肉$80
咬落去,真係以為食豆腐,
因為你見到d肥糕融緊,但入口不膩啵
而且一絲絲多汁既豚肉,齒間留香!
用番杯asahi就最好!
豆腐墓絲
淡淡既,round up成晚滿足既一餐還幾好既!

整體環境舒適,地點便利,在LKF中心地段,去蒲前好選擇!
不過如果工作人員更主動介紹下d菜式更好,始終不太談熟悉!
2015-11-21
註冊一週年紀念,由老公拍板找間餐廳慶祝,他說在中環M88開了間新日本餐廳,就襯這次紀念日來豪一豪  日本料理吃得多,但我們在香港除了比較好的壽司店外,也甚少吃高級日本料理,平常多是吃連鎖店或放題,慶祝時也慣性選西式餐廳,這次也算是個新鮮的體驗。餐廳裏面非常寬敞,檯與檯之間有竹簾分開私隱度較高,坐下後店員拿來熱毛巾和餐牌,老公點了不少菜式,我也選了刺身和甜品,這次應該能儲存不少脂肪過冬...「同步過冬, 一起對付寒風 ♪」首先來的是【日本海膽伴溫泉蛋高湯啫喱】($100),滑嫩的蛋白上有不少大大粒的魚子,日本海膽體型偏小但一看便知新鮮,用匙羹撥一下看到藏在下面的蛋黃,與蛋白攪拌在一起吃口感特別實在滋味無窮!第一道菜已經 讓我驚喜~想起近期大熱的蛋黃哥,在廚師的巧手下變成如此一道精緻佳餚,表情應該不會再那樣無奈吧。喜愛海鮮的老公點了【磯煮鮑魚配海苔醬】($110),看起來很大隻又有光澤, 希望它不會很難嚼!吃一口鮑魚竟然非常爽脆不會像擦膠一樣咬不開,上次吃到這麼好吃的鮑魚已經是數年前在澳洲吃到的青邊鮑魚。另外店員教我們把鮑魚沾上海苔醬吃會更添鮮甜,試一試,海苔醬的確能帶出新鮮海鮮獨有的甜
餐廳裏面非常寬敞,檯與檯之間有竹簾分開私隱度較高,坐下後店員拿來熱毛巾和餐牌,老公點了不少菜式,我也選了刺身甜品,這次應該能儲存不少脂肪過冬...「同步過冬, 一起對付寒風 ♪」

日本海膽伴溫泉蛋高湯啫喱
喜愛海鮮的老公點了【磯煮鮑魚配海苔醬】($110),看起來很大隻又有光澤, 希望它不會很難嚼!吃一口鮑魚竟然非常爽脆不會像擦膠一樣咬不開,上次吃到這麼好吃的鮑魚已經是數年前在澳洲吃到的青邊鮑魚。另外店員教我們把鮑魚沾上海苔醬吃會更添鮮甜,試一試,海苔醬的確能帶出新鮮海鮮獨有的甜味, 令我們食唔停口,可惜每人只有數片,很想多點一客呢!另外伴碟的海藻麵也可以伴著海苔醬吃, 脆脆的海藻麵吃下去時「索索聲」很有趣。
磯煮鮑魚配海苔醬
吃日本料理當然要吃魚生,【雜錦刺身】擺盤精美, 刺身的水準亦高,尤其是吞拿魚更是格外嫩滑肥美,又沒有筋, 雖然不是入口即溶的大Toro但是魚味十足,相當不俗。
雜錦刺身
炸物則想試試普通天婦羅以外的料理,所以選擇了【石籠炸】($120), 可惜炸物本身味道稍淡,必須沾上伴著的柚子鹽/抹茶鹽/ 辣粉吃。優點是炸物的麵衣很薄又不油。
石籠炸
麵衣又薄又不油膩將餐牌上看到松茸已覺驚喜,松茸有相當獨特的濃郁香味,在日本被視為食用菇菌中的極品,日本人都對它趨之若鶩,它也是秋天美食的代表。常進一步了解的話可以在youtube收看蠟筆小新「收到松茸了哦」那一集, 看完一定很想吃!

期待已久的【松茸釜飯】($330)終於到了~ 店員把一點點醬油淋到飯上,攪拌後替我們各自盛了碗,實在是香氣撲鼻,口水直流,急不及待就大快朵頤,好正呀!♡v♡

吃了兩碗之後,釜飯起了飯焦,店員幫我們用高湯弄成茶漬飯,這種吃法也很不錯喔~ 心中唱著「到大悟大徹將虎嚥的昇華 等消化學沏茶♪」

(註:釜飯另外也有和牛或鮑魚選擇)
松茸釜飯
松茸釜飯(茶漬)
這時下一道料理【厚燒鹿兒島和牛】($380)來了!厚厚的和牛份量不少,油香四溢,太幸福喇!此和牛的牛味也很濃,不會一味的只有油脂。
厚燒鹿兒島和牛
最後,我們的甜品是【法式燉蛋】($40),有蛋香而不太過甜,但始終不算特別,我應該點豆腐慕絲才比較配合和風料理。
法式燉蛋
我們這次都吃得開心滿足,這麼快就一周年了,這年我們一起吃了不少美食呢~

下次天氣冷一點時想來試試和牛壽喜燒呀
紀念日
日本海膽伴溫泉蛋高湯啫喱
松茸釜飯
松茸釜飯(茶漬)
2015-11-20 1428 瀏覽
語言及知識最好不過是從生活中學習,絕對相比在學校內死記好得多,最重要是保持好奇之心,取名"Ronin"的日本料理新店,引發起我的求知慾,Google 吓 Ronin,原來翻譯成浪人,有冷血悍將或末代武士的意思,1998年有一部著名的電影以此為名,主角是羅拔廸尼路!原來此新店啟業不到一個月,一般來說,我喜歡等待新店開張兩三個月後才光顧,待廚房運作熟練之後,方才是最佳狀態,但既然已經在左近,一試無妨。威靈頓街初段的食廈,我並不陌生,想起來,似乎皆以日菜為主,有家亦光顧了多次的,已經早以結業,但喜歡挑戰的店子依然多的是。位於六樓,電梯大門一開,已經到達接待處,門外例牌有流水的風水格局,轉左是迎賓及候位處,前望便見勇將,一幅巨型將軍油畫吸引了我的注意,面貎有些醜但不兇惡,鐵甲軍服中日合一。也許為了附合店名,店內尚有其他將軍造型的小擺設。燈火柔和,色調以湖水南及橙色為主,而桌椅就用木,日式食肆喜歡迎造的暖及平和氣氛。座椅分佈不同角落,近大門的丶近酒櫃的丶近窗的座位私人度不錯,因為有布廉相隔,我們二人就被安排於這高貴舒適的一角,窗外景緻並不迷人,但帶開揚感亦份外怡神。餐廳中央是一張大型壽司枱,亦是

也許為了附合店名,店內尚有其他將軍造型的小擺設。
餐廳中央是一張大型壽司枱,亦是酒吧,橙色燈火討好,成功營造高檔的感覺,我喜歡這個設計;走過不見魚生蹤影,酒藏及倒掛之酒杯更為觸目。
坐下來熱茶餐牌馬上送上,單頁過膠餐牌似乎有些不附合高檔形象,但企理有色彩,也許有靈活更改之作用,以便因應心愛新奇的客人。

魚生壽司新鮮便成,反而這兒的套餐組合有新意,首次光顧,選擇最基本的$300/一人前的 Ronin Set,有10項食品之多。

枝豆三食
造型不俗,為枝豆倍増身價。
原味枝豆
原色的枝豆如平常的用清水煮熟,
枝豆
豆子粒粒結實,簡單叫好的餐前小吃。
芥末枝豆
中央的芥末枝豆最有將色,吃得出的新鮮日式芥末,生磨成蓉份外辛辣刺鼻,激活味蕾,喚醒腸胃。
醬油枝豆
深色了些的枝豆以醬油煮過,嗅一吓,醬油味非常香,豆子比較水煮的腍身,估計是醃漬時間長久些之因。

海藻豆腐沙律和風汁
橫紋玻璃碟子盛載,賣相雅緻,食物如珍品,
海藻麵
看清楚,頂上有白色疑似粉絲的不明物體,但口感似大菜糕的爽脆,而又比其硬淨,沒有任何味道,詢問店員,原來是海藻麵。
混入和風汁於羅馬生菜沙律,味道酸甜醒胃,調味出色,配合海藻麵,特別爽口,多一分層次。
原來內有鴛鴦豆腐粒,原味豆腐及豆腐乾各一,原味的幼滑、豆乾煙靱有口感,為沙律增添層次及味道。

以海藻做麵第一次見識,既漂亮口感亦討好,醬汁調味亦好,是一道有創意亦美味的沙律。

日本海膽伴豆腐和麻醬
外型賞心悅目,自製芝麻豆腐滑溜,但芝麻味不算濃郁,配合海膽肥美幼滑,加上金箔顯得高貴,伴以和麻醬味道豐富。
幼滑豆腐加和麻醬是絕配,沒有不好吃的機會,再加上海膽金箔,賣相佳,非常合我心意。

刺身三點(各二切)
刺身三點(各二切)
食物造型如一把日本扇子,十分搶鏡,卻是稍為遜色的一道,
大路的三款刺身:三文魚丶油金魚及呑拿魚,色澤光亮,厚切有份量,味道尚算鮮甜,但魚片稍腍不夠廷身,肉質彈性不及上乘貨,本來亦不錯,但見浪人在openrice網頁上以Omakase 為號召,水準就有所不及!也許$300/位套餐就是這樣的貨式,現今冰鮮技術高超,依然是新鮮貨,只是饞嘴的我倆,對魚生壽司特別有要求。

立田炸盛物
小巧精緻,看來矜貴,乾淨企理,炸物亦不泛油光,見炸漿薄透,一客四款食品。
炸鮑魚
首先取起炸鮑魚,肉質柔靱,調味不濃,惹味清柔,口感佳。
炸雞
然後一件炸雞,皮脆肉嫩,熱騰香惹,不膩不過鹹,炸功出色。

兩件炸蔬果,大蔥及車厘茄,後者爆汁,外熱內冷有對比。

松島煎蠔伴舞茸醬
慢功出細貨,煎蠔外皮薄薄焦脆,內心軟腍爆汁,層次分明,下層一磚蘿蔔,剛好煮至腍軟無硬磈但又不至糜爛,
本身無味,因此伴以碟上之舞茸醬,淨吃此醬更覺獨特之菇香,有趣的組合,並無不妥,各自精彩。

吉列日本黑豚
吉列黑豚何需專門名店!嚐過一兩間日本料理的店子,跟浪人的同樣高水準。
選材上乘梅肉,肥瘦肉相間,入口時肥肉溶化,令瘦肉更易咀嚼,炸漿熱騰薄而酥脆,口感有層次,香惹肥美集於一身。

配以黃芥末及甜醬汁之混合,味道不一樣,多了分不一樣的辣。

炸梅子紫蘇飯團配鏗魚茶漬湯
炸梅子紫蘇飯團配鏗魚茶漬湯
飯團香脆紥實,紫菜新鮮薄脆,鏗魚湯醇厚清甜。

生果天婦羅
未有留意菜單,連續五道煎炸之物,實在有點邪惡!
水果也來天婦羅,配以乳酪卻又是有心思的新意,炸醬薄,完全不油膩,似乎又無需過份擔心。
香蕉丶火龍果及哈蜜瓜片,甜吃天婦羅,是新嘗試,炸漿內之食品密度低水份多,不賞其層次,而享受其透出之果酸香味,嚐嚐新口味亦有意思。

梅酒啫喱
最後的一道,梅酒固體化,跟近日在酒吧嚐到的甜點液體化是異曲同工的變奏,味道甘酸甜冷之交集,
梅酒啫喱
啫喱滑溜晶瑩,酒杯盛著酷似雞尾酒一杯,作為結尾,非常恰當。

餐廳走中高檔路綫,寧靜有格調,寛敞舒適;服務殷勤,不停換碟及主動查詢客人意見,唯出菜慢拍子一點,是來慢活享受的好地方,食物即點即做,稍為緩慢亦值;食品造型出衆,部分食物及醬汁自製,煎炸功夫尤其了得,有機會再嚐飛機貨之刺身,看看是否師傅尚未上陣!

滿意的一餐,中環旺地,$300/位的晚餐算是克制。

2015-11-16
炸雞
芥末枝豆
2015-11-19 600 瀏覽
中环食肆林立,但在挑剔的味蕾和高企的租金的双重压力下,真正经营长久的却不算太多。今次造访的ronin就是在先前的大喜屋的店址,新鲜开张。店内简洁宽敞,周三晚上8点多只有零星几位顾客。前菜沙律点的海藻豆腐沙律配和风汁,清新健康!相比鱼,特别喜欢虾的鲜甜嫩滑,所以刺身点了甘海老和牡丹虾,是两只甜虾和一只大的牡丹虾。根据之前在知乎上看到的介绍虾的文章,这中牡丹虾头部平滑有白色条纹,额剑长的没边,属于温哥华牡丹虾。鲜甜恰到好处!寿司选了三文鱼和玉子,简单新鲜无可挑剔主菜点了两道,先上来的是,西京银鳕鱼配酒粕汁。造型很别致,搭配的藕片煎的很脆,鱼皮也是脆中带韧,鱼肉也是细腻新鲜的,可惜咸的有点过分,小小一口就“回味无穷”。果断向店员抱怨,服务态度也是非常好的,让我们换一道别的菜,最后还免除了加一服务费。主菜第二道选了松岛煎蠔伴舞茸酱,蠔肥嫩鲜美,没有生腥味,搭配一块白萝卜,酱的味道也有惊喜。之前的鳕鱼换了寄世锅,有一只大虾(可能是虎虾),好几种鱼肉(也不太认识是哪几种鱼肉),各种蔬菜和菌菇,再有一颗生鸡蛋。暖暖鲜美的一小锅汤,确实是冬日里的美味(啊,29度的冬天...)。
前菜沙律点的海藻豆腐沙律配和风汁,清新健康!
海藻豆腐沙律配和风汁
甘海老牡丹虾刺身
寿司选了三文鱼和玉子,简单新鲜无可挑剔
三文鱼寿司玉子寿司
三文鱼寿司玉子寿司
松岛煎蠔伴舞茸酱
寄世锅
2015-11-18 1140 瀏覽
晚上工作完和同事來了這家新開的餐廳浪人日本料理吃飯。之前聽說過在灣仔有另一家分店主要是做日式放題,而這家中環的分店主要是做a la carte,上月才新開張!感謝身邊有很多願意和我去試新餐廳的朋友們(✪‿✪)ノ這家餐廳在中環威靈頓街上M88裏面,很容易找。我們6點半到人很少(大概大家都還沒發現這家新開的店哈哈),但我很喜歡這種安靜的感覺。餐廳裝潢時尚又保留點日式的風格,我們被安排坐在窗邊的位置,看著中環繁華鬧市但又享受著這種寧靜和美食感覺很棒!因為開張沒多久所以正式的餐牌還在準備中。我們點的是基本的晚市套餐。第一個來的是小食枝豆三食。我本身非常愛吃枝豆,但通常餐廳會上一碗熱或冷的枝豆,而浪人特別在一碟有冷和熱還有Wasabi味道的枝豆,小食就已經看到餐廳的用心。第二道是海藻豆腐沙律加和風汁。沙律最上面的透明一條條也是海藻的一類,裏面有3類海藻混搭在一起,配上滑滑的小豆腐再加和風汁口感清爽,非常開胃。第三道上的是海膽伴豆腐芝麻醬。海膽上面還加了一小片金箔,照相超美。日本人很愛為食物貼金,原因大概是用來顯示食物的「特上」。海膽很鮮甜,豆腐是芝麻豆腐,很香豆味,加上芝麻醬就超好吃!第四道是三
海藻豆腐沙律加和風汁
海膽伴豆腐芝麻醬
第四道是三款刺身,切得很厚,很鮮甜肥美,吃完覺得吸收了很多Omega 3魚油的感覺哈哈。
刺身
接下來的是主食,主要都是炸物。這是炸物盛。裏面有炸雞肉,蘑菇和番茄等。不會太油還不錯。
炸物盛
接下來上的是炸吉列黑豚。豬排擺在椰菜上面,size不算大但是也非常夠吃,外面很脆,裏面有肉汁肥瘦均勻。如果能配一小碗飯或是熱烏冬會更好吧,因為只吃豬排好像感覺差點什麽似的。椰菜如果給點芝麻醬或其他醬汁會更好,不然會有點乾。
吉列黑豚
這個是松島煎蠔伴舞茸醬。在這之前我還從來沒試過舞茸醬,顏色是淡灰色的,有一點點的鹹味和牛油味,有點像塗在餅幹或是面包上的醬,超級香!!!生蠔煎得很脆很香,中間那層是白蘿蔔,煮得很淋也有蘿蔔的甜味。贊贊贊!(´。✪ω✪。`)
松島煎蠔伴舞茸醬
這道菜我覺得還蠻特別,叫炸梅子紫蘇飯團配魚茶跡湯。飯團和茶跡湯分開放在兩個碗裏,上來的時候才把湯倒在飯裏,確保我們吃的時候飯團還是脆脆的。中間是紫色的梅子,酸酸的味道和有魚湯的鮮甜鹹味混在一起很獨特!
炸梅子紫蘇飯團配魚茶跡湯
最後一道炸物我真的很少見,大家猜猜炸的是什麽?!是水果耶(° o°)!有香蕉,哈密瓜等等,不過我覺得水果還是新鮮吃才吃得出本來的鮮甜味道,炸過的適中會把油都吸收在水果裏面,吃起來會覺得有點油,但是這概念還是蠻新鮮的哈哈!
生果天婦羅
甜點是日本梅酒啫喱。晶瑩剔透的啫喱放在cocktail杯裏上來覺得很漂亮呢。可惜我不喜歡吃啫喱而且不喜歡喝梅酒,所以我不能給點什麼評價哈哈同事已經把我那杯給消化掉了
梅酒啫喱
我覺得這家餐廳坐得舒服,價錢適中,菜式有驚喜,味道不錯,大家可以去試試看哦!♥

2015-11-17
海藻豆腐沙律加和風汁
海膽伴豆腐芝麻醬
炸物盛
吉列黑豚
2015-11-13 2185 瀏覽
表弟愛於街外用膳,經常出入中、上、西環區,故家庭聚會中,大家都總會講飲講食 。早一個週末飲茶時,唔多識睇中文o既佢就推介中環一家叫「Ronin」o既日本餐廳,眼見OpenRice上三間「Ronin」中只有一間喺中環,所以就大擔斷定佢所指o既就係新開o既「浪人日本料理」,週四立即約會honey去食魚生。(後尾先知表弟個人地圖中,上環等同中環 ,亦即小肥會錯意!)剛於月初正式啓業o既「浪人」位於中環蘭桂坊口一幢大廈六樓,交通好方便,不過樓上樓下都有日本餐廳,似乎浪人極愛挑戰喎 。店子升降機門前一角有個鮮花噴水池陣 ,唔知係咪睇過風水呢?!接待處旁有個高櫈候座處。餐店並無花巧o既裝潢,除咗架上可見有清酒玻璃瓶及零星小擺設之外,中央就只有一個鮮黃色o既四方形大壽司吧。散座全為合拼式o既四方木枱櫈,隔得都幾開吓,簡潔鮮明,感覺都幾開揚闊落舒適。當開始人多o既時候,細心有禮o既哥哥仔自動拉下食客身後o既布簾 ,增加私人度o既同時,亦成功減低室內雜聲,有意思。據悉,食店開業未到兩星期,晚市餐牌其實仍在製作中,除咗未翻譯成英文之外,刺身壽司類都未有印落臨時餐牌上,不過經理姐姐話必定會盡量滿足
,亦即小肥會錯意!)
店子升降機門前一角有個鮮花噴水池陣
,唔知係咪睇過風水呢?!
接待處旁有個高櫈候座處。
,增加私人度o既同時,亦成功減低室內雜聲,有意思。
據悉,食店開業未到兩星期,晚市餐牌其實仍在製作中,除咗未翻譯成英文之外,刺身壽司類都未有印落臨時餐牌上,不過經理姐姐話必定會盡量滿足食客不同o既需求。
由於XO仔身體抱恙,落單埋單全部都交由honey與經理姐姐兩位靚女包辦
有機五色蕃茄配梅汁軟凍
($110):小肥都係第一次見到五個不同顏色o既蕃茄砌成一個冷盤,細佬唔多鍾意食蕃茄都覺得其鮮艷o既外觀非常吸引奪目
。一次過食哂五種蕃茄先會發覺原來每款o既質感都有所不同,雖然全部都好濕潤,但其軟腍爽硬度就好似一個完整o既系列排哂出黎咁。此外,唔知係咪因為加咗梅汁軟凍作調味所致呢,蕃茄一啲都唔酸,食落好清新,令唔多舒適o既腸胃頓覺精神返,依五彩真係好神奇!
有機五色蕃茄配梅汁軟凍
磯煮鮑魚配海苔醬($110):煮得好夠軟腍o既鮑魚本身冇乜味,不過配上濃味o既海苔醬食用時又好似多咗陣鮮味出黎咁,唔錯。
磯煮鮑魚配海苔醬
Honey係魚后,每次食日本餐都必定要食魚生,哈,雖然「浪人」個餐牌上冇,佢居然都可以同靚女經理叫咗一碟刺身拼盤同一碟壽司拼盤,果然有計
刺身拼盤
壽司拼盤
刺身拼盤:六六無窮o既刺身拼盤上有油甘魚、帶子、三文魚腩、吞拿魚、金目調、及海膽,每樣最少有兩件,各款同樣新鮮甜美,當中以油甘魚同三文魚腩最為肥美,
爆!
油甘魚、三文魚腩
油甘魚、帶子、三文魚腩、吞拿魚、金目調
金目調
海膽
厚燒鹿兒島和牛配生葵汁或燒肉汁
($380):鹿兒島和牛用鐵板上,新鮮又熱辣,由於有菇條墊底,和牛一直保持三、四成熟,質感軟嫩可口
,配上生葵汁可增添惹味,不過個人都係鍾情甜甜o既燒肉汁。
厚燒鹿兒島和牛配生葵汁或燒肉汁
不得不提o既係餐店極具飲食文化,菜式全為續道上,而且每次上菜前,姐姐仔都會先為客人換上潔淨o既餐碟,好似食緊高級西餐咁,兩口子都覺得實屬餐飲中難得的浪漫
。可能見細佬面色有啲蒼白,經理哥哥提議小肥試飲佢地自調o既薑茶暖暖個胃。薑茶香濃暖身,飲完又真係幾醒神喎。
薑茶
壽司拼盤壽司拼盤左起為左口魚壽司、吞拿魚壽司、池魚壽司、牡丹蝦壽司、三文魚子壽司、海膽壽司、蛋、及碎蔥吞拿魚卷。
壽司拼盤
拼盤中八味都同刺身一樣咁鮮甜香嫩美味,當中以帶陣松露香o既池魚壽司最有特色,及碎蔥吞拿魚卷o既口感最為爽脆。
左口魚壽司、吞拿魚壽司、池魚壽司、牡丹蝦壽司
牡丹蝦壽司、三文魚子壽司、海膽壽司
海膽壽司、蛋、及碎蔥吞拿魚卷
Honey最懂男友心思,當然不忘點選甜品啦!
豆腐慕絲($40):「浪人」自家製o既豆腐慕絲味道就好似豆腐花咁清香,柔軟得黎又好有質感,輕巧特別
豆腐慕絲
梅酒啫喱($50):梅酒啫喱同屬自家特製甜品,啫喱散發著醇厚o既梅酒味,入口清涼又清新,簡單怡人!
梅酒啫喱
原意係想應表弟推介一試「Ronin」,卻誤打誤撞試到店名相似,開業不久o既「浪人日本料理」,享受到一頓豐富又浪漫o既晚餐,緣份依家野,好多時就係咁得意
2015-11-12
左口魚壽司、吞拿魚壽司、池魚壽司、牡丹蝦壽司
牡丹蝦壽司、三文魚子壽司、海膽壽司
海膽壽司、蛋、及碎蔥吞拿魚卷
2015-10-30 1258 瀏覽
自從北京執咗笠之後呢幢大廈有好似靜左少少~不過留意到呢度有間叫做浪人嘅新餐廳,等朕試下先!前菜係有啲蓮藕就 not too amazing 啦, 豬肉顯然有啲樓有啲硬,蓮藕就唔多入味啦。。前菜番茄切片都算切得幾薄,陪埋啲醋都幾開胃~我個朋友個刺身定食 looks pretty good as well~佢啲茶都幾好味喎,玄米,好飲~個蒸蛋真係滑到爸爸都唔認得,而且又唔會太咸,goodest!銀雪魚都烤得幾滑,仲要西京燒好甜,佢啲皮真係好脆,幾好味!地方又坐得唔錯,雖然朕要對住個lift 口,同埋卡拉OK嘅消毒藥水味,不過應該會返嚟啦!

自從北京執咗笠之後呢幢大廈有好似靜左少少~

不過留意到呢度有間叫做浪人嘅新餐廳,等朕試下先!

前菜番茄切片都算切得幾薄,陪埋啲醋都幾開胃~

佢啲茶都幾好味喎,玄米,好飲~

銀雪魚都烤得幾滑,仲要西京燒好甜,佢啲皮真係好脆,幾好味!