2023-05-31 397 瀏覽
中環鬧市放空咖啡小店-活著啡花 話說早排去為咗去越南要兌越南盾,香港又唔多地方兌到,無意中就發現呢間中環核心鬧市區嘅優閒cafe🤡 中環小店黎講 其實價錢唔貴 最平$2x up 食物有心思 值得紀錄下.比較特別 呢到可以自己選擇配料 自製車仔包⭐️煙三文魚牛角包 $45一朝早想食煙三文魚 就揀咗呢個牛角夠熱香脆 餡料溝埋蛋 菜 口感好fresh唔油膩⭐️安記炸醬扁意粉 $69炸醬配西式意粉真係第一次試 點知一食落有驚喜‼️炸醬唔係譚仔個啲肉碎醬呢度用返傳統紅紅地微甜辣汁 加入肉絲肉絲份量好足 食到一絲絲肉感好正‼️‼️ 大推呢款😂👍🏻👍🏻⭐️熱抹茶鮮奶 熱朱古力 ($60/2杯)今次係weekend黎到做緊優惠$60就有兩杯 抵飲茶味好夠 仲有個靚靚拉花 打卡一流⭐️牛角包窩芙Croffle 香蕉棒子醬$31見到有croffle忍唔住嗌埋牛角包同樣夠熱夠香脆 香蕉做咗焦糖面 好食👍🏻整體黎講食物有質素,私心最推介安記炸醬扁意粉‼️#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_中環.#活著啡花 (中環)地址:中環德輔道中141號中保集團大廈地下C2A-C2B號舖.⭐️評分:味
比較特別 呢到可以自己選擇配料 自製車仔包
⭐️煙三文魚牛角包 $45
一朝早想食煙三文魚 就揀咗呢個
牛角夠熱香脆 餡料溝埋蛋 菜 口感好fresh唔油膩

⭐️安記炸醬扁意粉 $69
炸醬配西式意粉真係第一次試 點知一食落有驚喜‼️
炸醬唔係譚仔個啲肉碎醬
呢度用返傳統紅紅地微甜辣汁 加入肉絲

⭐️熱抹茶鮮奶 熱朱古力 ($60/2杯)
今次係weekend黎到做緊優惠$60就有兩杯 抵飲
茶味好夠 仲有個靚靚拉花 打卡一流

⭐️牛角包窩芙Croffle 香蕉棒子醬$31
見到有croffle忍唔住嗌埋
牛角包同樣夠熱夠香脆 香蕉做咗焦糖面 好食👍🏻

整體黎講食物有質素,私心最推介安記炸醬扁意粉‼️

#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_中環
#活著啡花 (中環)
⭐️評分:
味道:3.8/5
環境:3.5/5
服務:3.5/5
抵食:4/5

#飲食 #美食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評 #香港旅遊 #旅遊 #中環美食 #週末好去處 #中環必食 #上環美食 #中環 #上環 #牛角包 #咖啡店
2023-02-16 384 瀏覽
之前食過覺得平民價又高質今次大失所望叫左個自選toast: 牛油果 炒雙蛋 車打芝士啲牛油果生到青瓜嘅口感 完全冇牛油果味加左杯Flat White (轉左soy milk)完全冇咖啡味 得豆奶味 ($39…)啲staff係nice嘅 但食物質素搞唔掂唔會再幫襯了
之前食過覺得平民價又高質
今次大失所望
叫左個自選toast: 牛油果 炒雙蛋 車打芝士
啲牛油果生到青瓜嘅口感 完全冇牛油果味
加左杯Flat White (轉左soy milk)
完全冇咖啡味 得豆奶味 ($39…)
啲staff係nice嘅 但食物質素搞唔掂
唔會再幫襯了

2022-09-19 495 瀏覽
返工經常要係中環食lunch,食得多茶餐廳,都想揾d有特色,價錢又唔係好貴嘅餐廳🥺係網上睇呢間活著啡花d pizza同牛角包幾吸引,今日就約左朋友去試試😍✨4色芝士薄餅🍕 $72薄餅係即刻整既,熱辣辣帶住芝士香氣,可以揀一開4或者16,芝士分量一d都唔吝嗇,食落口感豐富,餅底脆口,中意食芝士可以試試🤤✨忌廉吞拿魚扁意粉🍝 $73想飽肚d,就無揀到牛角包/Bagel。意粉配上忌廉吞拿魚比較濃稠,意粉食落煙韌,吞拿魚帶來鮮味,但整體比較普通,pizza會好食d,下次會試試d牛角包☺️✨Matcha Latte 🍵(跟餐+$9)✨柚子蜜🍹 (跟餐)拉花係一個心形,幾靚,甜度適中,茶味濃🥰柚子蜜清香酸甜,都唔錯😚活著啡花📍中環德輔道中141號中保集團大廈地下C2A-C2B號舖

✨4色芝士薄餅🍕 $72

✨忌廉吞拿魚扁意粉🍝 $73

✨Matcha Latte 🍵(跟餐+$9)
✨柚子蜜🍹 (跟餐)
拉花係一個心形,幾靚,甜度適中,茶味濃🥰
柚子蜜清香酸甜,都唔錯😚

活著啡花
📍中環德輔道中141號中保集團大廈地下C2A-C2B號舖
2022-08-16 363 瀏覽
其實呢間小店係德輔道中馬路附近,但係商業大廈入面,位置較不起眼但食物質素幾好,值得來一趟呢到有「車仔包」即好似「車仔」麵咁,可以自己揀包嘅種類、內饀等,唔想諗嘅我直接要咗pre-set好嘅款式🥐蛋黃醬煙三文魚莎樂美腸蛋生菜牛角包💰$48個名有晒啲材料,勁豐富好好食,牛角包好脆,本身我都好鐘意牛角包,所以超鐘意呢款🥓Viva All Day Breakfast💰$109一樣有牛角包、沙樂美腸,仲有埋牛油果、煙三文魚等,醒神good morning🥑牛油果無花果Croffle💰$54Croffle一樣係牛角包,好得我歡心,牛油果無花果又係我鐘意嘅,組合都幾match☕️Chocolate💰$43🍵Matcha Latte💰$43拉花靚,味道濃💰$297/2ppl🚩活著啡花 (中環) @coffee_vivalife 📍中環德輔道中141號中保集團大廈地下C2A-C2B號舖
但食物質素幾好,值得來一趟

🥐蛋黃醬煙三文魚莎樂美腸蛋生菜牛角包💰$48

💰$297/2ppl
🚩活著啡花 (中環) @coffee_vivalife
📍中環德輔道中141號中保集團大廈地下C2A-C2B號舖
2022-08-13
10 分鐘 (堂食)
每隔一陣子就想到中環逛逛~有朋友推介我這間小店 特別是它的咖啡☕️和包點都很不錯🥯 雖然店鋪不是很大 亦沒有太多打卡位~ 但位於繁忙的商廈內 可以有間小店讓我們歇息一下💕 裡面還有幾本咖啡相關的工具書📖 (有時間真想坐下來看看書🤣)-🔻🔻🔻🔻🔻✨ 巴馬火腿蕃茄水牛芝士吐司 ($55)餐廳最近推出三款抗疫優惠套餐 我們就選了吐司🍞 吐司表面烤得香脆金黃! 還細心地已經切好兩份和表面切成小格~ 而且份量十足 豐富的火腿蕃茄芝士餡料 超滿足🤰🏻-✨ Viva All day breakfast ($109)每次去cafe都會點份全日早餐! 最期待是它的牛角包!😍🥐超大個而且新鮮熱辣~ 中間的滑蛋和香腸都很出色✨ 而且還有炒好的冬菇和鮮蕃茄作伴碟🍅~ 牛油果也很不錯🥑-✨Latte & 柚士蜜 (跟餐)兩份餐點都包括了飲品~ 為了欣賞餐廳的拉花🥰~ 特意選了杯Latte☕️ 上面是個難度超高的獨角獸圖案🦄️ 喝下去是偏nutty的味道 咖啡味十分濃郁🤎 柚士蜜則是正常水準~-🔺🔺🔺🔺🔺📍 活著啡花 (中環)🗺 中環德輔道中141號中保集團大廈地下C2A-C2B號舖

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 巴馬火腿蕃茄水牛芝士吐司 ($55)

✨Latte & 柚士蜜 (跟餐)

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 活著啡花 (中環)
🗺 中環德輔道中141號中保集團大廈地下C2A-C2B號舖
2022-02-26 259 瀏覽
行完人逼人既中環街市,我同朋友想搵一間悠靜既cafe休息下,飲柸嘢chill下☕️ 過多一條街,就搵到呢間感覺上乾乾淨淨既cafe,幾適合同朋友坐底傾下計。我叫咗巴馬臣火腿牛油果炒蛋貝果、期間限定海鹽香蕉朱古力。朋友叫咗All Day Breakfast、啡花檸檬。Bagel🥯好好食,即叫即烤即製!Parma Ham、炒蛋同牛油果好夾,味道啱啱好😋我本身好鍾意食牛油果🥑,但唔太喜愛牛油果既朋友食落都覺得好ok,因為食得出個牛油果好靚好新鮮。牛角包🥐又係好好食,外脆內軟。我自己一向好鍾意飲朱古力,柸海鹽香蕉朱古力冇乜特別,但外表幾靚可以打下卡,飲落口都滑身。檸啡比較有驚喜,塊檸檬夾喺個球形冰磚裡面,好有心思。朋友話本身啡味濃,但柸啡會因應舊冰既溶化,味道慢慢改變,好特別,值得一試。

牛角包🥐又係好好食,外脆內軟。

All Day Breakfast、巴馬臣火腿牛油果炒蛋貝果、啡花檸檬
期間限定海鹽香蕉朱古力
2021-12-15
期間限定海鹽香蕉朱古力
2022-02-16 447 瀏覽
After Christmas Staycation 的第3天,由尖沙咀搭船到中環,唔使怕塞車及不會好似搭地鐵那麼迫人!早前,我留意到網上飲食資訊,才得知中環德輔道中的中保集團大廈地下,開了一間新  <活著啡花 Viva Life Coffee>!加上店名獨一無二,所以我特別記得! 行返公司,經過中環,順道幫襯食早餐!營業時間由於,我左望右望又影餐牌,見到 Openrice 的店子餐牌有早餐,去到發現不見了,又問有無早餐供應?個女店員幾好笑容又 Nice!令我第一次幫襯也留下良好印象!Menu 全日優惠:飲品配食品熱丸久小山園抹茶鮮奶 (中杯裝 $43)以飛馬作為拉花圖案,實在令我好驚喜!選用日本丸久小山園抹茶粉,甘味香醇,甘甜度比例 6:4 啱個人口味!略嫌水溫不夠熱, 以當日12~18度氣溫,如果水溫略高會更好及暖胃!芝士洋蔥 Bagel +$13抵食! 價錢跟 Pacific Coffee 差不多!店方除了烘熱之外,還切開一半及附上刀叉方便食用!表面是芝士,香脆芝味,包身夾雜洋蔥,包質密度高,作為早餐都夠飽!發現店方的餐具是葡萄牙製造,相信他們都好講究!外賣:藍莓

加上店名獨一無二,所以我特別記得!
 行返公司,經過中環,順道幫襯食早餐!
營業時間
個女店員幾好笑容又 Nice!
令我第一次幫襯也留下良好印象!

Menu
 全日優惠:飲品配食品
熱丸久小山園抹茶鮮奶 (中杯裝 $43)
以飛馬作為拉花圖案,實在令我好驚喜!

略嫌水溫不夠熱,
 以當日12~18度氣溫,如果水溫略高會更好及暖胃!

丸久小山園抹茶鮮奶
芝士洋蔥 Bagel +$13
抵食!
 價錢跟 Pacific Coffee 差不多!
店方除了烘熱之外,還切開一半及附上刀叉方便食用!

芝士洋蔥 Bagel
發現店方的餐具是葡萄牙製造,相信他們都好講究!

外賣:
外賣
藍莓貝果 Blue Berry Bagel +$13
混合少量藍莓,味道上起不到什麼作用!口味相對比較乾寡單調!

藍莓貝果
蘋果餡餅 Apple Turnover  $26
價錢合理!
表面些少燶,略嫌 Overcook!

未嚐已傳來陣陣牛油芳香!
 酥脆鬆化,滿載酸甜的蘋果蓉及一些熟透蘋果粒!感覺更清新又減輕邪惡感呢!
 口感千層鬆化的蘋果酥,其酥脆口感程度可媲美拿破崙蛋糕,如此水準都令我喜出望外!

蘋果餡餅
Caffe Latte $39 (Tall size)
入口甘味醇厚,口感香滑順喉,兩者兼備!令我滿意!

Caffe Latte
2021-12-28
$56 (早餐)
丸久小山園抹茶鮮奶
芝士洋蔥 Bagel
蘋果餡餅
Caffe Latte
2022-02-14 141 瀏覽
活著啡花 最近推出咗早餐優惠,其他時段亦有全日優惠All Day Set,相當抵食!喺中上環返工嘅朋友仔唔好錯過呀!車仔包 個人好喜歡 車仔包,可以自己揀自己鍾意嘅材料及配搭,非常貼心!包類可選多士$15、牛角包$15或Bagel$20! 餡料有多款選擇,每款由$4至$15不等!我今次嘅配搭係:牛角包、烚蛋、蕃茄、車打芝士、蛋黃醬!牛角包外層金黃酥脆,內裡鬆軟有層次,入口牛油味香濃,每一口都係幸福滋味!推介!All Day Breakfast $109材料豐富,包裝有牛角包、牛油果、炒蛋、炒雜菇、腸仔、蕃茄、茄汁豆!夠晒滿足!Latte (跟餐)咖啡香氣濃郁,奶泡綿密,口感順滑,咖啡與牛奶比例平衡,nice!

車仔包

我今次嘅配搭係:牛角包、烚蛋、蕃茄、車打芝士、蛋黃醬!

All Day Breakfast $109

Latte (跟餐)

打卡打得多,有時都想搵間小店靜靜地chill下~舖面裝飾/食物擺盤未必係最靚,但小店往往勝在有人情味!💛呢間新開小店嘅食物質素唔錯,大推牛角包!🥐😋牛油味香濃~而且口感超酥脆!(係凍左都仲好脆嗰隻!🤣🤣🤣🤣)鍾意牛角包嘅可以試佢嘅🌟All Day Breakfast,或者餡料超豐富嘅🌟蛋黃醬煙三文魚莎樂美腸蛋生菜牛角包🥐佢用嘅煙三文魚高質!厚切口感仲要好鮮甜!大大份食完勁滿足😋飲品方面試左佢嘅Special「啡花棉棉」☕️係加入左花蜜嘅黑啡,面層仲有泡沫,口感有層次。高杯造型好靚啱哂打卡📸但花蜜味道不算太出~另外Matcha Latte嘅拉花好靚🍵有點點回甘的但少一點甜會更好☺️

飲品方面試左佢嘅Special「啡花棉棉」☕️
上幾個星期,見呢間新開小店,就約咗個朋友喺度聚一聚。環境舒服,鄰近港鐵,非常方便。原本以為呢間咖啡店沒有其他飲品,對於我呢啲唔飲咖啡嘅人,就以為冇嘢飲。但原來都有花茶選擇,我叫了一壺士多啤梨奇異果茶,少甜而帶點清幽甘香,對於女性來說確是不錯的選擇。食物方面,我和朋友一起吃了一個4色芝士pizza,芝士味濃,非常足料,餅底厚薄剛好,兩個女仔份量啱啱夠。我比較貪吃,另外又叫了個香蕉Muffin,非常鬆軟,甜味適中。老闆及侍應招乎殷勤,值得再去!

老闆及侍應招乎殷勤,值得再去!
Strawberry Kiwi Tea
2021-10-28
Strawberry Kiwi Tea
  • 4色芝士薄餅
2021-12-01 148 瀏覽
之前聽朋友講中環新開左間咖啡小店啲野好食又唔多人,就約左朋友落去傾計。我閒日去既見到都有唔少上班族幫襯,但都即刻有位,正!我地兩個女仔叫左一個4色芝士薄餅,一個煙三文魚凱撒沙律,我朋友飲Latte, 我就叫左個玫瑰櫻紅茶。❤️4色芝士薄餅既芝士好有層次好豐富,大大舊cream cheese好正。❤️煙三文魚凱撒沙律既煙三文魚份量好足,仲有好鬆脆既麵包塊,淨食呢個都唔會覺得dry! 佢醬汁另上的,落多落少自己話事。(因為真係幾鐘意佢沙律我過兩日番工lunch又買左個牛油果沙律takeaway, 一樣正!又新鮮又健康又夠飽)❤️玫瑰櫻紅茶放落精美茶具慢慢斟係好chill既,茶既玫瑰花味好香好清,閨蜜傾計必選。❤️見朋友杯啡拉花好靚,我朋友話味道都唔錯!❤️
❤️
見朋友杯啡拉花好靚,我朋友話味道都唔錯!
2021-11-30
15 分鐘 (堂食)
  • 4色芝士薄餅
  • 玫瑰櫻紅茶
2021-11-25 173 瀏覽
鬧市中的咖啡小店,食物與飲品都一流,中上環上班族福音!當日點了All-day breakfast,跟餐加配飲品只需加$20,好抵!本人是抹茶愛好者,飲品點了抹茶鮮奶,有很多餐廳的抹茶鮮奶都是鮮奶味蓋過抹茶,飲落好heavy,但呢間餐廳抹茶與鮮奶既比例剛好,好好飲!鬧市中的咖啡小店,食物與飲品都一流,中上環上班族福音!當日點了All-day breakfast,跟餐加配飲品只需加$20,好抵!本人是抹茶愛好者,飲品點了抹茶鮮奶,有很多餐廳的抹茶鮮奶都是鮮奶味蓋過抹茶,飲落好heavy,但呢間餐廳抹茶與鮮奶既比例剛好,好好飲!
鬧市中的咖啡小店,食物與飲品都一流,中上環上班族福音!

鬧市中的咖啡小店,食物與飲品都一流,中上環上班族福音!
Matcha  Latte
All -day  breakfast
2021-10-30
午餐
Matcha  Latte
All -day  breakfast
  • All  day  breakfast
星期六喺中環行街,行到攰想搵個地方坐下,見到有呢間新開嘅Cafe,就入去試下,一試就愛上!d 野食好靚又好味,咖啡拉花好好靚,可見咖啡師功力—-勁!我叫左一杯latte 同埋一個4芝士pizza(唔知係唔係呢個名)強烈推薦大家一定要試呢個pizza, 如果家都鐘意食芝士,即焗好即上枱,真係好好味!可惜掛住食冇影到相。呢杯latte,個拉花真係好靚,靚到唔捨得飲,即刻介紹左俾有學沖咖啡既朋友,叫佢哋要黎試下,偷下師都好啊!

latte
latte
  • 4式芝士pizza
喺附近返工發現呢間新cafe勁高質🤤原來開業咗一個半月咋 食完勁滿足 一定會再幫襯🥰我今次一個人去食lunch 今日天氣突然好凍 想食啲暖胃飽肚嘅嘢 舖頭嘅人推介我食pizza 我怕一個人食唔晒又驚太膩 佢哋好nice介紹我食熱帶風情pizza 加英式紅茶 佢哋話呢款pizza有菠蘿可以平衡返個油膩感 加上紅茶 成個lunch食完都唔會膩 咁我就諗住聽佢介紹試吓啦全部嘢都係新鮮即整 個pizza焗出嚟勁香🤪啲顏色好豐富 就咁睇見到有水牛芝士、莎樂美腸、菠蘿 好期待😍一咬落去就覺得口感好豐富 好有層次感 會同時食到莎樂美腸同芝士 幸福感滿分🥰🥰🥰食到中間就會食到舊菠蘿 食得出係新鮮菠蘿 好甜 真係好似店員咁講balance返 超正😍😍食食吓發現莎樂美腸下面仲有火腿 真係好足料好抵食😆食兩啖pizza就飲啖英式紅茶 超夾!食完成個lunch都唔會好heavy 真係好滿足~個人都暖返(雖然返office條路又要吹風🥲)呢個小店真係好高質 啲人又好nice 我自己都會多啲去食🤤🤤下次想試佢個推介A包 聽聞都好多人食🤪

熱帶風情pizza
2021-11-23
熱帶風情pizza
2021-11-23 89 瀏覽
上了一个上午班,中午就想找个地方放空。朋友介绍这个cafe,咖啡味道和%同一个档次,今日就试了一下,果然很不错。虽然店面不算特别精致,但是胜在座位舒服、环境安静,店里放着读书时的老流行歌曲,氛围满满。点了all day breakfast,包含一杯咖啡,一共109hkd,好抵。牛角包🥐很松软,太阳蛋煎得恰到好处,还配了我最喜欢的牛油果🥑。蘑菇和香肠也很美味。咖啡真的和%一样哎。这次点了flat white,很香。说实话这家咖啡单点不算便宜,但是all day breakfast包含了咖啡,就很划算了。算起来除了咖啡以外的食物只要60多一点,和一碗米线差不多价格。这家店才开了一两个月,打算趁着还没有太多人知道多来几次,享受一下午间听音乐的慢时光。

咖啡真的和%一样哎。这次点了flat white,很香。

• all  day  breakfast