2024-01-06 35 瀏覽
很喜歡來海港城window shopping,這裡有各種品牌,各種裝飾很好看,尖沙咀的海景也很有感覺。但這裡吃飯有點貴,這次被我發現一家寶藏歇腳餐廳。🍦茉莉花茶雲呢拿軟雪糕我選的雙拼,造型很好看呢。入口有沁人心脾的茉莉花香,徬佛夏天的風在我身邊兜個圈兒,把我變成了茉莉仙子🧚‍♀️呢.🍵骯髒鐵觀音雪糕雞蛋仔⚠️溫馨提示用勺子,因為我舔的時候不小心被茶粉嗆到了。味甜的雲尼拿雪糕和鐵觀音茶粉很搭了。雞蛋仔有別於香港傳統雞蛋仔,是煎到比較脆的,吃到最後一口也是香香脆脆的,和雪糕更大。煙三文魚牛油果可麗餅第一次吃咸的可麗餅,這樣手拿著像一束花。煙三文魚超級新鮮,單獨吃也很咸香。牛油果也是選的優質的,搭配芥末醬,很香口。火腿滑蛋芝士可麗餅雞蛋很香滑,裡面搭配的醬是微酸微辣的,是小盆友可以接受的辣度。再打包一杯浙江綠茶,邊走邊喝。吃完頓時回魂,可以繼續逛啦。可愛的包包們,我來啦!

🍦茉莉花茶雲呢拿軟雪糕

🍵骯髒鐵觀音雪糕雞蛋仔

煙三文魚牛油果可麗餅

火腿滑蛋芝士可麗餅

2024-01-03
2024-01-06 10 瀏覽
行街行到餓餓地想坐低抖抖飲杯野原來海港城開左間輕食店,仲有crepe 食呀,飲品以茶類為主,仲有軟雪糕呀煙三文魚牛油果可麗餅 - 賣相好靚,好似一束花咁呀,有滿滿既煙三文魚同牛油果,下面仲有炒滑蛋再加少少沙律醬,味道非常豐富宣威火腿芝士雞蛋仔 - 呢個係每日限定架,雞蛋仔外脆內軟,仲有粒粒火腿同芝士,增添美味玫瑰寒天軟雪糕 - 個軟雪糕好滑好香濃既牛奶味,個底有玫瑰味既寒天,多左一層花香既味道飲品我同朋友分別叫左玫瑰綠茶燕麥奶同普洱燕麥奶,第一啖感受到香滑燕麥奶既味道,另外就有一陣茶香回韻,的確唔錯
行街行到餓餓地想坐低抖抖飲杯野

2024-01-05 195 瀏覽
呷一口茶🫖 解一下膩海港城呢間茶舍俾人一種好休閑舒適嘅感覺🤗,木系裝潢亦令人份外放鬆。·♡ 黑松露帶子蘑菇可麗餅 HKD$108鹹味Crêpe一向係我杯茶😍,以玻璃杯盛載好啱打卡又唔會咁易整污糟隻手👍🏻,夠哂大份大滿足!Crêpe外皮口感煙煙韌韌😚,好有咬口;黑松露味道好香,啲醬汁多到邊食邊漏😆,帶子大粒飽滿而且煎得好軟熟,加埋蘑菇🍄同沙律菜🥗食,勁豐富~·♡ 宣威火腿芝士雞蛋仔 HKD$68每日限量供應,配搭同味道都好新穎吸引🤤,用咗雲南宣威火腿🥓、芝士🧀、頂級蘭王蛋🥚加入蛋漿壓成雞蛋仔,粒粒又軟又脆😙,搣開見到裡面係飽滿嘅芝士😍,個人覺得可以火腿份量可以再多啲,咁就會更加有咬口啦。·♡ 藍莓橙滇紅 HKD$58橙香🍊味道芳香且濃郁,加入藍莓🫐酸澶甜甜,飲落清新舒服。·♡ 花旗蔘蜂蜜烏龍 HKD$45花旗蔘味道超級濃郁😌,冬季養生暖和之選。·📍活在茶下尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G03A號舖
呷一口茶🫖 解一下膩

海港城呢間茶舍俾人一種
好休閑舒適嘅感覺🤗,
木系裝潢亦令人份外放鬆。

♡ 黑松露帶子蘑菇可麗餅 HKD$108

黑松露味道好香,啲醬汁多到邊食邊漏😆,
♡ 宣威火腿芝士雞蛋仔 HKD$68

♡ 藍莓橙滇紅 HKD$58

橙香🍊味道芳香且濃郁,
加入藍莓🫐酸澶甜甜,飲落清新舒服。
♡ 花旗蔘蜂蜜烏龍 HKD$45

花旗蔘味道超級濃郁😌,冬季養生暖和之選。
📍活在茶下
2023-12-20
下午茶
  • 黑松露帶子蘑菇可麗餅
2023-12-27 19 瀏覽
玫瑰寒夭軟雪糕 $48好似出奇蛋咁一次過滿足晒我三個願望:雪糕、啫喱、打卡✨雪糕奶味香濃🐮下面煙靭好咬嘅寒天晶瑩通透,以浪漫嘅玫瑰花瓣裝飾🌹又靚又好食😍髆髒鐵觀音雪糕雞蛋仔 $68口感順滑嘅雪糕撒上大量鐵觀音粉,茶控必選🍵雞蛋仔夾住雪糕食,一凍一熱,係西式waffle嘅港式變奏🧇菠菜蘑菇羊奶酪可麗餅 $78以唔係專賣crepe嘅舖頭黎講水準唔錯,餅皮厚薄適中,軟糯帶彈性🫶🏻滿滿鹹香嘅芝士汁同蕃茄菠菜好夾,如果用碟上菜食起黎會方便啲🧀️香茅茉莉 $48原來加左香茅嘅效果係咁神奇,比起普通茉莉花茶清新多倍💚藍橙滇紅 $58果香陣陣,又唔會搶曬紅茶嘅香味🍇夏天飲啱曬☀️用真正嘅茶葉泡製而成果然唔同啲~黎海港城想食甜品或者輕食不妨試吓呢間!鍾意飲茶嘅話仲可以買茶葉。-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.📍 活在茶下尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G03A號舖

玫瑰寒夭軟雪糕 $48

髆髒鐵觀音雪糕雞蛋仔 $68

菠菜蘑菇羊奶酪可麗餅 $78

香茅茉莉 $48
原來加左香茅嘅效果係咁神奇,比起普通茉莉花茶清新多倍💚
藍橙滇紅 $58

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
📍 活在茶下
2023-12-26 33 瀏覽
冬日午後,在海港城逛街後,被一間別緻的甜品cafe ,Tea moment 吸引。 藍莓橙滇紅濃郁紅茶配上藍莓及橙汁,濃郁提神。紅茶茶甘香而香濃,有少許水果味作點綴,適合不好甜的我。 香茅茉莉茉莉茶配上特別的香茅,清新無比,加上淡淡的花香,午後呷一口茶,一流感覺。 茉莉花茶雲尼拿軟雪糕混合口味的雪糕十分吸引,花茶味道很濃厚,雪糕軟滑重牛奶雲尼拿味,清新怡人,甜度合適,偏重茶味。 紅豆鐵觀音髒髒雪糕麻糬可麗餅紅豆蓉配上鐵觀音茶味的雪糕,加上煙韌的麻糬,令可麗餅很可口,特別是即叫即煎。甜的可麗餅絕對值得吃。桂花寒天軟雪糕底下有很多的桂花Jelly, 滿滿的桂花口感,不會太甜,jelly 口感很厚實很q 彈。軟雪糕是雲尼拿味,和桂花很搭。

藍莓橙滇紅

香茅茉莉

茉莉花茶雲尼拿軟雪糕

紅豆鐵觀音髒髒雪糕麻糬可麗餅
桂花寒天軟雪糕

2023-12-15
踏入聖誕佳節 . 同姊妹嚟海港城影燈飾見到商場呢間餐廳嘅可麗餅好吸引Lunch 輕食確係唔錯嘅選擇店員即叫即製.店內仲有唔同口味嘅茶葉✨煙三文魚牛油果可麗餅 裡面有煙三文魚.牛油果.檸檬片色澤拼出嚟好靚,成朵花咁✨杭州桂花雞蛋仔 雞蛋仔有唔同口味加入桂花味道與別不同✨清香鐵觀音髒髒雪糕雞蛋仔 雞蛋仔包裹著幼滑嘅軟雪糕店員好貼心,將茶粉分開讓我自己灑上✨桂花寒天軟雪糕 雪糕上面同底層嘅寒天都加上桂花,味道好清新亦唔會太甜.好鍾意寒天爽彈嘅口感✨藍莓橙滇紅 加入藍莓香橙嘅茶底帶出酸酸甜甜嘅味覺低甜度仲有好多唔同口味嘅茶飲 . 值得一試
踏入聖誕佳節 . 同姊妹嚟海港城影燈飾

見到商場呢間餐廳嘅可麗餅好吸引

Lunch 輕食確係唔錯嘅選擇

店員即叫即製.店內仲有唔同口味嘅茶葉

✨煙三文魚牛油果可麗餅
裡面有煙三文魚.牛油果.檸檬片
色澤拼出嚟好靚,成朵花咁

✨杭州桂花雞蛋仔
雞蛋仔有唔同口味
加入桂花味道與別不同

✨清香鐵觀音髒髒雪糕雞蛋仔
雞蛋仔包裹著幼滑嘅軟雪糕
店員好貼心,將茶粉分開讓我自己灑上

✨桂花寒天軟雪糕
雪糕上面同底層嘅寒天
都加上桂花,味道好清新
亦唔會太甜.好鍾意寒天爽彈嘅口感

2023-12-20
下午茶
  • 杭州桂花雞蛋仔
2023-12-18 19 瀏覽
【Tea Moment 活在茶下】非常有意境嘅一個名字 。這是一家以木色系裝潢的茶飲輕食cafe,環境舒適寧靜,讓人感受到愜意的氛圍。🥰這裡不僅提供美味的茶飲,還有多種精緻的鹹甜茶點。😍 我哋點了其中的煙火腿滑蛋芝士可麗餅配八寶茶、清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔、白桃鮮榨橙汁和淡淡花香系列的玫瑰寒天軟雪糕。🥰❤️煙火腿滑蛋芝士可麗餅可麗餅的外層酥軟,內裡滿滿的滑嫩蛋液和香濃的芝士,再搭配煙火腿的鹹香,微微嘅辣醬,帶來絕妙的口感🧡八寶茶這款茶飲融合了多種中草藥例如紅棗、桂圓、杞子……和鐵觀音茶底,味道清甜味芳香,帶來舌尖上的享受💛清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔賣相可愛精緻絕對是打卡之選,鐵觀音茶粉鋪滿了軟雪糕,香甜軟滑嘅雪糕搭配著原味雞蛋仔的酥脆,特別又好味💚白桃鮮榨橙汁滿滿的白桃和鮮橙水果風味,解渴又愉悅💙淡淡花香系列-玫瑰寒天軟雪糕另一精緻甜品,結合了花香和冰涼口感。玫瑰寒天軟雪糕的口感綿密柔滑配合底層Q彈的寒天果凍,帶著淡淡的玫瑰花香,清新宜人,讓人彷彿置身於花海之中大家在品味香濃的茶香,同時享用了各式美食,感覺寧靜與放鬆。🥰

❤️煙火腿滑蛋芝士可麗餅

🧡八寶茶

💛清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔

💚白桃鮮榨橙汁
滿滿的白桃和鮮橙水果風味,解渴又愉悅

💙淡淡花香系列-玫瑰寒天軟雪糕

2023-12-13 25 瀏覽
今日放假又去尖沙咀海港城睇吓有啲咩新舖頭開咗可以去試吓,見到呢一間會再查吓衣木係裝修做主題主打創新口味雞蛋仔宣威火腿芝士雞蛋仔 $68非常特別嘅口味啊,每日限量,材料用咗雲南宣威火腿、芝士、頂級蘭王蛋✨雞蛋仔新鮮熱辣辣整好脆卜卜裏面仲食到好多火腿芝士,可能用咗蘭王,蛋香味十足香蔥蝦米雞蛋仔$48朋友就叫咗呢款香蔥蝦米雞蛋仔,亦都非常特別搞笑,裏面食到好多蝦米香蔥都幾香口煙三文魚牛油果可麗餅$88我覺得呢個可麗餅絕對係三文魚愛好者必叫之選、裏面仲有牛油果同埋滑蛋,可以做輕食之選藍莓橙滇紅Q $58📍活在茶下Tea Moment尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G03A號舖

宣威火腿芝士雞蛋仔 $68

香蔥蝦米雞蛋仔$48

煙三文魚牛油果可麗餅$88

藍莓橙滇紅Q $58

📍活在茶下Tea Moment

2023-12-09 22 瀏覽
踏入12月, 又係時候要購買聖誕禮物, 所以約朋友shopping之前,就去呢間專食可麗餅的小店試下!簡簡單單的一餐,配上餐廳簡約的日式裝修, 輕鬆舒服的環境!我哋share食,點了一鹹一甜的可麗餅,一底雞蛋仔,再加二杯特色飲品! 薄薄的餅皮軟熟得來帶有少許煙韌,手捲賣相造型很漂亮!煙三文魚牛油果碎蛋可麗餅~平時比較少吃鹹的,三朵可愛玫瑰花造型的煙三文魚,咸咸香香,配埋碎蛋同好creamy牛油果一齊食,味道出奇地夾!食完鹹的就再吃甜的,紅豆鐵觀音髒髒麻薯可麗餅~ 聽個名就知道餡料好豐富, 雪糕內有濃濃的茶香味,一試難忘,加上紅豆和麻薯好match, 這個下次一定再叫!杭州桂花雞蛋仔~外脆內軟而且每粒都有粒粒桂花在內,味道極之清香,好特別,一粒接着一粒食唔停口!除了可麗餅,店舖另一主打是茶飲! 所以我哋都點了兩杯,普洱燕麥奶~普洱茶我經常飲,卻從未試過加燕麥奶,兩者溝在一起,可以中和普洱茶的濃度,飲落有淡淡的茶香味,值得一試!藍莓橙滇紅~藍莓和橙加上紅茶,飲得出有水果味道亦都有茶香味,誰也搶不了誰的味道,出奇哋夾!飽餐後繼續shopping去!👍

簡簡單單的一餐,配上餐廳簡約的日式裝修, 輕鬆舒服的環境!

薄薄的餅皮軟熟得來帶有少許煙韌,手捲賣相造型很漂亮!
煙三文魚碎蛋牛油果可麗餅

紅豆骯髒鐵觀音雪糕麻糬可麗餅
杭州桂花雞蛋仔
藍莓橙滇紅、普洱燕麥奶
2023-12-09 12 瀏覽
每次經過海港城都被這間活在茶下店吸引著。今日午餐正好和同事想吃清簡一點,找個輕鬆地方傾傾計,這個地方就正好。走進店內被簡簡單單木系裝修增添幾分輕鬆感覺,店內充斥的茶味都令人精神抖擻了。小小的店已經有雞蛋仔,可麗餅,仲有各式各樣的茶飲和軟雪糕提供。我地各自點了一個招牌可麗餅黑松露帶子忌廉可麗餅澎湃的帶子舖滿在整個海麗餅中,中間的黑松露可隨意因應自己的歡喜度攞埋一起食,因為有很多新鮮菜鋪底好健康,就算食埋忌廉餅底也不會有罪惡感。煙火腿芝士滑蛋可麗餅看似簡單的火腿芝士滑蛋,滑蛋的份量超多也超滑,火腿微微的煙過,香噴噴,頭號健康之選羅漢果珍珠菊普洱茶健康飲品,羅果清熱解暑,消暑解渴,口感溫和,回味清香,加進了珍珠菊更清甜。桂花寒天軟雪糕 很滑較杰的軟雪糕,相信是鎮店之寶,而桂花灑在雪糕上增加了香氣,底層的果凍煙煙韌韌,細細的軟雪糕已有很多層次。

每次經過海港城都被這間活在茶下店吸引著。

我地各自點了一個招牌可麗餅
黑松露帶子忌廉可麗餅

煙火腿芝士滑蛋可麗餅

羅漢果珍珠菊普洱茶

桂花寒天軟雪糕

2023-12-08 10 瀏覽
今日去食最愛嘅雞蛋仔呀,品質衛生一定冇問題喇,☺️位於海港城港威大廈,店舖環境時尚簡潔,除咗雞蛋仔仲有新產品CREPE,提供特色飲品,我哋今次點了兩款CREPE,雲尼拿軟雪糕雞蛋仔,仲有最愛嘅棉花糖朱古力,及香濃普洱茶。CREPE即點即做,2款都好特別呀,✳️牛油果三文魚CREPE,食才材好夾呀,仲有真材實料,當中午飯吃都好飽肚,另一款是✳️芝士火腿雞蛋CREPE,好有港式味道,料大大份量十足。✳️雲尼拿軟雪糕雞蛋仔,雞蛋仔熱辣辣,雲尼拿軟雪糕溶點低,食完CREPE到最後先食甜的都無溶,好神奇呀。✳️飲品棉花糖朱古力及香濃普洱茶,都非常好飲🥰。太多款食物,下次再來試試其他啦😉

✳️飲品棉花糖朱古力及香濃普洱茶,都非常好飲🥰。

太多款食物,下次再來試試其他啦😉

2023-12-07 13 瀏覽
餐廳細細但格局一眼目睹感覺舒適,選擇不算多除茶飲可麗餅算是主打🤔#茶控 🍵表示茶飲幾唔錯,簡簡單單一杯滋補養生又健康,好過次次都珍奶奶蓋🤣◂ ◂ ◂ ◂ ◂ ✐☡ ▸ ▸ ▸ ▸ ▸▸ 煙三文魚牛油果可麗餅份量滿滿可麗餅🤩外皮非常薄而軟少甜,煙三文魚香而少咸,可惜牛油果未完全熟透有點硬🥑以嫩滑炒蛋墊底,全部一口咸咸甜甜又幾夾🫣可能自己加上少許檸檬汁,所以最底有點Wasabi味😂▸ 宣威火腿芝士雞蛋仔雞蛋仔外膽內軟又煙韌,每口都食到一絲絲咸淡適中火腿,反而芝士味不太突出▸ 茉莉花茶雲呢拿軟雪糕茉莉味好香食落淡香,雪糕順滑綿密不快溶,奶香奶香的很不錯🍦▸ 菊花杞子烏龍將菊花杞子完全打爛,配上甘香烏龍純配料甜度,冬天飲夠滋補🤎▸ 蜂蜜滇紅燕麥奶蜂蜜聞著香香的味剛好不過甜,茶底香濃入口順滑,配合燕麥奶(感覺不像燕麥奶)整體味道似珍珠奶茶

◂ ◂ ◂ ◂ ◂ ✐☡ ▸ ▸ ▸ ▸ ▸

▸ 煙三文魚牛油果可麗餅

▸ 宣威火腿芝士雞蛋仔

▸ 茉莉花茶雲呢拿軟雪糕
茉莉味好香食落淡香,雪糕順滑綿密不快溶,奶香奶香的很不錯🍦

▸ 菊花杞子烏龍
將菊花杞子完全打爛,配上甘香烏龍純配料甜度,冬天飲夠滋補🤎

▸ 蜂蜜滇紅燕麥奶
喺海港城行完街,不妨到這家茶舍休閑一下! 木系主調,店內放滿唔同嘅茶葉,除咗即場食,茶葉亦可以買走喎!茶飲選擇多,有手沖名茶,如西湖明前龍井、九十年代雲南普洱等,也有經典茗茶及燕麥奶調茶! 而店內亦有以茶入饌嘅小食😋清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔有好多款茶味雞蛋仔,而我就推介呢款,茶粉為香滑雪糕帶清新茶香,雞蛋仔烤得外脆內軟菠菜磨菇羊奶酪可麗餅(素)煙三文魚牛油果可麗除咗雞蛋仔,仲有六款crepe ,有鹹有甜,我最鍾意菠菜磨菇羊奶酪,即叫即做,羊奶酪溶化幼滑香濃,帶絲絲甜味菊花杞子烏龍還可來杯養生茶飲,濃郁香甜,仲有護眼、抗衰老、降血脂效用😍

喺海港城行完街,不妨到這家茶舍休閑一下!

清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔

菠菜磨菇羊奶酪可麗餅(素)
煙三文魚牛油果可麗

菊花杞子烏龍
還可來杯養生茶飲,濃郁香甜,仲有護眼、抗衰老、降血脂效用😍
  • 清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔
  • 菠菜磨菇羊奶酪可麗餅(素)
  • 菊花杞子烏龍
2023-12-05 11 瀏覽
聖誕快到,跟朋友在尖沙咀看燈飾打卡後來了海港城休息一下。這間Tea Moment主打茶飲,環境不錯,可以坐下來跟朋友飲杯茶,吃點輕食聊聊天挺好的。Menu的雞蛋仔有很多特別的風味,我們想食鹹味的,選了一個香蔥蝦蝦米雞蛋仔跟每日限量的宣威火腿芝士雞蛋仔。雞蛋仔應該是即點即做的,味道很好很香。宣威火腿像是雲南金華火腿,能看到一絲絲火腿,很香口。另外那個雖然沒看到蝦米,但真的也吃到那種味道,很神奇!第一次試到有這種風味的雞蛋仔,很新鮮的配搭而又好吃!而且平日大多數雞蛋仔都是在街邊買,這間能坐下來慢慢享用但也沒有特別貴,真不錯!另外看到飲品配可麗餅可以減15蚊,所以我們又點了一個煙三文魚牛油果可麗餅。因為本來是放在杯中,看著小小的一個,但是中間有厚厚的炒蛋,真材實料的吃下來非常飽!配了一個藍莓橙滇紅茶,以及白桃蜂蜜綠茶,都是有少許酸酸的,所以會開胃一點,菜飲的糖度是規定好不能調教的,但冰度可調,整體不會過甜,感覺好像比平日那些珍珠奶茶店健康一點點。
聖誕快到,跟朋友在尖沙咀看燈飾打卡後來了海港城休息一下。

雞蛋仔應該是即點即做的,味道很好很香。
  • 宣威火腿芝士雞蛋仔
2023-12-05 11 瀏覽
📍Tea Moment平時去海運大廈地下經過呢一間茶飲店,見佢啲精品茶都好吸引,今日終於搵到機會同朋友入去試下順便坐低傾吓偈😜👅黑松露帶子忌廉可麗餅 $108佢哋有幾款可麗餅,本來想試吓牛油果三文魚,不過見到呢一個,今次就試咗呢一個先!估唔到帶子份量都唔少,絕對唔係淨係面頭幾粒,食到下面都一路有帶子肉,鮮甜,配黑松露啱晒~👅髒髒鐵觀音雪糕雞蛋仔 $68見到佢哋啲雞蛋仔係即刻整,熱辣辣,仲要好脆,配埋濃味既鐵觀音,平衡返個甜度👅桂花寒天軟雪糕 $48如果鍾意有花香味嘅朋友仔,一定要試吓呢一個,花香慢慢喺牛乳滲出黎,下面仲有好大舊寒天,好彈牙🤤👅玫瑰綠茶燕麥奶 $45我幾鍾意呢個配搭,幾清新,估唔到都幾夾,茶味出,而且玫瑰嘅香味唔會好似香精🫶🏻👅普洱燕麥奶 $45平時飲呢一款飲品嘅茶底通常都係綠茶或者烏龍茶,好少見到有普洱,原來都幾啱😜
📍Tea Moment

👅黑松露帶子忌廉可麗餅 $108