2024-03-20 11 瀏覽
發現以前在海港城很喜歡的雪糕店變成了這間專賣茶和輕食的小店,食物還是一樣很好打卡,今天經過就來試一下。 店舖空間不大,座位不多,還好我早來可以選喜歡的位置。店裡採日式裝潢,清幽雅緻。 這裡有很多款茶飲選擇,我在店門口看到新品茶香脆脆燕麥奶大紅袍,毫不猶豫的選擇了它。這個茶很有趣,由清澈的無糖大紅袍做主角,中間蓋了一層燕麥奶蓋,最上層是焦糖脆脆粒。店員建議先用杯子喝一口,再插吸管單嚐大紅袍茶底的味道。無糖茶和奶蓋真是天使跟惡魔同時存在。第一次喝燕麥奶蓋,發現喝多了會容易膩,所以配合清茶可以解膩。焦糖脆脆雖然有點黏牙,但是為無糖茶底曾添了幾絲甜味。 我的輕食午餐是煙三文魚牛油果可麗餅,煙三文魚卷成玫瑰花一樣放在可麗餅的最上層,伴以幾塊綠色的牛油果,再加上一片點綴的黃檸檬片。煙三文魚下面藏著炒蛋,醬料是芥末味的沙律醬。煙三文魚沒有腥味,很好吃,可麗餅皮很Q軟,我十分喜歡。可是個人不太喜歡芥末味沙律醬的配搭,醬太多有些嗆鼻和油膩感。 整體而言,這裡是個很適合女孩子打卡的地方,逛街累了來休息也是個好選擇,可是食物和我選的飲品則沒有太驚艷。

2024-03-02 25 瀏覽
今天來了海運大廈辦點事,想找一些輕食,見到有活在茶下,內有特色飲品及可麗餅,便入去試試啦!坐下後,看看餐牌,見到有飲品推介,於是叫了新出的草莓滇紅燕麥奶,及羅漢果珍珠菊普洱。另外,叫了一個煙三文魚牛油果可麗餅,及黑松露帶子蘑菇可麗餅。~ 草莓滇紅燕麥奶:上枱時,非常吸晴,草莓新鮮,燕麥奶健康,紅茶香醇。原來要先攪伴草莓燕麥奶,喝了一些後,再加入紅茶一起喝,便可以嚐到一杯兩喝呢!也適合素食者選擇。~ 羅漢果珍珠菊普洱:潤喉清熱,這個也是健康飲品,保健有益。~ 煙三文魚牛油果可麗餅:煙三文魚份量足,可麗餅除了牛油果外,還有炒蛋,配搭健康,亦很飽肚。~ 黑松露帶子蘑菇可麗餅:黑松露配帶子味道濃郁香溢,可麗餅內亦有蘑菇,口感有嚼口,味道更見清新。整體來說,這裡的食品不錯,主打甜品、輕食,口味選擇亦多,可麗餅及特色飲品值得一試啊!

2024-02-27
2024-02-26 27 瀏覽
平時都鐘意飲茶,鐘意佢清香唔甜,夠健康呢間輕食小店,有茶味雞蛋仔、茶味雪糕,全部都好吸引我😌🍓草莓滇紅燕麥奶💰$58係💌情人節期間限定新品,底層有🍓草莓果蓉,混合🥛燕麥奶,可再加入🫖滇紅紅茶,顏色吸引😍第一步:先攪勻草莓果蓉燕麥奶,味道超好飲,奶滑之餘味道不會太甜,仲有少少士多啤梨肉,口感濃郁豐富細滑🩷🉐第二步:當飲到咁上下,可再加入🫖滇紅紅茶混合,頓時成為草莓滇紅燕麥奶茶,多咗茶味,滇紅紅茶由雲南雲茶茶葉製成,係店舖精選稀有特色紅茶茶品🫚生薑滇紅燕麥奶💰$48飲落好溫暖,有好多薑絲,茶味香濃🍴黑松露帶子磨菇可麗餅💰$108即製可麗餅軟熟,加埋黑松露帶子磨菇等,好豐富嘅口感,食晒都好夠飽🍦清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔💰$68之前食過呢到茶味雪糕,真係一試難忘,不甜膩有茶香,配上即叫即整嘅熱辣雞蛋仔,味道口感超夾🉐🚩活在茶下 (尖沙咀) @teamoment_hk 📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G03A號舖
平時都鐘意飲茶,鐘意佢清香唔甜,夠健康

呢間輕食小店,有茶味雞蛋仔、茶味雪糕,全部都好吸引我😌

🍓草莓滇紅燕麥奶💰$58

🫚生薑滇紅燕麥奶💰$48
飲落好溫暖,有好多薑絲,茶味香濃

🍴黑松露帶子磨菇可麗餅💰$108

🍦清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔💰$68

🚩活在茶下 (尖沙咀) @teamoment_hk
2024-02-25 21 瀏覽
今晚同閨密食個輕食當晚餐,發現這個地方也不錯!食個卷物,飲杯野 🍹聊聊天!舒服!「煙三文魚牛油果可麗餅」 外貌好靚好精緻,而且三文魚厚厚卷上,加入了芥末沙律醬,仲有炒蛋,正呀🤗「草莓滇紅燕麥奶」有2種口味嘗試到,先嘗士多啤梨奶,再另加上紅茶,味道突然再提升😄 好有士多啤梨餅味😂🤣 愛上了「普洱燕麥奶」這杯也沒有令人失望,香滑燕麥奶配上普洱☺️「黑松露帶子忌廉可麗餅」 這款咸食卷物,好野味!煎香帶子,內裡有好juicy蘑菇忌廉,令我食完一啖又一啖🥰備註:🔺每期都有特定野飲,注意⚠️🔺食完要自行收拾🔺店員nice,主動介紹

「普洱燕麥奶」這杯也沒有令人失望,香滑燕麥奶配上普洱☺️

備註:
🔺每期都有特定野飲,注意⚠️
🔺食完要自行收拾
🔺店員nice,主動介紹

2024-02-19 19 瀏覽
喺海港城行街,行到攰,坐低休息吓食個下午茶😍😍🤩草莓滇紅燕麥奶新鮮的草莓與滇紅茶的結合,係店舖嘅新出品❤️❤️帶來豐富的果香和微醺的茶味,燕麥的滑順口感增添了層次感,清爽又健康的選擇😎😎😎🤩煙三文魚牛油果可麗餅可麗餅的鬆軟口感搭配煙燻三文魚和濃郁的牛油果🥑健康又美味😬😬🤩茉莉花茶軟雪糕好香茉莉花茶味!😍😍柔滑的雪糕完美結合😎😎🤩杭州桂花雞蛋仔外脆內軟的雞蛋仔中夾著香甜的桂花味,散發出獨特的桂花香氣,口感豐富☺️☺️🤩雲南特選普洱(熟茶)熟茶的醇厚口感和深厚的茶香帶來舒適的韻味 👅👅用嚟解滯就啱晒
喺海港城行街,行到攰,坐低休息吓食個下午茶😍😍

🤩草莓滇紅燕麥奶

🤩煙三文魚牛油果可麗餅

🤩茉莉花茶軟雪糕
好香茉莉花茶味!😍😍柔滑的雪糕完美結合😎😎

🤩杭州桂花雞蛋仔

🤩雲南特選普洱(熟茶)
2024-02-14 17 瀏覽
食物全部叫即做,店舖裝潢設計得悠閑輕鬆。輕食午餐- 可麗餅的份量一點也不輕,煙三文魚牛油果可麗餅($88)有大大片的三文魚、滿滿的牛油果及炒滑蛋,健康又美味。杭州桂花雞蛋仔 ($38)雞蛋仔外脆內軟,香濃濃的桂花味及蛋香好美味。宣威火腿芝士雞蛋仔($68)每日限量供應的皇牌產品,用上宣威火腿、芝士、日本蘭王雞蛋,味道好特別好豐富。普洱燕麥奶($45)普洱茶帶有濃濃的茶香,配上燕麥奶口感香滑,推介!花𣄃蔘蜂蜜烏龍($48)花𣄃蔘甘香、蜂蜜香甜、烏龍茶香濃,味蕾大滿足。
食物全部叫即做,店舖裝潢設計得悠閑輕鬆。

杭州桂花雞蛋仔 ($38)
雞蛋仔外脆內軟,香濃濃的桂花味及蛋香好美味。

宣威火腿芝士雞蛋仔($68)

普洱燕麥奶($45)
普洱茶帶有濃濃的茶香,配上燕麥奶口感香滑,推介!

花𣄃蔘蜂蜜烏龍($48)
花𣄃蔘甘香、蜂蜜香甜、烏龍茶香濃,味蕾大滿足。

呢間茶飲專門店,會講解返每隻茶葉都有各自嘅功能,e.g. CALMING, RELAXING, ENERGETIC~大家系選擇飲咩果陣都可以考慮埋自己想要D功效!我就嗌左杯普洱燕麥奶,奶茶就飲得多,但用普洱做茶底都系第一次,原來味道都幾夾~而且無咩糖,感覺都比較健康養生👍🏻藍莓橙滇紅~睇落已經好吸引😍見到紫色以為好重藍莓味比較酸,其實一D都吾系,味道比較fresh, 橙味會比較出,都幾解渴嫁!髒髒鐵觀音雪糕雞蛋仔 $68 呢個甜品真系大人細路都好中意😍 果日我食緊果陣,有個小朋友仲指住我手上呢款甜品同佢媽咪講話要食😂 系雲尼拿雪糕上灑上鐵觀音茶粉,食落去會有陣陣陣嘅清香感!另外餐廳嘅主打仲有可麗餅,有分甜同鹹款~見到menu上話黑松露帶子忌廉可麗餅,系期間限定款式😋當然不能錯過啦!餐廳系即叫即整,雖然需時準備,但完全食到新鮮嘅味道😍表層佈滿好多帶子,煎到有微焦嘅香脆口感,但咬落一D都吾靱👍🏻 底下就有好多磨菇,配埋黑松露呢個組合真系絕配呢

2024-02-09 20 瀏覽
行到攰攰地,朋友帶我嚟到 Tea moment 食下午茶,餐牌上嘅款式五花八門,創意十足,有多款以茶製作嘅餐點,任君選擇。✨煙三文魚牛油果可麗餅平時食甜嘅可麗餅比較多,估唔到鹹嘅可麗餅同樣出色!有煙三文魚、牛油果同雞蛋,份量十足,口感豐富,下次嚟食可以食埋其他口味呀🤤✨清香鐵覯音髒髒雪糕配原味雞蛋仔脆卜卜嘅雞蛋仔遇上清香嘅鐵觀音髒髒雪糕🍦,茶味香濃,加上冷熱交融,一次過滿足晒味蕾,夠晒邪惡呀!😌😌😌✨藍莓橙滇紅濃郁甘香嘅紅茶配上藍莓同橙,既有清新果味,亦有甘醇茶味,兩者配合得天衣無縫。✨香橙茉莉(熱)入口甜蜜滋味嘅香橙茉莉,淡淡嘅橙味加上茉莉嘅香氣,呢個搭配fresh 得嚟又健康飲~
✨煙三文魚牛油果可麗餅
清香鐵覯音髒髒雪糕配原味雞蛋仔
✨清香鐵覯音髒髒雪糕配原味雞蛋仔
藍莓橙滇紅
香橙茉莉
✨藍莓橙滇紅
✨香橙茉莉(熱)
下午茶
清香鐵覯音髒髒雪糕配原味雞蛋仔
藍莓橙滇紅
香橙茉莉
2024-01-30 14 瀏覽
📍尖沙咀海港城 Tea Moment📍之前睇相見到呢間活在茶下Tea moment啲甜品好靚,啱哂打卡。咁啱同朋友去開海港城行街,終於有機會去試吓。🌯 煙三文魚牛油果可麗餅好足料!滿滿嘅牛油果肉,加上三塊煙文魚,底下仲有香滑炒蛋,每一啖都大滿足!可麗餅煙韌,夠薄,咸食都好食。🌯 煙火腿滑蛋芝士可麗餅又係好足料,火腿配芝士加蛋係絕配,應該加咗少少沙律醬,令到味道層次豐富。🍨 清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔就係呢一款打卡一流嘅甜品!原味雞蛋雞好香脆,配上香濃幼滑嘅牛奶雲料,表面有鐵觀音茶粉,中和番雪糕嘅甜味!🍵杞子桂花烏龍茶凍冰冰,需要嗌返杯熱飲,但不失茶香同埋桂花嘅清香!🍵花旗參蜂蜜烏龍茶花旗參滋陰養顏,蜜糖潤喉,都係女士恩物!
📍尖沙咀海港城 Tea Moment📍

🌯 煙三文魚牛油果可麗餅

🌯 煙火腿滑蛋芝士可麗餅

🍨 清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔

🍵杞子桂花烏龍茶
凍冰冰,需要嗌返杯熱飲,但不失茶香同埋桂花嘅清香!

🍵花旗參蜂蜜烏龍茶
花旗參滋陰養顏,蜜糖潤喉,都係女士恩物!
2024-01-29 16 瀏覽
今日行街經過海港城,見到新開咗一間茶飲店,仲有買埋雞蛋仔,走小清新路線,門口擺放不同茶葉簡介供客人參閱蘭王原味雞蛋仔$32採用頂級蘭王蛋,雞蛋仔柔軟口感,並散發蛋香茉莉花茶雞蛋仔$38香氣四溢的茉莉花茶味,雞蛋仔烘得香脆,蛋心綿密,蛋香又濃郁杭州桂花雞蛋仔$38香味清新的杭州桂花味蛋糕,咬落仲食到粒粒桂花,陣陣幽香冷飲試咗兩款店家推薦,分別係荔枝玫瑰綠茶$58藍莓橙滇紅 $58 ,荔枝玫瑰漸層漂亮,飲菊花杞子烏龍$42、茉莉花茶$38兩款熱茶更突出店家對茶的專注,口感細膩嫩滑,菊花杞子滿滿菊花清香、配合杞子更養生,適合女士飲用活在茶下尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G03A號舖

蘭王原味雞蛋仔$32
採用頂級蘭王蛋,雞蛋仔柔軟口感,並散發蛋香

茉莉花茶雞蛋仔$38
香氣四溢的茉莉花茶味,雞蛋仔烘得香脆,蛋心綿密,蛋香又濃郁

杭州桂花雞蛋仔$38
香味清新的杭州桂花味蛋糕,咬落仲食到粒粒桂花,陣陣幽香

菊花杞子烏龍$42、茉莉花茶$38

活在茶下
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G03A號舖
2024-01-27 12 瀏覽
最近發現了一家超棒的輕食店,在海港城商場地下。這家輕食店的內部環境非常簡單舒適,讓人感到輕鬆😌 店內牆上裝飾著一些簡約又時尚的畫作,座位佈局簡單而實用,提供了舒適的用餐空間。首先,黑松露帶子忌廉可麗餅真是太夢幻了!可麗餅包着鮮嫩多汁的帶子,再加上濃郁的黑松露醬加忌廉,每一口都讓人陶醉其中🥰火腿滑蛋芝士可麗餅也是一絕!可麗餅的口感非常綿密,蛋香和芝士火腿的搭配真是完美無瑕🤩🤩還點了一個港式小食宣威火腿芝士雞蛋仔,賣相真可愛😍飲品有驚喜👏🏻 一杯茉莉花茶燕麥奶(凍)和一杯蜂蜜滇紅燕麥奶(熱)。茉莉花茶燕麥奶清新怡人,口感順滑,而蜂蜜滇紅燕麥奶則散發著濃郁的香氣,茶香入口後慢慢出來

還點了一個港式小食宣威火腿芝士雞蛋仔,賣相真可愛😍

2024-01-20 10 瀏覽
活在茶下 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G03A號舖蜂蜜滇紅燕麥奶,飲落去好香甜,仲有燕麥嘅口感,好開胃。香茅茉莉茶,茶味清新,香茅同茉莉嘅組合好和諧。宣威火腿芝士雞蛋仔。煎得香脆,味道好豐富。真係好特別嘅組合!必食推介。清香鐵觀音髒髒雪糕。個雪糕好滑順,加上鐵觀音茶嘅香氣,令味道更加濃郁。真係啱啱好食!黑松露帶子磨菇可麗餅。餅底煎得金黃酥脆,帶子同磨菇嘅組合好鮮美,再加上黑松露嘅香味,真係一絕!

活在茶下 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G03A號舖

蜂蜜滇紅燕麥奶,飲落去好香甜,仲有燕麥嘅口感,好開胃。
香茅茉莉茶,茶味清新,香茅同茉莉嘅組合好和諧。

2024-01-19 15 瀏覽
尖沙咀海運大廈內的活在茶下主打多款不同的茶種,如白茶、紅茶、花茶、青茶等,其智能泡茶器也是全港獨家研發,餐廳希望顧客可以透過不同的茶品,重新調整生活節奏,令生活回甘。除了茶品,活在茶下也提供輕食如crepes 及特色雞蛋仔,其小食同樣帶有茗茶元素,今天到尖沙咀行街,我和朋友都喜歡喝茶,所以就專程到此吃個下午茶吧!🍽️黑松露帶子忌廉可麗餅$108這款黑松露帶子忌廉可麗餅的外觀引人注目。可麗餅鬆軟且有著金黃色的外皮,上面舖滿了帶子和黑松露醬。第一口咬下去,可麗餅的鬆軟結合了帶子的鮮甜,而黑松露醬的濃郁香味為整道菜增添了豐富的層次感。內裡的磨菇多汁香滑,價格在合理範圍內,值得嘗試。🍽️煙三文魚牛油果可麗餅這款煙三文魚牛油果可麗餅的外觀精緻。可麗餅的口感鬆軟,上面放置著薄片的煙三文魚和新鮮牛油果。第一口咬下去,三文魚的鮮味與牛油果的柔滑融合在一起,帶來了豐富的口感和美味,內裡也填滿了香滑的炒蛋,尤其是對於喜愛三文魚和牛油果的人來說,絕對值得一試。🍽️清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔 這道菜讓人驚艷的是它獨特的外觀,雪糕外層糊糊的鐵觀音茶葉糊,看起來非常有質感。搭配上原味雞蛋仔,增添了額外的口感和味道。

🍽️黑松露帶子忌廉可麗餅$108

黑松露帶子可麗餅

🍽️煙三文魚牛油果可麗餅

🍽️清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔

這道菜讓人驚艷的是它獨特的外觀,雪糕外層糊糊的鐵觀音茶葉糊,看起來非常有質感。搭配上原味雞蛋仔,增添了額外的口感和味道。第一口咬下去,雪糕的口感柔滑,帶著濃郁的鐵觀音茶香,而雞蛋仔則帶來了酥脆的口感,是一道非常特別的甜點品。

飲品:藍莓橙滇紅

藍莓橙滇紅是一款清新的飲品,適合解渴。飲品的外觀色彩豐富,混合了藍莓和橙子的鮮艷色澤。第一口品味,滇紅茶的香氣和藍莓橙子的酸甜交織在一起,味道清新,十分解渴。

總體而言,Tea Moment的價格在合理範圍內,提供的食物和飲品質量上乘,給人留下了美好的印象。如果您正在尖沙咀海運大廈附近,不妨去Tea Moment喝杯茶或吃底雞蛋仔呢!

黑松露帶子可麗餅
煙三文魚牛油果可麗餅
作為甜品控嘅我,對甜品情有獨鍾,呢間甜品店主打以茶為主嘅甜品同輕食好有特式🤓我當然唔會錯過啦ღ 茉莉花茶雲尼拿軟雪糕 $42一拎上手好香茉莉花茶香氣😌軟雪糕好軟滑,兩者夾埋好match好清新✨ღ 清香鐵觀音髒髒雪糕雞蛋仔 $68雞蛋仔食落暖暖地,外脆內軟,雪糕加上清香嘅鐵觀音茶粉,食落淡淡茶香,連埋雞蛋仔食一暖一凍層次分明ღ 玫瑰寒天軟雪糕 $48軟雪糕同樣軟滑,加上玫瑰花瓣好清新軟雪糕下面放咗爽彈嘅寒天,好有咬口ღ 普洱燕麥奶 $45醇厚嘅普洱茶配上燕麥奶,飲落唔會好甜,好香好順口ღ 藍莓橙滇紅 $58藍莓🫐同橙嘅味道酸酸甜甜,加上香濃嘅紅茶香,又爽又香醇
作為甜品控嘅我,對甜品情有獨鍾,

ღ 茉莉花茶雲尼拿軟雪糕 $42
一拎上手好香茉莉花茶香氣😌
軟雪糕好軟滑,兩者夾埋好match好清新✨

ღ 清香鐵觀音髒髒雪糕雞蛋仔 $68

ღ 玫瑰寒天軟雪糕 $48
軟雪糕同樣軟滑,加上玫瑰花瓣好清新

軟雪糕下面放咗爽彈嘅寒天,好有咬口

ღ 普洱燕麥奶 $45
醇厚嘅普洱茶配上燕麥奶,飲落唔會好甜,好香好順口

ღ 藍莓橙滇紅 $58
藍莓🫐同橙嘅味道酸酸甜甜,加上香濃嘅紅茶香,又爽又香醇
2024-01-08 22 瀏覽
Enjoy the tea moment!🍵1. 髒髒鐵觀音雷糕雞蛋仔 $68+$6 轉茉莉花茶雞蛋仔個賣相十分igable 打卡一流 個鐵觀音茶粉好重茶味 有啲茶嘅甘香 中和番個雪糕嘅甜味 而個雪糕都幾creamy 份量都多 成大杯都係 重點係個茉莉花茶嘅雞蛋仔 個茶味花香十分出 個蛋香都夠 整體係一個茶味都濃郁嘅甜品2. 黑松露帶孑忌廉可麗餅 $108賣相都幾吸引 有幾粒大嘅帶子係個面到 微微煎香左 又有黑松露嘅點綴 入面個醬都充滿住黑松露嘅香 仲有大量菇係入面 個皮都幾有蛋香 3. 藍莓橙演紅(凍)$58幾清新嘅味道 橙橙地又莓莓地咁 夏天飲會再開心啲解暑啲4. 紅棗鳥龍燕麥奶 $48個紅棗味幾出 有好多紅棗粒粒係個面到 再搭少少茶香同奶味 健康保暖之選
Enjoy the tea moment!🍵

1. 髒髒鐵觀音雷糕雞蛋仔 $68