2023-08-05 56 瀏覽
這間位於尖沙咀海港城的精品茶飲店,除了有多款茶飲之外,還有自家製的茶味雞蛋仔和軟雪糕,真係啱晒茶控😍 最近還推出了9️⃣款夏日涼浸浸的全新產品,身為茶控的我,急不及待去品嚐一下。.🩵清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔 $68這個是必點新品,甜品份量十足,雞蛋仔外脆內軟,而鐵觀音茶味雪糕🍦茶味甘醇,充滿奶香,食落口感順滑。兩者配搭起來有冷熱交融又味道層次豐富的口感。.🧡柑橘鴨胸沙律配原味雞蛋仔 $88另一款新品係配搭肉類的雞蛋仔,🦆鴨胸肉厚嫩滑,配上柑橘和🥗沙律感覺清新。唔想食雪糕、甜品的,又多一個咸食選擇。.🩷普洱燕麥奶 $45用上燕麥奶,感覺更健康,配上🫖普洱茶醇厚濃郁的茶香,比例做得剛剛好。.💛桃蜜綠茶 $58清香的綠茶加入了香甜的生果🍑和蜜糖,帶一份甜味,很有夏日感覺。.💚福建烏龍 $38這個都是新品零糖冰凍純茶系列,茶味甘香,有回甘感覺,最重要係零糖,健康又不肥。.值得一讚,店家堅持到原產地購入優質茶葉,認真製作每款美食👍🏻 再用上全港獨家的智能泡茶器,令客人可品嚐到色香味的泡茶😋 店家供應的6️⃣款茶:綠茶、白茶、茉莉花茶、烏龍、紅茶、普洱,每款都好吸引,各有特色💕

🩵清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔 $68

🧡柑橘鴨胸沙律配原味雞蛋仔 $88

🩷普洱燕麥奶 $45

💛桃蜜綠茶 $58

💚福建烏龍 $38

2023-07-31 219 瀏覽
平時都鐘意飲茶,鐘意佢清香唔甜,夠健康海港城呢間專飲茶嘅輕食小店,除咗茶仲有茶味雞蛋仔、茶味雪糕,全部都好吸引我😌一開始唔知飲邊款茶好,試咗6款茶,十分貼心的做法,有綠茶、白茶、茉莉花茶、烏龍、紅茶、普洱,本人就最鐘意綠茶同茉莉花茶🍵🍵暮菊烏龍💰$45加咗珍珠菊、杞子,熱飲香氣更突出,清香舒服🍵桃蜜綠茶💰$58唔慣就咁飲熱茶嘅可以飲加咗生果味同蜜糖嘅茶飲,啱夏天飲之餘,一樣有茶香,仲有白桃香味,一樣咁好飲🍵香茅茉莉💰$48好特別地加咗香茅、蕃茜、青檸嘅菜莉花茶,係好輕盈嘅清新感,飲落所有味都好balance🍦清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔💰$68夏日涼浸浸新系列之一嘅點點,覺得係必食啊‼️新鮮熱辣雞蛋仔加埋清香茶味雪糕,勁夾食唔停口,夏日消暑一流🥚茉莉花茶雞蛋仔💰$38再叫多咗個茶味雞蛋仔試吓,食食吓又點咗雪糕,因為加雪糕好味好多,本身茶味當然清香唔甜,好啱我👍🏻🚩活在茶下 (尖沙咀) @teamoment_hk 📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G03A號舖
平時都鐘意飲茶,鐘意佢清香唔甜,夠健康

🍵暮菊烏龍💰$45
加咗珍珠菊、杞子,熱飲香氣更突出,清香舒服

🍵桃蜜綠茶💰$58

🍵香茅茉莉💰$48

🍦清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔💰$68

🥚茉莉花茶雞蛋仔💰$38

🚩活在茶下 (尖沙咀) @teamoment_hk
2023-07-27
8 分鐘 (堂食)
下午茶
之前喺佢地開張嘅時候都嚟過一次🥰呢到除左有一系列茶飲 仲有茶味甜品, 烘焙品同麵食 好多元化🙌🏻最近趁住夏天 就推出左九款「夏日涼浸浸推介」產品 依家咁熱就啱晒🧊.📌清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔 $68雞蛋仔外脆內鬆軟 中間位仲係半空心狀態 微甜🧇雪糕大大杯 分量十足 口感軟滑 奶味幾香 搭配濃郁回甘鐵觀音茶粉 好夾🍦 微暖嘅雞蛋仔加埋凍冰冰嘅雪糕 夏天食一流🌞.📌柑橘鴨胸沙律配原味雞蛋仔 $88雞蛋仔好軟身 可能因為有生菜同醬嘅關係 淋左💦蛋味幾香 比上面嗰款甜啲🥚配鴨胸幾特別 雖然肉質有啲柴 但層皮好爽嫩 鴨味仲好濃🦆加左酸酸甜甜嘅柑橘醬同沙律菜 好清新🍊🥬整體食落感覺有啲似麵包👀.📌茉莉花茶曲奇 $38曲奇厚身硬實 焗到好脆 但就偏乾 有啲漿住喉嚨🍪不過味道唔錯 同時食到綠茶嘅甘醇同茉莉花嘅清香🍵🌸.📌鐵觀音茶鬆餅 $35鬆餅外面微脆 中心部分鬆軟濕潤 旁邊位就較鬆散乾身 鐵觀音茶味幾出 食到烏龍茶嘅香醇回甘☕️.📌奶油及果醬 +$15Clotted cream奶味勁濃 輕盈軟滑🥛果醬係玫瑰白桃味 花味就食唔到 但白桃味好香 仲有啲果肉 個味有啲似qq軟糖 偏甜不過配scone幾
雞蛋仔

📌清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔 $68

📌柑橘鴨胸沙律配原味雞蛋仔 $88

📌茉莉花茶曲奇 $38
茉莉花茶曲奇

📌鐵觀音茶鬆餅 $35
鐵觀音茶鬆餅

📌奶油及果醬 +$15
Clotted cream奶味勁濃 輕盈軟滑🥛果醬係玫瑰白桃味 花味就食唔到 但白桃味好香 仲有啲果肉 個味有啲似qq軟糖 偏甜不過配scone幾好食🍑

📌凍玫瑰綠茶燕麥奶 $45
甘香綠茶配上燕麥奶 比一般牛奶輕盈🌾玫瑰花味香濃 飲落幾smooth 唔會好甜🌹
凍玫瑰綠茶燕麥奶

📌莓菓滇紅 $58
丁香同肉桂嘅香料味好淡🌿莓嘅酸甜果香味就好濃 似莓紅茶咁 幾fresh🫐
莓菓滇紅

凍玫瑰綠茶燕麥奶
莓菓滇紅
六大茶類體驗
2023-07-04 322 瀏覽
🍹 海港城創意茶店 · 活在茶下 ☕️海港城今年年頭開咗間幾得意嘅茶店,佢同平時嘅傳統茶店有少少分別,會加上少少現代嘅特色,例如茶味嘅雞蛋仔同埋mocktail 🍹 好適合同朋友一齊嘆吓茶傾吓偈🤗 最近天氣比較熱,好適合試吓佢哋而家新推出嘅「夏日涼浸浸推介」💯 夏天當然一定要食雪糕啦🍦 超推介佢哋嘅「清香鐵觀音髒髒雪糕配原味雞蛋仔」🍨 本身都好鍾意鐵觀音茶,估唔到鐵觀音雪糕配埋雞蛋仔都幾好食㗎喎😋 雞蛋仔新鮮出爐,脆脆地配埋香口嘅鐵觀音茶味雪糕超級好食👏 如果想食個比較鹹味嘅雞蛋仔,可以試吓「柑橘鴨胸沙律配原味雞蛋仔」🦆 鴨胸份量好多,幾鍾意佢嗰個沙律同上邊啲調味,甜甜地同雞蛋仔都幾夾喎👍 食完雞蛋仔之後,當然要品嚐返佢出名嘅茶飲啦☕️ 本身自己都幾鍾意飲茶,好開心有好多款式俾你揀🤩 如果比較鍾意傳統嘅茶嘅話,可以試吓「手泡名茶」,個人比較鍾意「福鼎茉莉銀針」,茉莉花茶比較清香,如果比較鍾意烏龍茶嘅就會推介「福建烏龍」,呢個屬半發酵茶,有天然熱果香味👍如果想試吓茗茶凍飲嘅話,我會推介「香茅茉莉 Mocktail」同埋「暮菊烏龍 Mocktail」🍹 凍飲嘅話呢比較特別啲,除咗本身嘅茶飲之
🍹 海港城創意茶店 · 活在茶下 ☕️

如果想試吓茗茶凍飲嘅話,我會推介「香茅茉莉 Mocktail」同埋「暮菊烏龍 Mocktail」🍹 凍飲嘅話呢比較特別啲,除咗本身嘅茶飲之外,另外都會有其他口味令整個飲品都會豐富啲😌 譬如話香茅茉莉呢杯,另加咗嘅香茅同埋青檸,甜甜地好清新😊 暮菊烏龍呢個都會推介,佢用咗珍珠菊同埋杞子配烏龍茶,都係啲好適合夏天嘅飲品🍸
Mocktail
Mocktail
  • 福鼎茉莉銀針
  • 香茅茉莉 Mocktail
  • 暮菊烏龍 Mocktail
有日去開海港城,發現原來海運大廈有間年頭新開既台式茶飲店,主打各種茶葉純茶同特調茶飲。比較特色同多人介紹既係佢地既桂花雞蛋仔同茉莉花茶雪糕,於是我地一於試下。另外,佢係有堂食同坐位可以坐既,不失為一個行街行到攰攰地可以坐低休息既地方。茉莉花茶軟雪糕 $38:幾好味!茶香同奶香既比例啱啱好,食到花茶香,雪糕軟滑,甜度適中,唔錯!雖然$38價錢唔平,但可以一試。👍👍👍👍🏿👍🏿杭州桂花雞蛋仔 $38:呢款雞蛋仔入面有淡淡既桂花香味,好特別!不過如果要以雞蛋仔既標準評價佢就唔係好合格啦,因為佢好淋,完全冇做到雞蛋仔外脆內軟既感覺,如果忘記佢係雞蛋仔既話,味道係ok同得意既。👍👍👍🏿👍🏿👍🏿性價比:始終店面位置係海港城入面,價錢都比較進取,純茶同特調茶價錢都分別超過$30同$40,整體CP值一般,勝在有坐位可以坐低休息傾下計。茉莉花茶雪糕可以一試,比較有特色,味道唔錯。👍👍👍🏿👍🏿👍🏿

2023-05-16 172 瀏覽
見到foodie推薦,所以特登走去試。一口氣叫咗桂花雞蛋仔$38、伯爵茶scone$35同茉莉花茶軟雪糕$38。老實講,雞蛋仔完全無桂花味,睇落好多桂花,但真係無味。唔係好脆,蛋香都無乜,唔係一個合格嘅雞蛋仔,4.5/10分。伯爵茶scone勁搞笑,偏鹹口,又係無伯爵茶味,牛油味比較突出,濕潤度ok,但係好鬆散。size正正常常,價錢偏貴,食gontran cherrier唔好咩TAT,仲平啲,5/10分。但係雪糕係值得一試嘅,茶味香濃,雪糕軟滑細膩,唔會溶得好快,而且都算大杯,我地食晒一杯之後又叫多杯食,8.5/10分。但係所有配置、味道都無expect中咁好,講真連serve雪糕個兜同餐具都同人地推薦唔一樣,好難令人唔失望,建議街客都俾返同一個setting,啲碟都係特登問店員攞先有,懷疑係咪想省返洗碗嘅人工,所以堂食雞蛋仔用紙袋裝,雪糕用紙杯。
2023-05-12 106 瀏覽
係海港城行街想搵野食, 經過見到活在茶下想試佢雞蛋仔, 可惜賣曬, 淨返雪糕, 買左個雙味試吓, 個茶味雪糕又幾出色! 餐廳仲可以堂食, 價錢相宜, 下次要再試埋佢雞蛋仔!茉莉花茶雲尼拿軟雪糕$38
茉莉花茶雲尼拿軟雪糕$38
2023-05-07
2023-05-07 88 瀏覽
久仰此店以用日本最頂級的蘭王蛋所做的雞蛋仔作招徠,對於我在香港再難以遇上合口味的雞蛋仔的人來講,是不會錯過。是次我選的是加入茉莉花茶來做的雞蛋仔,最可惜的是,這間店連最簡單做雞蛋仔的步驟都做漏了:就是要把剛剛焗好雞蛋仔用風扇吹冷,使其雞仔蛋可以變得鬆脆;唉!就連這個最簡單的ABC都不會做,難怪之前的食評都有寫雞蛋仔軟軟的,入口充滿「倒汗水」,真是無能之極,白白浪費了這個雞蛋仔的上乘材料,的確有蛋香幸好我選擇的普洱羅漢茶就是味道不錯,可以中和雞蛋仔的膩感,茶本身份量較少,性價比不高
茉莉茶雞蛋仔、羅漢普洱茶
叫左2個sets for 堂食 - one with cookies and one with scone… they helped to reheat it but the inside still not very hot…even we ordered it for dine it, we only got given a paper bag instead of a plate to put it…. Not very environmental friendly…. Also not the same as what u saw on the reviews dated in Feb 2023… (after 2-3months) they changed the style totally.we also ordered one 杭洲桂花雞蛋仔, taste really so so….The drinks that we ordered are lemongrass jasmine tea and Temple Beam… Overall, I think the lem

Overall, I think the lemongrass jasmine tea drink is the best one

P.S. they never come out to clean the table….
2023-05-06
✨健康之選熱拌蒟蒻麵可以吃到蒟蒻麵作主食的地方不多,適合低碳或生酮飲食,麻辣香汁茶薰雞味道濃郁惹味,配搭著爽滑蒟蒻麵出奇地夾,流心雞蛋也非常可口。✨茉莉花茶鬆餅茶香味濃郁,口感較硬身,可配搭奶油果醬享用,味道偏甜。✨鐵觀音茶曲奇茗茶令茶味再繼續昇華,外層焗得較乾,厚實鬆軟,亦是味道偏甜。✨茉莉花茶雲呢拿軟雪糕以膠杯盛裝份量不到兩圈略少,但雪糕軟滑清甜,茶香與花香融為一體,奶味比例剛好,也不會蓋過花茶味。✨宣威火腿芝士雞蛋仔(每日限量)以宜蘭王雞蛋製成,芝士火腿鹹香好特別,厚軟適中,有點像在吃台式鹹蛋糕✨茉莉花茶雞蛋仔清香的茉莉花雞蛋仔,讓人難忘的茶香與雞蛋香,以食用花伴碟,非常適合打卡
✨健康之選熱拌蒟蒻麵

✨茉莉花茶鬆餅
茶香味濃郁,口感較硬身,可配搭奶油果醬享用,味道偏甜。

✨鐵觀音茶曲奇

✨茉莉花茶雲呢拿軟雪糕

✨宣威火腿芝士雞蛋仔(每日限量)

✨茉莉花茶雞蛋仔
熱蒟蒻麵
軟雪糕
蒟蒻麵
2023-02-28
15 分鐘 (堂食)
熱蒟蒻麵
軟雪糕
蒟蒻麵
行去收銀位,嗌第一聲「唔該」,個男收銀員係度㩒電話,唔應,我以為係我太細聲,我大聲少少再嗌多次,「唔該」都係繼續㩒電話,ok,我企係度等佢,隔左幾秒佢先思思然望過嚟慢慢放番部電話入褲袋行過嚟問我要咩😅 係ig見到專登過嚟試,哇!呢啲服務態度,唔洗指意有下次。
哇!呢啲服務態度,唔洗指意有下次。
行過海港城 發現左依間茶飲店 名字幾特別 名為「活在茶下」 。 就咁睇個名 都知依間係主打茶飲既店舖。 吸引到我既並非飲料 而係門口既介紹牌 係特色茶飲雪糕🍦 雪糕款式唔多 睇番menu得3款 分別係:茉莉花茶云尼拿軟雪糕、云尼拿軟雪糕及茉莉花茶軟雪糕,價錢統一係$38 以尖沙咀海港城既消費指數黎講尚算合理。 今次選擇左「茉莉花茶云尼拿軟雪糕」 職員會詢問要杯裝還是桶裝。 我就簡左杯裝 價錢一樣的。 雪糕比想像中大份 食落去第一下係勁香濃既茉莉花茶味道夾埋云尼拿雪糕 超夾又好食😋 雖說係軟雪糕 但口感比較實身 唔會咁易融 慢慢食都得 超讚除左雪糕同茶飲外 睇到menu都有一啲麵食 同雞蛋仔 下次都可以一試 。

雪糕比想像中大份 食落去第一下係勁香濃既茉莉花茶味道

茉莉花茶云尼拿軟雪糕

茉莉花茶云尼拿軟雪糕
位於海港城的◤活在茶下◢地點很方便!茶迷值得去試試❥ 茉莉花茶軟雪糕 $𝟹𝟾事前已經一早ᴍᴀʀᴋ定要食呢款雪糕🍦因為茉莉花茶味的雪糕真的不是到處有結果也沒有令我失望:)雪糕口感軟滑茉莉花茶味道十分突出茉莉花茶迷表示滿意❤︎︎❤︎︎❥ 桃蜜綠茶 $𝟻𝟾白桃〃有機蜂蜜〃綠茶〃的配搭舒服清新 味道很夾只是略嫌價錢有點高❥ 香蔥蝦米雞蛋仔 $𝟺𝟾好特別的口味!有像吃點心的感覺香蔥蝦米味道很強烈以味道來說都真是不錯的⚘不過雞蛋仔就偏軟淋沒有外脆內軟的效果
位於海港城的◤活在茶下◢
地點很方便!
茶迷值得去試試

❥ 茉莉花茶軟雪糕 $𝟹𝟾
事前已經一早ᴍᴀʀᴋ定要食呢款雪糕🍦
因為茉莉花茶味的雪糕真的不是到處有
結果也沒有令我失望:)
雪糕口感軟滑

不過雞蛋仔就偏軟淋
沒有外脆內軟的效果

• 茉莉花茶軟雪糕
2023-02-23 313 瀏覽
見到朋友係 IG 介紹呢間店舖做緊「買一送一優惠」,呢日咁啱出嚟海港城,去睇睇先店舖係裝修及茶飲設計都花上心思店舖嘅主色調採用木色同綠色,感覺自然舒適店舖有一道茶類知識牆,題上“一杯茶,飲返好心情 • 🍵A CUP OF TEA, A CUP OF PEACE☮️”茶飲可為客人提供 Refreshing, Balancing, Energetic, Relaxing, Calming & Passionate Moments客人可按所需Moment 揀選茶飲💠綠 茶 👉🏻Refreshing Moments 🏵️白 茶 👉🏻Balancing Moments 💠烏龍茶👉🏻Energetic Moments 🏵️紅 茶 👉🏻Relaxing Moments 💠黑 茶 👉🏻Calming Moments 🏵️花 茶 👉🏻Passionate MomentsMenu 清楚標示每款茶飲所屬茶類除咗茶飲,店舖仲有提供雞蛋仔、健康料理、軟雪糕、鬆餅、曲奇同Kids Drink就住「買一送一優惠」所適用嘅Tea Mocktail, Oat Tea & Classic T

店舖係裝修及茶飲設計都花上心思
店舖嘅主色調採用木色同綠色,感覺自然舒適
茶飲可為客人提供 Refreshing,

客人可按所需Moment 揀選茶飲
💠綠 茶 👉🏻Refreshing Moments
🏵️白 茶 👉🏻Balancing Moments
💠烏龍茶👉🏻Energetic Moments
🏵️紅 茶 👉🏻Relaxing Moments
💠黑 茶 👉🏻Calming Moments
🏵️花 茶 👉🏻Passionate Moments

Menu 清楚標示每款茶飲所屬茶類

就住「買一送一優惠」所適用嘅Tea Mocktail, Oat Tea & Classic Tea, 我同朋友揀咗以下茶飲

🔸香茅茉莉|Lemongrass Cilantro Delight (Iced)
香茅➕蕃茜➕青檸➕茉莉花茶
呢個組合非常夾
香茅及蕃茜味特出,夾雜住清新嘅青檸及清香嘅茉莉花茶
朋友非常喜歡呢款帶俾佢passionate moment 嘅 tea mocktail
呢杯茶飲被標示為Signature Item 真係當之無愧

🔸蜂蜜滇紅燕麥奶| Honey Jig Oat (Hot)
有機蜂蜜➕紅茶➕燕麥奶
各種材料嘅比例及調配都恰到好處
淡淡嘅蜂蜜味並無喧賓奪主
呢杯燕麥奶調茶好啱我心意
真係帶到Relaxing Moment俾我🫶🏻
蜂蜜滇紅燕麥奶| Honey Jig Oat (Hot)

總括,2杯茶飲都非常出色,飲完呢2杯茶,心情當堂靚晒🧏🏻‍♀️. 即使冇買一送一優惠,我都大力推薦俾大家,尤其係鍾意飲茶同埋鍾意試新combo嘅朋友. 而我就會抓緊呢個限時優惠,帶多個朋友嚟再試其他茶飲喇✨✨~
蜂蜜滇紅燕麥奶| Honey Jig Oat (Hot)
2023-02-22 264 瀏覽
男職員態度極差,好食到識飛都唔想再去!!買嘢嗰陣男職員冇問我係外賣定堂食 (我係堂食嘅)出到嚟個雞蛋仔用紙包袋入住,我哋見到隔籬枱堂食有tray, 雞蛋仔用碟裝住,有刀叉。我哋就問男職員,如果堂食係咪都係用個袋裝住,佢好大聲話"係!"跟住我哋再望一望隔籬枱個setting,女職員就話俾返隻碟同刀叉我哋!雞蛋仔都比個袋整到淋曬一路坐喺度食,就一路聽到男職員厭世feel咁樣問幾時收工…又聽到佢同其他職員講啲客人是非,話人哋問呢樣果樣有客人問佢嘢飲有冇熱嘅,佢就好冇禮貌大大聲咁同人講餐牌寫住熱嘅就有熱餐牌寫住凍嘅就有凍講返雞蛋仔同埋嘢飲,其實兩樣質素都OK,不過咁樣嘅服務態度真係趕客!
男職員態度極差,好食到識飛都唔想再去!!
一路坐喺度食,就一路聽到男職員厭世feel咁樣問幾時收工…
又聽到佢同其他職員講啲客人是非,話人哋問呢樣果樣