2024-12-04 133 瀏覽
洋食商店喺大角咀開咗新分店✨之前喺長沙灣食過覺得唔錯 所以特登嚟新店食下 menu同長沙灣店都有啲唔同呢 店內裝修一貫超日式風格 仲有幾部彈珠機同老虎機可以玩🎰ꕥ 招牌壽喜燒二人套餐一個餐食到三款肉🥢而且職員全程會幫手處理 我哋一邊傾偈一邊等食😆岩手縣和牛充滿油香 入口有溶化感 我更鍾意美國極黑牛頸脊 牛味九濃郁 而且質地軟嫩 而鹿兒島茶美豚肉質有彈性 同壽喜燒汁都好夾架味噌芝士蠔鍋有4大隻蠔 蠔身超肥美 脹卜卜🦪入口除咗有蠔嘅鮮味 仲有芝士嘅鹹香 小食自選兩款 雞皮餃子脆卜卜嘅外皮夠香口 餡料都好飽滿🥟而燒和牛牛舌都好軟稔 滿滿牛油香 想更惹味可以點埋辣味嘅醬汁 又係另一種感覺食到呢度其實都7-8成飲 不過最後嘅黑松露燉飯都唔可以錯過🍲用返原先嘅壽喜燒醬汁 加入充滿黑松露嘅燉飯 職員煮嘅時候 已經聞到好香好香🤤由多汁煮到啲飯吸收晒 煮好先試一啖 如果覺得味道太濃郁 職員都會再幫手調味 不過我哋就覺得啱啱好~就算飽 到最後都係食晒😆飲品主要係梳打/果茶等 我哋揀咗青檸梳打同菠蘿水果茶🍹
ꕥ 招牌壽喜燒二人套餐
飲品主要係梳打/果茶等 我哋揀咗青檸梳打同菠蘿水果茶🍹
2024-12-04 129 瀏覽
最近大角咀開左間西日居酒屋,就約埋fd去試下🤤我地叫左個招牌壽喜燒二人餐😗佢係關西風嘅壽喜燒,可以一次過食到岩手縣和牛、美國極黑牛頸脊同茶美豚💕佢會有員工幫手燒,三款肉嘅肉質都好靚,特別係個和牛,一落鍋已經好香,口感都好鮮嫩,沾埋生蛋汁食就更加正🤪食完肉就會煮埋蔬菜拼盤,有豆腐、菇同埋菜,仲有蠔同兩款自選小食,我地揀左燒和牛牛舌同埋明太子玉子燒🫶🏻個燒牛舌燒得啱啱好,仲會有少少粉紅色,充滿肉汁🤤啲蠔都好肥美,一咬落去好鮮甜💕最後仲會有個黑松露Risotto,倒落個鍋到連埋啲壽喜燒汁同肉汁一齊煮,味道更加豐富😍飲品我地就叫左雪糕梳打同檸檬果酒,賣相吸引又夠大杯🙌🏻整體嚟講呢間餐廳嘅服務、食物質素同份量都好好,推介大家去食😜
最近大角咀開左間西日居酒屋,就約埋fd去試下🤤

飲品我地就叫左雪糕梳打同檸檬果酒,賣相吸引又夠大杯🙌🏻

這次到餐廳吃了很適合冬天吃的壽喜燒,最大賣點是有專人服務,所有肉類、炒飯、蔬菜🥬店員也會幫忙煮🥰|招牌關西風壽喜燒一次試三款不同的肉類🥩三款肉類也很淋,沒有根,壽喜燒牛肉配生雞蛋🥚,真的很絕配😆◾️岩手縣和牛◾️美國極黑牛頸脊◾️茶美豚|日式蔬菜拼盤拼盤有鴻喜菇、冬菇娃娃菜、豆腐、洋蔥🧅等等,吃了這麼多肉一定要吃蔬菜來解解油膩☺️|小食|芝士蠔煲冬天真的很適合這個蠔煲,熱辣辣香噴噴的😍🌟|和牛牛舌👍🏻真的很推介!牛舌爽口,外層小小香脆內層軟🤩|黑松露燉飯滿佈芝士🧀 黑松露和壽喜燒汁的香味🤩洋食商店 (利奧坊) (大角咀)大角咀利得街11號利奧坊·曉岸地下G504號舖

|招牌關西風壽喜燒
◾️岩手縣和牛
◾️美國極黑牛頸脊
◾️茶美豚

|日式蔬菜拼盤

|小食
|芝士蠔煲
冬天真的很適合這個蠔煲,熱辣辣香噴噴的😍🌟
|和牛牛舌👍🏻
真的很推介!牛舌爽口,外層小小香脆內層軟🤩

|黑松露燉飯
滿佈芝士🧀 黑松露和壽喜燒汁的香味🤩

洋食商店 (利奧坊) (大角咀)
大角咀利得街11號利奧坊·曉岸地下G504號舖
[ #大角咀美食 #caloriefoodie大角咀 ] • 洋 食 商 店 •🐿-之前食過荔枝角本店 覺得呢間嘅燉飯好好食👅而最近新開大角咀分店 同樣走昭和復古風格✨舖頭入面亦同樣地放咗幾部街機俾大家玩🤣壽喜燒套餐嘅黑松露燉飯好好食🥹推薦✨-🐮 新張限定 • 招牌壽喜燒二人套餐💰$548一個價錢就有三款肉類✨最吸引係岩手縣和牛仲有蔬菜拼盤、燉飯、鍋物同自選兩款小食食到最後都幾飽🤰🏻但又一啖一啖繼續食🤣-🐮🐷 招牌關西風壽喜燒有岩手縣和牛、美國極黑牛頸脊、茶美豚~店員會幫忙煮理 而我哋就負責睇表演同等食先用牛油同糖煮香個鍋 再落肉同加上壽喜燒汁肉質口感還好 味道就甜甜地~-🧅 日式蔬菜拼盤煮完肉之後 店員就會幫手煮埋蔬菜有冬菇、豆腐、洋蔥、鴻喜菇、娃娃菜等會整齊地舖好整個鍋 再倒上剩餘嘅壽喜燒汁蔬菜索晒壽喜燒陣甜味 幾好食~-🍚 黑松露燉飯全日MVP 好好食嘅燉飯 索晒所有精華混合而成留翻洋蔥 再加埋點肉嘅蛋漿 自己攪拌一段時間去到差唔多收晒水 店員就會幫手同示意食得 🌟燉飯黑松露味好香 有洋蔥、粟米爽脆嘅口感食落覺得好creamy 雖然好滯 但很好吃☺️☺️☺️-🧀 味噌芝士蠔鍋因為新店開
[ #大角咀美食 #caloriefoodie大角咀 ]
舖頭入面亦同樣地放咗幾部街機俾大家玩🤣
壽喜燒套餐嘅黑松露燉飯好好食🥹推薦✨

🐮 新張限定 • 招牌壽喜燒二人套餐💰$548
一個價錢就有三款肉類✨最吸引係岩手縣和牛

仲有蔬菜拼盤、燉飯、鍋物同自選兩款小食
食到最後都幾飽🤰🏻但又一啖一啖繼續食🤣
🐮🐷 招牌關西風壽喜燒

有岩手縣和牛、美國極黑牛頸脊、茶美豚~
店員會幫忙煮理 而我哋就負責睇表演同等食
先用牛油同糖煮香個鍋 再落肉同加上壽喜燒汁
肉質口感還好 味道就甜甜地~
🧅 日式蔬菜拼盤

煮完肉之後 店員就會幫手煮埋蔬菜
有冬菇、豆腐、洋蔥、鴻喜菇、娃娃菜等
會整齊地舖好整個鍋 再倒上剩餘嘅壽喜燒汁
蔬菜索晒壽喜燒陣甜味 幾好食~
🍚 黑松露燉飯

全日MVP 好好食嘅燉飯 索晒所有精華混合而成
留翻洋蔥 再加埋點肉嘅蛋漿 自己攪拌一段時間
去到差唔多收晒水 店員就會幫手同示意食得 🌟
燉飯黑松露味好香 有洋蔥、粟米爽脆嘅口感
食落覺得好creamy 雖然好滯 但很好吃☺️☺️☺️

🧀 味噌芝士蠔鍋

因為新店開張 呢道菜代替咗原本嘅串燒拼盤🍢
一共有4隻蠔🦪 兩大兩細 食落熱辣辣💨
🍳 明太子玉子燒

面層嘅炙燒明太子醬好好食 同玉子燒好夾!!
👅 燒和牛牛舌 +💰$30

店員推薦好多人點呢款燒和牛牛舌
然而牛舌肉質口感都真係好唔錯~
🍋 青檸梳打 +💰$28
🍦 雪糕波子汽水梳打 +💰$28

套餐可以用優惠價加配飲品🧃
私心推薦雪糕梳打 影相效果一流🤣
📍 大角咀利得街11號利奧坊·曉岸地下G504號舖

#caloriefoodie
洋食商店原來喺大角咀開左分店~ 之前食過長沙灣分店好有驚喜~今晚趁去開果頭就同老公試埋招牌壽喜燒2人套餐 $548二人餐相當豐富! ! 我地嗌左關西風壽喜燒2人套餐,可未食齊3款和牛豚肉、蔬菜拼盤、黑松露燉飯、自選小食。店員會全程幫手煮個壽喜燒,一開始已經會問定想食咩熟度~好貼心!用餐體驗唔錯!三款肉包括有頂級美國極黑牛頸脊、鹿兒島茶美豚、岩手縣和牛啲肉固然好味,但黑松露忌廉燉飯必食!真係充滿奶油香!好好味~味噌芝士鮮蠔鍋+$70向來都只中意食生蠔~好少食熟蠔估唔到鮮蠔又幾好味喎!淡淡味噌加上芝士奶香,食落好creamy。燒和牛牛舌 +$30牛舌口感好爽彈~配上自家製辣醬,店員上菜嘅時候都特別提醒要試少少先,唔好直接點,因為真係好辣🤣🤣嗜辣既朋友必食!蜜瓜雪糕梳打 + $28特色飲品都有好多款揀,好睇又好味~造型超復古~飲落好清爽(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)消濟一流(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)西瓜燒酎成杯都係西瓜冰(*ˉ︶ˉ*)入口清甜,淡淡既燒酒味非常容易入口! 成間餐廳都非常打卡able ~同長沙灣店一樣都係行復古昭和風~直頭將日本機舖同街頭霓虹燈搬左入嚟!

招牌壽喜燒2人套餐 $548

味噌芝士鮮蠔鍋+$70

燒和牛牛舌 +$30

蜜瓜雪糕梳打 + $28

西瓜燒酎

大角咀洋食商店新分店💕💕以懷舊日本風格為主題的日本菜餐廳,新分店熱賣壽喜燒,壽喜燒必吃 壽喜燒有三款肉類,三款都滿有驚喜和超好吃!包括有油脂豐富而不油膩的岩手縣和牛,軟綿綿又嫩滑,超好食!還有肥瘦均勻的頂級美國極黑牛頸脊,口感軟熟易咬,好正!更有鹿兒島茶美豚,紋理很美,肉質細嫩無渣,富肉香卻不羶,好吃!肉類沾上生雞蛋來吃更美味呢!之後,更有菇菌、豆腐、洋蔥,接著更加入米飯、芝士、粟米等食材,即場製作出燉飯,非常惹味!新鮮生蠔製作而成的鍋,蠔的口感很creamy,蠔脹卜卜,風味十足!燒和牛牛舌,厚切的和牛牛舌,牛味很濃郁,而且口感扎實彈牙,吃起來軟嫩多汁,非常香醇!明太子玉子燒,煎得滑滑的玉子燒,香濃的蛋味👍🏻海鹽忌廉法式焦糖布甸更有甜品,這個布甸非常滑溜,口感滑嘟嘟,好吃好吃!柚子水果茶雪糕梳打飲品方面,有特色日本懷舊飲品!👍🏻
大角咀洋食商店新分店💕💕

壽喜燒有三款肉類,三款都滿有驚喜和超好吃!
包括有油脂豐富而不油膩的岩手縣和牛,軟綿綿又嫩滑,超好食!

還有肥瘦均勻的頂級美國極黑牛頸脊,口感軟熟易咬,好正!

肉類沾上生雞蛋來吃更美味呢!

明太子玉子燒,煎得滑滑的玉子燒,香濃的蛋味👍🏻

海鹽忌廉法式焦糖布甸
更有甜品,這個布甸非常滑溜,口感滑嘟嘟,好吃好吃!

柚子水果茶
雪糕梳打
飲品方面,有特色日本懷舊飲品!👍🏻
今日去食平民壽嘉燒,本身係長沙灣大受歡迎👏🏻而家開設大角咀分店,可以食到了😋招牌壽喜燒2人套餐成set已經有齊小食,主食,蔬菜,燉飯都夠食了小食兩款揀左雞皮餃子🥟用雞皮做皮包住餡料!雞皮脆卜卜,外脆內軟,沾埋明太子沙律醬prefect👍🏻燒牛舌👅估唔到小食都有咁多塊牛舌,而且牛舌係大大塊,頗厚身,入口好鬆軟,上面仲有蔥花,煎香左特别惹味😋天氣涼涼地,仲叫左個日式蠔煲🦪,一上到黎岀曬煙🌫️大大粒蠔,蠔肚飽滿,記得小心睇熱⚠️煲仔細細,入而有6粒大蠔,沾上西班牙辣汁又岀奇地夾🌟黎到戲肉,關西壽喜燒,職員會幫你一次過煮曬,一碟就有三款肉岩手縣和牛,頂級美國黑牛牛頸椎,鹿兒島茶美豚壽喜燒汁甜甜地,牛肉沾上蛋汁無得輸記得預留番個蛋汁,要整最後嘅燉飯食肉食到小濟時,食埋個汁煮日式蔬菜拼盤,野蔬包括有冬菇,秀珍菇,娃娃菜,豆腐,加上壽喜燒汁甜甜地,野菜索汁,靈魂所在💛最後就嚟個黑松露燉飯🍚個飯本身就有忌廉汁,職員將其燉飯+忌廉汁+壽喜燒汁煮杰成濃稠,後加入蛋汁煮成燉飯第一口個飯黑松露味先岀黎,後來就散發好creamy奶香味🐄既飯少不免要嗌番杯西瓜🍉氣泡酒,好特别,真係有原件西瓜,飲落甜甜地,唔太重酒味,

招牌壽喜燒2人套餐
成set已經有齊小食,主食,蔬菜,燉飯都夠食了

小食兩款
揀左雞皮餃子🥟

燒牛舌👅

天氣涼涼地,仲叫左個日式蠔煲🦪,一上到黎岀曬煙🌫️
大大粒蠔,蠔肚飽滿,記得小心睇熱⚠️
煲仔細細,入而有6粒大蠔,沾上西班牙辣汁又岀奇地夾

岩手縣和牛,頂級美國黑牛牛頸椎,鹿兒島茶美豚

壽喜燒汁甜甜地,牛肉沾上蛋汁無得輸
記得預留番個蛋汁,要整最後嘅燉飯

最後就嚟個黑松露燉飯🍚

少不免要嗌番杯
西瓜🍉氣泡酒,好特别,真係有原件西瓜,飲落甜甜地,唔太重酒味,女生也適合飲

成間裝修都好正,好有舊日本氣氛,
門口仲有珍藏版波子機,打卡都好正📸
2024-11-27 212 瀏覽
大角咀新店😎 好靚的日式復古風裝修🏮 多個不同款式的霓虹燈裝飾,仲有幾部波子機,見到心情已經好愉快☺️店員推薦食壽喜燒套餐~一個價錢有3款肉:岩手縣和牛 · 頂級美國極黑牛頸脊 · 鹿兒島茶美豚另外仲有日式蔬菜拼盤、串燒拼盤、黑松露燉飯、自選小食兩款😋😋😋我哋揀了清酒煮蜆 & 新店才有的燒和牛牛舌👅牛舌燒得幾好,夠爽口👍🏻 清酒煮蜆蜆肉好大粒,好鮮甜😚最特別係店家自創壽喜燒汁煮成的黑松露忌廉燉飯,係留到最後先煮嚟食嘅。賣相好似冇乜特別,但係入口好好食😍 忌廉好濃,但係又未至於好油膩!唔使驚唔夠飽🤭店員話12月串燒拼盤就會轉生蠔鍋,大家可以嚟試吓~感受吓呢個歌舞伎町和風居酒屋嘅氛圍,坐得幾舒服,一啲都唔迫☺️

店員推薦食壽喜燒套餐~

我哋揀了清酒煮蜆 & 新店才有的燒和牛牛舌👅
牛舌燒得幾好,夠爽口👍🏻 清酒煮蜆蜆肉好大粒,好鮮甜😚

2024-11-26 187 瀏覽
洋食商店之前係長沙灣食過,最近係大角咀利奧坊開咗分店呢間係西日居酒屋。餐廳裝修行日式復古風又有遊戲機打。食飯之餘又可以娛樂打卡。叫咗個壽喜燒二人餐有三款肉岩手縣和牛頂級美國極黑牛頸脊鹿兒島茶美豚野菜一盤同黑松露忌廉燉飯仲有串燒拼盤有雞翼、蝦、豚肉、冬菇同秋葵串燒即叫即燒新鮮惹味。仲加配咗燒和牛牛舌配上墨西哥辣醬特別惹味。味噌芝士蠔鍋蠔身肉厚加上味噌芝士食落creamy 美味。食完店員就開始幫我哋煮壽喜燒岩手縣和牛點埋個蛋漿食特別滑溜,牛味香濃又滑又稔好味道。之後再煮埋啲野菜比我哋食。仲有壓軸既黑松露忌廉燉飯呢個飯一定要留肚食好味呀!
洋食商店
餐廳裝修行日式復古風又有遊戲機打。
食飯之餘又可以娛樂打卡。

叫咗個壽喜燒二人餐
有三款肉
岩手縣和牛
頂級美國極黑牛頸脊
鹿兒島茶美豚
野菜一盤
同黑松露忌廉燉飯

仲有串燒拼盤
有雞翼、蝦、豚肉、冬菇同秋葵
串燒即叫即燒新鮮惹味。

仲加配咗
燒和牛牛舌
配上墨西哥辣醬特別惹味。

味噌芝士蠔鍋

蠔身肉厚加上味噌芝士食落creamy 美味。

食完店員就開始幫我哋煮壽喜燒

岩手縣和牛點埋個蛋漿食
特別滑溜,牛味香濃又滑又稔好味道。

之後再煮埋啲野菜比我哋食。

仲有壓軸既
黑松露忌廉燉飯

呢個飯一定要留肚食好味呀!

2024-11-26 156 瀏覽
洋食商店餐廳行復古日本風,內裏嘅裝修有好多得意元素,有好多燈籠,又有d日本舊招牌、海報,成間店好colourful令人入到黎好開心!另外呢間西日居酒屋好好服務🫶🏼我地order左個壽喜燒套餐,所有野食都有店員喺你面前幫手燒埋/淥埋,我地只係坐定定就有得食喇!美國極黑牛頸脊&岩手縣和牛都好濃牛味,本身牛嘅油花分佈得好靚,然後店員又幫我地燒得好靚!仲提供埋濃香日本生雞蛋可以點黎食小食有明太子玉子燒、燒牛舌同熟蠔,覺得呢度啲蛋製品好出色,個玉子燒蛋味好濃,面頭嘅明太子醬有微微炙燒,再舖上大量蟹籽,勁正!牛舌同蠔都幾大份,性價比幾高!最後會有個黑松露燉飯,都係店員喺面前幫埋我地煮。壽喜燒原來用黎煮黑松露燉飯係咁夾!甘甜咸香,味道上好有層次感!呢個西日fusion risotto好值得一試!!

2024-11-25
2024-11-25 201 瀏覽
🤤🤤一直都知道長沙灣開咗,但未去試,直至知道近呢一排大角咀都開咗,好方便,所以就即刻去食😆入到去,已經見到有濃厚嘅日本風格,門口擺放咗幾部珍藏版波子機,好似置身於日本嘅居酒屋入邊🤭由於新開,我見期間限定有一款二人餐可以試足三隻肉類嘅壽喜燒套餐$548,當中包括岩手縣和牛,美國牛頸脊同埋豚肉,另外仲有蔬菜拼盤,黑松露燉飯,仲可以自選兩款小食同埋一個蠔鍋🤗🥘壽喜燒職員會幫你整好,五成熟後就會分派俾我哋,令到牛肉同豚肉嘅調味,恰到好處👍🏻值得一提,和牛真係非常之好味,入口即溶一定要試!🍚黑松露燉飯煮好肉類以及蔬菜後,就會用剩下的汁來煮個黑松露燉飯,收水後熬成的燉飯真係非常濃郁,又唔會太漏🤭🦪蠔鍋大大隻,而且湯底係用芝士同埋麵豉熬製而成,可以當湯飲埋,非常濃郁🍢🍡小食方面燒牛舌 +$20燒得啱啱好,完全唔會哽,非常之香口辣味蒜香雞腎 +$20好濃郁,微微嘅辣味,配上脆口的雞腎🍺飲品方面波子汽水雪糕梳打 $28配上雪糕汽水,質感濃郁,更加美味菠蘿水果茶 $28濃濃的菠蘿味,感覺非常清新西瓜果酒 $98意料之中好飲,淡淡嘅酒味,配上甜甜嘅西瓜👍🏻整體嚟講依家都十分出色,不但之環境設計得好好,而且服

🥘壽喜燒

🍚黑松露燉飯

🦪蠔鍋

🍢🍡小食方面
燒牛舌 +$20
燒得啱啱好,完全唔會哽,非常之香口

辣味蒜香雞腎 +$20
好濃郁,微微嘅辣味,配上脆口的雞腎

🍺飲品方面
波子汽水雪糕梳打 $28
配上雪糕汽水,質感濃郁,更加美味

菠蘿水果茶 $28
濃濃的菠蘿味,感覺非常清新

西瓜果酒 $98
意料之中好飲,淡淡嘅酒味,配上甜甜嘅西瓜👍🏻

整體嚟講依家都十分出色,不但之環境設計得好好,而且服務都好好,令到食物達到完美地供我哋享用,真係好值得嚟食🤗

1943 瀏覽
2024-11-24 517 瀏覽
見到係區內嘅新餐廳,朋友試過午餐覺得唔錯,就去試下個晚餐,點知原來係一個大伏。 我地兩個人唔係太餓,怕食唔晒二人餐就決定散叫 share。我地成餐飯總共點左四樣嘢,包括一份炊飯、一份雞皮餃子、一份味噌蠔、同埋一杯水果茶。埋單總數接近$500。首先上枱既係$68嘅雞皮餃子,總共有五粒,雖然油咗少少,但味道ok,當時都無諗過原來係成餐飯份量最正常嘅嘢食。之後上枱嘅係炊飯,面頭有幾舊切開咗嘅豬,然後一撩落個飯度,就發現得薄薄一層,成兜加埋都唔知有冇一碗飯。雖然味道唔錯,但個份量少到可憐,豬肉又有筋,承惠$188完全講唔過去。另外,一個最扣分嘅位係碗盤設計唔細心,裝飯嘅金屬pan好熱,下面有一隻size岩岩好嘅碟盛住方便店員上菜,但中間並無膠墊墊住防滑,一撩個飯,就成個pan轉,好容易辣到手。雖然店員上菜嘅時候有提個手柄好熱要小心,但之後上菜又張熱辣辣嘅手柄對正我手邊,完全係靠害,勁唔細心。除咗炊飯,我哋仲點咗一份$158蚊嘅味噌蠔,呢個先最衝擊。成兜得四粒細隻嘅蠔,而且除左蒜頭之外,就無其他配菜,點對得住個價錢呀!原本我地都無打算叫飲品,因為選擇唔太吸引。但因為我地嘅位置係柱後面,完全無冷氣

原本我地都無打算叫飲品,因為選擇唔太吸引。但因為我地嘅位置係柱後面,完全無冷氣,太焗既關係,都忍唔住要叫杯凍飲。

最後埋單計數,兩個人都冇食過啲咩,都要接近$500。雖然味道唔錯,但份量少嘅程度實在太誇張,性價比極低。今次當買個教訓,絕無下次!
自從日本試過真正壽喜燒就返唔到轉頭嚕😞返到香港瘋狂咁搵壽喜燒既店試知道主打西日居酒屋洋食商店開左係大角咀裝修風格係走新式日派復古風入面擺放左幾部珍藏版波子機都冇咩奶油唔黎參觀下同食下野啦😛✨壽喜燒二人套餐$548大角咀獨家11月限定優惠包括:✨招牌關西風壽喜燒✨日式疏菜拼盤✨蠔鍋✨自選小食兩款✨黑松露燉飯壽喜燒入面有三款肉分別係美國極黑牛頸脊 岩手縣和牛 茶美豚每款肉類都有三大塊 而且仲好新鮮好少可可食到咁鮮味既豚肉🥹而自選小食簡左:✨燒和牛牛舌 +$30再配上特製既墨西哥辣醬估唔到牛舌加辣醬又會幾夾✨灸燒油甘魚配三文魚子+$35冇諗過塊塊都咁大塊同厚肉食落仲啖啖肉 好滋味架再配上沙律加三文魚子有種好fresh既感覺呀💁🏻‍♀️✨蠔鍋入面既蠔隻隻都牛高馬大架🤣加埋啲湯底 相當出色✨黑松露忌廉燉飯食到咁上下 職員會過黎用本身既壽嘉燒汁烹調成燉飯係店家自創架呢個飯真係相當有驚喜🫢真係好好食 勁有味 唔經唔覺一粒飯都冇淨✨雪糕梳打(提子汽水)成杯飲品都係走復古風賣相好靚 睇得又飲得上面仲要有好大球既雪糕😗✨Asahi Sour冰凍水果酒入面有三大塊菠蘿加左菠蘿個種天然既鮮甜飲落都唔係太似飲緊酒
自從日本試過真正壽喜燒就返唔到轉頭嚕😞

係店家自創架
呢個飯真係相當有驚喜🫢
真係好好食 勁有味
唔經唔覺一粒飯都冇淨

✨雪糕梳打(提子汽水)
成杯飲品都係走復古風

唔好酒既我 唔經唔覺chur晒成杯😌

✨自家製焦糖醬雞蛋布丁
一餐飯既結尾又點少得一個出色既甜品worrr
賣相復古之餘 味道一啲都唔輸蝕tim 🤪

✨ 洋食商店 (利奧坊·曉岸) (大角咀)

係呢間居酒屋成個過程都有職員幫手架
岩晒手殘又懶既我😃
2024-11-21 285 瀏覽
洋食商店係大角咀開左新分店,趁星期日假期就即刻同朋友去試吓,最開心就係店員幫手煮埋,我哋坐定定等食就得👧🏻👧🏻⭐️ 人均 💲4️⃣5️⃣0️⃣ 和牛壽喜燒二人餐⭐️ ❥ 岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸椎&鹿兒島茶美豚壽喜燒和牛食肉質鮮嫩,入口即溶,牛頸椎就脂肪比例較少,肉味濃郁,壽喜燒甜度適中,吾會蓋過牛味,點埋蛋汁真係冇得輸😎 ❥ 汁煮日式蔬菜拼盤店員將蔬菜拼盤倒入鍋中,有娃娃菜、大冬菇、秀珍菇、豆腐等,加上壽喜燒湯底,食落好暖胃🥰 ❥ 黑松露燉飯店員將燉飯煮到收汁狀態,聞落好香黑松露味,燉飯黏黏糊糊,好好味🤤 ❥ 串燒拼盤燒物有菠蘿、雞翼、蝦、五花腩、秋葵,個人最鍾意燒菠蘿勁Juicy🍍 ❥ 味噌芝士鮮蠔鍋鮮蠔大隻肥美,配上味噌芝士,食落香香甜甜🦪 ❥ 燒和牛牛舌和牛牛舌非常嫩口,沾上店舖提供嘅辣醬,都幾滋味🤭 ❥ 海鹽忌廉法式焦糖布甸焦糖布甸賣相精緻,食落香甜,作為餐後甜品一流🍮❥ 雪糕梳打梳打汽水就揀咗波子汽水&可樂做底,拎嚟打卡好靚,仲要大大杯🩷

⭐️ 人均 💲4️⃣5️⃣0️⃣ 和牛壽喜燒二人餐⭐️

❥ 岩手縣和牛&頂級美國極黑牛頸椎&鹿兒島茶美豚壽喜燒

❥ 汁煮日式蔬菜拼盤

❥ 黑松露燉飯

❥ 串燒拼盤

❥ 味噌芝士鮮蠔鍋
鮮蠔大隻肥美,配上味噌芝士,食落香香甜甜🦪

❥ 燒和牛牛舌
和牛牛舌非常嫩口,沾上店舖提供嘅辣醬,都幾滋味🤭

❥ 海鹽忌廉法式焦糖布甸
焦糖布甸賣相精緻,食落香甜,作為餐後甜品一流🍮

❥ 雪糕梳打
2024-11-21 2100 瀏覽
呢間位於大角咀新開嘅洋食商店分店,裝潢走日式復古風格,餐廳入面有好多懷舊招牌、海報,仲有幾部珍藏版波子機,真係好似去咗舊時嘅日本。招牌壽喜燒2人套餐 $548我哋見d二人餐都幾豐富就叫咗個關西風壽喜燒2人套餐,包咗3款肉類、蔬菜拼盤、串燒拼盤、黑松露燉飯,再加兩款自選小食。店員會全程幫手煮個壽喜燒,非常貼心。先講小食,我哋揀咗時令推介嘅味噌芝士鮮蠔鍋(+$70)同燒和牛牛舌(+$30)。鮮蠔鍋個調味做得唔錯,淡淡味噌加上芝士香,又唔會蓋過蠔嘅鮮甜味,鮮蠔食落軟嫩creamy。和牛牛舌口感好爽彈,店員仲俾咗d餐廳自家製嘅墨西哥辣椒辣汁我哋點牛舌食,點少少辣勁已經直撲喉嚨,超過癮。串燒拼盤有海蝦、豬腩肉、孜然雞翼、香菇同秋葵。串燒火侯控制得啱啱好,仲keep到肉汁。主角嘅壽喜燒,肉類方面除咗有頂級美國極黑牛頸脊同鹿兒島茶美豚,重點係有岩手縣和牛。和牛肉質腍嫩入口即融,超正。牛頸脊肉味較濃郁,茶美豚口感爽嫩。食完肉類,店員就會用剩返嘅壽喜燒湯汁煮d蔬菜同整埋個黑松露燉飯。個燉飯吸收晒肉同蔬菜嘅精華,味道鮮甜香濃,再加埋黑松露嘅香味,超滿足。海鹽忌廉法式焦糖布甸 $48食飽我哋仲叫咗個焦糖布甸

招牌壽喜燒2人套餐 $548

牛頸脊肉味較濃郁,茶美豚口感爽嫩。

海鹽忌廉法式焦糖布甸 $48
食飽我哋仲叫咗個焦糖布甸做甜品,鹹香嘅海鹽焦糖醬汁同q彈嘅布甸簡直係絕配。

西瓜有氣果酒/菠蘿氣泡酒 (原價$98@)
見做緊買一送一優惠,我哋一人叫咗杯果酒,用咗新鮮水果果肉去調製,果味香濃得嚟飲落又帶d酒香。

洋食商店 (利奧坊·曉岸) (大角咀)