2025-03-05 27 瀏覽
📍#大角咀 #洋食商店#羊羊在大角咀#羊羊在九龍之前ig看到許多人介紹這家的壽喜燒套餐,另外套餐裡面有芝士蠔鍋很吸引🦪所以特意走去試試,但是店員說原來轉了餐牌一段時間了🥹🍴餐廳點評日本街頭風裝修,不少裝飾都是日本海報、相片、貼紙等,還有幾台日本街頭遊戲機,打卡一流📸晚上去吃主要供應壽喜燒套餐,另外有不少飲品/小吃提供,下班/放假暢談之選👍🏻💁🏻‍♀️招牌壽喜燒二人餐🐮岩手縣和牛+澳洲和牛西冷推薦這款套餐,可以一次過嚐到兩款肉類✌🏻不用擔心自己技術不好,烤焦了和牛,店裡有職員幫忙烤👩‍💼大大片牛肉,肉味濃郁,脂肪比較少,但沾上生蛋汁令牛肉有更嫩滑多汁的感覺😋🍲關東煮原先的芝士蠔改了這款菜,還是熱騰騰不減風味😙裡面有不同款式邊魚蛋/魚糕,還有煮得軟腍香甜的白蘿蔔,全都吸滿了湯汁💦🍳明太子玉子燒看下去相當吸引呢,舖滿了飛魚籽,也增加了口感😬雞蛋很嫩滑,用筷子就能輕鬆夾開,外層還有點蛋汁🥢😛燒和牛牛舌跟平時吃的不同,這款比較嫩,吃下去竟然有點像豬頸肉😳單吃也可以,配的醬太辣了🥵🍦雪糕配蜜瓜汽水🍮海鹽忌廉法式焦糖布甸推薦另外點這兩款,有特色又好吃😄雪糕梳打很可愛,像是平時漫畫見到一樣😳雪糕是貨真價

📍#大角咀 #洋食商店

🍳明太子玉子燒

😛燒和牛牛舌

🍦雪糕配蜜瓜汽水
🍮海鹽忌廉法式焦糖布甸
推薦另外點這兩款,有特色又好吃😄雪糕梳打很可愛,像是平時漫畫見到一樣😳雪糕是貨真價實的雲呢拿味,看到有香草籽😎

布甸是冷的,但焦糖是剛煮好熱的😆布甸偏奶味,做到入口即化的效果😝飯後或平時獎勵自己吃一杯也不錯☺️

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀
想知多啲吃喝玩樂資訊就快啲follow我ig!!!
IG: sik6me1hou3

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #大角咀美食 #九龍美食 #韓國街 #美食推介 #烤肉 #壽喜燒 #關東煮 #和牛 #日本菜 #浪漫餐廳 #紀念日 #節日慶祝 #情人節 #生日飯 #朋友聚餐 #新年飯 #團年飯 #生日餐廳 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記
2025-02-27 76 瀏覽
週末旺角太多人,所以行遠少少去咗大角咀食飯😌發現一間裝潢很像日式居酒屋🏮門口還有幾部遊戲機可以玩😍超正呀!放假咩都唔想諗,所以叫咗一個招牌鍋料理二人餐🍲有壽喜燒、燉飯、關東煮及小食😃1️⃣壽喜燒·蔬菜盛合➕💲3️⃣0️⃣轉岩手縣和牛🤪真系肉味香濃,肉質嫩滑!值得加錢👍🏻而澳洲和牛西冷肉質較為結實,喜歡有口感的人士會喜歡😌2️⃣壽喜燒黑松露燉飯將半生熟的燉飯倒入剩下的牛肉壽喜燒汁中😍職員會幫忙烹調!燉飯會吸收壽喜燒的湯汁精華🤤最後會倒入蛋汁,燉飯變為濃稠便可食用🤫忌廉味道很重所以很濃郁!我喜歡💕3️⃣關東煮有蘿蔔、獅子狗、黑輪及蒟蒻條,冬天飲碗暖笠笠的鰹魚湯真系暖入心💖4️⃣明太子玉子燒香濃的蛋味再配明太子帶點咸香味,口感很滑身又軟綿綿的,有多重豐富的味道👅5️⃣唐揚爆谷雞新鮮熱辣炸起~肉質嫩滑再配上沙律醬吃增添惹味6️⃣焦糖布甸🍮蛋味香浓入口顺滑,绵密的口感再配上焦糖的独突甜味~真好吃😋薄荷話梅青檸梳打味道清爽,而柚子冷泡阿薩姆紅茶好似檸檬茶

1️⃣壽喜燒·蔬菜盛合

2️⃣壽喜燒黑松露燉飯

3️⃣關東煮

4️⃣明太子玉子燒

5️⃣唐揚爆谷雞
新鮮熱辣炸起~肉質嫩滑再配上沙律醬吃增添惹味

6️⃣焦糖布甸🍮
蛋味香浓入口顺滑,绵密的口感再配上焦糖的独突甜味~真好吃😋

薄荷話梅青檸梳打味道清爽,而柚子冷泡阿薩姆紅茶好似檸檬茶

2025-02-27 68 瀏覽
長沙灣嗰陣已經好想試,不過成日full booking,開左分店好少少,而且同總店一樣放左幾部栢青哥比人打卡影相📸最受歡迎嘅2人和牛壽喜燒$548起,有🇯🇵岩手県和牛、🇳🇿澳洲和牛西冷選擇,套餐仲包咗關東煮、黑松露燉飯、2款小食食完唔夠喉可以+$60追加2塊肉類🤤 除返開$30食到一塊和牛真係好抵❤️ 全程都有店員幫手,唔怕自己整到雞手鴨腳,食完肉肉之後再用醬汁煮蔬菜,最後落埋淨底嘅生蛋燉飯特別係嗰飯真係好膩,好重忌廉同牛油香,有少少罪惡感出左嚟

特別係嗰飯真係好膩,好重忌廉同牛油香,有少少罪惡感出左嚟

2025-02-25 91 瀏覽
📍洋食商店味道:🌟🌟🌟🌟🌟個人超like呢間日式小店想食壽喜燒嘅話就記得bookmark呢個post啦招牌壽喜燒二人餐 $548❶岩手縣和牛 & 澳洲和牛西冷壽喜燒 +$30壽喜燒湯底濃厚香醇 鹹中帶甜😋和牛肉質與油花分佈均匀細密🐄油脂感好重 牛肉味道超濃郁 軟嫩甘香🤩呢兩相嚟講 岩手縣和牛就相對再出色少少🤏店員仲會親自幫我哋將和牛燒熟 廢是我哋燒到overcook haha😶‍🌫️煮至7-8成熟之後 沾上蛋汁一齊食 真係超正🥚❷關東煮關東煮材料種類繁多🤣湯底係用昆布熬製 味道清甜又回甘🍲配料例如蘿蔔同獅子狗吸滿湯汁 一咬爆汁🤤❸雞皮餃子雞皮外層煎到金黃香脆💛餃子內餡飽滿多汁 有肉汁滲出🤩
雞皮香味同內餡肉香完美結合 啖啖都係驚喜✨❹松露芝土薯條薯條炸到外脆內軟 香氣四溢🍟芝士碎鋪滿薯條表面 仲有黑松露點綴🌟一啖食到濃郁芝香同松露香 味道層次豐富🧀❺黑松露燉飯用咁咗壽嘉燒嘅湯汁嚟寫呢個燉飯🙊燉飯煮得剛剛好 粒粒分明又唔失煙韌🍚黑松露香氣極濃 同時濃郁得嚟唔會膩🖤❻熱情果水果茶 +$38係一杯清涼又開胃既飲品🍹水果茶使用左熱情果作為主調🏺飲落帶有水果既天然風味 清新怡人☀️❼雪糕梳打+$38
📍洋食商店

布甸質感超級滑溜 入口即化🫶🏻
焦糖層帶有微微嘅苦甜味 平衡得啱啱好🍮

🧑🏼‍🍳香港大角咀利得街11號利奧坊·曉岸地下G504號舖
2025-02-24 66 瀏覽
餐廳係一間西日居酒屋主打日式洋食, 放滿不同日式裝飾擺設, 有彈珠機, 老虎機, 遊戲機, 仲有不同路標燈牌, 非常有特色!𓆹 招牌壽喜燒二人餐 $𝟻𝟺𝟾✧ 岩手縣和牛&澳洲和牛西冷 +$𝟹𝟶✧ 壽喜燒黑松露燉飯✧ 關東煮✧ 甲羅燒多士 +$𝟸𝟸✧ 明太子玉子燒𓆹 蜜瓜汽水 $𝟸𝟶𓆹 提子汽水 $𝟸𝟶我地叫咗招牌壽喜燒二人餐, 店員會全程幫忙煮和牛, 蔬菜同燉飯。和牛嘅油膩好豐富, 食落非常軟腍, 仲有生蛋可以一齊食, 口感好順滑。關東煮熱辣辣, 款式幾多幾入味。明太子玉子燒口感綿密, 面層鋪滿蟹籽同明太子醬, 味道豐富! 甲羅燒味道香濃, 側邊嘅多士好香脆。壽喜燒黑松露燉飯留到最後先整, 用剩餘嘅壽喜燒汁慢煮, 加埋黑松露, 非常creamy。

𓆹 招牌壽喜燒二人餐 $𝟻𝟺𝟾
✧ 岩手縣和牛&澳洲和牛西冷 +$𝟹𝟶
✧ 壽喜燒黑松露燉飯
✧ 關東煮
✧ 甲羅燒多士 +$𝟸𝟸
✧ 明太子玉子燒
𓆹 蜜瓜汽水 $𝟸𝟶
𓆹 提子汽水 $𝟸𝟶

我哋嗌咗岩手縣和牛+頂級美國極黑牛頸脊+鹿兒島茶美豚壽喜燒($548)、燒和牛牛舌(+$30)、海鹽忌廉法式焦糖布甸(+$48)、味噌芝士鮮蠔鍋(+$70)、椒鹽日本魷魚鬚($78)同埋松露芝士薯條($58)咁首先講咗嗰個壽喜燒先啦岩手縣和牛食落去真係入口即化❤️❤️而且完全唔會覺得好油膩牛頸脊食落去牛肉味都好濃郁👍👍鹿兒島茶美豚食落去真係好有咬口而且完全唔會覺得好乾咁之後就講吓呢個套餐包咗啲咩啦(分別就有唐揚爆谷雞、日式蔬菜拼盤、黑松露燉飯)唐揚爆谷雞食落去真係勁脆口🔥🔥因為佢係新鮮滾熱辣炸起嘅之後嗰個黑松露燉飯真係勁高質🧡🧡因為食落去真係勁Creamy如果鍾意食黑松露嘅人一定要試呢個~咁之後就講吓其他小食啦松露芝士薯條嘅松露醬真係好濃郁😝😝(而且仲可以Refill)燒和牛牛舌食落去亦都好煙靭爽口椒鹽日本魷魚鬚亦都係新鮮滾熱辣炸起嘅😘😘而味噌芝士鮮蠔鍋食落去亦都好新鮮、鮮甜而我自己都幾鍾意飲呢個湯最後就講埋海鹽忌廉法式焦糖布甸啦呢一個布甸食落去亦都好Creamy🍮🍮而且食落去味道又唔會太過甜

咁首先講咗嗰個壽喜燒先啦
岩手縣和牛食落去真係入口即化❤️❤️
而且完全唔會覺得好油膩
牛頸脊食落去牛肉味都好濃郁👍👍
鹿兒島茶美豚食落去真係好有咬口
而且完全唔會覺得好乾

咁之後就講吓呢個套餐包咗啲咩啦
(分別就有唐揚爆谷雞、日式蔬菜拼盤、黑松露燉飯)
唐揚爆谷雞食落去真係勁脆口🔥🔥
因為佢係新鮮滾熱辣炸起嘅
之後嗰個黑松露燉飯真係勁高質🧡🧡
因為食落去真係勁Creamy
如果鍾意食黑松露嘅人一定要試呢個~

咁之後就講吓其他小食啦
松露芝士薯條嘅松露醬真係好濃郁😝😝
(而且仲可以Refill)
燒和牛牛舌食落去亦都好煙靭爽口
椒鹽日本魷魚鬚亦都係新鮮滾熱辣炸起嘅😘😘
而味噌芝士鮮蠔鍋食落去亦都好新鮮、鮮甜
而我自己都幾鍾意飲呢個湯

最後就講埋海鹽忌廉法式焦糖布甸啦
呢一個布甸食落去亦都好Creamy🍮🍮
而且食落去味道又唔會太過甜

• 壽喜燒黑松露燉飯
2025-02-18 85 瀏覽
嚟到呢間和式洋式居酒屋,好有日本放工後聚集場所嘅感覺返工就嗰度講,放工就呢度涮,涮吓Shabu Shabu就最好不過壽喜燒都有西日嘅體驗,今次就試岩手和牛同澳洲和牛西冷食完前菜,跟餐揀咗嘅兩款小食就嚟唐揚爆谷雞炸得幾嫩滑,外面脆脆地甜甜地另外就係明太子玉子燒,燒得相當誘人,明太子同玉子形影不離,趁熱食又香又滑壽喜燒餐仲有關東煮送,非常抵食,裡面有好多款唔同形狀嘅魚糕,仲有竹筍獅子狗、蒟蒻、大根等等,全部都熬得幾入味見我地完咗前奏,專人就開始幫我地燒牛肉,首先佢會倒啲糖去預熱啲鍋,然後就幫我地烹煮啲牛肉,煮煮吓就倒啲壽喜燒汁,睇住牛肉滾起真係好紓壓。安格斯牛香濃郁,燒至半熟啱啱好嫩。岩手和牛入口即融嘅雪花,令成個體驗更昇華。可以點吓蛋汁食,更突顯牛嘅潤滑,肉質達至頂峰整完牛肉,店員就幫我地煮埋啲蔬菜,有大蔥、豆腐、娃娃菜、洋蔥、菌類等用壽喜燒湯式煮吓佢,好快就入晒味,瞬間令蔬菜變得好受歡迎最後就用剩餘湯汁、之前嘅肉汁菜汁、同蛋漿,煮黑松露味燉飯,滾到收晒水,形成極度creamy但又唔膩,味道香濃嘅risotto一個稱職嘅下班族,又點可以冇返杯酒送飯呢?咁大杯氣泡酒有買一送一,柚子味好清甜
嚟到呢間和式洋式居酒屋,好有日本放工後聚集場所嘅感覺

岩手縣和牛&澳洲和牛西冷壽喜燒黑松露燉飯

壽喜燒都有西日嘅體驗,今次就試岩手和牛同澳洲和牛西冷

食完前菜,跟餐揀咗嘅兩款小食就嚟

唐揚爆谷雞炸得幾嫩滑,外面脆脆地甜甜地

招牌壽喜燒二人餐

用壽喜燒湯式煮吓佢,好快就入晒味,瞬間令蔬菜變得好受歡迎

氣泡酒

檸檬味就清爽刺激,啱晒送Shabu Shabu
2025-02-10
岩手縣和牛&澳洲和牛西冷壽喜燒黑松露燉飯
招牌壽喜燒二人餐
氣泡酒
今次同老友聚餐,揀咗利奧坊·曉岸嘅洋食商店。店內裝潢好有日式居酒屋風格,靚得來座位都幾闊落,最吸引係有個自成一角嘅卡位,仲可以拉上布幕,啱哂朋友聚餐。佢哋嘅壽喜燒二人餐真係好豐富,服務方面亦都非常好,店員主動過嚟介紹,仲建議我哋壽喜燒嘅食法。佢提到可以用生蛋沾牛肉片食,或者用熟蛋煮飯,我哋選咗後者!加30蚊仲可以享用岩手縣和牛同澳洲和牛西冷,牛肉片肉質滑嫩,口感超級好。店員幫我哋燒完牛,隨即煮埋菇菜同黑松露燉飯,飯粒吸收咗壽喜燒醬汁,仲有黑松露同芝士,味道濃郁,超好味又飽肚。關東煮亦都唔錯,湯底清甜;洋食雞經過先炸後少煮,外皮香脆,個汁甜甜地,口味相當吸引。明太子玉子燒口感細膩,配埋熱情果水果茶,清新解膩。至於青檸梳打,飲落去爽口,仲有甜品焦糖布甸,滑順得嚟又唔會過甜,啱啱好。呢餐食得開心又滿足,幾個老友圍埋一齊,真係好有氣氛!下次再約!

2025-02-08
  • 壽喜燒二人餐
🍥西日居酒屋「洋食商店」的新分店進駐大角咀,裝潢一貫日式昭和復古風,霓虹招牌燈光配特式海報、遊戲街機、士多等,充滿濃濃的可愛和風感🍡『招牌鍋料理二人套餐』(HK$548+):包壽喜燒+關東煮+兩款小食 🥘澳洲和牛西冷&美國頂級牛頸脊壽喜燒:這款煱物分三部份,全程有店員幫忙烹調1️⃣先煎牛肉,沾上蛋汁更為軟嫩 2️⃣煮各式蔬菜:洋蔥、白菜、豆腐、什菇等,壽喜燒醬汁非常入味又健康3️⃣ 將奶油燉飯加入湯底,超綿密Creamy,儀式感過程很有趣🍲關東煮:湯頭清澈,口感清甜🍟松露芝士薯條: 芝士碎鋪滿在香脆幼身薯條,沾黑松露口感更佳🍗唐掦爆谷雞:金黃外脆、內裡酥嫩爆汁,香氣四溢🍮海鹽忌廉法式焦糖布甸(+Hk$48): 水嫩細緻又充滿彈性 🍹青檸梳打(+Hk$38): 酸香十足,酸腦解渴🍨雪糕梳打(+Hk38): 雲尼拿雪糕配蜜瓜味梳打,造型趣緻又美味(All subject to 10% service charge)📍洋食商店 (利奧坊)大角咀利得街11號利奧坊·曉岸地下G504號舖 (港鐵奧運站 B 出口, 步行約6分鐘)

1️⃣先煎牛肉,沾上蛋汁更為軟嫩

🍲關東煮:湯頭清澈,口感清甜

🍗唐掦爆谷雞:金黃外脆、內裡酥嫩爆汁,香氣四溢

🍹青檸梳打(+Hk$38): 酸香十足,酸腦解渴

📍洋食商店 (利奧坊)
  • 壽喜燒
2025-02-15 96 瀏覽
今日來到大角咀洋食商店食招牌壽喜燒2人套餐,係門口就見到裝修好有特色同心機,大玩日式懷舊風,有很多懷舊招牌、海報、波子機、懷舊遊戲機等等,每個位置都係打卡位🥰🍽️招牌鍋料理二人餐 $548包括壽喜燒 + 關東煮 + 小食兩款我地壽喜燒揀左岩手縣和牛&澳洲和牛西冷,要左黑松露燉飯,小食揀左松露芝士薯條同甲羅燒多士☺️✨岩手縣和牛&澳洲和牛西冷店員會幫手烹調,非常貼心,唔洗自己來,正~ 最中意岩手縣和牛,吃起來具有入口即溶的香甜濃郁口感,肉質也滑嫩有彈性,加上蛋汁,享受肉汁在嘴裡蔓延的感覺😋跟住會食埋蔬菜拼盤,有豆腐、冬菇、金菇、娃娃菜,可以解膩🤪✨小食松露芝士薯條同甲羅燒多士甲羅燒多士配有很多蟹膏、蟹肉同蟹籽,配上香脆多士,充滿濃郁蟹膏鮮味,薯條都熱辣辣脆口,中意松露醬😎✨壽喜燒黑松露燉飯呢個飯真係好有驚喜好好食,餐廳自創,將剩返嘅壽喜燒湯汁加上黑松露忌廉燉飯,煮到最後收汁,好似意大利飯咁,味道濃郁,超級推薦!😍

🍽️招牌鍋料理二人餐 $548
包括壽喜燒 + 關東煮 + 小食兩款

✨岩手縣和牛&澳洲和牛西冷
跟住會食埋蔬菜拼盤,有豆腐、冬菇、金菇、娃娃菜,可以解膩🤪

✨小食松露芝士薯條同甲羅燒多士

✨壽喜燒黑松露燉飯
呢間餐廳裝修好得意好沉浸式😂🤩有霓虹招牌,懷舊遊戲機同和風燈籠🏮好似身處係日本街道🎌是但影張相都好有feel📸關西風壽喜燒二人餐超級豐富‼️套餐包括2款肉類壽喜燒、關東煮、黑松露燉飯、2款自選小食,飲品另加錢🍻最平$548一個set,如果選擇和牛就會貴少少🤏🏻🤏🏻壽喜燒定價一向偏高😢呢個價錢就食到咁多野真係超抵😭店員會全程幫手煮😎煮完牛肉🥩同蔬菜🥬就會用剩餘嘅壽喜燒湯汁煮d煲埋個黑松露燉飯🍚⭐個燉飯先係重點⭐吸收晒肉同湯汁嘅精華加埋黑松露嘅香味😭鮮甜美味又香濃,好好食✨☝🏻-MENU招牌壽喜燒二人餐 $578(岩手縣和牛&澳洲和牛西冷)▫️岩手縣和牛&澳洲和牛西冷壽喜燒 ★★★★★登登登登🎉重點岩手縣和牛嚟啦🥳和牛肉質軟嫩🥩口感順滑,入口即溶👅超正😭😭澳洲和牛都唔輸蝕🐮每塊都油花均勻,掛滿醬汁同蛋汁🍳但完全唔會覆蓋牛味煮牛之前會先煮熱焦糖🍬令甜度增加😋店員仲會好細心地問客人想要咩熟度,個人覺得生啲滑溜啲哦😙😙▫️ 關東煮 ★★★☆☆煮完牛肉先會煮蔬菜🌿甜甜嘅壽喜燒汁吸收哂牛肉嘅香,令蔬菜更香甜之餘又唔會蓋過原本清香🍃▫️ 黑松露燉飯 ★★★★★⭐呢個真係No.1⭐☝🏻係邊個可以諗到壽喜燒cr

MENU

招牌壽喜燒二人餐 $578
(岩手縣和牛&澳洲和牛西冷)

▫️岩手縣和牛&澳洲和牛西冷壽喜燒 ★★★★★
煮牛之前會先煮熱焦糖🍬令甜度增加😋
店員仲會好細心地問客人想要咩熟度,個人覺得生啲滑溜啲哦😙😙

▫️ 關東煮 ★★★☆☆

▫️ 黑松露燉飯 ★★★★★
⭐呢個真係No.1⭐☝🏻係邊個可以諗到壽喜燒crossover Risotto呢個概念‼️最尾會用煲裏面剩餘嘅湯煮燉呢個飯💖將全部精華鎖晒喺入面,加上松露香🍄又creamy又鮮香,世一啊啊啊😭

▫️ 松露芝士薯條 ★★★★☆
黑松露加薯條係絕配啦😌松露醬出色🍄薯條香脆🍟加上鮮刨芝士,香氣十足😍

▫️ 和牛可樂波配黑松露醬 +$10 ★★★☆☆
外脆內軟😋滿滿黑松露香氣 ,但有啲蓋咗牛肉味🤏🏻

▫️ 海鹽忌廉法式焦糖布甸 +$48 ★★★★☆
雞蛋味超重😍加上鹹香海鹽焦糖醬汁🍮中和膩感

▫️ 雪糕蘇打 +$38 ★★★★☆
汽水base有波子汽水🧊蜜瓜🍈提子🍇3種味道選擇,雪糕係雲呢拿味🍨雪糕+梳打=黑牛😆童年回憶番嚟

▫️ 熱情果水果茶 +$38 ★★★★☆
淡淡地唔甜🍹好解渴,啱哂食濃味嘢嗰陣飲😉
2025-02-12
長沙灣打卡熱點【日本🇯🇵昭和平成風】的「洋食商店 Youshoku Shouten」開左去大角咀啦~😎店內同樣有多款扭蛋機、汽水機及遊戲機,及搜羅自日本🇯🇵的多款懷舊裝飾及特色零食擺設!「洋食商店」顧名思義主打特色日式洋食小菜,我地叫左個招牌鍋料理二人餐,$548/2位起,食完壽喜燒,再食黑松露燉飯,真係第一次試!😆除咗個二人餐,我地仲叫左隻日本🇯🇵 生蠔🦪試下佢~😏🔸時令生蠔🦪($48)‼推薦‼係🇯🇵 兵庫縣黃金武士真蠔(兵庫サムライオイスターゴールド),蠔味較為濃郁,略帶甘甜,但又不失海水🌊的鹹鮮,加上爽口口感,令人想再啪多隻啊!🥰🥰🔹招牌鍋料理二人餐($548)‼推薦‼套餐包括壽喜燒黑松露燉飯、關東煮、小食兩款。肉類我地揀左最普通,唔使額外加錢的澳洲和牛西冷 及 美國頂級和牛牛頸脊,😆但都已經夠晒正🙌!😎店員會喺你面前即席烹調~😋用關西風壽喜燒的食法,在鍋內先加牛油再煎牛肉,然後按照口味加以醬油和糖調味,食嘅時候可以把牛肉蘸配蛋漿一齊食,食落更香甜可口,軟嫩多汁🤤。美國🇺🇸和牛牛頸脊有適量的油花,肉質鮮嫩爽滑;澳洲和牛西冷外圍有一圈呈白色的肉筋,肉味香濃,又有口感。👍🏻食完牛肉,
店內同樣有多款扭蛋機、汽水機及遊戲機,
及搜羅自日本🇯🇵的多款懷舊裝飾及特色零食擺設!

「洋食商店」顧名思義主打特色日式洋食小菜,
我地叫左個招牌鍋料理二人餐,$548/2位起,
食完壽喜燒,再食黑松露燉飯,真係第一次試!😆

除咗個二人餐,我地仲叫左隻日本🇯🇵 生蠔🦪試下佢~😏
🔸時令生蠔🦪($48)‼推薦‼
蠔味較為濃郁,略帶甘甜,
但又不失海水🌊的鹹鮮,加上爽口口感,令人想再啪多隻啊!🥰🥰
兵庫縣黃金武士真蠔

🔹招牌鍋料理二人餐($548)‼推薦‼
套餐包括壽喜燒黑松露燉飯、關東煮、小食兩款。
但都已經夠晒正🙌!😎

店員會喺你面前即席烹調~😋
用關西風壽喜燒的食法,
在鍋內先加牛油再煎牛肉,然後按照口味加以醬油和糖調味,
食嘅時候可以把牛肉蘸配蛋漿一齊食,
食落更香甜可口,軟嫩多汁🤤。
美國🇺🇸和牛牛頸脊有適量的油花,肉質鮮嫩爽滑;
壽喜燒

食完牛肉,店員就會用剩返嘅壽喜燒湯汁為我哋烹煮菜蔬🥬和黑松露燉飯。
菜蔬都幾豐富,有不可或缺的豆腐、大蔥、冬菇、白菜等。
壽喜燒

用壽喜燒汁烹煮過的菜蔬香甜入味,
壽喜燒

燉飯和洋蔥🧅一起燉煮,味道好夾,
壽喜燒黑松露燉飯

除咗帶壽喜燒的獨有甜香,還帶黑松露的獨有香氣,口感creamy。👍🏻

🔸明太子玉子燒‼推薦‼
厚實的玉子燒鬆軟多汁,
明太子玉子燒

面頭有滿滿的明太子醬和脆卜卜的蟹籽,
入口綿密滑順又惹味,超正!😋

🔹唐揚爆谷雞‼推薦‼
炸雞即叫即炸,新鮮熱辣,
唐揚爆谷雞

外皮薄脆,內裏雞肉嫩滑多汁,
配上日式芥末醬和蛋黃醬,好滋味,佐酒一流!☺️👍🏻

🔸關東煮🍢
款式都幾豐富,有竹輪、蘿蔔、日式魚豆腐等,
鰹魚湯味道不過不失。
關東煮
關東煮

🍹而家水果有氣果酒或氣泡酒做緊買一送一優惠,$88走就可以飲到兩杯Lemon Sour,超抵!
柚子氣泡酒
柚子氣泡酒 及 清爽檸檬🍋有氣果酒
都非常容易入口,放工嚟飲返杯就啱晒啦!🍻
兵庫縣黃金武士真蠔
柚子氣泡酒
2025-02-06 92 瀏覽
最近去咗大角咀一間非常有日本特色嘅餐廳,呢度真係超正!餐廳放咗日式遊戲街機,非常吸睛,同時又帶出咗濃濃嘅日本風情。入面嘅裝修充滿咗日式元素,非常有氣氛。✨🎮*招牌壽喜燒二人餐* :- *岩手縣和牛 & 澳洲和牛西冷壽喜燒黑松露燉飯* :牛肉片質地鮮嫩,入口即化,壽喜燒嘅湯底味道濃郁甜美,配上黑松露燉飯,味道層次非常豐富。🥩🍚- *關東煮* :湯底清甜,配料如蘿蔔、竹輪同牛筋等煮得非常入味。🍢🍲- *北海道海膽配紫菜* :海膽鮮甜滑溜,搭配紫菜嘅鹹香,味道非常之鮮美。🦪🌿- *甲羅燒多士* :多士外脆內軟,配上豐富嘅海鮮醬,味道濃郁。🍞🦀- *熱情果水果茶* :水果茶酸甜適中,熱情果香味濃郁,清新解渴。🍹🍋

*招牌壽喜燒二人餐* :

前日同屋企人去左間勁有feel既餐廳,入面每個角落都充斥着日系🇯🇵復古風既佈置/用品,是但搵個位都好啱打卡,未開餐就已經影左餐飽🤣除左影得開心,呢度d食物🥘亦都夠哂高質,我地仲食得好開心添🥳我地食左:⬇️⬇️🌟招牌鍋料理二人餐 🌟$548套餐包括左壽喜燒、黑松露燉飯、關東煮、兩份小食同飲品🥤▫️壽喜燒✨岩手縣和牛&澳洲和牛西冷✨+$30 ✨壽喜燒黑松露燉飯✨岩手縣和牛d油花勁靚,牛味香濃油香足,仲要鮮嫩多汁,接近入口即溶,真係不得了🤩;至於澳洲和牛西冷就肥瘦均勻,雖然油香冇咁突出,但係牛香都重又夠嫩滑,唔錯🫰🏻點埋蛋食更滑溜🥰最體貼系店員仲會出手幫我哋燒同煮,唔使驚自己控制唔到個最佳熟度,嘥咗d牛同飯🫶煮完牛肉,再煮蔬菜,甜甜地既壽喜燒汁吸收哂牛肉既肉香同蔬菜既清香,甜得好有深度🤓最尾再用呢個汁梨煮黑松露燉飯,全部精華結合晒喺入面,又鮮又香又creamy,想唔清碟都唔得😜▫️關東煮🍢內有魚餅、獅子狗、蘿蔔同魔芋,全部都煮到好入味,湯頭又清甜,高汁‼️▫️小食兩款✨雞皮餃子🥟✨脆脆既雞皮包住滿滿既餡,最啱梨個一口吞✨洋食雞翼✨醬油風味既雞翼咸中帶甜,外脆內軟勁惹味🫰🏻✨薄荷話梅青檸梳打✨+ $38咸

我地食左:⬇️⬇️

🌟招牌鍋料理二人餐 🌟$548

套餐包括左壽喜燒、黑松露燉飯、關東煮、兩份小食同飲品🥤

▫️壽喜燒

✨岩手縣和牛&澳洲和牛西冷✨+$30

✨壽喜燒黑松露燉飯✨

▫️關東煮🍢

▫️小食兩款

✨雞皮餃子🥟✨

脆脆既雞皮包住滿滿既餡,最啱梨個一口吞

✨洋食雞翼✨

醬油風味既雞翼咸中帶甜,外脆內軟勁惹味🫰🏻

✨薄荷話梅青檸梳打✨+ $38

咸咸酸酸又帶甜,解膩-流🤘🏻

✨雪糕梳打(提子汽水)✨+ $38

雪糕+梳打,童年回憶番哂梨💖

✨濟州島豬梅扒鐵鍋飯✨$208

用左原個鐵鍋上既鍋飯上枱個時仲系新鮮熱辣🔥香噴噴咁😍

厚切豬扒肉味濃郁冇羶味,啖啖肉咁好滋味,鍋邊仲有少少飯焦,食落超香口👍🏻👍🏻

🛑洋食商店

📍大角咀利得街11號利奧坊·曉岸地下G504號舖

2025-02-01 103 瀏覽
來到這間新開的西日居酒屋🎎 每個角落都是打卡位🎀 遊戲機•懷舊士多•霓紅燈•扭蛋機🕹️ 恍如走進了日本的特色街道⛩️ 餐廳主打壽喜燒套餐 可選岩手縣和牛或澳洲和牛西冷 🐮 套餐仲包括日式蔬菜拼盤🥗 黑松露燉飯🍚 關東煮🍢和兩款小食🍻澳洲和牛西冷 雪花紋細緻😋 嫩滑得嚟有口感 牛肉味很重✨ 入口即化 而岩手縣和牛同樣高質素😍 味道甘香軟腍 入口即化 配上秘製壽喜燒汁🫕 好正啊🙌 食完蔬菜後 店員將黑松露飯放入醬汁中😘 煮到收汁狀態 滿滿的奶油味 吸收哂食材的精華😬 有點像Risotto 的味道 關東煮也很美味 熱乎乎的 🍢小食方面 我們選了明太子玉子燒和海膽紫菜🍳 玉子燒很紮實豐厚 明太子配上甜滋滋的味道👅 而海膽很鮮甜 幸福感滿滿的💖一試愛上💓 鍾意食壽喜燒嘅朋友👫 一定要去試吓🤩 絕對俾到驚喜你🎊

鍾意食壽喜燒嘅朋友👫 一定要去試吓🤩 絕對俾到驚喜你🎊