2021-10-13 53 瀏覽
尖沙咀新開嘅food court都幾大,而且裝潢都幾靚,有小小歐陸式嘅感覺😳入面嘅餐廳唔係平時成日見開嘅連鎖店,埸內7間餐廳,有中菜﹑馬拉菜同埋burger等等😳呢個場係用QR code落單,幾方便😆今次我就試下泰國菜,係由泰國廚師主理,應該都幾正宗😆本身想嗌生菜包同冬陰公湯,可惜買晒😭#豬頸肉酸辣沙律 ($68) 😋好味指數:(7/10) 好典型泰式口味嘅沙律,有蔥﹑洋蔥同紅蘿蔔絲等等😳豬頸肉燒得好味!#沙爹串燒炒飯 ($68) 😋好味指數:(7.5/10) 串燒就有豬﹑牛同雞😗除咗個牛燒得有小小乾身有啲難咬之外其他都ok🤣個炒飯好夠味,好岩我呢啲中意濃味嘅人😍佢唔係炒到好乾身,有小小濕潤嘅口感但係好食的😙#白鱔 ($78) 我就唔食鱔嘅🤣男朋友就話幾好味😛#汁燒魷魚鬚 ($98) 😋好味指數:(7.5/10) 魷魚鬚都幾大條,本身有啲辣粉同蔥係上面都幾香,加埋個酸酸辣辣嘅汁就更加好味😳不過都幾辣下🌶️#串燒 豬/牛/雞 (三串 $48) 😋好味指數:(7/10) 其實同炒飯果個囓串燒一樣🤣有泰式酸辣汁同沙嗲醬😳好中意佢個沙嗲醬,好惹味有啲花生粒係到😆如果想解膩點酸辣汁都唔錯😆
呢個場係用QR code落單,幾方便😆
今次我就試下泰國菜,係由泰國廚師主理,應該都幾正宗😆
本身想嗌生菜包同冬陰公湯,可惜買晒😭

#豬頸肉酸辣沙律 ($68)
😋好味指數:(7/10)
好典型泰式口味嘅沙律,有蔥﹑洋蔥同紅蘿蔔絲等等😳
豬頸肉燒得好味!

#沙爹串燒炒飯 ($68)
😋好味指數:(7.5/10)
串燒就有豬﹑牛同雞😗
除咗個牛燒得有小小乾身有啲難咬之外其他都ok🤣
個炒飯好夠味,好岩我呢啲中意濃味嘅人😍
佢唔係炒到好乾身,有小小濕潤嘅口感但係好食的😙

#白鱔 ($78)
我就唔食鱔嘅🤣男朋友就話幾好味😛

#汁燒魷魚鬚 ($98)
😋好味指數:(7.5/10)
不過都幾辣下🌶️

#串燒 豬/牛/雞 (三串 $48)
😋好味指數:(7/10)
其實同炒飯果個囓串燒一樣🤣
有泰式酸辣汁同沙嗲醬😳
好中意佢個沙嗲醬,好惹味有啲花生粒係到😆
如果想解膩點酸辣汁都唔錯😆
歐陸式裝修又帶點南洋氣息嘅ғᴏᴏᴅ ᴄᴏᴜʀᴛ 淺藍配白色拱門 加埋植物、吊扇同藤椅🌴真係靚到唔覺得自己坐係ғᴏᴏᴅ ᴄᴏᴜʀᴛ度😚分兩層 上層主要賣中西菜式 下層則是馬泰菜 各有特色 價錢中等 係一個值得推介嘅好地方❤️使用QRcode落單同比錢 叫號碼就出去拎 超方便(唔想電話落單? 另外有收銀處可以比錢嘅~放心)🔖 豬頸肉 厚切豬頸肉 份量約有七塊 肉質爽口 有少少燶邊 但小編喜歡再燶小小😝🔖 飛天通菜 正常發揮 幾好食 不過都幾辣下🤪🔖 青咖喱雞肉飯 青咖喱超出色! 簡直要大大力推薦呀⸜(* ॑ᗜ ॑*)⸝♡⸝⸝⸝⸝ 雞肉滑溜 配料有紅青椒、青豆、泰國茄子好食想再嚟一碗白飯添呀🥰同埋食食下會覺得有埋薯仔就完美喇🔖 串燒(牛/豬) 三串串燒即叫即烤 保持熱辣辣 今次叫咗牛兩串、豬一串試試水溫 食落都唔錯 豬肉串唔錯 咬落肉質嫩滑惹味但略嫌牛肉串烤得較乾身 醬又唔多 唔夠ᴊᴜɪᴄʏ不過自製嘅花生沙嗲醬好好食 推介😋!
歐陸式裝修又帶點南洋氣息嘅ғᴏᴏᴅ ᴄᴏᴜʀᴛ
淺藍配白色拱門 加埋植物、吊扇同藤椅🌴
真係靚到唔覺得自己坐係ғᴏᴏᴅ ᴄᴏᴜʀᴛ度😚
分兩層 上層主要賣中西菜式 下層則是馬泰菜
各有特色 價錢中等 係一個值得推介嘅好地方❤️

使用QRcode落單同比錢 叫號碼就出去拎 超方便
(唔想電話落單? 另外有收銀處可以比錢嘅~放心)

🔖 豬頸肉
厚切豬頸肉 份量約有七塊
肉質爽口 有少少燶邊 但小編喜歡再燶小小😝

🔖 飛天通菜
正常發揮 幾好食 不過都幾辣下🤪

🔖 青咖喱雞肉飯
雞肉滑溜 配料有紅青椒、青豆、泰國茄子
好食想再嚟一碗白飯添呀🥰
同埋食食下會覺得有埋薯仔就完美喇

🔖 串燒(牛/豬) 三串
串燒即叫即烤 保持熱辣辣
今次叫咗牛兩串、豬一串試試水溫
食落都唔錯 豬肉串唔錯 咬落肉質嫩滑惹味
但略嫌牛肉串烤得較乾身 醬又唔多 唔夠ᴊᴜɪᴄʏ
不過自製嘅花生沙嗲醬好好食 推介😋!
豬頸肉
串燒(牛/豬) 三串
自製花生沙嗲醬
自製花生沙嗲醬
2021-10-13 56 瀏覽
餐廳位於嘅Food Court雖然唔算好大,不過環境佈置方面別具心思,相比起一般food court,佢一啲都唔嘈唔逼👏🏻 📌泰式燒豬頸肉 ($68) 份量幾多,啖啖肉好開心!咬落肉質爽脆,燒得入味之餘,肥瘦亦啱啱好👍🏻 個人好鍾意食豬頸肉,但係通常出街食飯都只可以得幾舊,今次就滿足到我一次過食好多塊嘅願望啦!😆 📌沙嗲串燒飯($68) 有豬、牛、雞三款串燒,未食已經聞到好香,肉質軟腍,唔會太乾硬,最緊要係配合埋串燒必備嘅沙爹醬一齊食!不過炒飯略為太濕,個人比較鍾意乾身、飯粒分明嘅炒飯多啲💁🏻‍♀️ 📌香葉肉碎炒飯 ($72) 🌶️呢個炒飯比串燒飯更加乾身,啱曬我口味(^∇^)而且幾多辣椒,辣度足夠!鍾意食辣嘅人(aka我) 應該幾鍾意🍳 加上成隻太陽蛋舖喺面上,見到已經覺得好吸引 📌雞、牛、豬肉串($18 @ 1 串) 肉類串燒狂熱者自然會嗌多啲串燒😎 同樣肉質軟腍同超級香,最緊要係啖啖肉十分過癮,好快就清曬lu 📌泰式香腸拚盤 ($58) 呢個拼盤嘅香腸味道好特別,同平時所食嘅西方香腸唔同,味道有啲似齋腸但更加香口同有泰式風味,而且咬開仲會見到條條粉絲!以為會好重口,但味道唔算強烈,好

📌雞、牛、豬肉串($18 @ 1 串) 肉類串燒狂熱者自然會嗌多啲串燒😎 同樣肉質軟腍同超級香,最緊要係啖啖肉十分過癮,好快就清曬lu 📌泰式香腸拚盤 ($58) 呢個拼盤嘅香腸味道好特別,同平時所食嘅西方香腸唔同,味道有啲似齋腸但更加香口同有泰式風味,而且咬開仲會見到條條粉絲!以為會好重口,但味道唔算強烈,好快就清曬

📌燒蠔($35) 🦪蠔嘅海水味唔重,味道比較淡,食落質感軟滑,燒完一啲都唔腥,性價比好高!

📌飲品係蝶豆花檸檬梳打同珍珠奶茶🧋 蝶豆花雖然冇咩味,不過夢幻嘅漸變顏色令人眼前一亮💟✨
2021-10-05
2021-10-13 38 瀏覽
📍Thai Grill TST 🗺尖沙嘴加連威老道46-48號恆隆銀行大廈Vintage House地下3號鋪呢間係喺尖沙嘴一個新開嘅Foodcourt (Vintage House)入面~ Foodcourt座位都唔少,亦都唔會唔舒服,職員都好好人好有禮貌👍🏻Thai Grill檔面雖然細,不過真係好有驚喜🤩 味道真係好地道,因為廚師係泰國人🇹🇭 多謝邀請試食🥰 ⚡️沙爹串燒飯 $68有三條串燒,分別係豬、牛、雞,燒得好香🔥配沙爹醬同酸辣醬,個沙爹醬真係好正!🤤另外配炒飯就唔會單調👍🏻⚡️肉碎生菜包(配蒜香多士)$68呢個肉碎係辣嘅,仲有少少酸,幾惹味同開胃~ 屋企人食左都大讚好味😋 生菜份量多,而且跟左兩塊蒜香多士😆 ⚡️海南雞飯 $70雞係無骨嘅,幾嫩滑~ 跟雞油飯幾香,不過飯偏乾硬💁🏻‍♀️⚡️飛天通菜 $58通菜同辣椒蒜粒一齊炒,香辣惹味🔥不過唔算太辣,唔係好食得辣嘅我都不停食😆👍🏻⚡️燒扇貝 $42@1扇貝上面鋪滿蒜蓉同蔥粒,蒜蓉味真係好重🤤係好味嘅,不過個人覺得$42@1有啲貴🙈⚡️香腸拼盤 $48有兩款腸,入面釀有香料,所以食落有啲酸酸地,絕對唔係變壞左🤣 可以一試~⚡️烤牛仔骨 $
📍Thai Grill TST

⚡️沙爹串燒飯 $68
有三條串燒,分別係豬、牛、雞,燒得好香🔥
配沙爹醬同酸辣醬,個沙爹醬真係好正!🤤
另外配炒飯就唔會單調👍🏻

⚡️肉碎生菜包(配蒜香多士)$68

⚡️海南雞飯 $70
雞係無骨嘅,幾嫩滑~ 跟雞油飯幾香,不過飯偏乾硬💁🏻‍♀️

⚡️飛天通菜 $58
通菜同辣椒蒜粒一齊炒,香辣惹味🔥
不過唔算太辣,唔係好食得辣嘅我都不停食😆👍🏻

⚡️燒扇貝 $42@1
扇貝上面鋪滿蒜蓉同蔥粒,蒜蓉味真係好重🤤
係好味嘅,不過個人覺得$42@1有啲貴🙈

⚡️香腸拼盤 $48

⚡️烤牛仔骨 $48
有4-5塊,燒得好香好入味😋 肉都算淋,不過如果筋位就有啲難咬🙈

Earth 520係專賣飲品嘅檔,除左普通嘅港式奶茶檸檬茶之外,仲有好多特色高顏值飲品!

⚡️凍荔枝烏龍茶
荔枝味好出,有埋真荔枝肉喺入面😍 好飲,不過甜左少少🤏🏻

⚡️凍西柚荔枝梳打
顏色好靚😍🧡 西柚同荔枝味好balance,兩隻味都飲到!同樣都係有真水果喺入面~

⚡️凍蝶豆花菠蘿梳打
呢杯紫色漸變黃色打卡一流💜💛
蝶豆花本身無咩味,主要係菠蘿味🍍
唔係太甜,梳打好解渴~

⚡️凍玫瑰蘋果梳打
覺得呢杯最好飲!上面有玫瑰花瓣裝飾,入面就有3片真蘋果片🍎 好爽脆!玫瑰味🌹同蘋果味🍎都好出,好夾啊😍

本身叫左水蜜桃梳打🍑,不過店主話水蜜桃唔靚所以唔整,睇得出店主真係好高要求,唔靚就唔賣!👍🏻

整體來講,食物同飲品嘅味道絕對唔比餐廳差,甚至更好味更驚喜🤩 而且價錢好抵食,喺尖沙嘴經過Vintage House可以入去試下~
沙爹串燒飯
肉碎生菜包
扇貝
西柚荔枝梳打+荔枝烏龍茶
玫瑰蘋果梳打+蝶豆花菠蘿梳打
尖沙咀開左一間新嘅food court,成個裝修好有歐陸式風格,夜晚黎到就試下其中一間食串燒嘅泰國餐廳!┄┅┄┅┄┅┄┅┄𖣒 燒烤¸.·´¯❧ 串燒 (雞/牛/豬) $48/三串肉質唔乾,口感紮實。最正係個沙嗲醬,勁多花生粒,食落好香!評分:🌕🌕🌕🌗🌑-¸.·´¯❧ 牛仔骨 $48好濃味醃得好入味,食落juicy唔韌。評分:🌕🌕🌕🌗🌑-𖣒 主食¸.·´¯❧ 飛天通菜 $58好多辣椒食落好濃味好過癮!我覺得好好食,但唔食得辣嘅可能要叫少辣。評分:🌕🌕🌕🌖🌑-¸.·´¯❧ 青咖喱雞肉飯 $65蔬菜同肉嘅份量都好多,咖喱唔辣,反而椰奶味比較重。我鍾意佢地飯粒偏乾身,撈汁食唔會淋哂,仲會有飯嘅口感!評分:🌕🌕🌕🌖🌑
┄┅┄┅┄┅┄┅┄
𖣒 燒烤
¸.·´¯❧ 串燒 (雞/牛/豬) $48/三串
肉質唔乾,口感紮實。最正係個沙嗲醬,勁多花生粒,食落好香!
評分:🌕🌕🌕🌗🌑

¸.·´¯❧ 牛仔骨 $48
好濃味醃得好入味,食落juicy唔韌。
評分:🌕🌕🌕🌗🌑

𖣒 主食
¸.·´¯❧ 飛天通菜 $58
評分:🌕🌕🌕🌖🌑

¸.·´¯❧ 青咖喱雞肉飯 $65
評分:🌕🌕🌕🌖🌑
2021-10-07 47 瀏覽
誰說Food Court一定是在商場內?在尖沙咀新開的Food Court就在加連威老道的地鋪,在外面乍看還以為是新店開幕,但看到門口的店員拿著Menu就知道發現了新大陸。裝修比一般Food Court舒服華麗,座位也不少,新開幕Dinner時段已人山人海。全場採用手機QR Code下單及付款,餐廳以亞洲菜為主,第一次來就試一下泰國菜吧!肉碎生菜包(配蒜蓉包) $68味道酸酸辣辣,有比想像中辣,幸好有附送青檸中和味道。生菜新鮮爽脆,肉碎的調味也不錯,還配搭芫荽和洋蔥,惹味又有泰國風味。蒜蓉包香脆蒜味濃,與生菜包一起是開胃小菜Combo。雞肉串 $18/串厚切雞肉本身已很入味,沙爹醬有粒粒花生,更能帶出串燒的烤香味。牛仔骨 $48帶有濃郁的燒烤蜜汁甜味,肉質尚算嫩滑,厚度適中,方便進食。

肉碎生菜包(配蒜蓉包) $68

雞肉串 $18/串

牛仔骨 $48
帶有濃郁的燒烤蜜汁甜味,肉質尚算嫩滑,厚度適中,方便進食。
唔係咁岩經過~都真係唔知原來尖沙咀加連威老道開左個新既Food Court~裝潢同環境都唔錯~而我今次~就揀左食我最愛既泰菜~仲要係泰國廚師主理添架~✅泰式炒金邊粉($75)哩個炒金邊粉~味道真係好正宗呀~一食~令我唸返去泰國既感覺~好多時係香港食到既泰式炒金邊粉都係偏甜~而哩個~係少少辣~酸酸甜甜咁~真係十足十係泰國食到既味道黎架~😍😍😍✅海南雞飯($70)雞肉嫩滑~油雞味道也不錯~正正常常的水準~✅串燒($48/3串)雞豬牛各一串燒大串肉厚~肉本身有醃過~唔點醬汁黎食都有味~唔會燒到過哂火~食落仲係juicy架~食串燒~一定唔少得個沙嗲醬~佢個沙嗲醬好好味有少少花生粒外~仲帶有少少椰香味~✅豬頸肉($68)炭燒豬頸肉~真係好好味~豬頸肉唔會太肥~厚薄又岩岩好~係覺得份量少左d~😚😚估唔到係Food Court都可以食到咁高質既泰菜~
裝潢同環境都唔錯~
而我今次~就揀左食我最愛既泰菜~
仲要係泰國廚師主理添架~

✅泰式炒金邊粉($75)

哩個炒金邊粉~味道真係好正宗呀~
一食~令我唸返去泰國既感覺~
好多時係香港食到既泰式炒金邊粉都係偏甜~
而哩個~係少少辣~酸酸甜甜咁~
真係十足十係泰國食到既味道黎架~😍😍😍
✅海南雞飯($70)

雞肉嫩滑~
油雞味道也不錯~
正正常常的水準~
✅串燒($48/3串)

雞豬牛各一
串燒大串肉厚~肉本身有醃過~
唔點醬汁黎食都有味~
唔會燒到過哂火~食落仲係juicy架~
食串燒~一定唔少得個沙嗲醬~佢個沙嗲醬好好味
有少少花生粒外~仲帶有少少椰香味~
✅豬頸肉($68)

炭燒豬頸肉~真係好好味~
豬頸肉唔會太肥~厚薄又岩岩好~
係覺得份量少左d~😚😚
估唔到係Food Court都可以食到咁高質既泰菜~
2021-10-04
  • 泰式炒金邊粉
  • 串燒
放假又係外出食好西嘅好日子😎,所以去咗位尖沙咀新Foodcourt🚅「70s Food Dining by Vintage House 」試吓呢間「泰Grill」沙爹串燒炒飯 $68🍖有齊雞🐔、牛🐮、豬🐷三款即燒串燒🔥,加埋泰式炒飯都真係幾抵食💰串燒熟度啱啱好🤌🏻,好香燒烤味,肉亦唔會un ,配埋粒粒花生沙嗲醬同酸辣汁,好味😛🍛炒飯加埋九層塔好香,味道十分地道,而且粒粒分明,炒得真係唔錯😳肉碎生菜包(配蒜蓉包) $68 🌮豬肉碎雖然略嫌辣咗啲🤣,但都幾惹味,俾埋青檸你吱,格外清新😽。最特別嘅係除咗新鮮生菜之外🥬,仲會俾多兩片蒜蓉包🍞,將肉碎放喺上面,即刻多一種食法✌🏻冬蔭公 $98🥘2-3人份量,平時湯裏面會配埋大頭蝦(可惜當日咁啱賣晒,配咗蝦仁🍤),夠晒酸、香、辣,個煲仲配埋火比你🔥,唔驚放一陣凍晒🥶香腸拼盤 $58🌭推薦大家試一試,因為真係妨間比較少見!香腸酸酸辣辣的🤪,有幾款唔同味,配啤酒一流🍺好奇上網睇過,香腸原來係泰國地道街頭小食,而酸味係同發酵程序有關🧐而再配上辣椒、嫩薑等,都係當地地道食法,真係可以話跟到足好正宗阿同場加映:唔去開由自可,一去發現原來餐廳所在嘅美食廣場「7
沙爹串燒炒飯 $68🍖

肉碎生菜包(配蒜蓉包) $68 🌮
冬蔭公 $98🥘
香腸拼盤 $58🌭

同場加映:

唔去開由自可,一去發現原來餐廳所在嘅美食廣場「70s Food Dining by Vintage House 」,同場仲有好多好吸引嘅餐廳🏠,仲可以用QR code落order📱,啱晒三五知己一齊去👨‍👨‍👧‍👧,到時各有各叫都唔驚🥳
2021-10-05 19 瀏覽
✨串燒( 雞/牛/豬 )串燒 入味 味道帶微甜 燒得夠香雞肉 肉質軟腍 唔會乾 牛肉 係三款中味道最突出 亦比較有咬口豬肉 肉質比較瘦 所以相對較乾✨豬頸肉豬頸肉 唔會切得太薄 有啲厚度肉質結實 有咬口 帶爽味道帶蜜味 甜甜地 幾好味✨海南雞飯雞肉質軟嫩 有雞味 連雞胸都好軟腍油飯 飯粒分明 仲有機會會食到啲薑微粒看似淡色以為會唔夠味 但食落完全冇呢個問題 好夠味✨泰式炒金邊粉金邊粉 炒得乾身 麵質爽身味道帶濃厚花生香 少少辣 好惹味蝦 爽脆 都幾大隻食物唔錯 份量足 聽聞係泰國人師傅主理環境方面 餐廳喺新開food court入面food court環境唔錯 座位闊落 坐得好舒服 另外同一般food court唔同嘅係 呢度係服務唔錯 一坐低food court職員會主動比水 幫忙收拾等而今次食嘅泰grill啲店員都好有禮貌 好好人無論環境定服務 完全唔輸蝕比餐廳價錢合理 份量足 又冇加一 以尖沙咀區黎計都真係幾抵食
✨串燒( 雞/牛/豬 )
串燒 入味 味道帶微甜 燒得夠香

無論環境定服務 完全唔輸蝕比餐廳
價錢合理 份量足 又冇加一
以尖沙咀區黎計都真係幾抵食
2021-10-04 32 瀏覽
今日去咗一個小小嘅food court食泰國嘢估唔到都有驚喜喎🥰入面有幾間舖頭,今晚就食咗泰Grill,聽老闆講廚師全部都係泰國北部人,所以佢哋整嘅餸菜會比較辣,冇就住架,岩曬疫情下冇得去泰國,又想食到泰菜嘅我地🤤*豬頸肉🐽酸辣沙律 $68*雖然話係沙律🥗,但係豬頸肉全部都大大塊😻仲要有好多,食得好滿足,另外沙律醬汁真係夠晒辣,鍾意食辣嘅朋友可以過足癮😘*肉碎生菜包配蒜蓉多士 $68*肉碎夾雜着辣椒🌶️,用生菜包住黎食好惹咪,蒜蓉多士如果再脆D就好啦*青咖喱🐓雞肉飯 $65*一上碟嘅時候真係嚇親😱,呢個會唔會太大碟呀,咖喱入邊加左青檸,令到咖喱更加香,配白飯🍚黎食啱晒😽*雞肉串 & 豬肉串 $18/串*串燒真心值得推介🥳,烤出嚟好香,配埋花生醬冇得輸👍🏻

*豬頸肉🐽酸辣沙律 $68*

*肉碎生菜包配蒜蓉多士 $68*

*青咖喱🐓雞肉飯 $65*

*雞肉串 & 豬肉串 $18/串*
串燒真心值得推介🥳,烤出嚟好香,配埋花生醬冇得輸👍🏻
2021-10-03 78 瀏覽
經開尖沙咀先知道新開咗個food court,重要係地舖同埋地方幾大幾舒適😆入面都有幾多間舖頭,有唔同菜式,用QR Code落單。今次我就試咗入邊其中一間泰國菜🇹🇭🥰.🥘🍢 沙嗲串燒炒飯 $68🍢🍢 串燒三串 $48串燒炒飯係跟三串串燒,不過因為我同朋友都想好鍾意食串燒,所以就額外加多三串🤣😍😍串燒分別雞🐣牛🐮豬🐷,全部串燒都好入味,燒得燶燶地好香口!三種肉類都唔韌,特別係雞串燒,燒到好嫩滑😋😋炒飯好夠味,好香九層塔同埋加埋豆角,口感好好👍🏻👍🏻👍🏻🥬🐷 肉碎生菜包配蒜蓉包 $68哈哈 唔知點解佢會配蒜蓉包不過幾好食,不過我見佢都有落辣椒🌶️,味道會比較濃啲同辣!🥘🦐 冬蔭功 $98份量好多,重要係用個鍋有個火熱住🔥🔥配料有啲菇同埋蝦。味道酸酸辣辣,好惹味!感覺係好正宗正宗嘅冬陰功啊🤩🤩🤩

🥘🍢 沙嗲串燒炒飯 $68
🍢🍢 串燒三串 $48
炒飯好夠味,好香九層塔同埋加埋豆角,口感好好👍🏻👍🏻👍🏻
串燒
沙嗲串燒炒飯

🥬🐷 肉碎生菜包配蒜蓉包 $68

🥘🦐 冬蔭功 $98
沙嗲串燒炒飯
2021-10-03 29 瀏覽
近排去咗尖沙咀新開嘅food court 佢嘅裝修好靚🤩有好多間唔同嘅舖頭同食物提供 其中一間就係食泰國菜嘅泰Grill啦 唔知好唔好食呢😚👅 泰式炒金邊粉 $75金邊粉係呢餐飯最好食嘅‼️佢嘅金邊粉有晒甜酸辣嘅味道 而酸味係最突出 調味幾好 而佢有三隻蝦 蝦都幾爽彈新鮮 整體唔錯 幾好食😋👅 青咖喱雞肉飯 $65佢嘅咖喱係唔辣嘅 香料味幾突出😛雞肉幾嫩滑 不過如果雞肉份量多啲就更好啦🙈 👅 燒蠔 (1隻 $35)佢嘅蠔唔會太細隻 調味好充足 落咗好多蒜蓉 鍾意食重口味嘅人應該會啱食🤤👅 串燒 (雞/牛/豬)(三串$48)佢嘅沙嗲醬汁整得唔錯😝用嚟點串燒幾正 不過就略嫌串燒乾咗少少🤫😋 好味:7.78/10🤑 價錢:7.99/10🤗 服務:8.00/10😝 環境:7.45/10😚 衞生:7.00/10🤩 整體:7.95/10

👅 泰式炒金邊粉 $75

👅 青咖喱雞肉飯 $65

👅 燒蠔 (1隻 $35)

👅 串燒 (雞/牛/豬)(三串$48)

😋 好味:7.78/10
🤩 整體:7.95/10
燒蠔
燒蠔
青咖喱雞肉飯
一直都好鍾意食泰菜,原來在尖沙咀多左選擇🧡開了一間vitage house, 有不同的餐廳,好像food court.📝早幾日心思思行入去睇,便看到一間是泰grill🤎🤍🤎🤍價錢以尖沙咀來說幾抵食,所以決定一試呢!-主食我點了泰式金邊粉,好好食!💯好有滿滿的泰國風味,唔會過份辣同太濃✅真的是剛剛好的味道!😚😚而且重點唔會太乾身,少少濕的程度也是剛剛好!😋😋-另外點了肉碎生菜包(配蒜蓉包🥦🥬🥒這個也大推! 肉碎單食都好好食,好惹味!😙唯獨是相對會偏辣,如果唔食得辣的朋友要留意🌶但對於食得辣既我來說好好食!而且仲有2塊蒜蓉包,好有誠意呢!😙😙-另外,我分別點了串燒(雞/牛/豬)三串!醬汁是這串燒的重點💕有2隻唔同的醬汁,都好好食!🎀而且肉感厚實,啖啖肉! 推薦!💡-飲品點了場內的凍檸茶同桂花烏龍茶☕️所以有好多唔同選擇呢!-總的來說食物好高質,價錢絕對係抵食☑️但可能是剛剛開業,食物準備的時間相對較長❗️如果趕時間的朋友要留意呢!🧡💛
一直都好鍾意食泰菜,原來在尖沙咀多左選擇🧡
早幾日心思思行入去睇,便看到一間是泰grill🤎🤍🤎🤍
價錢以尖沙咀來說幾抵食,所以決定一試呢!
主食我點了泰式金邊粉,好好食!💯
好有滿滿的泰國風味,唔會過份辣同太濃✅
真的是剛剛好的味道!😚😚
而且重點唔會太乾身,少少濕的程度也是剛剛好!😋😋
另外點了肉碎生菜包(配蒜蓉包🥦🥬🥒
這個也大推! 肉碎單食都好好食,好惹味!😙
唯獨是相對會偏辣,如果唔食得辣的朋友要留意🌶
但對於食得辣既我來說好好食!
而且仲有2塊蒜蓉包,好有誠意呢!😙😙
另外,我分別點了串燒(雞/牛/豬)三串!
醬汁是這串燒的重點💕
有2隻唔同的醬汁,都好好食!🎀
而且肉感厚實,啖啖肉! 推薦!💡
飲品點了場內的凍檸茶同桂花烏龍茶☕️
所以有好多唔同選擇呢!
總的來說食物好高質,價錢絕對係抵食☑️
但可能是剛剛開業,食物準備的時間相對較長❗️
如果趕時間的朋友要留意呢!🧡💛
凍檸茶
桂花烏龍茶
凍檸茶
桂花烏龍茶
2021-10-01 72 瀏覽
服務態度好,我點了很多食物,店員立即為我們多加一張桌子在旁,方便我們擺放食物。店長更親自為我們送上食物,太窩心了😄食物推介:😛汁燒魷魚鬚:醬汁超正,魷魚鬚爽脆彈牙😋是我的最愛推介😛雞肉串、牛肉串(必食,尤其是雞肉串,咖哩味甜而不辣)牛肉串的牛肉很嫩滑😁碎生菜加肉碎(配蒜香多士):用生菜包著偏辣而美味的肉碎來吃,別有一番風味!蒜香包皮很脆,金黃色既吸睛又美味。😀青木瓜沙律:令人開胃,清新酸甜微辣🤪燒蠔:沒有腥味,配上蒜香,令蠔味更特出,超惹味!😄鮮橙茉莉茶:茉莉花香和橙味融合得天衣無縫🤭菠蘿碟豆花疏打:紫色控的朋友一定要飲,有氣飲品,味道鮮甜,打卡一定靚~對餐廳評價:五星為最高分:好吃程度:五分😚😚😚😚😚環境:四分🥳🥳🥳🥳回頭率:五分💘💘💘💘💘服務態度:五分💯💯💯💯💯(店長友善,親自為我介紹食物,我吃飽離開店員還說歡迎下次再來)
食物推介:
😛汁燒魷魚鬚:醬汁超正,魷魚鬚爽脆彈牙😋是我的最愛推介

😀青木瓜沙律:令人開胃,清新酸甜微辣

🤪燒蠔:沒有腥味,配上蒜香,令蠔味更特出,超惹味!

😄鮮橙茉莉茶:茉莉花香和橙味融合得天衣無縫

對餐廳評價:五星為最高分:
好吃程度:五分😚😚😚😚😚
環境:四分🥳🥳🥳🥳
回頭率:五分💘💘💘💘💘
2021-09-27
  • 魷魚鬚,燒蠔,雞牛豬肉串燒,蝶豆花疏打,海南雞飯,沙律
2021-09-30 33 瀏覽
位於Foodcourt 內, 差唔多每碟菜式嘅份量都好多, 好抵食! 《泰式炒金邊粉》裡面有大蝦、豆腐乾、雞蛋、青檸、芽菜、韭菜等等, 亦加入少量辣椒粉以調味。泰式炒金邊粉味道偏甜, 炒得濕潤, 大蝦口感彈牙。《海南雞飯》雞肉肉質嫩滑, 皮薄爽滑, 油飯份量好多, 香氣十足, 幾好食😋~ 《串燒》雞肉串燒 - 醃過嘅雞肉口感嫩滑, 配上沙嗲醬, 令味道更豐富!《牛仔骨》食起來香口, 肉質嫩, 又多汁, 有泰式風味《飛天炒通菜》加入辣椒🌶️、蒜頭粒, 充滿蒜香🧄, 香辣又惹味!

《泰式炒金邊粉》

《海南雞飯》

《串燒》

《牛仔骨》
食起來香口, 肉質嫩, 又多汁, 有泰式風味

《飛天炒通菜》
加入辣椒🌶️、蒜頭粒, 充滿蒜香🧄, 香辣又惹味!

2021-09-30