Thai food night🇹🇭趁星期五收工即刻約埋姊妹去行街買下衫🥰途經加連威老道中間位置見到有個幾特別既Food court就走左入去醫肚見好耐無食泰國菜就決定食Thai Grill啦😊生菜包🥬豬肉🐷豬肉碎加九層塔、乾葱、楊蔥絲、蒜蓉🧄檸檬葉🍋及辣椒🌶️一起炒過😊加上調味料帶點酸辣又醒胃☺️配上新鮮的生菜🥬包裹著肉碎或者放到蒜蓉包上面一齊食都唔錯😋原隻燒魷魚🦑原隻魷魚鬚肥美大條😍加埋泰式辣汁令整體味道更昇華👍食落味道帶點微辣十分香口開胃☺️魷魚肉質爽口彈牙🙌冬蔭公金邊粉🍜上枱立即飲啖冬蔭公湯先🙌大蝦仁🍤有4隻☺️金邊粉份量好足👍鍾意食酸味味既朋友會喜歡😌因為酸味好濃好開胃☺️不過略嫌湯太少😂下次食要求多湯先得🙌泰式串燒🐷🐥有豬牛雞選擇🙌 我地點了豬肉及雞肉串‼️這兩項串品都好好食🤗豬肉紮實飽滿滋味😋雞肉串的肉質軟嫩鮮味🥰點埋泰色沙爹花生醬🥜好惹味
見好耐無食泰國菜就決定食Thai Grill啦😊

生菜包🥬豬肉🐷

原隻燒魷魚🦑

冬蔭公金邊粉🍜

泰式串燒🐷🐥

有豬牛雞選擇🙌 我地點了豬肉及雞肉串‼️
2022-05-06 21 瀏覽
行經尖沙咀見到裝修幾靚既Foodcourt🔻青咖喱飯$ 62泰式青咖喱甜甜地小小辣 送飯食既最佳之選 係白飯小偷可以選擇一種肉 雞肉/牛肉/豬肉價錢抵食好足料吵 肉同蔬菜都多牛肉大大塊 肉都算嫩蔬菜方面有西蘭花、椰菜花、豆角、瓜等浸住青咖喱汁好入味菜多食起黎唔會覺得膩🔻泰式船麵$ 48泰式船麵 平時個啲細細碗呢碗大碗之餘相信一定食得飽同樣都係可以選擇一種肉 雞肉/牛肉/豬肉豬肉又係好豐富 大大舊好多塊 煮得幾嫩湯都幾好飲 比坊間船面湯底甜小小麵都算份味 而且份量好多🔻飛天通菜 $58平時多數係蝦醬通菜咸小小呢碟就係偏甜啲既炒通菜鑊氣都夠 入面好似加左啲甜麵豉醬🔻串燒$ 48一次過滿足哂三個願望串燒好豐富好大塊肉 平時坊間應該會分到好細成為6串😂味道唔錯烤到好香口 不過牛肉有小小老肉本都身甜甜地 就咁食都唔錯另外有提供醬汁 配醬食就更惹味🔻燒雞中翼 $22燒雞翼我中意食 基本上燒雞翼係一定好食外面燒都有啲焦好香口 肉質嫩滑不過開頭睇Menu以為係連埋雞髀尖🔻菠蘿$ 25點少得烤菠蘿中和下加左七味粉係係上面調味不過可能菠蘿未係當造季 唔係好甜唔係好多汁咁叫左以下兩款特飲解解辣 $28🔻荔枝
行經尖沙咀見到裝修幾靚既Foodcourt

🔻青咖喱飯$ 62
泰式青咖喱甜甜地小小辣
送飯食既最佳之選 係白飯小偷
可以選擇一種肉 雞肉/牛肉/豬肉
價錢抵食好足料吵 肉同蔬菜都多
牛肉大大塊 肉都算嫩
蔬菜方面有西蘭花、椰菜花、豆角、瓜等
浸住青咖喱汁好入味

另外個杯就菠蘿味濃過熱情果
兩杯都唔會太甜 幾好飲
果然食泰菜就要飲番杯梳打先滿足😂
2022-05-05 409 瀏覽
耐唔耐有時都想食吓串燒,諗起之前食過當中,印象深刻嘅,係喺尖沙咀food court裏面嘅一間泰式小店,念念不忘嘅係佢哋嘅燒魷魚鬚,啖啖肉又香口,決定再嚟試過。今次再嚟,見到唔少新款,唔錯,不繼更新餐牌內容畀客人新鮮感,讚👍。📌雞髀菇雞髀菇係新出,有兩串,每串有三大塊厚切,份量足,除咗燒得香,醬汁係另一吸引,唔係太食得出係咩醬,但總之就係同隻菇味道好夾,小編非常喜歡,滿分💯。📌雞泡魚乾雞泡魚乾又係新出,烤得乾身香口,食落煙韌唔黏牙,正,滿分💯。📌白鱔白鱔都係新,鱔烤過冇咗腥味,而鱔皮烤到香脆,堅脆,加上好味出色嘅醬汁令佢更正,唯一失望係只有一件,如果打孖上就更開心,滿分💯。📌串燒combo串燒點少得肉串,之前係分開叫,今次可以叫一碟有哂豬牛雞,非常照顧客人需要,讚👍。佢哋啲串燒肉質特別嫩,豬肉串雞肉串都係,而醬汁又特別出色,牛串燒就有牛肉乾的味道,但有靚牛扒嘅香嫩肉質,將所有好嘢集於一身,究竟廚師點做到㗎,滿分💯。📌汁燒魷魚鬚這裏嘅皇牌,上次食過,今次都要再食,原隻上味道一樣出色冇跌watt,滿分💯💯。

📌雞髀菇

📌雞泡魚乾

📌白鱔

📌串燒combo[豬/牛/雞]

📌汁燒魷魚鬚

2022-05-05 43 瀏覽
又來到70s Food Dining by Vintage House 吃泰菜,環境甚有異國風情!尖沙咀來說價格蠻抵食,而且食物選擇亦多🍴🔸泰式豬頸肉飯切成一片片的豬頸肉烤得酥香,配搭的酸辣醬汁很清爽開胃,同時做到解膩的作用🐷🔹海南雞飯雞肉口感很柔嫩,配了香噴噴的油飯,單吃也夠味👍🏻 我覺得吃海南雞飯的靈魂是那個醬汁,超好下飯的🔸串燒🍢點了三款試試,首先來了串燒combo,三串分別是雞、牛、豬,看起來非常紮實,份量十足~燒白鱔超好吃的,必點!外皮烤得焦脆,白鱔鮮甜肥美又多汁,充滿脂香🐟最後來點蔬菜,點了一份營養豐富的蘆筍😆已調味好,吃起來不乾柴,不錯

泰式豬頸肉飯

泰式豬頸肉飯
串燒combo
蘆筍
2022-05-03 47 瀏覽
尖沙咀CP值高泰國菜🇹🇭完全冇諗過鬧區入面有個隱世嘅Food court!仲要入邊係有人帶位同serve!完全唔使自己攞嘢食或者準備任何餐具 好正!而且環境仲要勁Vintage 幾啱打卡📸佢哋嘅泰國菜都幾正宗 真係拍得住九龍城真心主菜同埋甜品都好食😋重點係佢哋嘅二人餐真係勁多嘢食直頭係可以夠三個人食食到飽到喊先二百幾蚊兩個人!!!CP值真心高!! 喺尖沙咀食就啱晒啦仲可以順便行街!(Bookmark/share比fd!!下次出尖沙咀就食呢間啦)•👩🏼‍🤝‍👨🏽2人套餐 $258🍜Pad Thai📊7/10係一個幾正宗泰國味嘅Pad Thai!蕃茄味係偏重嘅 配埋花生碎同埋辣椒粉就更加好食大蝦幾爽口 幾好食😋🥬肉碎生菜包配蒜蓉包 📊7.5/10相信好多香港人食泰國嘢都必叫!好鍾意佢哋整得夠辣 而且配埋好多調味好惹味!!包埋生菜或者配蒜蓉包食👍🏽🐣沙嗲串燒拼盤三串 📊7.5/10三串分別係豬牛羊三樣都燒得幾惹味配埋佢哋自己整嘅沙嗲花生醬基本上嚟呢間都係必叫!🌶飛天通菜 📊7.5/10香料味落得好足 好有鑊氣啲通菜條條都好爽脆 而且成碟好重蒜同埋辣味送飯真係一流!!🥭芒果糯米飯 📊7.5/1
尖沙咀CP值高泰國菜🇹🇭
完全冇諗過鬧區入面有個隱世嘅Food court!
仲要入邊係有人帶位同serve!
完全唔使自己攞嘢食或者準備任何餐具 好正!
而且環境仲要勁Vintage 幾啱打卡📸
佢哋嘅泰國菜都幾正宗 真係拍得住九龍城
真心主菜同埋甜品都好食😋
重點係佢哋嘅二人餐真係勁多嘢食
直頭係可以夠三個人食
食到飽到喊先二百幾蚊兩個人!!!
CP值真心高!! 喺尖沙咀食就啱晒啦仲可以順便行街!

👩🏼‍🤝‍👨🏽2人套餐 $258

🍜Pad Thai📊7/10
係一個幾正宗泰國味嘅Pad Thai!
蕃茄味係偏重嘅 配埋花生碎同埋辣椒粉就更加好食
大蝦幾爽口 幾好食😋
Pad  Thai

🥬肉碎生菜包配蒜蓉包 📊7.5/10
相信好多香港人食泰國嘢都必叫!
好鍾意佢哋整得夠辣 而且配埋好多調味好惹味!!
包埋生菜或者配蒜蓉包食👍🏽
肉碎生菜包配蒜蓉包

🐣沙嗲串燒拼盤三串 📊7.5/10
三串分別係豬牛羊
三樣都燒得幾惹味配埋佢哋自己整嘅沙嗲花生醬
基本上嚟呢間都係必叫!
串燒拼盤

🌶飛天通菜 📊7.5/10
香料味落得好足 好有鑊氣
啲通菜條條都好爽脆 而且成碟好重蒜同埋辣味
送飯真係一流!!
飛天通菜

🥭芒果糯米飯 📊7.5/10
佢哋嘅糯米飯煮到好軟糯 配埋泰國嘅甜芒果
再加濃厚度適中嘅椰奶醬 完全冇得輸
食埋呢個甜品就真係超級滿足了
芒果糯米飯

🧋荔枝西柚梳打 $28 📊6.5/10
荔枝同埋西柚味都好重!
加埋梳打呢個配搭俾人感覺好清爽
同泰國菜好襯😂
雖然冇叫少甜 但係甜度唔錯 唔會過甜
荔枝西柚梳打

🧋洛神花蘋果特飲 $28 📊6.5/10
呢個配搭幾有趣 有唔少蘋果粒可以咬下
幾fresh! 雖然係洛神花 但係唔會話好酸!
整體唔錯
洛神花蘋果特飲

Overall 🔥7/10
會唔會再去: 經過尖沙咀必食!!
#feiseuilife廢水
#feiseuilife尖沙咀

#泰國菜 #padthai #廢水生活 #廢水人生 #尖沙咀 #hkfoodie #香港美食 #芒果糯米飯 #串燒 #生菜包 #foodiehk #食評 #foodie香港 #bubbletea #廢水 #珍珠奶茶 #🧋#vintage #泰式芒果 #泰國美食 #foodpics #隱世 #泰式金邊粉 #foodinstagram #尖沙咀美食 #foodie #foodcourt #泰grill
Pad  Thai
肉碎生菜包配蒜蓉包
串燒拼盤
飛天通菜
芒果糯米飯
  • 泰式炒金邊粉
2022-04-22 45 瀏覽
Lunch 自帶容器去買青木瓜沙律,份量夠大,但港人口味。叫了青木瓜沙律2隻辣椒,個沙律無花生無泰國蝦皮…2隻辣椒,無用個"木鐘",去鐘翻d 辣椒味,唔夠味…只可以話佢抵食,味道好一般…
Lunch 自帶容器去買青木瓜沙律,份量夠大,但港人口味。

只可以話佢抵食,味道好一般…
2022-04-22
外賣自取
午餐
2022-04-05 32 瀏覽
今日嚟到呢間泰國餐廳食飯兩個女仔又係眼闊肚窄叫咗好多嘢食最後要打包先至拎得走🤣介紹吓先!叫咗 :🦐冬陰功湯$98 冬陰功湯底有蟹膏味,非常有驚喜,有鮮味,又唔會過鹹,廚師仲同我哋介紹原來係泰國北部嘅味道,所以湯或者所有食物都會偏酸~🍢串燒三串(雞,牛,豬)$48要特別讚廚師每日新鮮打嘅串燒醬 裏面有粒粒花生真係好好食!串燒嘅肉 肉質好 唔會太硬 不過我覺得可以唔使燒咁耐而家有少少乾🍤🥬肉碎生菜包(配蒜蓉包) $65肉碎偏辣 唔食得辣嘅朋友記得留意啦!亦都貫徹泰國北部嘅味道肉碎調味都係偏酸的!🐓海南雞飯 $70隻雞非常滑滑的 唔會好似出面食到裏面有時有血 而且夾埋個飯唔係好油嘅油飯 所以好好食啊!龍眼冰🥃 $25非常啱食生菜包太辣嘅時候可以解渴 XD淡淡清甜 入口非常舒服 🍾紅男綠女(芒果士多啤梨梳打)$28酸酸甜甜的 芒果同士多啤梨味溝埋一齊唔係好飲得出兩隻味😂今次嘅泰國北部之旅感覺唔錯 有機會會再嚟食嘅!
今日嚟到呢間泰國餐廳食飯
兩個女仔又係眼闊肚窄叫咗好多嘢食
最後要打包先至拎得走🤣
介紹吓先!叫咗 :

🦐冬陰功湯$98

🍢串燒三串(雞,牛,豬)$48
要特別讚廚師每日新鮮打嘅串燒醬
裏面有粒粒花生真係好好食!

🥬肉碎生菜包(配蒜蓉包) $65
肉碎偏辣 唔食得辣嘅朋友記得留意啦!
亦都貫徹泰國北部嘅味道肉碎調味都係偏酸的!

🐓海南雞飯 $70

龍眼冰🥃 $25
非常啱食生菜包太辣嘅時候可以解渴 XD
淡淡清甜 入口非常舒服

🍾紅男綠女(芒果士多啤梨梳打)$28
酸酸甜甜的 芒果同士多啤梨味溝埋一齊唔係好飲得出兩隻味😂

今次嘅泰國北部之旅感覺唔錯
有機會會再嚟食嘅!

餐廳:泰Grill (尖沙咀)地址:尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地下3號舖平時去得多大商場嘅Food Court食飯,今次喺尖沙咀加連威老道見到呢個充滿歐陸氣息嘅Food Court——70s Food Dining by Vintage House,本身以為喺間歐陸餐廳🍴,但入到去先知原來喺令人感覺豪華嘅Food Court😎,果然有驚喜🎉踩上粉飾過嘅地板,穿過白色嘅拱門,Food Court面積好廣,空間感好大,成個氛圍都好舒服😌,有啲似去咗外國小村莊咁呢度有各式各樣嘅餐廳,東南亞菜式、川菜、素食、漢堡🍔、點心等等,而我今次我揀咗呢間泰國菜餐廳🇹🇭——泰Grill @thaigrillhk ,原來老闆喺九龍灣同土瓜灣有兩間做串燒嘅分店,機緣巧合之下就同泰國人主廚合作開咗呢間主打泰國菜同串燒嘅小店👩🏾‍🍳✝️手打青咖喱雞肉飯 $62本身泰國嘅青咖喱就比較辣🌶,而佢哋嘅青咖喱喺自己手打嘅,所有調味同材料都喺根據泰國主廚嘅地道做法,再調教成比較適合香港人嘅口味而成,裡面除咗有雞肉之外,仲有西蘭花🥦、椰菜花、紅椒、豆角等蔬菜。雞肉份量就唔多🐔,而咖喱分開上令食客可以按需要加多減少
餐廳:泰Grill (尖沙咀)
地址:尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地下3號舖

踩上粉飾過嘅地板,穿過白色嘅拱門,

✝️手打青咖喱雞肉飯 $62
雞肉份量就唔多🐔,而咖喱分開上令食客可以按需要加多減少倒啲汁落個飯到🍚,咖喱汁嘅層次亦相當豐富,先香後甜,慢慢再滲出辣味,唔會一味得個辣字,值得一試👍

✝️串燒Combo $48/3串
呢個串燒有雞、牛、豬肉各一串,就咁食已經夠晒燒香惹味🔥,
蘸埋自家製嘅沙嗲汁,香而唔會太濃味,唔會蓋過咗本身串燒嘅原味,入面仲加咗粒粒花生碎🥜,令串燒食落口感唔再單調👏

✝️汁燒魷魚鬚(原隻) $118
呢個原隻嘅意思喺指全隻魷魚嘅魷魚鬚🦑,並唔包括魷魚筒,魷魚鬚都幾大條而且爽口多汁💦,用汁燒方法處理食落都算香口,不過對比串燒就無咁惹味,配埋泰式辣醬就有少少辣味搶過咗魷魚嘅鮮味🤏,個人覺得差杯啤酒🍺,咁樣嘅組合應該會好食好多😆
2022-02-21
10 分鐘 (堂食)
唔係行街行過,都唔知尖沙咀有個food court。枱與枱都有啲距離,加上唔係好多人,靜靜地唔洗周圍等位,坐得幾舒服。燒菠蘿(一份兩串) $25我以為一份兩串意思係兩舊,估唔到咁抵食有成四舊😌。菠蘿好甜,燒完都好多汁,略略燒過個表面脆脆地,再加上少少香料😚。一邊食啲辣野,一邊食甜菠蘿,正。汁燒魷魚鬚(原隻) $98好好食,雖然價錢係最貴既,不過都係最值得叫。啲魷魚鬚燒到岩岩好,唔會乾到咬唔開,又唔會未熟,勁彈牙🤪。個醬汁辣架,佢簡直係泰式辣醬既加強版!大家唔好點咁多,佢辣過青咖哩😂。魷魚鬚本身都有少少味,就咁食唔點個醬都Okay😛。肉碎生菜包(配蒜蓉包) $68辣啊辣啊!利申我唔食得辣,對我黎講真係有啲辣,好滋味😂。依個配搭好搞笑,因為平時食既肉碎生菜包都只係跟生菜,唔會有蒜蓉包😗。生菜好新鮮,食落去索索聲,無任何菜既苦澀味。啲肉碎有少少濕,有改善空間,我比較鍾意乾身既肉碎。青咖哩雞肉飯 $65我地就係因為有蒜蓉包,所以叫左個青咖哩。正宗泰國菜就係——辣,好彩都重椰香味,算係中和一下😎。不論飯量定青咖哩都好大份,我地兩個人都食唔晒咁多野,個青咖哩裡面仲有好多菜,多啲人share就岩晒啦

燒菠蘿(一份兩串) $25

汁燒魷魚鬚(原隻) $98

肉碎生菜包(配蒜蓉包) $68

青咖哩雞肉飯 $65
我地就係因為有蒜蓉包,所以叫左個青咖哩。正宗泰國菜就係——辣,好彩都重椰香味,算係中和一下😎。不論飯量定青咖哩都好大份,我地兩個人都食唔晒咁多野,個青咖哩裡面仲有好多菜,多啲人share就岩晒啦😍。

埋單$256(無加一)
2021-12-14
上個月聖誕前夕,我帶屋企人到了尖沙咀一間仿70年代的食物館,吃了一間叫Thai•Grill 的餐廳。這個食物館的裝潢設計別樹一格,懷舊得來,粉紅色鶴的霓虹燈又帶點新穎的感覺,這個空間有點像小型美食廣場,右面開著幾間類似Thai•Grill的小店 ,而Thai•Grill小店就在右面第一間,我們坐在近門口位置的一張枱,這裡可以剔紙點餐/掃描QR Code,我們主食點了青咖哩牛肉飯、泰式炒金邊粉和海南雞飯;串燒則點了豬頸肉、雞、牛、羊和白鱔。主食我最喜歡吃泰式炒金邊粉,它炒得很香,帶點微辣微酸的味道,令人不自覺地一口一口的吃下去。青咖哩牛肉飯不是太辣,很適合我這個不嗜辣的人,咖哩配上牛肉送飯,很夾!海南雞飯的雞肉比較嫩滑,而且無骨,正常水準~串燒方面,平時我很喜歡吃豬頸肉,但我覺得這個白鱔最好吃😋,醬汁甜甜的,鮮甜嫩滑得很,雞、牛、羊和豬頸肉的串燒配上醬汁都不錯👍🏻支持小店💛💛💛

這個食物館的裝潢設計別樹一格,
懷舊得來,粉紅色鶴的霓虹燈又帶點新穎的感覺,

而Thai•Grill小店就在右面第一間,

我們坐在近門口位置的一張枱,
這裡可以剔紙點餐/掃描QR Code,

泰式炒金邊粉

青咖哩牛肉飯

海南雞飯

海南雞飯的雞肉比較嫩滑,而且無骨,正常水準~
白鱔串燒

豬頸肉串燒
雞、牛、豬串燒

雞、牛、羊和豬頸肉的串燒配上醬汁都不錯👍🏻

支持小店💛💛💛

泰式炒金邊粉
白鱔串燒
豬頸肉串燒
2022-01-25 42 瀏覽
餐廳位於尖沙咀鬧市區,環境寬敞,座位多,即使是一大班人聚餐也沒有問題👍🏻1. 冬陰功金邊粉($55)湯底酸酸辣辣很開胃,金邊粉彈牙不易斷,有兩隻大蝦仁,蝦仁爽口不過略嫌腥味重了些許🤏🏻整體性價比不錯。評分🌕🌕🌕🌕🌗2. 豬頸肉酸辣沙律($68)有起碼十大塊豬頸肉,每塊都是厚切🙊入口超滿足。酸辣汁愈食愈辣🤣但還是忍不住想繼續吃!如果洋蔥比例少些,其他配菜多些就更好啦🙈評分🌕🌕🌕🌕🌗3. 串燒(雞、牛、豬)($48)每串都是份量十足😍牛肉牛香味很重,不點汁已經很夠味👍🏻雞和豬肉香味相對而言較淡,好在醬料味道很濃郁,裹上醬汁也很惹味😋不過三款肉質都有些韌,可能是燒過頭了😢如果肉質再嫩些就perfect啦!評分🌕🌕🌕🌕🌗4. 汁燒魷魚鬚($98)魷魚鬚燒到外面有些脆,內裡肉質仍然很彈牙,還撒了一層調味粉,配酸辣汁很開胃😛如果份量再多些就好啦😆評分🌕🌕🌕🌕🌗5. 鮮橙茉莉茶($28)正常甜度剛好,淡淡橙香味道很清新,小編很喜歡~評分🌕🌕🌕🌕🌕

1. 冬陰功金邊粉($55)
評分🌕🌕🌕🌕🌗

2. 豬頸肉酸辣沙律($68)
評分🌕🌕🌕🌕🌗

3. 串燒(雞、牛、豬)($48)
每串都是份量十足😍
牛肉牛香味很重,不點汁已經很夠味👍🏻
評分🌕🌕🌕🌕🌗

4. 汁燒魷魚鬚($98)
評分🌕🌕🌕🌕🌗

5. 鮮橙茉莉茶($28)
正常甜度剛好,淡淡橙香味道很清新,小編很喜歡~
評分🌕🌕🌕🌕🌕
  • 串燒
  • 豬頸肉
  • 汁燒魷魚鬚
2022-01-16 32 瀏覽
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽青木瓜沙律 海南雞飯蒜蓉包雞泡魚乾泰式酸辣魷魚菠蘿熱情果梳打菠蘿蝶豆花梳打🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🔼尖沙咀新開foodcourt有呢間泰grill,環境vintage好好影相🔼 青木瓜沙律酸甜,清新爽口🙆‍♀️🔼蒜蓉包塗上牛油同蒜蓉烘焗,脆口濃郁🔼 雞泡魚乾焦脆熱辣辣,入口,油脂香濃,加埋沙律醬係食唔停口組合🔼酸辣魷魚嫩滑惹味,鐘意香辣人士食呢個啱晒,底下仲配咗好菜🤤 即刻健康晒🔼海南雞飯都唔錯,雞件肉多唔多骨,啖啖肉滿足🔼泰菜一定要飲野,梳打系列都幾清爽解膩架
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
青木瓜沙律
蒜蓉包
泰式酸辣魷魚
菠蘿熱情果梳打
菠蘿蝶豆花梳打
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
🔼 青木瓜沙律酸甜,清新爽口🙆‍♀️
🔼蒜蓉包塗上牛油同蒜蓉烘焗,脆口濃郁
🔼海南雞飯都唔錯,雞件肉多唔多骨,啖啖肉滿足
🔼泰菜一定要飲野,梳打系列都幾清爽解膩架
2022-01-12 40 瀏覽
喱度既Foodcourt同平時去開既有d唔同,門口有人帶位,野食仲會有專人送上😳今次選擇左一間抵食泰國菜✨🍴食物🍴1️⃣泰式炒金邊粉$75: 味道酸酸甜甜好開胃,加左芽菜花生🥜增加口感,而且炒得幾入味,🦐蝦爽口又幾大隻。2️⃣串燒(豬/牛/雞)$48: 喱個價錢好抵食,3款都可以食均😋牛肉質就乾左少少,另外2款就唔錯,沙嗲汁岩香港人口味,偏甜唔辣。3️⃣蒜蓉包$28: 幾香脆,蒜蓉味都幾特出,份量算多有5塊👍🏻4️⃣扇貝$38/1隻:即叫即整,等15分鐘左右~上面灑左香蔥蒜蓉好夠味👍🏻而且燒得好香唔乾!💥環境💥地方大而且坐得好舒服😌有別於一般既foodcourt,同埋喱度好乾淨!

🍴食物🍴

💥環境💥
2022-01-12 672 瀏覽
好耐冇食泰菜~以前間唔中都會去九龍城食,今次搵呢間嘢食時,差啲行過咗都唔覺,因為呢個舖頭喺算係叫做小型food court入面,入面仲有幾間其他餐廳🍲冬蔭功💰$98每次食Thai food必叫嘅,貪佢酸酸甜甜又熱,暖吓個身,我哋叫咗小辣關係湯比較酸,冇咁辣,對我嚟講酸辣程度都接受到,呢啲湯一定好重味嘅,都有蝦、菇、蕃茄食吓,都幾多料,最正係有個明火爐一齊上,咁就可以熱住個湯,好飲好多🥬肉碎生菜包(配🥖蒜蓉包)💰$68呢個又係必叫嘅,鐘意佢多肉碎,好多泰式調味料,好食好惹味,最鐘意用生菜包住食,食呢啲我都食到好多😋🥢燒蠔💰$35/1隻新鮮好食,調味料幾夾🉐🥢扇貝💰$38 /1隻我都好鐘意食扇貝,大粒,燒得香🉐🐟白鱔💰$38平時好鐘意食魚,特別鐘意食鱔,燒鱔係好香!最正係魚皮啲魚油!啖啖肉,皮鮨豐富,燒得香~🉐🍡串燒(雞/牛/豬)💰$48/三串;$88/半打平時我好少食串燒,今次試呢個要讚個汁好惹味,每啖肉我都有沾上醬汁,有少少花生碎花生醬味咁,好食🥬飛天通菜💰$58平時好少食菜,今日見有得食,叫咗成碟食,用上泰式調味料,炒得夠香口有鑊氣🉐🍍燒菠蘿💰$25/2串又係必叫,好鐘意食,多汁,又

🍲冬蔭功💰$98

🥬肉碎生菜包(配🥖蒜蓉包)💰$68

🥢燒蠔💰$35/1隻
新鮮好食,調味料幾夾🉐

🥢扇貝💰$38 /1隻
我都好鐘意食扇貝,大粒,燒得香🉐

🐟白鱔💰$38

🍡串燒(雞/牛/豬)💰$48/三串;$88/半打

🥬飛天通菜💰$58

🍍燒菠蘿💰$25/2串
又係必叫,好鐘意食,多汁,又可解下油膩感🉐

🚩泰Grill (尖沙咀) @thai.grill.tst
📍尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈70s Food Dining by Vintage House地下3號舖

2022-01-03
10 分鐘 (堂食)
  • 飛天通菜
  • 肉碎生菜包
  • 肉碎生菜包配蒜蓉包
2022-01-11 33 瀏覽
一間身處於華麗food court嘅泰國菜🇹🇭food court形式作開首,但高質食物作收結👍位於尖沙咀,裏面有幾間餐廳,而今次選擇嘗試泰國菜係因為小編較為鍾意😂1️⃣牛肉串,豬肉串,雞肉串,白鱔串燒🐖🐃🐥🐖🐃🐥🐖🐃🐥🐖🐃🐥🐖🐃🐥豬牛雞串都燒得非常乾身,大大嚿,啖啖肉,配上自家製嘅沙嗲醬,夠晒惹味😋白鱔燒得外脆內滑,香味撲鼻而來👃,裏面依然keep到豐富嘅肉汁,亦都保持到鱔本身嘅爽口👍👏2️⃣肉碎生菜包🥬(配蒜蓉包🧄🍞)炒肉碎非常香口唔會好多油,而且辣味十足,作前菜非常開胃,另外有兩片脆卜卜蒜蓉包,增添口感👄3️⃣海南雞飯🐔食泰國菜又點少得海南雞飯,雞肉夠晒嫩滑,煮得剛剛好🙈基本上連佢自己就係個海南雞醬都唔需要,已經好有味道😋😋😋油飯椰香味較重,飯粒夠乾身🍚當然亦配有一碗清湯,I like that soup🥣 4️⃣青咖喱(豬肉)飯🍛青咖喱椰奶味較重但唔會蓋過咖喱嘅香味🥄除咗肉片亦都有好多配菜🥬,如果用呢個汁撈飯我可以最小撈到兩碗🍚,基本上可以食唔停口,仲可以飲埋啲汁😂總結: 個人評價 3.9/5 星
一間身處於華麗food court嘅泰國菜🇹🇭
food court形式作開首,但高質食物作收結👍
位於尖沙咀,裏面有幾間餐廳,
而今次選擇嘗試泰國菜係因為小編較為鍾意😂

1️⃣牛肉串,豬肉串,雞肉串,白鱔串燒
🐖🐃🐥🐖🐃🐥🐖🐃🐥🐖🐃🐥🐖🐃🐥
豬牛雞串都燒得非常乾身,大大嚿,啖啖肉,
配上自家製嘅沙嗲醬,夠晒惹味😋
白鱔燒得外脆內滑,香味撲鼻而來👃,
裏面依然keep到豐富嘅肉汁,
亦都保持到鱔本身嘅爽口👍👏

2️⃣肉碎生菜包🥬(配蒜蓉包🧄🍞)
炒肉碎非常香口唔會好多油,
而且辣味十足,作前菜非常開胃,
另外有兩片脆卜卜蒜蓉包,增添口感👄

3️⃣海南雞飯🐔
食泰國菜又點少得海南雞飯,
雞肉夠晒嫩滑,煮得剛剛好🙈
基本上連佢自己就係個海南雞醬都唔需要,
已經好有味道😋😋😋
油飯椰香味較重,飯粒夠乾身🍚
當然亦配有一碗清湯,I like that soup🥣

4️⃣青咖喱(豬肉)飯🍛
青咖喱椰奶味較重但唔會蓋過咖喱嘅香味🥄
除咗肉片亦都有好多配菜🥬,
如果用呢個汁撈飯我可以最小撈到兩碗🍚,
基本上可以食唔停口,仲可以飲埋啲汁😂

總結: 個人評價 3.9/5 星
2022-01-03