泰Grill (天晉匯)

2023-10-12 29 瀏覽
泰Grill 位置一流,近地鐵站又有露台位置,加埋燈飾點綴,享受平民浪漫😚地鐵站行到將軍澳天晉匯地下就見到🍴店員十分friendly🏖 氣氛相當好,約朋友飲野/拍拖傾計一流🍻好開心性價比高,食到好飽最後300幾賣單😚最有特色係泰式肉碎生菜包🥙 肉碎即叫即炒🔥超有火喉,feel到廚房嗰團火😂🔥 而且夠晒鑊氣,肉碎多汁到滴緊出黎!😂 生菜好爽脆又新鮮🥬 夾埋一齊岩岩好,生菜包本身輕盈清爽,好健康,啱晒走澱粉嘅朋友🫶🏻另外叫咗BBQ三款串燒,豬肉、牛肉同雞肉各一串🍗個沙嗲汁真係濃好好食😋同串燒本身的濃香肉味非常之夾!經過炭火烘烤,外層微焦帶有微妙的炭燒香氣😚🍢尤其牛肉經過小小鹽調味已經非常好味。兩款主菜份量亦都好大份,surprised 😍冬蔭功湯金邊粉🥘有雞肉/豬肉/雜菜可以揀,今次揀左雞肉,湯底酸酸辣辣非常開胃!雞肉好嫩滑唔會過熟🐔香葉肉碎煎蛋飯🍛都係今晚覺得最好食既野!煎蛋岩岩好勁脆邊🍳肉碎可以揀辣度,好多肉汁超啱撈飯🤤🌶最後見到炒pad thai 好靚,下次要再試!

兩款主菜份量亦都好大份,surprised 😍

最後見到炒pad thai 好靚,下次要再試!
2023-10-11 68 瀏覽
上星期同東九龍的朋友去試食將軍澳呢間泰國菜 非常滿意小店環境非常舒適 每一個小角落都好有泰式風情泰式生菜包 - 算係每個香港人必點菜式之一。佢個酸味做得比較突出 反而不會過辣 我認為比較迎合香港人口味 非常開胃芒果糯米飯- 呢款甜品俾到驚喜我 採用紫糯米作為飯底 而且係熱上 椰汁嘅甜度比較高 有啲似奶蓋 芒果非常香甜 成個配搭好出色👍🏻價錢非常親民 人均消費$200有找小店的服務以及食物品質都很不錯@thaigrillhk 繼續加油 希望可以保持品質
上星期同東九龍的朋友去試食將軍澳呢間泰國菜 非常滿意

小店環境非常舒適 每一個小角落都好有泰式風情

泰式生菜包

價錢非常親民 人均消費$200有找

小店的服務以及食物品質都很不錯
@thaigrillhk 繼續加油 希望可以保持品質
2023-10-06
泰式生菜包
🚶🏻‍♀️將軍澳Popcorn商場行遠少少🚶🏻🌁經過天橋, 天晉匯地下搵咗間環境寧靜的泰國餐廳食lunch🇹🇭🕑步程約5-10分鐘☑️設有室內外選擇室外約3-5張枱, 有簷蓬遮擋太陽☀️💡夜晚有燈飾, 都幾有情調🪟餐廳內近玻璃窗位置有個特色牆一盞草燈配上霓虹燈字句✨‘’Nothing brings people together like good food’’假日lunch menu都好多選擇, 有9款湯/炒飯麵🥢跟青木瓜沙律🥗或冬蔭公湯(細)🥣+ 熱飲☕️🔸青木瓜沙律(跟餐)沙律味道有點兒辣🥵🔸牛魔皇船麵🐮 $85 6/10牛丸|生牛肉|熟牛肉🤵🏻‍♀️店員會俾一條金橋裝咗4瓶調味料🧂=魚露, 辣椒粉🌶, 砂糖, 特製檸檬辣椒醋*可依照個人口味適量加入調味🥣湯底偏甜 🙈餐牌寫有生牛肉, 但上枱只見熟牛肉😳可能我哋擺太耐, 浸熟咗🤣🐮牛肉都好大片, 肉質嚡身啲🔸串燒combo $48 6/10🍢任選3串:雞/牛/豬 🛎️即叫即燒揀咗每款各一串🐔🐮🐷雖然外表好似燒燶咗🤣但味道不錯👌🏻雞肉則較乾身, 牛肉比較好🔸泰式海南雞(半隻)🐔 $138 6/10雞胸肉唔會好柴每件都大大舊🔸芒果糯米飯🥭
🚶🏻‍♀️將軍澳Popcorn商場行遠少少🚶🏻
🕑步程約5-10分鐘

☑️設有室內外選擇
室外約3-5張枱, 有簷蓬遮擋太陽☀️
💡夜晚有燈飾, 都幾有情調

🪟餐廳內近玻璃窗位置有個特色牆
一盞草燈配上霓虹燈字句✨

假日lunch menu都好多選擇,
有9款湯/炒飯麵🥢
跟青木瓜沙律🥗或冬蔭公湯(細)🥣+ 熱飲☕️

🔸青木瓜沙律(跟餐)
沙律味道有點兒辣🥵

🔸牛魔皇船麵🐮 $85 6/10
牛丸|生牛肉|熟牛肉

🤵🏻‍♀️店員會俾一條金橋裝咗4瓶調味料🧂
=魚露, 辣椒粉🌶, 砂糖, 特製檸檬辣椒醋
*可依照個人口味適量加入調味

🥣湯底偏甜
🙈餐牌寫有生牛肉, 但上枱只見熟牛肉😳
可能我哋擺太耐, 浸熟咗🤣
🐮牛肉都好大片, 肉質嚡身啲

🔸串燒combo $48 6/10
🍢任選3串:雞/牛/豬

🛎️即叫即燒
揀咗每款各一串🐔🐮🐷
雖然外表好似燒燶咗🤣
但味道不錯👌🏻
雞肉則較乾身, 牛肉比較好

🔸泰式海南雞(半隻)🐔 $138 6/10
雞胸肉唔會好柴
每件都大大舊

🔸芒果糯米飯🥭 $58 7/10
🖤心形黑白雙色糯米飯🤍
🍚糯米飯熱辣辣, 勁新鮮😻
食到尾仲出緊煙💨
口感煙韌軟糯, 紫糯米更有咬口😚
🥥淋上香甜椰漿, 好邪惡但好滿足😈
🥭芒果有8件, 超甜, 感覺比椰汁飯更甜🤣

🔸泰式綠奶茶 +$15 (跟餐)
🔸泰式奶茶 $22
比平日的泰式奶茶冇咁甜膩
  • 芒果糯米飯
餐廳唔算大 環境乾淨~另一邊有落地玻璃 光線充足✨餐廳由泰國主廚主理 食物係正宗嘅泰式口味!就算唔食得辣 都有走辣嘅option☺️食物質素有驚喜~Idiot下午茶時段去 唔算多人 上菜速度好快!-👩🏻‍🍳 Idiots翻兜之選❤️‍🔥原條菠蘿海鮮炒飯必試❤️炒飯好足料~炒得好香口 唔會好濕或乾飯入面嘅菠蘿切到細細粒 好甜好多汁😋海鮮有青口 蝦同魷魚~配料就有肉鬆 提子同腰果另外側邊都有一大條菠蘿 預先𠝹開咗一粒粒不過就無炒飯入面嘅咁鮮甜~❤️‍🔥海南雞飯雞肉有啲嚡同乾身 同埋雞皮唔夠薄🥹不過食落好有雞味!唔係好韌咬唔開嗰種配埋個辣醬 口感唔錯👍🏻最出色係個雞油飯~飯粒分明有咬口 唔似平時食開好黏嘅飯食落好有雞油香味 一啲都唔乾😝❤️‍🔥椰汁糕有一層透明嘅係椰青 另一層係椰汁口感好豐富 無咁重椰奶嘅味係好fresh嘅飯後甜品🌞❤️‍🔥雞肉串燒個沙嗲醬好惹味 有花生粒~雖然醬汁比較稀同流質 但都足夠濃味👅配埋個串燒就好夾 唔會搶咗燒雞串嘅味❤️‍🔥炸蝦餅蝦餅炸得好香脆 炸粉又唔厚仲食得出有蝦味添~!加埋泰式辣醬無得輸👅❤️‍🔥冬陰公湯🌶飲得出個湯落咗好多香料 微辣~❤️‍🔥青木瓜沙律🌶蘿蔔絲較木瓜絲多 食
餐廳唔算大 環境乾淨~
另一邊有落地玻璃 光線充足✨
餐廳由泰國主廚主理 食物係正宗嘅泰式口味!
就算唔食得辣 都有走辣嘅option☺️
食物質素有驚喜~
Idiot下午茶時段去 唔算多人 上菜速度好快!

👩🏻‍🍳 Idiots翻兜之選

❤️‍🔥原條菠蘿海鮮炒飯
必試❤️
炒飯好足料~炒得好香口 唔會好濕或乾
飯入面嘅菠蘿切到細細粒 好甜好多汁😋
海鮮有青口 蝦同魷魚~配料就有肉鬆 提子同腰果
另外側邊都有一大條菠蘿 預先𠝹開咗一粒粒
不過就無炒飯入面嘅咁鮮甜~

❤️‍🔥海南雞飯
雞肉有啲嚡同乾身 同埋雞皮唔夠薄🥹
不過食落好有雞味!唔係好韌咬唔開嗰種
配埋個辣醬 口感唔錯👍🏻
最出色係個雞油飯~
飯粒分明有咬口 唔似平時食開好黏嘅飯
食落好有雞油香味 一啲都唔乾😝

❤️‍🔥椰汁糕
有一層透明嘅係椰青 另一層係椰汁
口感好豐富 無咁重椰奶嘅味
係好fresh嘅飯後甜品🌞

❤️‍🔥雞肉串燒
個沙嗲醬好惹味 有花生粒~
雖然醬汁比較稀同流質 但都足夠濃味👅
配埋個串燒就好夾 唔會搶咗燒雞串嘅味

❤️‍🔥炸蝦餅
蝦餅炸得好香脆 炸粉又唔厚
仲食得出有蝦味添~!
加埋泰式辣醬無得輸👅

❤️‍🔥冬陰公湯🌶
飲得出個湯落咗好多香料 微辣~

❤️‍🔥青木瓜沙律🌶
蘿蔔絲較木瓜絲多
食落酸酸哋好清新 辣勁在後😆

❤️‍🔥珍多冰
椰汁味濃 偏甜 解辣一流😋
入面仲有一絲絲大樹菠蘿添!

❤️‍🔥龍眼冰
龍眼份量好多😽
Idiot叫咗少甜 甜度啱啱好~

👩🏻‍🍳 Idiots食過就算

⚡️虎蝦炒金邊粉
金邊粉有少少失望!味道唔夠酸同甜
只食到有鹹味嘅Pad Thai 不過可能係idiot叫咗走辣先咁😶
炒出嚟個口感幾濕潤 份量都好多~
上面有隻黃金炸蝦🦐好大隻好搶眼!
個蝦鮮甜多肉 炸完可以連殻食😝
不過個殻偏硬 同埋唔覺有鹹蛋味🫣

⚡️椰汁冰
雖然都有椰味 但無得揀甜度 idiot覺得太甜🥹
2023-09-16
2023-09-29 26 瀏覽
《平民抵食泰菜💕》———————————————-#泰Grill 🇹🇭-作為將軍澳友,竟然冇發現呢一間正宗泰國菜,性價比極高,而且環境坐得幾舒服😌-💚 手打青咖喱雞肉青咖哩略帶微辣,配料豐富,質地亦唔會太稀,撈飯或者點包食都ok😁-🐽 豬頸肉炒飯豬頸肉燒得好香脆,肉質好嫩,富有彈性,襯埋炒飯一齊食,簡直係絕配,食唔停口😊-🦐 炸蝦餅另外我哋都食咗一個小食🙃😟,炸蝦餅炸至金黃色,口感彈牙,配埋泰式辣醬食真係好正!必嗌😙-嘢飲全部都好大杯,十分抵飲😜 椰汁沙冰味道非常refreshing,椰香味突出🥥奶茶甜而不膩,好有泰式感覺🧋 -⭐價錢參考:(另收加一)手打青咖喱雞肉: $88豬頸肉炒飯: $85炸蝦餅: $78椰汁沙冰: $78凍泰式奶茶: $22🍌抵deal 指數:7/10💰人均消費:$180
《平民抵食泰菜💕》
———————————————-
#泰Grill 🇹🇭
💚 手打青咖喱雞肉
🐽 豬頸肉炒飯
🦐 炸蝦餅
⭐價錢參考:(另收加一)
手打青咖喱雞肉: $88
豬頸肉炒飯: $85
炸蝦餅: $78
椰汁沙冰: $78
凍泰式奶茶: $22
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$180
2023-09-25
🔹️同朋友到 "泰Grill" 食正宗泰國菜, 店內装修簡潔衛生, 店員十分細心及高效率👍食物新鮮高質😋價錢親民💰🔸️手打青咖哩雞肉米線🐔濃郁青咖哩配鮮嫩雞肉, 米線幼滑可口🥢🔸️原條黃咖哩魚柳飯🐟香濃黃咖哩配熱辣辣魚柳, 肉質嫩滑, 以原條送上, 份量大滿足, 配白飯十分開胃🤗🔸️青木瓜沙律🥗味道清甜、十分爽脆👍🔸️冬蔭功湯🌶🥣以香辣冬蔭功湯, 啖啖醒神開胃🤤🔸️炸蝦餅🦐🧆色澤金黃、充滿鮮蝦味、香脆可口, 點些甜酸醬Perfect 🫰🔸️扇貝以香辣和蒜粒炮制, 充滿蒜辣味, 配在大粒嫩滑扇貝上, 好滋味(必試呀)👍👍🔸️芒果糯米飯🥭🍚以心心造型黑白糯米飯, 十分煙韌配鮮甜多汁芒果, 加香濃椰漿So Yummy😋🔸️蛇皮果特飲🍹味道似🤔橡皮糖, 甜甜哋好Fresh 🤤🔸️龍眼冰🧉滿滿龍眼肉, 味道香甜,十分滋潤👍

🔸️手打青咖哩雞肉米線🐔
濃郁青咖哩配鮮嫩雞肉, 米線幼滑可口🥢

🔸️原條黃咖哩魚柳飯🐟

🔸️青木瓜沙律🥗
味道清甜、十分爽脆👍

🔸️冬蔭功湯🌶🥣
以香辣冬蔭功湯, 啖啖醒神開胃🤤

🔸️炸蝦餅🦐🧆

🔸️扇貝

🔸️芒果糯米飯🥭🍚

🔸️蛇皮果特飲🍹
味道似🤔橡皮糖, 甜甜哋好Fresh 🤤

🔸️龍眼冰🧉
滿滿龍眼肉, 味道香甜,十分滋潤👍

午餐
2023-09-24 31 瀏覽
這間泰國菜價錢平價,而且份量又多,午市套餐更是包沙律或和飲品,很抵食😝💠蛋包虎蝦炒金邊粉 $138虎蝦具有鮮美的海鮮味道,炸熟後口感香脆可口😋金邊粉有香甜的味道,因為再加了辣椒,香辣帶香甜.蛋煎成網狀,整個美感提升👍🏻口感豐富、咸香味濃,融合了蝦的鮮美和金邊粉的柔軟口感,再加上煎蛋的香味,好好食!💠青木瓜沙律跟餐會有沙律,沙律準加了醋,辣椒的調味,道清爽開胃🤤💠扇貝(2隻)$75味道鮮甜,質地柔嫩,加了蒜茸、辣椒、醋,有少少酸辣味道👅💠燒蠔(2隻) $68濃郁蠔肉的鮮美,帶有一定的咸味,口感上柔軟,同樣帶有酸辣的味道.💠咖哩配蒜蓉包 $38蒜茸包大片,脆口,一定要加咖哩汁一起食👍🏻蒜茸香加咖哩香,味道夾之外,兩者味道也不失😽

💠蛋包虎蝦炒金邊粉 $138

💠青木瓜沙律
跟餐會有沙律,沙律準加了醋,辣椒的調味,道清爽開胃🤤

💠扇貝(2隻)$75
味道鮮甜,質地柔嫩,加了蒜茸、辣椒、醋,有少少酸辣味道👅

💠燒蠔(2隻) $68

💠咖哩配蒜蓉包 $38

2023-09-22 756 瀏覽
🍽️泰國人主理🍽️🇹🇭平價浪漫💕泰菜餐廳🪆泰Grill (將軍澳) (將軍澳)今次同豬仔嚟到將軍澳站附近,哩間泰國餐廳出名性價比高,仲要親自由泰國人主理👍🏻我地想試好耐嫁啦😍餐廳唔算好大,但有分室內、室外,室外環境好浪漫,出面仲有星星燈牆,整個氛圍都好舒服,仲好浪漫💕✨ 泰式粉紅沙冰 $48賣相超靚,滿滿少女心💕整杯都係粉紅色,用上蛇皮果,第一次食蛇皮果,味道酸酸甜甜,好似士多啤梨奶昔既味道,好清新,一試就會愛上既既味道🥰 ✨ 串燒(雞/牛/豬)三串 $48每款我地各點咗一串,肉質唔錯,唔會太乾,亦唔會靭,佢既沙嗲醬簡直一流,沙嗲味好香濃,少少甜,仲加上花生碎,非常惹味😋✨豬頸肉🐷 $78哩個必點‼️首先,醬汁超開胃,甜甜地帶少少辣辣,仲好鮮,配上豬頸肉簡直停唔到口!啲汁好食到想撈飯,簡直係靈魂醬汁🤩其次,豬頸肉燒得好香脆,肉質好嫩,富有彈性,份量仲好多😍大家一定要試吓😝✨ 生牛肉船麵🐮 $65食麵先飲湯,湯底好香濃,湯底好香魚露同其他泰國香葉既獨特風味,帶少少檸檬汁同辣椒🌶️調味,咸甜鮮酸集合一體,配上大大塊嫩滑既生牛肉、炸蒜、脆脆,麵條好滑溜,味道同口感一流👍🏻✨ 原條菠蘿海鮮炒飯🍍 $8
🍽️泰國人主理🍽️
🇹🇭平價浪漫💕泰菜餐廳
🪆泰Grill (將軍澳) (將軍澳)

泰式粉紅沙冰

生牛肉船麵

✨ 生牛肉船麵🐮 $65
原條菠蘿海鮮炒飯

✨ 原條菠蘿海鮮炒飯🍍 $88
用料好足, 菠蘿好鮮甜附汁,配上青口🦪、鮮蝦🦐、肉鬆、魷魚、腰果等配料,酸酸甜甜好開胃,層次好豐富,有口感🤭

‼ P.S.
大家唔想等記得book位啦💕遲嚟既都要排一陣隊

食物✨✨✨✨✨
環境✨✨✨✨
衛生✨✨✨✨✨
價錢✨✨✨✨✨

🏠泰Grill (將軍澳)
將軍澳唐俊街12號天晉匯一期地下G06號舖
2023-09-18
泰式粉紅沙冰
串燒(雞/牛/豬)三串
豬頸肉
生牛肉船麵
原條菠蘿海鮮炒飯
💪🏻 蛋包虎蝦炒金邊粉 ($138 set)虎蝦大大隻炸得好香口,蝦肉都彈牙唔會霉😋 金邊粉嘅份量都好多,碟邊重有花生碎、青檸等可以自己落,令味道更豐富。💪🏻 芒果糯米飯 (+$38跟餐)芒果好甜,而糯米飯好香,口感又煙韌,份量亦都啱啱好!💪🏻 豬肉手打青咖哩加配蒜茸包 ($88+$35)青咖哩叫咗少辣,所以辣度對唔太食辣嘅人嚟講啱啱好。 當中嘅配料都幾豐富,有菇、豆角、菜等等⋯咖哩質地唔會太稀,用嚟配蒜茸包就啱啱好,好掛到汁🤤 蒜茸包焗得香脆可口,唔會太過硬身,亦都有好香蒜味,就算就咁食蒜茸包都好夠味。💪🏻 豬頸肉 ($78)豬頸肉個邊邊位燒得好香,肉質又夠腍,份量又多,完全食唔停口🤤🤤💪🏻 椰汁冰、泰式蛇皮果梳打 ($38)餐廳嘅嘢飲全部都好大杯!椰汁冰就算最後啲冰融咗都仲好夠味!而蛇皮果味道酸酸哋加上梳打感覺都幾fresh😆味道:7.5/10性價比:7/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5

💪🏻 蛋包虎蝦炒金邊粉 ($138 set)

💪🏻 芒果糯米飯 (+$38跟餐)
芒果好甜,而糯米飯好香,口感又煙韌,份量亦都啱啱好!

💪🏻 豬肉手打青咖哩加配蒜茸包 ($88+$35)

💪🏻 豬頸肉 ($78)

💪🏻 椰汁冰、泰式蛇皮果梳打 ($38)

味道:7.5/10
性價比:7/10
食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5
午餐
  • 蒜蓉包
  • 豬頸肉
  • 芒果糯米飯
2023-09-15 23 瀏覽
抵食又好味泰菜1️⃣生牛肉船麵見到個湯底顏色就知夠哂濃,好香好夠味.又唔會鹹或口渴.牛肉都幾淋,出色.份量多,又平💰HKD$652️⃣原條菠蘿海鮮炒飯熱辣辣,海鮮有青口,魷魚,蝦,都幾大舊.仲有肉鬆.炒飯入面都加左好多菠蘿粒,甜甜地.炒飯都夠乾身.另外原條菠蘿好多汁又甜💰HKD$983️⃣牛,豬,雞串燒肉質淋,燒得香,配上醬汁好惹味💰HKD$484️⃣芒果糯米飯糯米煮得好軟糯,熱熱地配上椰奶甜甜地💰HKD$585️⃣泰式奶茶好香濃,奶同茶比例甜度剛好,推薦💰HKD$186️⃣蛇皮果梳打甜甜地,好清新💰HKD$38
抵食又好味泰菜
1️⃣生牛肉船麵
💰HKD$65

2️⃣原條菠蘿海鮮炒飯
💰HKD$98

3️⃣牛,豬,雞串燒
肉質淋,燒得香,配上醬汁好惹味
💰HKD$48

4️⃣芒果糯米飯
糯米煮得好軟糯,熱熱地配上椰奶甜甜地
💰HKD$58

5️⃣泰式奶茶
好香濃,奶同茶比例甜度剛好,推薦
💰HKD$18

6️⃣蛇皮果梳打
甜甜地,好清新
💰HKD$38
2023-09-14 82 瀏覽
嚟到將軍澳嘅泰 grill ,港鐵站一出經popcorn商場行過條天橋,唔洗 5分鐘左右就到啦。餐廳設有室內同室外座位,夜晚都差唔多full晒, 見到餐牌價錢合理,今晚就食泰國嘢啦~✨手打馬沙文咖哩雜菜 🍛 配蒜蓉包 咖哩汁甜甜哋唔太辣,配埋脆卜卜嘅蒜蓉包,外脆內軟,浸埋咖喱汁食,口感一流。✨串燒 豬肉同雞肉串燒同樣啖啖肉汁,加埋沙爹醬,香口惹味。✨豬肉冬蔭公湯金邊粉 橙紅色嘅冬蔭公湯味道濃郁,金邊粉煙煙韌韌,掛湯一流。✨芒果🥭糯米飯食泰國嘢點可以唔食芒果🥭糯米飯😋 糯米飯加埋濃郁嘅椰漿,配上清甜多汁芒果,好滿足呀! ✨青檸沙冰🍧 ✨蛇皮果梳打
手打馬沙文咖哩雜菜
蒜蓉包
✨手打馬沙文咖哩雜菜 🍛 配蒜蓉包
串燒
✨串燒
 豬肉同雞肉串燒同樣啖啖肉汁,加埋沙爹醬,香口惹味。
豬肉冬蔭公湯金邊粉
✨豬肉冬蔭公湯金邊粉
橙紅色嘅冬蔭公湯味道濃郁,金邊粉煙煙韌韌,掛湯一流。
✨芒果🥭糯米飯

✨青檸沙冰🍧
✨蛇皮果梳打
手打馬沙文咖哩雜菜
蒜蓉包
串燒
豬肉冬蔭公湯金邊粉
2023-09-11 24 瀏覽
幾年冇去泰國都會心血來潮掛住碗船麵, 呢一間嘅下午茶都幾抵食, 四五十蚊揀咗豬肉船麵, 湯底甜甜哋幾開胃~ 包嘢飲加咗$15試佢個蛇皮果特飲, 真係未試過呢種食物😂 飲落酸酸甜甜有啲似fruit punch又有啲似菠蘿味😂加多$38仲有芒果糯米飯, 一碟入面又有紫米又有白色糯米, 芒果都幾甜另外佢哋啲串燒都值得試下, 扇貝同蠔用泰色醬汁燒得惹味, 豬雞牛可以揀各一串就乜都試到~ 雞髀菇燒得juicy香口整體環境都坐得幾舒服, 係食泰菜嘅好選擇

整體環境都坐得幾舒服, 係食泰菜嘅好選擇
2023-09-07 86 瀏覽
完全俾啲好評呃咗🤫以為真係食到地道泰式嘢,叫咗個冬陰公雞肉湯粉,個湯超甜,一啲都唔辣;雞肉好大陣雪味。豬頸肉粉飯,都算乾身,但非常港式,唔講以為係普通茶記落咗老抽嘅炒飯。豬頸肉變咗肉粒,隱藏咗啲飯入面,加加埋埋唔知有冇一塊^^泰奶算係咁,唔差。食物唔掂,員工冇禮貌,見到客人入黎擰轉頭,問都唔問幾多位,好特別嘅服務態度。兩位女員工不時晌餐廳入面大聲講大聲笑,可能返工好chill?但都真係好嘈。冇下次。希望大家唔好被d好評呃咗🥺
完全俾啲好評呃咗🤫

泰奶算係咁,唔差。

冇下次。希望大家唔好被d好評呃咗🥺
2023-09-06 22 瀏覽
將軍澳有一間泰國餐廳價錢相宜 而且食物質素都唔錯 值得推介🤙🏻.🐷蛋包虎蝦炒金邊粉套餐 👅8/10 $138
配 青木瓜沙律+泰式檸檬冰綠茶(+$15)呢個套餐真係超抵食! 裡面有蛋包虎蝦炒金邊粉 味道香口 虎蝦鮮美多汁~ 再加上青木瓜沙律 清爽又開胃 同埋泰式檸檬冰綠茶 解渴又提神另外還可以加點芒果糯米飯(+$38)如果你想多啲選擇 可以叫多份芒果糯米飯 有紫米同埋白糯米 好香椰汁🥥 🐷原條菠蘿海鮮炒飯套餐 👅9/10 $108
配 青木瓜沙律、熱檸水呢個套餐有原條菠蘿海鮮炒飯 味道唔錯 飯粒炒得粒粒分明 菠蘿的甜味 同 海鮮嘅鮮味好夾 搭埋上清新開胃嘅青木瓜沙律 唔錯唔錯🐷豬頸肉 👅9/10 $78如果你中意食豬頸肉 絕對要叫份豬頸肉 煮到嫩滑可口 肉汁都幾鮮美 呢間餐廳仲不收加一服務費 感覺抵食一啲 比起九龍城食泰國菜亦都更加平🇹🇭.🫶🏻泰Grill🇹🇭
📍將軍澳唐俊街12號
🐷蛋包虎蝦炒金邊粉套餐 👅8/10 $138
配 青木瓜沙律+泰式檸檬冰綠茶(+$15)

另外還可以加點芒果糯米飯(+$38)

🐷原條菠蘿海鮮炒飯套餐 👅9/10 $108
配 青木瓜沙律、熱檸水

🐷豬頸肉 👅9/10 $78

🫶🏻泰Grill🇹🇭
📍將軍澳唐俊街12號
2023-09-04 38 瀏覽
將軍澳商場很多 餐廳也不少!當中不乏小店☺️今次與朋友到天晉匯地下的一間小店Thai Grill 一嘗由泰廚主理的泰國菜👍地方雖然不大 有分室外室內座位 更是寵物友善餐廳 價錢又好親民❣️⋆__ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ___ ⋆🐔泰式燒雞(半隻)$148燒雞即叫即燒 要20分鐘 我覺得是值得等待❣熱辣辣燒雞鋪滿香茅等香料 好惹味 很香雞肉保持嫩滑同時帶香料味👍不錯!🐮生牛肉船麵 $65喜歡船麵香濃湯底帶甜的味道生牛肉片約4-5塊 肥瘦適中 金邊粉是幼扁款 吸湯 還帶九層塔增添香味🌿炸豬皮添加脆口😋燒扇貝 $75 2隻 扇貝能保留鮮味 不會過份乾身鮮嫩爽口蛇皮果梳打$38「蛇皮果」是富有高營的熱帶水果酸酸甜甜的味覺 配梳打 清爽漸變的梳打 打卡一流------------------------------
將軍澳商場很多 餐廳也不少!
當中不乏小店☺️
今次與朋友到天晉匯地下的一間小店