2018-04-19 325 瀏覽
🥗🌯🍖今日又黎葵涌廣場巡遊掃街!呢期又潑水節又盛 我突然被感染 都好想下泰國野!呢間看似平凡嘅泰國野,原來又平又好食😍先黎一罐青檸梳打 記住一定要呢款泰國version先有風味同好飲!呢個泰式生菜包真係不得了咁大碗都係$35👍🏻💓入面嘅豬肉肉汁勁多,小小辣配埋洋蔥酸酸甜甜,真係好有泰式風味🤤連啲生菜都好新鮮!信我!一定要試😝而呢個係馳名嘅四色芒果糯米飯🤤$30已經有四款💓白色係傳統椰汁味,紫色係紫糯米,綠色係班蘭味,紅色係蝶豆花?(唔知點解係紅色🤣我都食唔出係咩味又冇問🤣)個人覺得班蘭味道最特別😝而且個芒果又香又甜一啲都唔酸😍美中不足係椰汁太少,糯米飯可能放得耐又凍咗變咗小小硬,所以溫馨提示大家趁熱食係最好味👍🏻💓點攪 第一間已經塞飽左大半個胃 咁我唯有行陣街 消化下先繼續掃啦

呢間看似平凡嘅泰國野,原來又平又好食😍

呢個泰式生菜包真係不得了咁大碗都係$35👍🏻💓

2018-03-31 298 瀏覽
看著泰風so的海南雞撈麵的相,我發現原來自己挺愛吃泰國菜與海南雞,今晚與媽媽吃泰國菜,午餐則與朋友吃這泰式海南雞撈麵。上次與朋友們吃完海南雞撈麵之後就深深愛上,今天和朋友一人一細碗,享受這滋味。雖然說是細碗,份量卻不「細」,滿滿的海南雞及炸豬皮蓋在麵上,我們口水流過不停,加上芹菜,芽菜,炸蒜等爽脆的香菜,更添撈麵香氣。撈麵用了泰國特產mama麵,爽彈無比,吸附醬汁惹味非常。海南雞滑嫩無比,炸豬皮酥脆可口不油膩,真的推介大家來葵涌廣場試試看。

2018-02-08 360 瀏覽
葵涌廣場今時唔同往日,以前係行街買衫,依架仲有超多食市偷睇左人地叫既船河,好靚仔,忍唔住要試下$25蚊一碗,細細碗女仔食就岩岩好仲有四款肉選擇,㨂左牛丸,有牛味,不過都似細細粒,湯底濃郁另有驚喜:配炸豬皮,好似泰國食甘,吸左啲湯,好好味碗麵本身有跟豬肉片同芥蘭,所以唔怕唔夠肉食柚子沙律:雖然$30蚊,柚子很多好足料,仲配左好多花生炸魚仔蒜片,好好味下次要食正常味,小辣差啲野甘真心平靚正細細碗,唔太飽,可以繼續去掃街
葵涌廣場今時唔同往日,以前係行街買衫,依架仲有超多食市

偷睇左人地叫既船河,好靚仔,忍唔住要試下
$25蚊一碗,細細碗女仔食就岩岩好
仲有四款肉選擇,㨂左牛丸,有牛味,不過都似細細粒,湯底濃郁
另有驚喜:配炸豬皮,好似泰國食甘,吸左啲湯,好好味
碗麵本身有跟豬肉片同芥蘭,所以唔怕唔夠肉食

下次要食正常味,小辣差啲野甘

真心平靚正
細細碗,唔太飽,可以繼續去掃街

• 泰式船河
2018-01-25 299 瀏覽
到程班長食飯好似去咗台灣,九龍城以外的泰國代表應該是泰風So。不論佈置,員工氣埸,和食物種類和來源都很泰。 看門面好像只供外帶, 其實店內有枱,可以立食。雖被船河吸引進店,但也有其他選擇。牛丸船河材料豐富,包括兩粒牛丸、幾片牛肉、一些香葉和芽菜,還有許多炸豬皮。河粉好滑,湯都濃而不會過份鹹。 份量和價錢比泰國的船河多,味道一樣好。這店暫時是在香港吃過最好味的船河。船河本身不辣,嗜辣的加呢啲()缺點也有,就是兩粒牛丸不太新鮮有點怪味。p.s. 離開前須自行清理垃圾,保持地方清潔。

雖被船河吸引進店,但也有其他選擇。

牛丸船河

船河本身不辣,嗜辣的加呢啲(

缺點也有,就是兩粒牛丸不太新鮮有點怪味。

p.s. 離開前須自行清理垃圾,保持地方清潔。
牛丸船河
2018-01-20 208 瀏覽
同朋友一齊行完街人人都試過番轉頭,我哋次次去到都無開!今日終於試到啦湯底無太多味精既感覺,仲可以加配料汁或者辣椒乾雞既份量唔少咖都有4分1隻雞,門口要半隻海南雞都要$70蚊❤️真係好好好味
同朋友一齊行完街
人人都試過番轉頭,我哋次次去到都無開!今日終於試到啦
湯底無太多味精既感覺,仲可以加配料汁或者辣椒乾
雞既份量唔少咖
都有4分1隻雞,門口要半隻海南雞都要$70蚊❤️
真係好好好味
2018-01-18 193 瀏覽
葵廣新開依間泰國菜,有兩張bar枱,兩張枱,只可以立食,裏面仲有唔少泰國小食同杯麵賣,至於主食就有冬陰公湯麵同泰式船河,木瓜沙律.....我地叫左個豬肉丸泰式船河,船河好足料,牛肉湯底,非常濃郁,有啲脆脆,加埋好好味,河粉係幼河粉,無咁容易發脹,勁like,最驚喜係有啲豬肉片係入面,仲有芥蘭,超綠同爽脆,又有豆卜,少少一碗河粉,真係好足料,仲要係$25咋! 如果想係葵廣有個位食野,唔想成日被人撞,依間都可以試下。
豬肉丸泰式船河
2018-01-17