在合和中心這甲級寫字樓對面,原來開了一間泰菜,除了開放式廚房,裏面還充滿泰國人廚師,令人對其出品充滿信心🍲冬蔭功湯 $126.0大大一盤還加了很多大頭蝦,肉質意外地彈牙,竟然不是雪藏梅蝦?湯底清澈,甜中帶酸,值得一讚🥓香菜炒肉片 $96.0用上泰國羅勒🌿跟豆角炒豬肉片,簡單又有菜有肉,值得一讚🍛🐓咖喱炒雞 $106.0本來以為是乾炒,原來是把雞肉炒過之後加入咖喱汁,雞肉🍗乾身不鞋,咖喱汁跟蒜蓉包絕配🍞蒜蓉包 $48.0有咖喱汁就有我,一流!🍋泰式檸檬茶$38.0🍋青檸梳打$38.0微甜帶澀,泰式檸檬🍋/青檸總是比較解渴泰鑫灣仔皇后大道東222號 GARDEN EAST

🍲冬蔭功湯 $126.0

湯底清澈,甜中帶酸,值得一讚

🥓香菜炒肉片 $96.0
用上泰國羅勒🌿跟豆角炒豬肉片,簡單又有菜有肉,值得一讚

🍛🐓咖喱炒雞 $106.0

🍞蒜蓉包 $48.0
有咖喱汁就有我,一流!

🍋泰式檸檬茶$38.0
🍋青檸梳打$38.0

微甜帶澀,泰式檸檬🍋/青檸總是比較解渴

泰鑫
灣仔皇后大道東222號 GARDEN EAST
2024-03-16 51 瀏覽
經過灣仔見到有間泰國嘢,裝修又幾靚就入去試,餐廳原來係香港泰國領事都推薦既金柚鮮蝦沙律🥗 $98金柚入口爽口清新酸酸辣辣的好開胃,蝦肉新鮮彈牙黃咖哩豬肉飯配蒜蓉包 $106黃咖喱偏甜唔算好辣,除咗豬肉片仲有紅椒、青椒等配料,撈飯食好正,蒜蓉包仲可以沾上咖喱汁食,蒜蓉味好重泰式肉片濃湯粉 $126湯底係老板同泰廚一齊去泰國學師再自己調教,湯底果然好濃郁呀,豬肉片都好入味,仲有幾粒肉丸都幾彈牙,麵底似粉絲偏淋身索哂湯椰絲彩虹湯圓 $56食埋個甜品,呢個彩虹湯圓有好多唔同顏色既糯米,色彩繽紛!椰奶味好濃,入面仲有滿滿梛子肉桂圓玫瑰花茶 $30桂圓玫瑰花好滋補,熱辣辣桂圓蜜好甜泰式奶茶 $38呢個啱晒,茶底夠香又唔甜!

金柚鮮蝦沙律🥗 $98
金柚入口爽口清新酸酸辣辣的好開胃,蝦肉新鮮彈牙

黃咖哩豬肉飯配蒜蓉包 $106

泰式肉片濃湯粉 $126

椰絲彩虹湯圓 $56

桂圓玫瑰花茶 $30
桂圓玫瑰花好滋補,熱辣辣桂圓蜜好甜

泰式奶茶 $38
呢個啱晒,茶底夠香又唔甜!

2024-03-16 61 瀏覽
We found this tasty Thai Food restaurant in Wan Chai, not far from the MTR. Our favorite dishes are the Curry crab and Wagyu boat noodle soup, and my son's favorite is the Fried Pad Thai. Some of the dishes are even better than the ones we had in Phuket. When the desert, the Mango Sticky Rice, was served, we finished it in 5 minutes! Te sticky tice is so delicious and the mango is so fresh and juicy. Worth to come again~~

• 泰式奶茶
  • 芒果糯米飯
  • 泰式大蝦炒鮮金邊粉
  • 泰式和牛濃湯粉
今日去到灣仔有一間好好食嘅泰國菜,環境除咗優雅美觀之外、又唔少泰國風情又好有清新氣派既裝修、令我喺夜晚都可以輕輕放鬆一下腦袋!泰式奶茶🫶🏻泰式奶茶,大家都飲過唔少、但係個人認為呢個奶茶嘅味道好獨特鍾意飲奶茶、或者鍾意不一樣嘅,你可以一飲!泰檸荔枝梳打🫶🏻呢個絕對要加分!冇諗過泰國檸檬再加荔枝肉係咁夾!仲要再加梳打實在太誘惑!泰式炸蝦餅炸蝦餅本身份量已經好大、仲要蝦餅嘅size都係大大隻!食落去唔會好油膩!全部都係蝦肉!蝦肉口感真係口感非常之正!大滿足!珍寶蟹肉炒飯:份量大大碟都唔緊要、啲蟹肉多到滿瀉!除咗滿足口感之外,炒飯亦好有鑊氣!真係食得夠爽!泰式大蝦炒金邊粉泰式大蝦,大家都食過、多膏肉汁彈牙!再加上金邊粉香濃!淡淡都係大蝦嘅味道!當然仲有唔少海鮮炒粒喺入面!原全色香味俱全!香蕉煎餅最後泰式甜品呢個真係好值得推介!除咗香蕉煎餅打破咗傳統嘅口感之外、質感竟然似小蛋糕馬拉糕嘅感覺、獨特又比較健康!再加上一大隻雞蛋同香蕉🍌完全足料!讚!泰鑫灣仔皇后大道東222號地舖。

泰式奶茶🫶🏻

泰檸荔枝梳打🫶🏻

泰式炸蝦餅

珍寶蟹肉炒飯:

泰式大蝦炒金邊粉

香蕉煎餅

泰鑫
灣仔皇后大道東222號地舖。
2024-03-15 67 瀏覽
New Thai Restaurant in Wan Chai 🤩🤩 灣仔新開既泰國船麵餐廳,一直期待佢開張,見到menu同環境都好吸引,lunch決定入去試下,入到去環境十分舒適乾淨,裝修擺設似cafe風格,可以約朋友共聚食飯既地方。Order 左一個泰式和牛濃湯粉同一個泰式清湯肉片粉,船粉好有彈性,湯底夠濃,和牛夠鮮味,加上其他豬皮/香菜等配料令成個麵更香濃好食,完全感覺到泰國食既風味,期待下一次再試其他菜式。

好食,完全感覺到泰國食既風味,期待下一次再試其他菜式。

泰式和牛濃湯粉
泰式和牛濃湯粉
今日想同大家介紹一間正宗嘅泰國菜,佢哋啲嘢食非常之高質環境亦都非常之靚,嘢食相當之穩定,連香港泰國領事館都曾經推薦過。✌🏻.🐷泰式和牛濃湯麵 和牛濃湯既湯底係老板同泰廚到泰國一齊去學師後再自己調教而成,濃郁香口充滿牛嘅油脂香味,配埋啲精選嘅和牛肉,味道就更加濃郁,嘉華食晒啲湯嘅炸豬皮同埋河粉真係超香口。.🐷香葉肉碎煎蛋飯 呢度嘅香葉肉碎煎蛋飯都好好食,熱辣辣嘅白飯上面再放左炒到勁香嘅肉碎同煎蛋,香濃嘅蛋汁再加埋豬肉同埋香葉嘅香味真係超級送飯,食完超級滿足!.🐷泰式奶茶 奶茶口味濃郁,同喺泰國人嘅完全冇分別,🤣絕對係螞蟻人嘅最愛。.🐷青檸梳打 味道酸酸甜甜,青檸嘅味道非常清新,好解渴。可以平衡食完飯之後嘅膩感,係一個好適合飯後飲嘅飲品。.🐷青木瓜沙律 青木瓜絲口感爽脆,配埋酸辣嘅醬汁同啲好香口嘅花生碎,味道酸辣開胃。.📍灣仔皇后大道東222號GARDENEast serviced apartments地下2號舖.

🐷泰式和牛濃湯麵
🐷香葉肉碎煎蛋飯
🐷泰式奶茶
🐷青檸梳打
🐷青木瓜沙律
2024-03-14 21 瀏覽
泰鑫 - 特色地道泰菜今日介紹一間位於灣仔區新開業嘅泰國菜專門店,位於地舖嘅位置,餐廳裝潢帶有東南亞嘅色彩,有多款特色嘅泰菜,而且仲係香港泰國領事都推薦,餐廳招牌嘅麵嘅湯底大有來頭,係老闆同埋泰廚一齊去泰國學師再加入自己嘅配方調製而成!泰式香葉和牛炒飯 $156炒飯炒得非常乾身,和牛口感軟腍,肉質夠Juicy,當中嘅香料非常惹味,配上魚露、青瓜同埋蕃茄片,提鮮之餘又有清新嘅感覺。泰式冬陰功蝦湯粉 $126濃郁嘅冬陰功湯底配上金邊粉,四隻大蝦彈牙爽口。泰式炒椰菜苗 $112炒得夠晒鑊氣,底味又非常豐富嘅椰菜苗。燒大蝦 $88非常地道嘅燒大蝦,每隻大蝦都大大隻,蝦頭爆膏,配上惹味嘅泰式醬汁,絕對可以encore。青檸梳打$38泰式奶茶$38
泰鑫 - 特色地道泰菜

泰式香葉和牛炒飯 $156

泰式冬陰功蝦湯粉 $126
濃郁嘅冬陰功湯底配上金邊粉,四隻大蝦彈牙爽口。

泰式炒椰菜苗 $112
炒得夠晒鑊氣,底味又非常豐富嘅椰菜苗。

燒大蝦 $88

青檸梳打$38
泰式奶茶$38
2024-03-13 37 瀏覽
早前係灣仔經過一間木系泰國餐廳,光猛乾淨企理,坐得又舒服,食物份量都好大碟,味道唔錯👍睇吓我地點咗乜?🔸️金柚鮮蝦沙律每粒金柚都新鮮清甜又多汁,蝦都係新鮮完全冇雪味,成碟酸酸甜甜好清新開胃😋🔸️泰式大蝦炒海鮮金邊粉份量真係好大碟,三隻大蝦非常爽彈,金邊粉好煙靱👍推薦🔸️泰式肉片濃湯粉湯非常濃郁,聽店員講湯底係老闆同泰廚去泰國學師後,再自己調教的👍豬肉不會過靱,可加埋店員付上2種辣醬🌶🌶更加惹味甜品當然試佢地🔸️芒果糯米飯2隻色糯米可一次過品嘗,芒果多汁又夠甜👍要讚讚佢個椰汁,不會過甜另外飲品點了🔸️碟豆花茶🔸️桂圓玫瑰花茶很多圓肉好好飲最後餐廳還送上自家製椰汁糕👍哩餐好滿足

睇吓我地點咗乜?

🔸️金柚鮮蝦沙律

🔸️泰式大蝦炒海鮮金邊粉
份量真係好大碟,三隻大蝦非常爽彈,金邊粉好煙靱👍推薦

🔸️泰式肉片濃湯粉

2024-03-10
  • 芒果糯米飯
  • 金柚鮮蝦沙律
  • 泰式大蝦炒海鮮金邊粉
早排番工見倒灣仔新開左間泰國菜餐廳,收工一於約埋朋友黎試下,環境走木系風,店員都好好禮貌,野食味道有驚喜泰式大蝦炒海鮮金邊粉 $126有3隻大蝦,食落仲有膏,金邊粉係濕炒,食既時候可以加埋花生粒、糖同辣椒粒一齊食,味道香口又惹味招牌酸辣鳳爪 $68地道的泰國前菜,無骨鳳爪口感爽脆,以青檸、魚露、香茅等配料製成,酸酸地好開胃香葉炒肉片 $96肉片份量好多,食落軟諗,加入香葉更滋味,配飯一流芒果糯米飯 $88 擺盤好靚! 原個芒果夠香甜🥭糯米飯用左兩款糯米,淋上椰汁香甜軟熟🥥泰式奶茶 $38泰式檸檬茶 $38餐廳有提供多款泰式飲品選擇,奶茶入口香滑泰式檸檬茶好清新,加入泰式紅茶葉味道好特別,仲會帶有清凉的薄荷味道

泰式大蝦炒海鮮金邊粉 $126

招牌酸辣鳳爪 $68

香葉炒肉片 $96
肉片份量好多,食落軟諗,加入香葉更滋味,配飯一流

芒果糯米飯 $88

泰式奶茶 $38
泰式檸檬茶 $38
餐廳有提供多款泰式飲品選擇,奶茶入口香滑

2024-03-12 51 瀏覽
超日系清新泰國餐廳🌮泰式和牛濃湯粉🍜呢個超大碗🤤🤤每片和牛都好大片!仲有三粒豬肉丸同豬皮!湯底好濃郁,有啖啖嘅和牛味道👅濕炒素河🍛呢個我個人就普通,食落酸酸地河粉痴埋一嚿,有啲難撈埋啲汁~但勝在蔬菜類份量好多,有芥蘭、粟米芯等椰子雪糕糯米飯🍚呢個可以一試💖椰子雪糕超濃郁,好有椰香🥥糯米飯略嫌偏硬,好有咬口香蕉煎餅🥞熱辣辣~煎餅配上朱古力醬,超滿足!📍 泰鑫 (灣仔)灣仔皇后大道東222號GARDENEast serviced apartments地下2號舖

超日系清新泰國餐廳🌮

泰式和牛濃湯粉🍜
呢個超大碗🤤🤤每片和牛都好大片!
仲有三粒豬肉丸同豬皮!
湯底好濃郁,有啖啖嘅和牛味道👅

濕炒素河🍛
呢個我個人就普通,食落酸酸地
河粉痴埋一嚿,有啲難撈埋啲汁~
但勝在蔬菜類份量好多,有芥蘭、粟米芯等

椰子雪糕糯米飯🍚
呢個可以一試💖
椰子雪糕超濃郁,好有椰香🥥
糯米飯略嫌偏硬,好有咬口

香蕉煎餅🥞
熱辣辣~煎餅配上朱古力醬,超滿足!

📍 泰鑫 (灣仔)
搵日放工落咗灣仔食飯🙆🏻‍♀️竟然發現到呢個地段有間泰國嘢都好抵!而呢間店舖裝修非常寬敞,乾淨企理~食物質素都唔錯🤍仲要係啱啱新開嘅~手打炸蝦餅 $98蝦餅超級大嚿,入面食到蝦肉都比較鮮甜😍配埋佢哋嘅泰式辣醬,令人一食再食!泰式大蝦炒鮮金邊粉 $126分量都唔少~隔離有花生粒同埋辣椒🌶️加埋一齊更加惹味 不過太貪心將所有辣椒放晒落去就有少少辣🤣但成個味道係好食嘅!珍寶蟹肉炒飯 $126每一啖都食到蟹肉,相比起頭先嘅餸菜呢一個就比較清淡啲🙆🏻‍♀️所以佢隔離都配左一個醬汁,係增加咗成個飯個鹹味同埋鮮味~芒果糯米飯 $88食泰國菜就一定要食😂😍好鍾意佢哋嘅糯米飯係分咗普通同埋黑糯米❤️糯米飯入口都係暖暖地😙加上芒果嘅清甜同埋椰汁 超級好食😉泰式奶茶泰式檸檬茶呢間餐廳係香港泰國領事都推介嘅😍😍😍❤️而今次雖然冇食到佢哋嘅湯麵,但佢哋店舖嘅湯底都係老闆同埋泰國廚師,一齊學調教而成嘅~有興趣都可以去試吓~

手打炸蝦餅 $98

泰式大蝦炒鮮金邊粉 $126

珍寶蟹肉炒飯 $126

芒果糯米飯 $88

泰式奶茶
泰式檸檬茶

2024-03-07 63 瀏覽
天氣開始變暖,最岩就係食東南亞菜,今次就去左灣仔新開既泰國菜【泰鑫】食晚飯。雖然餐廳位置唔算好多,但裝修乾净清新,而且菜色主打比較傳統口味既泰國菜。青木瓜沙律:超級清新青木瓜再加紅蘿蔔絲,另外加左花生同甜辣魚露。非常適合宜家悶熱天氣食,花生既口感同香氣可以帶俾青木瓜唔同口感同味道。鮮蝦春卷:春卷包左米粉、生菜同蝦、好清新,再加上酸酸甜甜既醬汁,好開胃。鮮肉碎生菜包:分量超大、超多生菜再搭配炒豬肉碎同河粉。豬肉碎肥瘦適中、加左好多香料、非常香口。加埋河粉又幾特別。黃咖喱炒雞+蒜蓉包:黃咖喱炒雞雞肉好多好軟霖、薯仔都好軟糯入味。不過有少少偏鹹。但搭配白飯或者蒜蓉包都ok,蒜蓉包非常香蒜頭味道,而且好鬆軟。芒果糯米飯:好難得俾禁多芒果,雖然未係季節,但都算甜。糯米飯係用雙色糯米、而且係熱既,好新鮮,最特別係加左炸綠豆,口感好特別。泰式奶茶:難得唔算甜既泰式奶茶,茶味香濃!泰檸荔枝梳打:非常refreshing,泰檸味道會出D。

左炸綠豆,口感好特別。

泰式奶茶:難得唔算甜既泰式奶茶,茶味香濃!
泰檸荔枝梳打:非常refreshing,泰檸味道會出D。

2024-03-07 51 瀏覽
“泰式冬蔭公蝦湯粉”($126)“泰式香葉和牛炒飯”($156)“鮮蝦春卷”($68)“香蕉煎餅”($56)“椰汁珍多冰/泰檸荔枝梳打”($48)灣仔有間新開冇耐嘅泰國菜上網睇到餐廳就連香港泰國領事都推介❗️咁犀利一於過去試試佢😆嚟呢間餐廳必點嘅一定係湯麵系列因為係老闆同泰廚去泰國學師後再調配嘅我地點咗碗泰式冬蔭公蝦湯粉🦐湯底酸酸辣辣好開胃😙3隻蝦都夠哂鮮甜彈牙👍🏻另外點咗個泰式香葉和牛炒飯🐂炒飯乾身,配上和牛嘅牛脂香好夾😚而且肉粒份量夠哂多,食到尾都仲有小食方面就點咗鮮蝦春卷,一份有成4大件入面除咗蝦肉,仲有滿滿嘅蔬菜,好足料😋最後最後點少得甜品環節點咗香蕉煎餅🍌另外仲送咗椰汁糕☺️食埋真係夠哂滿足😛飲品就點咗椰汁珍多冰,泰檸荔枝梳打2杯都十分唔錯☺️
“泰式冬蔭公蝦湯粉”($126)
“泰式香葉和牛炒飯”($156)
“鮮蝦春卷”($68)
“香蕉煎餅”($56)
“椰汁珍多冰/泰檸荔枝梳打”($48)

灣仔有間新開冇耐嘅泰國菜
我地點咗碗泰式冬蔭公蝦湯粉🦐
湯底酸酸辣辣好開胃😙
3隻蝦都夠哂鮮甜彈牙👍🏻
另外點咗個泰式香葉和牛炒飯🐂
炒飯乾身,配上和牛嘅牛脂香好夾😚
而且肉粒份量夠哂多,食到尾都仲有
小食方面就點咗鮮蝦春卷,一份有成4大件
入面除咗蝦肉,仲有滿滿嘅蔬菜,好足料😋
最後最後點少得甜品環節
點咗香蕉煎餅🍌另外仲送咗椰汁糕☺️
食埋真係夠哂滿足😛
飲品就點咗椰汁珍多冰,泰檸荔枝梳打
2杯都十分唔錯☺️
2024-03-07 1499 瀏覽
有留意開🐰🎀嘅你地實知道我好鍾意食泰菜🙈 呢晚嚟咗呢間喺灣仔嘅高質素泰菜 環境闊落又光猛 咁嘅環境食到地道泰菜真係好正😊泰式椰子雞湯呢個湯入面有香茅 檸檬葉 秀珍菇 雞肉同番茄等等嘅配料 味道有少少酸辣 餐廳仲好貼心用個蠟燭嚟坐熱 咁就唔會驚凍晒啦🔥 我同朋友仲一人飲咗兩碗㖭啊泰式大蝦炒海鮮金邊粉成日食泰國嘢都會想食炒金邊粉 呢間炒金邊粉嘅份量都幾多 入面主要有蛋絲 豆乾等等嘅配料😻 仲有三隻大蝦 食落口好有鮮味 個蝦頭仲有超多蝦膏🦐 撈埋金邊粉食真係好惹味 側邊仲有乾辣椒 花生碎 砂糖 可以俾我哋自己調味招牌燒豬頸肉完全冇諗過佢份量咁多 豬頸肉食落口仲好Juicy 但係因為煎香咗就少咗肥膩嘅感覺🐷 友人就好欣賞側邊嘅泰式酸辣汁 話點埋咁有泰式風味😚泰式炒椰菜苗嗌咗咁多樣食物 點少得嗌返一碟菜嚟平衡吓😎 呢個嘅味道係馬拉盞 食落口有少少辣味🌶️ 椰菜苗食落口都幾有口感 唔會炒得過熟而腍晒🥬 食到好Fresh嘅蔬菜泰式街頭椰子雪糕呢個甜品真係驚艷到我呀 因為份量超級多 裝雪糕嘅容器係一個挖空咗嘅椰青🥥 入面裝咗好多濃郁有椰子味嘅雪糕🍦 加埋有啲椰子肉 粟米 同埋泰國嘅特色水果 水椰子🌴 真

泰式椰子雞湯
泰式椰子雞湯

招牌燒豬頸肉

泰式街頭椰子雪糕
呢個甜品真係驚艷到我呀 因為份量超級多 裝雪糕嘅容器係一個挖空咗嘅椰青🥥 入面裝咗好多濃郁有椰子味嘅雪糕🍦 加埋有啲椰子肉 粟米 同埋泰國嘅特色水果 水椰子🌴 真係好有泰國街頭食甜品嘅感覺 見到佢嘅賣相已經好吸引到我啦☺️

飲品
椰汁珍多冰 餐廳用上三色珍多 口感煙靭唔會太粉😮 夏威夷梳打 顏色好特別 飲落味道近似青檸梳打 有埋呢啲海洋嘅顏色 令到個飲品賣相更加靚🏖️
椰汁珍多冰 夏威夷梳打

呢間泰式餐廳以木系cafe裝修包裝 令人感覺好舒適 泰菜味道又唔錯 真係幾推薦啊👍🏻
2024-03-03 115 瀏覽
位於灣仔皇后大道東的「泰鑫」,係一間新開張的泰國菜餐廳🍴亦係香港泰國領事都推薦的餐廳,當中湯麵的湯底係老板同泰廚到泰國一齊去學師後再自己調教而成的餐廳裝修簡約舒適,燈光明亮,感覺乾淨衛生。餐牌上嘅選擇都好豐富多元化香葉炒肉片豬肉片加入香葉、青椒、豆角、洋蔥及紅椒等等一齊炒香,有鑊氣而且帶少許辣,幾惹味燒大蝦一份有三隻大蝦,燒得剛剛好,蝦肉爽口彈牙,配上秘製的泰式酸辣汁,微微辣,非常開胃黃咖喱軟殼蟹炸得金黃香脆的軟殼蟹,外脆內軟好juicy,啖啖肉,鮮味十足!配上泰式黃咖喱,濃淡適中,令到軟殼蟹嘅味道更加豐富,好好食哦蒜蓉包五件蒜蓉法包烘烤得剛剛好,香噴噴,微脆且鬆軟,滿載蒜蓉香氣~沾上黃咖喱汁一齊食就Perfect啦芒果糯米飯雙色糯米飯分別有紫糯米及白糯米,軟糯香甜,搭配香甜椰汁及新鮮芒果,味道同口感都好豐富,大滿足呀夏威夷梳打湖水藍色的賣相好靚,梳打冰涼解渴,唔會太甜椰汁珍多冰經典飲品椰汁珍多冰,椰汁香甜,三色粉條頗軟滑,口感一流

香葉炒肉片

燒大蝦

黃咖喱軟殼蟹

蒜蓉包

芒果糯米飯

夏威夷梳打

湖水藍色的賣相好靚,梳打冰涼解渴,唔會太甜

椰汁珍多冰

經典飲品椰汁珍多冰,椰汁香甜,三色粉條頗軟滑,口感一流