2020-05-02 171 瀏覽
🌞陽光充沛的週六,到了西營盤嘅泰道食lunch,感覺有啲似去咗泰國度假🤣店子小小,但坐得幾舒適。店員都是泰國人,餐廳環境佈置得有泰式渡假氣氛。食物味道幾正宗,青木瓜沙律辣辣地,好清爽開胃,啱曬炎熱嘅天氣🔥我選了金不換炒肉碎煎蛋飯,配龍眼冰,肉碎肥肥哋配上金不換好香。雖然揀咗少辣,但不吃辣的我都辣到流鼻水😂 飲返啖冰凍嘅龍眼冰就啱曬👍囡囡揀咗唔辣嘅去骨海南雞飯,海南雞肉質夠嫩滑,油飯香味撲鼻。 我哋都好滿意呢個泰式午餐💕

我哋都好滿意呢個泰式午餐💕

2020-05-02
無得去泰國🇹🇭食玩買, 真係要食正宗嘅泰國🇹🇭菜, 今日出到西環個頭, 梗係去li間一早google map bookmark左, 位於西邊街嘅Bangkok Express吧🤤.>餐廳地方雖小, 但坐得一啲都唔迫, 趁等枱時睇下門口menu有咩食先.>招牌醉鬼炒河 (HKD88)非常有泰國🇹🇭風味嘅炒河, 大量香葉同菇令到成碟炒河勁香, 闊身嘅河粉吸收唒豐富嘅味道, 口感仲QQ的, 識食一定要整一羹枱面樽魚露浸辣椒🌶️+青檸👍🏻, 啖啖都有豬肉碎勁足料.>香葉打拋肉碎煎蛋配飯 (HKD78)啲肉碎實在太澎湃!! 份量勁到送唒飯都仲有, 而且非常惹味, 皆因當中用上多款香葉, 洋葱, 辣椒, 紅椒. 煎蛋有微微流心, 好味!>泰國🇹🇭臘腸炒通菜 (HKD78)平時食開飛天通菜, 有老公鐘意嘅臘腸梗係要食. 真係好多片, 炒得好勻巡, 泰國臘腸有種甜味, 唔會有肥膏, 感覺”嫩”過平時食開嘅港式臘腸~ 通菜又係超多derrr.>青檸梳打 (HKD24)>原來一人一碟炒河/ 飯真心太飽, 見佢地有做外賣app, 出品足料好味. 推介一家人嗌啲炒

招牌醉鬼炒河 (HKD88)
招牌醉鬼炒河

香葉打拋肉碎煎蛋配飯 (HKD78)
香葉打拋肉碎煎蛋配飯

泰國🇹🇭臘腸炒通菜 (HKD78)
泰國🇹🇭臘腸炒通菜

青檸梳打 (HKD24)
青檸梳打

原來一人一碟炒河/ 飯真心太飽, 見佢地有做外賣app, 出品足料好味. 推介一家人嗌啲炒嘅加樣小食(蝦餅, 生菜包), 一個菜, 整埋冬蔭公. 抵食開心share👍🏻.
2020-04-28
15 分鐘 (堂食)
青檸梳打
2020-04-24 232 瀏覽
西營盤呢頭真係好多特色小店,今次同老公覓食😁去到西區警署附近,位於西邊街,近海旁位置嘅一間泰式小店~泰道店舖雖小😆五臟俱全,裝修亦係泰國地道feel,播着泰文歌🎤🎤💛噴靚咖喱(豆角及雞肉)~咖喱係傳統嘅泰式黃咖喱,香氣撲鼻 😍, 椰汁味好濃,配上季節當造嘅豆角、紅椒、香茅,而且採用雞胸肉+雞脾肉一齊煮,唔會咁肥之餘,仲食到雞肉嘅嫩滑👍仲配左個蒜蓉味十足嘅蒜蓉包添💛香葉打拋肉碎煎蛋配飯~呢款有好重嘅香葉味加上肉碎洋蔥花生一齊煮,配上半生熟嘅太陽蛋,食到好地道嘅泰式味道🔆💛豬肉碎生菜包~豬肉碎裏面有紫洋葱、碎蒜、好多蔥粒,老公就比較愛呢一碟,鍾意食蔥嘅朋友就可以一試😁

💛噴靚咖喱(豆角及雞肉)
仲配左個蒜蓉味十足嘅蒜蓉包添

2020-04-24 154 瀏覽
鮮蝦冬蔭功 –  以鮮蝦熬煮,再加上新鮮香茅、南薑、紅辣椒等調味,酸甜得宜,揉合熱辣、鹹鮮,唔會辣到你成個口麻痺食唔到任何味道,非常開胃。青木瓜雜菜沙律 - 辣勁十足之餘但唔會掩蓋曬其他食材的味道,青檸的酸味、車厘茄的甜味、丁香魚的騷味、花生碎和炸葱酥的香味,味道豐富有層次。火車頭炒飯 - 配料有豬頸肉、芥蘭、蕃茄、煎蛋,色澤豐富,豬頸肉大大片有口感,芥蘭及蕃茄也炒得好稔,炒飯乾身又夠香。泰式奶茶 - 茶色橘紅,甜度冰度剛好,濃而不澀,口感順滑。

泰式奶茶 - 茶色橘紅,甜度冰度剛好,濃而不澀,口感順滑。
2020-04-22 216 瀏覽
聽朋友說西環附近開左間泰菜店質素廷好,今天有空就來試試,是家在西邊街的街坊小店,還廷容易找到在店門面就有菜單看,廷方便,可以看好想吃甚麼再進店坐下下單后,先上就是馬拉盞炒菜,香氣和火喉十足,有足夠鑊氣,蒜香味也充足,如果吃飯會非常下飯招牌醉鬼炒河這很好吃,也很漂亮,但名字好抵死,看了下資料,原來醉鬼炒河是放多了辛辣香辛料,可以醒酒,還有喝酒的人愛吃肉多,不願吃菜,把菜混在炒河裡,醉鬼也會愛吃,就是醉鬼炒河典故來由之一,雖然我沒喝酒,但這真時又漂亮又好吃,都係鑊氣十足椰汁雞湯很豐富材料的雞湯,雞肉蕃茄及各種量廷多,椰香混了香辛料,很香辣鮮味好飲,值得一試👍🏻❄️珍多冰🥒傳統的珍多冰用班蘭葉和綠豆粉製成粉條,配刨冰、椰漿及椰糖。第一次試,好好飲,椰香味同綠豆粉條好得意,好評👍🏻

在店門面就有菜單看,廷方便,可以看好想吃甚麼再進店
馬拉盞炒菜

珍多冰

❄️珍多冰🥒
Lime  Soda
2020-04-21
馬拉盞炒菜
珍多冰
2020-04-19 164 瀏覽
地道泰國黃店💛其實 西營盤 都有唔少泰菜不過肯定係黃店嘅就得呢間主理嘅都係泰國人鋪仔細細一間其實選擇都唔少不過我哋食量少所以淨係叫咗3樣野- 招牌醉鬼炒河 $88( 我唔知點解叫醉鬼炒河,呢個炒河真係非常惹味, 個河粉亦都非常之滑, 泰式風味肉碎配上雜菜, 真係食食下就食曬成碟,會上癮㗎!🤤🤤)- 黃咖哩雞 $68( 充滿椰香嘅咖哩,送飯或者薄餅一流, 雞絲同埋薯仔嘅份量亦都非常多,最後食唔曬打包返屋 企,可以撈多一餐飯😏😏)-rotti $28( 由於唔想叫飯食,所以叫咗薄餅 點咖哩汁食, 其實個咖哩汁真係好好食,所以呢個份量嘅薄餅,食完都好似唔夠😂)#黃色經濟圈 @hkeconrim #香港人自救 #hkig #黃店 #foodie #thaifood #食好西
地道泰國黃店💛
黃咖哩雞
rotti
  • 招牌醉鬼炒河
2019-11-19 684 瀏覽
Another thai restaurant in Sai Ying Pun! And it’s pretty good. They offered quite a number of choices for set lunch, a total of 8 options to choose from. The Hainanese boneless chicken rice caught my attention! The set came with a complimentary beverage and I chose Iced Thai milk tea. The hainanese boneless chicken was served in a generous portion! The chicken was quite juicy and tender. I liked to dip the chicken with the bean sauce. It’s bit salty, sour plus spicy flavour! It’s quite special.
The hainanese boneless chicken was served in a generous portion! The chicken was quite juicy and tender. I liked to dip the chicken with the bean sauce. It’s bit salty, sour plus spicy flavour! It’s quite special. It came with a bowl of chicken soup. The soup was peppery and quite nice to drink.
As usual, Thai milk tea was a bit sweet in nature. So for those who prefer less sweeter, perhaps you can ask them to reduce the sweetness if they could do it!
Hainanese  Boneless Chicken
10 分鐘 (堂食)
Hainanese  Boneless Chicken
  • Hainanese  Boneless  Chicken  Rice
2019-10-20 474 瀏覽
平時比較少食泰國菜同辣野,不過今次呢間泰國菜餐館有驚喜。首先點了一杯凍檸茶, 諗住都係一般港式茶記的水準(之前去過幾間泰國菜, 他們的檸檬茶真的與茶記一樣, 所以已經習以為常。)。凍檸茶不會太甜, 清清地, 更重要的是喝了一啖後會有after taste, 有一點類似咖啡嘅味道, 幾特別。 之後問番老闆, 知道他們用了泰國茶葉, 所以味道會有點不同。 小食拼盤有魚餅,春卷,雞翼。食得出魚餅不是一般嘅'麵粉'魚餅, 咬下去有淡淡魚露味, 有魚肉嘅口感同味道, 同時有肉汁。 廚師控制炸的時間控制得幾好。其他幾野都係絕對合格有餘。海鮮冬蔭公, 我本身不太食得辣, 不過同行友人點了,所以也試了。 一入口就食得出起碼落左三種以上的香料, 所以味道有層次和豐富, 但又不會太嗆喉,感覺幾刺激, 我也忍不住再喝了多幾啖。泰式串燒, 特別推介燒大啡菇, 水份同汁完全鎖了在菇入邊, 所以一食落去唔會覺得很乾。配上有花生嘅沙爹醬, 更加好食。
平時比較少食泰國菜同辣野,不過今次呢間泰國菜餐館有驚喜。

2019-10-19
  • 海鮮冬蔭公