2022-06-13 899 瀏覽
🇹🇭為咗食到米香味濃嘅泰式濕炒河,小編一直努力找尋正宗泰式餐廳。目前米香最出色嘅喺位於灣仔嘅「Samsen」,而最形似嘅係位於西環嘅「泰道」。如果有同好讀者願意分享珍藏小店,小編會萬分感激~🍲泰式雞肉濕炒闊河($88):配料有蔬菜,菇類及雞肉。餐單只提供乾炒河,幸得廚師微調煮法。泰式闊河浸淫於胡椒汁醬中。闊河濕潤滑身,但米香不足,而胡椒粉味亦未夠濃烈。未入推介之列。🍍大蝦雞肉菠蘿炒飯($108):小編最欣賞配菜,腰果香脆,臘腸雖油但極惹味。反觀炒飯飯粒偏濕潤,大蝦有啲冰雪味,提子乾得幾粒,雞肉冇乜特別。臘腸救咗碟炒飯。🌶香辣酸腸炒通菜($80):酸腸喺經過發酵嘅香腸,口感普通香腸冇分別,味道有醃製品嘅酸澀味。一般炒通菜。算喺兩極嘅菜式,鍾意嘅朋友極鍾意,唔鍾意嘅朋友難以接受。😯整體而言:1. 良心小店,泰國人主理。2. 小餐廳質素,住附近醫肚之選。未至特意前往。泰道 (西環)地址:西環西營盤西邊街2號悅心大廈地下D號舖電話:52852277營業時間:12:00-22:00#香港食好西 #西環 #泰國菜 #泰道 #野生代言人 #香港

😯整體而言:
1. 良心小店,泰國人主理。
2. 小餐廳質素,住附近醫肚之選。未至特意前往。

泰道 (西環)
地址:西環西營盤西邊街2號悅心大廈地下D號舖
電話:52852277
營業時間:12:00-22:00

2022-03-15 639 瀏覽
你有試過這種經歷嗎?很隨便地選一間普通的餐廳,卻發現裏面什麼菜都十分好吃,感覺就像中了大獎一樣。說的就是這一間位於西營盤的泰道,餐廳面積很少,基本上只能坐五六人,沒什麼裝修,但最重要的食物質素卻出乎意料地好。而且份量超多三道菜足夠兩個人吃得飽飽。其中有幾道菜特別喜歡:招牌醉鬼炒河辣度剛剛好而且不太油膩。椰子雞湯有冬陰功的味道帶有椰子香甜味,很香,整碗湯滿是雞肉和蘑菇,個人非常喜歡。噴靚咖喱他也解釋不到為什麼叫噴靚,應該是泰文吧。咖喱可以選擇雞肉/ 魚柳/ 炸豆腐/肥牛/海鮮 +$20。這種泰國咖喱香料味很重,大概就是紅咖喱的味道吧,香辣口味非常刺激食欲,令我吃了好幾碗飯,飽得很😂酸腸炒蛋、豬頸肉和海南雞飯也非常出色只是我覺得上述的更好。四五人的份量也只是$400多,性價比也十足,如果在大商場地方吃同樣的食物,相信可以多賣一倍價錢。因為是點外賣,而吃的地方很少所以拍得不是太好。請見諒🙏🙏🙏泰道 西環西營盤西邊街2號悅心大廈地下D號舖

招牌醉鬼炒河
辣度剛剛好而且不太油膩。

椰子雞湯

噴靚咖喱

酸腸炒蛋、豬頸肉和海南雞飯也非常出色只是我覺得上述的更好。

因為是點外賣,而吃的地方很少所以拍得不是太好。請見諒🙏🙏🙏

泰道
西環西營盤西邊街2號悅心大廈地下D號舖
2022-03-13 405 瀏覽
先作說明,美味笑臉是以整體經驗來評價的。這一頓午餐是個笑臉無疑,但單單以食物之評價,金不換炒肉碎飯,理應給予 ok 。金不換炒肉碎,香氣洋溢,辣度適宜,只是味道太濃(按:為免誤會,之前所說是香氣,現在是味道),其實略鹹。過鹹掩蓋千滋百味,吃不出層次來。「香辣肉碎」應要不少香辛料,除了 Thai basil,可能還有香茅、檸檬葉、南薑等。也少不了指天椒。合起來落熱鑊炒香,不是香辛之味理應渭涇分明,美味天成嗎?可是調味太重,味道過濃,就埋沒了上佳滋味。本來很美味的炒肉碎,僅有此瑕疵。再看 menu,此店午餐有『酸腸』喔。那是 Sai krok Isan ?理應是泰國東北菜式吧?如是泰國東北菜,菜式調味濃一點也就不稀奇了呢。煎蛋香滑,還要挑剔是話,沒有燶邊,香口不夠而已。飯夠熱,粒粒分明,也香軟,我沒有投訴。單評食物,小妹給這不差的碟頭飯一個 ok 而已。誠然這家小店,相當整潔,當天人不多,客人皆靜靜享受午飯。背景音樂是「老土?」的泰文歌曲(我不知歌曲是否老歌,唯這點兒「老舊」的感覺才是迷人之處),如此氛圍,今人想起一片晴空,寧靜無憂的舊南洋。小妹怕嘈雜,亦只曾踏足泰國數處,眼界有限,最感舒

金不換炒肉碎飯(雞肉)

單評食物,小妹給這不差的碟頭飯一個 ok 而已。

小妹怕嘈雜,亦只曾踏足泰國數處,眼界有限,最感舒懷不是繁華的曼谷街頭,而是『幸福黎明』Sukhothai 裡的 Celadon 餐廳。那家酒店,粉壁白牆,節制有道的風華,也是素可泰皇朝的氣象。而今在『泰道』用餐,當然不是  Celadon 『青瓷』之美,然而那份恬靜與情懷,無疑使人愉快而幸福。

年輕店長看上去一絲冷,實在禮貌不差,服務周到,見他不時柔聲跟廚房閒話家常,冷然中親切近人。以午餐整體經驗而言,縱然於小妹,菜式味道略濃,吃辛辣的金不換炒肉碎,加上一杯冰凍的青檸梳打,怎樣也是個美好的 smiley face 了吧。
2022-02-28
Went there for dinner - amazing food, we had noodles, curry and Thai soup, everything was just so nicely done. Nothing was too salty, no MSG for sure, staff (owner?) very friendly. Not the most comfortable place to sit, but definitely very clean and no question mark about that. It’s a small shop only, can only sit around 12-14 people but the tables are not too close together so it’s all good.Definitely going back again - I love Thai food, and have been going to the Thai chains inside shopping ce

Definitely going back again - I love Thai food, and have been going to the Thai chains inside shopping centres (you know which one!) or queueing up for one in Sheung Wan, having been to this restaurant.. they’re definitely my go-to now!!

Reasonably priced (super)!

2021-12-03
2021-10-25 570 瀏覽
去完西環海濱,要覓食。 又要同路人小店又要老公鍾意食,見到有人推泰道就即去。整體水準對得住個價錢(我老公就覺得以小店來說性價比低🤨),但我地兩個都好同意佢地的酸腸煎蛋好好好好好好味! 我係出面無見過因為佢係泰北菜用的。 因為我我地兩公婆都鍾意食辣,所以超鍾意。 但老闆話太少人落單,咁耐以來都係出過20次左右,佢自己食多過客食😣😣 佢係咪要勾走個酸腸😫😫。 如果食得辣嘅,我真心推薦酸腸! 佢有幾個做法,選擇你鍾意食的😙😙
酸腸煎蛋
火車頭炒飯
冬陰功
2021-10-16
酸腸煎蛋
火車頭炒飯
冬陰功
2021-02-01 1614 瀏覽
雞球炒金邊粉$68The noodles look aesthetically pleasant. It was actually very yummy with traditional thai flavour! It wasn't too salty, and spicy, suitable taste for me. I love the peanuts topping on top of the dish which added flavour and chunchiness to the food!
雞球炒金邊粉$68
2020-11-21 1417 瀏覽
朋友介紹嚟呢間位於西營盤嘅小店,入到店先知原來係黃店(果然係奶茶聯盟)🇳🇱店面細細,應該只係坐到三四枱客,得老闆同埋一位泰國人媽媽打理店舖🙌🏻青檸香葉肉碎明爐烏頭 $178(製作需時30分鐘)烏頭大條,湯汁夠香又酸酸地,個火食足成晚都仲燒緊,為免燒乾哂條魚,仲另上咗一碗湯可以自行加入,食到後尾係咁忍唔住飲啲湯汁🤣除咗魚,配菜吸咗湯汁亦非常吸引🤣鮮蝦冬蔭功 大$138唔知係咪要配合港式口味,湯唔係好辣,但食到好香,除咗平時會有嘅配料,湯入面亦有番茄🍅青咖喱 (雜菜加雞肉) $68 配薄餅 $32比起冬蔭功辣多少少,食落又再地道啲🤣咖喱汁其實配咩餸都好味,個汁夠香已經贏咗👍🏻馬拉盞炒通菜 $78炒菜用煲仔上保溫,炒菜夠鑊氣,馬拉盞亦夠辣夠香,有驚喜🤤🤤🤤招牌醉鬼炒河 河粉有咬口,味道有啲港式🤣好多蔬菜我鍾意🥗泰式香葉肉碎蛋餅配泰式酸辣汁 $88我地爭紮咗一陣叫呢個定蝦餅,因為餐牌張相好似幾吸引所以就揀咗呢個🤣 蛋餅香嫩,食落有啲港式煮家飯嘅感覺🤣個汁係有泰式風味總結而言,食物質素不錯,支持小店☺️

青檸香葉肉碎明爐烏頭 $178
(製作需時30分鐘)

鮮蝦冬蔭功 大$138

青咖喱 (雜菜加雞肉) $68
配薄餅 $32

馬拉盞炒通菜 $78

招牌醉鬼炒河

河粉有咬口,味道有啲港式🤣好多蔬菜我鍾意🥗

泰式香葉肉碎蛋餅配泰式酸辣汁 $88

總結而言,食物質素不錯,支持小店☺️
2020-11-14
2020-11-08 727 瀏覽
Ordered delivery, when opened up & started eating halfway found a yellow rubber band mixed in the rice which I almost accidentally swallowed. Poor hygiene.
外賣送餐
2020-05-21 994 瀏覽
呢晚原本揀左另外兩間西環既泰國菜點知一間休息, 另一間個爐壞左, 所以黎左呢道openrice見到間店大部份都係正評所以都想試下夜晚7點幾去到唔洗等位地方比較細不過都算OK唔會好逼但一坐低有2隻蚊滋仔飛來飛去令到我即刻覺得對腳好痕叫左柚子沙律, 幾好食, 柚子好多汁, 甜甜地酸酸地, 不過食到尾有點咸細既冬陰公, 真係好細, 好似都要$70, 但真係好細, 一個碗咁上下既一人份量重點係個湯係室溫架, 一點都唔熱仲叫左個咖哩配白飯, 個汁甜甜地幾好味, 但係唔熱.... 有點無奈... 如果熱辣辣應該更好食串燒就不過不失, 個醬好重花生味, 我幾鍾意但都係一樣, 唔熱的...埋單2個人都4百幾蚊, 真係貴左少少同埋食物真係咸左少少, 我對味精比較敏感, 一食太咸手腳就會出痕既紅點但佢係狗屋附近既黃店相信佢都少左好多狗屋既外賣生意只要係山下黃店都值得支持下既
呢晚原本揀左另外兩間西環既泰國菜
點知一間休息, 另一間個爐壞左, 所以黎左呢道

openrice見到間店大部份都係正評所以都想試下

夜晚7點幾去到唔洗等位
地方比較細不過都算OK唔會好逼
但一坐低有2隻蚊滋仔飛來飛去
令到我即刻覺得對腳好痕

重點係個湯係室溫架, 一點都唔熱

仲叫左個咖哩配白飯, 個汁甜甜地幾好味, 但係唔熱....
有點無奈... 如果熱辣辣應該更好食

串燒就不過不失, 個醬好重花生味, 我幾鍾意
但都係一樣, 唔熱的...

埋單2個人都4百幾蚊, 真係貴左少少

但佢係狗屋附近既黃店
相信佢都少左好多狗屋既外賣生意
只要係山下黃店都值得支持下既
2020-05-20
2020-05-18 803 瀏覽
【黃店推介 - 地道泰菜 - 泰道@西環】🐷🐷💭哈佬!今次嚟到西環試一間正宗泰菜黃店, 小店店內有貼文宣, 當日招呼我地同廚房都係正宗泰國人, 所以美食特別地道! 而老闆就係深黃香港人, 小店仲參與左山下黃舍儲印仔, 我地當日就用左一行印仔換領85折優惠, (🐷🐷咁就可以再食多啲野啦!😍)!! 折後食左4樣野都唔使$250埋單, 非常好用!!快啲一齊儲啦!🐷🐷💬1️⃣ 椰汁雞湯 $78個湯好多雞超足料, 而且味道酸酸地, 落嘅香料其實同冬陰公一樣, 所以味道好香濃, 近似於椰汁版而唔辣嘅冬陰公湯! 好開胃!熱烈推介!!🐷🐷💬2️⃣ 招牌醉鬼炒河 $88 炒河口感有點彈牙, 唔同一般淋身嘅河粉, 較似紅薯粉! 而味道小辣, 主要用肉碎, 粟米條, 紅椒同小量蔬菜一齊炒! 好惹味又飽肚!🐷🐷💬3️⃣ 馬拉盞炒通菜 $78呢個係老豆食泰菜必點之一!! 通菜好嫩, 咬落冇渣唔老! 而且唔係得個辣字, 有咸香嘅馬拉盞感覺! 重點係佢量多得可怕, 成鍋咁上! 岩晒好鍾意食菜嘅老豆!!🥰🐷🐷💬4️⃣ 芒果糯米飯 $48呢個係媽媽嘅fav甜品!! 幾飽都要叫, 去唔到泰國玩就食住芒果糯米飯頂
【黃店推介 - 地道泰菜 - 泰道@西環】

🐷🐷💬1️⃣ 椰汁雞湯 $78
椰汁雞湯

🐷🐷💬2️⃣ 招牌醉鬼炒河 $88

🐷🐷💬3️⃣ 馬拉盞炒通菜 $78
馬拉盞炒通菜

🐷🐷💬4️⃣ 芒果糯米飯 $48
呢個係媽媽嘅fav甜品!! 幾飽都要叫, 去唔到泰國玩就食住芒果糯米飯頂住先啦!! 芒果似係泰國食嘅咁香甜多汁, 椰汁同糯米飯都同泰國食分別唔大, 非常正宗!! 大家記得留肚食埋甜品呀!!😋😋
芒果糯米飯

🐷🐷💭🟡小店坐位唔多, 大約最多坐到十幾人, 歡迎外賣! 堂食嘅就最好先預約啦! 想知多啲#山下黃舍 嘅儲印仔撐黃店計劃就去 @hkeconrim 到睇下啦!

椰汁雞湯
馬拉盞炒通菜
芒果糯米飯
2020-05-09 420 瀏覽
西環出色小店新發現~~~食嘢係一種態度 所謂you are what you eat 所以我同大舊對食野一向都好執著 而呢一間泰道同我地最重視嘅飲食「態度」正好係同音字 所以引起我哋嘅好奇 想入去試下 究竟佢夠唔夠專業泰菜的態度😎~~~一入到去發現 wow 黃店黎嘅 正💛 店面雖然不大 但麻雀雖小 五臟俱全 檯與檯之間嘅空間都足夠 令人安心~~~我地坐低之後叫左青咖喱雞 烤餅 炸蝦餅🦐雞肉串燒 同兩杯青檸梳打~~~青咖喱雞 辣度啱啱好 雞肉嫩 而且裡面好多蔬菜 有西藍花🥦椰菜花 粟米芯 紅蘿蔔等等 非常健康又美味 烤餅夠脆又唔油 點埋青咖喱食就一流~~~炸蝦餅彈牙香脆 一樣係唔油膩 加上甜甜嘅醬汁 惹味到想黎多碟~~~雞肉串燒單食好似無特別 但點埋個醬汁就成件事唔同曬 醬汁裡面佈滿花生🥜 好有咬口 又香 令雞肉串燒味道瞬間變得非常出色 食一串 再配兩啖青檸梳打 美好嘅晚上就應是如此☺️~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥店鋪:泰道 (西環)地址:西環西營盤西邊街2號悅心大廈地下D號舖
西環出色小店新發現
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
店鋪:泰道 (西環)
地址:西環西營盤西邊街2號悅心大廈地下D號舖
小肥難得有孖Day放下假☺️🙇🏻‍♂️難得天色明朗之際😆🌤還掂接隻豬收工一於食返餐好既醫肚補充下先啦🐷🤤🍴位於西營盤西邊街既泰道🇹🇭喺西營盤站B3出口行過嚟亦十分方便😆呢度簡約既環境裝修🙈卻有濃濃既泰式風味散發著☺️🇹🇭牆壁上一幅幅泰國菜色及泰國文化既相片及畫像☺️盡顯泰國特色風味☺️🇹🇭充滿泰式風味既環境☺️亦煮出濃郁既泰式香味🤪🤩👨🏻‍🍳青木瓜雜菜沙律豐富足料富口感既木瓜沙律酸甜中帶出微微辣香味道亦十分過癮的🥗😆豬肉碎生菜包經獲氣炒香肉質細嫩油香滿溢既豬肉碎😋配以生菜包住一齊食解油膩之餘甚具風味🤤招牌醉鬼炒河賣相平庸既炒河🍝卻有濃厚泰國味道☺️店主特意探用泰國進口既河粉口感更為Q彈😆😋配合招牌肉碎辣椒等配料炒香🤤風味十足😋
小肥難得有孖Day放下假☺️🙇🏻‍♂️

配合招牌肉碎辣椒等配料炒香🤤
風味十足😋
2020-05-06
2020-05-04 1691 瀏覽
真五一黃金週 🖐🏼☝🏼 撐「黃店」~ 去 西營盤-西邊街 的 泰道 食泰菜 ~泰道 , 雖然店子細細 , 但就是由經驗豐富的泰廚主理 , 極具地道風味 , 兼且平靚正 ~泰道 的老闆很有態度 , 餐廳內也貼有「文宣」, 絕對值得狠狠「懲罰」~Menu ~珍多冰 : 味道正正常常 , 夠味道又不會過甜 ~Pomelo and Shrimp Salad 柚子鮮蝦沙律 : 味道酸酸甜甜 , 十分醒胃 ; 柚子份量多 , 鮮蝦彈牙爽口, 加上一些香草、炸蒜頭、蔬菜 , 風味絕佳 ~Grilled Pork Collar 泰式燒豬頸肉 : 這道是筆者到泰國菜館必點的菜式 ; 豬頸肉烤得夠透 , 火喉剛好 , 肉質爽嫩 , 邊位脆口 , 味道豐膄甘香 , 配上廚師特製的家傳秘方製醬汁 , 味道別樹一格 ~Green Curry (Veg & Chicken) 青咖哩 (雜菜 & 雞肉) : 咖哩香嫩濃厚,辣度不強並帶椰奶香,雞肉煮得不柴,配有茄子、菇菌、紅蘿蔔等蔬菜 ; 還有脆炸蒜、炸蝦乾 , 有夠好吃 ~Sticky Rice with Mango and Coconut sauce 芒果椰汁
真五一黃金週 🖐🏼☝🏼 撐「黃店」~
去 西營盤-西邊街 的 泰道 食泰菜 ~

Menu ~
珍多冰 : 味道正正常常 , 夠味道又不會過甜 ~
Sticky Rice with Mango and Coconut sauce 芒果椰汁糯米飯 : 最後以一度相信是無人不歡的甜點芒果糯米飯 , 作一個完美終結 ~

本篇完 ~
2020-05-04 692 瀏覽
放左幾日長既假期回顧下自己食左咩好西先,五一黃金週既其中一日就同朋友去左港島西區附近hea活下,經過小巷之間發現左一間店鋪細細地但人潮好多既泰式小店,就興起入去試下又支持下小店.炸蝦餅半圓形整齊咁排好見到已經充滿食欲,蝦餅炸得乾身入口蝦肉爽彈又帶濃濃既蝦味,加上泰式甜酸醬減輕左油膩感食落更開胃.泰式燒豬頸肉配秘制醬汁,燒豬頸堆起疊起成一座小山丘咁,肉份量超多.豬頸肉燒得啱啱好入口豬頸肉油份香而不膩,肉質嫩中帶爽脆.再係豬頸肉上加上既炸蒜片多左重蒜香味令口感更香.秘制醫汁入口唔辣帶陣陣青檸同青辣椒既香,沾上燒豬頸肉又另一種惹味感.香葉肉碎煎蛋配飯係飯粒分明既泰式茉莉香米上加上一隻流心太陽蛋已經超吸引,拮開蛋黃令橙黃既蛋黃漿慢慢流出超治癒.將香葉肉碎加上金不換,豆角,洋蔥同辣椒爆炒.微辣同洋蔥既甜味同金不換混合今金不換獨有既香味更突出,配上白飯同半流心煎蛋十分完美.泰式奶茶呈淡橙色既奶茶下帶出泰國茶葉特有帶甜既味道,茶底濃而不濁帶淡淡花香.

• 泰式燒豬頸肉
  • 香葉肉碎煎蛋飯
同事話公司附近開咗間泰小店「泰道」,搵晚收工去試下。小店並沒有華麗裝潢,只有幾張簡陋枱子,聽説泰籍大廚能煮出一手地道菜,以少店説選擇算不少了,價位相對貼地。椰汁雞湯 $78少少的一碗湯內有齊所有食材,雞肉、蕃茄、香茅、秀珍菇、香葉等,椰汁沒有搶去鷄湯的甜品,味道酸酸甜甜,比冬陰公味道溫和得多。試了幾口「青木瓜雜菜沙律」 $68份量超多,材料也豐富,有豆角、蕃茄、紅蘿蔔絲、木瓜絲、花生碎等,少少酸,辣度不淺,越吃越哽。每次吃泰國菜我也會點一款炒飯,沒有原個菠蘿炒飯,不過有另外一款「海蝦雞肉菠蘿炒飯」$98看看加上海蝦有什麼不同,味道基本上沒有分別,海蝦爽口彈牙;炒飯加入黃姜粉令香味更突出,炒飯乾爽不黏口,材料豐富,每口炒版也同時吃到泰國臘腸、菠蘿、腰果、雞肉、青豆、豬肉鬆 、蛋絲、洋蔥絲‘,有吃之不盡的感覺,推薦給澱粉控。朋友點了「芒果椰汁糯米飯」$48原來是熱食的,糯米飯帶點咸味,配上挺甜的芒果和椰漿,佢超讚這個甜品,妙殺。青檸梳打 $24
同事話公司附近開咗間泰小店「泰道」,搵晚收工去試下。

椰汁雞湯 $78

試了幾口「青木瓜雜菜沙律」 $68