2023-01-23 41 瀏覽
[ 泰誇張 ]最近西環新開間好靚店舖,經過見到原來係食泰菜,決定嚟試下😊✿ 冬蔭功湯(細) 🥘 $68傳統冬蔭功湯,足料美味,啱哂天氣凍來飲一碗香辣嘅熱湯,既開胃,飲完飽肚又暖身🤤✿ 沙爹串燒6串(豬/牛/雞) 🍢🍢 $88串燒有豬、牛&雞各2串,肉質好juicy,沙爹醬好濃郁,唔辣都食得。✿ 通菜 $68每次去泰國餐廳必點既菜式,菜炒得好惹味, 好泰風味👍🏻👍🏻✿ 黃咖哩雞 $72✿ 蒜蓉包(四片) $32超美味泰式黃咖哩,適合唔太食到辣嘅人,濃濃嘅咖哩香。呢個咖哩配豬/雞/牛肉都可以,個人較喜歡配雞,配蒜蓉包必試!✿ 燒魷魚🦑 $98烤得香口,魷魚彈牙爽口,沾埋個醬汁,酸酸辣辣十分開胃。✿ 泰式燒雞(半隻)🐔🐔 $88皮燒得香香脆脆,肉質嫩滑,跟2個泰式醬汁,可以唔洗用都好夠味道。✿ Thai Iced Tea $28✿ Longnan Juice $28兩款飲品都裝飾得好靚,泰奶&龍眼冰食泰菜必飲,不太甜,口味適合香港人。總結🫦正宗泰國菜,食物款式選擇多,店鋪裝修好有特色,好適合三五之己黎食個飯,打下卡📸✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿泰誇張地址: 西環德輔道
[ 泰誇張 ]

最近西環新開間好靚店舖,經過見到原來係食泰菜,決定嚟試下😊

✿ 冬蔭功湯(細) 🥘 $68

✿ 沙爹串燒6串(豬/牛/雞) 🍢🍢 $88

✿ 通菜 $68
每次去泰國餐廳必點既菜式,菜炒得好惹味, 好泰風味👍🏻👍🏻

✿ 黃咖哩雞 $72
✿ 蒜蓉包(四片) $32

✿ 燒魷魚🦑 $98
烤得香口,魷魚彈牙爽口,沾埋個醬汁,酸酸辣辣十分開胃。

✿ 泰式燒雞(半隻)🐔🐔 $88

泰誇張
地址: 西環德輔道西390A號地舖
電話:35682081
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
由門面到裝潢都充滿泰國氛圍 還有泰國兒時玩具由泰國人主理 主打多款泰式特色料理擺盤都格外花心思 而且價錢合理 質素不俗店員們都好親切 去開附近都可以trytrty~.▫泰式炸甜酸倉魚 $158店家新出品( Ꙭ)!貌相好有心思用炸條襯考炸過的倉魚 再淋上泰式甜酸醬 外脆內嫩 味道酸酸甜甜滋味十足 幾抵食.ᐟ‪‪.ᐟ.▫紅咖哩鴨胸蒜蓉包 $78 + $32好少可見到鴨胸配紅咖哩 擺盤同樣精美味道香濃帶鹹香不太辣 點蒜蓉包剛剛好還有洋葱菠蘿粒蕃茄仔等~.▫沙嗲串燒 $88豬牛雞各三串 烤得熟度剛好唔會太韌點沙嗲醬更香口惹味(ᯅ̈ ) .▫豬頸肉沙律 $92 豬頸肉質地香嫩 夾雜各種香料洋葱絲Sauce有啲似泰式青瓜沙律 帶點酸辣好開胃多數都係生菜包肉碎 今次直接包豬頸肉同樣地夾(՞•֊•՞)包肉的口感更滿足 同時可以解辣呢.▫香葉炒肉碎配白飯 $90肉碎帶香濃肉汁 夾雜些香葉味 味道唔會太鹹 配埋太陽蛋 岩晒撈飯( ˶ˊᵕˋ).▫泰式酸辣清湯 $68我幾鐘意這個湯品 酸酸辣辣好暖胃.ᐟ‪‪.ᐟ剛好可以解一解油膩 還有蝦.青口.菇作配搭.▫泰式奶茶 $28▫珍多冰 $28連飲品都好泰國feel
由門面到裝潢都充滿泰國氛圍 還有泰國兒時玩具
由泰國人主理 主打多款泰式特色料理
擺盤都格外花心思 而且價錢合理 質素不俗
店員們都好親切 去開附近都可以trytrty~

▫泰式炸甜酸倉魚 $158

▫紅咖哩鴨胸蒜蓉包 $78 + $32
紅咖哩鴨胸

好少可見到鴨胸配紅咖哩 擺盤同樣精美
味道香濃帶鹹香不太辣 點蒜蓉包剛剛好
還有洋葱菠蘿粒蕃茄仔等~
紅咖哩鴨胸

▫沙嗲串燒 $88
沙嗲串燒

豬牛雞各三串 烤得熟度剛好唔會太韌
點沙嗲醬更香口惹味(ᯅ̈ )
▫豬頸肉沙律 $92
豬頸肉沙律

豬頸肉質地香嫩 夾雜各種香料洋葱絲
Sauce有啲似泰式青瓜沙律 帶點酸辣好開胃
豬頸肉沙律

多數都係生菜包肉碎 今次直接包豬頸肉同樣地夾(՞•֊•՞)
包肉的口感更滿足 同時可以解辣呢
▫香葉炒肉碎配白飯 $90
香葉炒肉碎配白飯

肉碎帶香濃肉汁 夾雜些香葉味
味道唔會太鹹 配埋太陽蛋 岩晒撈飯( ˶ˊᵕˋ)
▫泰式酸辣清湯 $68

連飲品都好泰國feel 味道不俗不會太甜

▫椰汁糕 $58
▫千層糕 $68
椰汁糕

岩晒喜歡椰子的朋友( ˶'-'˶)
前者下層仲有西米.芋頭粒耶~
  • 泰式酸辣清湯
  • 沙嗲串燒
  • 豬頸肉沙律
HKU MTR附近新開的泰國菜,成為了不少街坊和HKU學生的飯堂。以深綠色為主調的新店裝修新潮雅致,連地板圖案也花盡心思。食物選擇多又高質。是次初試過後,已計劃下次再戰回味!- 炸蝦餅 Deep Fried Prawn Cake 4pcs $78- 燒牛肉沙律 Yum Nuea Beef Salad $92 - 泰式酸辣清湯 Poh Tak Spicy & Sour Clear Soup (Small) $68喜歡泰國菜的原因之一,就是前菜選擇非常多,而且酸酸辣辣後對味又開胃。炸蝦餅大大件又熱辣辣,卜卜脆的外表包裹著紮實的蝦肉,沾點泰式醬,簡單又美味。燒牛肉沙律少辣版清新爽口,燒牛肉畫龍點睛,份量都不少。泰式酸辣清湯比想像中更足料,塞滿大蝦、青口、魷魚和小元貝,酸辣比例完美,倆口子Order細Size就最適合不多,多人Share的話可以Order $128的大Size。泰式乾炒河 Stir-fried Flat Noodles $78可選擇豬、牛、雞、素配料,大師傅級數,穫氣足,用上闊河粉,滑溜又有口感,也不會太油膩,2人Share份量剛好。鹽燒魚 Salt Crusted Grill

炸蝦餅

鹽燒魚

鹽燒魚 Salt Crusted Grilled Fish $168
即叫即燒,但等待時間也不會太久。用上鰂魚,一上桌已看到魚皮已被整齊揭開,看到熱辣辣又雪白的魚肉實在垂涎三尺!淡淡的鹽鹹味已能帶出鰂魚的鮮甜味,魚骨不算多,魚肚的油香更是美味。不沾醬單吃已很對味,喜歡更重的泰味的話,可以沾點隨附的泰式酸辣汁。

千層糕

千層糕 Thai Style Pandan Coconut Layered Cake 6pcs $68
本來想Order芒果糯米飯作甜品,但店員推薦新鮮出爐的千層糕,一試究竟,果然很出色!不但層次分明,椰香味突出,口感軟糯又不過份Sticky,椰怪當然不錯過狂沾中間的椰漿呢!

泰式奶茶 Thai Milk Tea $28
鮮明的奶泡比例,賣相很吸睛。雖然Default是凍飲,但向店員查詢後,可以幫忙轉做熱飲,很貼心。獨特的泰茶味道很對味,比起連鎖店,這個口感更厚滑濃郁,鍊奶香和茶香兼備。

珍多冰 Jendo w/ Coconut Milk $28
比坊間的現盛珍多冰味道更有椰香和層次。不但有新鮮的椰子味,還有椰味的奶泡,喝得出與罐頭質素是完全不同Level,很驚喜小店對簡單飲品所花的心機和心思。
炸蝦餅
2023-01-13 35 瀏覽
勁抵食又好味嘅泰國菜,環境好chill,服務又非常好,食完一定會再去嘅餐廳😍😍燒魚餅,$78魚餅好大件,一份有成四件。佢嘅口感比較特別,有啲似鯪魚球嘅味,沾上酸甜汁,唔錯。豬頸肉沙律,$92呢個沙律用生菜包嘅形式上,同平時食嘅生菜包肉碎味道相似,不過用豬頸肉代替,一條條嘅豬頸肉勁惹味,啖啖肉,比平時嘅肉碎更有口感更滿足☺️酸辣湯明爐盲䱽魚,$178條魚好嫩好入味,個湯底勁好味,酸酸地勁開胃,我飲咗成碗湯先開始食魚☺️個爐會一直燒住,佢哋仲會額外比啲湯我哋驚佢會燒乾,非常窩心。辣椒膏炒青口,$98最鍾意食重口味嘅辣椒膏炒海鮮,店員推介今期青口比較靚,果然隻隻都好肥美,大大份先$98👍🏻師傅好好功力,每隻都炒到勁入味,因為太惹味,建議配碗白飯食☺️是日甜品,$58原本見餐牌有椰汁糕,不過店員好好,話嗰日有另外兩款糕,想唔想都試吓,結果每人都試到3款糕😍除咗椰汁糕,另外兩款都未試過,焦糖燉蛋配班蘭葉 同埋 椰汁紫薯糕,兩款都好特別。另外要介紹佢嘅珍多冰,勁好飲,唔係平時嘅椰奶,而係勁濃嘅椰奶冰,好香濃,下次去一定會再飲。另外一杯朱古力咖啡冰都好濃好飲。餐廳仲有唔少酒供應,仲有happy hour㗎

燒魚餅,$78

豬頸肉沙律,$92

酸辣湯明爐盲䱽魚,$178

辣椒膏炒青口,$98

是日甜品,$58

另外要介紹佢嘅珍多冰,勁好飲,唔係平時嘅椰奶,而係勁濃嘅椰奶冰,好香濃,下次去一定會再飲。另外一杯朱古力咖啡冰都好濃好飲。餐廳仲有唔少酒供應,仲有happy hour㗎,lunch都有set,滿足唔同需要嘅人☺️
第一次到訪來到,我個人覺得店員推介個冬蔭功湯都易入口,少少辣酸同甜combine 得幾好。不過呢度service 同氣氛我好鐘意,餐廳門口簡直令我一見鐘情。呢餐既dinner 我特別鐘意甜品千層糕,matching 係中間既椰子cream,其實唔太甜,個cream又唔漏。但因為老公唔太食得辣,所以佢既喜好就係甜酸味既煎魚,好開胃又有脆脆地既口感做combination. 所以喺度,我都會建意老公同其他唔太食得辣既訪客要先同店員講聲自己handle 到幾辣既程度會比較好。
2023-01-05 84 瀏覽
琴日去咗屋企附近新開嘅泰菜《泰誇張》🇹🇭真心正👍🏼門面裝修幾有心思,好似私竇咁望唔到裡面架😂所以我就去探索下呢個新地方。門一打開,會先經過佢哋嘅小酒吧區🥂跟住進入用餐地帶🍽️ 發覺裡面好有家嘅感覺,走少少懷舊泰國風,一邊播住泰文歌,地下用左我最Like嘅花碌碌地磚,好正💯🤩入座佢地會先serve一杯熱嘅香茅茶☕️杯茶濃度適中。香茅味唔太重又易入口,啱曬而家凍凍嘅天氣👍🏼話晒第一次嚟,我哋決定交由泰籍廚師發辦👩‍🍳佢先問我哋有冇對某啲食物敏感,或者想唔想食海鮮?怕唔怕食辣嘢之類…好貼心☺️最後由佢提議點左:炸蝦餅 $78豬頸肉沙律 $92椰青焗紅咖喱海鮮 $118烤薄餅 $32飛天炒雜菜 $68鹽燒鯽魚 $168泰奶茶 $28龍眼冰 $28全部食物上枱都好精緻,份量算適中,最緊要熱辣辣🔥我覺得味道都有少少遷就左香港人嘅口味😬最吸引我喺條燒魚🐟條魚燒到全熟,但裏面魚肉保持得好滑好香😋 另一個震撼係嗰杯熱嘅泰奶茶☕️入口茶味夠厚奶味香濃👍🏼同老闆傾開計,原來佢哋係經過多次測試再改良,而得出呢個效果💯今晚真係食得好開心😄由餐廳嘅裝修到出品,甚至連一杯好簡單嘅泰式奶茶,你都可以感受到廚師門同老闆都放咗好

炸蝦餅 $78
豬頸肉沙律 $92
椰青焗紅咖喱海鮮 $118
烤薄餅 $32
飛天炒雜菜 $68
鹽燒鯽魚 $168
泰奶茶 $28
龍眼冰 $28

今晚真係食得好開心😄由餐廳嘅裝修到出品,甚至連一杯好簡單嘅泰式奶茶,你都可以感受到廚師門同老闆都放咗好多心機落去👍🏼離開嘅時候,老闆仲俾咗一張VIP卡我🤩話之後幫襯有八五折㗎😂👍🏼

老闆….你放心💪🏼我一定有下次
2023-01-03
  • 泰式奶茶
  • 鹽烤鯽魚
朋友介紹這間泰國餐廳,香港大學站B1出口,行2分鐘便到,很方便,最重要味道真的好味,厨師原來也是泰國人,泰式奶茶好特別,有少少花香味道; 泰式珍多冰椰香味好香,餐廳裝修好有心思,會再去食
2022-12-31
1 分鐘 (堂食)
2022-12-31 75 瀏覽
最近香港大學附近聽講開咗間好好食嘅泰國嘢,今日一於來試吓先!餐廳位置都幾方便,香港大學站B1出口行2分鐘就到,一入到去,見到裝修好特別!非常有泰國嘅感覺!地下嘅磚好colorful,牆上面都掛咗好多特別泰式poster,真係好似去咗旅行咁,打卡啱晒😍🍴椰子雞湯-今日我哋冇叫傳統嘅冬陰功,反而試咗個椰子雞湯,點知勁有驚喜!完全係今餐mvp👍🏻👍🏻個湯底椰香味好重好香,雞肉非常嫩滑,仲加咗特製嘅泰式香料,味道少少酸甜,勁開胃😍😍🍴泰式小食拼盤-另一樣必叫之選,當然係小食拼盤啦!有春卷,蝦餅,魚餅,同紙包雞,樣樣都熱辣辣新鮮出爐,蝦餅同魚餅仲好Juicy, 正!👍🏻🍴泰式梅子醬烤爐魚-泰菜,又點可以冇烤魚呢?今餐我哋就叫咗個比較少詩嘅梅子醬烤魚,估唔到又幾好食!鱸魚肉質鮮嫩,又大條,配埋個酸酸甜甜嘅湯汁,絕對係另一款開胃之選😆🍴泰式燒雞-另一樣主菜我哋叫咗個燒雞,同樣非常高質,分量十足!雞皮燒得夠脆口,肉質同肉汁都保持到好鮮嫩,推介👍🏻🍴椰汁冰,泰式奶茶,香茅茶 - 除咗嘢食,我特別推介呢度嘅泰式飲品!飲過唔少Kan嘅椰汁冰,呢度嘅椰汁冰的確係我心目中嘅top 3!!! 啲椰汁係用新鮮椰子鮮

🍴椰汁冰,泰式奶茶,香茅茶 - 除咗嘢食,我特別推介呢度嘅泰式飲品!飲過唔少Kan嘅椰汁冰,呢度嘅椰汁冰的確係我心目中嘅top 3!!! 啲椰汁係用新鮮椰子鮮榨而成,再打到有泡,完全冇人造嘅味道,新鮮又好飲!泰式奶茶同香茅茶都好特別,唔會太甜,而且飲到個茶香,冇得輸👍🏻👍🏻👍🏻

最後食埋個甜品椰汁糕,正常發揮。總括嚟講,呢間新餐廳無論裝修同食物質素都非常好,絕對值得大家試試!
2022-12-30 54 瀏覽
嚟到香港大學站,地鐵站b1出口一出轉彎就會見到呢度有間泰菜! (發覺OPENRICE map 係錯的,跟佢行 反而行左冤枉路)第一次食 覺得呢度既小菜同價錢都ok 算係幾抵食了!環境方面都舒服😌位置目測都有十幾張枱的!食物方面,包括:> 燒豬頸肉 $88超級大份,燒得好香!>椰汁雞湯~ 細 $65平時出面應該唔只呢個價🤭 入面既雞好滑,仲會有菇食!>椰青焗紅咖哩海鮮 $118賣相好靚,配埋蒜蓉包食好正!入面收埋左好多海鮮,有青口 蝦🦐 魷魚🦑等>蒜蓉包(四片〕$32> 上蓋芒果沙律🥗炸魚(盲鰽) $168非常推薦呢個炸魚!勁好食!炸得好香,無乜骨, 再配埋酸酸甜甜芒果!勁想再食>蝦醬炒飯 $88份量多,炒得好香,食完都唔會肚餓🤤>珍多冰 $28椰香味非常濃郁😽>泰式奶茶 $28Hot 🤤 甜度合適泰誇張 (香港大學站)德輔道西390A號地舖
食物方面,包括:
> 燒豬頸肉 $88
超級大份,燒得好香!

>椰汁雞湯~ 細 $65
平時出面應該唔只呢個價🤭 入面既雞好滑,仲會有菇食!

>椰青焗紅咖哩海鮮 $118
賣相好靚,配埋蒜蓉包食好正!
入面收埋左好多海鮮,有青口 蝦🦐 魷魚🦑等
>蒜蓉包(四片〕$32

> 上蓋芒果沙律🥗炸魚(盲鰽) $168

>蝦醬炒飯 $88
份量多,炒得好香,食完都唔會肚餓🤤

>珍多冰 $28
椰香味非常濃郁😽

>泰式奶茶 $28
Hot 🤤 甜度合適

泰誇張 (香港大學站)
德輔道西390A號地舖
2022-12-21 96 瀏覽
🍽 冬蔭公湯+ 泰式拼盤+ 泰式生菜包+ 酸辣雜菜炒粉絲+ 蒜蓉包+ 紅咖哩鴨胸 + 烤魚+珍多冰+泰奶🥘 冬蔭公湯 $68暖笠笠,呢個天時飲啱曬~佢哋冬陰公湯好出色,酸酸辣辣,好開胃!🥗 泰式拼盤 $128有春捲、蝦餅等數款小食,春捲外皮好脆,裏面餡料豐富。同佢哋比嘅甜辣醬一齊食風味更足!🥬 泰式生菜包 $88肉碎裡面撈埋咗檸檬葉等香料,口感層次豐富🍜 酸辣雜菜炒粉絲 $78酸酸甜甜,好惹味🥪 蒜蓉包 $32係海鮮蒜蓉包,同紅咖哩一齊食好正!🦆 紅咖哩鴨胸 $78🐟 烤魚(烏頭)$168覺得好抵食,烤魚好大條,魚肉滑捋捋,食到停唔到🤣🥥 珍多冰 $28椰香味濃郁~🥤泰式奶茶 $28嗌咗熱嘅,甜度啱啱好!同我係泰國飲嘅冇分別🤣🍮西米糕甜甜地好好味另外入到去一坐低,店主仲會比一杯熱熱地嘅泰式香茅茶🥰💰$696

🥘 冬蔭公湯 $68

🥗 泰式拼盤 $128

🥬 泰式生菜包 $88
肉碎裡面撈埋咗檸檬葉等香料,口感層次豐富

🍜 酸辣雜菜炒粉絲 $78
酸酸甜甜,好惹味

🥪 蒜蓉包 $32
係海鮮蒜蓉包,同紅咖哩一齊食好正!

🦆 紅咖哩鴨胸 $78

🐟 烤魚(烏頭)$168
覺得好抵食,烤魚好大條,魚肉滑捋捋,食到停唔到🤣

🥥 珍多冰 $28
椰香味濃郁~

🥤泰式奶茶 $28
嗌咗熱嘅,甜度啱啱好!同我係泰國飲嘅冇分別🤣

🍮西米糕
甜甜地好好味

另外入到去一坐低,店主仲會比一杯熱熱地嘅泰式香茅茶🥰

💰$696
2022-12-01 186 瀏覽
講起香港人最鍾意嘅東南亞菜系,一定非泰國菜莫屬🇹🇭 我自己都好鍾意食泰菜,貪佢夠惹味又多選擇😛 最近喺西環見到呢間新開張,裝修得好有熱帶風情嘅泰國餐廳 🌴Thai Zab Verr 泰誇張🌴 就同朋友去試吓究竟有無好味得咁誇張啦😆🌃 環境 (4/5)Thai Zab Verr 喺香港大學地鐵站B1出口附近,好方便👍🏻 餐廳非常易認,湖水綠色門口擺放住一張吧枱,頭頂有東南亞風藤織吊燈,配搭大大棵大葉盆栽🪴同民族圖案嘅地磚,好別樹一幟🤩 餐廳裏面掛住唔同嘅泰文poster,加上民族圖案嘅地磚設計,色彩繽紛得黎好有熱帶風情🌺 餐廳鋪面唔算大,如果坐滿都應該幾墟冚😆😋 食物 (4.5/5)🍤 泰式蝦餅 $78🥥 椰子雞湯(小)$65🥬 生菜包(豬肉)$88🐟 泰式酸辣湯明爐魚(盲鰽)$178🥭 芒果糯米飯 $78🧋 泰式奶茶 $28🍹 珍多冰 $28餐廳由泰國人主理,不過啲泰國店員全部都識講廣東話㗎🤩 前菜方面我哋嗌咗我至愛嘅泰式蝦餅同椰子雞湯❣️泰式蝦餅超大舊🍤 蝦餅炸得啱啱好,咬落好彈牙,點埋泰式辣醬食真係好滋味😛 椰子雞湯非常濃郁🥥 夠酸甜夠開胃,而且超足料比勁多湯料我哋😚 兩個人嗌細碗就

🌃 環境 (4/5)

😋 食物 (4.5/5)
🍤 泰式蝦餅 $78
🧋 泰式奶茶 $28
🍹 珍多冰 $28

泰式蝦餅

椰子雞湯(小)

泰式蝦餅超大舊🍤 蝦餅炸得啱啱好,咬落好彈牙,點埋泰式辣醬食真係好滋味😛 椰子雞湯非常濃郁🥥 夠酸甜夠開胃,而且超足料比勁多湯料我哋😚 兩個人嗌細碗就夠啦~ 絕對夠飲😋

生菜包

豬肉生菜包好香口🥬 店員事前會問定我哋食唔食得辣,會就返我哋嘅接受程度,非常貼心❤️ 豬肉碎炒得夠乾身,而且食得出落咗好多唔同嘅香料調味🌿 無辣不歡嘅我覺得如果再辣啲會更惹味🌶️

泰式酸辣湯明爐魚

另一道主菜係泰式酸辣湯明爐魚🐟 有三種魚可以揀,我哋就揀咗盲鰽😋 大大條魚真係見到都開心🥰 店員教落等個湯滾起,淋啲湯汁上去先食,話咁樣先最鮮味❤️ 盲鰽肉質紮實,魚味比較淡,配埋濃郁嘅泰式酸辣湯啱啱好😚 成煲湯超惹味,餸飯一流🍚👍🏻

芒果糯米飯
雖然已經飽到上心口,但甜品係用第二個胃的🤰🏻芒果糯米飯份量十足,白糯米同黑糯米各一舊,仲有差唔多成粒芒果🥭 糯米飯香甜煙韌,面頭淋上椰汁,食完真係肥幾磅🤣

餐廳好好,見我哋食得咁開心送咗啲泰式甜品比我哋試吓,千層糕同椰汁糕都好好味,肥幾磅都抵啊😆😆

呢度啲泰式特飲都好大杯好抵飲🤩🤩 仲有平時比較少見嘅珍多冰,好濃椰香味,值得一試🥥 朋友嘅泰茶都好唔錯❣️

💰 價錢 (5/5)
Average price $250-270/pp (dinner)
今次我哋太貪心叫到成枱都係嘢,最後食唔曬打包,咁樣每人都唔洗$300🥹 性價比真係超超超高❤️‍🔥 而且餐廳食物出品有誠意,好食又抵食嘅餐廳值得支持👍🏻👍🏻

泰式蝦餅
椰子雞湯(小)
生菜包
泰式酸辣湯明爐魚
芒果糯米飯
  • 椰子雞湯
2022-11-19 198 瀏覽
兩公婆一向喜歡泰菜,這家新開張了一段時間,總是關著門看不見店內,今個weekend決定試試午餐。這裏出奇地沒有泰式湯粉麵,但菜式選擇頗地道:泰式燒雞、酸辣海鮮清湯、馬沙文咖哩等均較少在一般泰菜館遇到。用QR code 點菜,飲品少甜、菜式少辣可自己慢慢揀。我們點了泰式炒飯、酸辣雜菜炒粉絲、酸辣海鮮清湯和飲品。除了炒飯不夠乾身,其餘食物味道均不錯。湯夠足料,炒粉絲有很多菜,十分惹味。可惜的是周末沒有set lunch,所以今天是正價晚市價錢。環境舒適,播著泰國音樂,看得出店主用心打造東南亞感覺。下次要再來認真試試晚餐了!P.S. 泰式奶茶和青檸梳打都用心裝飾。梳打糖漿另上,多少隨心,處處是心思

。湯夠足料,炒粉絲有很多菜,十分惹味
環境舒適,播著泰國音樂
,看得出店主用心打造東南亞感覺。下次要再來認真試試晚餐了!

2022-11-19
2022-10-23 240 瀏覽
公司附近新開的泰國餐廳,門面裝修都唔錯喎,決定入去試吓,裝修都幾靚。午市套餐,有五款選擇, $68,每星期唔同。有餐湯或沙律,餐湯係雞肉冬陰功好味,好少冬陰功入邊有雞肉,味道唔錯。沙律係䄂子沙律,每星期唔同,有時係木瓜沙律。我叫咗蝦醬炒飯,好大碟,材料十足,有泰式臘腸,肉鬆,蝦米仔,有鑊氣,地道泰菜味道。仲包飲品,飲品選擇都好多,我揀咗揀咗香茅茶,唔會太甜,味道剛好。比同區的泰國餐廳價錢抵食,幾後又多個選擇😋

午市套餐,有五款選擇, $68,每星期唔同。

沙律係䄂子沙律,每星期唔同,有時係木瓜沙律。

比同區的泰國餐廳價錢抵食,幾後又多個選擇😋
2022-10-13
2022-10-02 282 瀏覽
都唔知係咪自己要求高,定係間餐廳實在太差,見佢應該係新開張所以去試吓,冇食過咁樣嘅泰國餐 叫咗個冬陰功,青咖喱牛肉,唔知泰式薄餅定係印度薄餅 仲有個濕炒雞肉河 冬陰功係最正常果樣 青咖喱牛肉,好似青咖喱湯咁,薄餅完全掛唔到青咖喱嘅味 個濕炒雞肉河先最離譜,唔講完全唔知係泰式 以為求其港式茶餐廳,港式茶餐廳都炒得好過佢,冇味道,淡茂茂嘅芡汁,完全冇泰國嘅味道裝修都還可以正正常常,好似懷舊風,但係啲冷氣完全唔夠出晒汗,女士已經唔怕熱都食到出汗第一次去食 亦都係最後一次去食
冬陰功係最正常果樣
青咖喱牛肉,好似青咖喱湯咁,薄餅完全掛唔到青咖喱嘅味
第一次去食 亦都係最後一次去食
2022-10-02