2024-07-04 19 瀏覽
呢間位於太子花墟附近嘅泰國菜餐廳🇹🇭,係由經驗豐富嘅泰國主廚主理,嘢食質素有保證🧑🏻‍🍳。餐廳環境闊落,餐廳裏面嘅感覺開揚,夜晚嚟到都幾有人氣🔥!.🦑汁燒魷魚筒($168)燒得夠香口,加上魷魚口感彈牙爽口,好味。.🍢串燒拼盤(半打, $128)我哋揀咗雞、牛、豬各2串。沙嗲醬有粒粒花生,配埋串燒,感覺好香。.🍚原個菠蘿炒飯($138)有驚喜!裏面有好多唔同嘅配料,果仁、肉鬆,海鮮等等,味道好開胃。而且用成個菠蘿咁上,好吸引。.🥗馬拉盞炒雜菜($88)馬拉盞味夠鮮香,濃郁嘅味道好好食,炒菜夠火候,夠晒惹味。.🍍原個菠蘿沙冰 (半價, $28)半價真心抵!用成個菠蘿裝住,裏面份量好多,而且係用菠蘿肉打成,味道自然清爽。又有馬蹄爽爆爆珠,感覺更加爽口。.🍉原個西瓜沙冰(半價, $28)感受到原粒西瓜嘅清爽甜香,同樣係味道好清新。面頭仲有涼粉粒粒,口感更加豐富。
🦑汁燒魷魚筒($168)
燒得夠香口,加上魷魚口感彈牙爽口,好味。

🍢串燒拼盤(半打, $128)

🍚原個菠蘿炒飯($138)

🥗馬拉盞炒雜菜($88)
馬拉盞味夠鮮香,濃郁嘅味道好好食,炒菜夠火候,夠晒惹味。

🍍原個菠蘿沙冰 (半價, $28)
🍉原個西瓜沙冰(半價, $28)
2024-06-30
2024-07-02 25 瀏覽
近排香港日日都熱辣辣,唔知有冇人好似小編咁食乜都冇乜胃口。🥵🥵🥵如果係嘅話小編推薦你哋試吓呢間喺太子嘅泰國菜 @thai.gather.hk 。泰國菜不嬲都酸辣開胃,而且呢度嘅飲品亦都非常冰涼消暑。❄️❄️❄️呢間泰國菜係新開無耐,所以入面嘅裝修都幾新淨,環境闊落光猛,座位之間亦都唔算好近,坐得都幾舒服。但睇佢IG 介紹話總廚係有超過20年經驗泰國人,而且喺曼谷五星級酒店做過。係咪咁正,就一試究竟~➡️原個菠蘿沙冰$78➡️椰青$48入嚟嘅時候一定要望吓牆上面嘅黑板仔,睇吓有冇啲特價飲品。有時候啲沙冰可能會做半價,非常之抵。🫢例如我哋去嗰日就係蜜瓜同士多啤梨沙冰,只係28蚊。唔好話餐廳,出面嘅飲品店都未必做到。😨不過小編本身對呢兩樣水果冇乜興趣,所以叫咗另外兩樣。原個菠蘿沙冰真係非常適合打卡,原個菠蘿裝住沙冰。而且佢嘅菠蘿都新新淨淨,唔似係啲環保菠蘿。🤣🤣🤣沙冰菠蘿嘅味道唔算好突出,係一種自然嘅水果味,味道唔算太甜,係清爽型嘅沙冰。❄️❄️椰青就唔使多講,小編去食泰國菜基本都會叫。今次開到嘅非常清甜,一樣係消暑聖品。🥹味道:7.7/10味道:8/10➡️椰子雞湯(小)$128個人涼返啲就開始食嘢,首先

➡️原個菠蘿沙冰$78
➡️椰青$48

味道:7.7/10
味道:8/10

➡️椰子雞湯(小)$128

個人涼返啲就開始食嘢,首先係呢個椰子雞湯,會用酒精燈熱住,保證夠晒熱。👍🏻呢個湯非常足科,好多雞肉同菇,酸甜嘅味道比較重,好開胃。但椰香味唔算好突出,只有微微椰子同香茅味,算不過不失。🤔

味道:7.3/10

➡️串燒拼盤(半打)$128

小編都幾鍾意佢嘅串燒拼盤,平時半打只可以揀兩款,呢個就豬牛雞都齊晒。而且燒得幾香口,肉質唔會乾同老,連豬肉同牛肉都唔會太難咬,呢點真係抵讚。😎👍🏻佢嘅沙嗲醬幾香,幾惹味,不過份量少咗啲,唔夠點,唔知可唔可以refill呢。🤣

味道:8.2/10

➡️咖哩老虎蝦$288

呢個係小編今日嘅主菜,咖喱同虎蝦嘅份量都唔少。虎蝦經過酥炸,個殼已經變到脆卜卜,再放入咖喱到煮。咖喱嘅味道入晒落個虎蝦到,肉質實淨,而且開咗半,非常易食。😌同時間虎蝦嘅蝦膏亦都融入咗落咖哩到,咖哩食落去除咗有咖喱同椰香,仲有蝦味同蝦膏沙沙地嗰種質感。咖哩同老虎蝦融合得非常之好。😋🤤

小編推薦各位要叫蒜蓉包,攞嚟點呢個咖哩,真係一流。

味道:8.5/10

➡️飛天通菜$78

相信鍾意泰國菜嘅朋友,呢個唔使多講。😎小編每次都會叫呢個炒菜,鹹鹹香香,少少嘅辣味,真係好鬼惹味。😉

味道:8/10

整體小編都幾鍾意呢間嘅泰國菜,價錢中中等等,但食物質素都唔錯。而且飲品幾有特色。其實小編本身想試埋甜品,可惜真係太飽,唯有下次再試~🤣🤣🤣

環境:8/10
服務:7.6/10
抵食:7.8/10

泰聚 (太子)
太子花園街239號嘉慶苑地下B號舖

#hkig #hkfoodie #hkfood #hkeat #香港美食 #食評 #香港食評 #香港生活 #小紅書 #香港必食 #旺角 #旺角美食 #太子 #太子美食 #泰國菜 #泰國 #沙冰 #串燒 #咖哩 #椰青 #消暑 #mongkok #mk #mkfood #thailand #thai #thaifood #curry #barbecue #泰聚
2024-06-26 91 瀏覽
今日同🐧🐧 buddy 黎到太子,試下依間新開無耐嘅泰國菜😋 裡面裝修充滿泰式風情😍 獨特嘅裝橫加上韻味十足嘅泰式背景音樂,真係勁有氣氛👍 今次㨂咗佢哋超豐富嘅下午茶tea set😍 包括有小食拼盤、柚子沙律、芒果糯米飯以及飲品兩杯😋 用鳥籠和滕籃托盤送上,感覺美觀風味十足🤤 小食拼盤含有多款炸物🥰 全部新鮮炸起✅ 上枱時油香四溢,食落外酥內嫩,非常惹味可口😋 尤其欣賞炸蝦餅,口感彈牙富嚼感,沾上經典嘅泰式酸辣醬食,超正❤️ 柚子沙律超級大盤,柚子好新鮮超級爽口,酸酸甜甜好開胃🤤 加上特調嘅辣汁,令沙律滋味更豐盈🫶 連沙律還附上數隻肥美可口嘅大蝦😍 好有誠意😚 芒果糯米飯其中一球,染上碟豆花嘅迷人藍色,好靚好吸引❤️ 食落軟糯又煙韌😋 加上椰香滿滿嘅椰子汁,甜美無比🌟 飲品㨂咗必飲嘅泰式奶茶和紅豆冰😍 泰奶甜美滿分❤️ 每一啖都充滿泰茶嘅香和鮮奶嘅滑😋 紅豆冰屬水準之作👍 紅豆與椰汁嘅比例恰到好處😚 好出色😘

下午茶
📍太子地鐵站附近有間新開泰菜 環境光猛乾淨 用竹燈籠作裝飾幾吸引到我目光👀 原來餐廳仲可以包場開party👍🏻🌀 小食拼盤小食拼盤份量好多 足夠4️⃣個人share! 有蝦餅/ 泰式春捲/ 泰式魚餅/ 雞棗/炸雞翼! 🙋🏻‍♀️ 款款都炸得香脆惹味 特別鍾意蝦餅煙韌夠彈牙 蝦味濃郁~🌀 泰式肉碎生菜包生菜🥬相當新鮮爽脆 用胡椒調味嘅豬肉碎 加入紫洋蔥🧅/ 金不換/ 辣椒等配料炒香👩🏻‍🍳 相當惹味 對我嚟講有啲辣 不過鍾意食辣嘅朋友就啱曬! 🌀 泰式咖哩雞可選豬/牛/雞 青咖哩帶點微辣 因為椰香十足 咖哩辣度不會嗆口💟 反而相當順口 加入大件嫩滑雞塊 同茄子/ 豆角等配料 配飯同配油酥餅都一流! 🌀 三色香芒糯米飯甜品點可以少得芒果糯米飯🙈 賣相吸引 糯米飯分别用上椰汁/ 班蘭/ 蝶豆花製成 口感煙韌軟糯😻 配上新鮮芒果同芝麻花生碎 喜歡🌀 蜜瓜沙冰 & 香芒沙冰📣 見到人哋叫沙冰好吸引 忍唔住叫埋一份😂 兩款水果味都超濃 足料! 蜜瓜沙冰好香甜 仲食到果肉😻
📍

🌀 小食拼盤

🌀 泰式肉碎生菜包

🌀 泰式咖哩雞

🌀 三色香芒糯米飯

🌀 蜜瓜沙冰 & 香芒沙冰

• 小食拼盤
太子人氣新泰國餐廳—泰聚,繁忙時段人頭湧湧,非常熱鬧!餐廳環境企理闊落,空間感十足,令人坐得幾舒服自在~ 食物方面,推介原個菠蘿炒飯,炒飯炒得金黃乾身,而且相當足料,例如魷魚、蝦、青口,再配上腰果、肉鬆,提子乾等配料,令口感層次更突出,甜甜地非常開胃🥢 另外推介,泰式香燒雞,半隻雞份量已經相當大,雞肉醃製得香滑入味,屬於幾特別既一道泰國菜~ 總括而言,餐廳整體水平都算水準之上,值得推介,可以約埋三五知己到訪😋

2024-06-23 39 瀏覽
呢間係太子新開嘅泰國餐廳環境好好,而且有好多唔同種類嘅泰國菜可以選擇。打開餐牌,見到啲菜式好吸引。今次點咗香煎蠔仔餅、柚子大蝦沙律、馬拉盞炒通菜、煎餅同埋三色香芒糯米飯。呢個三色香芒糯米飯望落去好靚,非常colorful,採用咗鮮甜嘅芒果,食落去每一啖都又甜又軟,配埋淋上椰汁嘅糯米飯,超好食。另外仲點左香煎蠔仔餅,新鮮既蠔仔同蛋混合得非常好,加入左香料之後煎香,非常惹味。柚子大蝦沙律食落去幾fresh。有鑊氣馬拉盞炒通菜。新鮮既椰青好正啊。
打開餐牌,見到啲菜式好吸引。

柚子大蝦沙律食落去幾fresh。
有鑊氣馬拉盞炒通菜。
新鮮既椰青好正啊。
2024-06-21 47 瀏覽
岩岩同屋企人去左花墟買花,順便食埋晚飯先返屋企,發現呢間新開泰國菜餐廳,估吾到質素吾錯,宜家屋企人話坐得幾舒服,食完已經話下次再黎encore😂小食拼盤 $148小食拼盤都幾多款式,有春卷、蝦餅、炸單骨雞翼、雞棗、魚餅,配泰式甜酸醬。個人覺得炸單骨雞翼最好食,炸得夠脆口,吾油膩,而且幾入味,其他就正常發揮。泰式鹽燒盲曹魚 $208呢條盲曹魚既火喉控制得岩岩好,有水準,魚肉夠嫩滑,入面有泰式香料,令魚肉入味,另外吾算多骨。泰式蝦醬炒飯 $98蝦醬炒飯有臘腸同肉鬆,炒飯有蝦醬香味但吾會好咸。泰式甜品拼盤 8件 $78甜品拼盤貌相吾錯,有班蘭千層糕、芒果大菜糕、椰汁糕等等,樣樣都好岩食!有選擇困難症既朋友揀呢款就岩晒啦!三色冰 $383種顏色令飲品好colourful,味道不錯。芒果沙冰 $58貌相吸引而且好大杯,2個人share都得!芒果肉爆棚,仲有少少涼粉粒作裝飾。吾知系咪新開既關係,平日夜晚吾系太多人,所以坐得幾舒服。

小食拼盤 $148

泰式鹽燒盲曹魚 $208

泰式蝦醬炒飯 $98
蝦醬炒飯有臘腸同肉鬆,炒飯有蝦醬香味但吾會好咸。

泰式甜品拼盤 8件 $78

三色冰 $38
3種顏色令飲品好colourful,味道不錯。

芒果沙冰 $58

吾知系咪新開既關係,平日夜晚吾系太多人,所以坐得幾舒服。

2024-06-20 43 瀏覽
-📍泰聚 (太子)地址:太子花園街239號嘉慶苑地下B號舖📞: 36116091呢日去咗位於太子新開既泰國菜 入到去空間寬敞寧靜 最岩同朋友坐底傾下計 而且位置方便 搭地鐵🚇A出口行4分鐘就到 💎柚子大蝦🍤沙律🥗 💎 前菜係柚子同蝦都好新鮮感覺好fresh好清新醒胃💎飛天通菜(馬拉盞) 💎 馬拉盞醬汁配通菜幾時都係perfect match😁通菜新鮮入味👍🏻💎蠔仔🦪煎蛋🍳💎蠔仔🦪好新鮮配合嫩滑煎蛋🍳唔錯👍🏻💎三色芒果🥭糯米飯💎芒果🥭好香甜配椰奶好正 糯米飯軟綿綿好好食👍🏻
📍泰聚 (太子)
地址:太子花園街239號嘉慶苑地下B號舖

蠔仔🦪好新鮮配合嫩滑煎蛋🍳唔錯👍🏻

💎三色芒果🥭糯米飯💎
芒果🥭好香甜配椰奶好正 糯米飯軟綿綿好好食👍🏻

2024-06-19 39 瀏覽
店內環境好靚好闊落 坐得舒舒服服嘆泰菜質素性價比都唔錯呢!串燒拼盤 (半打) $128揀咗豬、牛、雞肉各兩串 每款都試晒特別喜歡雞肉係香茅咖喱味 加上沙嗲醬 簡直係絕配泰式鹽燒盲曹魚 $208好大一條盲曹好厚肉魚肉完全唔腥 非常鮮香又嫩滑配泰式酸辣醬汁好開胃泰式炒椰菜苗 $98炒得好爽脆 帶點微微辣 蒜蓉香味較突出泰式乾炒牛河 $108牛河好大碟 炒得好夠鑊氣夠乾身味道比較偏淡 喜歡重口味一些可以加點辣椒醬三色香芒糯米飯 $68糯米飯分別係班蘭、椰汁、蝶豆花 三種口味灑上一點花生芝麻更加香口芒果肉好甜啊!推!
店內環境好靚好闊落
坐得舒舒服服嘆泰菜
質素性價比都唔錯呢!

串燒拼盤 (半打) $128
揀咗豬、牛、雞肉各兩串 每款都試晒
特別喜歡雞肉係香茅咖喱味

泰式乾炒牛河 $108
牛河好大碟 炒得好夠鑊氣夠乾身
味道比較偏淡 喜歡重口味一些可以加點辣椒醬

三色香芒糯米飯 $68
糯米飯分別係班蘭、椰汁、蝶豆花 三種口味
灑上一點花生芝麻更加香口
芒果肉好甜啊!推!
2024-06-15 52 瀏覽
太太同小編講最近係太子新開左一間叫「泰聚」嘅泰國菜,大家識點做啦😏 咁就緊係要搵日同太太去試一試新嘢啦😬泰式生蝦 $138小編相信生蝦絕對係食泰國菜必叫嘅嘢食之一😬今次亦都唔例外,生蝦肉質鮮甜而且夠哂彈牙👍串燒拼盤(半打 豬牛雞各二) $1283款嘅串燒都可以試哂,認真滿足,燒得相當之香口惹味,真係想不停咁繼續食😋泰式燒老虎蝦 $148呢個燒老虎蝦真係不得了!蝦肉十分之彈牙😊而且夠哂大隻👍咖哩軟殼蟹大包 軟殼蟹份量非常之多,炸得好香脆,再配上咖哩一齊食,又係另一個層次😬三色香芒糯米飯 $68芒果糯米飯亦係泰國菜飯後必點嘅甜品🤤今次同平時嘅芒果糯米飯好不一樣,係用上三種顏色三種味道嘅糯米飯配合而成,淨係賣相都已經冇得輸!椰汁濃郁而且夠哂煙韌 正👍原個蜜瓜沙冰 $78賣相又係冇得輸!飲落仲相當清新😋好足料呀😬芒果沙冰 $58濃濃嘅芒果味 加上沙冰🍧認真透心涼☺️夏天飲真係一流😬

泰式生蝦 $138

原個蜜瓜沙冰 $78

賣相又係冇得輸!飲落仲相當清新😋好足料呀😬

芒果沙冰 $58

濃濃嘅芒果味 加上沙冰🍧認真透心涼☺️夏天飲真係一流😬
🇹🇭泰國菜餐廳「泰聚」於太子新開張,已經深受附近街坊棒場🌟 室内空間感足又舒適,食物有質素,每日午餐/下午茶時段人均約Hk$48-$78,價錢公道有良心🔥今次在週未下午茶時段2:30-530pm,點咗幾款菜式~🍍菠蘿炒飯(Hk$58): 炒飯配有海鮮、肉鬆、青瓜、花生、提子干等,夠足料美味,下午茶價實在「泰抵食」👭2人前下午茶套餐(Hk$238) 包泰式小食拼盤+柚子沙律+芒果糯米飯+2杯飲品:居然有打卡下午茶當然要試試!!😳 🦐小食拼盤:有齊魚餅、蝦餅、春卷、雞翼,炸物全部香口彈牙,配埋泰式甜酸醬,超讚超惹味🥗柚子沙律:清新開胃🍧芒果糯米飯:有2款煙韌糯米,椰汁味香配上芒果,份量十足🍹 龍眼冰:每一口都感受到龍眼的天然甜味,清爽止渴🥛 椰汁冰:椰漿味道香濃,口感細滑透心涼🍸Ocean Of Love(特飲) : 依杯mocktail特飲青檸味夠清新,打卡又吸睛😍(All subject to 10% service charge)📍泰聚太子花園街239號嘉慶苑地下B號舖(港鐵太子站 A 出口, 步行約4分鐘)

今次在週未下午茶時段2:30-530pm,點咗幾款菜式~

🥗柚子沙律:清新開胃

🍧芒果糯米飯:有2款煙韌糯米,椰汁味香配上芒果,份量十足

🍹 龍眼冰:每一口都感受到龍眼的天然甜味,清爽止渴

🥛 椰汁冰:椰漿味道香濃,口感細滑透心涼

📍泰聚
太子花園街239號嘉慶苑地下B號舖
(港鐵太子站 A 出口, 步行約4分鐘)
  • 菠蘿炒飯
  • 2人前下午茶套餐
1K
2024-06-09 58 瀏覽
相約愛吃泰菜的好友相聚,這次她帶我去試試新餐廳。泰式燒豬頸肉 ($118)吃泰國菜都幾乎離不開點豬頸肉!爽彈焦香且帶點脂香,再配上泰式酸辣蘸汁,微辛惹味。泰式燒羊架 ($198)入口鬆軟,口感juicy,肉味香濃而不羶。原個菠蘿炒飯 ($138)炒飯金黃亁身,配料豐富,有腰果、肉鬆、魷魚、蝦、青口、提子乾、菠蘿,口感豐富。三色香芒糯米飯 ($68)來到吃泰菜,當然要以芒果糯米飯作結!賣相吸引,芒果香甜無渣,糯米飯是溫的且軟綿煙韌,吃起來有咀嚼感,配搭濃醇香甜的椰奶,十分滋味。三色冰 ($38)珍多色彩繽紛,咬落煙韌彈牙,椰漿香甜,充滿椰香,清爽透心涼。
相約愛吃泰菜的好友相聚,這次她帶我去試試新餐廳。
泰式燒豬頸肉 ($118)
吃泰國菜都幾乎離不開點豬頸肉!
爽彈焦香且帶點脂香,再配上泰式酸辣蘸汁,微辛惹味。
泰式燒羊架 ($198)
入口鬆軟,口感juicy,肉味香濃而不羶。
原個菠蘿炒飯 ($138)
三色香芒糯米飯 ($68)
來到吃泰菜,當然要以芒果糯米飯作結!
三色冰 ($38)
2024-06-09 81 瀏覽
📍太子新開嘅泰國餐廳,A出口行大約3至4分鐘就到,環境闊落同埋好新淨,餐廳見到仲有2/4/6人套餐可以揀。試咗招牌之一嘅咖喱軟殼蟹大包,一上枱店員會幫我哋剪開個農夫包方便夾嚟食,軟殼蟹同農夫包索晒咖喱汁勁惹味!入邊仲會有啲三色椒,食落冇咁漏。另外嗌咗半打串燒($128),豬牛雞入邊豬肉最爽口同埋多汁!最正係隔離碟沙嗲汁入邊仲有粒粒花生碎。最驚喜係泰式青口($148),可以揀胡椒/咖喱/香辣,我哋揀咗香辣小辣,青口肥美啖啖肉,如果加埋薄餅點啲醬嚟食仲正。菠蘿沙冰($78)同芒果沙冰($58)兩款打卡都一流,面頭仲會有啲馬蹄爆爆珠咬啦。泰式甜品拼盤($78)整得會比出邊舖頭爽口啲,面頭加咗桂花或者水果,味道都幾清新。

入邊仲會有啲三色椒,食落冇咁漏。