2020-03-02 72 瀏覽
有人話黃店餐廳通常係呃飯食,食物質素低,我諗呢間泰菜絕對可以證明呢句說話係錯!鋪頭裝修呢度同一般黃店差唔多,坐位稱唔上闊落,但係我可以接受。我同愛人都係叫番d例牌菜—菠蘿炒飯,海南雞同串燒。份量大到得人驚,個菠蘿炒飯有足足一個菠蘿咁大,味道非常唔錯,飯濕度岩岩好,粒粒鮮明,又唔會太乾身,用料都好足,又青口又蝦。海南雞肉身嫰滑,唔會太肥,d雞多到差d食唔哂咁濟。串燒就水準之作啦,沙爹香,無燒到柴哂。佢呢度好攪笑,有得揀墨魚丸燒,幾得意。整體黎講,真係五隻字形容:好食夾大件!唔提政治因素,呢間係一間高質泰菜。

我同愛人都係叫番d例牌菜—菠蘿炒飯,海南雞同串燒。

海南雞肉身嫰滑,唔會太肥,d雞多到差d食唔哂咁濟。

2020-02-21 75 瀏覽
餐廳晚市坐滿人,一看就知道是好吃的餐廳,我跟朋友住附近,很懷念泰國的味道。檸檬香茅茶外面很冷,一誰餐廳就點了杯熱飲,酸甜開胃,香茅有股清香味,吃完飯喝可以解膩,一杯份量多,由飯前喝到飯後。沙嗲串燒我跟朋友都很喜歡雞腎,爽脆又不會很韌。醬汁的沙嗲味比較突出,花生味不是很重,一點點辣度,點串燒來吃一流,味道更濃郁。豬跟雞都不錯,肉很嫰又有一點點肉汁。泰皇閣招牌炒飯賣相一流,飯量也非常多,蛋裡面是蕃茄炒飯,加了三色豆,還有海鮮,用料很足,好味。

沙嗲串燒
豬跟雞都不錯,肉很嫰又有一點點肉汁。

2020-02-16 1576 瀏覽
今日陪個朋友來到九龍城買些泰國的食材,入夜後順路找間泰國餐廳食晚飯,今日搵了間「泰皇閣」,我們好快入座。服務員都好有效率奉上餐牌給我們,食物選擇都很多,點菜後,食物都好快地逐一奉上,先飲本店的特色飲品先.......熱蝶豆花茶($28)呈現了迷人的紫藍色,它含有大量的花青素,不但可以美顏且有助抗氧化,仲有助消炎,舒緩情緒及安眠等.....深藍的蝶豆花加入了檸檬變了紫色,飲落味道甜甜帶微酸,大約焗了5 至10分鐘拎走茶隔就可以飲!檸檬香茅茶($28)這是我友人點的飲品,陣陣的香茅味都好清香,天然檸檬的微酸,有助降膽固醇,更有消炎、預防感冒、舒緩關節痛的功效。椰汁大蝦湯($78)飯前飲碗熱辣辣的湯水真是太好,熱誠的服務員端上了盛裝著椰汁大蝦湯的錫鍋,香噴噴的椰汁味道加入了大蝦的鮮甜,蝦肉都好爽口,當中再加入香茅、青檸、菇菌、紫洋蔥等,濃稠湯水都充滿鮮甜酸香,跟平時飲的冬蔭公相似,只是沒有辣,令人喝得更滋味又開胃。沙嗲串燒(半打)($82)可以選擇三款($82),包括有豬肉、雞肉、雞腎及墨魚丸,即叫即燒,最後我選擇了雞肉、雞腎及墨魚丸,端上來時已經烤得好香,大大粒墨魚丸烤至微焦,咬下爽口彈牙

熱蝶豆花茶($28)

蝶豆花茶

檸檬香茅茶($28)

檸檬香茅茶

椰汁大蝦湯($78)
榔汁大蝦湯

沙嗲串燒(半打)($82)
可以選擇三款($82),包括有豬肉、雞肉、雞腎及墨魚丸,即叫即燒,最後我選擇了雞肉、雞腎及墨魚丸,端上來時已經烤得好香,大大粒墨魚丸烤至微焦,咬下爽口彈牙又鮮香,雞腎同樣地爽口,而且味道濃郁,把烤香的雞肉蘸上沙嗲汁,雞肉仍保持嫰滑多汁,非常惹味且辛香開胃,真是停不了口。
沙嗲串燒(雞肉、墨魚丸、雞腎)
沙嗲串燒(半打)
雞臀

咖喱軟殼蟹($218)
炸至金黃香脆的軟殼蟹,食落卜卜脆,它們鋪在香脆牛油法包上,再蘸上美味的咖喱,香甜晤辣杯,咖喱汁內有青椒、紅椒、洋蔥等.....吃起來更豐富,真是非常滋味。
咖喱軟殼蟹
環境店舖不算好大,但氣氛不錯,服務員都好主動幫客人收碟、清理下客人枱面。
整體食物價錢都合理,值得再來。

2020-02-13
5 分鐘 (堂食)
榔汁大蝦湯
沙嗲串燒(雞肉、墨魚丸、雞腎)
沙嗲串燒(半打)
雞臀
2020-02-02 235 瀏覽
九龍城出咗名多泰國菜,除咗即叫即整既泰式串燒外,基本上每條街緊有1-2間好地既泰式餐廳!我同朋友行下行下就見到泰皇閣,呢間舖頭裝修風格充滿泰國特色,就決定試試佢由於我地前面好多人等位,差唔多等咗9個指先到我地,而舖頭姐姐好有禮貌,仲係咁講唔好意思,後尾仲送咗卡比我地timso sweet。坐低個陣即刻瘋狂叫野食,先介紹野飲及前菜👆🏼芒果沙冰有濃郁芒果味道,十分軟綿,整體口感好清爽!。👆🏼酸辣鳳爪沙律+青檸沙冰⚠️唔食得辣既朋友請注意⚠️醬汁絕對係比想像中辣好多,而且個隻辣係慢慢咁滲出嚟。鳳爪肉夠爽脆,雖然係辣,但酸酸辣辣得黎好過癮,食到停唔到再飲埋清新酸爽既青檸沙冰,一個字!。👆🏼沙嗲串燒(半打豬雞)外皮燒至微脆,內裡依然保持肉嫩多汁再點埋沙嗲醬口感更豐富又有層次。👆🏽炸蝦餅外皮炸至金黃色,入口酥脆,口感彈牙夾埋泰式酸辣醬一齊食更惹味。。👆🏽甜酸炸鰂魚魚身切片再炸至金黃色,係一道別出心裁嘅餸菜。而且配料豐富,有洋蔥、蕃茄、菠蘿,酸甜爽脆又可以突顯到魚肉鮮味!。👆🏼泰皇閣招牌炒飯大蝦爽脆,炒飯夠鑊氣!

so sweet

坐低個陣即刻瘋狂叫野食,先介紹野飲及前菜

👆🏼芒果沙冰
有濃郁芒果味道,十分軟綿,整體口感好清爽!

酸辣鳳爪沙律

👆🏼酸辣鳳爪沙律+青檸沙冰
鳳爪肉夠爽脆,雖然係辣,但酸酸辣辣得黎好過癮,食到停唔到

再飲埋清新酸爽既青檸沙冰,一個字

沙嗲串燒

👆🏼沙嗲串燒(半打豬雞)
外皮燒至微脆,內裡依然保持肉嫩多汁

再點埋沙嗲醬口感更豐富又有層次

炸蝦餅

👆🏽炸蝦餅
外皮炸至金黃色,入口酥脆,口感彈牙
夾埋泰式酸辣醬一齊食更惹味。

甜酸炸鰂魚

👆🏽甜酸炸鰂魚

👆🏼泰皇閣招牌炒飯
大蝦爽脆,炒飯夠鑊氣!
酸辣鳳爪沙律
炸蝦餅
甜酸炸鰂魚
2020-01-17 120 瀏覽
五大訴求 缺一不可!香港人報仇!支持黃色經濟圈!食物即點即煮 有啲耐絕對好食 好過Bangkok啲泰國菜好多色香味俱全選擇眾多 要試一個月都試唔晒地方乾淨 設有連儂牆 最重要係黎親都係手足!快啲黎試下!
五大訴求 缺一不可!
香港人報仇!
支持黃色經濟圈!

食物即點即煮 有啲耐
絕對好食 好過Bangkok啲泰國菜好多
色香味俱全
選擇眾多 要試一個月都試唔晒
地方乾淨
設有連儂牆
最重要係黎親都係手足!
快啲黎試下!
香港人報仇
香港人報仇
2019-12-22 260 瀏覽
同一班靚靚女同事出外食聖誕大餐, 揀左九龍城的泰皇閣, 舖頭特式裝潢,配有聖誕裝飾,有氣氛, 舖頭座位不多, 椅子舒適但偏細, 同埋無地方放袋, 建議椅子下加個的竹籃。 上菜速度也快 可惜常常催我們埋單, 碟頭唔算多,可以食多幾款。柚子沙律-開胃小食, 份量算多。招牌海鮮炒飯-賣相唔錯, 味道一般雞翼串燒- 其中兩隻烤得黑蚊蚊變炭了, 味道也不錯。鹹焗盲鰽-魚滑好滑,無想像中鹹,火候啱啱好, 。炭燒豬頸肉- 每片大小厚度差不多。 調味酸辣醬不錯,烤得很脆。咖喱軟殼蟹配牛油包- 完全唔辣,咖哩好稀, 軟殼蟹唔脆,賣相吸引。食到中段再加單, 人流開始多都快做好即送上。清邁豬肉生菜包-肉碎洋蔥粒, 生菜乾淨完整。肉片炒河粉-肉片有口感, 河粉有點過油。除開每人夾170蚊有找。只收現金,每人仲有杯野飲, 抵食。
同一班靚靚女同事出外食聖誕大餐, 揀左九龍城的泰皇閣,

柚子沙律-開胃小食, 份量算多。
大蝦柚子沙律

招牌海鮮炒飯-賣相唔錯, 味道一般

招牌海鮮炒飯

雞翼串燒- 其中兩隻烤得黑蚊蚊變炭了, 味道也不錯。

串燒 雞翼

鹹焗盲鰽-魚滑好滑,無想像中鹹,火候啱啱好, 。
鹽焗盲曹

咖哩軟殼蟹配牛油包

食到中段再加單, 人流開始多都快做好即送上。
清邁豬肉生菜包-肉碎洋蔥粒, 生菜乾淨完整。

肉碎生菜包

肉片炒河粉-肉片有口感, 河粉有點過油。

肉片炒河粉

除開每人夾170蚊有找。只收現金,每人仲有杯野飲, 抵食。

碟京花茶

• 柚子沙律
  • 清邁豬肉生菜包
  • 泰皇閣招牌炒飯
2019-12-20 188 瀏覽
今日只係平日,晚飯時間都好多人等緊位。原來可以book位既,下次要記得。木瓜沙律 $58酸辣度剛剛好,木瓜好脆口,令人更加開胃。脆肉炒椰菜苗 $70食泰國菜,蔬菜類我特別鍾意揀呢個。睇落好似好細碟,但原來食落份量一啲都唔少。泰皇閣招牌炒飯 $90呢個係比隔離枱嘅賣相吸引左,見過實物,睇個樣都知一定好食,真係冇揀錯。芒果沙冰 $32好大杯,性價比高炸蝦餅 $76炸物係食泰國菜唔少得,而蝦餅係我嘅至愛,果然冇令我失望。大大個招牌好易認。
今日只係平日,晚飯時間都好多人等緊位。
原來可以book位既,下次要記得。

木瓜沙律 $58
酸辣度剛剛好,木瓜好脆口,令人更加開胃。

脆肉炒椰菜苗 $70
食泰國菜,蔬菜類我特別鍾意揀呢個。
睇落好似好細碟,但原來食落份量一啲都唔少。

泰皇閣招牌炒飯 $90

芒果沙冰 $32
好大杯,性價比高

炸蝦餅 $76
炸物係食泰國菜唔少得,而蝦餅係我嘅至愛,果然冇令我失望。

大大個招牌好易認。
2019-12-07 151 瀏覽
第一次黎食晚飯,客人好多但幸好不用排隊。餐廳環境不錯,舒適。我地落單後,很快就上左頭兩道菜飛天通菜及明爐清湯大蜆。 通菜微辣惹味,份量適中。 清湯大蜆的湯帶點酸甜味及少許辣,配上的大蜆非常新鮮乾淨沒有沙。第三道菜是燒安格斯牛肉(青檸),濃郁牛肉配青檸非常合適開胃,建議不能吃辣的朋友記得先撥開牛肉上的香料。 不過牛肉中間不易咬開,感覺頗難消化。最後一道是招牌炒飯,感覺似西炒飯,但佢加左蛋蓋係炒飯面,配搭有海鮮之類。總括都幾特別,可以一試。唯獨呢碟上菜非常慢,等左十幾分鐘先出到。

2019-12-02 181 瀏覽
九龍城不嬲都出晒名好嘢食多 特別係泰國菜今日收咗工就黎九龍城同朋友兜個圈 搵吓有冇啲未試過嘅泰國菜!見到呢間泰皇閣好似門面裝飾都幾特別 就入去試下泰東豬肉生菜包有兩款生菜包 呢一款就冇咁辣嘅 啱晒啲唔算好食得辣嘅朋友 生菜都幾新鮮爽脆 而肉碎都炒得幾香口 份量夠兩至四人食燒元貝新鮮大大隻嘅元貝配上香蒜XO醬嚟燒 真係不得之了 醬汁非常好味 元貝好彈牙 差唔多有成個手心咁大 非常抵食泰皇閣招牌炒飯用咗蛋包海鮮炒飯 上面配上一隻黃金蝦 賣相十分不錯 裏面有青口、蝦仁、魷魚、提子乾等等 用料豐富芒果糯米飯芒果非常足料 用咗原個芒果 糯米飯整成一個花花嘅形狀 上面鋪滿椰汁再落咗一啲芝麻 變得好香口 芒果都好鮮甜總括而言 呢間泰國餐廳性價比都算高 坐得幾舒服 上菜速度亦都好快 一定會再返嚟食

九龍城不嬲都出晒名好嘢食多 特別係泰國菜

見到呢間泰皇閣好似門面裝飾都幾特別 就入去試下

泰東豬肉生菜包

燒元貝

2019-11-27 115 瀏覽
識食青咖哩一定係配薄餅同埋蒜蓉包!薄餅唔會好厚粉,而且好吸汁,成塊薄餅浸曬落咖哩汁食好正😋😋青咖哩比較甜,岩曬食唔到辣的朋友!蒜蓉包新鮮焗出黎,好脆口而且夠曬濃味,我比較鍾意單食蒜蓉包,因為咖哩本身好濃味,會蓋過左蒜蓉味。泰皇閣招牌炒飯賣相好吸晴的一個炒飯🤩係炒飯上而鋪上網形的炒蛋,同埋大蝦開邊,蒜心思十足。炒飯粒粒分明,唔會好油。以茄汁做主要調味料,食落有d似港式西炒飯!最後食埋呢個燒豬頸肉,肉邊燒得好脆,入口油香味十足🥰好肥仔但好好食呀!

2019-11-26 113 瀏覽
早幾日實在太掛住我家鄉(泰國)但我今年大假已經冇晒 ,最快都要等到出年先有得再去,好鬼失落 ,所以我決定今日收工點都要去九龍城搵一搵家鄉味道,頂一頂住先 !今日食晏時已經上網做下功課,搵到呢間泰皇閣評價都十分唔錯 ,所以決定去試一試佢 ,順利打去book位 ,已經好期待。收工準時到達,好快已經安排到位置 ,坐底環境感覺都坐得幾舒服,乾淨企理,睇下餐牌好多野都好想食,但奈何我地得4個人 ,不過唔理喇,想食就叫啦 ,最多打包聽日Lunch啦。精選幾樣比大家參考生蝦刺身生蝦夠新鮮,食落仲好爽口彈牙 ,但最出色係個泰式辣汁,應該係佢地自家調製,夠晒辣同酸,食得好過癮 !炭燒豬頸肉呢個又係好好食,佢燒到岩岩好,外面皮燒到好香脆,食落仲食到少許炭香味 配埋個汁,不得了,正👍🏻明爐魚魚夠新鮮一d都唔腥,加埋個汁酸酸辣辣食落好過癮 ,不過條魚都幾多骨,食時要小心少少,總括都係正架!
早幾日實在太掛住我家鄉(泰國)

精選幾樣比大家參考

生蝦刺身

明爐魚
2019-10-28
2019-11-25 113 瀏覽
之前和同事去過九龍城泰皇閣食泰菜,食物質素唔錯,今日就帶老公去試下。餐廳門前一樣有炸蝦片賣,係做慈善公益,老公立刻買返包支持一下。燒海盲鰽:以泰式鹽燒處理,魚身飽滿外焦內滑,揭開焦香的魚皮,潤澤皎白的魚肉即呈現眼前,盲鰽本身多肉少骨,魚肉嫩滑,點上泰式酸辣醬汁,酸香開胃,將魚肉的層次提升,十分惹味!泰式乾炒河豬:用濶身泰國河粉加埋芽菜、蛋、肉片、蔬菜炒,好有穫氣又夠味,河粉滑溜,肉片軟嫩,又香又惹味!菠蘿海鮮炒飯:用新鮮菠蘿起肉,加入海鮮炒飯,飯炒得粒粒分明好香口,加些腰果和肉鬆,增添口感和味道。有美食少不了啤酒。

有美食少不了啤酒。
2019-11-18
2019-11-09 1794 瀏覽
一想吃泰國菜我便會約朋友去九龍城的泰國餐廳吃飯~這間餐廳食物選擇多,所以我們兩個人就決定試一試~炸蝦餅拼春卷 $76春卷裡面有木耳絲和粉絲,所以炸完之後依然有爽爽的口感,不會太過油膩,比起市面上的春卷來得好吃!炸蝦餅很彈牙又有蝦的鮮味,點著甜酸醬吃很開胃,超喜歡它脆脆的外層!甜酸醬炒鮮魷 $80因為叫了很多蝦我們選擇了炒鮮魷,它的感覺有點像生炒骨,有很豐富的蔬菜配料,甜酸醬很濃郁,和彈牙的魷魚一起吃,原來也不錯。菠蘿海鮮炒飯 $82這個炒飯的份量絕對是超出兩個人可以處理 上面滿滿的肉鬆配上微酸的炒飯很香口,裡面還有很多新鮮菠蘿粒和大大件的海鮮,不會太乾身,菠蘿控必點!芒果糯米飯 $55作為泰國菜的代表甜品,這間餐廳的糯米飯可以說是視覺味覺兼備,值得加分的位是糯米飯熱熱地呈上,軟糯口感配上不是太甜的椰汁,就算單吃都很好吃,芒果肉清甜沒有渣,就算再吃多一份絕對不是問題~

炸蝦餅拼春卷 $76
炸蝦餅拼春卷

甜酸醬炒鮮魷 $80

菠蘿海鮮炒飯 $82

芒果糯米飯 $55

炸蝦餅拼春卷
2019-11-08 187 瀏覽
今晚同家人到九龍城食泰國菜,經過泰皇閣覺得都ok就入左去。門口見到餐廳初一十五都會捐齋菜,抵讚。入到去睇完餐牌就點左串燒,原隻菠蘿海鮮炒飯,馬拉盞炒椰菜苗,芒果沙冰。芒果沙冰-夠晒凍,又香芒果味,口感好好。串燒-點了墨魚丸,豬,雞。燒得岩岩好又夠香,肉質良好。原隻菠蘿海鮮炒飯-好足料,有好多海鮮,仲有好多新鮮菠蘿,有肉鬆在飯面仲有腰果。飯炒得夠乾身香口好味道。馬拉盞炒椰菜苗-辣辣地夠香口,菜翠綠好味道。
今晚同家人到九龍城食泰國菜,經過泰皇閣覺得都ok就入左去。

門口見到餐廳初一十五都會捐齋菜,抵讚。

芒果沙冰-夠晒凍,又香芒果味,口感好好。
芒果沙冰

串燒-點了墨魚丸,豬,雞。燒得岩岩好又夠香,肉質良好。
串燒

原隻菠蘿海鮮炒飯

飯炒得夠乾身香口好味道。
馬拉盞炒椰菜苗-辣辣地夠香口,菜翠綠好味道。

2019-11-07
串燒
原隻菠蘿海鮮炒飯
2019-11-06 166 瀏覽
小倆口找吃的找到去九龍城!無他,想去泰國旅行想得慌了,唯有去吃個泰菜止止渴。九龍城最多的是泰國餐廳就眾所周知,但要找到一家出色的便要花點心思。是次另一半就挑了這家泰皇閣,位於衙前塱道,下班後從旺角先達中心旁坐紅色小巴過來才十分鐘左右,也很快,將來如果開通了地鐵沙中綫就更方便。小倆口這天不是很餓,所以粉麵飯就免了,先要了個柚子沙律和泰東生菜包,還點了一個芒果沙冰。柚子沙律的賣相不錯,柚子很新鮮,還配有鮮蝦,吃著十分開胃,入口時有一點椰子味,原來裡邊也混了一些椰絲,口感頗為豐富。份量也不算少,兩個人吃剛剛好。再來是最愛的生菜包,幾乎每一次吃泰菜也會點。餐牌上有兩個選擇,一個是清邁的,另一個是泰東的,兩者都是用豬肉,價錢也一樣,弱弱的我表示不知道有甚麼分別,看旁邊清邁的有三隻辣椒表示比較辣,泰東的只有兩隻辣椒,便點了泰東的。生菜很精緻的插在一個類似杯子的器皿上,每塊生菜以一匙肉放上去剛剛好,生菜很爽脆,肉也醃得十分入味,不會太咸,當中還有一點點青檸的清新味道。另一半想要點串燒,但我們週未剛剛吃過了另一家的,看餐牌雞翼可以逐隻點,便簡單的只要了兩隻燒雞全翼,出乎意料也十分不錯。雞翼燒得剛剛好,

柚子沙律

泰東生菜包

另一半想要點串燒,但我們週未剛剛吃過了另一家的,看餐牌雞翼可以逐隻點,便簡單的只要了兩隻燒雞全翼,出乎意料也十分不錯。雞翼燒得剛剛好,還有滿滿的蜜汁味道。
燒雞全翼

我們還點了一個菜,菜的選擇都是常見的椰菜苗、通菜、芥蘭,但炒法就有很多選擇,有蒜蓉的、馬拉盞的、蝦醬、咸魚和脆肉。雖然脆肉蝦醬很吸引,但還是鍾情於馬拉盞,便要了馬拉盞炒椰菜苗。有一點微辣,也很香口,不好辣的另一半亦吃得停不了口。
馬拉盞炒椰菜苗

最後不可錯過的是芒果沙冰!滿滿的沙冰杯子也幾乎裝不下,沙冰打得很綿,不會太甜,甜度適中,冰冰的配微辣的泰菜也是一絕。
芒果沙冰

值得一提餐廳每逢初一十五都會捐出齋菜飯盒給有需要人仕,是有善心的餐廳哩。
柚子沙律
泰東生菜包