2016-01-27 1387 瀏覽
平時一至五都要返工,星期六終於有機會去食下午茶喇!今次去左尖沙咀泰燒遙度tea 一 tea!泰燒遙同KC Korea 做緊推廣,只要於31/1/2016 前點選指定泰式tea set,即可獲贈總青擰梳打,它跟平常舖飲的有少少不同,因為青檸檬是大片的,酸味特別濃,初初以為只得一片咁少,但原來味道是調教到剛剛好的!我就沒有特別叫$338個個泰式tea set,因為不是太肚餓,所以叫一個少dd嘅set 就算了!呢個set有3層高,望落以為唔夠食,原來食落已經夠飽,而且佢地醬汁執仲配搭得好好添!雞肉串同豬肉串燒到肉汁剛剛好,不會太老,燒蝦亦好鮮甜,開頭睇佢燒豬頸肉好似好乾咁,但配埋燒肉汁味道剛剛好!青芒果軟殼蟹沙律味道酸味味咁、青芒果十分爽口;泰式鳳爪比我想像中要軟身的容易入口;鮮蝦柚子沙律亦很開胃、柚子非常甜甜品拼盤是泰國最出名的甜品特別一提,呢個椰汁糯米糕椰汁非濃郁,仲唔會好甜,真係想再叫多份,但已經夠飽了!泰燒遙地方不單非常方便,而且仲食野之餘仲有禮物送,下次一定會再約朋友仔黎,希望下次都會有禮物送!泰燒遙 (尖沙咀)地址 : 尖沙咀諾士佛臺1號5樓電話 : 2721 9898
甜品拼盤是泰國最出名的甜品

2016-01-26 1022 瀏覽
這天來到尖沙咀跟朋友吃晚飯,她說想吃泰國菜,我們就去泰燒遙,因為泰燒遙在她公司附近,所以就安可來了。朋友工作不順利,所以大家就約吃飯,雖然沒有什麼實際幫助,但她發洩一下也是好事,工作這麼辛苦,當然要對自己好一點,吃好一點,Rain 絕對是奉信「辛苦搵來自在食」這一句話。生蝦刺身吃了這麼多家的生蝦刺身,還是覺得泰燒遙的最精緻,用小杯盛上生蝦刺身,小杯內有著酸辣汁伴隨生蝦刺身,水準依依,非。常。好。吃!香茅蝦坦白說,吃完生蝦刺身之後,充滿了辣味,我再吃這個蝦時,真的吃不出味道。菜式非常小巧精緻,外貌滿分!華欣炒河一般 Rain 都是吃炒金邊粉,今次想試一些新的主菜,今次就點了華欣炒河,蛋絲、芽菜、雞肉及蔥花跟河粉一起炒,這碟炒河炒得滿乾身,而且不算是很油膩,入口比較淡味,可能當天我點的菜式都比較濃味,還是我習慣了乾炒牛河、瑞士炒河的味道,所以覺得華欣炒河是偏淡,配上旁邊的辣醬,變得非常惹味。燒原隻魷魚看到魷魚滿大隻,就點了一份燒魷魚,當晚的魷魚非常魚味,先吃了沒沾醬的魷魚,外皮燒脆了,而內裡的肉質非常嫩滑,火喉抓得非常優,肉質不會太韌,而且微微帶了一點鮮甜味,再沾上醬汁,我想應該是咖哩汁,

因為泰燒遙在她公司附近,所以就安可來了。

工作這麼辛苦,當然要對自己好一點,吃好一點,

Rain 絕對是奉信「辛苦搵來自在食」這一句話。

生蝦刺身

吃了這麼多家的生蝦刺身,還是覺得泰燒遙的最精緻,

用小杯盛上生蝦刺身,小杯內有著酸辣汁伴隨生蝦刺身

水準依依,非。常。好。吃!
香茅蝦

坦白說,吃完生蝦刺身之後,充滿了辣味,

我再吃這個蝦時,真的吃不出味道。

菜式非常小巧精緻,外貌滿分!
華欣炒河

一般 Rain 都是吃炒金邊粉,今次想試一些新的主菜,

今次就點了華欣炒河,蛋絲、芽菜、雞肉及蔥花跟河粉一起炒,

這碟炒河炒得滿乾身,而且不算是很油膩,

入口比較淡味,可能當天我點的菜式都比較濃味,

配上旁邊的辣醬,變得非常惹味。
燒原隻魷魚

看到魷魚滿大隻,就點了一份燒魷魚,當晚的魷魚非常魚味,

肉質不會太韌,而且微微帶了一點鮮甜味,

再沾上醬汁,我想應該是咖哩汁,味道即時提升了,味道對比層次變得豐富、鮮明,

一口接一口,完全不想停下來的。
2016-01-25 1065 瀏覽
泰燒遙的環境舒適, 有方枱亦有圓枱, 我覺得和姨媽姑姐們等親人食飯, 即使人數不多都是圓枱較好...真奇怪! 而且店內有些特式的擺設, 真的很有泰國的風格, 可以留意下。飲品的選擇不少, 我點的是海底椰大樹菠蘿椰汁冰, 椰汁味十分濃, 作為椰汁愛好者真的好滿意, 杯內的海底椰大片大片的, 海底椰和大樹菠蘿的份量不少, 值得一試!一看到泰式生蝦刺身的擺放已經急不及待拍下來, 好想玩井字過三關丫!在杯子內看不出蝦刺身的size也不少阿! 這款刺身的配上不少泰式辣汁, 對我來說真的太辣了! 椰汁冰解辣一流~ 而且怕辣可以先弄走泰式辣汁。 雖然辣但好吃^^這一匙匙的鮮辣泰式香茅蝦是大廚推介的, 看餐牌已經知道由香茅、檸葉、紫天椒等配料製作, 所以是辛辣味的。 辣度不及泰式生蝦刺身, 反而更吃出其辛香, 不錯。兩種蝦都已經去殼, 肉質彈牙, 泰式生蝦刺身辣得來帶清新; 鮮辣泰式香茅蝦則更香口濃味, 不同風味之後是青芒果軟殼蟹沙律, 軟殼蟹炸得香脆, 部份油都被青芒果吸收了, 故軟殼蟹不會太油膩。我是第一次吃青芒果, 有別於我們平時吃的芒果的香甜, 青芒果絲是爽口和偏酸的, 可能是吃不慣的關係,
海底椰大樹菠蘿椰汁冰
泰式生蝦刺身
鮮辣泰式香茅蝦
之後是青芒果軟殼蟹沙律, 軟殼蟹炸得香脆, 部份油都被青芒果吸收了, 故軟殼蟹不會太油膩。我是第一次吃青芒果, 有別於我們平時吃的芒果的香甜, 青芒果絲是爽口和偏酸的, 可能是吃不慣的關係, 軟殼蟹當然吃光了, 但青芒果絲還餘下些...
華欣炒河
吃過蝦蝦蝦和沙律後, 當然要點主食啦, 會飽一點阿! 比起飯我更愛粉麵類, 點了華欣炒河。一上枱已經香味四溢, 但是氣味已經流口水啦~ 材料方面有蛋絲、芽菜及雞肉等, 河粉和食材的份量不少, 味道方面雞肉細滑, 味道不會太鹹。
又係燒粟米咁橋, 正是燒粟米! 粟米都插好竹籤, 吃起上來很方便。 味道方面呢~粟米帶微焦香, 可惜粟米不夠甜...有點美中不足
  • 鮮辣泰式香茅蝦
  • 泰式生蝦刺身
2016-01-24 790 瀏覽
Weekend同屋企人食左早餐,食午餐又未肚餓,所以都係選左食個 Tea,得知呢間泰式餐廳有得食Tea Set,就嚟同米仔試下喇!High Tea Menu泰式沙律鮮蝦柚子沙律 – 鮮甜的蝦肉很彈牙,加埋柚子,口感很清新,微微帶酸很開胃!青芒果軟殼蝦沙律 – 香脆的軟殼蟹,配著已浸滿酸辣汁的青芒果,非常可口,雖然有點辣,但很快被我KO了!泰式鳳爪 – 酸酸辣辣,無骨,醬汁調很好,正!泰式燒烤燒虎蝦 – 入口很鮮味,蝦肉很新鮮彈牙!燒豬頸肉 – 表面燒得有微焦燶,邊位很脆口,肉質爽口。配上秘製醬汁後,令豬頸肉更惹味!豬肉雞肉串燒 – 豬肉雞肉各兩串,雞肉很嫩滑,豬肉,配上沙爹醬,回味無窮!甜品拼盤泰式糯米滋 – 每粒糯米滋都很煙韌彈牙,好軟糯,饀料滿有碎花生、芝麻、砂糖等,口感非常豐富!椰汁糕 – 椰汁很香滑,西米仲大大粒,很滋味!椰青糕 – 最驚喜就是椰青糕,口感像大菜糕,中間有椰子肉,很清甜可口!龍眼水龍眼水調得不會太甜,很清潤!下次去尖沙沮行街,行到累就可以encore再嚟食另一款Tea Set!
High Tea Menu
泰式沙律

泰式鳳爪 – 酸酸辣辣,無骨,醬汁調很好,正!
泰式燒烤

燒虎蝦 – 入口很鮮味,蝦肉很新鮮彈牙!
甜品拼盤

椰汁糕 – 椰汁很香滑,西米仲大大粒,很滋味!
龍眼水
龍眼水調得不會太甜,很清潤!

• 椰青糕
2016-01-21 870 瀏覽
見到靚太朋友Facebook去泰燒遙食TeaTea Set 望落去好豐富地點超方便就尖沙咀美麗華旁邊嘅諾士佛台特別騰出一個周末下午跟Baby嘆泰國 high tea有泰國 Spa feel 嘅環境Hea 住 食好好有旅行感覺門口看一下 餐牌已經有親切的。 泰國姐姐招呼重點係食完 Tea仲會有一套 KC Korea 護膚品送返俾我做紀念頓然覺得好抵食坐低二話不說即刻嘅話呢 tea期間限定的點了特色的三色冰,口味正宗因為入邊有大樹菠蘿一邊吹水一邊等主食終於出場賣相夠晒精美味道都very good全部都燒得剛剛好而且香草味突出泰式香辣肉碎生菜包辣肉裏邊有好濃郁嘅香茅味豬肉是半肥瘦的入口勁嫩燒西班牙黒毛豬豬頸肉入口有嚼勁爽口彈牙泰式串燒虎蝦蝦肉新鮮彈牙最緊要係唔使自己動手搣蝦殼配合各款泰式醬汁烤法包好味啊香噴噴超級惹味泰式燒雞翼皮脆肉嫩北海道元貝配青木瓜沙律最搶眼嘅一個帶子肥大肉厚青木瓜沙律小辣得嚟好刺激食到差唔多當然要有完美嘅甜品結尾啦泰式甜品拼盤侍應就將甜品。 basket 一起 奉上是特色嘅椰汁糕仲有芒果椰汁糯米飯團有一個感覺好似泰式嘅糖不甩一樣全部我都好鍾意食呀tea set 係會送出
見到靚太朋友Facebook去泰燒遙食Tea
有泰國 Spa feel 嘅環境
Hea 住 食好
好有旅行感覺
門口看一下 餐牌
已經有親切的。 泰國姐姐招呼
重點係食完 Tea
青木瓜沙律小辣得嚟好刺激
食到差唔多
當然要有完美嘅甜品結尾啦
泰式甜品拼盤
侍應就將甜品。 basket 一起 奉上
是特色嘅椰汁糕
仲有芒果椰汁糯米飯團
有一個感覺好似泰式嘅糖不甩一樣
全部我都好鍾意食呀
tea set 係會送出一套 kc korea 的護膚品
同埋 masks 仲有coupons。
我覺得好實用又優惠
2016-01-21 844 瀏覽
前排約左個一段無見既中學同學出來聚一聚,當然係搵個地方坐下,食下野,傾下計,先去行街,而我地就揀左尖沙咀諾士佛臺一號五樓的泰燒遙嘆返個tea~而當日我地就揀左個 HK$338 的 tea set,裡面有好多野食,仲包埋2杯飲品,仲有韓國 KAJUYO 送o忝~而野食未到我地就叫左野飲先啦,分別叫左珍多冰同青檸梳打~大約等了十多分鐘 Tea set就上桌,份量也幾多,2個女仔就剛好~這個北海道元貝配青木瓜沙津上帶子鮮味,木瓜絲好爽口,味道是酸酸辣辣的,好開胃,我個人幾喜歡,但若唔食得辣的人可能會覺得太辣。泰式香辣肉碎生菜包肉碎夠乾身,好多香料,好像有辣椒、蔥及香茅,入口好香好惹味,但就咁食會覺得較辣,但加埋生菜一齊食就剛剛好~泰式串燒虎蝦配香烤法包炭燒的虎蝦咸味剛好,而且香口得來又保留到蝦的鮮味,喜歡食蝦的我,啖啖肉好味~~燒西班牙黑毛豬頸肉這個是整盤中較遜色的,一來凍左,二來有D韌,但配埋醬汁其實味道不錯的~這個泰式燒雞翼朋友仔食完大讚,熱辣辣得來外皮夠香脆保留到肉汁,入口肉質非常鮮嫩~最後來到甜品時間,這個拼盤裡有椰汁西米糕、芒果椰汁糯米飯、班蘭糯米糍、七彩糯米糍,而當中我最喜歡是椰
前排約左個一段無見既中學同學出來聚一聚,

當然係搵個地方坐下,食下野,傾下計,先去行

街,而我地就揀左尖沙咀諾士佛臺一號五樓的泰

燒遙嘆返個tea~

仲包埋2杯飲品,仲有韓國 KAJUYO 送o忝~
而野食未到我地就叫左野飲先啦,分別叫左珍多冰同

青檸梳打~
大約等了十多分鐘 Tea set就上桌,份量也幾多,

2個女仔就剛好~
這個北海道元貝配青木瓜沙津上帶子鮮味,木

瓜絲好爽口,味道是酸酸辣辣的,好開胃,我

個人幾喜歡,但若唔食得辣的人可能會覺得太

辣。
泰式香辣肉碎生菜包

肉碎夠乾身,好多香料,好像有辣椒、蔥及香茅,

入口好香好惹味,但就咁食會覺得較辣,但加埋生

菜一齊食就剛剛好~
泰式串燒虎蝦配香烤法包

炭燒的虎蝦咸味剛好,而且香口得來又保留到蝦

的鮮味,喜歡食蝦的我,啖啖肉好味~~
燒西班牙黑毛豬頸肉

這個是整盤中較遜色的,一來凍左,二來有D韌,

但配埋醬汁其實味道不錯的~
這個泰式燒雞翼朋友仔食完大讚,熱辣辣得來

外皮夠香脆保留到肉汁,入口肉質非常鮮嫩~
最後來到甜品時間,這個拼盤裡有椰汁西米糕、

芒果椰汁糯米飯、班蘭糯米糍、七彩糯米糍,

而當中我最喜歡是椰汁西米糕及班蘭糯米糍,椰

汁西米糕甜度剛好且有淡淡的椰香味,而班蘭

糯米糍外皮煙煙韌韌加埋外層椰絲及芝麻、花生

、砂糖等餡料,非常香口,食完之後好想再食~
最後到付款時有韓國KAJUYO護膚套裝送,當中有

洗面乳、面膜同Eclado 試用裝及 coupon,$338有得

食有得拎,抵到爛~

2016-01-18 835 瀏覽
家裡兩老最近很愛吃泰國菜,追溯會前一次吃泰國菜的時候……竟•然•是•昨天!這次是在下領了bonus後的一次“宴請”,兩老毫不猶豫的選擇了泰燒遙這間頗受歡迎的泰式餐廳(兩老說的)。這裡環境夠闊落,座位不逼夾,燈光柔和,給人的第一感覺是種舒服感。點了這道密沙文咖喱牛肋條,是在下的最愛,既然要請客,免不了會有點私心,盡量點一些自己愛吃的。密沙文咖喱帶少許甜,而且也不辣,很合大家的口味,牛肋條軟嫩易嚼,完全沒有討人厭的煙韌,重點是咖喱香味全數被牛肋條吸收,非常惹味。請兩老吃晚餐,當然不能小家,選了一隻是晚最大的大頭蝦,以泰皇咖喱來炒,一上桌就香溢四散,椰香咖喱味單聞就相當濃烈,一吃之下,果然濃郁的椰香味很突出,微甜的咖喱滲入蝦肉內層,清甜鮮香的肉質讓兩老吃得津津有味。燒遙特色炒飯材料比想象中多,鮮甜蟹鉗、鮮蝦、鮮魷、青口加上燒肉的點綴,配合火候十足的炒飯同吃,確實為是晚帶來了大大的滿足。
2015-12-30
來到Happy Friday放工去玩去癲是常識吧~約多一個月的大伙兒飯聚終於來到了,多得一班識食識嘆的朋友們找來這間泰菜食店—泰燒遙!因為人數比較多,一行10人,所以預先都訂了位,免得大家等得不耐煩~泰燒遙位於尖沙咀諾士佛臺,對於大家都是九龍人來說,地點是非常方便,加我我就在附近返工,步行過來也只需5-10分鐘左右!因為有部份朋友遲了收工,所以先看看菜單吧!菜式選擇多特別多,有辣有唔辣,可以預先跟店員落單時說明就可以了!珍多冰(HK$28)我是椰汁控,所以每次泰菜都會點的~而珍多冰也是泰菜的熱門飲品,椰奶底加有黃色及綠色的Jelly,還有一絲絲的椰子肉,有得食有得飲,正!泰式蝦清湯(HK$68)我是第一次品嚐這款湯,湯底好清,而它帶有微酸的辣味~湯內有好多草菇,還有已去殼的蝦,還有蕃茄在內,好鮮味~不過對於我有點兒怕辣的人來說辣了一點,如果唔太食得辣的要考慮一下,如果吃得辣的人,這湯其實幾好味~鮮辣香茅蝦沙律(HK$78)多得一班愛吃辣的朋友,給我無限的驚喜,他們點了這個大廚推介!雖然是沙津,但是不是一般的沙津,它是冷盤的辣菜式!精緻的是一小匙來上碟,沙津中的蝦是已經去殼去頭,上面有香
來到Happy Friday放工去玩去癲是常識吧~
因為有部份朋友遲了收工,所以先看看菜單吧!

珍多冰(HK$28)
我是椰汁控,所以每次泰菜都會點的~

泰式蝦清湯(HK$68)
我是第一次品嚐這款湯,湯底好清,而它帶有微酸的辣味~
湯內有好多草菇,還有已去殼的蝦,還有蕃茄在內,好鮮味~

鮮辣香茅蝦沙律(HK$78)
雖然是沙津,但是不是一般的沙津,它是冷盤的辣菜式!
精緻的是一小匙來上碟,沙津中的蝦是已經去殼去頭,上面有香茅、檸葉、紫天椒等配料,再配上大廚秘製的酸辣醬汁,入口即時成個人都醒神哂!好特別!

炸蝦餅(HK$88)
炸蝦餅是即點即炸的,熱辣辣的~
配上泰式的酸辣醬,沾上酸辣醬好好味,好彈牙!

燒豬頸肉(HK$108)
燒豬頸肉表面燒得有輕微薰至微濃,火喉剛剛好~
而且肉質爽口啖啖肉,沾上秘製的醬汁,好惹味,不會覺得太油膩~

燒原隻鮮魷(HK$140)
燒原隻鮮魷就有炭燒味,食落好有風味~
最喜歡魷魚鬚部分,再沾上秘製泰式醬汁,不會搶去鮮魷的鮮味,彈口爽口,正!

<上>燒粟米(HK$28/1支)
<下>燒菠蘿(HK$30/2串)
原汁原味的燒菠蘿及燒粟米,雖然是好普通的菜式,不過要燒得好味一點也不易~帶點輕微炭燒味,唔太食得辣的人就岩哂!

飛天椰菜苗(HK$85)
多菜少肉是健康飲食的第一步,一向很喜歡食菜的~
點了一個椰菜苗,椰菜苗好嫩口,入口爽甜~
有少量辣椒、蒜頭及香料,好惹味,不過一碟份量好像有點少,人數太多不夠分,所以要Encore多一碟!

<上>蟹肉炒飯(HK$108)
<下>泰式炒金邊粉(HK$92)
炒飯及炒金邊粉炒得好好味,首先飯粒炒到一粒粒,食落好有口感,味道剛好沒有太咸或太淡味!而炒金邊粉比較香口,上面有蝦,中間有芽菜、香蒜粒、辣椒粉等,而且金邊粉不油膩,雖然有辣椒粉,但混埋其他配料一齊食就好惹味,不覺得太辣!

甜品拼盤(HK$72/6件)
一次過滿足不同人的口味,就可以點這個甜品拼盤~
分別有椰青糕、椰汁西米糕、班蘭糯米糍、泰式的七彩糯米糍等,最特別的是椰青糕,質感好似大菜糕咁,中間有椰肉,好青甜可口!

後記:
一次很開心的飯聚又可以食到好野,又可以跟朋友聚聚傾計~
好難得泰國菜餐館有大枱可以一圍咁圍埋一齊坐,不過最好預早訂位,因為平日晚市到7點半起都已經坐滿7-8成滿了~
職員態度有善,而且上菜速度都幾快,所以最好等齊人先好點菜啦!
2016-01-08
2016-01-17 562 瀏覽
話禁快又到2016年! 當然要同三五知己食開年飯啦!今次我地決定食泰國菜估五到諾士佛臺有間唔錯的泰國餐廳<泰燒遙>一坐底即刻每人點左個<泰國椰青> HK$38大大個的天然椰青, 清甜又解渴椰肉有著濃濃的椰香之後點左d小食<鮮辣泰式香茅蝦> HK$ 78蝦肉鮮甜的彈牙, 配上濃郁香茅辣汁&微微的酸味多層口感, 作為前菜有助開胃!<炸蝦餅> HK$88必點的泰菜, 外層炸得金黃香脆,咬落去熱烘烘的, 而且爽口彈牙再加上酸甜醬汁, 正啊!<燒原隻鮮魷> (時價)超巨大的一隻!一上台已經聞到魷魚鮮香味魷魚口感煙韌彈牙再沾上秘製的泰式汁醬更添惹味湯方面我地有人鍾意辣, 有人怕辣,所以點左2款唔同的湯<冬蔭功湯> HK$68見到色澤已經知道好濃郁用料十足, 有草菇粒、香茅、蕃茄及莞荽等仲有大大的開邊蝦<椰汁雞湯> HK$58鮮甜的椰汁湯底, 雞肉幼嫩只有微微的酸辣岩晒唔太食辣的朋友<燒豬頸肉> HK$108師傅的火喉控制得相當好外層燒得微微的焦, 而內層保留住豐富的肉汁再
話禁快又到2016年!
當然要同三五知己食開年飯啦!
今次我地決定食泰國菜
估五到諾士佛臺有間唔錯的泰國餐廳<泰燒遙>
一坐底即刻每人點左個<泰國椰青> HK$38
大大個的天然椰青, 清甜又解渴
椰肉有著濃濃的椰香
之後點左d小食
<鮮辣泰式香茅蝦> HK$ 78
蝦肉鮮甜的彈牙, 配上濃郁香茅辣汁&微微的酸味
多層口感, 作為前菜有助開胃!
<炸蝦餅> HK$88
必點的泰菜, 外層炸得金黃香脆,
咬落去熱烘烘的, 而且爽口彈牙
再加上酸甜醬汁, 正啊!
<燒原隻鮮魷> (時價)
超巨大的一隻!
一上台已經聞到魷魚鮮香味
魷魚口感煙韌彈牙
再沾上秘製的泰式汁醬更添惹味
湯方面我地有人鍾意辣, 有人怕辣,
所以點左2款唔同的湯
<冬蔭功湯> HK$68
見到色澤已經知道好濃郁
用料十足, 有草菇粒、香茅、蕃茄及莞荽等
仲有大大的開邊蝦

椰汁雞湯> HK$58
鮮甜的椰汁湯底, 雞肉幼嫩
只有微微的酸辣
岩晒唔太食辣的朋友
<燒豬頸肉> HK$108
師傅的火喉控制得相當好
外層燒得微微的焦, 而內層保留住豐富的肉汁
再沾上秘製的肉汁醬, 十分惹味
<泰式海鹽焗肉蟹> HK$348
餐廳的招牌菜
第一次食用鹽埋加熱, 再用餘下的熱力把蟹肉焗熟的烹飪方法
鹽焗方法可以發揮蟹肉本身的鮮美, 更原汁原味
啖啖蟹肉, 肉質鮮甜厚實
而且已經把蟹肉拆件,
方便客人進食, 特別係女士
食完之後非常滿足
<燒粟米>
甘香鮮甜, 粒粒分明
食左禁多肉當然要點返個菜中和下,
<蒜蓉炒椰菜苗> HK$85
很惹味, 如果椰菜苗再幼嫩一d更加好
最後點少得 <甜品拼盤> HK$72
包括有椰汁西米糕、班蘭糯米糍、椰青糕、
七彩糯米糍等等
大家可以一齊分享
當中我最愛一定非“班蘭糯米糍”莫屬
外面鋪椰絲, 糯米糍好軟糯,
內餡好豐富, 滿滿的花生碎、芝麻等
口感層次豐富

5個人邊食邊講, 呢一晚好滿足!!
2016-01-05
  • 鮮辣泰式香茅蝦
  • 炸蝦餅
  • 燒原隻鮮魷
  • 冬蔭功湯
  • 泰式海鹽焗肉蟹
  • 甜品拼盤
已經有一段時間沒有吃泰菜了, 加上之前十二月較忙, 所以新一年便相約朋友們一起去吃吃啦!! 這間朋友之前吃過說蠻不錯, 所以就來了~~~入內看到地方環境都幾舒服, 適量的泰式擺設更添泰味~~而在入口對著的遠處便放了很多新鮮的食材, 尤其是海鮮, 因為每天不同市價, 所以客人可以看完才ORDER, 可作裝飾又可以給客人點菜, 很不錯呢!!! 雖然我們同行人不多, 但都點了不少的菜式~~~菠蘿青檸蜜 ($28)~~~先來個飲品解下渴, 這個飲落都算幾清涼, 不過略覺得唔太夠凍, 菠蘿味唔算太出, 反而青檸味較強, 不過也是清涼的一款……冬蔭功湯 ($68)~~~好耐無飲過啦, 今晚就豁出去試一下!!! 首先顏色好鮮, 聞落香氣不錯, 還看到大蝦在面, 湯濃得來都清, 色澤唔錯, 感覺都正宗!! 飲落我覺得辣味適中, 雖然會愈飲愈辣, 但我接受得到~~再加上一些香料及配料, 如菇類及蕃茄等, 整個湯的配搭感覺都幾好, 當然大蝦肉的質感也是很新鮮彈牙!!!青芒果軟殼蟹沙律 ($118)~~~原來青芒果是這樣的, 初初以為樣子係青蘋果, 吃著的感覺無咁爽, 但又唔係芒果的稔, 介乎兩者之間, 似
菠蘿青檸蜜
青芒果軟殼蟹沙律
青芒果軟殼蟹沙律 ($118)~~~原來青芒果是這樣的, 初初以為樣子係青蘋果, 吃著的感覺無咁爽, 但又唔係芒果的稔, 介乎兩者之間, 似蔬菜感覺多一些!! 軟殼蟹炸得好香脆, 而且完全FEEL唔到蟹殼, 完完全全的可以成舊放入口就輕易溶化了, 感覺都幾新鮮!! 這個沙律可以作為吃一些口味較重的菜式時, 中間作為喚和一下口腔之感再吃, 哈哈!!
密沙文咖喱牛肋條
密沙文咖喱牛肋條 ($168)~~~好香好入味的一款, 咖喱味唔算太辣, 還有少少甜味, 是這個傳統汁的特色!! 牛肋條好稔, 有肉位及筋位一起, 吃著層次感很好, 而且肉已經吸晒汁, 每一口都是肉跟汁感的MIX, 所以很好味, 裡邊還有些入味的薯仔及蕃茄等配料, 用來撈飯真係一流, 值得推介!!!
燒原隻鮮魷
燒原隻鮮魷 ($140)~~~海鮮時令價, 今次我地叫了個魷魚, 整完比我地感覺之前見到的還要長身, 可能切開左的關係!! 好香的燒烤味, 廚師已經切好晒, 好柔軟的感覺, 吃著真的有彈牙的質感, 還有少少膠原的感覺, 但絕對唔會韌, 而且好香加埋個醬汁, 完全提升為另一個味道, 每人都吃左不少魷魚環啊!!!
泰式燒肉炒椰菜苗
泰式燒肉炒椰菜苗 ($90)~~~好得意, 好得意!! 竟然有中式燒肉的配搭~~~但原來吃上口又並不是EXACTLY一樣~~~我覺得個肉較為稔一些, 香口程度相約!!! 椰菜苗軟硬適中, 咬落去還有少少甘甘的味道, 吃其他濃味菜式之餘不防叫一個菜健康一下……
華欣炒河
華欣炒河 ($88)~~~朋友之前去過華欣, 而且很喜歡那裡的食物及環境感覺, 而家就來懷緬一下, 這個名為 “華欣炒河”的菜, 看到有蛋絲、芽菜及雞肉等去炒, 一上枱都聞到幾香, 夾起上來河粉較細及幼嫩, 但比起港式較為碎, 不過算幾滑口, 再加上辣醬(吃河粉必備的醬汁~~), 配上少少青檸汁, 又是別有一番風味!!!

今次吃得開心又飽, 價錢都唔算太貴, 而且感覺人氣都唔錯, 因為7點多的時間基本上都係滿場的!! 而下次我想再來試它的泰式HIGHTEA SET, 因為平時西式吃得多, 泰式好少有, 下次同朋友來會一會佢吧!!
2016-01-04
青芒果軟殼蟹沙律
密沙文咖喱牛肋條
燒原隻鮮魷
泰式燒肉炒椰菜苗
1K
2016-01-17 425 瀏覽
諾士佛臺除咗夜晚搵飲搵食外,下午茶都有!重要係泰式下午茶!同朋友一起去試試!餐廳環境歡堂舒適餐牌內有high tea餐 店員推薦了有護膚品cross over high tea set 望望餐牌,比多少少錢就有埋護膚品禮物都好抵!便叫了這個Tea set份量係二人份 食物種類多,有北海道元貝配青木瓜沙律,元貝彈牙,青木瓜爽口 泰式豬頸肉,夠爽口大大片! 又有至愛泰式燒雞翼!香脆可口! 泰式串燒虎蝦,大大隻,又彈牙!香烤法包,充滿蒜蓉醬,脆口 泰式香辣肉碎生菜包,用生菜包住辣肉碎入口時,陳陳辣味從肉碎中散出,不是吃得辣嘅我都可以接受! 最後上埋泰式甜品拼盤用一個特色嘅兩層竹籠,放滿了不同嘅泰式甜品芒果糯米飯、椰汁糕....同埋其他甜品!份量足夠填飽肚子 餐飲叫了椰汁冰,夠晒味! 埋單時店員送上跟餐護膚品三款選一款, 有得吃又有禮物,就是這樣今個下午茶要同大家分享吓!
諾士佛臺除咗夜晚搵飲搵食外,下午茶都有!重要係泰式下午茶!

同朋友一起去試試!

餐廳環境歡堂舒適

餐牌內有high tea餐

望望餐牌,比多少少錢就有埋護膚品禮物都好抵!

便叫了這個Tea set

份量係二人份

食物種類多,有北海道元貝配青木瓜沙律,元貝彈牙,青木瓜爽口
泰式豬頸肉,夠爽口大大片!

又有至愛泰式燒雞翼!香脆可口!

泰式串燒虎蝦,大大隻,又彈牙!

香烤法包,充滿蒜蓉醬,脆口

最後上埋泰式甜品拼盤

用一個特色嘅兩層竹籠,放滿了不同嘅泰式甜品

芒果糯米飯、椰汁糕....同埋其他甜品!份量足夠填飽肚子
餐飲叫了椰汁冰,夠晒味!

埋單時店員送上跟餐護膚品三款選一款,
有得吃又有禮物,就是這樣今個下午茶要同大家分享吓!

因為之前介口的原因, 所以跟泰菜闊別多時趁住天氣仍涼涼地, 係時候黎個熱辣辣泰之夜相約朋友到尖沙咀飯聚, 第一次黎到位於諾士佛臺的泰燒遙, 無論環境同食物都好滿意.一行十人的飯局, 餸菜當然可以叫多點, 款式都可以試多點.飛天椰菜苗 $85這個椰菜苗入口時醬汁有點點的甜, 當時未感辛辣,到多咀嚼幾啖, 隨之以來的辛辣感增加.椰菜苗爽口, 味道很好. 只是對於我來說有點辣.香茅蝦沙律 $78我只可以講, 呢個沙律必須要Order. 食得出有鮮蝦味道, 而伴住蝦的香茅味濃.蝦肉爽口彈牙, 而且已經剥好殼啖啖肉, 方便食用. 如果喜歡香茅味道的你不要錯過.燒豬頸肉 $108這個豬頸肉燒得外層香口, 而入口爽口不會韌.再配合特製的醬汁更可以提升豬頸肉濃郁味道 推介~如果多人進食, 一碟未必足夠. 因為一上枱很快就被食清光.我點了冬蔭功湯 $68, 酸辣程度很足夠. 我不太食得辣, 但這個味道剛好.整碗湯材料充足, 有一整條開邊鮮蝦、草菇、莞荽等, 所以飲得出鮮甜味道燒原隻鮮魷 $140 (海鮮時令價)這個鮮魷燒得有點乾身, 而鮮味未見突出. 不過配合沙爹醬一同進食還可以.炸蝦餅 $88炸蝦餅又
因為之前介口的原因, 所以跟泰菜闊別多時
趁住天氣仍涼涼地, 係時候黎個熱辣辣泰之夜
一行十人的飯局, 餸菜當然可以叫多點, 款式都可以試多點.
飛天椰菜苗
飛天椰菜苗 $85
椰菜苗爽口, 味道很好. 只是對於我來說有點辣.
香茅蝦沙律
香茅蝦沙律 $78
燒豬頸肉
燒豬頸肉 $108
這個豬頸肉燒得外層香口, 而入口爽口不會韌.
再配合特製的醬汁更可以提升豬頸肉濃郁味道 推介~
如果多人進食, 一碟未必足夠. 因為一上枱很快就被食清光.
冬蔭功湯
燒原隻鮮魷 (海鮮時令價)
燒原隻鮮魷 $140 (海鮮時令價)
炸蝦餅
炸蝦餅 $88
炸蝦餅又是我其中一個喜愛菜色, 蝦餅肉質彈牙,剛炸起時食用外脆內熱, 再配以泰式甜辣醬, 一試愛上
海南雞
海南雞 $148
這個海南雞味道不錯, 不過選用的雞有點肥哦. 肉質是滑嫩的, 配以辣汁一併食用是席上受歡迎的菜色
泰式鹽焗蟹
泰式鹽焗蟹 $348
這個蟹的做法是單單用鹽加熱焗熟整隻蟹, 所以可以保留蟹肉的原汁原味
所以食落鮮甜無比, 而鹽的鹹味會於烹調時滲入蟹肉中, 但又不會過鹹, 真的美味無窮.
泰式炒金邊粉 $92
-金邊粉炒得夠火侯, 再將花生及辣椒粉混和金邊粉, 味道很好
蟹肉炒飯 $108
-這個也是推介之一, 將已拆肉的蟹肉跟飯一起炒, 內有蛋, 蔥花及蟹肉. 看似清淡但其實很味道很讚.
差不多食到甜品啦, 當然唔可以錯過燒菠蘿( 30/2串). 不會燒得太乾,酸酸甜甜的.
燒粟米 $28/1支, 粟米用上超甜粟, 所以味道香甜味有一定的保證. 喜歡粟米的我, 一個人可以刨幾舊.
甜品拼盤
甜品拼盤 $72/6件
甜品一定不可以少, 一餐飯要有點品才是完美的.
而這個甜品拼盤 一共有6件, 每樣試一點又不怕太飽. 而且可以同時試上好幾款.
6件甜品分別有椰汁西米糕、芒果西米糕、椰青糕、班蘭糯米糍、泰式七彩糖不甩.
砷款都好好味, 不過我比較偏愛椰青糕, 清甜可口, 又食到啖啖的棷肉. 而班蘭糯米糍也很不錯, 包住花生、芝麻及砂糖, 而面上鋪滿椰絲, 味蕾很滿足.
2016-01-05
泰式鹽焗蟹
三層架式high tea不一定是英式的!當年還是大肚婆,和一眾姐妹嘆過一次泰式下午茶。今天和兄弟幫再訪泰燒遙,而無須戒口,更是暢快!餐牌有更新,下午茶除了三層架,多了這一個十分有酒店room service特色的tea set,二人份量,賣相精緻。上桌時,甚有霸氣!香茅雞翼,炭燒豬頸肉,乃泰菜必食之物。烤得剛好,調味大膽出色,老實說,每人分得才那一點點真的不夠啊!泰式蝦多士,炭香十足,蝦肉新鮮彈牙,配上泰式辣醬,變成很有特色的下午茶!帶子沙律,是整個拼盤最辣的一道菜,所以我最喜歡,辣得過癮的青木瓜沙律,還有一整隻燒帶子,正正正正!另一道推介的是這個生菜香茅豬肉包。豬肉碎的香茅味好香,不少餐廳可能多下味精,會變得太鹹。泰燒遙的香茅豬肉碎,算是我吃過中的高水準之一,香茅和辣味平衡得恰到好處,肥豬肉亦少,女士當然喜愛!不得不提的,是拼盤中的這三杯醬汁,分別是花生沙嗲,白雲鳳爪醋,和泰式辣醬,三者都非常出色,我們吃到一滴不剩!!另外上的一個鳥籠,這個古式古鄉的東西,你猜猜是甚麼呢?內裡盡是泰式甜點!!當中的芒果椰汁雙色糯米飯,椰汁西米糕,是我的最愛!今天一行四人,亦另點了原有的三層架tea s
另外上的一個鳥籠,這個古式古鄉的東西,你猜猜是甚麼呢?
今天一行四人,亦另點了原有的三層架tea set。其實內容和新款set大同小異,我覺得兩者各有各好。
當中的沙律款式比新set多,我最愛辣,所以非常對胃!尤其是啖啖肉的軟殼蟹青木瓜沙律!香脆可口,欲罷不能!
泰式飲品一應俱全,尤其是咸檸七,不用另加錢,特飲之中最出色!
而新拼盤high tea set更和KC Korea合作,付款時回送出一set護膚套裝!因我事前沒留意,所以收到的時候覺得幾特別的~下午茶看似份量不多,但想不到兄弟幫都覺得幾飽的!!
其實我真係好鐘意香港呢個地方, 除政治外, 可說是為一個福地, 想要乜有乜, 大部份國家嘅菜式都有其中一款是很多香港人都鐘意食的: 泰菜今晚就同幾位朋友來到尖沙咀區的泰燒遙 (食泰菜唔一定要去九龍城架)幾位朋友吃飯的好處就是大家可以每人叫一兩個餸, 大家都可以試多一點點食泰菜又點少得鮮椰青呢~鮮椰青有解渴解辣作用! 老實說, 平時飲椰青都會刮起入面d肉來食, 但通常食幾舊就唔會再食但今晚在泰燒遙這個, 我同朋友都一致認同椰青肉是非常的滑嫩, 好似一入口就會"sir"落喉嚨嘅感覺看我刮出來半透明的椰青肉就知唔會係硬繃繃的啦~第二樣我每次吃泰菜必點的: 生蝦刺身賣相都比一般泰式餐廳來得特別, 1盤8隻用shooter杯盛裝著每隻生蝦都浸浴在青綠色的泰式辣汁當中, 吃的時候更入味醬汁中有薄荷葉, 把蝦帶出更鮮味道~如果怕辣的, 可以先把醬撇走雖然我不算吃得太辣, 但有點犯賤, 別泰菜就是要辣架嘛這生蝦夠大隻, 唔呃稱! 食落口很爽, very good!!今晚點嘅大都是海鮮, 變咗泰式海鮮餐咁第二碟是鮮辣香茅蝦 $78賣相都很潮, 唔似平時食開的一碟上, 同朋友左撩右撩先搵到隻蝦出黎泰燒遙用

其中一款是很多香港人都鐘意食的: 泰菜
食泰菜又點少得鮮椰青呢~
看我刮出來半透明的椰青肉就知唔會係硬繃繃的啦~
第二樣我每次吃泰菜必點的: 生蝦刺身
每隻生蝦都浸浴在青綠色的泰式辣汁當中, 吃的時候更入味
醬汁中有薄荷葉, 把蝦帶出更鮮味道~
如果怕辣的, 可以先把醬撇走
雖然我不算吃得太辣, 但有點犯賤, 別泰菜就是要辣架嘛
今晚點嘅大都是海鮮, 變咗泰式海鮮餐咁
第二碟是鮮辣香茅蝦 $78
泰燒遙用大匙羹裝起每一隻蝦, 大家唔使爭, 蝦的圓周係頂住大匙羹的
當中都加入大量泰菜常用的香料: 香茅, 辣椒 及檸葉
火紅的顏色都知佢應該是辣過生蝦刺身, 雖則大家都是蝦, 一生一熟, 口感味道完全唔同
但兩者都是新鮮爽口, 都是不用拆殼, 愛蝦的朋友一定會鐘意
哈哈, 泰式海鮮餐的第三款海鮮: 燒原隻鮮魷
唔係BB size, 附上的是咖哩醬汁, 其實點番生蝦刺身既青薄荷汁都可以, 或者咩都唔點都得, 都好好味!
而且一啲都唔橡筋, 係好易"趙"得開
食泰菜離不開都要點的沙律系, 今次唔食木瓜沙律, 試試都係爽口的青芒果軟殼蟹沙律
原隻炸軟殼蟹, 配上酸味味又爽口的青芒果絲, 非常之開胃, 好啱我口味
泰國的沙律都是帶點辣的, 其實有點像木瓜沙律, 當中都有花生粒, 洋蔥絲
幾款餐前小吃食過後, 主菜出場啦
我地見個幾得意就點呢個啦: 泰式爆炸豬手
平時起泰國食既豬手飯都係炆到淋一淋, 而呢隻係炸到外皮脆卜卜的
食燒豬, 個皮就是精華, 雖則係肥, 不過食咗先講啦~
配的是咖哩汁, 食時就無咁dry啦~ 仲有d伴菜, 唔係淨係得肉架,
咁大隻每人食一舊都 KO 了~
泰式爆炸豬手係泰燒遙既招牌菜呢
另一份主菜: 密沙文咖喱牛肋條, 佢唔似印度咖哩, 唔會太香又唔太辣
牛肋條會切成一粒粒, 份量都唔少, 又有薯仔
牛肋條既肉質好淋身, 唔會痴牙, 推介!
多餘既醬汁可以點第二啲食物一齊食, 唔怕浪費
食咗幾個肉, 無菜又點得呀~
泰式燒肉炒椰菜苗, 菜苗翠綠, 唔知點解每次食親呢個菜都覺得好有趙口, 不過佢又唔係老, 唔會有渣
純粹想點個菜平衡番今餐吃的東東
來到尾升, 華欣炒河
這個是豬肉片炒河, 唔辣的, 但就沒太大特別!
是因為怕無澱粉質落肚, 會好快餓而點的
吃飽飽, 來個飯後果及甜品
飯後果是串燒菠蘿, 上檯時已很香, 其實菠蘿都有解辣作用, 唔食得辣既朋友, 可以早啲點
呢幾串菠蘿真係不得了, 係好甜, 一定唔係浸過糖水果種甜, 好難得食到咁甜既菠蘿, 真係好好味!!
甜品本想點芒果糯米飯, 但朋友話咩都想試下, 就點咗份甜品拚盤
一共六款泰式甜品, 左邊兩個成日都會食到的西米榚
中上的是椰青榚, 食落清甜, 口感似大菜榚, 幾好味!
中下的是用綠豆造的榚點, 煙煙韌韌, 入面真係好多綠豆, 上面有d椰絲同花生糖碎, 好有趙口
右上椰汁木薯, 老闆說是泰國人最愛的甜品, 佢既口感似蕃薯, 好多纖維的, 有益的食物
最後右下是泰式雷沙湯丸, 五顏六色的小粉團, 口感煙韌, 有啲似台灣粉圓, 都係加埋花生糖椰絲碎一齊食, 都幾特別
咁多款黎講, 我最鐘意就係泰式雷沙湯丸同埋清清地既椰青榚
2016-01-07
3K
2016-01-13 569 瀏覽
放工約人食下午茶,朋友帶左我黎泰燒遙度食tea,二百幾蚊一個二人餐,食物都幾豐富,包兩杯飲品,再加上靚靚環境適合hea,幾好喎。先叫飲品,一杯青檸疏打,一杯咸檸七,夠凍又解渴。個餐黎啦,三層碟上,西餐style,哈哈。我地先食熱盤怕佢凍左嘛。有燒大蝦,燒豬頸肉同豬肉雞肉串燒各兩串。其中以豬頸肉最出色,燒得外脆帶焦香,內裏的肉質嫩滑甘香,加上點小小辣汁,實在另人回味再回味,爭住食呢。第二樣食沙律冷盤,有柚子沙律,軟殼蟹青芒果沙律同泰式鳳爪。柚子有少少苦澀,青芒果十分酸,大概唔啱季節?平時食啲無咁酸喎。至愛鳳爪,酸辣無骨,一啖一隻,正。食完梗係到甜品呢層,有椰汁糕,芒果糯米飯,同椰子肉嘅大菜糕?!唔知點叫佢好,清甜幾好味喎,煙煙韌韌嘅糯米飯梗係至正啦,一人一個波唔使爭,黑白兩色都好味。食完坐下吹下水,消磨一整個下午呢。
先叫飲品,一杯青檸疏打,一杯咸檸七,夠凍又解渴。
個餐黎啦,三層碟上,西餐style,哈哈。
我地先食熱盤

食完坐下吹下水,消磨一整個下午呢。