2025-05-16 385 瀏覽
泰濃麵質素高🇹🇭每款都食得出店家落咗心機 價錢合理 食物水準穩定 下次再嚟都仲想encore✧ 頂級美國肥牛船湯泰式河粉($74) 呢個肥牛船湯泰式河粉真係泰式風味十足 湯底用咗大量香料同牛骨慢火熬製飲落去又香又濃 帶少少辣同酸味好開胃 美國肥牛切得夠薄 燙一燙就入口即溶 肉味鮮甜 河粉軟滑又唔會糊口 每啖都夠哂滋味 食完暖笠笠好滿足 ✧ 海南雞飯($69) 海南雞飯絕對係店內必試 雞肉嫩滑唔柴 皮爽肉滑 配埋醬汁 食落鹹香又帶微辣 油飯粒粒分明又有雞油香 好有層次感 到最後一啖都唔會膩 ✧ 原個泰國椰青($49) 椰青新鮮開殼 入口好清甜 椰水夠多夠凍 飲落好解渴 食完主食飲返椰青即刻refresh哂連椰肉都滑滑地 食落自然味道 ✧ 泰式龍眼冰特飲($29) 龍眼冰味道天然冇假味 每粒龍眼都新鮮爽甜鋪咗喺面頭同啲冰好融合加埋碎冰一齊食 好有消暑感覺
泰濃麵質素高🇹🇭
每款都食得出店家落咗心機
價錢合理 食物水準穩定
下次再嚟都仲想encore

✧ 頂級美國肥牛船湯泰式河粉($74)
呢個肥牛船湯泰式河粉真係泰式風味十足
湯底用咗大量香料同牛骨慢火熬製
飲落去又香又濃 帶少少辣同酸味好開胃
美國肥牛切得夠薄 燙一燙就入口即溶
肉味鮮甜 河粉軟滑又唔會糊口
每啖都夠哂滋味 食完暖笠笠好滿足

✧ 海南雞飯($69)
海南雞飯絕對係店內必試
雞肉嫩滑唔柴 皮爽肉滑
配埋醬汁 食落鹹香又帶微辣
油飯粒粒分明又有雞油香
好有層次感 到最後一啖都唔會膩

✧ 原個泰國椰青($49)
椰青新鮮開殼 入口好清甜
椰水夠多夠凍 飲落好解渴
食完主食飲返椰青即刻refresh哂
連椰肉都滑滑地 食落自然味道

✧ 泰式龍眼冰特飲($29)
龍眼冰味道天然冇假味
每粒龍眼都新鮮爽甜
鋪咗喺面頭同啲冰好融合
加埋碎冰一齊食 好有消暑感覺

2025-05-16 313 瀏覽
喺尖沙咀行街熱辣辣想食啲酸嘢過吓癮 喺iSquare隔離見到間望落唔錯嘅泰國野 俾佢個門口吸引住🥩頂級安格斯牛肉船湯配金邊粉🍜個湯底勁正宗超濃厚 配埋個金邊粉覺得自己返咗泰國 除咗佢嘅頂級安格斯牛之外 港式魚蛋好彈牙 而且佢仲有啲炸魚皮同蒜片錦上添花海南雞飯成碟雞都係無骨!呢個係非常加分 啖啖肉唔驚食到骨 食落去好嫩口白滑 而且好新鮮 加埋佢個秘製汁 酸酸甜甜 食過返尋味泰式鳳爪個鳳爪都係無骨!口味上有少少偏辣 如果唔食得辣嘅朋友就要注意 除咗辣仲加咗新鮮檸檬汁調味 辣得來非常爽口 做前菜一流原個泰國椰青食野點可以唔叫飲品 叫咗個原個椰青 椰青水好甜 啱晒夏天消暑解渴

🥩頂級安格斯牛肉船湯配金邊粉🍜

海南雞飯

泰式鳳爪

原個泰國椰青
2025-05-14 241 瀏覽
今日同朋友去咗尖沙咀泰濃麵試吓佢哋嘅招牌粉.雞髀肉蒜湯金邊粉,一上枱就聞到超香蒜味!湯底好濃郁,帶少少椰香,雞髀肉煮到好淋,一啖咬落去啲肉就散開,仲要好入味。金邊粉滑溜溜,索晒啲湯汁,食落好過癮。 湯底仲可以揀冬陰功湯底架!另外叫咗炸雞翼,外皮脆卜卜,咬落去仲有肉汁,點埋佢哋嘅酸甜醬,真係停唔到口。飲品叫咗熱柚子蜜,甜度剛好,飲完成個人暖笠笠,好舒服。 整體來講,呢餐好抵食,份量夠大,味道又正,下次一定會再嚟試埋椰青
今日同朋友去咗尖沙咀泰濃麵試吓佢哋嘅招牌粉.

湯底仲可以揀冬陰功湯底架!

午餐
2025-05-08 213 瀏覽
.今日喺尖沙咀做完嘢,突然之間好想食泰國嘢🙌🏻泰濃面真心好味😍 即刻同大家share吓今次食咗咩正嘢👇🍜【トト蜆冬陰公湯金邊粉】🔥一上枱就聞到香茅味!湯底係嗰種「酸得嚟又帶椰香」嘅balance🌴 飲落仲有啲蜆肉鮮甜味👌 金邊粉索晒湯汁真係嗦嗦聲咁食!最正係啲蜆同蝦好新鮮🦐🐔【泰式鳳爪】🌶️凍冰冰+爽脆脆=夏天救星❄️ 酸辣汁醃到入晒骨,仲要加咗勁多香草🌿 個汁撈埋青瓜絲真係停唔到口😋🥥【原個泰國椰青】💦成個椰青捧住飲超有feel🌴 清甜到同泰國嗰啲冇分別🏖️ 飲完仲可以刮埋啲椰肉食,夏天好過飲汽水啦!🍤【泰式炸蝦餅】即叫即炸熱辣辣🔥 外皮脆到好似食緊蝦片咁!咬開爆晒蝦肉彈牙到跳舞💃 點埋個甜酸醬真係無得輸📍 泰濃麵 (尖沙咀)尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A號舖#泰濃面 #尖沙咀美食 #冬陰公控 #香港泰菜 #掃街mode

🍜【トト蜆冬陰公湯金邊粉】🔥

🐔【泰式鳳爪】🌶️

🥥【原個泰國椰青】💦

🍤【泰式炸蝦餅】

📍 泰濃麵 (尖沙咀)
尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A號舖

2025-05-04 170 瀏覽
口淡淡想食d濃味d嘅麵,睇到呢間咁多like,於是一於去試吓!果然有咁多係有原因!雞🐓豬 🐽我和同伴各點了雞髀肉船湯河和黑豚肉船湯黃麵,個湯好香,一放底已經聞到,個湯係成碗野嘅靈魂!又香又濃,配什麼都可以!烚唐生菜配秘製腐乳醬呢個小朋友食都可以,甜甜地。泰式小食拼盤(蝦餅/雞翼/芝士雲吞)蝦餅酥趣唔會好油,雞翼外趣內嫩,但芝士雲吞我就麻麻,好似有d太膩。下次一定再來!我想試吓個芫荽山船河,仲有其他小食!
係有原因!

雞🐓

豬 🐽

烚唐生菜配秘製腐乳醬

呢個小朋友食都可以,甜甜地。

泰式小食拼盤(蝦餅/雞翼/芝士雲吞)

下次一定再來!我想試吓個芫荽山船河,仲有其他小食!

• 黑豚肉船麵
  • 炸雞翼
2025-04-28 443 瀏覽
見此店的食評唔錯, 來到尖沙咀訧過來試一試 食物 : 頂級安格斯牛肉船湯金邊粉 $94 - 湯底好濃好正, 飲咗唔口乾, 牛肉唔係好大塊, 但肉質幾淋唔韌, 脆炸豬皮放湯好食, 兩粒魚蛋幾滑, 條秋葵幾特別, 金邊粉普普通通, 整體味道唔錯 飲品 : 泰式龍眼冰特飲 $18 (套餐) : 原價$29, 龍眼冰好足料, 有很多龍眼肉, 味道都幾濃, 唔會淡茂茂 環境 : 牆上有很多食物相片好有特式, 店內環境舒服乾淨 服務 : 店員有禮貌 費用 : $112 (無服務費)
見此店的食評唔錯, 來到尖沙咀訧過來試一試
環境 : 牆上有很多食物相片好有特式, 店內環境舒服乾淨
服務 : 店員有禮貌
費用 : $112 (無服務費)
泰式龍眼冰
頂級安格斯牛肉船湯金邊粉
2025-04-26
泰式龍眼冰
頂級安格斯牛肉船湯金邊粉
2025-04-28 124 瀏覽
今日去咗泰濃麵食泰國嘢!🇹🇭 真係好掛住泰國嘅味道呀!我叫咗碗トト蜆冬陰公湯薯粉🌶️🍜!冬陰功湯底酸酸辣辣,好開胃!トト蜆新鮮肥美,薯粉QQ彈牙,真係好正!朋友就叫咗個海南雞飯🐔🍚!雞肉嫩滑,雞油飯香噴噴,配埋醬汁,真係好惹味!我哋仲叫咗碟炸雞翼🍗!雞翼炸得金黃香脆,外脆內嫩,好juicy!飲品方面,我叫咗杯青檸梳打🍹🍋!酸酸甜甜,好解渴!朋友就叫咗支梳打水🍾!夠晒冰凍,好夠氣!
今日去咗泰濃麵食泰國嘢!🇹🇭 真係好掛住泰國嘅味道呀!

2025-04-27 149 瀏覽
心思思想食返碗船麵,尖沙咀呢間泰濃麵係不二之選。選擇都幾特別同豐富,想食好啲可以叫 A5黑毛和牛,或者原隻波士頓龍蝦🦞~我就要咗頂級安格斯牛肉配船湯底 94真係頂級非常有有牛味,有成六七片牛肉尋喺湯底下面越食越有。湯底一d都唔hea,飲到胡椒味非常傳統,配料仲有泰國必食炸豬皮秋葵同芽菜跟湯。飲品叫咗杯熱薑蜜,有真。生薑蓉,飲完暖笠笠。難怪平日生意都咁好,當中仲受唔少遊客捧場!📍泰濃麵(樂道)尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A號舖

我就要咗頂級安格斯牛肉配船湯底 94

📍泰濃麵(樂道)
尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A號舖
【🍜SiamNoodles泰濃麵|🛶滋味芫荽船麵】泰國船麵,就好似香港仔艇仔粉嘅泰國版!傳統嘅泰國船麵,就在往來曼谷運河嘅小艇上可以食到,用上豬肉豬骨藥材等材料製作出濃濃嘅湯底,色澤深,味濃而香,飲後不喉乾。加上魚蛋、肉丸、炸豬皮、金不換、蔥蒜等配菜,美味非常!.🤟🏻芫荽山船麵為芫荽山而來,見到大堆頭嘅芫荽超開心,將芫荽一下一下咁浸入熱湯中,風味特別!有蘿蔔、魚蛋,少量炸豬皮,湯味好濃香甜,加少少辣椒粉,更加開胃。豬皮好好食,要追加一碟.🤟🏻小食拼盤香茅雞翼、芝士雲吞、蝦餅蝦餅食落有咬口,蝦咪濃,蝦肉唔算好彈但有口感,整體出色!.🤟🏻椰青新鮮,鮮甜,刮埋椰青肉食無得輸!
【🍜SiamNoodles泰濃麵|🛶滋味芫荽船麵】

🤟🏻芫荽山船麵
為芫荽山而來,見到大堆頭嘅芫荽超開心,
將芫荽一下一下咁浸入熱湯中,風味特別!

豬皮好好食,要追加一碟

🤟🏻小食拼盤
香茅雞翼、芝士雲吞、蝦餅
蝦餅食落有咬口,蝦咪濃,蝦肉唔算好彈但有口感,整體出色!

🤟🏻椰青
新鮮,鮮甜,刮埋椰青肉食無得輸!

2025-04-16 168 瀏覽
泰國船麵係泰國街頭美食的經典代表。起源於曼谷運河上的船販,以濃郁湯底、豐富配料和獨特風味聞名!如果想食正宗嘅泰國船麵,喺尖沙咀樂道嘅呢間"泰濃麵"就係首推之一!呢度嘅船麵湯底非常濃郁,適合嗜濃郁者。而我同朋友今日就嚟咗食lunch。朋友就叫呢度最出名嘅船麵🍜雞脾肉船湯泰式河粉$52- 湯底冇令人失望,真係超級濃郁, 有喺泰國食船麵嘅味道!我就叫咗個下午茶套餐🍜雞脾肉冬陰功金邊粉$52+泰式鳳爪$28- 酸辣湯底好惹味,但唔算太辣,金邊粉同埋雞肉份量十足,再配埋個小食,午餐份量啱啱好!再叫咗兩🥥泰國椰青 $49@- 椰青超級清甜,我哋連入邊嘅椰青肉都食埋。嚟呢度一邊食地道嘅船麵再配椰青,真係一大享受!😋

呢度嘅船麵湯底非常濃郁,適合嗜濃郁者。
而我同朋友今日就嚟咗食lunch。

朋友就叫呢度最出名嘅船麵
🍜雞脾肉船湯泰式河粉$52
- 湯底冇令人失望,真係超級濃郁, 有喺泰國食船麵嘅味道!
我就叫咗個下午茶套餐
🍜雞脾肉冬陰功金邊粉$52
+泰式鳳爪$28

再叫咗兩
🥥泰國椰青 $49@
- 椰青超級清甜,我哋連入邊嘅椰青肉都食埋。

嚟呢度一邊食地道嘅船麵再配椰青,真係一大享受!😋
2025-04-16
真心覺得上班族要收藏一下這家餐廳~~這家泰國菜專門吃船麵,選擇很多,而且有不同的麵底可以選,如果lunchtime跟我一樣吃比較晚的話,等到下午茶時段大大碗船麵超抵食😍 絕對是打工人的福音😆🟣雞脾肉船麵想吃比較柔和的味道所以選了雞脾肉,餐廳上菜速度非常快👍🏻👍🏻 湯底很清甜,而且肉和配料份量頗多,雞脾肉有煎過香味口感都不錯,配金邊粉我覺得是比較合適的組合。🟣海南雞飯朋友前一天才吃完船麵所以選擇海南雞飯,賣相不錯,雞肉都很飽滿,油飯很香,雖然只有一款醬,但已經很足夠,很搭。🟣炸雞翼 🟣泰式鳳爪跟下午茶的小食很划算,適合開心share,特別是炸雞翼真的是即叫即炸,上桌的時候特別香,雞肉有滿滿的肉汁,沾一點甜酸醬吃更開胃🤤泰式鳳爪頗爽口,味道很到位而且偏辣,吃的很爽。🟣泰式香茅斑蘭梳打 🟣泰式青檸梳打特飲我們還點了兩款特飲,特別適合漸漸熱的天氣,解膩又解渴,自己比較喜歡斑蘭梳打,不會太甜,好喝~~~
🟣雞脾肉船麵
🟣海南雞飯
🟣炸雞翼 🟣泰式鳳爪

🟣泰式香茅斑蘭梳打 🟣泰式青檸梳打特飲
2025-04-15 78 瀏覽
突然掛住泰國船麵喺香港都食到泰國風味🤩湯底超濃郁👍🏻份量都算大 有好多餸 竟然會有秋葵 幾特別😝叫咗兩碗麵 金邊粉相對比較爽口薯粉就比較掛汁 兩款都好味🥳另外叫咗炸雞翼 配泰式辣醬好惹味雖然環境唔算好大 但係都唔洗搭枱👍🏻
突然掛住泰國船麵
另外叫咗炸雞翼 配泰式辣醬好惹味
雖然環境唔算好大 但係都唔洗搭枱👍🏻
2025-04-15
2025-04-13 200 瀏覽
🌟🍴 【 尖沙咀•泰濃麵 】 🍴🌟  📍 樂道7號嘉樂大廈地下A號舖🍖🥟🍟🥚🍰🍲🍇 • 🥪🍓🍤🍪🍜🍡🍹  美國肥牛 船湯 蛋黃麵 🍜🐄超好食!肥牛嫩滑,船湯濃郁,蛋黃麵彈牙!海南雞飯 🍗🍚雞肉嫩滑,飯香!炸芝士雲吞 🧀🥟外脆內軟,芝士香!泰國椰青 🥥清甜解渴!凍泰式奶茶 🥤香濃順滑!🍙🥤 餐廳評分🥤🍙  🔥 餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥  ⛄ 服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄  🍾 食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾  🎟️ 性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️  💰 消費:HKD 250✨🥢🍣🍕🍜🍴🍰✨  #尖沙咀美食 #web3尖沙咀#泰濃麵 #銅鑼灣 #船河 #船麵 #SiamNoodles #ThaiNoodle #尖沙咀 #泰國菜 #香港美食
🌟🍴 【 尖沙咀•泰濃麵 】 🍴🌟
📍 樂道7號嘉樂大廈地下A號舖
🍖🥟🍟🥚🍰🍲🍇 • 🥪🍓🍤🍪🍜🍡🍹

美國肥牛 船湯 蛋黃麵 🍜🐄
超好食!肥牛嫩滑,船湯濃郁,蛋黃麵彈牙!
海南雞飯 🍗🍚
雞肉嫩滑,飯香!
炸芝士雲吞 🧀🥟
外脆內軟,芝士香!
泰國椰青 🥥

💰 消費:HKD 250

✨🥢🍣🍕🍜🍴🍰✨
#尖沙咀美食 #web3尖沙咀
2025-04-13 272 瀏覽
🇹🇭 泰濃麵有一段長時間沒有吃船麵,今天經過尖沙咀看到泰濃麵裝修充滿泰國風情🇹🇭,便入去試一試。餐牌以麵食和小食為主,湯底有清湯、冬陰功和船湯選擇,面類選擇豐富。卜卜蜆冬陰功金邊粉🐚🍜海鮮類一直是冬陰功的好配搭,這碗麵承載着們的卜卜蜆,蜆肉沒有沙,配料也十分豐富,還有蟹柳、蝦、青口和蔬菜,金邊粉吸滿了冬陰功的味道,湯底微辣偏酸不油膩,適合普羅大眾。安格斯牛肉船湯河粉🐮🍲一定要先混合了湯上的炸蒜,味道上比冬陰功湯濃郁,適合喜歡”濃麵”的我,但不會令人口渴。河粉幼滑,掛上船湯很好吃。牛肉有厚度但不會過熟而變老,如果魚蛋更彈牙會更加分。炸蝦餅🍤一上菜時有被嚇到,炸蝦餅十分大塊,厚度max! 咬下去外皮酥脆,塞滿嘴面內,每口都係蝦肉,太幸福了吧!😍😍泰式奶茶🧋📍尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A號舖
🇹🇭 泰濃麵

卜卜蜆冬陰功金邊粉🐚🍜

安格斯牛肉船湯河粉🐮🍲

炸蝦餅🍤

泰式奶茶🧋

📍尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A號舖
  • 頂級安格斯牛肉船麵
2025-04-11 312 瀏覽
泰國街頭風味爆發!泰北風情滿足之店冬陰功雞肉金邊粉 一上枱便聞到濃濃香茅和檸檬葉!椰奶香滑不會膩,雞肉嫩滑,金邊粉索滿湯汁,泰式風味暴擊,加分位是兩隻大蝦,爽彈鮮甜! 肥牛船湯河湯頭清甜帶淡淡香料味,熬足功夫牛骨湯底!肥牛片嫩身,河粉滑溜掛湯,滿足炸蒜,簡單有靈魂,滿滿地道之味青檸梳打解辣神器,酸爽爆燈,青檸味清香,飲完即刻清新味蕾小店格局乾淨,味道正宗店,香港人口味尋回泰國味道,船湯底用多種材料熬煮超濃湯汁,有南薑,香茅,青檸,花椒和八角香味,非常棒
泰國街頭風味爆發!泰北風情滿足之店
冬陰功雞肉金邊粉
肥牛船湯河
青檸梳打
解辣神器,酸爽爆燈,青檸味清香,飲完即刻清新味蕾
小店格局乾淨,味道正宗店,香港人口味