2007-12-08 24 瀏覽
我特意去中环食泰昌饼家。纸包蛋糕很甜又油,一点都不好吃。收钱的姐姐态度很不友好。我不会在去食了!
2007-12-05 18 瀏覽
老實講, 好普遍好多屋村麵包鋪都做到o既水準蛋撻真係好食, 但唔特別
老實講, 好普遍
好多屋村麵包鋪都做到o既水準

蛋撻真係好食, 但唔特別

2007-12-04 17 瀏覽
16-11-07 (五)T今日有假期,來半天西半山遊,路經此地,蛋撻剛出爐,分別試了蛋撻($4)和蛋白撻($6)。蛋白撻可能健康些,但始终覺得蛋撻美味可口些。
16-11-07 (五)

2007-11-25 33 瀏覽
食完九記心思思想食甜o野就行去泰昌食蛋撻la之前睇報紙都知佢推出o左新's蛋白蛋撻, 係銅鑼灣書展試賣(唔知點解), 都想去試, 但冇理由冇la la山長水遠咁出去ga ma~~~今日去到竟然有wor, 真係喜出望外lei~~~味道方面還可以la, 但冇傳統那一件咁香, 好大原素係佢唔夠熱, 唔會好似之前食咁熱到辣口, 所以個蛋白漿感覺上都唔太滑, 但餡好似Pie & Tart的鮮奶撻, 但都係唔夠人地香同濃味.但我欣賞佢個撻皮, 可以用鬆脆版麥維他餅去形容, 有燕麥的口感, 少少粗糙的, 好味.但我估新鮮出爐會好味d ar, 我有問ar姐有冇新ga, 因為我見佢個盤只剩下2, 3個就知唔會熱得去邊ga la, 但ar姐話依款要焗耐d, 所以唔會成日有新鮮出爐的. 唔算特別好味, 但要$6個, 太貴la, 未必會再食lu.
食完九記心思思想食甜o野就行去泰昌食蛋撻la

唔算特別好味, 但要$6個, 太貴la, 未必會再食lu.

2007-11-23 18 瀏覽
午飯時間去完公利食杯竹蔗汁, 行過擺花街, 見到泰昌原來搬左過黎, 就買個蛋球試試.排隊既人, 幾乎完部買蛋撻同蛋球.見到蛋球既真身其實心知不妙, 蛋球不是球, 而是蛋條; 是日沒有相機隨身, 沒有拍下相片.表面較黃, 和百利的金黃色的蛋球相差一段.也許白砂糖下得太多, 又或是蛋香不夠, 甜味蓋過蛋香.鬆化就一般, 四蚊一細細條, 都係返西灣河食好過.順便望望蛋撻, 雖是新鮮出爐, 但火喉就麻麻, 有些邊位較黑, 不太好.再望望入面的師傅, 開哂衫紐的... um...都應該冇下次.
排隊既人, 幾乎完部買蛋撻同蛋球.

表面較黃, 和百利的金黃色的蛋球相差一段.
也許白砂糖下得太多, 又或是蛋香不夠, 甜味蓋過蛋香.

鬆化就一般, 四蚊一細細條, 都係返西灣河食好過.

再望望入面的師傅, 開哂衫紐的... um...

都應該冇下次.
2007-11-22 11 瀏覽
之前在雜誌看過泰昌餅家新研製了的蛋白蛋撻,所以這次路過見有得賣便即刻買來試試。蛋撻皮是用燕麥造的,很有口感,覺得甚足料;而蛋白也不錯,感覺也較為健康!整體上也可一試。不過此新口味售$6一個,好像是太貴了。

不過此新口味售$6一個,好像是太貴了。
2007-11-19 16 瀏覽
因為就係佢附近返工+ 見d人講到好似咁好食咁~放左工就同女朋友去試下~等我仲同佢講"好出名家呢度"....我地買左個沙翁+ 蛋撻(最出名果兩樣~)1.蛋撻: 不過不失.但係個人比較喜歡酥皮. 同埋, 其他包鋪有好多都做到好好食,唔明佢有咩咁特別,要買成$4一個...2.沙翁: 好難食! 我唔知d沙翁係唔係入面一定係淋既,但係我女朋友食左一細淡就冇食啦...我食左一半就掉左...因為我地兩個都覺得入面係未熟既...其實我之前有日返工下午茶timing果時有d餓, 都去果度買過個紙包蛋糕仔食... 不過... 一d都唔好食,又唔甜,又冇口感. 我仲順度買左個蛋撻俾我個德國同事食.佢食完, 我問佢好唔好食啦~ 佢話: "Well, not bad!"p.s.我果時係冇留意到佢係咁"出名"既蛋撻鋪.

因為就係佢附近返工+ 見d人講到好似咁好食咁~
放左工就同女朋友去試下~
等我仲同佢講"好出名家呢度"....
我地買左個沙翁+ 蛋撻(最出名果兩樣~)

p.s.我果時係冇留意到佢係咁"出名"既蛋撻鋪.

2007-11-05 8 瀏覽
一班同事想食下午茶,我就提議食蛋撻蛋撻:牛油曲奇皮,好重牛油味,蛋漿夠甜有蛋味沙翁,表面鬆脆,內面濕潤,像有汁,其中有一個沙翁表面不夠沙糖我明白點解肥彭鐘意泰昌d蛋撻,因為蛋撻皮好重牛油味,英國人較鐘意
一班同事想食下午茶,我就提議食蛋撻

蛋撻:牛油曲奇皮,好重牛油味,蛋漿夠甜有蛋味

2007-10-30 13 瀏覽
bought 沙翁, but i just think that's nth special, thought nth bad. I thought 金鷹in Tinhai sells even better 沙翁than themI have tried their egg tart before, it's just a bit better than normal ones, but still nth special.

2007-10-23 23 瀏覽
同事話好味, 所以行經買了幾個, 係好熱的, 幾好味, 但係太貴了, 又唔覺得好特別, 同其他餅店的質素無分別姐, 唔值喎, 仲有, 邊有好多人排, 我去時一個人都無, 行經幾次都係冷冷清清姐!!係比人講得太勁, 其實不外如事!!
1K
2007-10-05 34 瀏覽
第二站選了來泰昌吃遠近馳名的蛋撻,馬來西亞朋友更在這裡買了很多唐餅回去作手信,味道應該比所謂的「香港手信」好。其實我一向偏好曲奇皮的蛋撻,泰昌的曲奇皮比一般的脆,充滿牛油香,可惜我嫌蛋漿部份太甜,蛋味亦不夠突出,整體上味道其實普通。

2007-10-04 16 瀏覽
經過一次再一次嘅調查, 十個有九個本地人都有試過佢嘅蛋tart, 都話唔得. 都唔明點解仲會有咁多去買, 仲要大排長籠, 真係只要是但入一間麵包舖都好食過呢一間.
從小便鍾情於牛油皮蛋撻,無奈近年酥皮當道,很難才能吃到一個出色的牛油皮蛋撻本著"吃不到好的寧可不吃"宗旨的自己因為這個原因而與牛油皮蛋撻絕了緣是日一大早陪友人到中環辦事見時間尚早又難得來到這邊,馬上鼓起勇氣二話不說的衝入店內打包兩大件聞名已久的牛油皮蛋撻然後到隔壁的老牌茶記坐下品嚐蛋不會太甜,亦有點蛋味撻皮紮實,不算很脆,但還可以接受總括來說,沒什麼好挑剔也沒有什麼特別永遠懷念新發出品的牛油皮蛋撻
從小便鍾情於牛油皮蛋撻,
無奈近年酥皮當道,很難才能吃到一個出色的牛油皮蛋撻

是日一大早陪友人到中環辦事
見時間尚早又難得來到這邊,馬上鼓起勇氣
二話不說的衝入店內打包兩大件聞名已久的牛油皮蛋撻
然後到隔壁的老牌茶記坐下品嚐

蛋不會太甜,亦有點蛋味
撻皮紮實,不算很脆,但還可以接受

總括來說,沒什麼好挑剔
也沒有什麼特別

永遠懷念新發出品的牛油皮蛋撻
2007-09-30 17 瀏覽
住在附近,間中會去買蛋撻。除咗新鮮出爐時好食啲,其實就冇乜特別。甜咗啲,貴咗啲,態度差咗啲。=(
我絕對認識Addmen你所寫既:1.我深信, 彭根本唔知咩叫沙翁同蛋撻~2.泰昌D蛋撻沙翁唔係唔好食,係冇特別~自己意見:出開中環行去泰昌買野食已經蠢蠢地,如果有人特登出去買黎食,咁就一定係......^_^"
我絕對認識Addmen你所寫既:
1.我深信, 彭根本唔知咩叫沙翁同蛋撻~
2.泰昌D蛋撻沙翁唔係唔好食,係冇特別~
自己意見: