2020-10-13 85 瀏覽
九龍城一向都好多泰國餐廳,見到呢間裝乾淨企理,就入去試試。椰汁飲品非常濃椰汁味,唔會似有啲餐廳加左好多水令到啲味好淡。珍多冰入面嘅綠色配料都好黏韌,口感一流。呢道菜非常特別,平時食泰國餐廳都係見到啲馬拉盞炒菜比較多,但佢就用椰汁炒菜。食落其實有少少似白汁嘅感覺,但就會多左椰香味係入面。時菜入面有好多種菜,包括芥蘭、椰菜花、紅蘿蔔、椰菜和秀珍菇。個人覺得秀珍菇係入面最好味嘅。呢個金邊粉真係好正呀!平時好多餐廳炒到啲金邊粉係得個酸字,完全冇咩其他香味,但係呢碟就唔同啦!佢係酸度適中之餘會帶點咸香,我諗係廚師落左櫻花蝦去提味,令成個味道有更豐富嘅層次。入面都落有大蝦去炒,廚師都好細心咁去左蝦腸,等大家食得安心。我對呢種蛋咖哩係無法抗拒!呢款咖哩係會有香濃嘅咖哩香,而加入左滑蛋碎,令整個口感係好順滑。店家仲加入左我嘅最愛:南瓜粒。南瓜粒煮到岩岩好保持到粒狀。同時仲有好多唔同嘅海鮮係入面,包括蝦、魷魚仔同青口,樣樣都好新鮮嫩滑。超級香濃嘅椰汁味,佢嘅底層係用西米、粟米粒同馬蹄。其中馬蹄嘅份量比較多,食落會有爽脆咬口。$20就有四個,係超良心價錢呀!佢嘅造型仲好可愛忝,係心形,岩哂女士們影相打卡。
九龍城一向都好多泰國餐廳,見到呢間裝乾淨企理,就入去試試。

椰汁冰(左),珍多冰(右)

椰汁炒時菜
泰國炒金邊粉
咖哩海鮮麵包
椰汁西米糕

店入環境都好乾淨企理,坐位舒適,非常岩約埋幾個朋友一齊傾計食飯。

以下係餐牌,俾大家參考一下:
2020-10-12
椰汁冰(左),珍多冰(右)
椰汁炒時菜
泰國炒金邊粉
咖哩海鮮麵包
椰汁西米糕
  • 椰汁西米糕,泰國炒金邊粉
2020-10-09 124 瀏覽
成功到達了九龍城,這個香港的小泰國天堂,餐廳位於城南道,地理上十分方便,全因為巴士站就在附近,地理上十分方便快捷,餐廳主打的食物就是泰國菜,食物味道方面,也不錯,最重要是真正的泰國人主理,雖然在疫情底下,但他們也十分重心去製作每一道菜。而我最欣賞的就是他的咖哩海鮮包,性價比極高,內裏包含的配料,份量十足。最重要可以挑選不同的辣度,喜愛的朋友也可以品嘗,怕辣的朋友也可以細緻的享受一番。 另外,麵包烤脆得外脆內軟, 配搭咖哩汁更為出色。

2020-10-07 108 瀏覽
放工一個人食晚飯,揀咗間新開嘅泰國餐廳🇹🇭。呢間餐廳雖然仲試業緊,但不論食物質素抑或係服務都十分好。.🦐咖喱海鮮包 $108法包表面鋪滿黃咖喱,香甜唔刺激,加埋九層塔點綴更惹味。黃咖喱裏面有唔少魷魚🦑、青口🦪、蝦🦐。而且估唔到法包蘸滿咖喱依然香脆可口😋。雖然係兩人份量,但係因為太好食,我一個人都食得晒🤣。.🥥椰青 $35清涼消暑之選。多汁到就滿瀉,而且夠晒厚肉。清甜嘅椰青水仲中和咗咖喱嘅濃味。.🇹🇭泰掂菜館 (九龍城)九龍城城南道5號地下5號舖
🦐咖喱海鮮包 $108
🥥椰青 $35
🇹🇭泰掂菜館 (九龍城)
九龍城城南道5號地下5號舖
2020-10-07 139 瀏覽
💓九龍城新開咗一間泰國餐廳叫"泰掂", 食完之後佢覺得冇誇張, 真係好掂🤣🤣🔥必點🔥遊船金邊粉$40: 沙嗲湯底超正, 好香濃, 加埋羅勒葉香草更加正😁, 牛肉薄片非常重牛味, 芽菜分量超多, 呢碗金邊粉雙倍價錢我都會照食,太回味🤤🤤。泰式冬陰功湯: 呢間餐廳都幾有心思, 上菜嘅碟好多都係❤️形😂, 呢個湯真係好開胃酸酸辣辣, 而且好重香茅檸檬葉味, 大頭蝦大大隻又鮮甜,可以繼續encall😋沙嗲串燒: 串燒嘅火侯控制得好好, 濕度控制得好, 令串燒唔會乾身, 咬落去肉質依然有肉味🤩, 自家製嘅沙爹醬非一般好味, 鍾意食曬啲嘅朋友必點! 👍🏻~~~~~~~~😋味道: 9/10📸賣相: 7/10🛋️環境:7/10💁‍♂️服務: 9/10💎性價比: 9/10💲人均:$150⏪回頭率:90%~~~~~📍泰掂菜館九龍城城南道5號地下5號舖~~~~~

🔥必點🔥

~~~~~~~~
😋味道: 9/10
📍泰掂菜館
九龍城城南道5號地下5號舖
~~~~~
2020-10-06 96 瀏覽
當日同男朋友去九龍城本來想買一些泰國特色的香茅及泰國薑,因為自己不嬲都好鍾意食泰國菜。經過呢間餐廳隨便覺得都幾有情調於是入去試一試。間餐廳用歐陸設計加上泰國獨有的出名菜式所以分外覺得唔錯。首先同男朋友叫一個青咖喱雞。這款青架哩最特別之處係一啲都唔辣,食落口甜甜地,就好似拍拖一樣,見到如沐春風。其次最好食嘅就係金邊粉,有好多隻唔同嘅大蝦,而且鋪上唔同嘅花生碎,入口又有口感。而我哋最鍾意就係佢冬陰功湯。原煲上仲有火種,可以保持湯嘅溫度同埋鮮味。其他地方一定食唔到囉。😊😊好想聖誕都同男朋友試多次真係心有不甘,覺得自己眼闊肚窄。😊
首先同男朋友叫一個青咖喱雞。
好想聖誕都同男朋友試多次真係心有不甘,覺得自己眼闊肚窄。😊
2020-10-06 72 瀏覽
最近喺九龍城新開業嘅🌟泰掂🌟真係又平又抵食嘅泰國菜!沙嗲串燒(雞、豬 各三串) $72雞肉及豬肉串燒 燒至外層微微香脆,內𥚃嫩滑,再點少少沙嗲醬,正呀!泰式冬陰功湯 $68酸酸辣辣嘅冬陰功湯內裏有一隻大蝦、大量草菇、車厘茄及泰式香料!令人非常開胃!泰式船河 $45船河湯底濃郁美味,配上薄牛肉片、香脆豬油渣、魚蛋、芽菜等,好滋味!飛天通菜 $68通菜炒得岩岩好,加上蒜粒、辣椒、麵豉,一齊炒,好惹味!鹹檸七 $25龍眼冰 $18

最近喺九龍城新開業嘅🌟泰掂🌟真係又平又抵食嘅泰國菜!

沙嗲串燒(雞、豬 各三串) $72

泰式冬陰功湯 $68

泰式船河 $45

飛天通菜 $68

通菜炒得岩岩好,加上蒜粒、辣椒、麵豉,一齊炒,好惹味!

鹹檸七 $25

龍眼冰 $18
朋友話好耐無食泰國野好想去食,咁就約左去九龍城搵高質泰國野食,見到呢間野新開就入左去試。入到去全店職員都係泰國人,但都識講廣東話,仲要好有禮貌!😍間野都幾多人幫襯,感覺係有番咁上下質素。😆果然,食完之後,我同朋友都覺得超級好食,又非常抵食!👍🏻我地唔係見得好多,但都超級飽!冬陰功湯 (細 $68)細碗都幾大碗,個碗仲要係心形,一送上黎就覺得好有愛!🤣我同朋友都覺得好岩我地口味,唔好太酸,個辣味又過癮,呢個我覺得飲多幾碗都仲得,正!!!😋😋泰式海鮮煲仔飯 ($88)其實好小見到有煲仔飯食,就膽粗粗叫左個黎試。佢又真係幾好食!👍🏻做到有飯焦既效果,海鮮料又超足,有蝦、魷魚、八瓜魚,不錯!😚係幾有驚喜的!泰寮招牌炒飯 ($78)又係一個好足料既炒飯!炒飯最忌鹹,呢個完全唔會有呢個感覺!😍再有隻蛋包住,簡直係開正我個範,我好鐘意食呢個!😁芒果沙冰 ($30)椰汁味有,但唔會搶走芒果味,另外又唔會太甜,味道恰到好處,我朋友話呢杯佢可以俾滿分!🤣😙椰青 ($35)我覺得非常鮮甜,好解渴。係抵飲之選,不錯!👍🏻總結,新開既餐廳黎講佢真係俾到好多驚喜我地,我地本身無期望太多,但估唔到咁高質!仲要店員既
冬蔭功湯

冬陰功湯 (細 $68)
海鮮煲仔飯

泰式海鮮煲仔飯 ($88)
泰寮招牌炒飯

泰寮招牌炒飯 ($78)
芒果沙冰

芒果沙冰 ($30)
椰青

椰青 ($35)
我覺得非常鮮甜,好解渴。係抵飲之選,不錯!👍🏻

總結,新開既餐廳黎講佢真係俾到好多驚喜我地,我地本身無期望太多,但估唔到咁高質!仲要店員既服務態度係好有家的感覺,支持!☺️
2020-10-05
冬蔭功湯
泰寮招牌炒飯
芒果沙冰
椰青
  • 招牌泰式炒飯
2020-10-05 45 瀏覽
今日突然想食泰國嘢!所以放工幾左朋友係九龍城等。今去過九龍城既話都知道 九龍城 太太太多泰國菜既鋪頭!但今日見行行下見到一間 新開既 泰國菜,佢連招牌都未show 出黎。甘當然即懷住試新野既心態入去試一試!間野既名叫:「泰掂菜館」位置:九龍城城南道5號崇正樓地下5號舖第一道菜:(飛天通菜)菜好嫩,所以食落口 好爽!再加上辣椒粒同埋蒜粒 簡直係絕配,再加上面豉(豆酱)。我敢講簡單既做法但好好味 天衣無縫 絕配!推介!推介!推介!第二道菜:(醃鳳爪)又名泰式鳳爪無骨 辣辣地 酸酸地 又甜甜地! 開胃首選!鳳爪冇怪味,蔬菜,洋蔥片 都係好新鮮。所以食得好滋味。推介!推介!推介!第三道菜:(炒金邊粉)個廚師好細心花生碎放側邊!呢間野個廚師都幾大方,因為係炒金邊粉入邊放咗好多蝦,仲要係大蝦,爽啊!首先佢個粉炒既火候同埋時間都控制得啱啱好,同埋每條金邊粉都係入晒味。推介!推介!推介第三道菜:(燒豬頸肉)呢個豬頸肉 要讚一下!因為佢地揀既豬頸肉,並唔係超肥豬頸肉,所以食完唔會話濟及成口油。同埋好香口,加埋佢地自己個醬汁 。真係越食越開胃!刀功唔錯 厚薄歸一!推介!推介!推介!第四道菜:(明爐蒸烏頭)
位置:九龍城城南道5號崇正樓地下5號舖

第一道菜:(飛天通菜)

第二道菜:(醃鳳爪)又名泰式鳳爪
無骨 辣辣地 酸酸地 又甜甜地! 開胃首選!

第三道菜:(炒金邊粉)

第三道菜:(燒豬頸肉)

第四道菜:(明爐蒸烏頭)
終於終於終於⋯搵到間唔重口味既明爐蒸烏頭!!!第一佢個湯底冇用大量調味料,令到變到好濃,所以100%冇遮到條魚本身既鮮味。味道好清新帶點微微酸,所以唔洗怕條魚會腥。我敢講 絕對夠味!因為個湯底 用左肉碎,菇類,蔥薑,辣椒。絕對鮮甜,條烏頭啖啖肉!仲有佢地個泰式酸汁。簡直無敵!
推介!推介!推介!

第五道菜:(泰國燒雞)
我同你地講,你地相信世界有奇蹟嗎?佢哋可以做到一隻燒過嘅雞,一啲都唔鞋,仲要係勁滑勁滑,勁香口勁香口。加埋個泰式辣將醬 勁嘢味。推介!推介!推介!

最後我想講呢間野喺服務方面,有讚冇彈。因為服務好好!你哋下次去食呢一間,一定要叫我以上呢幾道菜式,如果唔係你哋會後悔。呢間野我一定會再去多幾次幫襯。我要帶多啲親密戚有友嚟感受下泰式美食!
2020-09-30 86 瀏覽
最近個人好攰好多野做,為有搵好野食去減下壓啦!朋友提意去九龍城食泰國野,貪果度多泰菜選擇!我哋就揀左間新裝修小店,見店員全是泰國人,幻想一下去咗泰國旅行先!我哋點左3款食物,生蝦刺身,濕炒豬肉!見店員極力推介香茅炸鰂魚,一於試下先!好快啲菜就上枱了!生蝦刺身,加炸蝦頭,好少見!而刺身面放上蒜片配合醬汁一齊食用,口感好爽口,彈牙!炸鰂魚賣相相當吸引,餐廳起哂肉炸到金黃色,食得輕鬆,加上香茅, 辣辣地好開胃!個濕炒河都好有驚喜,河粉是粗闊形狀,好特别。味道一流兼有好多疏菜做配料,好徤康。食飽又同朋友傾完傾後,人都輕鬆哂!

食飽又同朋友傾完傾後,人都輕鬆哂!

• 香茅炸鰂魚
2020-09-30 104 瀏覽
眾多的九龍城泰菜館經過疫情的洗禮後,熱鬧情況已大不如前,要繼續維持經營的心需要一份堅持,由街知巷聞的泰屋及泰之選主㕑泰寶哥開發,一間從新定位及加入新元素的新店,泰掂菜館,晚上試業期間已經坐滿食客。店內裝潢簡約,睇落可包場三十人左右,兩人剛好有個卡位雅座,傾計多了一份私隱。打開Menu, 友人已標籤今餐的主角,咖哩海鮮包$108除了有濃香滿溢的咖哩海鮮送包,就需要善用埋剩餘的咖哩汁精華,加個鑊氣十足的蟹肉炒飯$68法包上檯金黄流沙,有如咸蛋皇流心的賣相,本以為咖哩汁會影相法包的脆口感,但偏長型包身以中間切開放上咖哩海鮮,影響不到同邊包身亦保留到咖哩的香濃,老師傅在新店中下了不少改進的功夫。而將咖哩汁淋上清香的蟹肉炒飯後,就更加吸引食慾大增,兩人好快就清左成碟炒飯😆 有無肚餓成咁呀...泰式雞肉濕炒河$58在邪惡的一餐中加一點蔬菜類比自己,炒河材料竟然不少,有椰菜花、芥蘭、蘿蔔、秀珍菇、洋蔥等撈上雞肉條,份量夠哂大碟,價錢滿合理。叫埋一個大椰青同大杯珍多冰,免加一的情況下,CP值以同區泰國菜館來講,非常抵食。同店長店員傾左兩句,原來17/10 先正式開業,相隔巴士站只有一條街,好味又方便,

眾多的九龍城泰菜館經過疫情的洗禮後,
熱鬧情況已大不如前,
要繼續維持經營的心需要一份堅持,
由街知巷聞的泰屋及泰之選主㕑泰寶哥開發,
一間從新定位及加入新元素的新店,
泰掂菜館,晚上試業期間已經坐滿食客。

店內裝潢簡約,睇落可包場三十人左右,
兩人剛好有個卡位雅座,傾計多了一份私隱。

打開Menu, 友人已標籤今餐的主角,
咖哩海鮮包$108
除了有濃香滿溢的咖哩海鮮送包,
就需要善用埋剩餘的咖哩汁精華,
加個鑊氣十足的蟹肉炒飯$68
法包上檯金黄流沙,有如咸蛋皇流心的賣相,
本以為咖哩汁會影相法包的脆口感,
但偏長型包身以中間切開放上咖哩海鮮,
影響不到同邊包身亦保留到咖哩的香濃,
老師傅在新店中下了不少改進的功夫。

而將咖哩汁淋上清香的蟹肉炒飯後,
就更加吸引食慾大增,
兩人好快就清左成碟炒飯😆 有無肚餓成咁呀...

泰式雞肉濕炒河$58
在邪惡的一餐中加一點蔬菜類比自己,
炒河材料竟然不少,有椰菜花、芥蘭、
蘿蔔、秀珍菇、洋蔥等撈上雞肉條,
份量夠哂大碟,價錢滿合理。

叫埋一個大椰青同大杯珍多冰,
免加一的情況下,CP值以同區泰國菜館來講,非常抵食。
同店長店員傾左兩句,
原來17/10 先正式開業,
相隔巴士站只有一條街,好味又方便,
是推介的泰菜老師傅有心發展的新分店。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5