收工約了朋友去食飯。朋友愛食泰國菜,經過一間名叫泰掂的泰國菜館便進內試試。(*^ω^*).我們點了一個二人套餐($378)點了以下:.泰式名鑪烏頭魚我非常愛食烏頭魚,這款烏頭魚令我倆食得口水直流。天氣涼涼的,食住用爐烹煮著的烏頭真的暖入心。.而且它的湯底、香料、味道很泰式、很正宗。有香茅味、有香草香葉味、有辣椒香,將烏頭的鮮味全迫出來。看相片這把“魚骨梳”相信好唔好食不言而喻。(/≧▽≦)/~┴┴ .泰式串燒(豬/雞)我喜歡那泰式咖哩醬,好正宗好惹味。我們揀了豬肉串雞肉串各三串。燒的炭香惹味,好滿足。*\(^o^)/*.特式咖哩海鮮包平時的海鮮包只有一個兩人分享。但這裡竟然有每人大大的一個,很慷慨。.每個都漲卜卜有超多海鮮,有大蝦、青口、魷魚,等等。而且它的咖哩汁味道很獨特、特別香濃,感覺很泰式很正宗。用這個醬汁沾麵包一絕。.甜品:芒果糯米飯芒果非常甜!而且比我平時食的芒果更香、更重果香味。糯米飯也軟腍腍的,配上椰汁十分誘惑。ヾ(@^▽^@)ノ
收工約了朋友去食飯。
朋友愛食泰國菜,經過一間名叫
泰掂的泰國菜館便進內試試。(*^ω^*)
我們點了一個二人套餐($378)
點了以下:
泰式名鑪烏頭魚
我非常愛食烏頭魚,
這款烏頭魚令我倆食得口水直流。
天氣涼涼的,
食住用爐烹煮著的烏頭真的暖入心。
而且它的湯底、香料、味道很泰式、很正宗。
有香茅味、有香草香葉味、有辣椒香,
將烏頭的鮮味全迫出來。
看相片這把“魚骨梳”相信好唔好食不言而喻。
(/≧▽≦)/~┴┴

泰式串燒(豬/雞)
我喜歡那泰式咖哩醬,好正宗好惹味。
我們揀了豬肉串雞肉串各三串。
燒的炭香惹味,好滿足。
*\(^o^)/*
特式咖哩海鮮包
平時的海鮮包只有一個兩人分享。
但這裡竟然有每人大大的一個,很慷慨。
每個都漲卜卜有超多海鮮,
有大蝦、青口、魷魚,等等。
而且它的咖哩汁味道很獨特、特別香濃,
感覺很泰式很正宗。
用這個醬汁沾麵包一絕。
甜品:芒果糯米飯
芒果非常甜!而且比我平時食的芒果更香、
更重果香味。
糯米飯也軟腍腍的,配上椰汁十分誘惑。
ヾ(@^▽^@)ノ
2020-11-11 477 瀏覽
係城南角附近,已經好肚餓,就冇行返上幾條街食。係街頭就入左泰掂,見幾多人食就入!餓到揀咗個二人套餐 $378最快!呢度樓底都幾高,環境似係新裝修。泰式串燒可以三串雞三串豬,yeah ho~雞串多肉,一咬就入口!外面乾身,裏面保持都少少嫩濕潤!豬串大塊肉,燒得香有適量油脂!加沙嗲醬好香口,同好易咬都!泰式明爐烏頭仲可以揀鹽燒或者香茅炸鰂魚,不過鍾意食泰式烏頭就無選佢地!湯汁帶酸梅味,雜菇吸湯!一大碗肉碎湯俾我地自己加!烏頭魚質厚扁實肉感,唔係鞋都ok!香料味都重,個湯好入魚同少少辣,好似有啲冬陰公感覺,哈哈!枱上面有3款汁同糖比客人隨時添加!點下酸辣汁係烏頭都好食!特色咖喱海鮮包南瓜,海鮮種類有蝦、青口同魷魚。蝦係蝦球樣子,處理乾淨!咖哩辣度帶甜,包底脆配上香葉好濃!芒果糯米飯芒果勁大件,一大個,肉厚厚厚切,多汁!心形糯米飯,椰汁可以再另加!香甜煙煙銀銀,份量剛好唔會宅住個胃!

泰式串燒
可以三串雞三串豬,yeah ho~

雞串多肉,一咬就入口!外面乾身,裏面保持都少少嫩濕潤!

豬串大塊肉,燒得香有適量油脂!加沙嗲醬好香口,同好易咬都!

泰式明爐烏頭
仲可以揀鹽燒或者香茅炸鰂魚,不過鍾意食泰式烏頭就無選佢地!

枱上面有3款汁同糖比客人隨時添加!點下酸辣汁係烏頭都好食!

特色咖喱海鮮包
南瓜,海鮮種類有蝦、青口同魷魚。蝦係蝦球樣子,處理乾淨!

咖哩辣度帶甜,包底脆配上香葉好濃!

芒果糯米飯
芒果勁大件,一大個,肉厚厚厚切,多汁!

2020-11-11 153 瀏覽
九龍城泰菜館林立,最近於城南道開了新泰菜館泰掂。小店裝修清新簡約,白色牆身配上射燈及特式木製餐桌。雖然如此,餐牌提供的都是傳統泰菜。除了散叫外,尚有套餐提供,可以以較抵價錢嚐到更多菜式。泰式串燒(豬/雞)串燒燒得微微燶邊,帶有燒烤香氣,就算不點沙爹醬,肉類本身已經醃得入味。特式咖喱海鮮包咖喱海鮮主要有鮮蝦、青口及魷魚,配菜南瓜與香葉亦入味可口。咖喱汁用上花奶與雞蛋同煮,甜甜的容易入口,配上烤得香脆的豬仔包同食,整碟咖喱汁也差不多吃光。泰式明爐烏頭明爐烏頭放上辣椒、香茅、南薑等泰式香料,少辣又帶有香料的香氣。烏頭魚身𠝹上幾刀,肉厚少骨,魚肉嫩滑可口。芒果糯米飯微暖糯米飯不太黏,配上一整個芒果開邊,淋上甜甜的椰槳,味道很合意。芒果雖不合時,難得地香甜軟滑,實在很幸運。

除了散叫外,尚有套餐提供,可以以較抵價錢嚐到更多菜式。
泰式串燒(豬/雞)

特式咖喱海鮮包

2020-11-10
2020-11-10 43 瀏覽
今日又去九龍城揀左間未去過既餐廳又係食泰國嘢不過環境靚坐得又舒服菜式賣相都靚唔似其他九龍城傳統泰菜舖頭價錢仲要好平呀泰式炒金邊粉 $58酸酸地就係唔夠辣不過入邊嘅料都好多又有蝦好抵食蟹肉炒飯 $68炒得好香飯粒粒粒分明仲有好多蛋同蟹肉所以有勁濃厚蟹味泰式小食拼盤$128有蝦餅魚餅串燒同春卷一次過食曬咁多款蝦餅有咬口魚餅無骨而且勁香辣串燒燒到啱啱好唔會好銀每個菜式都賣相好好而且係地茂價錢地方細細但係都幾chill
今日又去九龍城

串燒燒到啱啱好唔會好銀

每個菜式都賣相好好而且係地茂價錢
地方細細但係都幾chill
2020-11-10 59 瀏覽
九龍城出名食泰國菜, 去開九龍城,搵好食嘅泰國菜,就梗係指定動作啦。 今次食嘅呢間泰菜小店, 好食又足料。二人套餐($378) 有四款食物。 首先是泰式串燒六串, 有豬或雞選擇, 我們兩款都想試,所以點了一半豬和雞。 串燒即點即燒, 燒的時候加了蜜糖, 所以帶微甜, 喜歡重一點口味的可以配沙爹醬, 會更惹味。特色咖哩海鮮包用豬仔包做底,然後上面鋪滿了黃咖哩和不同的配料, 餐廳將海鮮包做成兩份, 一人一份,更加方便。 黃咖哩香料味重,辣度低,口味偏甜。材料很豐富, 海鮮配料有蝦、魷魚和青口,還有青椒和南瓜。 南瓜稍為偏硬, 再煮淋身一點會更好吃。第三款是魚菜式, 有三種選擇,我們點了泰式明爐烏頭。 烏頭魚大條多肉,沒有泥味, 店員另外給了一碗湯, 可以一邊吃一邊加湯, 除了香料和芹菜,還有豬肉碎、椰菜和粉絲, 配魚肉吃,多重口感。甜品是芒果糯米飯, 雖然而家這個季節並非是芒果當造期, 但這個芒果夠熟,一啲都唔酸, 甜度適中,而且是整個芒果, 不只是兩三件,糯米飯是兩個心形的形狀, 混合了糖漿,味道較甜。吃得差不多的時候, 店員端上了一碗炸蝦餅, 說是剛剛新鮮炸起,給我們品嚐一下。 吃罷果

芒果糯米飯

吃得差不多的時候, 店員端上了一碗炸蝦餅, 說是剛剛新鮮炸起,給我們品嚐一下。 吃罷果然香脆, 蝦味很重很香。 果然地道泰菜館自家製的蝦餅, 工廠製造的很難比得上。
炸蝦餅
炸蝦餅
入得九龍城當然是吃泰國菜,今日趁著下午又來試探新店泰掂的特色:性價比滿高。午市套餐只要$45!店內燈火通明,牆身白𥇦,乾淨企理,俾九龍城內其他泰國菜館坐得更舒服食物:泰式炒金邊粉$45有三隻蝦的炒金邊粉,蝦仁爽身帶甜,麵質稔而不太軟,蒽跟花生碎的調味令它帶點口感。略嫌不夠咸,加些鹽就更佳店內有免費辣椒碎,魚露,酸辣汁可加,金邊粉跟辣椒碎絕配,推介!一整天沒有吃飯,口癢癢點了一個清邁生菜包$98超多的生菜,重點是那幾條辣椒乾,加就炒得非常乾身的碎豬肉上,惹味,爽脆,夾在清新多水份的生菜內,形成強烈的對比,愛辣者必點。如果不是吃酸辣也可以店內的泰國人很友善,有問必答呢
入得九龍城當然是吃泰國菜,今日趁著下午又來試探新店
泰掂的特色:性價比滿高。午市套餐只要$45!

食物:
泰式炒金邊粉$45
一整天沒有吃飯,口癢癢點了一個清邁生菜包$98

店內的泰國人很友善,有問必答呢
2020-11-05 103 瀏覽
今日嚟九龍城供僧........順便嚟食個午飯....九龍城最出名當然係食泰菜我行行吓竟然比我搵到一間好平嘅午餐佢哋餐牌裏面嘅餸菜都唔太貴....而且價錢相當合理最緊要係佢哋嘅午餐非常平宜而且環境保護都做到足我餐飲叫咗呢杯椰汁冰....味道不太甜午餐就叫咗呢個蟹肉炒飯呢個蟹肉炒飯分量十足起碼夠2個人食...起初以為佢哋做咗特價午餐....份量應該會不太足....而且唔會有太多蟹肉....但係當黎到嘅時候反而有驚喜唔單止分量十足而且都有好多蟹肉的確值得再來
我行行吓竟然比我搵到一間好平嘅午餐
呢個蟹肉炒飯分量十足
唔單止分量十足而且都有好多蟹肉
的確值得再來
2020-11-03 60 瀏覽
泰掂菜館地址 九龍城城南道5號地下5號舖自己不嬲都好鍾意食泰國菜。經過呢間餐廳隨便覺得都幾有情調於是入去試一試。泰式冬陰功湯心形碟上菜好SWEET, 開胃酸酸辣辣好重香茅檸檬葉味, 仲有大頭蝦大大隻又鮮甜有火種,可以保持湯嘅溫度同埋鮮味沙嗲串燒6串 豬肉好彈牙又爽口, 沙嗲汁甜甜辣辣好好味芒果沙冰少甜唔會太甜,味道恰到好處價錢平但質素有保證同坐位幾舒適, 估唔到咁高質!仲要店員既服務態度係好有家的感覺,支持
泰掂菜館
地址
九龍城城南道5號地下5號舖

泰式冬陰功湯

沙嗲串燒6串
豬肉好彈牙又爽口, 沙嗲汁甜甜辣辣好好味

芒果沙冰
少甜唔會太甜,味道恰到好處

2K
2020-10-27 153 瀏覽
家在九龍城,因利乘便,可以吃盡九龍城的泰國菜,今晚便選擇新開的泰掂 。可能是新開的原因,香港人都未知道,所以見到客人差不多大部份都是泰國人,證明食物很地道。店內的裝修簡潔,有點像咖啡店,感覺舒適。辣椒香草炒豬肉河$58,和很多泰國炒粉不同的地方,不是用豬肉片,而是用肉碎,味道偏濃,不用加任何調味料,便可以進食,河粉軟滑,帶一點辣味。泰國燒雞半隻$88,雞肉不會太乾身,味道適中。柚子沙律$78,柚子味道偏甜,配料有紅蔥頭、椰絲和洋蔥,醬汁酸酸甜甜,非常開胃。芒果糯米飯$60,芒果不會太甜,糯米飯鬆軟,配上椰汁味道更佳。

店內的裝修簡潔,有點像咖啡店,感覺舒適。

泰國燒雞半隻$88,雞肉不會太乾身,味道適中。

2020-10-25 121 瀏覽
愛食泰菜,所以食飯就會想起九龍城 ,今日選擇了食泰掂。餐廳細細間,但是裝修別緻清雅,枱與枱之間相隔很寬敞,現在疫情比較平穩,餐廳在枱中間也安裝了間格。香草肉碎炒飯$58 加蛋$5肉碎飯有豆角碎、芫茜、蔥…,炒得特別香口,味道香辣惹味,真是非常好味。雞蛋邊煎得有少少脆好香。醃鳳爪$78 整個醃鳳爪裏面的配菜,有洋蔥、芫茜、蔥、蕃茄及香芹菜……等等,醃得非常入味,我們連配菜也不放過,夠惹味又入味的,很有泰國街頭的味道道酸酸辣辣,美味呢。飛天通菜$68 雖然是一個簡單的炒通菜,但是這個菜炒得特別的入味,通菜清爽又爽口入味,真是非常美味的一道泰式菜,盡顯廚師的手藝,下次會再來食。椰汁冰$18椰青$35椰子屬泰國的特色飲品之一 , 椰汁冰及椰青,冰冰涼涼很清甜,我也很喜愛,食香辣酸甜的泰國菜, 再飲啖椰汁冰及椰青,當真最舒適最美味。
愛食泰菜,所以食飯就會想起九龍城 ,今日選擇了食泰掂。

香草肉碎炒飯$58 加蛋$5
雞蛋邊煎得有少少脆好香。

醃鳳爪$78

飛天通菜$68

椰汁冰$18
椰青$35

2020-10-24 88 瀏覽
🔎 九龍城城南道5號地下5號舖📍 泰掂菜館.椰菜苗自己都試過買椰菜苗拎返屋企整,但真係無係泰國餐廳咁得咁惹味.炒得非常惹味,蒜蓉十分足夠,未上菜都已經聞到好香.炒鮮魷魷魚唔太un,好爽口,仲有唔同嘅椒做配搭.美中不足係佢魷魚量少,令到成碟好似蔬菜為主.香炸蝦餅印象中蝦餅好似係我食過最大件嘅一間,而且炸得剛剛好,食完都唔覺熱氣.蒜蓉包蒜蓉包都相當厚切,不過最特別係佢用生蒜🤣味道其實分別不大,不過口感上覺得幾搞笑.
🔎 九龍城城南道5號地下5號舖
📍 泰掂菜館

椰菜苗

炒鮮魷

香炸蝦餅

蒜蓉包

2020-10-21 116 瀏覽
勁耐冇去九龍城食野,九龍城以泰國菜為主,當然都有其他好野食。朋友心血來潮想食泰國菜,一諗就諗到九龍城🤓九龍城咁多間泰國菜,食邊間好呢?試就試過幾間,有間叫「泰掂」嘅好似新開冇耐,最中意試新餐廳🤩裡面嘅環境都幾有泰國風情~食物種類繁多,冇諗過連生菜包都可以系一類😳同埋湯嘅種類都好多啊。個人認為呢間嘅菜式都比一般泰國餐廳多。咖哩海鮮包真系好少泰國餐廳有,所以喺度先叫,呢度嘅咖哩海鮮包比我想像中細舊,不過入面嘅餡都幾多。有魷魚、大蝦、九層塔等等,海鮮食落好辣鮮,蝦肉同魷魚圈同爽口彈牙,連埋咖哩食好滋味😋但個包底比咖哩浸得耐會淋淋哋,吾擺太耐戈陣食會脆啲。泰寮芒果炸魚,同我想像中嘅樣吾一樣,不過係餐牌上佢都有寫明,系將條魚整碎之後油炸,食落去個魚味又幾香濃,表面有大量嘅香芒,食落原來係辣辣地嘅😳差唔多次次去泰國餐廳都會叫椰汁冰,甜度偏甜,椰汁味香濃,不過我鍾意佢夠多一條條戈啲,次次都唔知叫咩名🤣

裡面嘅環境都幾有泰國風情~

個人認為呢間嘅菜式都比一般泰國餐廳多。

泰寮芒果炸魚

珍多冰
2020-10-14
泰寮芒果炸魚
珍多冰
2020-10-18 112 瀏覽
九龍城開新泰國菜,昨晚公司聚餐去試菜,真心性價比高。青芒炸鰂魚,酸辣剛剛好,賣相好靚。豬頸肉肉質好諗,口感相當好。炸春卷不會死硬而係脆口內有粉絲還有輕微咖哩味,超好食。我至愛蒜蓉包非常脆口。柚子沙律就一般,冇乜特別。可以再嚐試其他菜式。。。。
九龍城開新泰國菜,昨晚公司聚餐去試菜,真心性價比高。
青芒炸鰂魚,酸辣剛剛好,賣相好靚。

豬頸肉肉質好諗,口感相當好。
炸春卷不會死硬而係脆口內有粉絲還有輕微咖哩味,超好食。

我至愛蒜蓉包非常脆口。
柚子沙律就一般,冇乜特別。
可以再嚐試其他菜式。。。。

九龍城區一直係泰國菜勝地 今次我地擇左間新開小店 講明係泰國人主理既鋪頭 位置係城南道 (即係好多糖水鋪條街) 😝 餐廳細細間 大約只有30座位 平日晚市都要等位大約15分鐘 新裝潢既關係 環境好新淨 😝 .食物價錢偏平價 一般炒粉炒麵小菜都係$70左右 份量亦唔少 重點係味道 😋 因爲係泰國人主理 所以好有泰國食既味道😍.▪️「蟹肉炒飯 $68 」偏油既炒飯 但蟹肉份量超足料 以此價錢食到咁足料炒飯 真心好抵食👍🏻.▪️「泰式燒雞 $68」是日燒雞特價 半隻只要$68就食到 🙈 醃料似足泰國食雞 雞皮唔係好脆個種 但有咬勁 另外雞肉嫩滑 .▪️「沙嗲串燒6串 $72」串燒只可擇豬同雞串 如果人少少 就未必建議叫呢個 因為食完已經會好飽🙈 好中意個豬肉好彈牙又爽口 真係好似係泰國街頭食既串燒味咁 另外沙嗲汁甜甜辣辣 似係自家製醬汁 個汁如果再點其他野都應該好食 .▪️「辣椒香葉炒豬肉 $78」呢個好好好辣 真係要好食得spicy先可以叫 對我呢d中意食辣既 就好滿意😋 肉碎肥瘦均勻 亦有少量豆角搭配 .▪️「泰式炒銀絲 $68」由魷魚 蝦 豬肉片 韮黃 芽菜 芽菜 ... 炒泰國粉絲 粉絲爽得

▪️「沙嗲串燒6串 $72」
▪️「辣椒香葉炒豬肉 $78」
▪️「泰式炒銀絲 $68」
由魷魚 蝦 豬肉片 韮黃 芽菜 芽菜 ... 炒泰國粉絲 粉絲爽得黎唔會一堆野咁 啖啖有料 同埋$68咁大碟比起附近其他泰菜真係平好多
價錢平 但鋪頭座位不多 繁忙時間應該要等位 但質素有保證+坐位幾舒適 可再食 😝

📌地址:九龍城城南道5號地下5號舖
💰價錢:$100-$150
👅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5星為最高)
———————————————————
#EatgoEat #Hkfood #foodiehk #hkiger #hkig #hkgirl #hkfoodies #hkfoodpic #hkfoodblog #foodpic #foodphoto #foodbloggers #foodphotography #lifestyle #foodistagram #hkfoodcrew #hk #yummy #852 #foodstagram #香港美食 #美食 #yummy #kowloonCity #九龍城 #泰菜 #ThaiFood #Thai
蟹肉炒飯
(半隻)泰式燒雞
辣椒香葉炒豬肉
泰式炒銀絲
沙嗲雞豬串燒(6串)
蟹肉炒飯
(半隻)泰式燒雞
辣椒香葉炒豬肉
泰式炒銀絲
沙嗲雞豬串燒(6串)
2020-10-15 79 瀏覽
這間泰掂可能是九龍城泰菜中,環境最乾淨,坐得最舒適的,午市套餐平民價45元包凍飲,非常抵食,份量十足,小食拼盤,味道超正,原來晚市也有其它優惠,生意很好,經常滿座,美女服務員說來之前最好先訂位。
2020-10-15
3 分鐘 (堂食)
  • 小食拼盤,芒果沙冰