行開旺角見到依間的泰國菜set lunch 好抵,所以就入咗嚟,整體環境都ok。但最大問題係送錯餐點😭 由原本的越式豬扒飯送了泰式香葉肉碎煎蛋飯。 因為當時趕時間沒有留心到,食咗兩啖聽到隔離台話送錯餐先知道, 侍應望咗我2眼知道自己混亂了,但仍直接棄置了我點的越式豬扒飯(浪費了也不給我換),亦沒有詢問幫我更換......當然有點失望。 這個餐點非常乾涸,可能不是我的心水啦😌 不過確實這間餐廳的價位很抵食呢!

2023-09-18 111 瀏覽
✨迷你小食雙併可以喺三款裏面任選兩款 當中揀左蝦餅同素春卷蝦餅 外層炸得鬆脆 蝦餅鮮味彈牙素春卷 香脆 內餡蔬菜絲爽口 口感幾豐富✨炭燒豬頸肉豬頸肉 肉質結實帶爽 油脂甘香 味道有淡淡香茅味✨泰式蛋包金邊粉伴蝦賣相吸引 蛋網包住金邊粉味道酸酸地 幾開胃惹味配料有蝦 豆乾 芽菜同花生等✨鮮芒果糯米飯芒果清甜 糯米飯有黑白兩款口感煙韌 配香甜椰汁 都唔錯✨芒果沙冰芒果味香甜 沙冰綿密 冰涼清爽 唔錯總結:食物可以 選擇唔少環境服務正常 價錢可以
✨迷你小食雙併

芒果味香甜 沙冰綿密
冰涼清爽 唔錯

總結:食物可以 選擇唔少
環境服務正常 價錢可以
必食之選 - 軟殼蟹咖喱麵包酥脆嘅軟殼蟹和香濃的泰式黃咖喱真係令人欲罷不能。咖哩配搭著鬆軟的麵包,融合了多種風味和質感,令人驚艷不已。泰式豬肉丸米粉泰式嘅湯底配搭處充滿肉汁嘅豬肉與非常惹味,以我哋叫咗米粉都朔晒湯汁,充滿咗泰國特有的香草和香料的香氣。馬拉盞炒通菜新鮮脆嫩的通菜巧妙地與馬拉盞炒製,營造出辛辣和清新的完美平衡。泰式生菜包鮮脆的生菜與美味的豬肉碎、香草和香料相融合,帶來滿足感且充滿互動性,深受我們一行人的喜愛。金邊粉係泰式傳統風味。蝦肉爽滑新鮮,濃郁香料,係甜美與鹹香的完美平衡。仲要有一個好靚嘅蛋皮包住所有嘅麵條!非常之打卡!泰式燒豬頸肉經過完美烤製的豬頸肉及配上特製泰式醬汁,嫩滑且略帶甜味的風味。飲品 - 芒果沙冰口感柔軟綿密,入口即化,仲有好多芒果果肉,甜中帶點酸,讓人回味無窮。以上咁多款美食合共都只係$700幾。好抵啊
必食之選 - 軟殼蟹咖喱麵包

以上咁多款美食合共都只係$700幾。好抵啊
軟殼蟹咖喱麵包
軟殼蟹咖喱麵包
2023-09-12 116 瀏覽
許久沒有吃泰國菜,最近發現了旺角這家特別有興趣。約了舊同事點了好幾樣嚐一下:原隻燒魷魚筒燒得不乾身,魷魚厚身,入口保留到一份濕潤,質地細嫩,沾上泰式佐料,特別醒神。泰國金柚鮮蝦沙律上桌立馬有陣陣香酸撲鼻,今晚沒有叫蔬菜,但也點了份沙律平衡一下肉食的飽濟。份量不少,且賣相佳,柚子洋蔥散發酸香,有種甘甜鮮味,和彈牙結實的蝦肉花生、干蒜小蝦干等又脆又軟,配上醋汁吃,既是前菜又是主食的感覺。泰式牛肉湯粉河粉幼身,質感滑溜,牛肉薄切,煮得剛好,配上清甜白蘿蔔,吃上去份外滋味,量不欺場,湯頭具有一點牛味,健康飽肚呢!泰國椰青大大的一個,清甜冰凍,太易讓人一飲而盡了🫣是吃泰菜不能忽略的解暑飲,令味覺最接近天然的無添加口味。食後感:上菜快,環境姣好,位與位之間有一定間距,坐得相當舒服,適合聊天。
許久沒有吃泰國菜,最近發現了旺角這家特別有興趣。

約了舊同事點了好幾樣嚐一下:

原隻燒魷魚筒

泰國金柚鮮蝦沙律

泰式牛肉湯粉

泰國椰青
大大的一個,清甜冰凍,太易讓人一飲而盡了🫣

是吃泰菜不能忽略的解暑飲,令味覺最接近天然的無添加口味。

• 泰國金柚鮮蝦沙律
2023-09-12 92 瀏覽
其實旺角係一個食肆林立嘅地方,除咗街鋪之外,當然有好多樓上鋪都係有好多好嘢食。今次我哋去到彌敦道嘅一個類似銀座式建築嘅大廈食泰國嘢。入到去都已經有好多人,不過仲有一兩張空枱。我哋嗌咗以下嘅款式:豬仔骨128椰菜苗飛天85椰汁飯92青咖喱雞90蒜蓉燒帶子四隻 92椰青45x2冬陰功湯88泰式燒餅35其實佢隻青咖喱真係味道好好,配上埋佢嗰啲燒餅真係味道一流。下次如果再嚟嘅話一定會試佢嘅胡椒蟹煲,因為隔籬枱嘅胡椒蟹到好似好正,咁不過今次我哋嗌到大家都好飽。

豬仔骨128
椰菜苗飛天85
椰汁飯92
青咖喱雞90
蒜蓉燒帶子四隻 92
椰青45x2
冬陰功湯88
泰式燒餅35

其實佢隻青咖喱真係味道好好,配上埋佢嗰啲燒餅真係味道一流。

2023-09-11 71 瀏覽
泰國菜永遠都係最岩同幾個朋友聚餐既好選擇,有辣有唔辣,有海鮮又有肉,咩口味都適合。今晚黎到旺角樓上店既泰屋,係朋友推薦既餐廳,彌敦道726號成幢原來都係餐廳,難怪星期日晚餐時間排隊搭𨋢既人特別多,上到去,好快安排到座位。今晚好想食薄餅,叫薄餅一定要叫反埋個咖哩黎一齊食,薄餅好脆好香,我一個人食左四塊咁多。另外,個豬仔骨夠入味,有肥有瘦,所以口感相當好。最後,個椰汁焗飯都唔少得,椰汁好香,中間又有椰子肉,配埋個椰青飲好正。
2023-09-09 72 瀏覽
係旺角一諗食咩就會諗起依棟成棟都係餐廳,試過幾間都唔錯!今次想食泰國嘢都有!首先叫左泰式沙嗲半打( $88 ),豬牛雞都有任揀兩款,試左豬同雞,肉質燒完都保持到嫩滑,沙嗲嘅花生同椰奶味好香好濃郁仲叫左個馬拉盞炒泰國椰菜苗($88),陣陣鹹香味夠哂惹味,椰菜苗都比較少食,味道偏苦口感爽脆另外叫左泰式濕炒牛河($86),獻汁好濃好香醬油嘅味道,配料多好豐富,有粟米仔、蘿蔔、椰菜、菜心等等,連埋口感煙韌嘅河粉一齊食大滿足!野飲就揀左椰青($45),香甜清新,配濃味嘅野食好夾依間真係方便得黎選擇又多!

野飲就揀左椰青($45),香甜清新,配濃味嘅野食好夾

依間真係方便得黎選擇又多!
2023-09-03 3070 瀏覽
泰屋Sawadee Thai位於旺角彌敦道726號2樓,帶給您泰國繽紛風味的餐廳寶地。最近,我品嚐了這家餐廳的多款招牌菜,讓我們的味蕾享受了一場難忘的盛宴。我們首先嚐到的是金邊粉,售價96元。這碗金黃色的麵條,充滿了泰式傳統風味。爽滑新鮮的蝦肉和濃郁香料的結合,營造出甜美與鹹香的完美平衡。接下來,我們點了泰式豬肉丸米粉,售價52元。豐盈多汁的豬肉丸與柔滑的米粉相融合,浸泡在香氣四溢的泰式湯底中,充滿了泰國特有的香草和香料的香氣。每一口都是令人陶醉的美味,讓人欲罷不能。其中一道令人印象深刻的菜品是軟殼蟹咖喱麵包,售價223元。這道獨特的創意結合了酥脆的軟殼蟹和香濃的泰式黃咖喱。夾在鬆軟的麵包中間,它融合了多種風味和質感,令人驚艷不已。馬拉盞炒通菜,售價76元。新鮮脆嫩的通菜巧妙地與辣味馬來醬炒製,營造出辛辣和清新的完美平衡。它是其他菜品中芳香濃烈口味的完美搭配。我們也品嚐了泰式生菜包,售價92元,內含美味的豬肉碎、香草和香料。鮮脆的生菜與鹹香的餡料相融合,帶來滿足感且充滿互動性,深受我們一行人的喜愛。最後,我們細細品味了泰式燒豬頸肉,售價86元。多汁的豬頸肉蘸上香濃的泰式香料,經過完美烤

我們首先嚐到的是金邊粉,售價96元。

其中一道令人印象深刻的菜品是軟殼蟹咖喱麵包,售價223元。

馬拉盞炒通菜,售價76元。

我們也品嚐了泰式生菜包,售價92元,

最後,我們細細品味了泰式燒豬頸肉,
售價86元。多汁的豬頸肉蘸上香濃的泰式香料,經過完美烤製及配上特製泰式醬汁,每一口都散發著煙燻、嫩滑且略帶甜味的風味,展現了泰國烤肉技巧的精湛。

在一場豐盛的盛宴後,我們驚喜地發現帳單總額只是$700多。考慮到我們品嚐的菜品質量和多樣性,這絕對物超所值。
2023-09-03
  • 馬拉盞炒通菜
  • 醃肉碎生菜包
  • 炭燒豬頸肉
  • 乾炒泰國金邊粉
  • 軟殼蟹咖喱麵包
2023-09-02 125 瀏覽
彌敦道726號而家成棟都係食肆,係樓下搭𨋢已經要排隊,今次黎到食泰菜坐低先叫杯飲品🥥椰汁沙冰 $38 🌟🌟🌟🌟好香椰子味🥥 唔會太甜🦐泰式生蝦刺身 $108🌟🌟🌟🌟刺身每隻係用個細杯裝起,好精緻,點埋泰式醬汁,味道中上飛天通菜 $76 🌟🌟🌟🌟少少辣,唔係好食得辣既朋友都食到🦐泰式炸蝦餅 $85 🌟🌟🌟🌟蝦餅彈牙,炸起即上,熱辣辣夠脆🐖泰式豬肉濕炒河 $86 🌟🌟🌟豬肉都唔少,連埋有蔬菜一齊🐂黃咖哩牛筋腩 $95 🌟🌟🌟🌟叫個最唔辣既咖哩,牛根腩都算多,唔會有啲地方一人一舊都唔夠分咁🥖香蔥蒜蓉包 $38 🌟🌟🌟🌟🌟有咖哩就要配埋包,蒜蓉包多蒜蓉,焗得不錯🐓海南雞 半隻$138🌟🌟海南雞夠為失色,雞肉滑,但冇味,要靠點個海南雞醬🥭芒果糯米飯 $48糯米飯有黑白糯米飯,芒果甜,再加埋濃濃既椰汁,最後我地要encore 叫多份生日仲有95折,記得要book位,平日都多人

坐低先叫杯飲品

🥥椰汁沙冰 $38 🌟🌟🌟🌟
好香椰子味🥥 唔會太甜

🦐泰式生蝦刺身 $108🌟🌟🌟🌟
刺身每隻係用個細杯裝起,好精緻,點埋泰式醬汁,味道中上

飛天通菜 $76 🌟🌟🌟🌟
少少辣,唔係好食得辣既朋友都食到

🦐泰式炸蝦餅 $85 🌟🌟🌟🌟
蝦餅彈牙,炸起即上,熱辣辣夠脆

🐖泰式豬肉濕炒河 $86 🌟🌟🌟
豬肉都唔少,連埋有蔬菜一齊

🐂黃咖哩牛筋腩 $95 🌟🌟🌟🌟

🥖香蔥蒜蓉包 $38 🌟🌟🌟🌟🌟
有咖哩就要配埋包,蒜蓉包多蒜蓉,焗得不錯

🐓海南雞 半隻$138🌟🌟
海南雞夠為失色,雞肉滑,但冇味,要靠點個海南雞醬

🥭芒果糯米飯 $48

生日仲有95折,記得要book位,平日都多人
  • 鮮芒果糯米飯
2023-08-31 1802 瀏覽
○ 泰 式 生 蝦 刺 身 // $108以 shot 杯形式上菜幾特別,生蝦厚肉彈牙,配埋蒜片、辣椒、薄荷葉,蘸汁食好清新。○ 原 個 椰 盅 海 鮮 焗 飯 // $88一上菜見到份量多到嚇親,滿滿一大盅焗飯,再淋上厚厚椰漿至滿瀉,成座雪山咁,未食已經聞到濃郁椰香兩個人 share 都分到大約每人 2- 3 碗飯。海鮮包括鮮蝦、青口、魷魚各兩隻,塞滿成個椰盅嘅炒飯加左椰青水煮,質感軟熟濕潤。拌有椰子肉、提子乾、雜菜粒,口感好豐富,連埋香濃微甜嘅椰漿一齊食,有少少似食緊甜品。香甜椰汁 + 鹹香焗飯嘅味道好上癮,會忍唔住一啖接住一啖食。○ 馬 拉 盞 炒 通 菜 // $72份量超多堆成一座小山,來自泰國嘅通菜特別爽脆,加咗蒜、辣椒粒、蝦米,夠鑊氣炒得好香,留有少少湯汁,唔會太乾,惹味唔過鹹!○ 炭 燒 豬 頸 肉 // $80同樣又係份量超多,燒得香口有脆邊,食落爽口彈牙,再配上泰式酸辣汁可以消除油膩感。○ 泰 國 椰 青 // $40近排天氣咁熱,飲返個清甜椰青真係唔錯~○ 泰 屋 特 飲 // $35椰奶底加埋芒果肉、綠色粉條、三色馬蹄、西米,味道偏甜,食完一堆濃味菜式,好似食咗
○ 泰 式 生 蝦 刺 身 // $108
以 shot 杯形式上菜幾特別,生蝦厚肉彈牙,
配埋蒜片、辣椒、薄荷葉,蘸汁食好清新。

○ 原 個 椰 盅 海 鮮 焗 飯 // $88
一上菜見到份量多到嚇親,滿滿一大盅焗飯,
再淋上厚厚椰漿至滿瀉,成座雪山咁,
未食已經聞到濃郁椰香
兩個人 share 都分到大約每人 2- 3 碗飯。
海鮮包括鮮蝦、青口、魷魚各兩隻,
塞滿成個椰盅嘅炒飯加左椰青水煮,質感軟熟濕潤。
拌有椰子肉、提子乾、雜菜粒,口感好豐富,
連埋香濃微甜嘅椰漿一齊食,有少少似食緊甜品
香甜椰汁 + 鹹香焗飯嘅味道好上癮,
會忍唔住一啖接住一啖食。

○ 馬 拉 盞 炒 通 菜 // $72
份量超多堆成一座小山,來自泰國嘅通菜特別爽脆,
加咗蒜、辣椒粒、蝦米,夠鑊氣炒得好香,
留有少少湯汁,唔會太乾,惹味唔過鹹!

○ 炭 燒 豬 頸 肉 // $80
同樣又係份量超多,燒得香口有脆邊,食落爽口彈牙,
再配上泰式酸辣汁可以消除油膩感。

○ 泰 國 椰 青 // $40
近排天氣咁熱,飲返個清甜椰青真係唔錯~

○ 泰 屋 特 飲 // $35
椰奶底加埋芒果肉、綠色粉條、三色馬蹄、西米,
味道偏甜,食完一堆濃味菜式,
好似食咗一杯飯後甜品,幾有趣。

員工服務態度良好好好,而且食物質素都好高。

估唔到依度平日夜晚都會全場爆滿,整體水準唔錯,食物上枱速度好有效率,而且價錢合理大份抵食。見到隔離嗰枱點咗幾個好 ig-able 嘅菜式個個都超大份,另外仲想試試沙爹串、蝦餅,下次要叫多D人嚟一齊 share ~

• 泰國椰青
  • 馬拉盞炒通菜
  • 原個椰盅海鮮焗飯
2023-08-27 126 瀏覽
Sawadee Thai CP 值高樓上泰菜Sawadee Thai ~ 旺角726 餐廳雲集。泰屋同事介紹嘢食唔錯,今次約埋朋友仔一齊。餐廳空間感大,坐落舒服👍🏼。而且店員服務好好~📌冬陰公鮮蝦湯 份量十足,酸甜,作為開胃菜啱啱好。有兩個size選擇,啱晒唔同人數📌泰式粉絲炒雜菜煲好夠鑊氣,各式各樣蔬菜,食落亦唔會好油膩而且好惹味📌泰式青檸鮮魚爐烏頭烏頭魚一條大骨的,啱晒我呢啲懶人。魚肉鮮甜。湯酸辣酸辣,食唔停口。📌農夫飽咖喱焗海鮮麵包+咖喱醬+海鮮,非常match。麵包吸晒咖喱汁,惹味到爆。海鮮有青口、魷魚等等📌泰式香葉肉碎炒飯 份量幾足,肉碎帶微辣,味道幾濃,食落好滿足📌干炒泰式蛋包金邊粉經典泰式金邊粉,呢度都整得很好吃,每一口鑊氣十足
Sawadee Thai CP 值高樓上泰菜

📌冬陰公鮮蝦湯

📌泰式粉絲炒雜菜煲
好夠鑊氣,各式各樣蔬菜,食落亦唔會好油膩而且好惹味

📌泰式青檸鮮魚爐烏頭

📌農夫飽咖喱焗海鮮

📌泰式香葉肉碎炒飯
份量幾足,肉碎帶微辣,味道幾濃,食落好滿足

📌干炒泰式蛋包金邊粉
經典泰式金邊粉,呢度都整得很好吃,每一口鑊氣十足
2023-08-25 120 瀏覽
泰國菜一向係我至愛, 未出發去泰國都已經食了幾次泰菜。旺角呢間位於彌敦道726都好多人幫襯呀, 餐廳地點夠晒就腳, 旺角地鐵站條天橋就到。就算6:00pm過黎都以經坐左幾張枱, 小至2人, 大至10人飯局都有, 真熱鬧, 又夠哂人氣呀!今晚叫了幾款泰菜食下, 炭燒豬頸肉, 馬拉盞通菜, 泰國鴛鴦農夫包, 鮮芒果糯米飯炭燒豬頸肉 - $86同平時食開其他餐廳有啲唔同, 豬頸肉兩邊炭燒到乾身得嚟又保留肉汁, 食落好脆口, 爽口彈牙, 好有炭燒味道, 表面焦香, 豬頸肉脂肪均勻, 點上特制嘅泰式醬汁料, 配搭更惹味, 微酸中帶少甜, 好惹味。泰國鴛鴦農夫包 - $168農夫包入邊裝滿咖喱汁同埋蟹肉, 蝦仁粒。咖喱汁椰汁味偏濃, 唔辣, 味道偏甜, 農夫包充滿咖喱汁好惹味, 食到脆卜卜嘅包, 又可以用包點埋咖哩一齊食, 夠哂飽。馬拉盞通菜 - $76份量多, 又夠鑊氣, 通菜口感鮮嫩, 加入薑片, 蒜粒, 辣椒, 蝦米, 蝦醬炒製, 味道正宗, 咸鮮, 食落好惹味。鮮芒果糯米飯 - $48食泰國菜一定要食芒果糯米飯先夠圓滿!芒果好香, 糯米同紫糯米好夾, 熱辣辣, 加上椰汁 有少少冷熱交融,

炭燒豬頸肉 - $86

泰國鴛鴦農夫包 - $168

馬拉盞通菜 - $76

鮮芒果糯米飯 - $48
食泰國菜一定要食芒果糯米飯先夠圓滿!芒果好香, 糯米同紫糯米好夾, 熱辣辣, 加上椰汁 有少少冷熱交融, 芒果好甜, 好食。

[💢一試難忘嘅泰式餐廳🍂]#泰屋 #旺角 #中伏 💢原個菠蘿海鮮炒飯 $98材料都算豐富,有青口魷魚大蝦🦑🦐,可惜嘅係海鮮有好大嘅雪味😵‍💫而且完全唔夠入味,就好似岩岩拎出黎解凍完然後白灼咁😞,炒飯就正正常常💔💢泰式炸魚餅🐟 $78普普通通,算係炸得幾香脆,無咩特別嘅缺點之下算係三樣野入面最正常嘅一樣🤫💢青咖哩雞 $88咖哩味太淡,雞肉🐥完全未入到味,而且都係同樣問題,雞肉同海鮮一樣有好大陣雪味,咖哩雞已經係最大路嘅泰國菜,真係估唔到會咁🫠————————♡♡♡♡♡♡————————💔總結價錢都算係普通泰國餐廳水平,另外有加一服務費,餐廳環境其實唔錯,好光猛坐位亦都算舒服,不過最大問題係食物嘅質素真係有待改善😰,以宜加嘅水平黎講係完全唔推薦啊🤫❤️‍🩹
[💢一試難忘嘅泰式餐廳🍂]

#泰屋 #旺角 #中伏
💢原個菠蘿海鮮炒飯 $98

💢泰式炸魚餅🐟 $78

💢青咖哩雞 $88

————————♡♡♡♡♡♡————————

💔總結
2023-08-23 88 瀏覽
係旺角726呢一度好多嘢食,今次選擇了這間泰國菜。之前來的時候見到很多人排隊,今次專登早一點來這間店食。☺️冬陰公鮮🦐蝦湯💰108這個冬陰功鮮蝦湯份量十足,有蝦有由於裏面亦都有其他的海鮮,酸酸甜甜又夠辣,非常開胃。泰式🥬粉絲什菜煲💰78這個粉絲什菜煲亦很好食,我覺得它的味道10分好,特別有鑊氣。泰式青檸鮮🐟魚爐烏頭💰185這個烏頭魚是沒有骨的,用泰式青檸汁邊煮邊加熱,每一口都10分開胃,魚肉也很嫩滑。農夫飽咖喱焗海鮮💰185😎😎這個是我最喜愛食的,是用麵包咖喱醬焗海鮮,他的麵包加上咖喱汁,係絕配。而且裏面有很多的海鮮,份量很多。泰式香葉肉碎炒飯💰85這個肉碎炒飯很多,平時的香葉肉碎加炒飯味道很香,每一口都10分惹味。一個人可以食兩碗呀。🍚千炒泰式蛋包金邊粉💰96經典泰式金邊粉,呢度都整得很好吃,每一口鑊氣十足飲品:青檸梳打&椰子冰&凍檸樂

冬陰公鮮🦐蝦湯💰108

飲品:青檸梳打&椰子冰&凍檸樂
2023-08-19
  • 泰式青檸魚
2023-08-18 152 瀏覽
放工約朋友食飯傾偈,又想食泰菜,喺旺角真係冇乜選擇,誤打誤撞搵到呢間上樓泰菜,好彩早少少book枱,上到去勁多人,好彩d waiter快手快腳,落咗order好快就有得食今次order咗薄餅、小食拼盤、蟹肉粒鳳尾蝦粒鴛鴦農夫包、蟹肉炒飯、炒椰菜苗😋小食拼盤略嫌炸得太油,其他嘢食都中規中矩,冇乜特別驚喜。不過勝在餐廳地點夠晒就腳,旺角地鐵站條天橋就到,好適合一班人可以大大聲傾偈,傾到嘢都一定有車返屋企