2025-04-30
尖沙咀新開泰國菜,泰國人主理,提供多款傳統及特色泰國料理,主食、小食、甜品、飲品等,包括口味正宗,平日晚上幾乎滿座,價格親民,地點方便,無論係一家大細或者朋友聚餐都係個唔錯嘅選擇,見晏晝仲有lunch menu,喺附近返工嘅又有多個選擇啦。招牌菜有泰式船麵,湯底大啖啖香氣飲完都唔覺得口乾,麵條幼身,掛滿湯汁,搭配大塊且嫩滑嘅豬肉片、豬肉粒、豬油渣等,性價比高。招牌泰式乾燒雞河賣相吸引,超大條河粉,第一次見,濕潤程度適中,feel到有鑊氣,微微焦香,仲有生雞蛋伴上,點埋醬汁更加惹味。經典之選有泰式蝦炒金邊粉,兩大隻蝦仲要開埋邊,十分貼心,爽口彈牙,都幾新鮮。金邊粉味道偏淡,建議撈埋旁邊嘅辣粉,麵條唔會黐立立,加埋青檸可增添香氣。小食方面有蝦醬炒通菜,冇渣,幫助解膩,可惜串燒、豬頸肉都賣晒,唯有下次再嚟試過。記得一定要留肚叫甜品,甜品控表示超級滿足。椰子雪糕配吐司要咗鴛鴦口味,斑斕同奶茶味道突出,夠甜夠邪惡,吐司微微脆身,搭配一大球雪糕真係不得之了。珍多冰淇淋混合多款泰國特色配料,五顏六色好睇又好為。椰奶碗糕上白下綠,QQ哋黏黏哋,口感好好,配埋杯粉紅奶同青綠奶,夠晒解渴,隱世小店會enc
記得一定要留肚叫甜品,甜品控表示超級滿足。椰子雪糕配吐司要咗鴛鴦口味,斑斕同奶茶味道突出,夠甜夠邪惡,吐司微微脆身,搭配一大球雪糕真係不得之了。珍多冰淇淋混合多款泰國特色配料,五顏六色好睇又好為。椰奶碗糕上白下綠,QQ哋黏黏哋,口感好好,配埋杯粉紅奶同青綠奶,夠晒解渴,隱世小店會encore。