呢間真係隱世餐廳,要行下村內再問人先搵到,中午去到都坐滿哂人,見到好多菜式都係珍寶size ,好震撼!點了馳名巨型豬扒飯套餐,一碟仲有三大件豬扒,每件都有手掌🖐🏻咁大,煎至外層焦脆,裡面軟腍有肉香,配上蔥油醬,伴飯一流! 套餐包飲呀,而加$15 就有小食~還有泰式海南雞飯配香茅油飯,雞件皮脆肉滑,就算雞胸都好腍,配上3款醬汁,油飯亦香噴噴另外再試埋豬頸肉柚子沙律,超大碗,裡面豬頸肉粒勁多,好爽彈,仲有juicy嘅柚子想粒、香口蒜片、車厘茄等。

呢間真係隱世餐廳,要行下村內再問人先搵到,

套餐包飲呀,而加$15 就有小食~

2024-12-17 204 瀏覽
สวัสดีค่ะ💕💕哩間餐廳好多唔同款泰菜,而且每款都好大份量,味道正😋好高cp值🇹🇭推介❤️🍢泰式沙爹串燒(6串)可選擇兩款(牛,雞,豬)燒得好惹味😍😍另外個沙嗲醬都好出色,花生好香🥜🥜甜鹹度岩岩好🍱泰式拼盆有5款小食:香葉包雞,蝦餅,素菜春卷,魚餅,取骨雞翼炸得好香口😋😋好滿足🦐泰式炒金邊粉金邊粉麵質煙靭有口感,酸酸地好好食😋仲要勁大碟好抵食🥰🥭芒果紫糯米熱烘烘既椰漿淋喺紫糯米面🥥好香椰子味紫糯米口感煙韌,仲有好大舊芒果一定要試下😍另外推介💕🌶️冬陰公鮮蝦忌廉意粉🥛椰汁珍多冰➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ 好味指數:😋😋😋😋😋環境指數:🪴🪴🪴🪴🪴回頭指數:💖💖💖💖💖🔖 泰中意 (大圍)大圍田心村254號地舖#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfoodblog#hongkongfood#hkfoodieblogger#hkfoodie#hkfoodshare#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南#香港必吃 #香港必食#大圍好去處 #大圍#大圍美食#泰國菜#

สวัสดีค่ะ💕💕

推介❤️

🍢泰式沙爹串燒(6串)
可選擇兩款(牛,雞,豬)

🍱泰式拼盆
有5款小食:香葉包雞,蝦餅,素菜春卷,魚餅,取骨雞翼
炸得好香口😋😋好滿足

🦐泰式炒金邊粉
金邊粉麵質煙靭有口感,酸酸地好好食😋
仲要勁大碟好抵食🥰

🥭芒果紫糯米
熱烘烘既椰漿淋喺紫糯米面🥥好香椰子味
紫糯米口感煙韌,仲有好大舊芒果
一定要試下😍

另外推介💕
🌶️冬陰公鮮蝦忌廉意粉
🥛椰汁珍多冰

好味指數:😋😋😋😋😋
環境指數:🪴🪴🪴🪴🪴
回頭指數:💖💖💖💖💖

🔖 泰中意 (大圍)
大圍田心村254號地舖

#hkfoodshare
#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南
#香港必吃 #香港必食
#大圍好去處 #大圍#大圍美食
#泰國菜#冬陰公#芒果糯米飯
2024-12-17 169 瀏覽
大圍隱世泰國菜~要行入少少就會見到好sharp綠色為主嘅溫馨小店🥰店員nice到好似返咗屋企食飯咁😳😳店面唔大不過有上下兩層~但建議都訂咗位先,眼見都好爆場~心急人要注意一下~因為每道菜都即叫即制+都幾多客~所以出菜時間會比較耐少少🤏🏻🤏🏻要耐心等候同朋友吹住水先😗💜泰式椰子雞湯椰子味超濃郁~飲落都好creamy,雞件好多好足料👍🏻💜泰式海南雞配香茅油飯(半隻)一上枱已經見到d雞好嫩滑🤩食落確實好滑嘟嘟~油飯恰到好處唔會太油膩👍🏻💜泰式明爐烏頭魚烏頭又大條又新鮮好好食~好少配咁多肉碎,爐邊湯底香料好有層次,加熱後滲入魚肉同肉碎,撈埋一齊食酸maymay特別開胃👍🏻💜蜜糖青檸梳打大推特飲~畫龍點睛在加咗蜜糖🍯令青檸冇咁酸反而覺得潤喉😆

💜泰式椰子雞湯
椰子味超濃郁~飲落都好creamy,雞件好多好足料👍🏻

💜泰式海南雞配香茅油飯(半隻)

💜泰式明爐烏頭魚

💜蜜糖青檸梳打
大推特飲~畫龍點睛在加咗蜜糖🍯令青檸冇咁酸反而覺得潤喉😆
泰式椰子雞湯
泰式海南雞配香茅油飯(半隻)
泰式明爐烏頭魚
蜜糖青檸梳打
2024-12-11
泰式椰子雞湯
泰式海南雞配香茅油飯(半隻)
泰式明爐烏頭魚
蜜糖青檸梳打
  • 泰式海南雞配香茅油飯
之前係Open Rice search到有呢間係大圍田心村的新開張既泰國fusion菜上星期就同朋友一齊黎食晚飯~店員們既服務態度親切友善加上餐廳的環境有d泰國特色圖畫擺設再加上簡約優雅既風格設計俾人有種自然舒服既感覺~💕🥰👍🏼晚餐人均消費好抵!平均每人都係$2xx幾蚊就可以食到幾種菜式同野飲!💯👍🏼菜式介紹:1.鮮柚子蝦球沙律🥗🍤 💲8️⃣3️⃣ 有柚子既酸甜juicy加上新鮮口感彈滑既鮮蝦同生菜既沙律好refresh‼️做前菜非常之適合‼️❤️👍🏼2.碳燒豬頸肉 🥩 💲7️⃣8️⃣豬頸肉口感嫩滑配上青檸檬汁簡直係酸甜➕新鮮豬肉既不一樣crossover配搭好開胃‼️😋3.冬陰公鮮蝦忌廉意粉 🍝 💲1️⃣3️⃣8️⃣個人覺得口感比較creamy酸辣既口感相對較少,呢個泰式➕西式fusion pasta比較特別可以一試!同樣有鮮蝦配搭加上蕃茄仔、洋蔥同蘑菇等既用料都好充足‼️👍🏼4.芒果紫糯米 🥥 🥭 💲6️⃣8️⃣泰式傳統甜品~有香濃既椰汁配上口感軟熟既紫糯米再加上香甜既芒果一齊食味道香濃➕鮮甜既配搭非常值得推薦‼️💯5.泰檸蜜(熱)🍋‍🟩💲2️⃣5️⃣ /  椰汁珍多冰 🥥🥤(凍)💲3️⃣8️⃣檸蜜味道唔太甜同時可以滋潤喉嚨好岩冬天飲‼️👍🏼椰汁

菜式介紹:

1.鮮柚子蝦球沙律🥗🍤 💲8️⃣3️⃣

2.碳燒豬頸肉 🥩 💲7️⃣8️⃣

3.冬陰公鮮蝦忌廉意粉 🍝 💲1️⃣3️⃣8️⃣

4.芒果紫糯米 🥥 🥭 💲6️⃣8️⃣

檸蜜味道唔太甜同時可以滋潤喉嚨好岩冬天飲‼️👍🏼

椰汁珍多冰 既椰汁非常香甜加上透明珠粒配搭非常爽口 鐘意飲椰汁既朋友千祈唔好錯過呀‼️💯👍🏼

鮮柚子蝦球沙律
碳燒豬頸肉
冬陰公鮮蝦忌廉意粉
2024-12-10
鮮柚子蝦球沙律
碳燒豬頸肉
冬陰公鮮蝦忌廉意粉
2024-12-16 184 瀏覽
今晚試新野呀,搭車去到大圍站,行幾分鐘就到達泰中意泰國餐館。呢度裝修得幾文青,除左正宗泰菜,仲有少少西式菜提供,都幾多選擇!🫶🏻泰式海南雞配香茅油飯🫶🏻海南雞每件都皮薄爽滑,雞味濃郁且嫩滑。油飯以香茅及雞油炒香,獨有香茅味特別好食,好值得一試。🫶🏻泰式青咖喱牛腩 , 加錢配埋自家製薄餅🫶🏻青咖喱食到有椰香,同時唔會蓋過咖喱辣味。牛腩咬落軟腍多汁。薄餅幾舊身,話就話兩件,但其實大到分到8件黎食。蜜糖青檸梳打,清新低糖,健康可口。

🫶🏻泰式海南雞配香茅油飯🫶🏻

🫶🏻泰式青咖喱牛腩 , 加錢配埋自家製薄餅🫶🏻

蜜糖青檸梳打,清新低糖,健康可口。

今次同大家去 #泰中意,貪佢菜品融合了泰、中、意三地的美食精髓,真是好多選擇呀,總是令人驚喜冬陰功鮮蝦忌廉意粉泰國同意大利元素嘅fusion 菜,超級新穎做法,掛汁式意粉吸收左香濃精華,使意粉更加出色惹味生菜包肉碎帶點微辣,入面有辣椒🌶️、洋蔥🧅、羅勒葉🌿等等的材料,炒得好香又野味,搭配新鮮的生菜,口感清爽泰式沙嗲串燒最欣賞個醬汁,真係自家製,又香又濃串燒甜甜地又有香茅香味,正呀喂鹹檸七凍椰汁呢到份量超級十足😆大大碟又好味道,職員超好笑容,服務一流@thailikekitchen泰中意 ( #大圍 )📍大圍田心村254號地鋪

冬陰功鮮蝦忌廉意粉

生菜包

泰式沙嗲串燒
最欣賞個醬汁,真係自家製,又香又濃
串燒甜甜地又有香茅香味,正呀喂

鹹檸七
凍椰汁

呢到份量超級十足😆大大碟又好味道,職員超好笑容,服務一流

@thailikekitchen
泰中意 ( #大圍 )
📍大圍田心村254號地鋪

最近試咗間大圍隱世泰菜,原來佢地係糅合泰、中、意三地美食的精髓嘅fusion 菜餐廳,所以叫泰中意🤣👌🏻介紹吓試咗d咩:鹽燒烏頭魚魚肉係有肉汁,煮嘅時間適中,肉質唔會過老;鹽燒得嚟又唔會太鹹;醬汁酸酸辣辣,幾醒神!🤩泰式去骨鳳爪沙律口感唔錯、幾爽口,d雞腳筋又唔會太硬;沙律菜清新,汁醬唔會太酸。😌泰式炒金邊粉金邊粉嘅口感算煙韌,汁就幾重茄味;特別之處係好多花生碎同牙菜,可以每口都好有豐富口感。🤝珍多冰椰味幾濃,d粒粒幾好咬,唔錯😗Corona有青檸,滿分☺️

介紹吓試咗d咩:

鹽燒烏頭魚

泰式去骨鳳爪沙律

泰式炒金邊粉

珍多冰

椰味幾濃,d粒粒幾好咬,唔錯😗

Corona

有青檸,滿分☺️
2024-12-05
2024-12-12 212 瀏覽
上星期同老公去左沙田行街諗起有朋友推薦過大圍嘅泰中意所以就去左食dinner☺️泰中意位置雖然有d唔就腳 但店內都坐滿客人 頗受歡迎👏🏻🍝冬陰公鮮蝦忌廉意粉依個意粉係結合左泰國同意大利🇮🇹元素嘅fusion 菜非常創新 但出奇地又好夾😉意粉面條吸滿哂冬陰公湯汁 辣辣地好惹味每食一啖都好似飲緊冬陰功湯咁 感覺好得意😊🍛泰式紅咖喱配牛腩紅咖喱唔算好辣 我地另外叫左份烤薄餅點上紅咖喱嚟食 超級好食😝而啲牛腩亦好腍好入味 份量亦好多呢個簡直送飯一流🫶🏻🥬泰式香辣肉碎生菜包每次食泰國嘢都必點 今次都唔例外入邊有肉碎、洋蔥🧅、羅勒葉、芫荽同辣椒🌶️炒到好香好惹味 夾埋清爽生菜一齊食 超正🍤泰式炸蝦餅雖然好熱氣 但見到隔離枱食緊 我地都忍唔住叫咗份蝦餅炸得好香口 咬落好彈牙佢個炸粉好薄 點埋甜辣醬一齊食 食到唔停口
上星期同老公去左沙田行街

而啲牛腩亦好腍好入味 份量亦好多
呢個簡直送飯一流🫶🏻

🥬泰式香辣肉碎生菜包
每次食泰國嘢都必點 今次都唔例外
入邊有肉碎、洋蔥🧅、羅勒葉、芫荽同辣椒🌶️
炒到好香好惹味 夾埋清爽生菜一齊食 超正

🍤泰式炸蝦餅
雖然好熱氣 但見到隔離枱食緊 我地都忍唔住叫咗份
蝦餅炸得好香口 咬落好彈牙
佢個炸粉好薄 點埋甜辣醬一齊食 食到唔停口
2024-12-04
2024-12-12 188 瀏覽
好耐冇同朋友食泰菜,大圍友嘅朋友大圍新開咗間泰菜,一於去試吓😋泰式香辣肉碎生菜包🌶️肉碎帶少少微辣,食落口仲有好香嘅九層塔,加埋青檸汁真係好好食😋 同埋生菜好新鮮爽脆,包住一齊食真係perfect match 👍🏻冬陰功鮮蝦忌廉意粉🦐估唔到冬陰功加埋忌廉意粉係可以咁好味😋味道帶有冬陰功嘅酸辣而忌廉中和咗令到冇咁辣,呢個意粉真係融合咗中、泰、意美食精髓😋菠蘿海鮮炒飯🍍份量好大,入面仲有好多海鮮、菠蘿、提子乾,上面仲有滿滿嘅肉鬆,炒飯味道充滿菠蘿嘅酸甜加埋海鮮一齊真係好好味😋馬拉盞炒椰菜苗🥬馬拉盞好惹味,而且椰菜苗好嫩👍🏻份量亦都好大份

2024-12-11 178 瀏覽
純粹喺大圍食晚餐求其選擇一間餐廳,有得選擇我都鍾意食泰國菜,所以見佢喺附近就入去試吓,真係冇諗過咁有驚喜!我去嘅時候係平日夜晚食飯時間🍴雖然唔使排隊,但係都好熱鬧,因為都滿座特色之處份量比較多♾️基本上一碟都已經係大大份,淨係賣相已經夠吸引煙三文魚忌廉意大利粉,好Creamy,份量超級多,可以好多個人share炭燒豬頸肉燒得好香,炭燒味好重同樣燒豬仔骨都係,燒得非常之香,好入味,我只係叫咗半份連埋薯條,都係可以share食我見到其他枱叫唔同嘅菜式,都係大大份同埋賣相好吸引,所以下次都會再食,下次我一定要試生蝦!值得推介,完全意想不到的驚喜!好乾淨
炭燒豬頸肉燒得好香,炭燒味好重

好乾淨
  • 炭燒豬頸肉
2024-12-10 154 瀏覽
收工過嚟食飯,幾好食嘅Fusion 菜👍🏻1. 炒金邊粉花生碎配料多,增添香脆口感,金邊粉口感有咬勁,炒得很乾爽不油膩,味道正常,不過不失。2. 青咖喱配雞肉,份量幾大,雞肉比想像要多,而且肉質鮮嫩裏頭索曬咖喱汁,雞肉咬落溢出香濃青咖喱,十分juicy。令我最驚喜係配菜有我最中意食嘅茄子,茄子煮得啱啱好,表皮仲係紫色,好靚!色香味俱全。3. 泰式燒饍,魚皮燒得好香脆,超好食!魚肉嫩白新鮮。
收工過嚟食飯,幾好食嘅Fusion 菜👍🏻

3. 泰式燒饍,魚皮燒得好香脆,超好食!魚肉嫩白新鮮。
2024-11-27
2024-12-10 126 瀏覽
大圍朋友介紹位於田心邨村屋新開了間泰國菜餐廳小店。主打泰國美食.當天晚上7點到達己滿坐。好彩有訂位。✅點了的菜式1. **芒果紫糯米** ($68) - 這道甜品份量非常大,紫糯米軟糯香甜,搭配新鮮的黃金芒果,果肉鮮甜多汁。2. **泰式海南雞湯金邊粉** ($88) - 香濃的湯底散發著雞肉的鮮香,金邊粉爽滑彈牙,搭配嫩滑的海南雞,湯汁滋味十足,暖胃又暖心。3. **泰式小食拼盤** ($128) - 這道拼盤包含了炸蝦餅、炸魚餅、炸春卷、香葉包雞及雞翼,色彩繽紛,炸蝦餅外脆內嫩,魚餅鮮香可口,春卷外皮酥脆。推薦👍4. **菠蘿海鮮炒飯** ($115) - 炒飯粒粒分明,菠蘿的清甜與海鮮的鮮美相融合,面頭鋪滿肉鬆。給人帶來獨特的口感體驗。🏆🏆🏆🏆🏆總結這間餐廳不但食物美味,還充滿人情味。
大圍朋友介紹位於田心邨村屋新開了間泰國菜餐廳小店。
主打泰國美食.當天晚上7點到達己滿坐。好彩有訂位。

✅點了的菜式

1. **芒果紫糯米** ($68)

2. **泰式海南雞湯金邊粉** ($88)

3. **泰式小食拼盤** ($128)

4. **菠蘿海鮮炒飯** ($115)
🏆🏆🏆🏆🏆總結
這間餐廳不但食物美味,還充滿人情味。
  • 菠蘿海鮮炒飯
2024-12-09 127 瀏覽
泰中意位於大圍田心村,坐地鐵係圍方商場行去10分鐘內便到達,亦好容易揾路.門面大大個綠色招牌,好吸睛。下午時段過來,有午餐提供,包埋飲品都幾抵食,8款食物都幾多選擇,仲可以加配小食。蔥油碳燒豬扒配白飯豬扒飯份量超大份,豬扒好大塊,大過我塊臉~拎起先發現原來係仲有另一塊蓋住左,雙扒飯加了大量蔥油,好香口送飯一流,豬扒肉質好軟身,好好食🤤。泰式海南雞配香茅油飯:經典泰式食物,海南雞賣相超靚,脾位好滑,點埋3式醬味道係絕配.泰式冬蔭公明爐烏頭魚:冬蔭公湯酸酸地好開胃,偏酸只有好少辣味,一啖湯一塊烏頭魚食係最正,但要小心有骨~

蔥油碳燒豬扒配白飯

泰式海南雞配香茅油飯:

泰式冬蔭公明爐烏頭魚:

• 碳燒豬扒
2024-12-09 101 瀏覽
Lunch去咗大圍一間地道泰式餐廳,店舖裝修充滿泰國風味,乾淨整潔。老闆夥計都好好傾,充滿街坊feel❤️。嘢食唔錯,CP值都好高。三文魚意粉三文魚意粉真係一絕!意粉煮得剛好,口感滑順。三文魚肉質鮮嫩,配上香濃嘅白醬,味道相輔相成。上面仲有一啲香草點綴,令整碗菜色更加吸引,唔會過油膩,真係食到停唔到!牛油果蛋沙律呢道菜色彩繽紛,視覺上已經令人食慾大開。牛油果嘅綿滑口感同埋水煮蛋嘅嫩滑,配上新鮮嘅生菜同埋特製嘅醬汁,口感層次分明,非常清新。特別適合想輕食嘅朋友,既健康又美味。檸檬茶最後,飲品方面我選擇咗檸檬茶。茶香四溢,檸檬酸甜適中,唔會太過酸,啖啖都令人精神爽快。

三文魚意粉

牛油果蛋沙律

檸檬茶
2024-12-09 95 瀏覽
上星期去咗大圍田心村一間隱世泰國餐廳吃晚飯,🍽️真係不得不讚!😋 餐廳裝修富有熱帶風情,整個環境非常舒服。🌟1️⃣ 碳燒豬頸肉🔥碳燒香氣一上枱已經迎面而來,真係聞住都流晒口水。豬頸肉外層燒到微焦,但內裡依然好嫩滑,帶少少脂肪香味,配埋店家特製嘅酸辣醬,簡直係一個完美嘅結合!🌶️😍2️⃣ 泰式炒金邊粉🍜呢碟金邊粉份量足,入味得黎唔會過鹹,炒得好乾身,冇嗰種濕嗒嗒嘅感覺。海鮮配料都好新鮮,蝦肉爽口彈牙,加埋微辣嘅調味,食完一碟都仲想再加多碟!🦐✨3️⃣ 泰式紅咖喱牛腩🍛紅咖喱濃郁到不得了,每一啖都充滿香料嘅層次感。牛腩炆得好腍,入口即化,但咖喱味可能對唔嗌辣嘅朋友會偏刺激少少,可以建議試中辣版本。😅配埋白飯食,簡直係人間美味!🍚4️⃣ 泰式去骨鳳爪沙拉🥗第一次試呢款沙拉,真係有驚喜!鳳爪去晒骨,好易食,浸泡喺泰式酸辣汁入面,口感又爽又嫩。加埋沙律菜同洋蔥,味道非常清新開胃,完全解膩,必試之選!✨🍋餐廳真係糅合泰、中、意三地美食的精髓,仲有好多美味的fusion 菜,每一道菜都用心製作,唔單止味道出色,連擺盤都好有心思。價錢算合理,性價比高,推薦俾鍾意地道泰國菜嘅朋友們!👍Thai like kitchen地址
1️⃣ 碳燒豬頸肉
2️⃣ 泰式炒金邊粉