2024-01-09 87 瀏覽
法國小屋 舖頭係正元朗的一條橫巷入面 唔介紹唔提你真係唔會行到過去 , 今日我叫左個卡邦尼意粉, 個汁好好味, 唔太漏, 絕對會再encore!另外梗係要叫番呢間店最出名嘅窩夫, 好香好好味, 仲配上焦糖汁同埋雪糕球 好味都要上黎寫番個食評同大家介紹下
 好味都要上黎寫番個食評同大家介紹下
2023-12-03
  • 窩夫
2024-01-07 76 瀏覽
法國小屋門面好溫馨,就入去試下。佢係一間位於元朗嘅特色小店,佢主要係一間有晚市甜品店。但唔好睇小佢,佢既西餐非常有水準。不過最令人驚喜既都係佢嘅waffles,今次重加左雪糕,食完個心情靚仔晒。田園沙律🥗🥗沙律新鮮清爽,蔬菜組合得恰到好處🥦🍅秘製醉雞翼🍗🍗醉雞醬汁酒味濃郁🍶🍶冷盤而上,做前菜最適合不過。芝士焗薯片🧀🧀芝士濃郁香濃,薯片焗得岩岩好,食落唔會太膩。牛油蒜蓉蕃茜煙肉🍝🍝牛油蒜蓉蕃茜煙肉絕對一讚的菜式。蕃茜同煙肉炒香🥓🥓,配上牛油蒜蓉的香味,絕對會讓你食指大動。咸牛油焦糖䈑夫🧇🧇咸牛油焦糖䈑夫絕對係主角。䈑夫鬆軟香甜,焦糖唔會死甜,牛油的鹹香味增添了層次感,配埋雪糕一齊食🍨🍨,真係好有驚喜。

田園沙律🥗🥗
沙律新鮮清爽,蔬菜組合得恰到好處🥦🍅

秘製醉雞翼🍗🍗
醉雞醬汁酒味濃郁🍶🍶冷盤而上,做前菜最適合不過。

芝士焗薯片🧀🧀
芝士濃郁香濃,薯片焗得岩岩好,食落唔會太膩。

牛油蒜蓉蕃茜煙肉🍝🍝

咸牛油焦糖䈑夫🧇🧇
2024-01-05 60 瀏覽
🔯法式芝士洋蔥批~賣相貌不驚人,但係真係好好味😋~切落索索聲,入口充滿洋蔥味,唔油膩,芝士下邊全部都係洋蔥絲,味道有層次感,個批底焗得好酥脆。🔯即焗蘋果批(半份)~賣相令人垂涎欲滴~蘋果片好靚咁排列喺批面,厚薄切得適中,咬落有果膠質感,唔會因為切得太薄,而令到口感偏乾~哩款蘋果批內係冇蘋果肉餡,而係多層鬆脆酥皮,焗得好酥脆🔯法國皇帝批~酥皮配杏仁餡~除咗批面有杏仁之外,餡裏面都有一粒粒嘅杏仁碎~食落唔會太甜🔯雪山與白雪~上層係蝶戀花,個紫色真係好靚,下層係鮮奶~唔捨得攪拌去飲,先飲下邊嘅鮮奶,好有牛奶味。而上層係好輕微嘅蝶戀花味。室外有兩 set 枱,可以攜帶寵物。pet friendly
🔯法式芝士洋蔥批
~賣相貌不驚人,但係真係好好味😋

🔯即焗蘋果批(半份)
~賣相令人垂涎欲滴
~哩款蘋果批內係冇蘋果肉餡,而係多層鬆脆酥皮,焗得好酥脆

🔯法國皇帝批
~酥皮配杏仁餡
~除咗批面有杏仁之外,餡裏面都有一粒粒嘅杏仁碎
~食落唔會太甜

🔯雪山與白雪
~上層係蝶戀花,個紫色真係好靚,下層係鮮奶

室外有兩 set 枱,可以攜帶寵物。
pet friendly
下午茶
  • 法式芝士洋蔥批
2024-01-04 46 瀏覽
一直聽講呢度嘅窩夫好出名,於是午餐過嚟試吓~🦀 明太子蟹肉意粉 份量好足,意粉彈牙,沾滿香辣嘅明太子醬同啖啖鮮甜嘅蟹肉,就算係比較大食嘅人都會飽肚👍🏻🧇 招牌窩夫半份外脆內軟之餘唔會覺得油膩,口感輕盈,非常香口,加埋焦糖醬好正😋🍰 單層原味巴斯克芝士蛋糕 賣相一流📸 外層係焦糖脆片,配有焦糖醬,蛋糕咬落口感軟綿細滑,味道帶有奶香、蛋香同芝士鹹香🙌🏻 另外仲有士多啤梨🍓、藍莓🫐同埋忌廉。🥤 熱柚子蜜免費嘅跟餐飲品,香甜可以食到柚子皮~呢度嘅甜品真係出色,主食嘅份量又足💯
一直聽講呢度嘅窩夫好出名,於是午餐過嚟試吓~

🦀 明太子蟹肉意粉

🧇 招牌窩夫半份

🍰 單層原味巴斯克芝士蛋糕

🥤 熱柚子蜜
免費嘅跟餐飲品,香甜可以食到柚子皮~

呢度嘅甜品真係出色,主食嘅份量又足💯
今次嚟到元朗一直想搵一間法國菜食,上網做吓蒐集,估唔到響元朗搵到一間質素咁高嘅餐廳,一間元朗嘅法國小屋,個名都好吸引我,裏面嘅裝修好簡單,好放鬆,好簡潔舒服,坐低之後睇多個餐單,原來有好多日常西餐意粉類,甜品類嘅食物選擇,呢個感覺實在太好啦,呢度食物賣相好正,睇到個樣都好吸引,食慾返晒嚟,而且我呢度係最推介佢哋嘅甜品類,我朋友食過都推介話超級好食,呢度最出名嘅就係窩夫,好睇得出廚師嘅功力,整到超級好食,賣相吸引,真係好開心,而且佢哋嘅甜品都有好多種類,有牛油味,有石板街窩夫,仲有配搭雪糕,真係一流呀,而且窩夫嘅口感好輕盈,咬落嗰邊皮脆口。內裏鬆軟,仲要配搭鮮奶油,忌廉,果醬,仲要有雪糕朱古力曲奇味,再配搭埋糖霜,仲有藍莓果醬,感覺配搭好清新好豐富,賣相真係好吸引,我估唔到一間元朗人世Cafe,竟然有咁高質素的窩夫甜品,仲可以同朋友分享,真係一流呀,而且佢哋嘅明太子蟹肉意粉都好Creamy,食落去意粉好爽而且份量十足,一定要來呀
而且份量十足,一定要來呀
今日好開心去咗元朗行街,諗住搵嘢食,兜咗個圈,竟然俾我搵到一間人細美食小店,位置好方便,竟然響元朗西鐵站附近,好容易搵,好啱情侶或者一家大細嚟,呢間小店入到去感覺好溫馨好舒服,仲有獨立廁所,真係好體貼,而且佢哋嘅食物質素非常高,我食咗一次就愛上了,呢度出名係意粉,同埋窩夫,呢度嘅窩夫熱烘烘的,外脆內軟,真係好推介,加埋歌朱古力曲奇味雪糕,真係一流,呢個配合好正,我最推介嘅係佢哋嘅石板街窩夫加曲奇味雪糕,廚師仲係好有心思,配合棉花糖,睇落賣相已經好吸引,❤️❤️出面市區都食唔到咁高質素嘅窩夫,而且呢度嘅意粉類都好出色,我哋叫咗一個卡邦尼意粉,仲有明太子意粉,個蟹肉意粉好入味,牛油味好出,而且份量十足,價錢經濟實惠,而且你嘅服務質素都好高,所以我覺得呢一間係完美的小店
2023-12-23 65 瀏覽
餐廳地方細細,有外面同有入面見天氣涼涼地今日就坐出邊,呢間係一間非常貼地用心嘅小店L8 煙三文魚牛油雜菌意粉$98意粉嘅軟硬度適中,醬汁仲非常Creamy,唔會太鹹又唔會太淡,相當有層次感,而煙三文魚份量非常充足,有三大片,食完仲非常飽肚,配菜仲有一些蘑菇 L13 鰻魚滑蛋窩夫半沙律 $118 鰻魚有半條,具有獨特的口感,柔軟、滑嫩且多汁的,肉質細緻,有一定的彈性,當你咀嚼鰻魚時,你會感受到它的鮮美和豐富的風味,在口腔中散發出一種特殊的香氣,外層呈現金黃色並具有一層脆皮,而內部則保持軟嫩窩夫剛剛做起外脆內軟熱辣辣,連埋炒蛋一齊食,令味道更加出眾咁凍嘅天氣梗係嗌返杯熱柚子蜜,甜甜酸酸夠哂開胃,食得出這間餐廳用心制作,好味會經常來。

L8 煙三文魚牛油雜菌意粉$98

L13 鰻魚滑蛋窩夫半沙律 $118
窩夫剛剛做起外脆內軟熱辣辣,連埋炒蛋一齊食,令味道更加出眾

2023-12-10 124 瀏覽
行左元朗幾個圈都未諗到食咩, 咁岩比我見到呢間係後行既小店先知原來有好野😆裝修好有小清新既感覺, 成個法國小店咁好舒服, 不過今次我就外賣返屋企慢慢食😄 食西餐點可以唔食焗既野, 我就叫左呢的!1/ 法國芝士洋蔥批 $88 + $40(跟餐)芝士洋蔥批主要以芝士同洋蔥再經烘烤整合而成, 酥脆美味, 啖啖都有香濃嘅芝士味道而又食得出片片洋蔥既口感👍🏾我跟餐on top加$40就有田園沙律加熱柚子蜜抵食!2/ 招牌煙肉千層芝士薯片 $46芝士薯片層層疊疊, 煙肉質感嫩, 好邪惡但非常好食!3/ 法國龍蝦湯 $48湯底濃郁香濃, 每啖飲落超有質感, 龍蝦香氣撲鼻, 推薦!**小店有outdoor, 下次我可以帶埋狗狗黎

1/ 法國芝士洋蔥批 $88 + $40(跟餐)

我跟餐on top加$40就有田園沙律加熱柚子蜜抵食!

2/ 招牌煙肉千層芝士薯片 $46
芝士薯片層層疊疊, 煙肉質感嫩, 好邪惡但非常好食!

3/ 法國龍蝦湯 $48
湯底濃郁香濃, 每啖飲落超有質感, 龍蝦香氣撲鼻, 推薦!

**小店有outdoor, 下次我可以帶埋狗狗黎
2023-12-08 97 瀏覽
法國小屋 元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖元朗合益路一間雖然細細間 但食物質素同環境都唔錯面積唔大 不過比到人一種溫馨感覺明太子蟹肉意粉一層濃郁明太子醬汁 蟹肉被混合在意粉中意粉本身有著彈牙口感 濃郁奶油口感 有一定鹹香表面仲加左好多木魚碎份量好大份 明太子見都落左唔少Nutella窩夫棕色窩夫餅 鬆軟內部和酥脆外殼 濃郁巧克力風味和榛果香氣窩夫餅麥香和輕微的甜味與Nutella巧克力味相互融合配合埋一球(+$10)曲奇雪糕 熱熱地窩夫同凍冰冰嘅雪糕撈埋一齊食龍蝦湯味道濃郁、鮮美 質地光滑且濃稠
法國小屋

窩夫餅麥香和輕微的甜味與Nutella巧克力味相互融合
配合埋一球(+$10)曲奇雪糕
熱熱地窩夫同凍冰冰嘅雪糕撈埋一齊食

龍蝦湯
味道濃郁、鮮美 質地光滑且濃稠
法國小屋係一間西式餐廳,住左呢邊甘耐都無食過,今日先黎食!發現到好物🫶🏻啲野食廚師好比心機整,每樣野食都有該有既味道👍🏻有大廚級水準 雪山與白雲 $32呢杯飲品好特別,係漸變藍白色、望落成座富士山甘,用蝶豆花同牛奶製作而成,味道清甜香濃牛奶味👍🏻👍🏻 外觀精緻,味道好天然、唔會甜。·牛油焦糖窩夫 $50呢個甜品真心正,牛油焦糖糖漿勁香,每一細格入面都有忌廉👍🏻窩夫烤得好酥脆,外脆內軟,食落好有口感,係甜品迷嘅必食之選,呢個價錢食個糖水都要,十分抵食!·西梅汁西班牙豚肉飯 $118呢個飯真係好味呀,佢用西班牙豚肉,有兩大塊!再加埋濃郁嘅西梅汁一齊煮,呢個豚肉鮮嫩多汁,個醬酸酸甜甜好開胃。飯粒煮得剛好,粒粒分明、配菜有雜菌、蕃茄、西蘭花,整體份量比多🤰🏻·餐廳雖然係小店,但食物質素出乎意料地好!而家已經開始佈置聖誕裝飾、裝修亦雅緻,又有多款甜品選擇。如果你鐘意食西餐,呢間又係一個唔錯既西餐選擇。法國小屋 (元朗)📍元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖

西梅汁西班牙豚肉飯 $118

法國小屋 (元朗)
📍元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖

2023-11-24 108 瀏覽
今次嚟到元朗呢一間特色隱世西餐小店,一直以為呢一間主打食法國菜,第一次坐低睇吓Menu原來都有好多日常西餐選擇。今次試咗個黑松露忌廉磨菇意粉蘑菇嘅數量都幾多,忌廉汁夠杰身意粉好咬口,係comfort food田園沙律+招牌芝士薯片沙律用上千島醬,份量都唔少。隔離嘅招牌芝士焗薯片幾新穎,薯仔一片片食落都幾滿足。Tiramisu呢個蛋糕嘅擺盤唔錯,用慕絲蛋糕做底,咖啡夾心,酒味唔太濃,適合怕苦嘅朋友。總結性價比唔錯,係西餐嘅Comfort之選。嚟緊聖誕仲有到會。

今次試咗個黑松露忌廉磨菇意粉

田園沙律+招牌芝士薯片

Tiramisu

2023-09-17 498 瀏覽
🙋🏻‍♀️終於都正式開始返全日班啦,媽媽我終於有返啲me time👏❤️今日咁啱有朋友仔喺九龍入嚟搵我食午餐,咁梗係要上網做下Research,搵返間CP值高嘅餐廳食吓啦,呢間係元朗既【🌸法國小屋】就吸引咗我🩷雖然餐廳門口冇好豪華嘅裝潢,但係佢地既裝飾同埋佈置令我覺得好Relax(食野最緊要食得開心食得舒服嘛)💁🏻‍♀️今次同朋友仔2個人就叫左好幾樣野一齊試下🍝黑松露蘑菇汁意粉黑松露同蘑菇份量好多,香味濃郁😍,一上枱已經聞到好香,食落去仲好Juicy😋🥔招牌煙肉千層芝士薯片食得出薯片真係1層1層叠去好有咬口好重芝士味🧀,加埋煙肉係上面,真係好夾🍖秘製醉雞翼咬落口好香嘅酒味好入味,而且肉質結實🧇鮮芒果伴雲呢拿雪糕窩夫甜度岩岩好既半個芒果🥭伴鬆化嘅窩夫🧇,真係會不知不覺食晒🥛雪山與白雲(蝶豆花牛奶)呢杯蝶豆花牛奶除左用嚟📸打卡一流之外,🥛牛奶味亦都又香又滑🍑奶蓋白桃香滑既奶蓋配上清甜既桃味🍑,甜度岩岩好,入邊仲有一塊塊嘅果肉,有得食又有得飲👍🏻🙋🏻‍♀️我哋兩個人可以全部清晒,一啲都冇剩,而且係咁relax嘅環境下傾吓計就又夠鐘去接放學啦🏫=========================🌸法國小

💁🏻‍♀️今次同朋友仔2個人就叫左好幾樣野一齊試下

🍝黑松露蘑菇汁意粉

🥔招牌煙肉千層芝士薯片

🍖秘製醉雞翼
咬落口好香嘅酒味好入味,而且肉質結實

🧇鮮芒果伴雲呢拿雪糕窩夫
甜度岩岩好既半個芒果🥭伴鬆化嘅窩夫🧇,真係會不知不覺食晒

🥛雪山與白雲(蝶豆花牛奶)
呢杯蝶豆花牛奶除左用嚟📸打卡一流之外,🥛牛奶味亦都又香又滑

🍑奶蓋白桃

=========================
🌸法國小屋
📍元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖
2023-08-26 435 瀏覽
今日胃口麻麻地,不過一早約咗朋友所以都照嚟👀點知食咗一啖意粉,d食慾即刻返晒嚟😍呢種感覺實在太美好🥹🥹🥹❤️煙三文魚牛油雜菌意粉$88呢個意粉真係好啱食,首先佢完全唔會太咸唔會太淡,味道仲好有層次添🥹🥹煙三文魚份量都好足夠,絕對夠食唔姑寒😋😋意粉好掛汁,又唔會太cream唔會太lau,食完成個意粉都仲想再食,超級正!!100分💯❤️焦糖香蕉窩夫$54燒過嘅香蕉上面加咗啲焦糖 脆脆地好好食!!!又唔會太甜👍🏽窩夫外脆內軟, 加埋上面d cream真係好正難怪呢度嘅甜品咁出名😋❤️奶蓋鮮草莓四季春$48份量好足夠,味道唔會太甜👍🏽呢間餐廳雖然細細間,但坐得好舒服職員服務好 好醒目💯
今日胃口麻麻地,
不過一早約咗朋友所以都照嚟👀
點知食咗一啖意粉,d食慾即刻返晒嚟😍
呢種感覺實在太美好🥹🥹🥹

❤️煙三文魚牛油雜菌意粉$88
呢個意粉真係好啱食,
首先佢完全唔會太咸唔會太淡,
味道仲好有層次添🥹🥹
煙三文魚份量都好足夠,絕對夠食唔姑寒😋😋
意粉好掛汁,又唔會太cream唔會太lau,
食完成個意粉都仲想再食,超級正!!100分💯

❤️焦糖香蕉窩夫$54
燒過嘅香蕉上面加咗啲焦糖 脆脆地好好食!!!
又唔會太甜👍🏽
窩夫外脆內軟, 加埋上面d cream真係好正
難怪呢度嘅甜品咁出名😋

❤️奶蓋鮮草莓四季春$48
份量好足夠,味道唔會太甜👍🏽
呢間餐廳雖然細細間,但坐得好舒服
職員服務好 好醒目💯
2023-08-26 291 瀏覽
最近聽朋友講,原來元朗合益路呢個唔太顯眼嘅位開咗間隱世小店,開咗接近10年,平時行過都冇咩留意到添👀朋友話呢間小店出名甜品好食😋今日就嚟咗呢度試吓~最後發現唔單只甜品好食,d意粉都好正,好啱我食!!!❤️明太子蟹肉意粉$88呢個意粉勁好食!!!好夠汁,但又唔會濕到好似食緊湯麵咁,好考廚師功力,可以整到咁好食真係唔簡單!!我好怕食到好咸嘅明太子,呢個意粉完全唔會,味道好有層次!!明太子同蟹肉香味好夾,加埋啲木魚絲就更加好食🥹🥹好食到最後食晒啲意粉都要食埋啲汁😅😅呢間一定要再幫襯呀!!!如果住近啲就好了😭😭️❤️Tiramisu巴斯克蛋糕 $58蛋糕層次分明, 好香咖啡味同朱古力味芝士同cream好細滑 好香濃👍🏽❤️奶蓋白桃$48飲品唔會太甜,清清地嘅茶香味加埋奶蓋,我好鍾意呀😋👍🏽
最近聽朋友講,
原來元朗合益路呢個唔太顯眼嘅位開咗間隱世小店,
開咗接近10年,平時行過都冇咩留意到添👀
朋友話呢間小店出名甜品好食😋
今日就嚟咗呢度試吓~
最後發現唔單只甜品好食,d意粉都好正,好啱我食!!!

❤️明太子蟹肉意粉$88
我好怕食到好咸嘅明太子,呢個意粉完全唔會,
好食到最後食晒啲意粉都要食埋啲汁😅😅
呢間一定要再幫襯呀!!!如果住近啲就好了😭😭

️❤️Tiramisu巴斯克蛋糕 $58
蛋糕層次分明, 好香咖啡味同朱古力味
芝士同cream好細滑 好香濃👍🏽

❤️奶蓋白桃$48
飲品唔會太甜,
清清地嘅茶香味加埋奶蓋,
我好鍾意呀😋👍🏽

一場入到元朗,一定要搵間正CAFE食下🥰朋友介紹我去係元朗開左接近十年嘅法國小屋😚小店位置唔多,星期六下午都斷Full下,好彩一早Book定枱😛明太子蟹肉意粉呢碟意粉份量十足😉上面嘅木魚絲郁吓郁吓好治癒😆呈粉紅色嘅明太子醬好Creamy😍意粉爽彈唔會煮到腍啤啤!味道微微地辣好惹味,仲食到一絲絲蟹肉架😇招牌咸牛油焦糖窩夫黎CAFE梗係要食埋甜品先走😌呢度嘅窩夫口味真係會令人選擇困難症😜我叫左招牌口味,落單無耐就聞到好香焗窩夫嘅味道😍窩夫外脆內鬆軟,仲有一陣陣蛋香😋焦糖醬唔會過分甜,配埋滑溜嘅忌廉一齊食,口感超豐富😉奶蓋白桃白桃茶底茶味香濃,雪到冰凍嘅茶無冰塊🧊所以飲到最後都唔會淡咗❣️奶蓋鹹香鹹香,係我鍾意嘅味道😎最後仲可以食埋啲新鮮嘅白桃果肉🤓法國小屋 (元朗)元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖
一場入到元朗,一定要搵間正CAFE食下🥰

朋友介紹我去係元朗開左接近十年嘅法國小屋😚

明太子蟹肉意粉

呢碟意粉份量十足😉
上面嘅木魚絲郁吓郁吓好治癒😆
呈粉紅色嘅明太子醬好Creamy😍

意粉爽彈唔會煮到腍啤啤!
味道微微地辣好惹味,仲食到一絲絲蟹肉架😇

招牌咸牛油焦糖窩夫

黎CAFE梗係要食埋甜品先走😌
呢度嘅窩夫口味真係會令人選擇困難症😜
我叫左招牌口味,落單無耐就聞到好香焗窩夫嘅味道😍
窩夫外脆內鬆軟,仲有一陣陣蛋香😋

焦糖醬唔會過分甜,配埋滑溜嘅忌廉一齊食,口感超豐富😉

奶蓋白桃

白桃茶底茶味香濃,雪到冰凍嘅茶無冰塊🧊
所以飲到最後都唔會淡咗❣️
奶蓋鹹香鹹香,係我鍾意嘅味道😎
最後仲可以食埋啲新鮮嘅白桃果肉🤓

法國小屋 (元朗)
元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖
  • 明太子蟹肉意粉