2023-02-18 64 瀏覽
係旺角行完街,想食返碗熱辣辣嘅湯粉。於是就腳嚟到呢間主打越式食品的餐廳極品牛三寶湯河粉河粉份量好多,配上生牛肉,牛展和牛丸。湯頭十分濃郁,粉嫩的生牛肉放入熱湯底中浸一浸就食得。嫩滑!越式咖喱牛腩飯咖喱香味撲鼻,牛腩肉質軟滑而不韌。送飯一流呀。咖喱汁好惹味小食:越式豬頸肉(細)薄片大塊,香脆,建議配埋酸酸甜甜既泰式醬一齊食越式炸蝦餅(細)外脆內彈牙,又香脆香口飲品椰果椰汁西米露椰汁味重,仲有吾少椰果同西米露係入面越式青檸冰

極品牛三寶湯河粉

越式咖喱牛腩飯
咖喱香味撲鼻,牛腩肉質軟滑而不韌。送飯一流呀。咖喱汁好惹味

小食:
越式豬頸肉(細)
薄片大塊,香脆,建議配埋酸酸甜甜既泰式醬一齊食

越式炸蝦餅(細)
外脆內彈牙,又香脆香口

飲品

椰果椰汁西米露
椰汁味重,仲有吾少椰果同西米露係入面

越式青檸冰

2023-02-04 124 瀏覽
河內越式料理 (西洋菜南街) 旺角西洋菜南街204號地舖咁岩同朋友仔收工夾岩時間,簡單食個DINNER,吹下水😊短聚下都唔錯,見好耐都無食過越式野,一於試下呢間餐廳。小店乾淨企理,用上竹藤木製餐枱、柔和吊燈同掛飾,配搭綠色植物,感覺親切自然,充滿越式風情。🐔香茅雞翼撈檬$62味道酸甜醒胃,加埋蔬菜更爽脆清新🤤香茅雞翼炸到岩岩好,咬落juicy嫩滑😋份量都幾多,友人好努力但都食唔晒😂🍅順化番茄蟹肉札肉湯檬$66未食先飲啖湯,清甜得來帶少少酸,幾易入口,檬粉都幾掛汁,札肉有咬口帶少許肉香唔錯,加埋蟹肉一齊食更有口感,豆卜一咬就爆汁🤤整體份量都算多,建議細食既朋友仔可share一碗,再叫小食,以免浪費😉🥕越式炸春卷2件 $22春卷脆得來帶點煙靭,幾特別😯有大量紅蘿蔔絲、木耳絲、粉絲等材料做餡,口感豐富,咸味適中。🥤青檸梳打 跟餐+$10清爽解膩,配煎炸食物岩晒🍋 檸檬蜜糖薑茶 跟餐+$5估唔到飲品有驚喜,同食物一樣咁足料😯有幾片薑同檸檬,味道非常清新自然,辛辣暖胃,蜜糖可以中和返辣味,感覺滋潤養生,飲完好舒服☺️怕辣既朋友仔建議叫其他飲品😉職員態度友善,上菜速度快,食野味道唔錯,大份抵食,價錢
河內越式料理 (西洋菜南街)
旺角西洋菜南街204號地舖

🐔香茅雞翼撈檬$62

🍅順化番茄蟹肉札肉湯檬$66

🥕越式炸春卷2件 $22

🥤青檸梳打 跟餐+$10
清爽解膩,配煎炸食物岩晒

🍋 檸檬蜜糖薑茶 跟餐+$5

職員態度友善,上菜速度快,食野味道唔錯,大份抵食,價錢親民,值得推薦😊
2023-01-30 118 瀏覽
座無虛席的越式午餐天氣開始有啲凍,食晏想食啲熱辣辣嘅湯粉,食完周身䁔,舒服矖。同事叫左生熟牛肉湯河粉$64,唔單止得牛肉片,仲有肉質細軟的牛腩,仲要一啲都唔肥,湯底清得嚟好飲,河粉仲要好掛湯!順化蕃茄蟹肉扎肉湯河$64 超級香濃嘅番茄湯加上一絲絲嘅蟹肉,令人食指大動,仲有兩粒超級「吸湯」的豆腐卜先係成碗嘢嘅靈魂吖,我仲叫左加河粉,所有大碗左,夠曬飽!越式豬頸肉$29外表已經夠晒吸引,而且燒得香香,啖啖肉,肉質細軟,而且有少少彈牙👍另外點左兩杯特飲,咸檸檬七喜加$10同檸檬蜜糖薑茶加$5。
座無虛席的越式午餐

越式豬頸肉$29
另外點左兩杯特飲,咸檸檬七喜加$10同檸檬蜜糖薑茶加$5。
2023-01-21 96 瀏覽
【越式輕鬆Tea Time】下午茶想食碗粉又想坐得舒服,今次去咗食越南野下午茶嘅選擇超級多,選擇困難症嘅朋友要睇住時間揀了。蕃茄蟹肉扎肉湯檬蕃茄湯底好濃,蟹肉比想像中多,喜歡濃味嘅我覺得好滿意,檬粉同扎肉口感亦幾好食,配菜有芫茜仲有豆腐卜。順化牛肉撈檬賣相非常吸引,雖然下午茶但份量都大碗,牛肉甜口,加埋魚露酸汁,整體上很好食。越南春卷春卷新鮮炸起,春卷皮煙煙韌韌,餡料有蔬菜絲同少量肉,醃得好香口。檸檬蜜糖薑茶薑味都幾辣,加埋檸蜜酸酸甜甜,飲落口好舒服。
【越式輕鬆Tea Time】
下午茶想食碗粉又想坐得舒服,今次去咗食越南野

下午茶嘅選擇超級多,選擇困難症嘅朋友要睇住時間揀了。

蕃茄蟹肉扎肉湯檬

順化牛肉撈檬

越南春卷

檸檬蜜糖薑茶
薑味都幾辣,加埋檸蜜酸酸甜甜,飲落口好舒服。
2023-01-21
  • 順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬
2023-01-12 114 瀏覽
河內牛展湯河粉(62hkd)牛展都有3-4塊,湯底係牛骨湯,唔會太咸,份量都幾足,加少少辣椒🌶️,增加湯底嘅層次感,咸咸辣辣😆魚露雞扒煎蛋飯(59hkd)雞扒都幾厚切,外皮煎到好香脆,有肉汁,雞肉嫩滑,加埋甜醬油撈飯好惹味,飯都做到粒粒分明🥰高汁越式豬頸肉(29hkd)煎到有焦邊,食落香口,豬頸肉唔韌,必點👍🏻椰汁紅豆冰(26hkd)🥥份量恰度好處,唔會太膩,紅豆🫘都煮到幾淋,如果再多啲🫘就正😍#foodiblum東南亞
河內牛展湯河粉(62hkd)
河內牛展湯河粉

魚露雞扒煎蛋飯(59hkd)
魚露雞扒煎蛋飯

越式豬頸肉(29hkd)
煎到有焦邊,食落香口,豬頸肉唔韌,必點👍🏻
越式豬頸肉

椰汁紅豆冰(26hkd)

#foodiblum東南亞
2023-01-11
魚露雞扒煎蛋飯
2023-01-07 65 瀏覽
啱啱幫妹妹買完貓🐱糧經過呢間越南料理!諗起好耐未食過!即刻排隊食啦!等左15分鐘左右就有位啦!店面唔算好大,不過座位都夠寬敞舒適!生熟牛肉湯河粉💰64經典必點湯河粉!食越南菜就係鍾意湯河粉!佢份量好大!碗大肉仲多!生牛肉好嫩滑,浸一下湯就啱啱好!就住個湯食一流🤭🤭極品三寶湯河粉💰69三寶分別係:生牛肉,牛展同埋牛丸!份量都真係好大!講真!食左啲肉我都夠晒飽啦🤭🤭粉粉既生牛肉,大大既牛展同彈牙機牛丸!好滿足🤓小食:炭燒豬頸肉真係唔可以少得呢個炭燒豬頸肉!好精緻既豬頸肉,表皮炭燒味道通同埋肥瘦適中既豬頸肉配埋酸酸甜甜既泰式醬!正!飲品:青檸檬可樂&椰果椰汁西米露💰26今晚真係食得好飽!估唔到份量咁大!呢度既服務員姊姊仲好nice!一有request即刻應答🤣🤣下次要再黎食!

生熟牛肉湯河粉💰64

極品三寶湯河粉💰69

小食:炭燒豬頸肉

飲品:青檸檬可樂&椰果椰汁西米露💰26

• 極品牛三寶湯河粉
收工來到太子西洋菜街周圍揾野食,見有間越南餐廳餐牌價格親民,肚餓的我們一於入去食😂店內簡潔企理,牆上則有越南裝飾及壁畫。餐牌種類繁多,有多款湯河、撈檬及小食選擇。🔹生熟牛肉湯河粉 $64生牛輕輕被熱湯灼過,粉粉嫩嫩,不會過熟;熟牛肉則近似牛腩,肥瘦相間。牛骨湯頭順滑濃郁,除牛味外,還嚐到香料味✨還大大碗👍🏻🔸越式河內三寶飯 $68有扎肉、雞翼、及香茅豬扒,香茅味醃得剛好,夠香口!啱哂樣樣都想食的人🔹越式豬頸肉 +$29惠顧飯類可追加小食。豬頸肉份量比想像中多、大大片的!煎得脆邊,香口惹味😋🔸鮮芒果西米露 +$10既似糖水的飲品🤣 啖啖西米露,還有芒果肉✨ 飲落不會很甜。🔹椰果椰汁西米露 +$10椰子味出,還有椰果係底😋整體食物味道不俗,勝在份量足及價格親民,是經濟之選😎

🔹生熟牛肉湯河粉 $64

🔸越式河內三寶飯 $68

🔹越式豬頸肉 +$29

🔸鮮芒果西米露 +$10
既似糖水的飲品🤣 啖啖西米露,還有芒果肉✨ 飲落不會很甜。

🔹椰果椰汁西米露 +$10
椰子味出,還有椰果係底😋

整體食物味道不俗,勝在份量足及價格親民,是經濟之選😎
2022-12-30
  • 越式豬頸肉
  • 河內生熟牛肉湯河粉
2022-12-18 87 瀏覽
今日去食越南野,整體而言食物味道唔錯,而且價錢親民👍🏻順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬 ($64)既番茄湯底幾鮮甜,配料亦豐富,有蟹肉、扎肉同豆卜,最後飲埋d湯。順化豬肉卷撈檬($62) 豬肉卷值得一提,咬落多汁又唔嚡口,滿意!越式炸蝦餅 ($29)咬落爽口,加埋酸甜醬食就更美味。越式豬頸肉 ($29) 豬頸肉大大片,肥瘦適中,口感軟滑爽彈,我地都好鍾意食。鮮芒果西米露甜甜地,好欣賞d芒果係唔酸既,既係飲品又似甜品~蜂蜜柚子梳打口感清新滋潤,好啱呢個季節飲。

今日去食越南野,整體而言食物味道唔錯,而且價錢親民👍🏻

越式炸蝦餅 ($29)咬落爽口,加埋酸甜醬食就更美味。

蜂蜜柚子梳打口感清新滋潤,好啱呢個季節飲。
  • 順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬
  • 順化豬肉卷撈檬
  • 鮮芒果西米露
  • 越式豬頸肉(細)
2022-12-18 66 瀏覽
來到旺角選了越南菜,七點開始多人要排隊,肚子餓坐下即叫食物!人均:$90.5.越式河內三寶飯有香茅雞翼、香茅豬扒、扎肉,另有甜豉油,豬扒面上有蔥油,撈飯食一流,還有椰菜、酸蘿蔔絲做配菜。雞翼好好食,香矛味好香,豬扒軟稔有肉質,脂肪位更好食,焦香十足。.極品牛三寶湯河分別有牛肉、牛丸、牛展,面上有蔥花,香葉,湯底香濃牛骨湯,還有芽菜和洋蔥,加點辣椒更野味。.越式豬頸肉份量頗多,煎得外皮微微焦香,食過返尋味!.飲品檸檬蜜糖薑茶、鮮芒果西米露!冬天飲薑茶最岩,這杯有檸檬、薑片,原來還有杞子,是有心機的熱飲!而芒果西米露較甜,似甜品一樣,幾好飲。.河內越式料理(西洋菜南街)

人均:$90.5
越式河內三寶飯
極品牛三寶湯河
越式豬頸肉
份量頗多,煎得外皮微微焦香,食過返尋味!
飲品
檸檬蜜糖薑茶、鮮芒果西米露!
河內越式料理(西洋菜南街)
2022-12-16
旺角西洋菜南街絕對稱得上係「環球美食街」😆諗唔到食咩?!落去行一陣,一定搵到間啱心水🦾而家凍冰冰就最啱食熱辣辣嘅<<河内雞絲湯河粉>>($56)🤗男朋友嗰碗<<河內牛腩片湯河粉>>($64)嘅湯底味道同我嗰碗一樣💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️香濃鮮甜,好多芽菜同洋蔥~越南河好滑! 而且好多!我夾咗兩大羹俾男朋友,我都仲係覺得好多好飽🤰🏻我哋仲追加咗小食🫣<<越式炸春卷(2件)>>其實係得一條~ 不過一開二,一嚿都好大!!!!成個口充滿住豬肉、黑木耳絲、紅蘿蔔絲等等嘅材料,好多餡👏🏻薄切<<越式豬頸肉(細)>>($29)都好爽口㗎~口感唔錯👍🏻我仲好欣賞我杯<<杞子龍眼茶>>☕️+$5 咋! 有成十粒以上嘅龍眼肉🤩好好飲之餘又有得咬! 啲龍眼肉仲好甜添🥰
旺角西洋菜南街絕對稱得上係「環球美食街」😆
諗唔到食咩?!
落去行一陣,一定搵到間啱心水🦾

💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️香濃鮮甜,好多芽菜同洋蔥~

越南河好滑! 而且好多!
我夾咗兩大羹俾男朋友,我都仲係覺得好多好飽🤰🏻
我哋仲追加咗小食🫣
<<越式炸春卷(2件)>>
其實係得一條~ 不過一開二,一嚿都好大!!!!
成個口充滿住豬肉、黑木耳絲、紅蘿蔔絲等等嘅材料,好多餡👏🏻

薄切<<越式豬頸肉(細)>>($29)都好爽口㗎~
口感唔錯👍🏻
越式豬頸肉(細)

我仲好欣賞我杯<<杞子龍眼茶>>☕️
+$5 咋! 有成十粒以上嘅龍眼肉🤩
好好飲之餘又有得咬! 啲龍眼肉仲好甜添🥰
2022-12-12
2022-12-13 36 瀏覽
近年呢間越式餐廳開到成行成市,今日要去試試先。[極品牛三寶湯檬]牛三寶有生牛肉 牛丸同牛𦟌。可以按個人喜好再淥熟生牛肉,喜歡佢既牛丸 夠爽口彈牙。湯底味濃郁,配滑嘟嘟既檬粉食一流。[順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬]蕃茄湯底好濃郁,飲落仲會飲得出有少少蟹肉味。配料有蟹肉 扎肉 豆卜,份量都多架。[越式炸春卷]皮好薄,入面包住肉碎、粉絲,蘿蔔絲、木耳絲等,好足料。炸得好香脆,但唔覺油膩。[椰果椰汁西米露 / 杞子龍眼茶]前者椰汁味極濃,西米有咬口;後者龍眼肉非常多,好甜好好味。
近年呢間越式餐廳開到成行成市,今日要去試試先。

[極品牛三寶湯檬]

[順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬]

[越式炸春卷]

[椰果椰汁西米露 / 杞子龍眼茶]
前者椰汁味極濃,西米有咬口;後者龍眼肉非常多,好甜好好味。
2022-12-09
2022-12-07 64 瀏覽
今日喺旺角做完Facial,見好耐未食過越南菜,剛好見到有間之前喺尖沙咀都食過嘅越南餐廳連鎖店唔差,就再續情緣,試埋旺角分店手勢。店舖乾淨舒適簡約,牆上掛著越南🇻🇳壁畫及裝飾。店員主動親切,落單後食物勁快到,唔知以為入左快餐單,滿足到我勁餓嘅肚子。生熟牛肉湯河轉湯檬 $64牛肉湯底超香濃,再加埋隨湯粉附送嘅青檸、辣椒🌶️粒,吊出牛肉嘅鮮味。生牛肉夠牛味,肉質嫩口。 熟牛肉有d 似清湯腩,好肥味👍🏻 係凍冰冰嘅天氣,食下牛肉、飲下牛肉湯,超進補。越式豬頸肉(細)$29豬頸肉切到勁薄,外皮脆,肉質彈牙,好爽口。再加埋甜酸醬調出豬肉嘅香味。椰汁三色冰 跟餐 加$10每逢去食東南亞餐廳,我都必點三色冰。 呢杯三色冰超重椰香味,內有青色啫喱條、紅豆同清熱嘅綠豆蓉。超arm 呢排捱夜嘅我。下次再做完facial 都會再幫襯。

生熟牛肉湯河轉湯檬 $64

越式豬頸肉(細)$29

椰汁三色冰 跟餐 加$10

下次再做完facial 都會再幫襯。
2022-12-07
2022-12-07 37 瀏覽
河內 - 越式料理今日黎到旺角區一間越南菜餐廳,主打多款特色既越式料理,例如撈檬、湯粉同埋飯類,,重有勁多地道小食,最重要係價錢經濟,性價比高既選擇。越式香茅豬扒撈檬 $60熱辣辣即叫即炸嘅香茅豬扒,香茅味特濃,豬扒厚身啖啖肉,撈檬配上酸酸甜甜嘅醬汁, 十分開胃醒神。越南豬頸肉 $29然後再叫多個越南小食,招牌嘅豬頸肉,脆邊,內裏肉質嫩滑,配上辣雞醬,超級惹味。椰汁三色冰 $10最後當然要叫番杯特色嘅越南三色冰!
河內 - 越式料理

越式香茅豬扒撈檬 $60

越南豬頸肉 $29

椰汁三色冰 $10
最後當然要叫番杯特色嘅越南三色冰!
2022-12-03 115 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨越南平民風味好好味🥰-河內越式料理🇭🇰 旺角西洋菜南街204號地舖 🇭🇰-🌾牆上裝飾好有越南特色, 有斗笠, 著越南傳統服飾女子既畫作等等🌾湯, 撈, 小食都好多款, 份量多, 出餐快, 座位舒服, 用餐體驗好, 個斑蘭茶超好飲!!-🍅🦀🍲順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬 $64💯蕃茄湯勁濃郁, 冇味精, 每條檬粉雖然比較碎但食落更索湯💯扎肉同蟹肉只係放左係面頭都唔算話超足料, 但湯入面仲有超多肉碎所以好鮮甜, 呢個價錢絕對抵食-🐷🌯🍲順化豬肉卷撈檬 $62✨第一次食順化豬肉捲勁正好肥🤣 唔係一咬落會爆油, 但肥豬肉好香口✨炸到外脆內juicy, 撈埋個撈檬汁食更佳-🐖越式豬頸肉(細)$29💯香茅味超重, 唔只係皮, 連肉都有, 肉質爽得黎好滑-🥥🍹椰汁珍多冰 跟餐特飲 +$10✨童年回憶! 本身諗住用匙羹食珍多, 但原來幼飲筒都吸到! ✨椰汁同珍多比例岩岩好, 全程用飲筒飲到尾一齊完成-🏉🍹龍眼冰 跟餐特飲 +$10💯龍眼放面岩打卡, 底有好多杞子, 整體唔會太甜, 清爽!-
👧🏻😋👅🍽✨
越南平民風味好好味🥰
河內越式料理
🇭🇰 旺角西洋菜南街204號地舖 🇭🇰
🍅🦀🍲
順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬 $64
順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬

💯蕃茄湯勁濃郁, 冇味精, 每條
檬粉雖然比較碎但食落更索湯
🐷🌯🍲
順化豬肉卷撈檬 $62
順化豬肉卷撈檬

✨炸到外脆內juicy, 撈埋個撈檬汁食更佳
🐖
越式豬頸肉(細)$29
越式豬頸肉

💯香茅味超重, 唔只係皮, 連肉都有, 肉質爽得黎好滑
🥥🍹
椰汁珍多冰 跟餐特飲 +$10

✨童年回憶! 本身諗住用匙羹食珍多, 但原來幼飲筒都吸到!
✨椰汁同珍多比例岩岩好, 全程用飲筒飲到尾一齊完成
🏉🍹
龍眼冰 跟餐特飲 +$10

💯龍眼放面岩打卡, 底有好多杞子, 整體唔會太甜, 清爽!
順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬
順化豬肉卷撈檬
2022-11-26 63 瀏覽
Happy Friday收工經過旺角見到這間餐廳便進去餐廳環境感覺舒適便選擇進店嘗試菜式​順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬 $64超濃厚的蕃茄湯底配上蟹肉、札肉、豆卜、芫荽、芽菜等檬粉吸收了蕃茄湯的精華啖啖滋味 檬粉份量多另外配上青檸汁及辣椒又是另一種層次必點之選​素春卷撈檬 $60乾檬粉配上自由加減的醬汁酸酸甜甜非常開胃配上紅蘿蔔絲、芫荽、花生碎等春卷則非常香脆一碗有四大舊​越式豬頸肉 $29超大塊一碟有5至6塊厚身而十分有咬口性價比高​熱情果梳打 $10(跟餐)酸甜的熱情果醬配上梳打水配搭非常解渴​鮮芒果西米露 $10(跟餐)椰汁配上芒果粒不用嘗試已知十分香甜椰汁味​河內越式料理 (西洋菜南街) 📍旺角西洋菜南街204號地舖
Happy Friday收工經過旺角
見到這間餐廳便進去
餐廳環境感覺舒適
便選擇進店嘗試菜式

順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬 $64
超濃厚的蕃茄湯底
配上蟹肉、札肉、豆卜、芫荽、芽菜等
檬粉吸收了蕃茄湯的精華
啖啖滋味 檬粉份量多
另外配上青檸汁及辣椒又是另一種層次
必點之選

素春卷撈檬 $60
乾檬粉配上自由加減的醬汁
酸酸甜甜非常開胃
配上紅蘿蔔絲、芫荽、花生碎等
春卷則非常香脆
一碗有四大舊

越式豬頸肉 $29
超大塊一碟有5至6塊
厚身而十分有咬口
性價比高

熱情果梳打 $10(跟餐)
酸甜的熱情果醬配上梳打水
配搭非常解渴

鮮芒果西米露 $10(跟餐)
椰汁配上芒果粒
不用嘗試已知十分香甜
椰汁味

河內越式料理 (西洋菜南街)
📍旺角西洋菜南街204號地舖