2017-03-23 155 瀏覽
到尖沙咀,唔想食得太 heavy,所以就去左食越南野。小食拼盤有四款不同的小食拼盤,能夠滿足我四個的願望,分別有炸雞翼、炸春卷、蒸粉包、炸蝦餅。雖然係炸物,但一點也不覺得很油膩,非常脆口、惹味!蒸粉包,皮很通透,食落有點煙韌,加上魚露提味,令味道更滋味!香茅烤牛肉米紙卷米紙卷的皮很透薄,帶點煙韌咬口,內有牛肉、青瓜、紅蘿蔔、粉絲等,沾上一點魚露,使整個口感更豐富!香茅煮大蜆先試試個湯,帶有香茅味之餘,也有大蜆的鮮味!大蜆每隻都大大隻,份量大概有7至8隻,每隻蜆肉都很飽滿,既新鮮又彈牙,非常清甜!酸子煮大蝦大蝦屬中型份量,大概有5-6隻,大蝦的每一部份都掛滿著酸子汁,顏色紅紅橙橙,賣相誘人,絶對增加你的食慾!酸子汁味道酸酸甜甜,甚開胃,爽彈蝦肉,肉質鮮美,味道不俗!新鮮芒果冰大大杯的芒果汁,飲落很香甜,芒果汁內還有芒果肉,一邊飲也可吸到芒果肉,芒果味也很濃郁,不太像是用芒果醬製出來的!芒果黑糯米黑糯米的份量都頗多,芒果呈深黃色,很香甜,黑糯米上加上一點椰汁,熱暖的椰汁黑糯米與甜美的芒果一起吃,煙韌的黑糯米確實讓人著迷!
到尖沙咀,唔想食得太 heavy,所以就去左食越南野。
香茅煮大蜆
先試試個湯,帶有香茅味之餘,也有大蜆的鮮味!

酸子煮大蝦

酸子汁味道酸酸甜甜,甚開胃,爽彈蝦肉,肉質鮮美,味道不俗!
2017-03-15
2017-03-22 107 瀏覽
一入到鋪,店面細細但天花掛左好多越南傳統草帽,幾特別兩個人叫左4樣野食,1枝啤酒1. 軟殼蟹扎肉撈檬軟殼蟹唔會炸得太乾仲熱既,又唔腥反而幾有鮮味,幾驚喜2. 牛油雞翼雞翼好細隻,待應上菜既時候特登話今日雞翼比較細所以俾多隻,算幾貼心第一啖有牛油香但唔特別好食3. 大蝦藕苖沙律大蝦係燒大蝦,又香又好食藕苗切得太幼身,同唔夠爽,有啲失色。但酸酸地好開胃4. 春卷春卷充滿胡椒味好香口😅但重到好似食胡椒餅咁但皮嫌佢有小小太厚同生菜一齊食有啲難咬河內啤酒好香麥味總括而言啲食物幾好雖然唔大碟但咁多野加枝啤先320算係咁支持支持💪🏼💪🏼💪🏼
一入到鋪,店面細細但天花掛左好多越南傳統草帽,幾特別

兩個人叫左4樣野食,1枝啤酒
1. 軟殼蟹扎肉撈檬
軟殼蟹唔會炸得太乾仲熱既,又唔腥反而幾有鮮味,幾驚喜
2. 牛油雞翼
第一啖有牛油香但唔特別好食
3. 大蝦藕苖沙律
大蝦係燒大蝦,又香又好食

藕苗切得太幼身,同唔夠爽,有啲失色。但酸酸地好開胃
4. 春卷
春卷充滿胡椒味好香口😅但重到好似食胡椒餅咁
但皮嫌佢有小小太厚同生菜一齊食有啲難咬

河內啤酒好香麥味

總括而言
啲食物幾好雖然唔大碟
但咁多野加枝啤先320算係咁

支持支持💪🏼💪🏼💪🏼
昨晚老婆生日吃完放題,今日繼續放假,所以又出動搵嘢食,來到尖沙咀見到這間很多好的食評,又係時間試一試。老婆要菠蘿冰($38)-菠蘿炒過+橙皮,幾開胃我要芒果冰($38)-芒果+乳酪+椰果,酸酸甜甜好好味,唔似沙冰,似芒果乳酪😋😋老闆娘推介今日新出産品,香茅煮大蜆($98)-今日係白貝(產地:南非),每日會揀最靚的蜆,蜆好大,而蜆肉又大好厚,另外個湯好有香茅味,清甜得黎又有蜆味😍😍😍越式香茅烤魚($168)-即叫即做,要等20分鐘,用鹽來燒焗魚,魚肚壤滿香茅,魚係青班,魚肉好嫩有鮮味,另外如果點個醬汁(青檸+辣椒汁)酸酸辣辣可以帶出魚的鮮味👍👍👍手造順化蔗蝦($68)-蝦膠彈牙包含蔗的甜味大娘皇牌火車頭河($88)-生牛肉、牛展、牛丸、牛柏葉、牛根。牛肉好嫩滑,牛根、牛展好淋,牛丸、牛柏葉好爽脆,個湯好熱而湯底好清甜,冇加味精,好味到連個湯都飲晒😋😋😋,返到屋企都唔口乾。地方唔大,不過唔逼,服務態度好好👏👏👏👍👍👍

老婆要菠蘿冰($38)-菠蘿炒過+橙皮,幾開胃
菠蘿冰
芒果冰
香茅大蜆
越式燒魚
手造順化蔗蝦($68)-蝦膠彈牙包含蔗的甜味
庶蝦
火車頭河
好味到連個湯都飲晒😋😋😋,返到屋企都唔口乾。

地方唔大,不過唔逼,服務態度好好👏👏👏👍👍👍
2017-03-13
  • 大娘皇牌火車頭
  • 越式香茅燒魚
  • 芒果沙冰
2017-03-09 148 瀏覽
平時以為尖沙咀與尖東交界,似乎無咩好嘢食,但原來有間親民越南餐廳藏於此地見隔離嗰枱食小食,食得咁滋味,我都唔執輸小食拼盤拼盤有越式春卷、蝦餅、蒸粉包、炸雞翼 呢度嘅蒸粉包實屬佳品,比起上一次我食果間嚟講,呢到既粉包包皮更薄,而且唔太硬而內裏餡料調味適當,單獨進食己經好惹味 這裡的蝦餅,也是自家製的外型與平常進食的,頗有不同餅身較薄,蝦味特出,內有芫茜燒大蝦柚子沙律估唔到隻大蝦咁大隻,而柚子嘅份量係咁多沙律菜配上甜酸柚子汁,感覺十分清甜、清爽酸子蝦 酸子蝦都係店員向我推介,話唔小食客都讚 酸子蝦最特別嘅就係醬汁、酸酸甜甜,十分開胃,同白飯真係良配大蝦新鮮,肉質結實 果然係值得一試嘅招牌菜

見隔離嗰枱食小食,食得咁滋味,我都唔執輸
小食拼盤

拼盤有越式春卷、蝦餅、蒸粉包、炸雞翼

而內裏餡料調味適當,單獨進食己經好惹味
這裡的蝦餅,也是自家製的

外型與平常進食的,頗有不同

餅身較薄,蝦味特出,內有芫茜
燒大蝦柚子沙律

估唔到隻大蝦咁大隻,而柚子嘅份量係咁多

沙律菜配上甜酸柚子汁,感覺十分清甜、清爽
酸子蝦
酸子蝦都係店員向我推介,話唔小食客都讚
酸子蝦最特別嘅就係醬汁、酸酸甜甜,十分開胃,同白飯真係良配

大蝦新鮮,肉質結實
果然係值得一試嘅招牌菜
2017-03-06 94 瀏覽
想到河內大娘吃椰青蟹好耐今天約好友人卻剛好吃不到蟹他們沒貨不過我一向奉告朋友不用擔心我吃的只要看住我不能吃太多精靈的我立即按餐單點心頭其他好這個是炸軟殻蟹米卷紙一看便知龍與鳳蟹新鮮炸功到家脆而軟身味覺鮮明因為剛剛熟米卷一 門學問只越南人做到手到擒來非常功力店長推薦吃酸味海虾我 心想我天天家中吃海虾真的幾難服侍呢但既無蟹惟有吃虾朋友已出到尖沙咀探自己而且好事要成雙再介紹廚師今日的重頭戲墨魚餅墨魚丸尖沙咀雞記做到街知巷聞一試這魚很難得粒粒墨魚彈牙有咬口祕訣就是剁墨魚且保留一定程度的塊塊不能全部成漿高層次至於重點酸味適中的大虾那個汁做到特色是只此一家的感覺,可以給88分。由於我手I phone 📱 雙鏡頭遂刻意拍portrait 深度照片他的滴漏越南咖啡48$1 個當然要拍特寫照尋常理咖啡非即磨的本難得我青眼但大娘極濃滴啡可用濃郁得久久化不開一語道破很奇好苦下了不少鷹嘜condensed milk 仍苦澀頂住我的心卻也頂癮⋯⋯念念不忘索性外帶多杯要點突圍成功的是平凡的粉包三小個但經過第一個殷鑑後立即搶得第二個獨佔這粉包皮有點堅韌表面上的蔥油又太咸當一口咬定一起吃掉味道出乎預料配對是對我偏濃的
想到河內大娘

• 烤大蝦柚子沙律
  • 菠蘿冰
  • 串燒拼盤
2017-03-03 187 瀏覽
我好朋友話呢間越南野好好食醒起我屋企人都幾鍾意食越南野所以就帶佢地去食啦我地先叫了個炒飯無諗過會同幾隻大蝦一齊炒咁樣食有鮮味勁多蝦肉質爽口,菠蘿新鮮好味炒飯又無落太多油最正係成個飯火喉岩岩好,食得我地成家好滿意!我自己仲叫了個椰青飲超級清甜啊!仲要大大個!可以慢慢飲~我真係試過無味的椰青,但呢度的椰青係清香又有甜味,好正!寫寫吓都想返去再飲見佢d椰青咁靚,我地都決定叫個椰子蟹真係好甜好甜好甜,個湯帶住蟹的鮮味同椰的甜味,好正!蟹多膏,肉質又爽食到我老豆笑曬口我地食呢餐食得好開心啊!
我好朋友話呢間越南野好好食

醒起我屋企人都幾鍾意食越南野

所以就帶佢地去食啦

我地先叫了個炒飯
鮮菠蘿海鮮炒飯
無諗過會同幾隻大蝦一齊炒

咁樣食有鮮味勁多

蝦肉質爽口,菠蘿新鮮好味

炒飯又無落太多油

最正係成個飯火喉岩岩好,食得我地成家好滿意!

我自己仲叫了個椰青飲
椰青
超級清甜啊!仲要大大個!

可以慢慢飲~

我真係試過無味的椰青,但呢度的椰青係清香又有甜味,好正!

寫寫吓都想返去再飲

見佢d椰青咁靚,我地都決定叫個椰子蟹
椰子蟹
真係好甜好甜好甜,個湯帶住蟹的鮮味同椰的甜味,好正!

蟹多膏,肉質又爽

食到我老豆笑曬口

我地食呢餐食得好開心啊!
鮮菠蘿海鮮炒飯
椰青
2017-03-02 96 瀏覽
經過咁多次呢間餐廳,今次終於有機會試下啦!餐廳環很有越南風情,所有擺設都好特別,老板娘的服務態度一流,很用心解釋每一度菜如何烹調。雖然地方唔大,都坐得舒服既。大娘小食拼盤 拼盤有炸蝦餅、炸春卷、蒸粉包、炸雞翼,服務員叫我地要親熱食左個蒸粉包,因為凍左個皮會唔好食,好細心的服務呀!蒸粉個皮好薄好靚,餡料味道非常美味。自家制蝦餅,軟硬度適中非常鬆脆可口,每一啖都好香既芫茜味。反而個春卷同雞翼比較普通,無咩特別,整体上個拼盤不算油膩,而所有炸物再点上少許魚露更加滋味。酸子蝦呢道菜老板娘極力推介,原來酸子係來自越南的梅,煮出來的味道好特別,唔同平時一搬甜酸味,所有酸子都食晒,感覺好開胃。食材新鮮用海蝦烹調非常之適合,蝦肉彈牙更加入味。生牛肉湯河 個賣相非常之吸引呀!呢碗湯河很足料 , 牛肉份量十足,而且肉質仲好鮮嫩 , 湯好濃,好香牛骨湯味,一飲啲湯就飲得出係用牛骨熬製出來的鮮甜味道 , 每一啖都係牛肉既鮮味 ; 再配上幼滑既河粉,正呀!大娘皇牌三文治三文治內有醃酸瓜同紅蘿蔔絲夾住豬頸肉及扎肉,味道唔錯好有層次感,大量沙律醬可增進食慾,法包炮過香脆可囗勁有囗感,兩個人食一人一半份量啱啱好。

大娘小食拼盤

酸子蝦

生牛肉湯河

大娘皇牌三文治
2017-02-20
2017-03-01 392 瀏覽
食放題日本野邊爐等食到悶悶地,就同女朋友食吓越南菜女朋友都好興奮問我食邊間上openrice見呢間唔錯就試吓啦!先叫兩個小食呢個係手造順化蔗蝦其實我就未食過但無諗過蔗ge清甜同蝦咁夾蝦炸得好爽口,加埋蔗的清甜真係一流串燒拼盤好少見到蝦今次有大大隻蝦係到真係正肉質非常之爽口牛同雞都唔錯啊雞夠嫩滑主角黎la 椰子蟹蟹好鮮甜多膏 肉質爽口椰子夠清甜,建議飲反兩啖湯因為真心好甜又有蟹的鮮味女朋友極滿足!我地會再黎!
放題日本野邊爐等食到悶悶地,就同女朋友食吓越南菜
女朋友都好興奮問我食邊間
上openrice見呢間唔錯就試吓啦!

先叫兩個小食
手造順化蔗蝦
呢個係手造順化蔗蝦
其實我就未食過
但無諗過蔗ge清甜同蝦咁夾
蝦炸得好爽口,加埋蔗的清甜真係一流
串燒拼盤
串燒拼盤好少見到蝦

今次有大大隻蝦係到真係正
肉質非常之爽口

牛同雞都唔錯啊

雞夠嫩滑
主角黎la 椰子蟹
蟹好鮮甜多膏 肉質爽口
椰子夠清甜,建議飲反兩啖湯

因為真心好甜又有蟹的鮮味

女朋友極滿足!
我地會再黎!
手造順化蔗蝦
串燒拼盤
2017-02-27 186 瀏覽
同好友食越南菜佢帶我黎呢間,話幾好食,姑且信住佢先啦!我地叫了個烤大蝦柚子沙律真係超級推介呢個大蝦好爽口又大隻!加埋柚子有點甜又開胃成個沙律mix得好好又大大碟咁好抵啊!我自己就仲叫左個波蘿冰都唔錯啊~夠曬凍!仲有粒粒波蘿我鍾意佢唔會加太多糖水令到杯野太甜依家咁樣反而清新d解渴d!我地仲叫了招牌椰子蟹!完全未試過食椰子的清甜同蟹mix埋本身以為會怪怪地,食落食落好似上癮咁非常好味!d蟹肉都有個種甜味!加上蟹又多膏,肉又夠爽口~真係好正整體黎講呢間越南菜都唔錯,d野新鮮又大件!絕對推介!
同好友食越南菜

佢帶我黎呢間,話幾好食,姑且信住佢先啦!

我地叫了個烤大蝦柚子沙律

又大大碟咁

好抵啊!
烤大蝦柚子沙律
我自己就仲叫左個波蘿冰

都唔錯啊~夠曬凍!

仲有粒粒波蘿

我鍾意佢唔會加太多糖水令到杯野太甜

依家咁樣反而清新d解渴d!
我地仲叫了招牌椰子蟹!

完全未試過食

椰子的清甜同蟹mix埋本身以為會怪怪地,

食落食落好似上癮咁

非常好味!d蟹肉都有個種甜味!

加上蟹又多膏,肉又夠爽口~

真係好正
椰子蟹
整體黎講呢間越南菜都唔錯,

d野新鮮又大件!絕對推介!
2016-12-15
烤大蝦柚子沙律
椰子蟹
最近打邊爐打到悶悶地,想轉下口味,難得出尖沙咀,當然要覓食,是晚約了好友,行至漆咸道這邊見小店坐得滿滿,所謂有麝自然香,多人食必定差極有限,加上我個人認為不是連鎖店食物多會較新鮮,因為來貨不會太多,食完即止食客食得好快,未到9點已走得七七八八,環境甚有越南氣氛及擺設,雖然地方不太大,但坐得舒服這張7點半影的卻人頭滿座,員工都十分忙碌餐廳裝潢跟餐牌都用上綠色擺設,我又擺得幾靚喎,哈先來杯薄荷葉青檸梳打HKD32要少冰但還是太多冰了未戳青檸杯飲品已是酸酸的,幾清新醒胃,不過略嫌梳打不夠氣多,但配上濃味食物卻是很配的點了個大娘小食拼盤HKD148,分別有四款食物:炸蝦餅1件但上枱是切開的,炸春卷2條,炸雞翼2件,蒸粉包2個看上去感覺較單調,但味道討好這款大娘蒸粉包是我第一次食,粉皮厚薄適中內里有一絲絲木耳,紅蘿蔔,蝦及肉碎,味道適中炸春卷皮薄而脆,入面還是主要有紅蘿蔔絲,味道唔會鹹,食落口又唔膩確不錯,略嫌2條太少了炸雞翼外夠酥脆又香口,但內肉嫩,味道濃淡得宜,不錯呢炸蝦餅個人認為頗有特色,平常吃到的很大分別,加上加入蔥粒,入口更香更可口,而蝦餅質感很是外脆內彈牙,蝦香滿載,值得一嚐!回顧整
這張7點半影的卻人頭滿座,員工都十分忙碌
餐廳裝潢跟餐牌都用上綠色擺設,我又擺得幾靚喎,哈
先來杯薄荷葉青檸梳打HKD32
要少冰但還是太多冰了

看上去感覺較單調,但味道討好
這款大娘蒸粉包是我第一次食,粉皮厚薄適中

內里有一絲絲木耳,紅蘿蔔,蝦及肉碎,味道適中
炸雞翼外夠酥脆又香口,但內肉嫩,味道濃淡得宜,不錯呢

回顧整頓飯,味道不錯,但奇怪是消失了的甜品餐牌,不過算吧,吃不多的我倆都已飽,價錢以尖沙咀來說定價合理,款式多,如果可以提供越式甜品則更好!
是日獨女我又途經尖沙咀食晚飯,一條友最方便食飯,唔怕無位,又唔洗就人,幾咁寫意~ 黎到河內道,行下行下去到漆咸道南,見到間越南餐廳,好似幾正咁,好就決定食呢間!叫左個自家手打蝦餅湯河粉HKD78睇落幾正幾吸引喎,蝦餅分開上,遠遠就聞到蝦餅香氣,樣就幾唔錯,唔知味道如何了先食呢個炸蝦餅,同出面既好唔同,大概係越式分別,外層唔食成層粉,口感更為輕脆味道不鹹不淡,口感彈呀彈,真係正不過食完就會爆瘡瘡了比起炸蝦餅,呢碗粉更正,清清地又唔會好油膩,湯有味道又唔會鹹,河粉完全被湯浸透入味,好食到可以成碗食曬,哈真好味!不過咁好食還好食,但員工定老闆娘好似令我覺得佢有點不友善,不知是否太忙呢??

叫左個自家手打蝦餅湯河粉HKD78

味道不鹹不淡,口感彈呀彈,真係正

不過食完就會爆瘡瘡了

今日朋友說想吃越南菜便附近找了一家,一進門就有看似越南人在店裡吃便覺得有可能很正!果然沒錯!每一道菜都超級好吃!味道又正,分量又足,招牌河粉的牛肉丸简直惊讶到我,牛肉也是鲜嫩可口。一大碗河粉两个人都吃不完!老板娘特地嘱咐鱼肉是新鲜的,不是冰冻鱼,果然是外焦里嫩!好多客人都点这道菜!真是太棒了!另外老板娘真的人特别好!热情又好客,而且很亲切,和饭店名字很符合!真的是亲切的大姐餐厅!以后会多和朋友来吃!
2017-02-18
  • 大娘皇牌火車頭
  • 煎鱼
2017-02-17 139 瀏覽
好肚餓啊,平時成日食日本野韓國野,都好耐冇食下泰國越南野啦!突然好想食就扯左男朋友陪下我!全部小食都想食,咁最方便就係要拼盤啦!!唔使諗食乜嘢~個蝦餅非常大而且炸得好香脆又夠彈牙。 個春卷入面嘅餡料調味都好好。 雞翼外層有啲蜜糖,油炸過後香脆,雞肉又滑嫩多汁。 個大娘蒸粉包嘅包皮非常晶瑩剔透,而且帶有米香,唔會蒸過火過於韌。炸軟殼蟹都好好味!咩泥?係酸子瀨尿蝦。好爽口啊~好正啊~酸酸甜甜,重要係瀨尿蝦都新鮮,肉質又好。火車頭粉夠曬大碗又多料啊。個湯都清香十足。紅豆冰都係用越南紅豆大大粒,珍多冰啲粉都係自己整啊
炸軟殼蟹都好好味!
火車頭粉夠曬大碗又多料啊。個湯都清香十足。
紅豆冰都係用越南紅豆大大粒,珍多冰啲粉都係自己整啊

Grilled lemongrass fish $168I have read a few reviews before ordering this dish and I think they have changed the recipe a little bit because the presentation is clearly  different from before. There is less salt on the top before it gets baked until perfection. The fish skin is still very crispy after baked with a generous amount of salt. This is a basa fish which is an inexpensive kind of fish and I have actually been avoiding this species for a long time. There were some controversy about it
Grilled lemongrass fish $168

This is a basa fish which is an inexpensive kind of fish and I have actually been avoiding this species for a long time. There were some controversy about it but hey, I only eat it once a year so it's okay.
The flesh is still very moist and it's so flaky that it would fall apart using just a pair of chopsticks. A side of light spicy sauce is served for you to go with the fish to give it a little more flavour because basa fish on its own doesn't have much of a strong taste.
Vermicelli with crab meat in tomato soup $88

I have been hooked with  this noodle since I had a really nice one from 華順 in North Point. Can't believe I  am seeing it on its menu because it's not too common in Hong Kong. The crab taste is fresh and the soup is still clear, while the tomato taste is subtle but nicely blended with the seafood flavour from the shrimps. There are pieces of house shredded crab strings and some shredded minced pork with a light meaty flavour.
When comparing to the North Point one. I liked the fresh ingredient's taste with a less saltiness. However, the North Point restaurant uses salted egg to bring out extra flavour which is what Vietnamese food is about. The spices is also stronger from the NP one which I found more authentic. However, if you are looking into a more healthy diet, this restaurant may be for you!
Lotus seed and longan slush $38

There are not many longan in this drink when comparing to the generous amount of lotus seed. The lotus seeds are pre-soaked in syrup as you can taste that they are sweet, and they use fresh longan meat. It's a very very light drink that is not sweet at all. A great refreshing drink to cut down some calories!
2017-02-15
2017-02-15 103 瀏覽
餐廳裝潢都幾有越南風情入到去仲見到幾個越南姐姐係度做野忝先黎點左一杯越南滴漏咖啡搽用左雞屎咖啡 香味濃郁 而且加左煉奶 甜甜地咁好好飲大娘小食拼盤 $148 拼盤包括炸蝦餅 炸春卷 蒸粉包同炸雞翼😋蝦餅非常鬆脆可口 而且毫無油膩感😍特別想讚下個來蒸粉包由越南師傅親自新鮮包起皮好薄但係唔會一夾就爛👍🏻👍🏻👍🏻餡料亦都鮮甜味美 好好食春卷點上魚露更滋味💕香茅豬頸肉飯 $68 即叫即烤 豬頸肉又嫩又香配埋泰式辣醬超級惹味豬頸肉亦都係份量十足 味道非常好!
餐廳裝潢都幾有越南風情

春卷點上魚露更滋味💕
香茅豬頸肉飯 $68

即叫即烤 豬頸肉又嫩又香
配埋泰式辣醬超級惹味
豬頸肉亦都係份量十足 味道非常好!