Ning_Sum4
無期望之中嘅驚喜🤣
Ning_Sum4
2021-08-06
關注
呢一年喺度做野,因為出去食飯要搭車🙄,所以多數都係去醫院canteen攪掂個lunch,無期望係唔會有失望嘅😅,所以呢間飯堂都係正正常常,係泛亞集團,即係大家樂啲friend 。佢每日都有兩餸飯,可以加錢要三餸,有個湯,飯仲可以轉紅米飯,真心唔難食,簡簡單單又一餐。但佢有時都真係會俾到驚喜我同埋同事架喎🤣🤣!有時會有薄餅!好食架,即焗架,仲要只係$40幾$50,包一杯飲品,你唔會食得曬🤣呢排夏天出湯飯,我都食過鹵水鴨腿湯飯🍲,係幾正。仲有越式粉麵🍜。都算有唔同種類揀下。順便一提,佢嘅燒味飯係幾好食嘅,好快就俾人賣曬,午餐要提早落去,唔係好快無位。有職員價,係好抵食嘅!查看更多
有期間限定嘅薄餅
kayrosanna
自動化醫院飯堂
kayrosanna
2021-07-23
關注
🥢 孜然雞中翼鹵蛋瓜粒湯飯 $36本來對醫院飯堂無咩期望,只想買走倒哂落個肚啫。當打開個蓋,嗰陣孜然的氣味,真使矇🐷眼都變🐸眼,香暴!入口,孜然味好濃郁、好入味、好好吃😋!味精湯底,有冬菇和紅蘿蔔🥕。味道預期中。而家醫院都好先進,有自助落單機!👍🏼都算幾多選擇。查看更多
陳真
醫院的外賣飯盒
陳真
2011-05-16
1K 瀏覽
關注
執筆時, 尊敬的伯父已經仙遊了. 該傷心的也傷心了, 而且看見年紀老邁的伯父是隨著周公安祥的上路, 我們總算是淚中有笑.此食評, 是兩個星期前(5月2日)探望當時還精神亦亦的伯父後, 為了不讓獨自在家中看BB的太太辛苦而決定買飯盒返去一齊食的. 於是, 臨離開醫院前, 就落去Canteen, 整兩個飯盒快餐. 回家享受.此Canteen, 同一眾醫院食堂一樣, 是由泛亞(大家樂)管理. 一看見其Menu設計, 已經知道呢度有乜東西好食. 不過, 作為醫院飯堂的泛亞. 其經營方法同menu, 始終有一點區別. 而且, 醫院的Canteen, 整體上, 做得比出面的大家樂, 有營.給齋妹買的, 是三菇扒鮮蔬, 而我就簡單的, 要了一個煎蛋免治牛肉飯. 我需要給飯盒一個讚, 因為, 咁遠水路送回家中, 兩個飯盒, 依然是熱熱的. 兩個人, 開心的有個熱辣辣飯盒食.為何我有時候會對醫院的簡單飯堂一個讚, 最主要是因為佢地以一般連鎖快餐店的形式經濟, 但做出來的食物, 較少油, 較多菜. 感覺上健康許多. 而齋妹食的齋. 正正的做到了這一點. 三菇扒鮮蔬飯. 淡淡口, 清清地的味道, 突顯了菇類的香味. 而菜是灼的, 健康多一點. 老以為肉醬免牛, 又多油, 味道濃, 碎肉又多夾帶肥肉. 是必然的不健康食物. 不過, 此免治牛, 除了食得出牛肉的香味, 以蕃茄做醬的汁食食得到蕃茄味的, 完全沒有被那些味精或不知名的香料味蓋過, 而且, 吃得出他們油份落得不多, 味道充滿了牛肉同蕃茄. 有隻即煎蛋, 同西蘭花. 食完, 不覺膩. 係醫院食飯, 當然不是人人想的事. 但偶爾到來, 需要時食用. 食得出, 有不少的"泛亞", 做得非常之好, 而且, 經濟抵食. 查看更多
如題!!!
2011-05-21