沙嗲軒

Satay Inn
餐廳: 沙嗲軒
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
餐廳: 沙嗲軒
資訊:

個人一向喜歡香口美味的星馬菜式,雖然香港星馬菜館林立,但正宗地道的選擇並不多,大多混入港式口味以迎合本地人的喜好...是次親臨北角城市花園酒店,親嚐以地道的星馬菜式而聞名的沙嗲軒。走到酒店B/F 就來到沙嗲軒了,店內裝潢以木色為主調,環境幽靜,寬敞光猛。點了一共有五道菜的Tasting Menu。整個Menu 會同一時間上菜,賣相亦相當吸引精緻。沙嗲串燒燒得香口,配上附設的充滿香濃花生味的沙嗲醬更是絕配!海南雞已去骨,食的時候會更方便,雞肉嫩滑,而雞皮亦不會過厚,油飯不算太油膩,可是油飯似乎不太夠熱。由於本人一向對肉骨茶的藥材味完全無好感,而這碗同樣帶有濃濃的藥材味,恕我實在不清楚怎樣才算得上是好味肉骨茶-.-星洲蘿蔔糕炒得香辣惹味,但稍嫌不夠乾身,欠了點脆口的口感。最後當然少不了甜品作結,就是五道菜中我最愛的馬六甲椰汁西米布甸❤粒粒晶瑩的西米凝固成果凍狀,咬口QQ爽滑,加入了帶焦糖味的椰糖,令整道甜品的味道層次昇華,不會過於甜膩,但卻非常香醇濃郁。
個人一向喜歡香口美味的星馬菜式,
雖然香港星馬菜館林立,
但正宗地道的選擇並不多,
大多混入港式口味以迎合本地人的喜好...
是次親臨北角城市花園酒店,
親嚐以地道的星馬菜式而聞名的沙嗲軒。
走到酒店B/F 就來到沙嗲軒了,
店內裝潢以木色為主調,
環境幽靜,寬敞光猛。
點了一共有五道菜的Tasting Menu。
整個Menu 會同一時間上菜,
賣相亦相當吸引精緻。
沙嗲串燒燒得香口,
配上附設的充滿香濃花生味的沙嗲醬更是絕配!
海南雞已去骨,
食的時候會更方便,
雞肉嫩滑,
而雞皮亦不會過厚,
油飯不算太油膩,
可是油飯似乎不太夠熱。
由於本人一向對肉骨茶的藥材味完全無好感,
而這碗同樣帶有濃濃的藥材味,
恕我實在不清楚怎樣才算得上是好味肉骨茶-.-
星洲蘿蔔糕炒得香辣惹味,
但稍嫌不夠乾身,
欠了點脆口的口感。
最後當然少不了甜品作結,
就是五道菜中我最愛的
馬六甲椰汁西米布甸❤
粒粒晶瑩的西米凝固成果凍狀,
咬口QQ爽滑,
加入了帶焦糖味的椰糖,
令整道甜品的味道層次昇華,
不會過於甜膩,
但卻非常香醇濃郁。

• 馬六甲椰汁西米布甸
論美味既海南雞飯,我一定首選HYATT,但係始終係貴一點今次食完呢度既海南雞飯,覺得性價比一流,可以過下口癮,仲近屋企添但係要發掘呢度真係比較容易,因為常常睇到佢地既廣告價錢來講其實以酒店餐廳角度是平既,海南雞飯$128,EXTRA雞油飯都係$25最貴既應該係海鮮類$388都有場內裝修非常簡約,完全不是我所想$??凍咖啡,無咩特別,港式風味,但很濃.建議用白咖啡o個類,地道麻,而且飲品選擇不多,連桔仔水(Lime)都無主角海南雞飯$128出場,份量不少,雞肉當然去骨啦,肉味一般,但雞皮彈牙不油膩,十分清新.雞肉亦是有彈牙既感覺,雖然有著彈牙就唔會太滑,但係都不是乾鞋,不錯喔油飯份量也十足,壓得實嫁所以好多米.味道以雞油香為主,沒有太多香料味,飯粒的確充滿雞油鮮香,而且十分乾身.如果HYATT是油感一點加上彈牙米粒,呢度既就係乾身有口感,其實各有風味,但係飯通常太乾身總是不太好,又唔係炒飯湯就係加左菜/蘿蔔之類,但味道以清雞湯為主,沒有菜既味道,但雞味不會太強,比較平衡清淡(並不是說無味,都咸嫁)$88胡椒脆雞翼個名吸引左我,但係好改善既地方雖然胡椒味係足夠,肉都算滑,單骨類風格亦容易入
論美味既海南雞飯,我一定首選HYATT,但係始終係貴一點

但係要發掘呢度真係比較容易,因為常常睇到佢地既廣告

最貴既應該係海鮮類$388都有

場內裝修非常簡約,完全不是我所想

都無

有著彈牙就唔會太滑,但係都不是乾鞋,不錯喔
海南雞飯

是不太好,又唔係炒飯

味,都咸嫁)
$88胡椒脆雞翼

個名吸引左我,但係好改善既地方

雖然胡椒味係足夠,肉都算滑,單骨類風格亦容易入口

但一來胡椒唔入味,二來本身雞翼調味不足,亦單調,絕不惹味

總體上呢度既海南雞飯真係唔差,加上呢個FRIENDLY既價錢(酒店餐廳來講,性價比高)

有機會約人來食下其他野先

2014-02-20