沙嗲軒

Satay Inn
餐廳: 沙嗲軒
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲要每消費HKD1就有1里?
星期一: HKD1 = 1里數,星期二至日: HKD2 = 1里數! (埋單時出示「亞洲萬里通」App內的QR code) 優惠受有關條款約束。
條款及細則:
  • 惠顧滿認可消費額(最低300港元,最高10,000港元)可賺取「亞洲萬里通」里數
  • 額外「亞洲萬里通」里數將於餐膳後4至8星期入會員賬戶。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
餐廳: 沙嗲軒
資訊:

2019-04-29 1065 瀏覽
再次回到城市花園酒店, 是熟悉的地方, 而沙嗲軒就讓我回想起昔日的大局, 是珍貴的回憶, 片段, 您們, 還記得那些日子嗎? 這晚, 變成一家三口來, 對小朋友來說, 有海南雞飯吃, 已經足夠.青檸梳打 $62: 8.5分, 吃辣, 總要找點喝的解辣, 我就選來青檸梳打, 夠清新, 正好平衡了叻沙的味道.椰青 $62: 文迪選擇的就是椰青, 她一向的心頭好.黃金脆魚皮 $50: 8.5分, 由小食開始, 黃金脆魚皮炸得很香脆, 加上鹹蛋黃之後, 當然是更加邪惡, 令人心動.沙嗲 $102: 8.5分, 很喜歡吃沙嗲, 是晚在沙嗲軒吃到的, 就很合我心意. 半打分別選來雞, 牛, 豬各二, 燒得很有風味, 帶肉汁, 肉質嫩滑, 當中要數雞肉的火候控制得最好. 當然要點上沙嗲醬同吃, 微辣, 那個味道, 就像在新加坡吃到的感覺.招牌海南雞飯 $142: 8.5分, 來到沙嗲軒, 必吃的, 還是招牌海南雞飯吧. $142一客的價錢, 以酒店餐廳來說, 是合理的.賣相是令人滿意的, 擺盤挺有心思. 例牌先吃雞飯, 雞油香未算太突出, 反而帶點香料的味道, 但飯粒就是幾軟糯的. 再吃吃雞, 肉質
椰青 $62: 文迪選擇的就是椰青, 她一向的心頭好.
賣相是令人滿意的, 擺盤挺有心思. 例牌先吃雞飯, 雞油香未算太突出, 反而帶點香料的味道, 但飯粒就是幾軟糯的. 再吃吃雞, 肉質相當細嫩, 雞皮夠薄身, 實在是無得輸的水準. 當然, 要點上三色醬, 我最喜歡黑豉油, 鹹中帶點微甜, 令人吃過停不了口. 至於清甜的冬瓜湯也教人滿意.
馬來叻沙 $108: 8.5分, 另外一個名物就是馬來叻沙, 吃叻沙, 最重要還是那口湯, 味道挺複雜, 帶椰汁香, 慢慢那辣勁亦滲出來, 很香濃, 瀨粉吸收了叻沙湯底的味道, 很爽口.
香辣通菜 $78: 7.5分, 也要吃點菜, 香辣通菜, 說真的, 不算很辣, 是合理的程度, 但就是比較油膩, 吃到尾, 文迪也慢下來, 不太有動力吃下去.
嚤嚤喳喳 $68: 8.5分, 甜品方面, 嚤嚤喳喳是經典的甜點, 芋頭加上番薯, 加上椰奶糖水, 很甜美, 很滋潤, 吃完香口菜式, 吃碗嚤嚤喳喳, 剛剛好.
馬六甲椰汁西米布甸 $63: 8分, 另外也選來馬六甲椰汁西米布甸, 就是簡單的用西米布甸配上椰汁, 香甜, 又是解辣的好幫手.
城市花園酒店的沙嗲軒, 招牌海南雞飯, 馬來叻沙, 沙嗲, 黃金脆魚皮, 以及嚤嚤喳喳皆有水準, 價位亦合理, 怪不得週日晚上也是相當旺場的.
2019-07-12 171 瀏覽
There is always a reason for desserts.This time we need a reason to get this aromatic pandan chiffon slice.We like that it was airy and fragrant. We liked it was jiggly and not too sweet. A slice of pandan cake is always a beautiful way to end a good dinner.

Pandan Chiffon Cake

2019-07-11 174 瀏覽
海南雞飯 相信呢度認第二真係冇人敢認第一 呢度就係北角城市花園酒店嘅沙嗲軒 雖然價錢屬於中高價位但係佢嘅門面同埋服務都做得十分足夠 食物質素亦都 合符水平呢間餐廳大推。 午飯時間人客疏落所以坐得好舒服,唔會太嘈。 海南雞飯一個木盤上,賣相好有風味 ,基本配置一碟海南雞三個醬一個油飯一碗湯。 首先,湯嘅味道唔會很濃味,用料都好夠,入面有蒜片同埋冬瓜粒,冬瓜亦都煮得好入味,個湯都係超乎水準之作。至於油飯調味啱啱好,唔會太鹹亦很有香氣, 係我食咁多海南雞飯嘅油飯最出色嘅。而主角海南雞 賣相都好好 雞嘅份量同質量亦都十分足夠,我冇特別request雞嘅位置, 雞既鮮嫩度我會比八分。 而鋪喺雞下面嘅生菜亦都有足夠嘅醬汁調味所以呢個亦係令我覺得比較驚喜嘅地方。成個package 體驗都好好,建議大家一試。
午飯時間人客疏落所以坐得好舒服,唔會太嘈。

成個package 體驗都好好,建議大家一試。
2019-06-25 189 瀏覽
前幾日的晚上,在北角想找個地方同朋友食飯傾下計,想找一個不太嘈又坐得舒服的地方,突然記起城市花園酒店,不想吃自助餐,就選了這一間!入到去目到座位都闊落,每桌之間有相當的距離,可以靜靜地傾下計,成日聽話海南雞飯出名,於是,就叫了一個,另加了喇沙和菜!不過,由於太心急,忘了影喇沙和菜!海南雞飯好有水準,面且雞肉好滑!喇沙好香好入味!值得一試!價錢係貴了少少,但買個地方傾計都值!重點係食完簽卡儲分之餘,仲可以有asia miles的積分儲,都好著數!
  • 招牌海南雞飯
  • 香辣通菜
2019-06-14 179 瀏覽
兩個人食左7百幾, 用85折coupon 無寫到胡椒蟹唔用得, 反而寫名正價餐牌上菜式可以用,點菜時待應話呢個蟹唔可以有折扣,算,都照叫,因為係招牌菜, 食呢間都係想試下個蟹, 一食勁喊,蟹唔新鮮炸到乾哂,完全無胡椒味, 得個咸字,咁樣一只蟹收五百, 實在難食,不如再黎
,咁樣一只蟹收五百, 實在難食,不如再黎

2019-05-31 161 瀏覽
依碗新加坡肉骨茶,$88,計埋加一差不多$100,由佢個湯碗分出黎,分到2個碗仔出黎,加埋300ml都唔夠,碗湯仲要係凍嘅,我覺得如果用孟子論四端嘅準則去判斷決定價錢的那位,簡直係玷污孟子嘅思想首先,碗湯係一啲都唔出色嘅,普通到無得再普通,肉也只有2條一字骨,肉仲要係未煮腍的,痴住條骨痴得好實重點係你未夠班收依個價,又唔係好食,份量又小,價錢又貴,本來仲想試埋個海南雞,唔洗啦,飲完個湯馬上埋單撇s,依世都應該無機會再幫趁

• 不推薦
今日係母親節,娘親指明要炮台山食,所以帶左佢泥呢間酒店,環境好少少。差不多兩點先入座,人少少。半隻雞泥講,十分大碟多肉。雞肉合格,算嫩,特別之處係雞皮,凍凍地,食落似啫喱,肥得泥唔會覺得好膩呢度既肉骨茶屬於藥材味,我覺得一般。如果你飲過星加坡松發,會發覺果度係重胡椒味,唔同風格。蘿蔔糕有好多粒,成碟炒飯甘。我期望既係六面都煎過,不過呢度係偏冧同埋食唔到蘿蔔粒係入面。調味方面係重口味,都幾惹味既串燒冇得輸多肉、多汁,燒到香噴噴,醬汁又岩岩好,有花生粒又唔會太稀太少,推介重口味,素食之選,完首先,我係超級鍾食麥皮蝦,好味就俾4粒星每度做法都唔同,一般都會整得好味。呢度特色係有海量麥皮,又甜又咸又脆,蝦連殻煮更有蝦味冇咩特別,勝在新鮮今次冇影餐牌,大家想睇可以係餐廳既「相片」入面再按「餐牌」就會有官方餐牌睇。如果你鍾意我今次既分享,請你馬上立即宜家就俾個♥️同關注我😬按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️

差不多兩點先入座,人少少。

海南雞(半隻)

星洲蘿蔔糕

串燒冇得輸

沙爹串燒

重口味,素食之選,完

馬來炒麵

沙爹串燒
麥皮牛油大蝦
  • 麥皮蝦
2019-05-09 167 瀏覽
新加坡, 令人懷念的地方. 那裡的美食, 特別教人著迷. 最近, 又泛起對新加坡的思念, 還是近近地, 來到城市花園酒店的沙嗲軒, 吃頓有水準的新加坡菜吧.畢竟是酒店的餐廳, 這裡的環境是挺舒適的. 目測是晚就有不少家庭客, 一家人在這裡用餐. 單是海南雞飯, 就是一家大小也適合的菜式.椰青 $62 想起在新加坡時候, 最愛喝椰青, 來到沙嗲軒, 當然要喝此品才最正頭正路. 特別是吃新加坡菜式, 味道比較濃, 椰青就有中和的作用.青檸梳打 $62 CEO的就是青檸梳打.黃金脆魚皮 $50 黃金脆魚皮, 有點像在新加坡吃熱門的手信. 當然, 這個版本是現炸的, 自然是來得脆卜卜, 在面的是鹹蛋黃, 鹹蛋黃加魚皮, 您想像得到的美味.沙嗲 $102 老巴剎的沙嗲, 很討人喜歡. 那沙嗲軒的沙嗲呢? 一樣有彼邦吃到的風味, 吃沙嗲, 就是要吃到那種味道, 剛剛燒起的, 熱辣辣, 點上大大笪的沙嗲醬, 這時候, 喝口椰青, 就最合宜. 而且半打可以分別選來雞, 牛, 豬, 彈性更加大, 是加分位.馬來叻沙 $108 叻沙, 我會用愛與痛的邊緣的形容. 最記得在328吃到的, 是很地道
椰青 $62
青檸梳打 $62
CEO的就是青檸梳打.
黃金脆魚皮 $50
沙嗲 $102
馬來叻沙 $108
叻沙, 我會用愛與痛的邊緣的形容. 最記得在328吃到的, 是很地道, 很傳統, 而這裡的, 一樣很有味道. 喝口湯, 辣, 不算太強, 讓椰香依然保持, 就在那個邊緣的位置, 一切來得剛剛好.
招牌海南雞飯 $142
如果在沙嗲軒只吃一道菜式, 那, 就是要吃招牌海南雞飯, 沒有之一. 單計賣相, 已經令人期待. 雞肉是很嫩滑, 不要說甚麼雞味, 吃海南雞飯, 三色醬才是靈魂吧. 當然, 雞飯也是不能欠缺, 這裡的版本, 帶香料味, 入口有點複雜, 教人再三細味.
香辣通菜 $78
CEO是永恆要吃菜的人, 這晚, 也來了客香辣通菜. 沒有想像中的辣, 不過, 實在很油, 香濃, 當然美味, 但, 也要有一定程度的控制吧.
馬六甲椰汁西米布甸 $63
尾聲, 吃點甜吧. 這裡的馬六甲椰汁西米布甸, 很街頭感覺, 就是西米布甸加椰汁, 沒有花巧, 沒有甚麼特別的配搭, 但就是很消暑.
嚤嚤喳喳 $68
當然, 還有廚師推介的嚤嚤喳喳, 又是椰奶, 這次配上的是, 芋頭加番薯, 就這樣, 慢慢讓味蕾平和下來.
沙嗲軒, 讓新加坡的回憶化成味道, 思念, 就是這樣子.
2019-03-04 352 瀏覽
地方寬敞闊落, 坐得好舒服, 酒店環境, 平民價錢! 海南雞飯 $142 ~ 出色, 雞好嫩好滑有啫喱, 飯唔會太油膩, 薑蓉係綠色嗰種, 正宗好味道! (之前講過啫喱呢度唔再講喇) 福建蝦湯麵 $108 ~ 湯頭略淡, 無乜味道, 肉片嚡口, 呢碗麵好一般叻沙 $108 ~ 中規中矩之作! 湯頭可以再濃厚 d, 豆腐卜完全未入味! 巴東牛肉 $115 ~ 這個唔錯, 係重椰汁嗰種巴東牛, 牛肉唔會靭, 送飯一流的! 胡椒脆雞翼 $88 ~ 有點失望, 炸得太乾! 印度千層酥餅 $46 ~ 太飽, 只食左指甲大少分量, 幾鬆脆!
地方寬敞闊落, 坐得好舒服, 酒店環境, 平民價錢!
海南雞飯
福建蝦湯麵

叻沙
巴東牛肉
胡椒脆雞翼 $88 ~ 有點失望, 炸得太乾!
胡椒脆雞翼
印度千層酥餅
海南雞飯
巴東牛肉
2019-01-21 428 瀏覽
放飯時間,在北角想食好些,又想坐得舒服些,在網上搜尋了這家在酒店內的餐廳餐廳在酒店底層,店內環境不錯,面積頗大,這裏的招牌菜是海南雞飯,湯有雞味好飲,飯少了油香,雞還可以,不過給了雞胸,而且份量少整體來說這個價錢十分昂貴

整體來說這個價錢十分昂貴
2019-01-06 199 瀏覽
因為拆星加坡辣蟹實在太麻煩佢哋出咗個初級版嘅蝦次次食都要送大量飯佢個星加坡炒米粉係幾好食嘅不過都係過鹹 佢個蝦麵雖然好有蝦味但係唔夠熱炒菜係炒得幾好食嘅佢個海南雞飯好奇怪海南雞飯嗰套餐嘅雞係好好味但係如果你叫半隻海南雞嘅話啲雞就唔夠滑佢個炒蘿蔔糕就好失望啦入邊個蘿蔔糕根本就唔好食非常之淋但係都叫做香口反而啲飲品 都叫上得大場面但係佢個奶茶係粉溝嘅極之失望呢度食飯可以不停厚顏咁樣坐到三點都唔會有人趕你service OK
因為拆星加坡辣蟹實在太麻煩佢哋出咗個初級版嘅蝦
呢度食飯可以不停厚顏咁樣坐到三點
都唔會有人趕你
service OK
2019-01-04 1480 瀏覽
原來北角城市花園酒店裏面除咗buffet非常了得之外, 有間叫沙嗲軒嘅食物質素都非常之高! 重聽聞這裏的海南雞飯非常之出名! 我叫完嘢食之後先發現原來成晚超過十枱食客有叫海南雞飯, 重要餐單都唔使睇一坐低就叫嗰隻, 證明已經食過n次, 水準肯定係有保證嘅! 我決定下次一定要再嚟食呢個海南雞飯! 講返我今晚嗰餐先! 今晚嗰餐都好豐富㗎, 這裏主打東南亞菜式, 所以這裏的胡椒蟹都好出名㗎, 今晚一於食咗佢! 主菜之前試下呢個小食先, 平時炸魚皮就食得多, 黃金炸魚皮真係第一次見同食! 一放上枱已經聞到香噴噴, 每一塊魚皮都泛著黃金般的色澤, 好靚呀! 而且睇得出師傅功力真係好, 將塊魚皮炸到脆卜卜又唔會太硬, 仲要非常之均勻地沾好沾滿蛋黃, 真係少啲廚藝都做唔到!夠曬鹹香感的魚皮真是超超超好食! 會令人忍唔住一塊又一塊咁不停食架(≧∇≦)好食到咁嘅魚皮都係五十幾蚊咋! 來呢度記得要試呀!推介! 食咗啲鹹嘢覺得有啲頸渴可以飲下呢杯美祿恐龍! 想當年我細細個已經好鍾意食美祿粉(≧∇≦) 原來我細細個已經走在潮流嘅尖喙!haha 睇下隻胡椒蟹幾有氣勢(≧∇≦)呢隻胡椒蟹都算幾大隻, 而且煮法好特

好食到咁嘅魚皮都係五十幾蚊咋! 來呢度記得要試呀!推介!

睇下隻胡椒蟹幾有氣勢(≧∇≦)
呢隻胡椒蟹都算幾大隻, 而且煮法好特別, 同出面胡椒蟹有好唔同, 這裏的胡椒蟹偏向炒乾身, 而並非將大量的黑胡椒汁淋在蟹身上。

我自己就好鍾意這一種煮法, 由於我食蟹會連殼吸吮, 這個煮法可以充分地感受到黑胡椒的香氣, 卻不會過辣, 而且蟹肉的結實度和原有的鮮味可以保存到, 不會被黑胡椒搶曬風頭!

尤其是大蟹鉗就係我最愛吃嘅部分! 除了淡淡肉質感之外, 細心的廚師還將大蟹鉗的殼 敲碎才煮, 黑胡椒的香味和大蟹鉗的鮮甜簡直絲絲入扣, 好味滿分!
然後個蟹蓋都內有乾坤㗎, 不過我朋友鍾意食蟹蓋我整個讓他吃了, 見到佢食到津津有味的樣子好滿足哦~

蟹汁炒蛋這個也是很有特色的菜, 但看起來很熟, 吃起來卻沒有老的感覺, 而且辣辣的, 又有蟹肉嘅鮮味, 佐飯一流!

今晚決定食咖哩雞, 食咖哩雞平時可以配白飯, 不過我個人認為識食係要配印度薄餅(≧∇≦)

本身鬆脆香口多層的薄餅, 將咖哩汁淋上面, 吸收咗咖哩汁嘅薄餅要快手吃掉,既keep到香脆又惹味剌激! 咖哩走印度feel, 比日本咖哩要辣很多, 又比巴基斯坦咖哩冇咁辣,主要夠香,好味!

平時食好多蒜蓉炒通菜, 這裡的通菜有一個非常特別之處, 就是我發現什少食到梗, 基本上一整碟都係葉, 超奢華(≧∇≦) 就好似食緊豆苗咁, 現在食的是通菜苗,哈哈! 原來通菜苗格外嫩口格外吸收醬汁格外好味㗎!
2019-01-01 863 瀏覽
本身係炮台山返工, 所以偶然也會相約港島區工作的友人係這區食飯, 今次我地選擇了北角城市花園酒店的沙嗲軒食晚飯. 我地選了蟹汁炒蛋, 香辣通菜和焗胡椒蟹. 飲品我選了美祿哥斯拉. 滿滿的美祿粉, 我最鍾意. 蟹汁炒蛋. 入口有淡淡的蟹汁味道, 而蛋的質感同我想像中有所不同, 不是滑蛋, 係熟蛋. 但我也覺得幾好食. 焗胡椒蟹. 上枱時已被賣相所吸引. 這個胡椒蟹整法係較為乾身, 味道幾惹味. 第一時間食蟹蓋. 味道調教適中, 幾多蟹膏. 之後食蟹腳, 肉質幾彈牙. 香辣通菜. 食番個菜中和一下. 唔食得辣的我, 辣度可接受. 甜品不少得, 選了熱椰香黑糯米. 甜度適中, 入口有淡淡的椰香味. 加上秋冬天氣, 食這個可以滋潤一下喉嚨.

我地選了蟹汁炒蛋, 香辣通菜和焗胡椒蟹.

飲品我選了美祿哥斯拉.

滿滿的美祿粉, 我最鍾意.

蟹汁炒蛋.

蟹汁炒蛋

焗胡椒蟹.

焗胡椒蟹

上枱時已被賣相所吸引.

這個胡椒蟹整法係較為乾身, 味道幾惹味.

第一時間食蟹蓋.

味道調教適中, 幾多蟹膏.

之後食蟹腳, 肉質幾彈牙.

香辣通菜.

食番個菜中和一下.

唔食得辣的我, 辣度可接受.

甜品不少得, 選了熱椰香黑糯米.

甜度適中, 入口有淡淡的椰香味.

加上秋冬天氣, 食這個可以滋潤一下喉嚨.

蟹汁炒蛋
焗胡椒蟹
2018-11-18 173 瀏覽
上一次食佢個chili crab搞到我成身都係所以我揀咗食佢嘅大蝦真係好好味因為你係食佢啲汁所以我另外加咗個白飯佢個汁撈飯真係一流大蝦夠大隻又彈牙雖然係雪藏貨不過口感非常好佢嘅肉骨茶依然 排骨好靭不過湯底搭夠算數啦係馬來西亞嗰隻 藥味湯底就算係星期六夜晚佢都唔係好夠客 如果你星期六星期五夜晚上坐得舒服啲 又唔太貴呢度係一個好選擇最緊要 你唔使book枱又夠靜情侶談心最啱雖然唔係光猛嗰隻都有啲romantic嘅感覺
上一次食佢個chili crab
又夠靜
情侶談心最啱
雖然唔係光猛嗰隻都有啲romantic嘅感覺
2018-10-28 661 瀏覽
每月一次的麻雀聚會,今天又到了,但由於三缺一而取消了。那改為美食宴,午餐選了沙爹軒吃印尼菜,大概一點鐘到達,這裡環境很清靜,我們點了炒蘿蔔糕,加多加多,半打沙嗲及喇沙蘿蔔糕很好吃,配有蛋,菜保,蔥,星加坡甜醬油混合一起炒,味道正👍😋沙嗲燒得唔錯,咬落去很juicy👍加多加多,味比較淡,喇沙個湯底很濃,口感很豐富,這裡環境,食物水準唔錯,有時間一定再來
  • 星洲蘿蔔糕