2018-12-07 60 瀏覽
屋企附近又有新野🤩沐白小農主打奶類飲品 講明唔用奶精/果糖同濃縮糖漿 😍有次見到終於冇人排即刻買咗🥳————大甲芋頭牛奶 $30芋泥佔左半杯 有芋頭粒❤️唔會煮到太爛 (視乎自己喜好 迷客夏就綿密啲)芋泥唔太甜😍芋頭味同奶味可以再出啲——————草莓牛奶 $35草莓蓉味道酸甜 果肉感重😚 同牛奶好夾 冇芋頭牛奶咁濟珍珠煙韌度不一 而且份量偏少如果用雜莓/士多啤梨粒 味道更豐富🤓——————翡翠檸檬 $26味道偏甜 冇想像中咁酸(下次叫半糖~~)茶味比甜味遮左 唔太濃😭——————都會再幫襯既 貪佢夠天然 奶類飲品真係唔錯 冬天仲有熱飲 想試埋豆乳系列😍😍
————
同牛奶好夾 冇芋頭牛奶咁濟
珍珠煙韌度不一 而且份量偏少
如果用雜莓/士多啤梨粒 味道更豐富🤓
翡翠檸檬 $26
味道偏甜 冇想像中咁酸(下次叫半糖~~)
茶味比甜味遮左 唔太濃😭
2018-12-03 66 瀏覽
冬天都就黎到,但係台式飲品熱潮仲未過呀!過江龍一個接一個,今次試既沐白選址元朗做第一店,遲啲仲會係荃灣開第二店架睇見個門面係好簡潔,比人好舒服既感到大甲芋頭鮮奶 $30係相就見到,佢比既芋頭絕對唔孤寒,食落有兩個口感,分別食到芋泥同好細既芋頭,用既係明治4.3紅盒牛奶佢地仲標榜無添加糖,飲得安心又開心紅豆鮮奶 $28同芋頭奶一樣只係靠原材料本身既味道紅豆本身會比芋頭甜啲,都好香佢地仲有推豆乳系列,想知再好味指數:
冬天都就黎到,但係台式飲品熱潮仲未過呀!
過江龍一個接一個,今次試既沐白

選址元朗做第一店,遲啲仲會係荃灣開第二店架
睇見個門面係好簡潔,比人好舒服既感到

大甲芋頭鮮奶 $30
係相就見到,佢比既芋頭絕對唔孤寒,食落有兩個口感,
分別食到芋泥同好細既芋頭,用既係明治4.3紅盒牛奶
佢地仲標榜無添加糖,飲得安心又開心
紅豆鮮奶 $28
同芋頭奶一樣只係靠原材料本身既味道
紅豆本身會比芋頭甜啲,都好香

佢地仲有推豆乳系列,想知再

好味指數:
2018-11-18
10 分鐘 (堂食)
超愛喝芋頭鮮奶的我終於來試沐白的大甲芋頭鮮奶!第一口先喝下上層的鮮奶,奶味香濃細滑,然後再用飲管拌勻芋頭與鮮奶,發現裡面真的有超多芋頭!不過喝了1/3後開始覺得有點甜,勉強喝了整杯後覺得下次絕對要點微甜的!不過還是會推介,因為芋頭真的很多(灬ºωº灬)♡
超愛喝芋頭鮮奶的我終於來試沐白的大甲芋頭鮮奶!

第一口先喝下上層的鮮奶,
奶味香濃細滑,
然後再用飲管拌勻芋頭與鮮奶,
發現裡面真的有超多芋頭!
不過喝了1/3後開始覺得有點甜,
勉強喝了整杯後覺得下次絕對要點微甜的!
不過還是會推介,
因為芋頭真的很多(灬ºωº灬)♡
2018-11-30 110 瀏覽
昨晚吃串燒時不喝任何的飲品,為的就是去沐白小農喝上大甲芋頭鮮奶,雖然喝完大甲芋頭鮮奶超飽,但能喝到它真的很滿足。上次和媽媽去藥妝店時發現沐白小農已經很想喝,不過我們買完東西直接吃晚飯喝不到。從點單到領取大甲芋頭鮮奶,只需五分鐘,非常快速,實在太好了。不要看少大甲芋頭鮮奶小小的一杯,看看杯中的芋頭泥,足足佔據了三分一杯,何其豐富,雪白的鮮奶和大甲芋頭泥色澤形成強烈對比。然後用飲管把芋頭泥,鮮奶攪拌均勻,融為一體,芋泥綿密,恰到好處的甜度,遇上細滑的鮮奶,蠻美味的,比起死甜的台式飲品,我更愛大甲芋頭鮮奶的鮮美。

外賣自取
2018-11-28 125 瀏覽
對於一個唔太受得奶類製品嘅人來說,成個夏天都係俾黑糖珍珠鮮奶洗版可以有幾灰~知道沐白小農有豆奶的飲品,立即拉埋個飲到鮮奶朋友一齊試,方便我可以試少少有奶o既出品,哈哈!我呢杯係 沐白紅茶鮮豆乳,店家堅持用天然新鮮材料,不加奶粉、奶霜,亦不加任何一滴水,採用全天然蔗糖、黑糖(未經精鍊及漂白的原糖)。豆香淡淡的唔會太甜膩,另加嘅珍珠份量雖多但質感偏淋,希望之後會有進步💪🏻。我地都叫左杯 黑糖珍珠鮮奶 試下,拎上手時底層(黑糖部分)辣手的,掛杯的黑糖花紋都幾靚,搖勻後正常甜只係比想像中甜左少少,不過黑糖的甜唔屬於死甜o既,我覺得可以接受!不過珍珠真係淋左少少,反而呢個失望左!朋友揀左 大甲芋頭鮮奶,採用台灣的大甲芋頭,芋蓉質感綿密,中間夾雜左少量芋頭粒增加咬口,我自己就幾喜歡呢個質感,味道唔會太甜,好飲到冒住敏感危機飲左好多啖。沐白小農元朗裕景坊27-31號金倫大廈地下4號舖

沐白紅茶鮮豆乳
黑糖珍珠鮮奶

沐白小農

元朗裕景坊27-31號金倫大廈地下4號舖
沐白紅茶鮮豆乳
1K
2018-11-27 916 瀏覽
下雨天由荃灣入元朗,一次過吸入3杯飲料,其中一杯係沐白小農出品,早輪見過無數人介紹,我襯優惠做完,加上落微雨先黎一試。週日人流不多,鐘意佢鋪面有盒裝紙巾,幾貼心店主態度有善,回應有禮,值得加分。沐白小農來自台灣,標榜百份百天然無添加,包括蔗糖、鮮奶、蜂蜜等都係天然食材。鋪面簡潔,裝潢跟台灣店一樣餐牌選擇不少,有選擇困難嘅話可參考店家5款推薦。供應原茶、果類特調、鮮豆乳、拿鐵、鮮奶,定價$19-35;可加珍珠、仙草、紅豆、布丁。個別款式例如黑糖鮮奶、芋頭鮮奶、冬瓜檸檬等,冰、糖固定。其餘一部份可以自選冰量、甜度,部份亦設熱飲選項。大甲芋頭鮮奶 $30接近半杯芋量,都算足料飲用前攪拌,並非純芋泥,而有不少大粒嘅芋頭顆粒,口感豐富。芋蓉順滑,芋香天然濃郁;反而芋頭顆粒偏硬淨,唔係煮到綿爛,入口會比較爽,視乎個人喜好啦。 自己本身非芋頭控,太淡太純嘅芋味我係麻麻;雖然唔少人話呢杯偏甜,但我都可以接受,甜而不膩口。  至於鮮奶,冇辦法好似台灣咁用牧場品牌,用上明治奶都唔錯,可以少冰嘅話我諗會更香濃。我都有興趣試下其他飲料,有回訪機會。
店主態度有善,回應有禮,值得加分。

大甲芋頭鮮奶 $30
接近半杯芋量,都算足料
2018-11-25
2018-11-26 75 瀏覽
知道元朗又新開左台式飲品店😍而且個芋頭奶勁吸引!一定要黎試!大甲芋頭鮮奶$30賣相100分💯用大甲芋頭打成泥 佔左杯野飲一半!製作時唔加水所以好重芋頭味又食到芋頭粒~鮮奶係明治牛奶 又滑又重奶味無額外加甜只靠芋頭既甜味所以特別香濃飲之前攪拌好 每一啖都係香濃芋泥🤤好滿足呀💕而且有位靚女店員(店長?)做生招牌~飲一飲都值得啦☺️位置唔難搵~係千色店對面/嘉城對面12蚊店向右走ps.望入去見到廚房幾乾淨, 加分!😋 味道:★★★★★💰 價錢:$
知道元朗又新開左台式飲品店😍
而且個芋頭奶勁吸引!一定要黎試!

大甲芋頭鮮奶$30
賣相100分💯
用大甲芋頭打成泥 佔左杯野飲一半!
製作時唔加水所以好重芋頭味又食到芋頭粒~
鮮奶係明治牛奶 又滑又重奶味
無額外加甜只靠芋頭既甜味
所以特別香濃
飲之前攪拌好 每一啖都係香濃芋泥🤤
好滿足呀💕
而且有位靚女店員(店長?)做生招牌~
飲一飲都值得啦☺️

位置唔難搵~
係千色店對面/嘉城對面12蚊店向右走
ps.望入去見到廚房幾乾淨, 加分!

😋 味道:★★★★★
💰 價錢:$
2018-11-25
2018-11-25 50 瀏覽
超人氣的沐白今個月初黎到香港😍😍😍除左no.1嘅黑糖波霸鮮奶,原來哩杯草莓牛奶都一樣咁好味🍓🍓🍓🐮🥛當然知道佢最出名係黑糖波霸鮮奶同埋芋頭牛奶 ,不過食完飯有啲飽就決定飲呢杯酸酸哋嘅草莓牛奶😋😋😋佢用鮮草莓用打成蓉. 有粉紅同白色兩層好靚😍😍 影完相呃like,再飲嘅時候先攪拌🙈🙈🙈好味😆
超人氣的沐白今個月初黎到香港😍😍😍

2018-11-24
當街當巷都黑糖珍奶 我決定堅守芋奶既地位💜夜晚7點幾去到都冇人排隊 以為會係大伏.點知飲落又okay喎😯勁多芋泥 仲用咗明治奶芋泥好稠🤤入面仲食到粒粒芋頭芋泥同芋頭分量一定多過迷客夏甜度都冇迷客夏咁甜 飲落較天然.不過唔知點解係冇迷客夏咁好飲咁🤨但係芋奶嚟講 佢都係一個幾唔錯既選擇👍🏻
當街當巷都黑糖珍奶 我決定堅守芋奶既地位💜
不過唔知點解係冇迷客夏咁好飲咁🤨
但係芋奶嚟講 佢都係一個幾唔錯既選擇👍🏻
大甲芋頭鮮奶🥛
2018-11-24
5 分鐘 (外賣自取)
大甲芋頭鮮奶🥛
☝🏻☺️入得黎元朗又點逃得過我把口呢☺️因為新開既關係人龍唔多☝🏻🤗可以一試!選擇都應有盡有🤔🤔🤔🤔店鋪主張用天然不外加糖!同時都有塑膠耐熱保証☺️感覺上好安全🤔最後用朋友一人一杯🤤招牌黑糖又點少得!有時好怕而家所謂既黑糖係其實無味!不過泊木lee 個有係啖既焦糖味🤗日本牛奶加埋!好濃厚既感覺☺️☺️☺️另一杯係女生喜愛既粉紅粉紅系列既草莓牛奶☺️😽唔會假bro!不是死甜!個士多啤梨味好真🤤 配埋日本既牛奶!入口好滑既質地!幾有層次甜甜星人大愛!題外話♥️☺️好欣賞佢地係包裝上既細心☺️杯面有一個封住杯面既膠!防止你倒到自己!同時!黑糖要搖15下!你可以盡情好似調雞尾酒式咁!混合黑糖同奶💪🏻💪🏻☝🏻
☝🏻☺️入得黎元朗又點逃得過我把口呢☺️

因為新開既關係人龍唔多☝🏻🤗可以一試!

選擇都應有盡有🤔🤔🤔🤔

店鋪主張用天然不外加糖!
同時都有塑膠耐熱保証☺️感覺上好安全🤔

最後用朋友一人一杯🤤
招牌黑糖又點少得!

有時好怕而家所謂既黑糖係其實無味!
不過泊木lee 個有係啖既焦糖味🤗
日本牛奶加埋!好濃厚既感覺☺️☺️☺️

另一杯係女生喜愛既粉紅粉紅系列既草莓牛奶☺️😽
入口好滑既質地!幾有層次甜甜星人大愛!

草莓牛奶

題外話♥️☺️

好欣賞佢地係包裝上既細心☺️
杯面有一個封住杯面既膠!防止你倒到自己!

外賣自取
草莓牛奶
2018-11-24 35 瀏覽
千里迢迢跑到元朗去吃飯, 朋友介紹一定要試吃這一家從台灣來的沐白小農。選了招牌大甲芋頭牛奶試試。大甲芋頭鮮奶: 店家標榜用鮮牛奶加台灣大甲芋頭弄這杯鮮奶, 沒有額外加糖或者其他人工添加劑, 所以是不能調整甜度。我選了少冰, 也很夠凍。店員說要先搞匀再飲,芋泥挺綿密與實在, 搞了好一陣子才搞匀, 喝下牛奶跟芋頭很配合很香, 以為芋泥會像糊一樣, 但喝下去有不少細細的芋頭粒粒, 芋頭粒是帶一點點爽口的口感, 挺特別。喝著喝著就喝完全杯, 不過喝完很飽! 喜歡芋頭同牛奶的朋友可以一試, 應該會愛上。朋友選的草莓牛奶是用新鮮草莓打成泥再放在鮮奶上,顏色很漂亮。朋友說味道超好, 愛草莓的朋友可以考慮試這個。

2018-11-19
5 分鐘 (堂食)
2018-11-24 68 瀏覽
台式飲品店係元朗已經開到成行成市 最近又多咗一間過江龍 主打採用優質鮮奶 非人工奶精粉所有原材料都係天然食材 身為手搖杯中毒者又點會錯過今次就飲咗草苺鮮奶同黑糖波霸鮮奶 兩杯都經過均勻搖晃後 先試草莓鮮奶 第一口就食到大大啖草苺蓉+草苺肉🍓非常驚喜至於因為選用鮮奶 所以飲到奶嘅香滑兩者加埋口感豐富 絕對唔死甜而且都係健康食材 大人細路都飲得 朋友就試穩陣之選黑糖波霸鮮奶 成杯沖得好靚 見到漸層同紋路賣相吸引波霸珍珠煙韌有咬口濃濃嘅黑糖香混和鮮奶嘅乳香甜度同冰度都可以自選 我就覺得半糖都已經好好飲 如果去開元朗搵食 不妨試下佢
台式飲品店係元朗已經開到成行成市
黑糖波霸鮮奶
草苺鮮奶
黑糖波霸鮮奶
2018-11-22 46 瀏覽
尋日我地小JM家就去咗元朗,準備去探朋友嘅新生小B。亦剛好得知紅透台灣嘅台式健康飲料店 沐白小農 香港店 已經進註元朗,所以我地小JM家亦不忘去 #朝拜一番!🍓小JMの選: #草莓鮮奶平時小JM就無咩幾何獨享一杯咁梳乾,多數同媽媽開心些。但沐白嘅草莓鮮奶係用原粒草莓打成草莓蓉,再混合鮮奶製成,所以就破例俾小JM自己一個獨享!媽媽我都偷飲咗幾啖,味道的確好清新,最重要係 #無添加糖份,好啱小朋友飲。#有人一見到杯嘢飲就手指指開心跳#為食絕對有樣睇🥤媽媽の選: #大甲芋頭鮮奶老老豆豆,我試咗好幾間台茶店都未搵到啱心水嘅芋頭鮮奶,每次伏完都會對台灣地道飲品特別懷念。今日終於都可以試到杯似模似樣嘅芋頭鮮奶啦!💞媽媽飲後感:沐白用咗台灣大甲芋打成泥而製作。芋泥味道香濃豐郁,軟棉棉得來仲夾雜一啲芋頭粒。飲之前將芋泥同奶攪混,再慢慢嘆。夠晒香滑,最正係有得飲又有得食。#值得一試之選 🍵爸爸の選: #鐵觀音烏龍茶小JM爸係個茶怪,特別鍾情烏龍茶。記得係台灣住嘅時候每朝都會去指定店舖買茶飲,一日閒閒地三、四杯添。爸爸話茶味好香純而且濃郁,但如果少甜或半糖會更好味,茶味就會更出更濃厚。我地臨走仲幫朋友仔外

🍓小JMの選: #草莓鮮奶
平時小JM就無咩幾何獨享一杯咁梳乾,多數同媽媽開心些。
#有人一見到杯嘢飲就手指指開心跳
#為食絕對有樣睇

🥤媽媽の選: #大甲芋頭鮮奶

💞媽媽飲後感:
夠晒香滑,最正係有得飲又有得食。
#值得一試之選

🍵爸爸の選: #鐵觀音烏龍茶

我地臨走仲幫朋友仔外帶多杯 #沐白黑糖波霸鮮奶 添!
拎上手仲會感覺到黑糖嘅暖意添架!
2018-11-11
20 分鐘 (堂食)
  • 草莓鮮奶
  • 大甲芋頭鮮奶
2018-11-21 80 瀏覽
除左老虎堂幸福堂係台灣比較紅之外,最近又有間台灣過江龍黎到元朗同荃灣插旗啦,聽講係幾紅架呢間 (好似係),好多窮粉都要求窮豬去試一試 🤘🏿-#沐白黑糖波霸鮮奶 $30,個樣做得幾靚仔,奶味就正常,唔係濃,黑糖珍珠就熟哂嘅,但係口感偏硬,而黑糖味係有,但唔重囉,又唔係伏嘅,整體中規中矩 🤡-#大甲芋頭鮮奶 $30,第一間飲嘅大甲芋頭鮮奶係迷客夏,今日終於飲到第 2 間可以做比較,呢個嘅奶同上面杯黑糖珍珠嘅奶一樣,個芋頭的確係香嘅,但係芋頭煮得唔係好熟,好唔平均,亦壓得唔係好夠爛,冇芋蓉果隻口感,因為唔係好熟嘅關係,食落口有一堆好多粒又硬嘅口感,飲得好唔暢快,呢 2 杯我都唔會再回頭飲,出面有更好嘅選擇 😘❣️
作為芋頭控.. 初初係社交網絡見到元朗呢間飲品店開 已經周圍同人講好想好想試佢杯大甲芋頭鮮奶😍好可惜第一次放工去既時候已經賣哂😢 失望而回 到左今日再去~ 就買到黎試啦鋪面無咩人 唔洗等 直接行入去就買得💁🏻‍♀️諗都無諗🤤 直接叫左一杯熱既芋頭鮮奶.. 店員好貼心咁提醒佢地有提供常溫同70度😳 估唔到熱度都有得揀😳😳 今日天氣唔太凍~所以揀左常溫臨比錢既時候多口問左句可唔可以少甜🙈.. 店員就話芋頭鮮奶冇另外加糖.. 冇得少甜~ haha 都無既所謂 隨口問下🙈 試下正常都ok等左5分鐘就拎到我杯野芋頭鮮奶啦😍😍因為唔係凍飲 冇透明杯~不過個紙杯都好靚🥰 簡約風影完相打完卡.. 就緊係要試飲啦🤤飲完第一啖個樣係😳😳 入面既芋頭本身已經有甜味每一啖都飲到好多好多芋頭 有粗粒有芋頭蓉🥰配落d奶到好香好好味🥰🥰 係滿滿既幸福感覺唔覺唔覺 就飲哂成杯了🤤 唯一要扣分既 就係飲完呢杯野就會飽左🙈 食唔落其他野lu ( haha 講笑)不過就證明到佢真係好足料🤤 等天氣凍d既時間 試埋佢杯70度既芋頭先奶先 暖笠笠🥰 一定好正
作為芋頭控.. 初初係社交網絡見到元朗呢間飲品店開
已經周圍同人講好想好想試佢杯大甲芋頭鮮奶😍

好可惜第一次放工去既時候已經賣哂😢 失望而回

到左今日再去~ 就買到黎試啦
鋪面無咩人 唔洗等 直接行入去就買得💁🏻‍♀️

諗都無諗🤤 直接叫左一杯熱既芋頭鮮奶..
店員好貼心咁提醒佢地有提供常溫同70度😳
估唔到熱度都有得揀😳😳
今日天氣唔太凍~所以揀左常溫

臨比錢既時候多口問左句可唔可以少甜🙈..
店員就話芋頭鮮奶冇另外加糖.. 冇得少甜~
haha 都無既所謂 隨口問下🙈 試下正常都ok

等左5分鐘就拎到我杯野芋頭鮮奶啦😍😍