2011-05-31
某百貨公司感謝祭, 之後, 因為拎住幾袋戰利品, 就放棄去西環食串燒, 行去食呢間嘢打下冷!因為呢度嘅其中一個餸----花雕鵝肝真係非常正, 係喺第二度食唔到嘅!!!!入到去, 竟然唔駛等位, 都唔明點解去食呢間嘢無一次要等位嘅, 畢竟附近都無咩地方可以打冷, 可能呢間嘢唔出名掛?!?!一坐低, 唔駛諗, 立即叫咗我最想食嘅花雕鵝肝先, 之後, 考慮一陣後, 就叫埋一份有涷烏頭加鹵水拼盤先$168嘅D餐, 同諗諗下又想食聖子皇, 咁就叫埋啦.最先嚟到嘅係花雕鵝肝, 嘩!!!!!!!咩咁少嘅, 以前食有4塊, 現家少咁半得2塊???!?!?!??!?!?!?!?!唉, 我喺度諗, 可能啲租、人工同來貨貴咗好多啦, 無計, 鬼叫自己想食咩!!!!好彩, 質素同以前一樣咁正, 美中不足係唔係太夠喉囉!!!!!!!埋單時, 先知道原來因為老闆細心, 見我得兩個人食, 所以比半份我, 我諗多咗啦!!!!!(半份$50咋!!!!!!!!)之後嚟咗個豉椒聖子皇, 嘩!!!!乃咗嘢!!!!一入口, 就食到個汁一啲到唔惹味,咁都唔緊要, 最慘係啲聖子一啲都唔新鮮嘅, $38一隻, 晒錢!!!!!同金山
之後嚟咗個豉椒聖子皇, 嘩!!!!乃咗嘢!!!!一入口, 就食到個汁一啲到唔惹味,咁都唔緊要, 最慘係啲聖子一啲都唔新鮮嘅, $38一隻, 晒錢!!!!!同金山無得比, 係完全無得比, 我自己喺屋企蒸都好過佢!不過, 算啦, 話晒人哋係打冷嘅, 唔係做海鮮嘅, 原諒佢一次啦!!!
之後, 就嚟埋個D餐, OK啦, 條烏頭食得出係新鮮嘅, 有魚味, 而最突出嘅係拼盤入邊嘅鵝片囉!!!!!呢一次係最好食嘅一次, 可能隻鵝夠新鮮啦!唔單止肉同膏均稱, 仲要非常滑!!!盞啲滑到比啲鵝片硬親!!!!!!其他嘅鵝腎夠新鮮, 豬腸OK啦, 而墊底嘅豆腐都好滑喎!!!!!
最後, 因為忍唔住口, 叫多咗個鵝片拼鵝腸(但係無影相), 因為打算食唔晒用嚟做消夜睇歐聯決賽, 好彩有叫啫, 啲鵝片好食就同上述一樣啦, 估唔到啲鵝腸咁新鮮同好爽口同無咩肥膏喺入邊架喎!!!!!唔怪得之佢會有膽賣咁貴啦!!!!!!
服務方面就尚算可以, 事關我叫支啤酒, 個侍應掛住執枱, 執完一枱又一枱, 竟然唔記得拎支啤酒俾我!!!!嘩, 大佬呀!啲嘢食涷咗之後先有啤酒嘅話, 咁就完全打晒折扣啦!係唔係?!!?你有咩理由喺度食緊嘅客唔理, 而去執一啲已經食完走咗嘅枱先?!??!呢樣要扣分囉!!!!
另外, 就唔關呢間鋪事,係香港好多食肆嘅同一問題, 就係太多自由行囉, 搞到啲地方嘈到死!!!唔係唔俾你高興, 不過, 可唔可以顧下其他人嘅感受呢, 同胞?!?!