2016-08-01 1034 瀏覽
今晚約咗幾位好姊妹一齊出嚟食呢間汀汀烤活魚好在事前已經諗好食呢間😊😊😊一早book好枱,七點半鐘嚟到見到出面已經有人排緊隊。如果要walk in都唔知要等幾耐。🤔一行六位,因為有人唔食淡水魚所以我哋叫咗一個花甲雞煲,一個招牌烤鉗魚煲,而且我哋好似餓鬼咁叫咗好多打邊爐嘅食材,最後放到成枱都係...的確好誇張😂😂😂招牌烤鉗魚 $248泡椒湯底-少辣因為我同另外幾個朋友都不能吃太辣, 呢度個uncle好好咁同我地講解同問我地要唔要不走dd辣調料先條魚上到枱又會同我地講點為之熟可以食, 因為有邊個肉比較厚, 所以煮既時間都會長d烤鉗魚其實係淡水魚, 自問本人係唔食淡水魚的因為總係覺得有陣泥味,不過呢度以泡椒煮法咁煮鉗魚, 鉗魚都幾新鮮! 實肉得黎而且冇果陣泥臭味!泡椒湯底關係, 之前食都唔算好辣, 之後會越煮越辣,加埋d白蘿蔔, 年藕, 響鈴 同 芋C等食材去煮食咪真係冇得頂! 👏🏻👏🏻👏🏻------------------------------花甲雞煲 $198(半隻) 麻辣-少辣上枱後Uncle好幫我地, 又會同我地傾偈, 仲會炒到好靚靚, 原本既荽茜已經收左水, 食得喇!花甲都幾多而
今晚約咗幾位好姊妹一齊出嚟食呢間汀汀烤活魚
好在事前已經諗好食呢間😊😊😊
一行六位,因為有人唔食淡水魚所以我哋叫咗一個花甲雞煲一個招牌烤鉗魚煲
招牌烤鉗魚 $248
泡椒湯底-少辣
因為我同另外幾個朋友都不能吃太辣,
招牌烤鉗魚 泡椒湯底-少辣
泡椒湯底關係, 之前食都唔算好辣, 之後會越煮越辣,
花甲雞煲 $198
(半隻) 麻辣-少辣
花甲雞煲 (半隻) 麻辣-少辣
花甲都幾多而且差唔多隻隻開, 係有3,4隻唔開口, 食落都ok唔算有大驚喜
雞肉口感好實肉而且食落唔會有冰鮮雪藏味, 少少既麻辣味吊去左雞既香, 食落有少少辣, 不過唔會太over
呢度既用料的確唔差! 荽茜好大顆而且好靚好新鮮, 同麻辣味配埋一齊好正!
招牌烤鉗魚 泡椒湯底-少辣
食完雞煲會+湯打邊爐, 每種食材既份量唔算太多不過足夠我地6個人食
叫得太多野了, 真的不能一一細講
特級安格斯肥牛(小) $168 脂肪分佈超均勻而且食落好軟熟, 好重牛香味, 好得!
手打孖寶丸 $88 彈牙有口感, 不過因為麻辣湯底太入味所以食唔到原有既墨丸同蝦丸味
響鈴
吸收左麻辣雞煲既香辣味, 辣辣地既響鈴帶點花椒香, 好食!
A級桂花蚌 食落爽口彃牙不失口感
冰豆腐 因為吸晒湯既味食唔出有豆腐味, 不過口感軟林林, 唔錯👍🏻
其他材料唔算有大驚喜, 都冇失望 (中規中舉)
因為麻辣雞煲個食咪都已經好夠所以唔同平時打邊爐咁要再點調味
餐廳唔係任食, 食物質量真係幾好, 好新鮮!

而且呢度個uncle真係又好禮貌又好好服務! 服務指數真係very good! 😁👍🏻👍🏻👍🏻
而且埋單每位都係$250到, 呢個價錢絕對好抵食!
題外話/補充資料: 呢度個uncle真係又好禮貌又好好服務! 服務指數真係very good!
2016-07-29
2016-07-22 776 瀏覽
2個人嗌咗一條魚原來係會食到你變飽鬼...再加埋個爽口彈牙墨魚餅...真係超級正...店裏面有個Unlce好好招呼...一坐低就即刻詳細解釋個menu...咩湯底...辣度有幾辣...但係我地高估咗自己嗌咗中辣...平時食開辣嘅我都唔係好頂得順奉勸唔食得辣嘅朋友食微辣...食得辣嘅朋友嗌小辣好喇🙈🙈🙈講返條魚...我地嗌咗泡椒湯底...一嚟到見個湯底本身係乳白色...應該難唔到我地吖...但係當啲湯底滾開之後...係染到滿盆紅㗎個湯底十分惹味...帶一點微酸...所以越食越開胃...再嗌埋又係必食嘅響鈴索哂啲湯嚟食...個味蕾刺激到口水係咁標出嚟..😂😂😂但係由於太好食喇...所以就算辣到頂唔住都好我對筷子同個口都係咁不停郁...食完條魚再叫Uncle加湯就可以打埋邊爐...啲配料完全索哂啲湯汁...真係啖啖都係泡椒嘅香氣...最驚喜係嗌咗個墨魚餅...真係十分之爽口彈牙...食完仲會想再嗌多份嚟食....下次再幫襯必點墨魚餅嚟食...正呀

奉勸唔食得辣嘅朋友食微辣...食得辣嘅朋友嗌小辣好喇🙈🙈🙈

2016-06-04
  • 墨魚餅
  • 烤活魚火鍋
2016-07-16 633 瀏覽
等左半個鐘位,叫左一條桂花魚,一份時菜,埋單480。3百幾蚊叫條魚以為會好大條,點知夾兩下就冇晒,又唔係真係咁好食。3百幾蚊自己買脆魚腩打邊爐仲正,想食魚真係唔駛去,花生冇食過,睇埋單先知另收十蚊,望望下寫住茶位又話八蚊位,全單仲要收加一。收得你八蚊茶位梗係水滾茶靚啦,凍水收你十蚊支。如果真係想試,強烈建議半價去算了,啲野食頂隆只係值半價。溫提:想加麵或烏冬係$20/22一個的。第一次打食評,因為唔想咁多人中伏,我都係睇到好似好多正評打算一試,點知出左事....(生活上每次洗錢都係投票一樣,喺度食完我覺得好對其他用心煮食經營的食店唔住⋯)
等左半個鐘位,叫左一條桂花魚,一份時菜,埋單480。

收得你八蚊茶位梗係水滾茶靚啦,凍水收你十蚊支。

2016-07-16
30 分鐘 (堂食)
2016-06-14 685 瀏覽
汀汀烤活魚 想吃烤魚很久了,聽朋友說汀汀烤活魚開了分店,我和朋友今天逛街後就去試試。黃金蝦餅($48)是店內推介的,煎至金黃色外脆內軟,彈牙可口。點了烤桂花魚($338),選了酸菜湯底,窩內有芽菜,豆卜、酸菜、芫茜等,湯頭夠鮮味。烤桂花魚先炸過後才放入窩子,因此吃上來外層香脆美味,肉質嫩滑無比。自家水餃($40)一份有8隻,鮮肉的香味加上皮薄,一口一隻,很好吃!海鮮墨魚球($28)鮮味彈牙,是必點推介!
汀汀烤活魚

自家水餃($40)
一份有8隻,鮮肉的香味加上皮薄,一口一隻,很好吃!

海鮮墨魚球($28)
鮮味彈牙,是必點推介!
2016-06-05
2016-05-11 820 瀏覽
這天,和朋友試這間好像頗受歡迎的川菜店。我們叫的是招牌魽魚煲,上菜時侍應好詳細地教了最好的食法給我們參考,可說是很細心值得讚的部份。不得不讚的是這個魚,少骨,肉又嫩。揀既系泡椒湯,唔太辣又唔太酸,煲入面既配菜就只有芽菜,其他的全部自己另加。除此之外,其他的食物都不太推介。涼伴點了這個窩荀,看似很濃味,食落除左好油之外,完全唔入味,一向窩荀食落爽口所以覺得好食,而呢個就系淋晒,完全冇口感可言,侍應見我地冇咩點食到,就過黎同我地講如果呢碟窩荀就咁食唔岩食的話,可以加落個魚煲滾下再食,試左一條,可惜口感更加淋。另外小食叫左一串雞腎,仲有雪味。魚煲仲加左其他配料,魚皮,無論就咁食定系浸一浸湯都好,都好明系食到疏左氣既質感,不是平常食到的脆卜卜。啤酒愛好者,無論食燒肉定川菜都好,當然要叫返枝啤酒啤一啤,雖然見佢系雪櫃拎出黎,可惜佢真系唔凍,連倒汗水都冇滴,對於唔凍既啤酒真系覺得好冇隱。如果要再黎的話,下次會系星期日至三夜晚十點後黎,因為有半價優惠,可以淨食個魚煲,感覺划算好多,單叫一個魚煲都已經248$。題外話,睇返張單,見到花生收費同茶位仲收埋加一,覺得吾太合理。花生都算,茶位?叫極加茶都話等
這天,和朋友試這間好像頗受歡迎的川菜店。
題外話,睇返張單,見到花生收費同茶位仲收埋加一,覺得吾太合理。花生都算,茶位?叫極加茶都話等等?但系叫飲品就即刻到,如果每台台面都有壺茶自己加,有咁既收費我覺得會合理啲。
2016-05-07
10 分鐘 (堂食)
  • 招牌烤魽魚
2016-04-28 672 瀏覽
汀汀烤活魚,聞名已久。今個月的朋友聚會就定了在這裡。訂了位來到不用等,被安推坐近廚房位置,侍應經常進進出出有點不方便。此店比較擠迫,椅背貼椅背,食既時候要就住就住,唔系好易整到格離。3個女仔食量不大,點了一條麻辣烤魽魚,貪佢小骨。還有牛肉,餃子等等的火鍋配料。魚新鮮夠曬滑,配上麻辣湯底香氣撲鼻,爐底既配菜同個湯好夾,非常美味,想再encore其他火鍋配料正正常常無特別,下次來都系專心食烤魚!
汀汀烤活魚,聞名已久。
今個月的朋友聚會就定了在這裡。

3個女仔食量不大,點了一條麻辣烤魽魚,貪佢小骨。
還有牛肉,餃子等等的火鍋配料。

其他火鍋配料正正常常無特別,下次來都系專心食烤魚!

2016-01-28
2016-03-12 717 瀏覽
天寒地凍在旺角逛街後肚餓在想吃什麼之時,突然想起雞煲!馬上就想起了汀汀烤活魚!由於時間尚早,餐廳沒有太多人,不用等位就有得吃了!我們只有兩人,所以點了花甲雞煲(半隻)$198。雞煲一來已經聞到陣陣香味,花甲大隻,而雞就很滑很入味!不知不覺兩人把整煲都吃完。吃完便打邊爐,我們點了打邊爐首選響鈴及豆卜,響鈴及豆卜都全索上湯,好入味,一個字,正!總括而言,呢度嘅雞煲同打邊爐都好好味!下次會再來!

花甲雞煲

總括而言,呢度嘅雞煲同打邊爐都好好味!下次會再來!

2016-03-05
花甲雞煲
1K
2016-02-20 579 瀏覽
天氣這麼冷,我的爸又整天說要去打邊爐,便一家人去了汀汀烤活魚吃個羊腩煲暖暖胃。羊腩煲$288+10% 送生菜一碟和每人一碟檸檬葉腐乳醬,羊腩煲只有16-18件羊腩,而且骨還佔了不少席位,抵吃與否請自行判斷。羊肉的羶味不算濃,只屬一般般,對我們來說不算滿足,腐乳醬加了檸檬葉卻頗香。配菜方面看點菜紙覺得不貴,但turn out份量卻偏少,例如分別$58元的羊肉片或豚肉片只有6片,雖然吃得出是豚肉和羊肉,但肉味不濃,只能達到我基本的期望。醉雞件亦是,但酒味不太濃,混左羊腩煲味道有點被搶掉。其餘食物也是火鍋的基本配備,整體味道無特別,完!

其餘食物也是火鍋的基本配備,整體味道無特別,完!
2016-02-01
$284.33 (晚餐)
2016-02-06 519 瀏覽
今晚天寒地凍,I and 家明 跑到了旺角染布房街的汀汀烤活魚裏嘆雞蟹煲!家明說汀汀除了吃烤活魚外,還有別有風味的辣味雞蟹煲,所以我們二話不說的叫了一個雞蟹煲,我們等了不到十分鍾,熱情的待應叔叔用鐵鍋子盛着大鍋的雞蟹煲,羔蟹很多很香,雞也滿滿的,配料有元茜加葱,用自家的汁炒了大概五分鍾,真的香氣滿溢!雞很滑,蟹很鮮甜很多蟹羔,而且也不會太辣,但很入味!吃完後,待應加了湯,我們叫了海膽丸,海鮮墨魚丸和一個野菌拼盤,變成了真的好玩的一品煱,我和家明也吃得很開心!
雞很滑,蟹很鮮甜很多蟹羔,而且也不會太辣,但很入味!
2016-02-02
1 分鐘 (堂食)
2016-01-31 425 瀏覽
呢輪天氣咁凍, 最啱就係對住個火爐食野, 今晚響旺角收工, 一於近近地試下呢間雞煲. 主要煲類都幾多選擇, 而且有微辣至大辣, 啱晒唔同人口味.最後要左個"花甲雞煲-半隻"($198), 食完雞煲可以打邊爐. 一放上枱雞煲已經有7-8成熟, 店員會幫手再炒, D花椒八角越炒越香, 越惹味. 店員話滾多一陣, D花甲打開左殼就食得.半隻雞份量都幾多, 雞肉好嫩滑, 好入味. 花甲新鮮大隻, 好彈牙. 雞煲既醬汁越滾越杰, 越見濃郁, 但唔會太咸.另外見呢度有即叫即燒既燒烤類, 要左個"燒茄子"($32), 一上枱非常惹味熱辣辣, 完全無燒焦, 而燒完既茄子軟淋淋, 一絲一絲撕出黎食, 咁食原來好好味.仲要埋"燒豬頸肉"&"燒羊肉"(各$15/串), 面頭亦都加左孜然粉燒, 所以特別香. 燒完外面乾身但入面仍保留肉汁, 夠juciy. 雞煲食到咁上下加湯打邊爐, 不過太飽祗係要左"響鈴"($24), "生菜"($24), 食得太多肉類要食D其他配菜. 響鈴索晒雞煲入面既精華, 味道不俗.食雞煲串燒要飲下野, 呢度除左汽水, 仲有支裝飲品, 解下熱氣.
主要煲類都幾多選擇, 而且有微辣至大辣, 啱晒唔同人口味.
2016-01-30 377 瀏覽
近來寒風襲港,平均氣温10度以下!所以一定要打下邊爐補下暖啦今晚就去左旺角和同事試左呢間(汀汀烤活漁)我地就試左個蟹羔雞鍋聽到都流哂口水啦 因為同事唔食得辣,所以就簡左個無辣!但係唔會因為唔辣而無味:仲夠哂濃添!隻蟹果然夠哂多羔!好甘香蟹肉肉質夠哂鮮味!食哂d蟹同雞後,我地就叫左個皇帝菜!因為知道個湯底好濃!所以叫個菜黎吸哂d湯底精華!真係正喔:最後叫左枝哈爾濱啤酒啤啤佢期間見到店外都好多人等位!所以如果想試下就book定位好d啦!!

今晚就去左旺角和同事試左呢間(汀汀烤活漁)
我地就試左個蟹羔雞鍋
聽到都流哂口水啦
因為同事唔食得辣,所以就簡左個無辣!

但係唔會因為唔辣而無味:
仲夠哂濃添!
隻蟹果然夠哂多羔!好甘香
蟹肉肉質夠哂鮮味!
最後叫左枝哈爾濱啤酒啤啤佢
2016-01-15
15 分鐘 (堂食)
2016-01-29 358 瀏覽
近日天寒地凍,連續打邊爐幾日,想揾叧類暖意食品,經過旺角染布房街,有間汀汀烤活魚,見到熱辣辣既煲仔,即時有想吃的衝動。舖面唔算大,有四至五十個座位,猶幸樓㡳夠高,唔會食到成身煲仔菜味,見餐牌個膏蟹雞㷛好吸引,就叫了一份,本身想食麻辣味,但因為喉嚨唔舒服,就揀左蒜香味。雞煲上檯,香料同配料香味四溢,店員為我們翻動雞煲,細心提示要先由細件開始吃,讓大件的繼續煮。熱辣辣既雞件非常入味,羔蟹雖然唔算好大隻,蟹肉肉身算扎實,仲有好多膏。 由於雞肉味濃,加了碟鮮粉腸同西洋菜,索盡雞煲既精華。其實都差不多飽了,但又想試下佢既燒原條茄子和燒安格斯牛粒。燒熱既茄子非常滑囗,加上孜然粉又幾特別,不過牛肉粒就過熟了,見很多人吃佢既招牌烤鉗魚,下次冇喉嚨痛,要試下個麻辣魚煲。

2016-01-19 643 瀏覽
寒流襲港, 最好的選擇當然係去打邊爐啦~去左近旺角火車站既汀汀烤活魚好平民的設計,當然啱哂我呢D平民啦~XD 不過太肥的平民就有少少煩,因為座位都實在有少少迫,出現椅背互貼的情況~雖然話係烤活魚店,當然都有其他正野既今晚我就點左佢~羔蟹雞煲~雞煲SIZE都唔細,入面有成隻羔蟹,雞就唔知有冇一隻啦,因為係碎上。初上枱時見煲野好似都熟哂咁不過店員話九成熟,要等佢再滾一滾,滾番起佢先~滾到咁上下,店員就好好人咁幫我地搞勻D菜~ 起筷啦~今次叫麻辣的小辣,不過初入口辣味都算重,如果唔食得辣既朋友最好叫微辣啦~而且因為係煮住食,D辣味仲越食越出,會越黎越辣添~雞大多都係痴骨位,所以都好滑~ 店員教食個時先食快熟的細舊先~ 雞煮得耐肉都會變嚡,所以要快手食~蟹嘛,真係唔錯,吸左D辣味,但仲食到D蟹好新鮮~食到尾時,D味好濃,有少少過咸所以快手食哂D餸後,店員幫我地加湯,變左個勁正既湯底~其實食完個雞煲都飽左一大半,所以餸就叫左唔係咁多~咁叫少D,當然要叫好D叫左尼個安格斯牛 (大) 話大,其實都唔係好大,相入面就大約1/4既份量( 食得太開心,唔記得左影相~XD) 牛係好滑,雪花紋好靚, 淥幾下就
寒流襲港, 最好的選擇當然係去打邊爐啦~
去左近旺角火車站既汀汀烤活魚
好平民的設計,當然啱哂我呢D平民啦~XD

雖然話係烤活魚店,當然都有其他正野既
今晚我就點左佢

~羔蟹雞煲~
初上枱時見煲野好似都熟哂咁
不過店員話九成熟,要等佢再滾一滾,滾番起佢先~
滾到咁上下,店員就好好人咁幫我地搞勻D菜~
起筷啦~
而且因為係煮住食,D辣味仲越食越出,會越黎越辣添~
雞大多都係痴骨位,所以都好滑~
店員教食個時先食快熟的細舊先~
雞煮得耐肉都會變嚡,所以要快手食~
蟹嘛,真係唔錯,吸左D辣味,但仲食到D蟹好新鮮~
食到尾時,D味好濃,有少少過咸
所以快手食哂D餸後,店員幫我地加湯,變左個勁正既湯底~
其實食完個雞煲都飽左一大半,所以餸就叫左唔係咁多~
咁叫少D,當然要叫好D
叫左尼個安格斯牛 (大)
話大,其實都唔係好大,相入面就大約1/4既份量
( 食得太開心,唔記得左影相~XD)
牛係好滑,雪花紋好靚, 淥幾下就食得,完全唔UN, 亦無根唔嚡~ 果然貴得有得道理~
不過唔知係咪用麻辣湯底煮,無乜牛味~
呢個豚肉同麻辣湯底好夾
雖然無安格斯牛咁滑
但肉味濃D,有咬口D,絕配呀~
而且冰鮮得黎唔會雪到硬繃繃,好似新鮮軟軟的肉質呀~
食左韮菜餸同水餃
開頭見D價錢都係32蚊,覺得都唔貴,不過原來32蚊得4隻~ 好彩我地4個人,啱啱夠分
呢度既餃子唔知係咪自己包呢~(雖然我覺得都係來貨)
不過質素真係唔錯
皮唔會好易煮爛到一PAT PAT
入面D肉同菜都分明,唔係將D肉同菜搞爛個D成一團肉個D
真心講,依家好食的餃子真係唔易搵到~
呢度餃子算係好質素的~
再黎就係呢個,鬼馬油炸鬼~
油炸鬼加入左D 蝦膠, 店員話可以放入湯度拖幾下食~
不過個人對呢個餸就麻麻,感覺同打邊爐九唔搭八咁
就算沾湯食都唔覺有咩咁特別~

打邊爐當然要菜啦~尤其係我最愛的皇帝菜,用黎吸哂湯的味道就最正~
不過出街幾十蚊食個菜,其實幾貴架~XD
呢度都有唔少熟食,我叫左網上都好多人都有叫的蒸茄子
茄子加上左孜然粉,好香口~ 不過個皮有D硬,扣左少少分~
呢度的食材感覺都幾新鮮,打邊爐,食材真係幾緊要架~
雖然係旺角,門口都有人等位,不過無限時,店員亦無趕人走,仲會幫我地換碟添~

打邊爐,有得慢慢坐,慢慢傾,真係好緊要架~~

題外話/補充資料: 有茶芥花生加一收費~同酒樓一樣~
2016-01-13
慶祝紀念
生日
  • 羔蟹雞煲,韮菜餃,水餃
自從兩年前認識了雞煲後,使愛上了這種先吃雞煲,後打邊爐的模式。所以,這次來到汀汀烤活魚,沒有先嚐招牌烤魚,反而吃了雞煲。作為貪新鮮的我,又怎會只單點淨雞煲呢! 所以花心地選了花甲雞煲。因為怕點一隻的話會吃得太飽,所以我們點的是半隻的份量。上菜時可以見到雞煲加了大量的芫茜,侍應會即場為我們炒幾炒,此時陣陣的香味撲鼻。友人說:「咁香~我地只點半隻,好似會唔夠喉咁喎!」花甲雞煲的份量適中,大約可以2-3人Share,有芫茜、蒜頭、薑、八角等調味。花甲無沙而且新鮮,每隻花甲都有開口,沒有死掉了的。因為雞煲汁的關係,會令花甲黏合。但其實只要用牙籤輕輕在合口的位置一戳,花甲便會自動打開。侍應說雞肉不是冰鮮雞來的,還建議我們先吃細件的雞件,就不怕肉會過熟了。雞肉的確是比外面的雞煲專門店更為鮮嫰,而且味道比較清新,不會只有一味地濃或咸的感覺。不消一會兒,我們就把花甲雞煲清光光了。此時,我們才開始點打邊爐的食物。除了打邊爐食材之後,亦有烤物,侍應強烈推介我們吃燒茄子。天呀!!! 為什麼燒茄子可以咁juice~~~ 如果是我們自己燒的話,早就變了茄子乾了。我是不吃茄子的人,不過看到燒茄子實物時,感覺好像好
花甲雞煲(半隻)
此時,我們才開始點打邊爐的食物。
燒茄子
除了打邊爐食材之後,亦有烤物,侍應強烈推介我們吃燒茄子。
燒茄子
天呀!!! 為什麼燒茄子可以咁juice~~~ 如果是我們自己燒的話,早就變了茄子乾了。我是不吃茄子的人,不過看到燒茄子實物時,感覺好像好好吃的,所以我也吃了~結果,我是爭著要吃的,絕對推介要吃這個燒茄子。
特級安格斯肥牛(小)
打邊爐就當然不少得牛肉,我們點的是特級安格斯肥牛(小),大約是十多片,尚算厚切。
特級安格斯肥牛(小)
放到湯中滾幾滾,變了色就可以吃了。肉質嫰口,而且肉汁多。
響鈴
除了牛肉,響鈴也是邊爐必備item。
響鈴
響鈴好不好吃就是在於它本身脆不脆,如果是漏氣響鈴是超難食,如果是油膩的響鈴是吃了一件之後就會不想吃另一件了。但這裡的響鈴是好好的吃,我是連吃了三件響鈴都沒有油滯感,太強了吧XD
自家雙拼餃
還有,我是無法抗拒自家製字眼的東東,所以點了自家鮮蝦雲吞拼韮菜餃。
自家鮮蝦雲吞
自家鮮蝦雲吞有一隻細蝦,味道是水準之內,蝦肉新鮮彈牙。
自家韮菜餃
自家韮菜餃餡料有點少,不過皮滑,而且韮菜多又香,是我的推介item之一。
稻庭烏冬
最後就是無論飽到嘔定點,都要點的烏冬,這是稻庭的烏冬。
稻庭烏冬
煮了一陣,烏冬巳完全入味,而且烏冬滑口又煙韌彈牙,我表示十分滿足。

PS: 看到隔離台的人吃烤魚,好像很美味的樣子,令我都想吃一下烤魚,下次吧
2016-01-11
  • 燒茄子
  • 花甲雞煲
  • 響鈴
  • 自家韮菜餃
2015-12-29 431 瀏覽
踏入十二月香港終於有番個冬天, 天氣凍最好食火鍋煲仔飯暖吓身, 旺角呢間汀汀烤活魚放工經過親都好多人, 既然未食過又試吓.是日七點幾去都滿咗八九成, 一入到間舗就聞到好濃烈嘅香料味. 見到每枱都有個魚爐或者雞煲滾緊, 既然老公唔多食魚咁就叫個雞煲食吓.食完雞煲可以加上湯打邊爐, 不過怕肥膩都係叫小食算數.先上涼拌萵苣, 萵苣喺街市見得多, 食就好少. 萵苣爽口, 本身冇咩味, 涼拌之後變得酸酸辣辣, 係一個好開胃嘅小食.燒原條茄子上枱時仲以為係燒鰻魚, 佢張茄子切開放平燒, 茄子有好濃孜然味.外皮燒脆, 內裹茄子肉軟滑, 下飯一流.羔蟹雞煲上時見到表面被芫茜唐芹覆蓋著, 侍應一邊用湯殼拌勻, 一邊講雞塊得八九成熟, 建議先食較細雞塊, 大塊遲食都仲好嫩滑.雞煲叫咗小辣都越食越辣, 有好多香料配菜包括花椒八角紅蔥薑芫茜唐芹, 羔蟹走過油, 蟹羔甘香但蟹肉冇咩味, 隻雞應該係細雞, 雞皮雞塊嫩滑, 雞塊切得比較細. 其實個煲有冇蟹都冇咩所謂, 雞先係主角.叫咗白飯同燒菠蘿送雞, 食落冇咁熱氣, 中和一吓辣味.燒雞中翼相比雞塊就啖啖肉, 都係有好濃孜然味, 比譚仔土匪雞塊更濃孜然味.食完餐飯

食完雞煲可以加上湯打邊爐, 不過怕肥膩都係叫小食算數.

涼拌萵苣
羔蟹雞煲

叫咗白飯同燒菠蘿送雞, 食落冇咁熱氣, 中和一吓辣味.
燒菠蘿
燒雞中翼
食完餐飯成個人好有孜然味, 下次如果再食要著冇咁吸味嘅衫.
題外話/補充資料: 花生$10, 茶$8位, 另收加一, 差唔多酒樓收費.
2015-12-28
燒菠蘿