2017-11-18 351 瀏覽
將軍澳永發餐廳是一間茶餐廳,由於位置近屋企,所以幫襯了好幾次。這日是假期天的午餐時間,他們有一些假日特餐,我便選擇了這款沙嗲肥牛撈麵,配上火腿奄列及厚切士多,再加飲品,盛惠41元,肥牛份量雖不多卻算適中,咬落去亦有牛肉味,撈麵是乾身不會有太多湯水,食的時候麵身爽口,不錯,火腿奄列是一般標準格式,與其他食店沒有太大的差異,厚切多士亦是一樣,不過不失,整體食物的份量、味道及價格屬中規中矩,尚算不錯。😎
2017-10-13 436 瀏覽
大把坐位仲要人搭枱。ok。搭枱都算。好聲好氣咪得。唔肯搭枱就成杯水''彭''一聲放落枱。好似前世欠左佢咁。真人真事。呢間野永遠黑名單。為了自身安全請各位朋友三思。
2017-10-01 372 瀏覽
見到餐廳入面有位,但無人帶位就行入去,有一個阿姐安排我地坐,突然有個男侍走出黎同我講,“咪棟左個牌係度,要係度等安排入座,自己走入黎做乜呀?”入面有位你地又無人帶位,仲要向顧客發皮氣,依間野永遠唔會再去幫襯

2017-10-01 257 瀏覽
這間街坊餐廳經營了數年,食物價格定位屬低中價水平,餐廳環境不算小,裝潢普通,又未至於落後。餐廳為免食客亂坐,常常在枱上放著“留座”,感覺都幾討厭,因為好多時食完都冇人坐。😫今早我就過來幫襯早餐,這間餐廳提供的早餐很經典傳統,價錢不貴味道不錯。今天叫了經典早餐A,包括了火腿絲通粉、西煎双蛋、牛油方包及一杯飲品, 盛惠$30。這個火腿絲通粉的火腿絲夠豐盛,不像外間餐廳的只三四條,通粉沒有好重嘅雞粉味,清淡不錯。牛油方包薄薄的,沒甚特別。西煎双蛋炒得不油不濃,不俗。

2017-09-20 279 瀏覽
態度惡劣……就係得一間開到夜一夜就要比你串……今時今日咁做生意真係太差……首先講食物係唔差……不過食完背隻骨落就好傷……唔好當客神咁拜……我話你差可能係一個……不過我見人地寫200字話你差就唔止我一個……裝修完等執
2017-09-09 279 瀏覽
在外面排隊等候時已經有侍應詢問幾多人,已經答覆了一次,之後又有一個自稱老闆的人再來問,我再答了一次,這位自稱老闆的人又再詢問我們同行的人,同行友人答"三個,我們是一起的" ,只是這個回覆不知道是否刺傷了這大仁兄的弱小心靈,他就很沒禮貌很重語氣的說"我點知你地一齊啊",我們詢問為什麼他要那麼凶惡,他就開始發瘋罵人,還說是我們態度有問題,之後裡面有侍應說了"三位有枱"但這位自稱老闆的人堅決不給我們進入餐廳,搞辯說要想要給我的另一張枱,我說了不需要,剛剛那張就可以了,但他仍然把枱給了後面的人,用餐體驗十分不愉快。

2017-09-09 180 瀏覽
我同我屋企人今朝去永發茶餐廳食早餐,甘個侍應安排左我地同兩個人搭枱。甘坐坐下見到有張枱空左就坐左(當陣未落order),一坐低侍應阿姐就過黎執嘢,但係執執下就跌咗隻叉同埋啲食整嘅野落我大髀🙄我都算,但係無啦啦有個侍應叫我哋坐番原本個位,佢話有三個人要坐呢張枱,明明後面有張枱就黎走,點解吾叫佢地等下?要個客坐番佢地吾想坐個位。 第二,衛生勁差,啲餐具好污糟。我嗰份餐具係有食物食淨嗰啲,一餐早餐都可以有咁多野。而且啲嘢食又貴又吾好食,吾好點解有咁多人幫襯🙄
2017-08-05 298 瀏覽
做開街坊生意嘅茶餐廳,雖然唔休做,但係感覺質素下降緊以前嚟食覺得幾好食,今次兩個人叫咗兩個set lunch一個係黑椒汁雞排漢堡扒飯,賣相幾好另一個係鹹魚雞粒炒飯雞扒兩大塊,都唔知點解咁大,雞肉乾掙掙有雪藏味漢堡扒(啫係塊豬柳,細塊到差啲搵唔到我寧願佢俾少塊雞扒,俾多塊漢堡扒好過不過可以佢茶餐廳做開大叔生意,主打大大份食到飽,咁質素就可能有所調整個鹹魚雞粒炒飯先係極品,啲雞肉完全冇味可以叫佢做鹹魚炒飯算,其實佢啲雞肉煮之前搵啲鹽乸乸佢已經會好好多not again!
做開街坊生意嘅茶餐廳,雖然唔休做,但係感覺質素下降緊

以前嚟食覺得幾好食,今次兩個人叫咗兩個set lunch
一個係黑椒汁雞排漢堡扒飯,賣相幾好

另一個係鹹魚雞粒炒飯

雞扒兩大塊,都唔知點解咁大,雞肉乾掙掙有雪藏味

漢堡扒(啫係塊豬柳,細塊到差啲搵唔到

我寧願佢俾少塊雞扒,俾多塊漢堡扒好過

個鹹魚雞粒炒飯先係極品,啲雞肉完全冇味

not again!
2017-07-29 217 瀏覽
幾個月前黎食過一次下午茶,非常難食,最深刻印象係有個水晶通粉,個近地好似河粉,但係通咁樣,勁古怪。至於其他已經吾太記得。今晚比多次機會佢,食個晚餐,$139 兩小菜+ 白飯+ 湯+ 油菜好似好扺咁。1.西蘭花炒雞球蝦球 : 成碟得兩隻白烚蝦,一d 味都無; 梅梅的雞肉一堆 和冰冷的西蘭花,炒埋一碟都無味既。2.沙嗲金菇肥牛煲: 肥牛碎一堆,金菇碎一堆,青椒紅椒一堆,無沙嗲味的撈埋一推,係中下水平。唯一好處: 白飯夠大碗。無下次。完

唯一好處: 白飯夠大碗。

無下次。完
2017-07-08 238 瀏覽
8/72017 12:40 兩個人中午去食飯,因為揸車又趕時間所以停在餐廳外,見餐有人龍五,六個人排隊,但排咗幾分鐘就入得,奇怪入面好多位,但又要人排隊,叫咗一個XO醬干炒牛河,一個咖哩雞飯,之後見到有張二人枱望到車嘅想調過去(驚抄牌),個樓面阿姐就話你要望車唔好叫嘢住嘛!(大佬叫野果陣係未有果張枱嘛),之後有個高級d又係咁走過嚟話要睇車唔好入住嘛(態度麻麻)! 覺得好奇怪,茶餐廳調吓位原來係咁嚴重,到重點食物牛河無鑊氣,無XO醬味,好似整定咁,咖哩雞仲衰d雞好大陣雪藏味,咖哩都係無味的,仲有係餐具都幾污衊,匙羹係黐住啲濕完又乾咗紙巾嘅,唯一幾好係餐廳裝修,所以我唔會再去呢間餐廳食嘢!
2017-07-08
5 分鐘 (堂食)
2017-07-06 210 瀏覽
餐廳新裝修完,比以前感覺光猛同乾淨,有別於舊式茶餐廳雖然係下午茶時間,但我叫左個特餐:沙爹牛肉撈公仔麵,火腿奄列拼厚多士$39, 供應至18:00整體黎講食物味道唔錯$39蚊都算抵食
餐廳新裝修完,比以前感覺光猛同乾淨,有別於舊式茶餐廳

整體黎講食物味道唔錯
$39蚊都算抵食

2017-01-13 764 瀏覽
今日OT夜返,十點左右,周圍餐廳都關了門,才勉為其難去永發食飯醫肚本身對永發已經冇咩好感,但今次真的讓我發怒了!!!!明明店內沒有什麼客人,但很多位置都寫著留座,侍應不準我選座,帶左我去同一個阿叔搭枱。之後個阿叔系我面前系咁吐痰,超核突。。。跟住我好客氣咁同侍應講我想轉位置,跟住佢居然話周圍都冇位坐 - -||我周圍睇睇,其實根本好多空位,只系有D寫左『留座』跟住我見到旁邊就有張沒有寫住留座的枱,就同佢講想調去坐。點知佢寸我話我得一個人,唔俾我去果邊坐,其實講真,果張枱又唔系卡位,呢個鐘數客人又唔多,我只系想轉枱,我都唔介意同其他人搭枱但侍應的態度真係好差。既然佢話唔俾坐,我就直接同佢講我唔食了,直接走人!!!呢間嘢服務態度真系超級差,飯都未食就食到成肚氣!!利申:我之前都系度食過兩次,食物質素根本好差,只系OT太夜冇乜選擇才進去食呢間野食物又差,服務更加差,我以後都唔會再幫襯!!!大家都唔好去呢間食啦!!!

本身對永發已經冇咩好感,但今次真的讓我發怒了!!!!

明明店內沒有什麼客人,但很多位置都寫著留座,

侍應不準我選座,帶左我去同一個阿叔搭枱。

之後個阿叔系我面前系咁吐痰,超核突。。。

我周圍睇睇,其實根本好多空位,只系有D寫左『留座』

跟住我見到旁邊就有張沒有寫住留座的枱,就同佢講想調去坐。

點知佢寸我話我得一個人,唔俾我去果邊坐,

呢間嘢服務態度真系超級差,飯都未食就食到成肚氣!!

2017-01-11
2016-11-04 617 瀏覽
下了單,有幾款西多士簡。最後落了咖哋西多士。同普通西多士冇分別。食物質素亦很差,職員態度惡劣。時常批評客人,如客人進入人數指示不清。而且就算答枱都唔會係好態度。一野推開你枱頭已經放下的東西,攪到差點翻水,最後個客重要問返,我唔好意思,答唔答得枱。最後我都沒有質疑點單錯漏。反正不會要幫襯。
2016-10-18 566 瀏覽
話左唔再幫襯點知隔离海南鷄食店因常規公休日🤔冇開而费事行,所以又中蕉了。呢間店出哂名D侍應由年長至後生服務態度向來差勁、超差,完全目中無人的。食物質素,只能講五味不全,可以直接打包入垃圾桶!大把位但全部Reserved兼唔俾揀? 就留返俾鋪頭員工们自己慢慢坐吧!真係好希望店老闆會睇倒呢篇食評,救救自己盤生意吧!有危機!
2016-10-12
  • 排骨炒硬面、鳳爪蒸排骨配硬飯
2016-09-18 497 瀏覽
It was my first time to have dinner here. I had dinner at 9:30 pm that restaurant had many vacancies. However, they refused our request to seat near the window as we just park outside the restaurant. ok. that`s fine. second, they have a min charge for $14 for a person. we ordered a set dinner cost $50 but they furter requested us to order one more item. actually, we were not need to have so much tonight.... the last but the least, the food was tasteless..... I had a very bad experience at this restaurant. I certainly will not come again and bad list it forever.
2016-09-18