2019-07-11 610 瀏覽
朋友很推薦呢一間越式餐廳,正好最近好想食越南菜,果然沒有介紹錯。小食拼盤 賣相很好,各種小食味道非常好,很香口。    串燒是必點的美食 很juicy,很惹味。蒜蓉包是我的最愛,這裏的蒜蓉包更增加了我對蒜蓉包的愛,可以品嘗到是用新鮮蒜蓉製作的,欣賞這份製作美食的心思。鷄亦豬扒撈懞也是必試的,我又要讚呢度ge鷄亦豬扒不止在調味,烹製都非常高質,肉質控制得好好,讓人一試難忘。清新的椰青

小食拼盤 賣相很好,各種小食味道非常好,很香口。

串燒是必點的美食 很juicy,很惹味。

清新的椰青
2019-06-16
2019-06-17 403 瀏覽
點了10多款,有一半的菜式都不錯。春卷多餡、煎蛋很香、青木瓜沙律爽脆、串燒都幾香。生蝦的賣相不算很吸引,但配上的炸蝦頭炸得很香脆,很惹味。喜歡椰青焗飯裡的椰子肉,反而乾又無味的海鮮可吃可不吃。豬肉濱海的豬肉燒得很惹味。濱海加上魚露好吃。蝦丸很差,中間的質地太稔,不新鮮的感覺。黃咖喱沒有咖喱味。燒魷魚鹹得誇張,唯有把魷魚浸入咖喱,洗一洗走那鹹味。糯米飯太濕,可以更煙韌。環境還好,有點嘈,清潔程度可以接受。風味夠,服務尚算可以。

喜歡椰青焗飯裡的椰子肉,反而乾又無味的海鮮可吃可不吃。

豬肉濱海的豬肉燒得很惹味。濱海加上魚露好吃。

蝦丸很差,中間的質地太稔,不新鮮的感覺。

糯米飯太濕,可以更煙韌。

環境還好,有點嘈,清潔程度可以接受。風味夠,服務尚算可以。
2019-01-27 652 瀏覽
人生最緊要係健康,耐唔耐去下法國醫院做body check,經過九龍城,快食一間越南野。我哋一行兩人買咗兩個午餐食,正常去到九龍城一定會想食泰國嘢,但因為我哋兩個星期後會去越南,所以很想試一試香港嘅越南河粉究竟同越南差幾遠。嚟到嘅生牛肉河都好有鮮味,啲牛肉係半成熟,但係經過啲湯滾下就好快熟,係有少少略鹹,但可以接受。奇怪嘅係跟餐嘅嘢飲只有港式奶茶沒有越式奶茶,令我覺得依間野都唔算太正宗。個飯就真係好一般,一碟普通嘅肉碎煎蛋飯,都係略鹹。總括來講,抵食,員工服務態度友善。

個飯就真係好一般,一碟普通嘅肉碎煎蛋飯,都係略鹹。

總括來講,抵食,員工服務態度友善。
2018-09-24 739 瀏覽
九龍城多泰國野食係人都知。但咁多間泰國鋪,我最中意食既係永珍。一黎價錢公道。二黎咁多年黎都保持到食物既水準😉😉😗先講下鋪頭既環境,衛生情度雖然一定無滿分😅😅,因為佢又唔係咩高級餐廳,但侍應既質數好好,好多都應該係泰國人,講唔咸唔淡既廣東話,但好有禮貌。今次一個人食左個永珍豬扒撈檬🤤🤤一睇就知塊豬扒好入味好juicy,食落都真係好yummy,得2塊半豬扒量就唔算多,如果可以加多一塊,就更加好。碗麵都充滿住泰國香料,雖然我分唔清係乜,但就係知道好香好夾🧟‍♀️

2018-09-18 450 瀏覽
九龍城區呢幾年變得好快,多左好多唔同既餐廳,亦有好多舊既餐廳無做。中學時期喺九龍城區返學,所以食lunch果時真係有好多選擇,其中一間我最鐘意去既,就係永珍越南菜館,原因好簡單,抵食又好味。今日經過附近,見到佢仲喺道,即刻入去食飯先。今日叫左個香茅雞腿飯,都係一個我由細食到大既飯。雞腿勁香,肉感好滑,加埋佢個豉油一齊食,真係好味!再加上份量十足,有6隻雞腿可以慢慢食,仲要$50有找,果然仲keep到水準!今晚食完之後,好滿足,諗番好多以前讀書食完飯趕住番學生打波既日子...

2018-05-03 832 瀏覽
在九龍城覓食,實在太多選擇,突然見到美食推介招牌,好想食越式春卷,不如就食這家越南菜。當然先來一客越式春卷,越式魚露醋Nuoc Cham,又稱碌冧,酸甜平衡,春卷新鮮炸起,包得飽滿結實,用新鮮生菜包起食實在享受。另點了越南火車頭粉,湯底清澈,入口香羶清甜有牛味,除牛肉外還有牛丸、牛柏葉、還有牛脷, $69 很划算,推介呀。越式炒飯沒有期望,反而有驚喜,熱辣辣煲仔上,鹹香惹味配料多,下一次到九龍城又多一個選擇了。 #hkfoodblogger #hkfoodies #食評分享 #餐廳食評#九龍城美食 #越南菜 #二人世界#三五知己

越南火車頭粉

#九龍城美食
#越南菜
#二人世界
#三五知己
題外話/補充資料: 注: 九龍城廣場有時租停車場及附近亦有咪錶位。
越南火車頭粉
越式炒飯
2018-03-18 724 瀏覽
九龍城多食店,於是今晚就到這裡試試吧!加上星期五晚上,心情比較輕鬆。決定泊到車,就隨意找一間較近的地方吃飯。最後,來到這裡試試他們的食物。可是,只能說強差人意。份量不少,可惜味道不好。抱有期望點的蟹肉炒粉絲,只能說反差太大。🤦🏻‍♀️希望只是偶然失準吧!這兩個原是拼盤內的,但是他們忘記了,所以後期店家記起了再拿出來,可惜已經變成軟了。內子説豬扒肉太乾☹️ 吃了一點已經吃不下去。所以,總括而言,可説是一次不理想的越南餐。希望店家快快改善一下,才能令客人再次光臨。

份量不少,可惜味道不好。

抱有期望點的蟹肉炒粉絲,只能說反差太大。

🤦🏻‍♀️希望只是偶然失準吧!

內子説豬扒肉太乾☹️ 吃了一點已經吃不下去。

2018-03-16
2017-12-31 586 瀏覽
細個成日覺得聖誕食西式聖誕大餐先最夾。人大左反而無咩所謂,重點係啱唔啱食。呢日呢區反而唔算太多人,可以比你慢慢揀。因為太多選擇,行左十幾間都係得超大份既聖誕餐食,我地一定食唔曬,所以行到腳都軟都未揀到。最後因為平日少食越菜,所以揀黎食。海鮮濕炒河(魷魚唔會太熟,唔太硬)菠蘿炒飯有臘腸(似臘味飯)熱情果(唔太甜)咸檸檬梳打(怕咸既唔好叫)
細個成日覺得聖誕食西式聖誕大餐先最夾。
人大左反而無咩所謂,重點係啱唔啱食。
呢日呢區反而唔算太多人,可以比你慢慢揀。
海鮮濕炒河(魷魚唔會太熟,唔太硬)
菠蘿炒飯有臘腸(似臘味飯)
熱情果(唔太甜)
咸檸檬梳打(怕咸既唔好叫)

2017-12-25
2017-09-12 669 瀏覽
芥蘭咬洛幾爽口仲有濃郁既蝦醬鮮味😊不過d油多到我可以飲湯😂(佔左成碟餸既5分1)其實呢碟海蜇沙律小編係幾欣賞加 佢酸尾尾咁好鐘意海蜇個爽口既質感 👍撈埋蔥油又幾惹味喎😍份量都多 但始終油太多不易食咁多金邊粉食到辣既味😰丁點都冇咯說好既酸辣金邊粉呢撈檬我幾surprise 佢有咁大碗 香茅味淡牛肉有d騷 😅普普通通啦終於到佢店鋪推介既椒鹽炸軟殼蟹 佢冇話好重椒鹽味 賣相又唔係特別好 但勝在夠火侯 👍都叫做合格

金邊粉食到辣既味😰丁點都冇咯說好既酸辣金邊粉呢

2017-08-11
2017-07-28 606 瀏覽
永珍越南菜館中學果時已經成日去幫襯,嗰間野主打係越南同埋泰國嘢。普普通通一個生牛肉湯河,足料已經會好好食,仲有學生餐,着校服好似會送嘢飲,係我嘅中學回憶,仲記得嗰度嘅龍眼冰好好飲。食物價錢就好似譚仔咁,質素就好好多。呢間鋪頭真係好有小店人情味,所以大家值得去捧場
永珍越南菜館

• 椒鹽軟殼蟹
2017-03-16 919 瀏覽
中學時 最常來這邊食Lunch..以前學生點餐牌中任何食物都有七折一碗生牛河只是$17左右,現在都變了有午市餐牌⋯不知道還有沒有學生七折優呢這次再點很久沒吃過的咖喱牛肉飯記得最初見這個咖喱牛肉飯時 賣相不好 感覺他很噁心 但吃過之後便迷上了這次吃還是很美味咖喱味濃郁、微微辣辣的、還有淡淡的椰香味 很開胃配上的牛肉 (在我來說只是配菜⋯咖喱才是主角)是肥牛那種而非牛肉片,牛肉沒有太多的脂肪也沒有雪味(或者咖喱味太濃,不清楚😂)軟軟的,不會太靭⋯不錯可是,這次的咖喱有點鹹⋯而且好像太過水了⋯(以前好像會杰身一點)有待改善及需要向維持品質方面著手呢!
一碗生牛河只是$17左右,
現在都變了有午市餐牌⋯不知道還有沒有學生七折優呢

這次再點很久沒吃過的咖喱牛肉飯
記得最初見這個咖喱牛肉飯時
賣相不好 感覺他很噁心
但吃過之後便迷上了
這次吃還是很美味
咖喱味濃郁、微微辣辣的、還有淡淡的椰香味 很開胃
軟軟的,不會太靭⋯不錯

有待改善及需要向維持品質方面著手呢!
2016-12-12 1168 瀏覽
說到要吃泰國菜,最佳選擇莫過於九龍城,但其實九龍城裡也有不少越南菜館,其中有一條食街開滿林林种种的餐館,離遠在街口已經聞到陣陣獨有的酸辣和香草味,邊走肚子邊打鼓,實在非常吸引! 今天正好有事要辦,再次踏足這個繁華的揾食區。由於來之前都沒有做research,加上午飯時間十間有九間餐館都要等位,所以便隨意選了一間餐館去,沒想到有意外驚喜之餘還超出預期! 永珍貌似一間茶餐廳,外觀不亮麗,勝在夠大,上菜亦很快,所以翻台率非常高,真是生意興隆哦!這裡的餐牌非常多,淨是散點的餐牌已經有很多頁,幾十個菜看得眼花繚亂,另外還有午市套餐和精選小菜,最終研究了三四個字,終於點了以下:海蜇伴芝麻雞 $89這個前菜是我最喜歡的了!首先說芝麻香味很濃,但不是用那種在超市有得賣的芝麻沙律醬哦!除了芝麻香味外還帶一點微微的酸,還有蔥油混和一起頗開胃,醬汁調得非常好。另外碟裡的海蜇分量很多,大廚一點都不吝嗇,條條海蜇都清爽彈牙,配蔬菜絲增加口感,芝麻醬汁徐徐帶出味道,89大元絕對值得,讚!扎肉粉卷 $59上抬第一個印象就是好大份,五件粉卷上放著大大塊的厚切扎肉,非常吸引,要兩個人吃完說實話是有點吃力,三四個人就剛剛

海蜇伴芝麻雞 $89

扎肉粉卷 $59

上抬第一個印象就是好大份,五件粉卷上放著大大塊的厚切扎肉,非常吸引,要兩個人吃完說實話是有點吃力,三四個人就剛剛好了。粉卷的皮頗薄,餡料很多而且香菜味濃濃的,蘑菇肉碎很入味,整體很okay! 粉卷跟扎肉一起吃真是錦上添花了。
扎肉粉卷
香辣炒粉皮 $48

最後的主菜是炒粉皮,樣子和口感跟乾炒牛河一樣,不過粉條較闊,辣味亦跟菜名如出一切的較濃,頗惹味,味道整體亦okay。
這裡雖然外觀較遜色,但內裡食物品質非常高,屬抵食首選!
2016-11-09
扎肉粉卷
2016-10-28 991 瀏覽
今晚又嚟到九龍城揾食因該時間早,所以無乜人唔洗等。今次擇越南菜,叫左3樣野。軟殼蟹米卷,個汁好奇怪 無食到,軟殼蟹少,普通。香茅豬肉檬,香茅豬肉有d硬,檬粉有d似米線,份量都夠2個人食。串燒有豬牛雞同魚餅。豬牛雞都幾好食,但個沙嗲汁有d辣,魚餅就普通
今晚又嚟到九龍城揾食
2016-10-16 780 瀏覽
一想食泰國野就剩係諗到落九龍城, 因為又多選擇又集中. 不過假期好多都要等位, 揀間無咁多人.食泰國野我覺得前菜小食永遠好味過主菜, 可能多數酸酸辣辣或炸既香口野, 啱我.要個涼拌鳳爪, 即係八雲鳳爪, 切好一條條爪, 容易食. 好爽口, 酸酸地帶微辣, 大量蔥, 洋蔥等配料, 帶出另一個香料味道, 整體清新開胃.仲有炭燒豬頸肉, 肉質夠軟熟,  燒到外邊燶燶地, 肉本身個調味已經剛剛好, 唔洗再點醬料, 幾好.

2016-08-15 1022 瀏覽
我係濱海既粉絲, 有啲越南鋪餐牌內都未必有濱海, 今次純粹係喺門口睇餐牌又見到濱海而被吸引入嚟。好好彩, 一啲都無失望, 而且我相信好快我會再嚟試埋其他濱海。 我要左份春卷濱海($82+10%), 我見圖係兩條細春卷但實物係一條粗大春卷.  切開有5段, 以生菜夾住春卷跟蒸粉絲及炸蒜等食, 十分惹味.  我一向唔鍾意用魚露, 所以無點任何野; 因春卷好香而生菜亦十分新鮮翠綠, 夾埋一齊已經夠晒好味.  我數過生菜有成15塊, 包一份濱海肯定係用唔晒.  外面既濱海一般都跟6至8塊, 呢度可謂抵食夾大件. 我見餐牌其他菜色例如越南河等都係幾十蚊, 我諗好快我就會再來    而且餐廳內大部份都係卡座, 唔駛搭枱.  平時夜晚行過都見有人在門口等位, 我今次係早過7點開餐, 埋單時已經見到越來越多人.  人多開餐建議最好先訂枱.

而且餐廳內大部份都係卡座, 唔駛搭枱.
2016-08-12
  • 濱海