2006-02-19
聞名已久的永年大寶號,我同朋友老遠見到一條人龍排隊,果然與早前本吹水雜誌<飲食男女>介紹一樣,我排左約廾分鍾終於到我啦,眼見面前的食物與其它麵店無大分別,都是個幾樣,不過我望多兩下就已經被個亞嬸叫我快D講食乜野,態度極之惡劣,於是我很快叫左碗豬皮,豬腸,牛腩,豬紅的油麵加友人話必食的辣汁,跟住去隔離度搵位,人多等左幾分鍾先有位,捉住碗麵罰企都幾無隱架, 首先, 碗麵的賣相絕不吸引,瘀瘀黑黑的,沒有香味只有重重的滷水及豉油味,僅僅聞到少許從那pat 辣汁發出好似係咖哩的咖喱氣味,豬皮普通,豬腸有屎味,牛腩又實又鞋又怪味,我睇佢地連簡單的炆牛腩都不懂做的,豬紅又勁咸夾甜味,個辣汁只得一個死辣,我食左不到三分一已經投降,這樣的一碗垃圾賣廿幾蚊!!! 我真係不明白這檔垃圾車仔麵又會有咁多人排隊去買難受,捉住碗麵等位又好似個乞兒,排隊買麵又似輪街症,d亞嬸又寸,最慘我食完碗垃圾,隔左一陣就肚痛,屙左3次,差d要去睇急症,打死以後都唔會再黎食呢個元朗正宗垃圾車仔麵!!!