2021-08-23 566 瀏覽
大坑有間好出名既冰室,幾十年歷史深受街坊歡迎👏🏻。推介大家一定要試下佢地既肉餅山🥰。—————————————————📍鹹蛋蒸肉餅 (7/10)出曬名既肉餅山🐷斜埋一邊,就由富士山⛰變成比薩斜塔。肉餅肥瘦比例好平衡,堆成一座山蒸都唔會覺得好鞋或者油,但係裏面依然保持肉質嫩滑,入口即化🥰!肉餅本身既味道比較淡,就係靠山頂既鹹蛋黃🥚帶返個鹹味,配埋甜豉油將個肉餅帶上另一個層次🆙。一勺肉餅加鹹蛋,撈埋白飯🍚好好食😆。📍客家鹽焗手撕雞 (8/10)手撕雞撈埋芝麻同麻油好香,唔知師傅👨🏻‍🍳係咪對山🗻有咩情意結🎀,將手撕雞堆到好高。雞肉🐓份量好多,肉質柔嫩唔肥膩。雞肉味幾香濃,配埋芝麻同麻油好惹味,令人食指大動😍。
—————————————————
📍鹹蛋蒸肉餅 (7/10)

📍客家鹽焗手撕雞 (8/10)
2021-08-22 444 瀏覽
好多年無去大坑食好西,想當年仲見到陳奕迅響度開飯,個招牌肉餅山真係一試難忘!鹹蛋蒸肉餅 $56 雖然都係肉餅山,但好似縮左水,唔知係咪午市價錢平啲所以份量都少啲。不過個蒸肉餅依然好食,個甜豉油係精粹,餸飯一流!客家鹽焗手撕雞 $59 都放到好似一座山咁,個底係連少少肉既骨。雞肉幾嫩,鹹之中有麻油香味,都係餸飯之選。.以上為午市飯餐價位,平過晚市,加$2有熱飲,$5有凍飲。但留意番,星期六日及公眾假期飲品係原價。

客家鹽焗手撕雞
由細細個讀書,由佢一間大坑做到筲箕灣開分店,食到依加出黎工作,變番一間,仍然覺得滋味。屹立多年,大坑都好出名,橙色裝修。小店只能容納約12人,不過keep住有人走有人入。🚙揸車去,泊門口老闆可以幫手睇👀✨味道85分,環境69分,服務75分。.🔸鹹蛋蒸肉餅($56)⭐️⭐️每次黎都必嗌!!!鮮豬肉碎疊高,頂端放鹹蛋黃去蒸,形成肉餅山,肥瘦平均,中心keep到肉汁,肉味濃郁,香口之餘,仲好鬆軟,配上佢豉油,更顯鮮甜。.🔸金鈎梅菜蒸勝瓜($53)⭐️勝瓜夠嫩,整得鮮甜,蒸得夠稔,唔會食到老左既絲,撈埋梅菜會有啲太鹹,要配多啲飯食。.🔸客家鹽焗手撕雞($59)⭐️手撕雞好嫩滑,好入味,滿佈麻香味。.🔸茄子炆牛肉茄子好入味,份量多,牛肉片幾彈牙,相對較鹹。
由細細個讀書,由佢一間大坑做到筲箕灣開分店,
食到依加出黎工作,變番一間,仍然覺得滋味。
屹立多年,大坑都好出名,橙色裝修。
小店只能容納約12人,不過keep住有人走有人入。

🚙揸車去,泊門口老闆可以幫手睇👀
✨味道85分,環境69分,服務75分。
🔸鹹蛋蒸肉餅($56)⭐️⭐️
每次黎都必嗌!!!
鮮豬肉碎疊高,頂端放鹹蛋黃去蒸,形成肉餅山,
肥瘦平均,中心keep到肉汁,肉味濃郁,
香口之餘,仲好鬆軟,配上佢豉油,更顯鮮甜。

🔸金鈎梅菜蒸勝瓜($53)⭐️
勝瓜夠嫩,整得鮮甜,蒸得夠稔,唔會食到老左既絲,
撈埋梅菜會有啲太鹹,要配多啲飯食。
金鈎梅菜蒸勝瓜

🔸客家鹽焗手撕雞($59)⭐️
手撕雞好嫩滑,好入味,滿佈麻香味。

🔸茄子炆牛肉
茄子好入味,份量多,牛肉片幾彈牙,相對較鹹。
茄子炆牛肉
2021-08-13
金鈎梅菜蒸勝瓜
茄子炆牛肉
老闆出名貼地好客熱情。喺我中學嘅時代佢地肉餅已經好出名,一直想黎食,但係條人龍太長喇,唔想排,等左幾年終於食到喇膏蟹蒸水蛋 $95好多好甜嘅膏,蛋吸了蟹的海鮮味。美中不足係餐廳或者可以扑一扑個蟹鉗,食蟹肉可能會易d🥲差d食崩左我隻牙…🦷或者如果食呢個餸就唔好expect食到蟹肉了。🤓🥩🥩🥩 鹹蛋蒸肉餅 $98盼了七年終於食到的肉餅,果然肉打得好淋。但係落鼓油重手左,加埋鹹蛋就太咸了,撈飯首選。🍚🍚🍚呢餐本來203蚊,老闆就話200蚊算啦

膏蟹蒸水蛋 $95

🥩🥩🥩 鹹蛋蒸肉餅 $98

呢餐本來203蚊,老闆就話200蚊算啦

2021-07-24
2021-08-11 228 瀏覽
嚟到民聲冰室一定要試吓佢嘅招牌鹹蛋肉餅飯!啲肉餅堆到成座山咁,甜豉油超好食,整碎啲肉餅同埋鹹蛋黃加埋個豉油撈飯,四樣野既配搭超正!小女子簡直可以飲晒啲汁,連成碗飯都食晒!另外仲叫咗個手撕雞,不過對比之下就是略為失色,比較平平無奇,不過份量真係好大,如果同朋友幾個過嚟嘅話都可以一試配飯!

2021-07-05 729 瀏覽
2008-09年曾在大坑居住過一年,超級喜歡這家街坊食堂!「咸蛋蒸肉餅」雪山般堆出的肉餅,肥瘦搭配比例很巧妙,超級嫩滑入口即化!頂上的咸蛋黃口感和味道都完美搭配肉餅,舀一勺底部蒸出的湯汁,拌上一勺肉餅、一小塊咸蛋,和白米飯混合,滿口幸福感!「膏蟹蒸水蛋」竟然還是95港幣!!!超級美味!!!整只膏蟹,個頭不大,但裡面的膏超多!雞蛋蒸的好靚,火候和配料恰到好處,質感像布丁一樣嫩滑均衡~另「口水雞」別出心裁加了蔬菜沙拉+涼皮打底,面上一份正常大小的口水雞,湯汁浸潤到沙拉和涼皮里,分量大味道好有新意!「馬拉盞炒通菜」普通,ok超級推薦!扛過08金融海嘯、這兩年covid,真是有料到先可以!!!
2008-09年曾在大坑居住過一年,超級喜歡這家街坊食堂!
「馬拉盞炒通菜」普通,ok
鹹蛋肉餅
口水雞
  • 鹹蛋蒸肉餅
  • 羔蟹蒸水蛋
2021-06-16 426 瀏覽
朋友介紹這裡的鹹蛋蒸肉餅很好食,這間小店在大坑已經幾十年歷史,舖頭入面不大,只有幾張枱,大約坐到10人,充滿人情味的香港地道小店👍🏻鹹蛋蒸肉餅$98這個足料肉餅到不得了,配上甜甜的蔥豉油肉餅夠味肉質鬆軟,這個肉餅真的不浪得虛明,真係很好很好味😋推介食椒鹽豬扒$88冇諗過椒鹽豬扒係咁好味,豬扒肉質不太鞋,咬落去仲好鬆軟入味👍🏻推介食口水雞$98一上枱看到好大份,口水雞粉皮底勁多蔥麻辣味都夠雞都好味,還可以,不過我覺得未算係最好味👍🏻
鹹蛋蒸肉餅$98
這個足料肉餅到不得了,配上甜甜的蔥豉油
椒鹽豬扒$88

口水雞$98
2021-06-14 317 瀏覽
想試好耐,佢哋嘅肉餅山非常出名,終於試到😝😋 鹹蛋蒸肉餅 $98😋 客家鹽焗手撕雞 $88😋 白飯一碗 $10佢哋呢度興將啲嘢食擺到座山咁🤣 先講肉餅,肉餅較軟腍,唔係好重味,清清淡淡咁樣,鹹味來自山頂嗰粒鹹蛋黃。喺肉餅山山腳嘅甜豉油將個肉餅帶上另一個層次,吊起肉餅啲味,用嚟送飯都非常正😆手撕雞係凍食嘅,雞肉味濃,仲好香麻油味,覺得呢味好食但唔算特別~
想試好耐,佢哋嘅肉餅山非常出名,終於試到😝

😋 鹹蛋蒸肉餅 $98
😋 客家鹽焗手撕雞 $88
😋 白飯一碗 $10

2021-06-07 380 瀏覽
平日比較少食中菜不過今日好想揀餐廳可以送飯就諗起呢間好出名嘅蒸肉餅飯夜晚嘅大坑普遍都較為寧靜反而民聲都幾full house去到要等大概5分鐘先有位店舖環境老實講係做街坊生意得大概4-5張枱比較適合同朋友/屋企人食個Casual飯叫咗兩個餸加兩碗白飯($10碗)佢最出名嘅鹹蛋蒸肉餅外型蒸到好似座山咁🗻今日反而有啲似比薩斜塔🗼豉油係甜豉油送飯一流講返個肉餅真係好多肉我完全低估左佢嘅份量兩個人食個椒鹽豬扒未上我已經飽左肉餅鬆軟唔會好實的的加埋個汁不知不覺我已經食咗大半碗飯椒鹽豬扒又係好好食肉質鬆軟唔硬椒鹽惹味份量真係好多最後食咗兩舊飽得滯要外賣拎走如果唔係大食可能3個人都夠食下次都係唔好眼闊肚窄或者其中一個轉蒸蛋好D題外話老闆收錢好隨心幾個客都收少D齊頭數好有以前細個街坊生意感覺
平日比較少食中菜

去到要等大概5分鐘先有位
店舖環境老實講係做街坊生意
得大概4-5張枱

比較適合同朋友/屋企人食個Casual飯
叫咗兩個餸加兩碗白飯($10碗)

佢最出名嘅鹹蛋蒸肉餅

幾個客都收少D齊頭數
好有以前細個街坊生意感覺

椒鹽豬扒
2021-06-06 238 瀏覽
今晚走去大坑揾食, 朋友推介呢間地道風味十足的餐廳. 餐廳不算太大, 室內衹可以放6張2人枱, 所以我地等左大概15分鐘先有枱. 我地order左椒鹽豬排(HKD88)和蒸肉餅(HKD98), 另外再叫兩蜿白飯. 椒鹽豬排: 豬排完全無肥肉, 切成一舊舊, 仲有擺盤~ 豬排好香口, 肉質松化, 讓人食完一啖又一啖. 鹹蛋蒸肉餅: 不倒翁形狀的蒸肉餅山, 好搞笑. 但完全看出廚師的功夫, 如何蒸到肉餅山中間都熟透而不老, 再配上甜醬油, 送飯一流.
今晚走去大坑揾食, 朋友推介呢間地道風味十足的餐廳.

2021-06-05
  • 椒鹽豬扒
已經有一段時間冇去大坑同冇食民聲冰室 💛鹹蛋蒸肉餅 $98 (6/10)以前都食過 今次上菜時肉餅山倒下來了 要用筷子頂住先影得靚 肉餅冇以前咁香 肉質冇以前咁好食 以前係一拎出黎就超香 一碗飯都唔夠而家豉油依然都係重點 撈飯一流💛客家鹽焗手撕雞 $88 (8/10)呢個之前冇食過 呢個反而好正雞份量好多 肉質嫩滑而唔肥配上芝麻同麻油 好香口💛未試過嘅朋友都好值得試下呢間大坑名物 仲要係超黃黃店不過民聲冰室座位唔多 同埋冷氣都唔算好涼 可以等涼少少先去⭐️推薦:7/10味道:環境:服務:性價比:回頭率
已經有一段時間冇去大坑同冇食民聲冰室

💛鹹蛋蒸肉餅 $98 (6/10)
以前都食過
以前係一拎出黎就超香 一碗飯都唔夠
而家豉油依然都係重點 撈飯一流

💛客家鹽焗手撕雞 $88 (8/10)
呢個之前冇食過 呢個反而好正

性價比:

回頭率

• 客家鹽焗手撕雞
2021-05-29 140 瀏覽
一個熱愛蒸肉餅嘅我之前已經見過肉餅山打卡,當時就嚮往不已?今次就好幸運,係IG中咗民聲冰室提供嘅優惠,蒸肉餅同手撕雞可以二選一,梗係蒸肉餅啦😍已經唔記得上次入大坑係幾時,到店啱啱過六點,店家都好nice,見我一位招呼我坐入邊會涼爽啲,本身叫咗個肉餅先,諗住山長水遠過海黎幫襯只係食free嘢好似有啲唔好意思(特別而家因為疫情餐飲業都幾難),同埋晚餐又想食多啲菜就又加咗個蒜蓉雞油炒豆苗🌱本身白飯要另加🍚但係店家話跟肉餅送咗個飯比我🙈兩個餸都上黎好快,肉餅賣相真係相當吸引😍郁下郁下個碟肉餅都會搖下搖下duang duang duang咁好可愛🤣試咗一啖肉餅配sauce都幾好味,本身睇咗啲review話個sauce偏甜都有啲擔心,不過食落就完全接受到😋唔同於平時食開啲傳統蒸肉餅,呢度個肉餅口感比較細膩又比較淡味,一定要配sauce或同咸蛋黃一起食先得,我有啲明白點解菜單度英文會寫meatcake嚕,真係好似海綿蛋糕咁鬆軟😂蒜蓉雞油炒豆苗同馬拉盞炒通菜其實我都有啲難決定,兩樣我都鍾意,不過見到豆苗係時令菜式就更有興趣🤤尤其店家話豆苗差唔多係最後一水就決定食豆苗啦🌱因為係晚餐所以量都唔少,一座肉餅

蒜蓉雞油炒豆苗同馬拉盞炒通菜其實我都有啲難決定,兩樣我都鍾意,不過見到豆苗係時令菜式就更有興趣🤤尤其店家話豆苗差唔多係最後一水就決定食豆苗啦🌱因為係晚餐所以量都唔少,一座肉餅山唔夠又一座豆苗山😂食得出豆苗同蒜都好新鮮,入口清爽有滋味,唔油膩又有鑊氣,以為自己食唔到咁多到最後蒜都食埋😋

鹹蛋黃蒸肉餅 6.0/9
蒜蓉雞油炒豆苗 7.0/9

OVERALL 7.0/9

見到隔籬台叫咗個泰式排骨賣相同香味都好吸引😂再有機會去想試下個排骨😆
2021-05-29 148 瀏覽
已經食咗好多年 每一次依然咁鍾意 因為實在太好味, 還有手撕雞都好正! 個肉餅整得好鬆, 個汁先至最好味 每次都加碗飯 ; 雖然地點不算太方便 但係絕對值得去,位置不多但一般唔駛等好耐都會有位

蒸肉餅
  • 鹹蛋蒸肉餅
  • 口水雞
2021-05-28 163 瀏覽
其實成日見Bob叔推民聲 所以一直都放左係個checklist到 前排193都去左🤣手撕雞🐓手撕雞一上枱就係堆成一個小塔一放落枱就覺得好香 食落口咸淡適中唔會覺得食左一口調味料 😎雞肉亦好嫩滑🥰🥰 份量都好足 唔會成碟骨整體都好清爽 夏天食一流啊🥰🥰肉餅山民聲另一名物 肉餅山⛰雖然佢成座山咁 但蒸既時間掌握得岩岩好唔會蒸到又老又dry 中間又岩岩好熟😛送飯食真係一流🤤🤤🤤啊!佢舖面比較細 所以好多時都會係街到開摺枱 坐室外夜晚食會無咁熱 心靜自然涼💆🏻‍♀️同埋有小小建議 可能天氣又濕又熱 掂落張枱到好似黐立立咁🥲 可以試下 抹多幾次🥲🥲

手撕雞🐓

雖然佢成座山咁 但蒸既時間掌握得岩岩好
唔會蒸到又老又dry 中間又岩岩好熟😛
送飯食真係一流🤤🤤🤤

2021-05-22 149 瀏覽
我最近很想吃蒸肉餅,於是蒸肉餅控朋友就介紹這歷史悠久的冰室🤩🤩🤩-🌋鹹蛋肉餅山店內小菜之中,老闆娘自創的鹹蛋肉餅山最為出名。這道餸用上新鮮豬肉,層層叠高再拿去蒸,非常花時間;要蒸到肉餅山中心熟而肉不老,亦非常考功夫。-這座肉山吃起來,肉味濃郁,口感軟滑又帶少許嚼勁。但豬肉偏肥,未必每人都喜歡。-🦀膏蟹蒸水蛋水蛋好滑,但膏蟹的膏不多😅 加上我不太會吃蟹,所以下次應該會要普通蒸水蛋😛 還要試芝麻手撕雞😍-🍚白飯不得不說,白飯偏乾硬🥺婆婆我吃慣軟飯,完全接受不了。我想現今的都市人應該也會吃不慣吧...
🌋鹹蛋肉餅山
🦀膏蟹蒸水蛋