2015-02-10 1120 瀏覽
本地廣東菜館雖然多不勝數,可是良莠不齊;人氣鼎盛未必是最好味,可能只是最多"味"..Anthony Bourdain訪港特輯,曾光顧某知名具本土風味的熟食檔,可是鏡頭下雜陳紛亂的環境,令人懊惱,看他拘束困惑的表情,我是心生同情..在北角,其實也有其他不錯選擇,七姊妹道的權發便深得一衆街坊喜愛.以典型飯館來說,此店算是光亮整齊,食物水平穩定,服務亦不錯."食物,環境,服務"食肆三大成功要素,權發均屬合格有餘,當然要一衆饕客俯首莫拜仍有一段距離.是晚,我們人不多,㸃的菜也不多,其中有以下幾項:試過很多飯店的炸大腸,通常都做得不好..不是口感太韌,便是處理不當有異味..難得這碟豬腸肉質軟稔,外皮炸得酥脆不油膩,送酒佳品..不過我們帶來的白酒,pairing有點牽強.生煎藕餅爽脆有咬口,厚厚的豬肉饀料也夠惹味,很是不錯.雞肉嫰滑,熟度恰到好處,表面炸得甘脆,配以炸蒜,香氣四溢,令人食指大動!餐後,免費奉上糖水,紅荳沙煑得夠綿料夠多,毫不欺埸.單看此點,已誠意有嘉,值得繼續捧場.
是晚,我們人不多,㸃的菜也不多,其中有以下幾項:
炸大腸
[炸大腸]
藕餅
[藕餅]
生煎藕餅爽脆有咬口,厚厚的豬肉饀料也夠惹味,很是不錯.
蒜香雞
[蒜香雞]
餐後,免費奉上糖水,紅荳沙煑得夠綿料夠多,毫不欺埸.
單看此點,已誠意有嘉,值得繼續捧場.
2015-01-25
2014-03-18 2331 瀏覽
 現在才的起心肝,今天一次過寫2-3月的食評,這次純綷係為食海鮮而去,不過冇想過中式食店都攪綽頭來一个情人節套餐,三百零蚊一位,算豐富了.雞絲翅比我地想像的份量要多.D翅都几粗下.羊鞍與炸蟹鉗是2選一,我地選擇各一而龍蝦是每人一只.鮑魚本身配鴨掌的,由於我兩都不吃,珍惜食物叫伙計們不用上.還有上湯浸豆苗和瑤柱蛋白炒鈑,二人份好足夠,另外因我老公喜歡食蜆,油塩水大蜆係額外叫的,但上枱才發現非一般的蜆,同只蟹鉗一樣大只,份量足都係88元,總數900元有找.我個人覺得算抵.

紅燒雞絲翅
雞絲翅比我地想像的份量要多.D翅都几粗下.
燒羊鞍
炸蟹鉗
羊鞍與炸蟹鉗是2選一,我地選擇各一
茸容開边蒸波士頓寵虾
蒜茸開边蒸龍蝦
而龍蝦是每人一只.
蠔皇鮑魚
鮑魚本身配鴨掌的,由於我兩都不吃,珍惜食物叫伙計們不用上.
油塩浸大蜆
超大只既蜆
燒羊鞍
題外話/補充資料: 雖然係中式同舊式些的飯店,伙計們都係一些中年人,但服務水準都很好,換碟好快,有求必應,有傾有講,在愉快的氣氛下食完一歺丰盛既晚歺,有時覺得街坊食肆,平民式既享受都有佢既特式.
2014-02-14
慶祝紀念
情人節
  • 雞絲翅
  • 油塩水大蜆
是晚係幫朋友買完野, 交收既日子, 叫左一班朋友一齊出黎, 人多可以叫多幾個餸, 再加上其中一位指定黎呢到食, 佢又擦得, 我就最開心, 可以多點幾個餸~朋友指定要咸蛋肉碎蒸水蛋 - 唔老, 好滑, 送飯一流招牌豉油雞 - 好入味又唔咸, 好彩擺得好近我 嘻嘻, 食多幾件都冇人知, 龍躉2味 - 炒芹菜個碟, 既愛且恨, 因為落單個陣無同我地講係用西芹, 朋友們說無所謂, 不過因為我血壓低, 有得睇, 無得食!黃金蝦 - 剥晒殼先黎炒, 啖啖都係肉, 食得開心, 奈何碟頭比較細~生炒骨 - 其實店內仲有一款係 "拔絲咕嚕肉" 不過朋友冇叫, 呢款係一般貨色, 唯有期待下一次.....薑汁炒芥蘭 - 水準之上啦炸生蠔 - 美國桶蠔, 係有水準地乾淨, 不過一d蠔味都冇囉, 有d可惜~權發係東區好多都執左, 希望之後會開返啦。講真呢d地道街坊店真係買少見少.....我唔想以後淨係食大集團同大酒樓而無左小店作選擇~

朋友指定要咸蛋肉碎蒸水蛋 - 唔老, 好滑, 送飯一流

薑汁炒芥蘭 - 水準之上啦

龍躉2味
黃金蝦
咸蛋肉碎蒸水蛋
2013-05-13 1156 瀏覽
五個人晩飯,無訂位坐中枱,餐具污糟,有黑色嘅污垢,地板油膩,小菜館,我唔敢去廁所,因為門面都唔算乾淨,我怕去咗廁所會無胃口食!叫咗:香煎墨魚餅($85)--侍應極力介紹,個名叫「煎」,上枱一睇,係「炸」先真!炸得金黃色,有兩款醬料,沙律醬同泰式酸甜醬,我食一件,外脆內煙韌,不過我食到有微酸味!好似有D變咗!蜜汁脆皮燒鱔($130)--份量比較少,唔算抵食,尚算香脆,無腥味,不過無乜蜜汁味道,唔點酸甜醬會淡!伴碟嘅蝦片淋咗,唔脆!啫啫通菜㷛($78)--用石鍋上,上枱熱辣辣,通菜新鮮香脆,好惹味,餸飯一流!不過用石鍋可能怕黏底,所以好油!沙嗲金菇肥牛㷛($75)--用石鍋上,上枱熱辣辣,份量足,呢個最受歡迎,內有粉絲,索晒D沙嗲汁,肥牛剛熟,熱辣辣好味!台式三杯雞($78)--又係用石鍋上,我只係食咗一件雞,惹味好食!我叫咗碗粥,其他人叫飯,上飯嘅時侯,侍應通知粥要等一等,因為要煮返熱D,我覺得幾有交帶,點知粥上枱時,溫度係涼的,一D熱氣都無,衰過微暖,咁為乜要同我講等廚房翻熱呢?餐後上咗碗糖水綠豆沙,唔太甜,綠豆都多,幾好!唔係每樣餸都好味!待應勤快,上菜斟水都好爽手,不過無得信用卡比
五個人晩飯,無訂位坐中枱,餐具污糟,有黑色嘅污垢,地板油膩
!叫咗:

餐後上咗碗糖水綠豆沙,唔太甜,綠豆都多,幾好!唔係每樣餸都好味!待應勤快,上菜斟水都好爽手,不過無得信用卡比錢,唔方便!
2013-05-13
  • 沙嗲金菇肥牛鍋
2013-02-28 939 瀏覽
與Uncle們共聚,味道不是重點,不過因為權發的味道很好,所以令這次的飯局更加滿足。蒙古烤羊扒 ($115)這羊扒賣相十分不錯,媲美高消費的中菜廳! 有賣相之餘,味道也很好,羊扒很嫩,羶味濃而不過火,沾少少薄荷醬更多了份甜味。質素不錯的羊扒只需用上黑椒便很惹味,簡單又美味。拍這照時已吃了數支羊扒,羊扒的成本也不便宜,以$115便可吃到這個質素,實在物超所值!上湯杞子黃沙豬潤浸時菜 ($75)看著這個,只可說句大滿足! 湯底鮮甜又清,豬潤非常軟身,菠菜很嫩,份量超多!賣相雖然平平無奇,想不到原來味道也不錯。椒鹽鮮魷 ($88)上來時非常的熱,熱之餘,每條鮮魷都非常的鬆脆,脆料薄薄的,炸得超好,不油膩,亦沒有翻炸感,人人都讚好。外層脆脆,內裡又熱又軟,而且魷魚十分新鮮,非常爽口彈牙。咸度適中,椒鹽味也很平均,非吃不可。金牌蒜香雞 (半隻$98)與炸子雞非常相似,但這多了份蒜香,令這已經很香口的雞更上一層樓。喜歡這雞不太油膩,那層脆皮也非常香口,炸得通透,沒留半點脂肪。雞肉嫩滑;蒜香、脆皮和嫩雞三者配合得不錯,雖很普通,不過味道好就可以了。籠仔荷葉雲腿鴛鴦雞 ($98)鴛鴦雞其實是指雞和田雞

蒙古烤羊扒 ($115)

上湯杞子黃沙豬潤浸時菜 ($75)

賣相雖然平平無奇,想不到原來味道也不錯。
椒鹽鮮魷 ($88)
金牌蒜香雞 (半隻$98)
籠仔荷葉雲腿鴛鴦雞 ($98)

鴛鴦雞其實是指雞和田雞,兩款不同的雞可以滿足多一份味道。以荷葉為香料,令這鴛鴦雞也多了點荷葉香。
除了荷葉的香外,還充滿了香濃的雲腿味,雞塊非常的入味,雞肉也很嫩沛滑,十分不錯。
籠仔蟹肉燴飯 ($88)
廚師先炒飯,然後蒸完再淋上蟹肉,賣相雖不是很美,不過卻充滿了蟹肉。
蟹肉很多,汁料也很夠,咸度適中,每口飯都可以嚐到鮮甜的蟹汁;而炒飯也炒得很好,連同蟹汁一起進食是非常的美味。
奇妙沙拉骨 ($75)
用上奇妙醬後,普通的肉排就成為了奇妙沙拉骨。啖啖肉的肉排,肉質很嫩,炸得香脆可口,配上這奇妙醬後更加惹味。
籠仔蒸糯米奄仔蟹 ($138)

不要小看這奄仔蟹,肉質非常的鮮甜且彈牙,估不到的是蟹雖小,不過肉是頗多的! 初以為$138,蟹的質素只會一般,原來如此的新鮮!
而糯米飯的硬度咸度也適中,當中更充滿了香濃的蟹味,所以我這糯米痴更吃完一碗又一碗。

我6時45分左右來到,看到店內沒太多人,初時以為這老店已經漸漸的沒人光顧,不過到7時30左右時,店內已經坐無虛席。食物方面,每道菜色的味道都很好,全都用上了新鮮的材料,份量也非常的多! 價錢方面也非常的化算,當晚每人只需$130,便可以吃得飽飽的,可謂又平又好食呢。除了食物和價錢都令人滿足外,服務質素也不賴喔,侍應都很有禮貌,也幫我們換店,問他們菜色時也很詳盡解答,比很多餐廳的服務態度好得多了!下次大伙人吃飯時定會再來!
2012-08-25 636 瀏覽
權發已經食左好多次,今次仍然係唔錯...份量大大碟,不過好似又加左價! 沙拉骨$75 - 啖啖肉又唔肥,D汁酸酸甜甜好醒胃...正! 豉汁蒸大鱔$130 - 肉質實實,豉汁夠香用來送飯一流! 蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌$78 - 麻麻地,隻蚌唔夠肥,好瘦好小肉...整體上仍然好食抵食,仍然係我地食飯的其中一個指定地方!
豉汁蒸大鱔$130 - 肉質實實,豉汁夠香用來送飯一流!

整體上仍然好食抵食,仍然係我地食飯的其中一個指定地方!
  • 豉汁蒸大鱔
  • 沙拉骨
2011-12-30 483 瀏覽
冬至同屋企人食飯近近地去權發食,個人不喜歡傳統酒樓,皆因煮法冇新意, 菜色,味道 等永遠都不會有驚喜價錢又貴....完全係浪費quota !!!講返權發 4 個人叫左炒蜆 : 正, 大大隻, 味道鮮, 不過有沙招牌羊架: 比上次食更好咪, 香料 帶出羊既 "so" 味, 整得十分香口, 加上薄荷醬 非常夾 ,必食燒乳鴿: 我的最愛, 夠香口, 熱辣辣上台. 夠juicy...味道有少少甘香, i like it!海鮮雜菜煲: 正常質素
冬至同屋企人食飯
價錢又貴....完全係浪費quota !!!

講返權發 4 個人叫左

炒蜆 : 正, 大大隻, 味道鮮, 不過有沙
海鮮雜菜煲: 正常質素

2011-12-22
  • 招牌羊架
  • 燒乳鴿
2011-04-27 395 瀏覽
都好耐冇去北角權發, 今次行完實惠百佳...,上去晚反,其中叫咗黑招猪手煲,黎到见d顯汁傑tata太多至滿瀉, 蓋住大大隻猪手,但賣相好差!!!冇黎香味,大家試吓d汁也冇咩黑招味,大家也記起黑招汁乜乜菜式黎到已經香噴噴,可能 c fu 唔記得落黑招.......吃猪手,my God! 唔得,隱約還有d似鹼水味道通知那位便装招呼客人既,幫我地換上另一欵芝麻杏桃拔絲骨, 此欵賣相不錯也好大碟, 其中d所謂骨都只係得幾舊,味道ok啦,其他既大都係炸既d好肥豬肉,食到成口油,好肚餓都係頂到一半, 不能再放落口.至於其他餸菜都係一般, 其他分店好好多!!***但值得一贊係個位便装招呼客人既(可能係負責人), 好有禮貌,佢知道狀況後已即時幫我地取消那問題菜單及換上另一欵,埋單時亦再表示謙意!
都好耐冇去北角權發, 今次行完實惠百佳...,上去晚反,
吃猪手,my God! 唔得,隱約還有d似鹼水味道

至於其他餸菜都係一般, 其他分店好好多!!

埋單時亦再表示謙意!

2010-02-27 334 瀏覽
今日放假睇完戲就同老婆仔去左權發飯店撐下枱腳,抵食實惠又就腳,去到7:30p.m,好彩唔使等有位,平時節日一定好爆場!服務都唔錯!冷氣舒適!起菜又快夠水準!飯店來說有保證,誠意推介!!!坐下開茶後,我地都幾肚餓~即刻叫餸食飯啦!碟碟夠份量,而且好好味添!!!我地點了以下食物~~香脆墨魚餅~夠脆夠彈牙,點了泰式辣醬更加美味!西蘭花炒帶子~味道先甜夠大碟,帶子多一點會更好!福建炒飯~和外面餐廳比更夠穫氣,材料十足!飲品2罐汽水都夠凍~下次要試湯啦!好豐富及好滿足的一餐!而且沒有加一茶芥的收費,一個字『正』

我地點了以下食物~~

香脆墨魚餅~夠脆夠彈牙,點了泰式辣醬更加美味!

西蘭花炒帶子~味道先甜夠大碟,帶子多一點會更好!

福建炒飯~和外面餐廳比更夠穫氣,材料十足!

飲品2罐汽水都夠凍~下次要試湯啦!

好豐富及好滿足的一餐!而且沒有加一茶芥的收費,一個字『正』
西蘭花炒帶子
西蘭花炒帶子
香脆墨魚餅
福建炒飯
2010-02-22 213 瀏覽
星期六,小女出世已兩星期了,甚受一眾朋友歡迎,較熟絡的還爭相希望與小女上契。是晚,兩位剛榮升為auntie級嘅朋友探一探小女,順道與筆者討論小女嘅取名。時間已是晚上差不多九時了,大家都唔想去其他地方食嘢,再加上madam對「權發」呢個品牌念念不忘,於是從筆者家行了兩個街口,來到了這兒。雖然到達時已經九點鐘過外,但顧客依然是人山人海。三個人嘅座位,也要等一會兒才能夠安排。望見鄰桌嘅炸物俱造得金黃香脆,甚是吸引。可惜,大家經過一輪湊B考驗後,俱疲憊不已,只好點了幾碟小炒了事。先是豉汁煮聖子,本是不帶什麼期望嘅菜色,效果卻喜出望外。聖子雖小,但肉質十分爽口,豉汁不濃不烈,能吃出本身鮮味,而且一點腥味也沒有。只是間中食到有一點沙,是小瑕疵;香蔥雞蔥香不甚激烈,雞肉也算彈牙可口。唯獨是雞皮上嘅脂肪積聚比正常的多,雞皮還是少食比較好;鹹魚炒芥蘭火喉剛好,而且炒得相當均勻,每條莖是如一的剛熟,咬落還保留新鮮蔬菜嘅爽脆;最後一味餸是翠玉瓜炒豬面青,也是鑊氣十足,每塊翠玉瓜入口有爽勁,豬肉亦嫩滑非常。這麼令人意外嘅小炒,三扒兩撥,清掉了桌上幾碗白飯。地方雖然緊迫,地下也是黏黏的,有些令人不安,但小炒有如

地方雖然緊迫,地下也是黏黏的,有些令人不安,但小炒有如大排檔的,夠快而且夠鑊氣,是食得過癮的一餐。好嘅烹調技巧,不論外在環境如何惡劣(當然要有最基本嘅衛生),也能造出好菜色,是謂「大巧不工」。

2010-01-30
2009-11-21 112 瀏覽
又開始再寫食評呢...之後停寫了一段時間是因為我換了新手機...拍照的質素跟之前的sharp實在有很大的距離...而且又不能常常拿著大機出去影相...所以沒影相也就沒寫了....~只是頹了那麼久...還是覺得很慚愧...所以雖然那些食物相片拍得不太好...不過至少都可以看到我點了些什麼的....~近來天氣寒凍...有一天心血來潮突然很想吃羊腩煲...晚上我們就去了權發...由於下在炮台山下課時已經是九點半了...所以到達都將近十點...一坐下想也不用想就點了枝竹羊腩煲...賣$128...本想再點多一個菜...不過看到別人的羊腩煲好像份量不少...所以也就放棄了...這裡其實也有做宵夜小菜特價...不過不知為何這裡的小菜特價了也要四十多元了...以宵夜小菜來說是有點貴的耶....但是看到別人點的碟頭份量又不少...所以人少的話點兩個菜可能也會吃不完的啊....~羊腩煲很快就來了...用gas爐煲滾...那種等待著吃的心情呢...真是煎熬啊...你看著他他又看著你...只是他未滾你又不能吃...嗚嗚~終於等到滾了...先吃腐竹和馬蹄...腐竹很入味...馬蹄又爽甜...羊腩很嫰...不太

終於等到滾了...先吃腐竹和馬蹄...腐竹很入味...馬蹄又爽甜...羊腩很嫰...不太羶...配上腐乳醬...真的好吃得要流眼淚...不過如果這個羊腩煲裡有冬菇就更加好了...想了又想...最後還是忍不住點了冬菇和金菇做火鍋配料...~不過由於火鍋用的是鮮冬菇....比較腍身和有草青味...跟平常已經在羊腩煲裡的有少許分別...幸好吸引了湯汁的冬菇怎麼樣說也不會不好吃的...~

順帶一提...這裡羊腩煲附送的生菜特別多的了...以前吃過一些只得五六塊生菜....少得可憐...但這裡滿滿的一籃...實在很實惠....

最後我們兩個人只點了一個白飯...但也吃不完這個羊腩煲...用外賣盒打包的時候還可以塞得滿滿的...可想而知本來的份量幾多呢~~~

冬天才剛開始...還有無數的羊腩煲在等著我呢~~哈哈哈..
2009-10-13 51 瀏覽
這家權發都算常來, 通常是有什麼聚會之後來吃飯。街坊酒樓, 沒有花拳綉腿, 倒是出品扎實, 所以長期人氣鼎盛。好像是晚一行 16 人來到, 訂了位都等足半個鐘才有枱, 兼齊齊來個歡樂滿東華。除了一早預訂了的冬瓜盅之外, 大家七嘴八舌之下就點好其餘的菜了。蒙古烤羊扒 - 想不到傳統酒家也有這味中西 fusion 的菜色, 羊扒其實是加了香草再炸, 有人見到薄荷啫喱雙眼發光, 羊癡如我自是機不可失。雖然羊炸的有點乾身, 不過在這兒吃到又覺得挺特別啊 。琵琶豆腐 - 太受歡迎, 一上桌已被搶吃一空, 沒得吃了。蝦仁炒蛋 - 蝦肉是實身而不是一味鬆泡泡的爽, 蛋也不老, 算是不錯。金銀蛋莧菜 - 為了有點菜食而點的, 很難有什麼很突出之處, 但合格有餘了。魚香茄子 - 一個字 = 鹹! 椒鹽鮮魷 - 沒有炸的很猛, 但仍相當惹味。清湯腩 - 又是有特色的菜, 我不吃牛所以沒有吃。八寶冬瓜盅 - 可能店裡太忙, 侍者沒有幫我們「瓜分」, 搞到我們要自己搞定, 難道我們不是熟客? 不過勝在夠大個, 我們十多人都吃不完! 味道是有一點點的了, 倒也 OK 。啫啫通菜煲 - 上桌時吱吱作響, 落足蝦乾

琵琶豆腐 - 太受歡迎, 一上桌已被搶吃一空, 沒得吃了。
魚香茄子 - 一個字 = 鹹!
椒鹽鮮魷 - 沒有炸的很猛, 但仍相當惹味。
清湯腩 - 又是有特色的菜, 我不吃牛所以沒有吃。
啫啫通菜煲 - 上桌時吱吱作響, 落足蝦乾、蒜頭、辣椒等物, 哪有不香口之理?
霸王雞 - 還可以, 略鹹。
豉汁蒸白鱔 - 戰至最後還可連下幾件, 就知有幾好吃啦, 這晚的相當肥美, 不俗。
再來靚仔 10 個後, 最後奉送紅豆沙, 蓮子鬆化紅豆甜美, 是難得的好吃。

地方也真是比較侷促的, 等位的地方不足 (因為太多人等), 我們連知客個位都企埋 (!), 好在部長都算醒目, 我們帶了些手信來分吃, 他主動拿來兩隻大盤給我們。

最重要的是, 一人幾十元吃到飽飽, 哪裡找呀? 單是這一項也值一個笑臉了。
2009-09-07 27 瀏覽
星期五,和同事拉大隊外出午餐!!!為左熱鬧d,今次揀左叫餸食飯既權發!!!叫左幾個小菜,抵食夾大件, 而且好好味﹕(1)招牌生炒骨﹕好香好脆,真係好有水準,百食不厭(2)蝦醬炒通菜﹕份量實在好充足,可能2斤都有,真係好鬼抵食(3)鹹魚豆腐煲﹕鹹魚份量就少d,但味道都好好,送飯一流(4)中式牛柳﹕洋葱很香又入味,牛柳就略韌好豐富及好飽的一餐!!!非常滿足!!!
星期五,和同事拉大隊外出午餐!!!
為左熱鬧d,今次揀左叫餸食飯既權發!!!

叫左幾個小菜,抵食夾大件, 而且好好味﹕
(1)招牌生炒骨﹕好香好脆,真係好有水準,百食不厭

(3)鹹魚豆腐煲﹕鹹魚份量就少d,但味道都好好,送飯一流
(4)中式牛柳﹕洋葱很香又入味,牛柳就略韌

好豐富及好飽的一餐!!!
非常滿足!!!

2009-08-28
  • 招牌生炒骨
2009-09-04 35 瀏覽
和同事一齊食飯,去了權發,其實權發的中式水準都OK,不會太差,是有一碟瑤柱蒸水蛋好似有少少酸,其實都OK!!不過環境就一定不會好整齊乾淨,但對我來說出品OK為首要,環境接受到就OK啦!!

咕嚕肉,甜酸味剛好,炸得好香口
有少少韌,我咬了很久
味道不錯
2009-08-04 27 瀏覽
睇戲前係度食飯, 事先睇下各食友推介, 最後點左個蒜香雞, 金銀蛋莧菜, 八珍豆腐煲蒜香雞不脆不香, 肉乾似雪雞味, 連蒙牛咁無要求都話唔好食, 除非你係鐘意食金銀蒜啦. 金銀蛋莧菜就一般啦, 八珍豆腐煲料多味道都足, 比一般店多d魷魚, 肉片, 豬潤咁啦, 但係又唔係想像之中咁出色見佢日日都咁多人去, 都算係咁啦, 不過八點半去已經好多售罄, 見人地枱個d全部都大大碟, 可能我唔係好識點菜啦, 見到人地個龍蝦伊麵好似唔錯, 下次試下先

2009-07-06