2017-03-13 1233 瀏覽
夜晚同人去咗權發食晚餐,食咗幾樣嘢,不過只係影咗少少。椒鹽瀨尿蝦皇比平時嘅瀨尿蝦大隻近一半,表面均勻咁沾咗炸蒜蓉同辣汁,蝦殼易拆蝦身實淨,食起嚟彈牙惹味。之後就係白胡椒煮花蛤第一次食用湯浸嘅方式烹調嘅花蛤,花蛤肥厚無沙,同埋加咗大量嘅白胡椒,辛香得來又能夠突顯鮮甜味,最底下仲有啲粉絲晌度,吸滿湯汁同花蛤精華,唔花巧但又幾出色。芝士龍蝦伊麵入面嘅龍蝦斬成小件再蘸粉走油至表層微微酥脆,再用加咗芝士等等嘅醬汁炒勻,然後就淋晌煮好嘅伊麵之上,鹹香中又有幾分芝士嘅奶味,都唔錯。
夜晚同人去咗權發食晚餐,

食咗幾樣嘢,

不過只係影咗少少。
椒鹽瀨尿蝦皇
椒鹽瀨尿蝦皇比平時嘅瀨尿蝦大隻近一半,

表面均勻咁沾咗炸蒜蓉同辣汁,

蝦殼易拆蝦身實淨,

食起嚟彈牙惹味。
白胡椒煮花蛤
之後就係白胡椒煮花蛤

第一次食用湯浸嘅方式烹調嘅花蛤,

花蛤肥厚無沙,

同埋加咗大量嘅白胡椒,

辛香得來又能夠突顯鮮甜味,

最底下仲有啲粉絲晌度,

吸滿湯汁同花蛤精華,

唔花巧但又幾出色。
芝士龍蝦伊麵
芝士龍蝦伊麵入面嘅龍蝦斬成小件再蘸粉走油至表層微微酥脆,

再用加咗芝士等等嘅醬汁炒勻,

然後就淋晌煮好嘅伊麵之上,

鹹香中又有幾分芝士嘅奶味,

都唔錯。
星期二那天,老細請食飯,於是我們去到權發, 我們點了很多點心和小食。小食有椒鹽炸豆腐,椒鹽炸魷魚,脆皮燒肉和杞子浸生菜等,點心方面多不勝數,分別有蝦腸,牛肉腸,叉燒腸,牛肉球,黑椒牛仔骨,蝦餃,燒賣,鳳爪,甜薄罉, 壽包,叉燒包, 牛柏葉,春卷,腐皮卷,咖哩魷魚等等。先說小食,椒鹽炸豆腐外脆內軟,豆腐炸得很香,夠惹味;脆皮燒肉,燒肉很厚肉,唔會有太多肥膏,肥瘦適中,杞子浸生菜,生菜清甜,椒鹽炸魷魚亦很惹味,但五香粉落得較重,食完有點口喝,椒鹽炸魷魚和椒鹽炸豆腐的調味料是一樣的,一般都是用五香粉,鹽,胡椒粉,咖哩粉,紹酒等調味,再上粉用油炸熟,伴以喼汁來食,用以減低油膩感。點心款式很多, 在眾多點心中,印象最深刻的是甜薄罉,甜薄罉是一種地道的廣東食品,很少在酒樓能夠食到這款甜點,「罉」是廣東方言,即蓋鍋的意思,傳統的薄罉以往是用來充飢的食品,做法很簡單,只要把粉漿在罉內攤開,兩邊煎熟便可, 隨著時代發展,薄罉可分為甜或鹹, 並會加入不同的餡料,例如鹹薄罉可加入蔥花,火腿粒,蝦米等,甜薄罉則加入椰絲,花生,砂糖等。這次食到的甜薄罉有椰絲和砂糖餡料,咬落香甜美味,想不到在這間酒樓可以食到這款

先說小食,椒鹽炸豆腐外脆內軟,豆腐炸得很香,夠惹味;脆皮燒肉,燒肉很厚肉,唔會有太多肥膏,肥瘦適中,杞子浸生菜,生菜清甜,椒鹽炸魷魚亦很惹味,但五香粉落得較重,食完有點口喝,椒鹽炸魷魚和椒鹽炸豆腐的調味料是一樣的,一般都是用五香粉,鹽,胡椒粉,咖哩粉,紹酒等調味,再上粉用油炸熟,伴以喼汁來食,用以減低油膩感。點心款式很多, 在眾多點心中,印象最深刻的是甜薄罉,甜薄罉是一種地道的廣東食品,很少在酒樓能夠食到這款甜點,「罉」是廣東方言,即蓋鍋的意思,傳統的薄罉以往是用來充飢的食品,做法很簡單,只要把粉漿在罉內攤開,兩邊煎熟便可, 隨著時代發展,薄罉可分為甜或鹹, 並會加入不同的餡料,例如鹹薄罉可加入蔥花,火腿粒,蝦米等,甜薄罉則加入椰絲,花生,砂糖等。這次食到的甜薄罉有椰絲和砂糖餡料,咬落香甜美味,想不到在這間酒樓可以食到這款懷舊中式甜點,感到十分開心,其他點心味道唔錯,酒樓環境衛生一般,但除此之外,其他方面都可以。
椒鹽炸豆腐
甜薄罉
脆皮燒肉
椒鹽炸魷魚
2017-02-06
10 分鐘 (堂食)
午餐
椒鹽炸豆腐
甜薄罉
脆皮燒肉
椒鹽炸魷魚
2017-02-06 821 瀏覽
權發在本區一向做街坊生意,價錢相比同區酒樓亦相對較貼地,長期吸引街坊一家幾口晚市光顧。是日一家五口都試了幾個不錯的小菜:燒味併盤有五個配搭,賣相比預期精美,雞和鵝都是脾的部位,海蜇味精較重。湯底是清雞湯,味道較濃郁,面頭雞油較多。值得一提是雲吞皮薄入味,吸滿雞湯的雲吞出乎意料的好吃!雲吞雞份量一般,足夠一家五口。清湯腩質素超出預期,牛腩肉質嫩滑幾乎每件都是腩位,值回票價。唯獨蘿蔔浸得未夠火喉,咬下去中間仍有爽的感覺。牛肉湯鮮甜令人回味無窮。蟹很瘦只有兩個蟹鉗之外幾乎每沒有多餘的蟹肉,和菜式名稱很符合,只有蟹蓋和糯米飯!整個糯米飯較普通,吃不出蟹的味道,而糯米飯不知是水太多或是蒸得過久,飯變得過黏,整體較為失望。
燒味併盤
砂鍋雲吞雞(全份)
清湯腩
蟹蓋蒸糯米飯
2016-10-23 1523 瀏覽
突如其來的親戚到訪,突然的晚餐,去到最近的酒食。選擇不多,只有兩間,選了比較近,名字比較響的。都來過幾次,口啤一般,記得上次食一個龍蝦伊麵只有龍蝦殻。不過就係兩個字,無奈。不得不來。一行10人叫了圍菜,8送,一粥一甜品,汽水1800元全包埋單。講真有d驚喜,樣樣嘢食味道幾好,起碼真係即叫即整,熱的。乳豬全體--乳豬成隻出,出到嚟先係你面前剪開,豬身內有醬汁流出,皮脆。肉唔算多,皮較多。鐘意食脆皮人仕之選。大蝦上湯伊麵--上湯伊面嘅上湯味就一般啦,都係淡左小小。但係個大蝦都幾大隻下,咬落去啲肉都係爽脆嘅,証明都係新鮮嘅。炸蟹鉗--傳統圍菜嘅食品,味道正常,而且幾大隻,肉好厚身,中間仲有一個沙律喺度伴下碟。據說個沙律味道都唔錯,蘋果雜菜沙津配胡麻醬。蒸沙巴龍躉--最後先上,唔算大條,但都ok。火喉就略為過左小小,un左d。脆皮雞--又或者可以選貴妃雞。炸出嚟皮好脆,肉感彈性。放左一陣之後個皮仲脆,但係就好多黃油滲出。亮點係最尾的飯類,竟然唔係炒飯或伊麵,竟然係蠔仔粥,雖然特別左d,但又幾好食喎,d蠔好新鮮,粥好甜。老實說好過炒飯勁多倍。整體嚟講,個餐味道合格,有d仲有驚喜。份量仲好大。但係
整體嚟講,個餐味道合格,有d仲有驚喜。份量仲好大。但係不得不提嘅係拒嘅清潔度。。d碗碟污糟程度99,一攞到嚟碗入面都仲有d食物痴住,有d仲係乾左。。。足足洗左兩次先至感覺好小小,堅係肉酸。
2016-06-22 1766 瀏覽
父親節,當然要同父親大人飲早茶啦!這是必須首個節目,故到了柴灣權發海鮮酒家囉!是他至愛到的酒家啊!父親好開心點了個《鮮蝦炸雲吞》,因為平日他自己食唔到咁多炸物,因牙力不够呀!先提提雲吞皮,炸至金黃,入口香脆,扑扑聲響!雖不是原隻大蝦,亦不算好彈牙,但勝在有鮮甜蝦味!配備甜酸醬汁,非常開胃,不會有油膩感!另外一款《蜜汁叉燒腸》,皮雖不算薄滑,但都算有點煙韌口感,叉燒就有點碎及“”鞋口“”,但襯托些芫茜,確增添香口。整體食物不過不失,沒有多大失望或驚喜!
父親節,當然要同父親大人飲早茶啦!
這是必須首個節目,
故到了柴灣權發海鮮酒家囉!
是他至愛到的酒家啊!

父親好開心點了個《鮮蝦炸雲吞》,
鮮蝦炸雲吞
因為平日他自己食唔到咁多炸物,
因牙力不够呀!
先提提雲吞皮,炸至金黃,
入口香脆,扑扑聲響!
雖不是原隻大蝦,亦不算好彈牙,
但勝在有鮮甜蝦味!
配備甜酸醬汁,非常開胃,不會有油膩感!

另外一款《蜜汁叉燒腸》,
蜜汁叉燒腸
皮雖不算薄滑,
但都算有點煙韌口感,
叉燒就有點碎及“”鞋口“”,
但襯托些芫茜,確增添香口。
整體食物不過不失,沒有多大失望或驚喜!
2016-06-19
早餐
2016-06-06 1458 瀏覽
今晚又來權發。點解咁多人?抵,出品好!呢度晚飯可選任食火煱或小菜。天氣咁hot, 火煱係抵但都係忍下口,我食小菜!下次先打边边。叫了半隻乳豬,一係4个人每人2件,應該唔会咁小吧,咁就二百幾,呢个餸唔抵!乳豬个头凍冰冰雪櫃拎出來冇釘,有d離譜!d豬身脆卜卜,好香,肉質鮮。入單人推介羊架,28蚊件。好香的香草味,炸得好濃下,但吃下又唔乾,有羊的味道!大大件係咁上下。芝士煱龍蝦,先講芝士,完全唔似芝士,似忌廉,冇芝士既絲,名不副实!d龍蝦好新鮮,但龍蝦本身好少肉,都爽口既。條魚好新鮮,好滑,有魚味,个煮師煮得岩岩好!炒白菜仔,好香,好入味,d算容切得好細,唔党食到但齒頰留香蒸篇貝,不錯,篇好新鮮,蒸既時间岩岩好!
今晚又來權發。點解咁多人?抵,出品好!

條魚好新鮮,好滑,有魚味,个煮師煮得岩岩好!

炒白菜仔,好香,好入味,d算容切得好細,唔党食到但齒頰留香

蒸篇貝,不錯,篇好新鮮,蒸既時间岩岩好!
2016-06-05
2016-02-17 1515 瀏覽
某夜, 晩飯落腳在 權發海鮮酒家瑤柱扒雙寶蔬 瑤柱絲的分量也不少, 且瑤柱的味道濃郁, 草菇和菜仍保持鮮味, 茨汁的稀杰度適中, 整體的味道配合得宜, 賣相佳, 水準高 ~醬烤骨 酸酸甜甜的醬汁非常醒胃, 入口帶點焦香又甜又惹味, 肉味濃而且肉質頗嫩, 一點也不韌, 肥瘦均衡, 然而有點偏鹹, 要來送啤酒就是一絕 ~生炆桂皇骨腩 這是很複雜的一味菜, 茨汁的味十分濃郁, 冬菇和冬瓜不是十分入味, 豬腩夠惹味而不會太肥膩, 然而炸過的魚骨 .... 就真的不是我杯茶了 ~紅豆沙 紅豆還算大粒份量十足, 但未能起沙, 比較稀, 甜度較輕 ~本篇完 ~
某夜, 晩飯落腳在 權發海鮮酒家
瑤柱扒雙寶蔬
醬烤骨
生炆桂皇骨腩
紅豆沙

本篇完 ~

2016-02-03 989 瀏覽
權發在柴灣已經開左一段時間, 初時開張食物都幾好味道, 價錢好公道, 最近星期六去都唔洗等位, 入到去坐底我家老人家覺得冷氣吹住頭頂, 為左唔好煩人轉台, 於是問經理可否將出風口調高點點唔好吹住頭頂, 點知佢鬼咁大聲話"冇得較架D老爺機沃下佢跌落黎添呀" 一路講一路行左去, 跟住叫待應生加對筷子比我, 個呀姐大大聲話你4個人咪4對筷子囉!唉....想要對公筷都唔得咩! 上至經理下至待應都咁好服務, 真系同聲同氣 >好啦!講返食物 , 鮮蝦沙律卷材料唔差既, 但碟底下好多油, 山竹牛肉球明題縮水了, 蝦餃皮比以前厚左冇咁透明,但料系OK既,總之食物SIZE系明顯細左既, 只有流沙奶黃包系保持水準好好味.
有流沙奶黃包系保持水準好好味.
2016-01-30
  • 流沙奶黃包
2015-10-24 882 瀏覽
其實我只想尋個明白一星期一次的家庭眾會 本人是重視的雖然環境清潔有待改善 但中午的食物質數是不錯的 從之前本址是德x苑至現在權發 光顧也不少次豬肚滑雞燒賣 大家期望是有豬肚 雞 舊式的豬肉燒賣食物上枱了 一看有豬肚 有燒賣 有點心紙沒寫的冬菇家人有點失望心想 人家只是忘了加雞而已 禮貌提示一下便好請人過來幫忙一下並道明情況 像是負責人的即說:有乜可能有豬肚滑雞燒賣,寫錯啫,唔會有既,寫錯。之後我們也來不及反應便很快走了。家人有點不高興,也咕嚕著說算吧。點心紙明明是你們酒樓的,沒可能有是什麼意思?因是1330-45到 很快便有公關給予特價紙同樣特價紙所謂的“豬肚滑雞燒賣”還是寫著豬肚滑雞燒賣。我甚至認為是雞燒賣,不是豬燒賣,希望真的是豬肚滑雞燒賣。當然,答案是失望的。我並不是說要什麼 只是希望 貴集團聆聽一下客人的意見。並不要敷衍了事。不文字和現實是有不附,也請作出改正。真的 ,是有少許失望。
其實我只想尋個明白

雞係邊

有豬肚 有燒賣 有點心紙沒寫的冬菇
家人有點失望
心想 人家只是忘了加雞而已 禮貌提示一下便好
家人有點不高興,也咕嚕著說算吧。
點心紙明明是你們酒樓的,沒可能有是什麼意思?
因是1330-45到 很快便有公關給予特價紙
同樣特價紙所謂的“豬肚滑雞燒賣”還是寫著豬肚滑雞燒賣。

真的 ,是有少許失望。
2015-09-27 616 瀏覽
因只得4人食飯,所以不能訂枱。今日剛好是中秋節, 6時到即有位。菜式一般較咸,要預先叫廚房少鹽少油.上湯龍蝦麵 (汁太多), 炸蟹鉗(最出色), 燒鵝半隻(肥瘦適中, 暖住上)之後仲有紅豆沙, 豆香甚濃.4人埋單$715,價錢尚可.
菜式一般較咸,要預先叫廚房少鹽少油.
之後仲有紅豆沙, 豆香甚濃.
4人埋單$715,價錢尚可.
2015-09-27
  • 炸蟹鉗
  • 燒鵝
2015-05-07 864 瀏覽
今晚又可以同屋企人食飯, 又去"飯堂" 權發食飯, 如果有睇我上一篇權發既食評, 應該都知我對權發評分唔錯爸爸搵人買左好多海膽, 所以今晚拎左去加工食: 蒸海膽話就話唔係權發自己出品, 不過真係要讚下個大廚, 好多既酒樓(尤其集團式經營的), 你帶野去加工, 佢地都整到唔知似咩樣....呢個大廚真係冇得頂, 好多次帶野去加工, 佢都整得好好, 個海膽蒸得岩岩好! 唔太熟, 又唔太生, 食落啖啖都係海膽香!!!當然唔可以咩都帶去加工啦, 都係講返權發自己既小菜啦: 接住上既係豆腐炆花尾, 花尾係大魚, 炆既話會入味好多, 佢個汁真係一流, 炆到個花尾超惹味! 食落啖啖肉!! 燒鵝(例牌), 呢度既燒鵝我食過好幾次, 真係幾香幾好食, 不過都係, 如果可以瘦DD會好DD咖哩牛腩煲, 個咖哩唔算係辣既咖哩, 不過炆到個牛腩好"林" 好入味!!豉汁蒸鱔, 而家好少地方有鱔食了, 因為鱔貴左好多, 呢度整既豉汁比較普通, 如果可以, 應該要將D豉汁同D豉油撈均再淋上面蒸, 咁樣個豉汁會香好多美極煎大蝦, 個蝦煎得好入味, 好正, 個殼俾我舔均晒咁濟, 不過D蝦味唔夠鮮, 可以唔係生猛掛, 不過又

爸爸搵人買左好多海膽, 所以今晚拎左去加工食:
蒸海膽
當然唔可以咩都帶去加工啦, 都係講返權發自己既小菜啦:

接住上既係
豆腐炆花尾
燒鵝(例牌)
咖哩牛腩煲
豉汁蒸鱔
美極煎大蝦, 個蝦煎得好入味, 好正, 個殼俾我舔均晒咁濟, 不過D蝦味唔夠鮮, 可以唔係生猛掛, 不過又唔貴, 可以接受
美極煎大蝦
粉絲蒸大元貝, 佢29蚊一隻咋!!! 平過係街市買!!! 今之蒸得過左龍, 同埋唔夠豉油, 但真係好抵食
粉絲蒸大元貝
椒鹽豆腐, 佢係一口豆腐, 一食超級辣口, 超級熱!!! 如果多D椒鹽仲正
椒鹽豆腐
海皇雜菜煲
, 食落比較清甜, 岩食得清淡既人食
海皇雜菜煲
食完仲有糖水甜品, 真係好食!!

2015-05-06
豆腐炆花尾
燒鵝(例牌)
咖哩牛腩煲
美極煎大蝦
椒鹽豆腐
  • 燒鵝
柴灣權發都開左幾年(好似), 記得初初開業食過一次, 兩個人食左成500蚊, 3個小菜, 而且味道偏咸, 自此就冇再黎過呢日屋企人話一齊去食下, 感覺覺得進步左唔少, 野食惹味左, 有鑊氣左, 亦唔會偏咸因為我地好鐘意食海鮮, 所以都買左兩樣上去加工蒜蓉粉絲蒸扇貝, 扇貝係自來的, 超大隻, D蒜蓉同粉絲係超級香!! 廚房好醒, 因為扇貝太大隻, 如果蒸太耐就會搞到好韌, 佢蒸到岩岩好, 食落去一D都唔韌, 唔會太熟, 亦唔會太生另外自來既食蟹, 我地比較鐘意食蒸蟹, 所以只係叫佢清蒸就算, 不過酒樓俾左個醋我地點, 唔錯唔錯象拔蚌刺身, 尚算可以, 不過唔夠凍, 好快近膽位果D就開始腥基本上而家都好少會叫豉椒炒蜆, 因為而家好多人都整花甲, 貪佢厚肉今次叫係因為佢連埋個豉汁蒸黃立倉一齊叫唔洗100蚊, 所以叫黎試下個豉椒炒蜆炒得好好, 好香好惹味, 好有以前大排檔既風味豉汁蒸黃立倉都唔錯, 不過略嫌D豆豉同豉油冇MIX 埋, 變左個味唔夠融合呢個好似叫黃金蝦餅, 要讚一讚, 蝦肉好多, 唔似得係出面果D咁混好多其他肉, 個皮唔厚, 食落唔會覺得太膩/ 太飽, 推介一試另外叫左個唔知燒

因為我地好鐘意食海鮮, 所以都買左兩樣上去加工

另外自來既食
蒸蟹
象拔蚌刺身
, 尚算可以, 不過唔夠凍, 好快近膽位果D就開始腥
象拔蚌剌身
基本上而家都好少會叫
豉椒炒蜆, 因為而家好多人都整花甲, 貪佢厚肉
今次叫係因為佢連埋個
豉汁蒸黃立倉一齊叫唔洗100蚊, 所以叫黎試下
個豉椒炒蜆炒得好好, 好香好惹味, 好有以前大排檔既風味
豉椒炒蜆
豉汁蒸黃立倉
呢個好似叫
蝦餅
另外叫左個唔知燒鵝定鴨, 燒得唔錯, 不過瘦左少少, 肥D好食D
最後仲有兩個菜!
上湯豬潤浸菠菜
如果想舒舒服服咁同屋企人食飯既話, 不失為好主意, 呢度晚飯人唔算太多, 唯一差D既係員工都唔算太多, 不過可以接受

2015-03-05
蒸蟹
象拔蚌剌身
豉椒炒蜆
豉汁蒸黃立倉
蝦餅
  • 黃金蝦餅
以前權發真係柴灣酒家中的皇牌,無得輸。最近可能見鄰近間德聲海鮮酒家服務差到帶旺埋佢、怡軒又垃圾依家都擺出副唔憂做既姿態對客!Order 三樣點心︰炒米粉、煎腸粉同蝦餃。炒米粉好快送上,但米粉又凍又碎。之後等了廿分鐘都未見煎腸粉同蝦餃黎,要求 Check 單,但又無落漏。你話蝦餃等埋一 Batch 去蒸都可以理解,但煎腸粉唔駛幾耐就交貨既野要等半個鐘都幾難接受。煎腸粉隨即在要求 Check 單後不久就送上,新鮮滾熱辣!奉上煎腸粉後的廿分鐘仍未見蝦餃,最後都要 Cancel從圖片所見,由落單起到 Cancel 未送來的蝦餃,有近九個字時間。令我諗起差到爛既德聲海鮮酒家。
以前權發真係柴灣酒家中的皇牌,無得輸。
最近可能見鄰近間德聲海鮮酒家服務差到帶旺埋佢、怡軒又垃圾
依家都擺出副唔憂做既姿態對客!

Order 三樣點心︰炒米粉、煎腸粉同蝦餃。
炒米粉好快送上,但米粉又凍又碎。
煎腸粉隨即在要求 Check 單後不久就送上,新鮮滾熱辣!

奉上煎腸粉後的廿分鐘仍未見蝦餃,最後都要 Cancel
題外話/補充資料: 新榕記麻麻,希望快樂同明星呢兩間酒樓無變差 柴灣市中心得六間酒樓實在太少 (明星、權發、快樂、德聲、怡軒、新榕記) 早前見筲箕灣間東城酒家有提過起大窩口同柴灣開分店。 如果前身漢寶酒家、東方漁港、辣蟹莊,現時德聲海鮮酒家既位置,由東城酒家接手… =9~ 絕對可以對權發帶來威脅,迫使佢改善服務!
2014-04-27
15 分鐘 (堂食)
2013-08-27 800 瀏覽
柴灣的酒樓選擇不多,所以該區的質素也很一般。比較好的是權發,但慢慢開始已經差到唔想想嚟。在這裡試過下午茶及晚飯,首先講下午茶,明明有好多檯,伙記及部長都要求你搭檯點心選擇頗多,但味道同賣相則一般。至於晚飯,第一次就覺得唔錯,但越來越不濟,好似即燒BB豬,只係得個油字,無香味....餸菜沒有鑊氣,而且偏鹹,價錢也不便宜....送的糖水更加可以不吃,只有杰杰的芡....服務就更加唔駛講,張檯喺冷氣機下,滴晒D水落嚟,伙記只係幫你吸水,又唔肯換檯,唉....
柴灣的酒樓選擇不多,所以該區的質素也很一般。
比較好的是權發,但慢慢開始已經差到唔想想嚟。

在這裡試過下午茶及晚飯,
首先講下午茶,明明有好多檯,
伙記及部長都要求你搭檯

點心選擇頗多,但味道同賣相則一般。

至於晚飯,第一次就覺得唔錯,
但越來越不濟,好似即燒BB豬,只係得個油字,無香味....
餸菜沒有鑊氣,而且偏鹹,價錢也不便宜....
送的糖水更加可以不吃,只有杰杰的芡....

服務就更加唔駛講,
張檯喺冷氣機下,滴晒D水落嚟,
伙記只係幫你吸水,又唔肯換檯,唉....
2013-08-03
2012-10-03 604 瀏覽
想起很久沒來這裡飲茶,於是今天再來吃午市點心。兩個人,叫了四個點心及一碗湯瀨。全部都是特價。叉燒湯瀨 ($17.8):叉燒不算特別香,但肥瘦適中,份量也算多。瀨粉份量頗多,很滑。湯底不太鹹。濃湯浸油麥菜 ($10.8):油麥菜很嫩。湯底很清不太鹹,不錯。叉燒腸粉 ($10.8):叉燒餡頗多,肥瘦適中。腸粉皮薄滑,不錯。山竹牛肉球 ($8.8):體積和肉味正常。豆沙包 ($8.8):包身鬆軟,豆沙餡頗多,甜度適中。連茶錢及加一,共$79,每人平均不用四十元,抵吃。
想起很久沒來這裡飲茶,於是今天再來吃午市點心。

兩個人,叫了四個點心及一碗湯瀨。全部都是特價。

山竹牛肉球 ($8.8):體積和肉味正常。
豆沙包 ($8.8):包身鬆軟,豆沙餡頗多,甜度適中。

連茶錢及加一,共$79,每人平均不用四十元,抵吃。
叉燒瀨粉
叉燒腸粉,油麥菜
山竹牛肉,豆沙包
2012-09-15
$39.5 (午餐)
叉燒瀨粉
叉燒腸粉,油麥菜