檀島咖啡餅店

檀島咖啡餅店

(已結業)
Honolulu Coffee Shop
檀島咖啡餅店 (已結業)
1K
zippyrooster
Good local cafe experience
zippyrooster
2017-02-09
3K 瀏覽
關注
Honolulu has the best egg tart in Hong Kong hands down. wished I had known about them earlier. Service not as bad as what other reviews described~I think the waiters have a bit of a sense of humour if you can make them smile:) would also recommend the hot coffee (better than the milk tea), and red bean ice is good too.查看更多
蛋撻
Pinkpump
喇沙唔錯
Pinkpump
2017-01-13
2K 瀏覽
關注
雞絲喇沙拼烏冬 $60 連熱飲黎到茶餐廳,見到有喇沙,抱住一試無坊既心態,原來味道都唔錯。麵底有好多選擇:米粉、河粉、生麵等等,我就揀左烏冬。湯底都幾香馬拉盞同椰汁味,少辣。雞絲就一段,唔係拆肉雞絲,有啲雪味。配菜有芽菜但無豆卜,好似爭左啲野咁,平時食喇沙食舊索曬汁既豆卜好正咖麻~查看更多
雞絲喇沙
Tinashe.C
態度極奇差劣的女侍應
Tinashe.C
2016-12-30
關注
今日大概中午12:30自己一個去食野。一入到去我坐左係貼牆長枱既4人卡位。係我睇緊餐牌果陣,戴黑色粗框眼鏡中間分界既女侍應帶左兩個外國人入黎,果兩個外國人未坐低個女侍應就叫我起身換枱。當時餐廳只有三分一滿坐,而且我睇唔到有任何合理理由要我換枱,因為事實上我係比果兩個外國人早入黎餐廳。之後我好迷茫甘望住佢,佢就話:你望住我做咩?快d坐去另一度。我當時無理佢,佢就話:你唔轉位我係唔會同你落單。我繼續坐係度,叫另一個侍應落單,佢做左個手勢示意個侍應唔好理我,個待應同我講,你坐多一陣再落單啦。之後個女侍應走埋黎同我講話:我係唔會同你落單架,你咪繼續坐係度囉。之後心裹覺得有d驚又委屈加上今日病又心情差,忍唔住喊左出黎,因為我唔想同佢嘈。之後過左一陣,因為我真係要肚餓所以走左去第二間食。寫呢篇食評之前睇到呢度都有兩三個人投訴呢個女侍應,而且情節亦非常相似。我懷疑呢個女侍應係有d問題。而且都有其他食評投訴其他侍應,所以間野班侍應該都係怪怪地。希望大家黎呢間餐廳食野盡量兩個人去,唔好獨自去,費事唔小心惹到侍應,受無謂既氣。查看更多
檀島下午茶!
2016-12-21
關注
今日下午我們探完契爺之後去咗中環士丹利街嘅「檀島咖啡餅店」食下午茶!我們叫咗鮮油菠蘿包同炒蛋叉燒菠蘿包嘅包質好軟熟,外層嘅菠蘿皮好香甜酥脆,包著芳香嫩滑嘅炒蛋同香甜鬆軟嘅叉燒,真係好好味呀!鮮油花生豬仔包嘅豬仔包烘得相當香口脆身,一邊係芳香嘅牛油味,另一邊係香甜軟滑嘅花生醬,真係好滋味!豬扒包嘅包係好鬆脆嘅豬仔包,蕃茄好清甜新鮮,豬扒嘅肉質都幾鬆化,但就唔係一大塊,而係分開咗兩塊,生菜絲嘅份量唔算太多!查看更多
+ 3
食tea食到火都黎
cchingg
2016-12-11
關注
未試過食個下午茶食到咁嬲,一向食野如果店家有整錯送錯都會耍下你冧咁,最後都係算數唔會話諗住上網比負皮。不過呢間野就真係當人傻仔咁,事緣本人叫左件夾心(花生醬)西多食左兩啖發現冇夾心,就問個店員點解花生醬西多士會冇花生醬夾心,如果你比錯整漏既話你比返d花生醬我自己搽返入去啦,點知佢竟然答得出話[炸融左,你食多兩啖就食得出],我真心嬲左,我話[我食咁耐西多士都未聽過未見過花生醬夾心係炸得融,就算炸融左裡面仲會白雪雪咁咩],佢就笑笑口答乜你嗌左夾心咩。真係有冇搞你個錯,你地自己個tea menu 都寫明有夾心㗎啦,都冇 original 口味嘅西多士揀。最後我嬲到而家特登註冊左做會員留低呢個食評同埋會 Black List 呢間中環店。查看更多
hannahlailailai
普通喇!
hannahlailailai
2016-11-14
關注
lunch time跟同事到檀島食lunch 即使店鋪叫大 但食客仍不斷湧入 waiters依舊忙碌點了個快餐: 黑椒雞扒飯 配中湯及餐茶$62黑椒汁不算辣 好大塊雞扒 而且表皮煎得香脆可口 感到滿足!忘了中湯的名稱 反正喝後不會感到太口喝 想是味精沒有很重手?查看更多
juicehello
有好吃的還是值得一讚
juicehello
2016-11-01
關注
午餐。哥仔傳來西九龍區馳名喇沙的照片。引誘得我又想吃喇沙。身在中環,頓時想起檀島的星加坡班片喇沙。二話不說就來到這裡。歷史悠久的茶記,在這區工作的人都知道,也大抵在這吃過午餐,不過好評劣評則參半。今天不說A餐B餐常餐,只說這兒的奶茶和東南亞風的星加坡班片喇沙米線($60)。~ 奶茶: 是中環金鐘灣仔區之中我最愛的奶茶之一。温度不太冷太熱,茶味濃又不失奶味。剛好。喝下口感很厚。不多說,是奶茶控的話就不要錯過。~ 星加坡班片喇沙米線 ($60) ~ 湯呈奶色,微辣有椰香,還吹吃得出有胡椒味。不過蝦味欠奉,猜測應該沒有放蝦作湯底。配料則有豆卜,椰菜、粟米,芽菜等。足夠。米線軟滑,和湯底頗合襯。班片配喇沙亦非常對辦。不過始終是茶記,用料一吃便知道是急凍班片,肉質稍為散了些,如果用鮮魚當然會比較完美。不過也明白這裡是茶餐廳,不能要求過分。總的來說,這種質素也是中上。在煩忙的中環,在單座卡位嘆足45分鐘。今餐應該不比哥仔差吧。Encore 度 7/10。查看更多
星加坡斑片喇沙
奶茶
Hhhhhhhhhhh
垃圾侍應垃圾餐廳
Hhhhhhhhhhh
2016-10-27
關注
長曲頭髮中間分界帶眼鏡的女侍應極之無禮貌!!我同同事今日中午去食飯,有好多位,我地坐左張四人卡位面對面,果位女侍應同我地落完單後大喝坐埋一邊,我地見有咁多位冇理佢,佢隔左一陣走埋黎大喊坐埋一邊呀,我地話仲有多位點解一定要坐埋一邊,之後佢特登拉左個男人黎我地度坐,逼我地坐埋一邊,我仲未遇過一個侍應可以咁過份,以後唔會再去!查看更多
檀島中午飯!
2016-07-06
2K 瀏覽
關注
今日中午我們去咗中環士丹利街嘅「檀島咖啡餅店」食中午飯!我們叫咗葡國鷄飯、羅宋湯螺絲粉、越式香茅鷄中翼檬、鮮油菠蘿包同煎蛋叉燒菠蘿包!葡國鷄飯嘅鷄肉肉質好軟滑,而且份量都算多,醬汁嘅味道都幾香濃!羅宋湯螺絲粉嘅羅宋湯底非常濃郁,材料相當豐富,螺絲粉亦好爽口彈牙!越式香茅鷄中翼檬嘅湯底味道比較清淡,鷄中翼炸得好香脆,肉質好嫩滑,香茅嘅味道相當惹味!鮮油菠蘿包同煎蛋叉燒菠蘿包嘅包質非常香滑鬆軟,菠蘿皮相當香脆,熱烘烘嘅菠蘿包夾住冰凍嘅鮮牛油一齊食,真係超正,而夾住香甜鬆軟嘅叉燒同太陽蛋一齊食,有鹹有甜,感覺就好特別!例湯:粉葛赤小豆排骨湯煲得都幾濃郁!香檀島咖啡相當香滑,味道非常芳香濃郁!查看更多
+ 5
下午茶蛋撻時間
小善子
2016-05-09
關注
下午茶時間,同事請食蛋撻,$8一件,外賣到公司還有少許溫暖,蛋漿看似幾滑,第一啖食到好香蛋味,甜度適中,蛋漿果真香及滑,外表見到層層酥皮蛋撻,尚算鬆化,整體不錯,喜愛甜度適中查看更多
sweepyeng2
精神飲料
sweepyeng2
2016-04-18
關注
很多人每人都會辦下陳豪那樣喝一杯香濃咖啡,我當然沒有那麼寫意,我只好喝一杯檀島咖啡罷了。此咖啡無論顏色及味道我都是滿意的。有一陣香濃的咖啡味道,而咖啡亦不覺得有酸味亦不苦澀,味道香滑帶有陣陣芳香,相信煮既時候時間都沖得準確,可以用來提神醒腦。查看更多
ilovedisneyland
偶嚐古早味之只想你...燴意
ilovedisneyland
2016-03-30
關注
路過...點了份牛肉燴意, 很懷念港式西餐的燴意, 那個似忌廉湯般稠的鮮茄醬, 味道甜酸, 牛肉是用美極醃製再配上發漲了的意粉 ... 我相信現今一代一定會鄙視這種肥意, 因為我曾聽有人說過若然以前的廚師能掌握烹調西餐的技能, 便無需要有豉油西餐的出現。在檀島吃蛋撻是常識吧!  酥皮撻底薄得來是酥化, 盛著蛋香清甜的燉蛋, 蕩漾出引人入勝的遐想。蛋撻配港式咖啡, 絕配 ... 不過怎也比不上所用的器具, 破損的程度是我在茶餐廳中少見!查看更多
+ 2
張十八
至讚鴛鴦
張十八
2016-03-10
關注
到中環,路過檀島,進門食件蛋撻先~但係我今次要講係杯凍鴛鴦!真系飲過最好味嘅鴛鴦!有濃郁㗎啡味,但又唔會蓋過茶味,又好match,真係至讚配上啱啱焗好嘅蛋撻,D蛋都係好滑,皮又好松,一個蛋撻一杯凍鴛鴦,整個人都滿足曬!真系好好味啊查看更多
蛋撻
凍鴛鴦
Dog Gor
蛋撻、咖啡
Dog Gor
2016-01-11
關注
走入檀島 .... 點件蛋撻、喝杯咖啡是正常的事吧 ~酥皮蛋撻 (忘了價錢)端上桌時, 溫度是暖暖的, 酥皮一層一層的有夠鬆化, 但是酥皮很容易便會散開, 蛋漿滑一滑, 如同燉蛋一樣蛋味香濃而且甜度適中 ~咖啡 (忘了價錢)喝起來, 啡味很對板, 就是老派茶記咖啡的味道, 並非每個人都喜歡這啡味的, 但我就是喜歡 ~唯一使我不滿的, 是侍應生, 滿口粗言穢語又愛理不理的惡劣服務態度 ~查看更多
007LIANG
非常差劣的男侍應
007LIANG
2015-11-16
關注
聞名以久的中環檀島咖啡餅店,我係首次踏足,好不幸在餐廳內遇到一名低劣態度的男侍應,完完全全破壞餐廳的聲譽及型象,沒有好客之道,我肯定我和家人以後都不會幫襯此餐廳。事發當日早上十點鐘左右,我和太太首次幫襯早餐,太太查看早餐餐牌,我就攞隔離餐枱嘅餐牌使用,一名年約三十幾歲肥大身材的男侍應,走近我們胡言亂語及無禮態度,他話我攞隔離枱餐牌,又話該餐牌我唔可以用,我問佢餐牌不是畀客人使用?他無解釋原因,我當時為之氣結及向女收銀員投訴,其他上年幾的男侍應亦睇不過眼叫他收口,可想而知他的説話及態度如何不智及破壞「檀島」的名聲,我真是替該餐廳老闆可悲,竟然聘請這樣趕客的員工。查看更多