2023-11-18 375 瀏覽
叫左個淨牛筋腩,仲話係皇牌金牌,本身好期待。一見到個顏色都睇落唔對路,瘀黑色,碟嘢要成$188, 但有三份一都係邊邊角角嘅肉。一食落口更加出事,非常硬,根本咀嚼唔到,猶如11歲小朋友啱啱上網學完就煮出嚟咁差
牛筋腩
2023-11-10 387 瀏覽
黃鱔臘鴨煲仔飯 黃鱔份量多肉質Q彈無骨好食,臘鴨有啲鹹,米飯幼細口感爭啲,而且比較濕,飯的份量比較少男士應該唔夠食。 叉燒腸粉 腸粉份量出奇地少,如圖8匙羹顯示已經有半條,第一次見識到,而且不夠熱,相比下去感覺叉燒份量多。1800左右坐下點餐,(煲仔飯供應時間要1800後)已經要等位,安排坐位有一點混亂。大部份食物都唔夠熱,份量較細,而且安排座位有啲混亂,而且來錯餐的機會也比較多,聽到隔籬枱也有這個情況。
2023-11-08
15 分鐘 (堂食)
2023-11-06 334 瀏覽
大埔墟出名多美食,經過見到呢間,專食煲仔飯粥麵,過咗中午都好多客人,但可惜要夜晚先有煲仔飯。 不過見佢哋啲粥麵選擇好多,仲有我最鍾意嘅😋招牌花蟹粥🦀只係$59,好大碗又有好多件蟹身及蟹膏😍,外殼軟身比較易食,生滾粥熱騰騰又夠綿滑,我成碗清哂😂牛腩有好多款揀,有坑腩、崩沙腩,及原汁新鮮牛腩,原汁新鮮牛腩肉味香濃較有嚼勁,麵底爽口😚最後配即炸鯪魚球,每粒漲卜卜☄️,入口彈牙爽滑,蘸上蜆蚧醬食更惹味

• 炸鯪魚球
  • 招牌花蟹粥
2023-11-04 418 瀏覽
以前去陳漢記必叫煲仔飯同白焯鵝腸⋯估唔到接手咗之後慳成本慳到咁😭 接手個老細仲話係陳漢記忠粉,因為唔捨得冇得再食返先接手⋯但搞成咁真係唔會有下次⋯⋯⋯唔記得每樣幾錢,兩樣外賣夾埋$170幾白灼鵝腸⋯⋯⋯⋯難食到爆⋯係雪味勁到爆炸嘅發水鵝腸⋯以前用新鮮鵝腸⋯所以覺得$90都正常⋯而家個陣鹼水味⋯真心食兩條都唔想再食呢個煲仔飯還好~足料,有齊臘鴨髀、臘腸、潤腸、臘肉。有飯焦,飯有炭香味,算係keep到水準

唔記得每樣幾錢,兩樣外賣夾埋$170幾

白焯鵝腸

白灼鵝腸
⋯⋯⋯⋯難食到爆⋯係雪味勁到爆炸嘅發水鵝腸⋯
以前用新鮮鵝腸⋯所以覺得$90都正常⋯
而家個陣鹼水味⋯
真心食兩條都唔想再食

臘味煲仔飯

呢個煲仔飯還好~
2023-10-20 301 瀏覽
秋風起🌬️又到左食煲仔飯的時候喇,朋友強烈推介樂記,樂記煲仔飯淨係得晚市有,日頭賣粥品粉面,聽講煲仔飯一流之餘,啲粥品都唔差😋🤎白鱔臘味煲仔飯加啲秘製豉油再焗一陣,打開飯香濃郁,底部有香脆飯焦,臘味有臘腸,潤腸同臘肉,餸的份量好足,白鱔咬落肉質爽脆爽脆🤎黃鱔臘鴨脾煲仔飯大大隻臘鴨脾好多肉,啲咸香令米飯更香,黃鱔肉質相對比較軟腍,食完個人都暖笠笠🤎凍檸檬可樂叫煲仔飯緊係要叫杯凍檸樂gurgur佢😋😋🦥樂記煲仔飯粥麵專家大埔運頭街91B號地舖🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌼懶好食指數:4.5/5🌼懶住去指數:4.5/5🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤

🤎白鱔臘味煲仔飯

大埔運頭街91B號地舖
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌼懶好食指數:4.5/5
🌼懶住去指數:4.5/5
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
2023-10-17 232 瀏覽
呢排天氣開始轉涼,即刻就想食煲仔飯🤩放工唔想煮飯,就同老公喺屋企附近食埋飯先返去啦!🌿白鱔滑雞煲仔飯熱焫焫嘅煲仔飯一上枱已經聞到非常香🤩平時好鍾意食魚嘅我就揀左白鱔配上滑雞根據餐廳嘅圖片教學💁🏻‍♀️先開蓋疏水蒸氣,再倒入豉油,再蓋上蓋子焗多30秒就食得喇!白鱔肉質好彈牙,而雞肉就非常嫩滑,米飯完全吸收晒配料嘅精華,令米飯更鮮味甘香,煲仔底部更有焦香嘅飯焦😍🌿蠔豉花蟹粥平時喺屋企整蟹實在太多功夫,所以出街食係最好嘅,好鍾意佢地個粥底夠哂綿滑,而蠔豉及花蟹亦大大提升左粥底嘅鮮甜👍🏻🌿叉燒腸粉腸粉皮夠薄而且好滑,有入口即溶嘅感覺,叉燒偏瘦帶有甜味,配上豉油絕對係最佳配搭😋

🌿白鱔滑雞煲仔飯

🌿蠔豉花蟹粥

🌿叉燒腸粉

2023-10-16
大埔呢間樂記煲仔飯前身係好多明星都去食的陳漢記,後來老闆將去轉手比熟客,改為依家的樂記,但好多老夥計都仲喺度,原班人馬為大家服務🥰🥰太耐冇食,今次去食返啲玻璃腸同煲仔飯先!💂🏻‍♀️《炸腐皮卷》$39一碟有六件,即嗌即炸!皮薄多餡,炸到脆卜卜,又熱辣辣🤤完全食唔停口,而且個腐皮好有豆香味,餡料又唔會太鹹🙆🏻‍♀️做小食真係啱啱好~評分: 85/100💂🏻‍♀️《叉燒玻璃腸粉》$28玻璃腸係經典,每一枱都必點一碟,出面好少餐廳做得個粉皮咁薄🤤皮薄到晶瑩剔透,可以睇到入面啲餡,配埋叉燒餡,食落軟滑又口感👍🏻👍🏻👍🏻評分: 88/100💂🏻‍♀️《臘味肉片煲仔飯》$73嚟到一定要嗌煲煲仔飯,今次叫個臘味肉片煲仔飯😍因為娘娘係食肉獸,但食煲仔飯要有啲臘味先會特別香,所以有呢個配搭簡直fit 👍🏻肉片唔會鞋口,好嫩滑!臘腸又有酒香味,啲飯粒粒分明入哂味😍😍底部啲飯焦真係精華,天氣開始凍,大家快啲去食。評分: 90/100總結:仲有好多唔同款的煲仔飯,總有一款啱你!另外牛腩河都多人嗌,下次會試試去。🥰大家入大埔一定要試下呢間經典。頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖

💂🏻‍♀️《炸腐皮卷》$39

總結:

頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
叉燒玻璃腸粉
叉燒玻璃腸粉
📌樂記大埔區相當出名的粥店以煲仔飯、玻璃腸粉同牛腩最受歡迎🥢餐牌主要包括生滾粥、腸粉、潮州粉麵等粥麵全日供應,煲仔飯就係晚市供應🔖艇仔粥午市套餐有一款粥配腸粉/ 糉,碗粥比想像中大碗,份量好足生滾粥粥底熱辣軟綿,裡面有豬皮、牛肉碎同花生🥜粥底本身好夠味,額外加咗窩蛋🥚蛋香令味道更升級🥣🔖蝦腸腸粉皮薄身幼滑,玻璃腸粉名不虛傳蝦肉份量適中🦐配上甜豉油,經典港式滋味😚🔖牛肚牛丸米米粉可以加腩汁,味道更濃香牛肚煮得入味,牛丸好有驚喜,牛味濃而且口感爽彈,下次嚟都要再點😙🔖鹹肉糉跟餐配上鹹肉糉夠晒滿足,識食緊係加砂糖,鹹中帶甜味道豐富🤭🔖油炸鬼每次食粥都好期待食香脆油炸鬼可以選擇原條上或者碎上幾貼心
📌樂記

大埔區相當出名的粥店
以煲仔飯、玻璃腸粉同牛腩最受歡迎🥢
餐牌主要包括生滾粥、腸粉、潮州粉麵等
粥麵全日供應,煲仔飯就係晚市供應

🔖艇仔粥
午市套餐有一款粥配腸粉/ 糉,碗粥比想像中大碗,份量好足

🔖蝦腸
腸粉皮薄身幼滑,玻璃腸粉名不虛傳
蝦肉份量適中🦐配上甜豉油,經典港式滋味😚

🔖牛肚牛丸米
米粉可以加腩汁,味道更濃香

🔖鹹肉糉
跟餐配上鹹肉糉夠晒滿足,識食緊係加砂糖,鹹中帶甜味道豐富🤭

🔖油炸鬼
每次食粥都好期待食香脆油炸鬼
可以選擇原條上或者碎上幾貼心

🇭🇰香港的美食绝不仅仅在繁华喧闹的油尖旺新界九龙很多大型住区都有地道的本港美食这家位于大埔墟的三十年老店,远离了游客却有陈小春、胡杏儿、洪天明等明星的钟爱🏠前身陈汉记为老板王永亮先生为报答姑父于90年代初在此设立,今年老板功成身退熟客接盘,乐记延续其原班人马,情怀依旧肠粉、生滚粥、粉面、煲仔饭…一站式满足走近店内的一刻放佛穿越到了熟悉的港剧中明档里的市井烟火气,时间放佛都已停滞了🐂清汤牛腩每条肉丝都入味,萝卜吸满汤汁牛腩与牛骨一起煲熬数小时,因此绵软可口精华溶于汤中,推荐软腍而牛味香浓的崩沙腩🥢水晶肠粉是每桌必点的招牌,风靡三十年看起来都晶莹剔透,吃起来又够细腻爽滑整粒的白虾赛如珠宝,鲜汁由内而外流溢🐖惊艳的脆皮大肠,将入口即化做到极致皮脆甘香、肥而不腻,很有嚼劲和韧性软糯的肠碧处理得很干净,尽管放心吃🍜伊面很劲道顺滑,吸收了骨汤的精华先喝上口看着清澈见底,实则浓郁的鲜汤搭配Q弹的牛丸,来香港旅行就已经圆满💁经常有街坊邻里帮衬的老店,非常亲切员工多是大姐阿姨,笑脸盈盈,不耐其烦普通话的听说也比较流利,吃完慢慢坐 ❗️PS:全天营业,我来吃的午餐和下午茶招牌煲仔饭系列晚餐才出,早点来排队哦
🇭🇰香港的美食绝不仅仅在繁华喧闹的油尖旺
新界九龙很多大型住区都有地道的本港美食
这家位于大埔墟的三十年老店,远离了游客
却有陈小春、胡杏儿、洪天明等明星的钟爱

🏠前身陈汉记为老板王永亮先生为报答姑父
于90年代初在此设立,今年老板功成身退
熟客接盘,乐记延续其原班人马,情怀依旧
肠粉、生滚粥、粉面、煲仔饭…一站式满足
走近店内的一刻放佛穿越到了熟悉的港剧中
明档里的市井烟火气,时间放佛都已停滞了

🐂清汤牛腩每条肉丝都入味,萝卜吸满汤汁
牛腩与牛骨一起煲熬数小时,因此绵软可口
精华溶于汤中,推荐软腍而牛味香浓的崩沙腩

🥢水晶肠粉是每桌必点的招牌,风靡三十年
看起来都晶莹剔透,吃起来又够细腻爽滑
整粒的白虾赛如珠宝,鲜汁由内而外流溢

🐖惊艳的脆皮大肠,将入口即化做到极致
皮脆甘香、肥而不腻,很有嚼劲和韧性
软糯的肠碧处理得很干净,尽管放心吃

🍜伊面很劲道顺滑,吸收了骨汤的精华
先喝上口看着清澈见底,实则浓郁的鲜汤
搭配Q弹的牛丸,来香港旅行就已经圆满

💁经常有街坊邻里帮衬的老店,非常亲切
员工多是大姐阿姨,笑脸盈盈,不耐其烦
普通话的听说也比较流利,吃完慢慢坐

❗️PS:全天营业,我来吃的午餐和下午茶
招牌煲仔饭系列晚餐才出,早点来排队哦!
人均不到一张,就能在香港吃得饱饱的!

2023-08-28
2023-10-08 110 瀏覽
蒜蓉黃鱔煲仔飯 $73有飯焦,勁香蒜蓉味,黃鱔好新鮮,魚肉係爽口彈牙,加埋煲仔飯豉油,夏天都忍唔住食。豉椒白鱔煲仔飯 $83白鱔勁多好新鮮,魚肉好爽口彈牙,冇腥味,頭鼓好香,見到個個都食呢個煲仔飯,就知道呢一個一定係好出名,結果冇令人失望,真係每一次你都要叫。白灼鯪魚球 $92唔太重胡椒粉味,鯪魚肉都幾新鮮,冇骨,就咁白灼好好食。點埋豉油就鮮上加鮮,同埋有少少陳皮味。有機會下次會再試吓去其他粥,粉麵飯,應該好好食。
蒜蓉黃鱔煲仔飯 $73

豉椒白鱔煲仔飯 $83

白灼鯪魚球 $92

有機會下次會再試吓去其他粥,粉麵飯,應該好好食。
2023-09-26
2023-10-07 98 瀏覽
不論伙記或老闆服務態度好有問題,一個帶眼鏡老闆態度異常的出色,我落單時口快快講錯左要熱央,即時更正要涷央,那個帶眼鏡老闆即時黑面寸寸供或惡語氣話<你諗掂未呀>,態度好到你唔順,真心好鍾意佢鬧客嘅態度。老實講食物一般,玻璃腸keep到幼滑, 但內裡餡料就不及從前,其他食物都是一般貨色,沒什麼驚喜。祝生意興隆!

祝生意興隆!
一定要來試的煲仔飯專門店很多本地人都會來吃的一家它家招牌煲仔飯真的好絕!-✔️黃鱔滑雞煲仔飯新鮮現做的煲仔飯真的jujuju香黃鱔新鮮爽口 雞肉很嫩一點都不柴底下的飯焦是精華一定要吃!-✔️鮮蝦腸粉晶瑩剔透的外皮 不愧是珍珠腸粉鮮蝦分量也很足 真的很好吃-✔️新鮮牛爽腩牛腩和牛筋煮得十分軟爛入味選的是幼面 吃起來爽口有勁道
一定要來試的煲仔飯專門店
很多本地人都會來吃的一家
它家招牌煲仔飯真的好絕!
✔️黃鱔滑雞煲仔飯
新鮮現做的煲仔飯真的jujuju香
黃鱔新鮮爽口 雞肉很嫩一點都不柴
底下的飯焦是精華一定要吃!
✔️鮮蝦腸粉
選的是幼面 吃起來爽口有勁道
黃鱔滑雞煲仔飯
鮮蝦腸粉
2023-08-21
5 分鐘 (堂食)
鮮蝦腸粉
2023-08-16 1475 瀏覽
大埔老店「陳漢記」原址轉變為今日的樂記,繼續用原班老伙記主打招牌煲仔飯、腸粉、牛腩粉麵等。有緣今日午餐來到一訪,可惜煲仔飯只做晚市,但原來靚粥、腸粉同牛腩都唔錯,水準依然,性價比高。🍲招牌花蟹粥 $59推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️話明係招牌真係無得輸,鮮味十足得來粥底綿密可口。花蟹份量已經本身唔少,如果想再豐富D加以選擇加埋魚腩,係招牌煲仔飯之外的第二推介品。🍽豬潤腸粉 $32 可雙併($37)推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️腸粉口感柔軟有如玻璃咁薄,豬潤餡料用料份量令人滿意,承傳老師傅手藝滿滿包住腸粉的口感唔係處處食得到,建議可以試下個秘製辣油別有一番風味。🍜粉麵套餐 $69金牌牛雑+牛腩河粉推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️金牌新鮮牛雜雙拼牛腩份量無特別減少到其中一款,成碗滿滿豐富的有金錢肚、牛肛、牛膀、牛大腸及牛粉腸。還原傳統牛雑麵的齊全種類,午餐必點。🧋凍金牌冠軍配方奶茶 $21 & 鹹櫁七 $21推介:⭐️⭐️⭐️⭐️兩杯飲品都係正常表現,金牌冠軍配方奶茶滑溜香口,未試過點都要飲一次。咁豐富一粥一粉一膠兩飲品竟然兩舊水都唔駛! 真心抵!已Bookmark 左下次晚市來大埔一定要食下煲仔飯先。

大埔老店「陳漢記」原址轉變為今日的樂記,
繼續用原班老伙記主打招牌煲仔飯、腸粉、牛腩粉麵等。
有緣今日午餐來到一訪,可惜煲仔飯只做晚市,
但原來靚粥、腸粉同牛腩都唔錯,水準依然,性價比高。

🍲招牌花蟹粥 $59
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
話明係招牌真係無得輸,鮮味十足得來粥底綿密可口。
花蟹份量已經本身唔少,如果想再豐富D加以選擇加埋魚腩,
係招牌煲仔飯之外的第二推介品。

🍽豬潤腸粉 $32 可雙併($37)
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
腸粉口感柔軟有如玻璃咁薄,豬潤餡料用料份量令人滿意,
承傳老師傅手藝滿滿包住腸粉的口感唔係處處食得到,
建議可以試下個秘製辣油別有一番風味。

🍜粉麵套餐 $69
金牌牛雑+牛腩河粉
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
金牌新鮮牛雜雙拼牛腩份量無特別減少到其中一款,
成碗滿滿豐富的有金錢肚、牛肛、牛膀、牛大腸及牛粉腸。
還原傳統牛雑麵的齊全種類,午餐必點。

🧋凍金牌冠軍配方奶茶 $21 & 鹹櫁七 $21
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
兩杯飲品都係正常表現,金牌冠軍配方奶茶滑溜香口,
未試過點都要飲一次。
咁豐富一粥一粉一膠兩飲品竟然兩舊水都唔駛! 真心抵!
已Bookmark 左下次晚市來大埔一定要食下煲仔飯先。
午餐
2023-08-10 183 瀏覽
特登黎呢間性價比高又好食嘅餐廳度食晚餐~.💎$37 雙併腸粉我地揀左叉燒同魚片腸粉雙拼😍軟綿既腸粉裹著鮮嫩既肉料每一啖都散發出濃郁的鮮腸粉本身口感柔軟餡料則提供了豐富的口味層次🥳.💎$91 黄鱔咸魚煲仔飯黃鱔同咸魚同飯一起煮製而成黃鱔肉質鮮嫩咸魚就帶黎豐富既鹹味🤩飯粒吸收左魚汁既精華散發出濃郁既香氣。完全品味到黃鱔同咸魚既鮮美以及米飯既焦香同香軟口感😆.💎$25 郊外油菜菠菜脆嫩可口食落品味到菠菜既清爽同嫩脆口感這道菜又好食又營養豐富🤣.💎$48 炸雲吞 (6粒)香脆既外皮包裹著鮮嫩既雲吞餡料每一粒雲吞都經過精心製作炸雲吞的外表金黃酥脆😍內部的餡料則帶來豐富既口感同風味好好食😎
特登黎呢間
性價比高又好食嘅餐廳度食晚餐~

💎$37 雙併腸粉

黃鱔同咸魚同飯一起煮製而成
黃鱔肉質鮮嫩
咸魚就帶黎豐富既鹹味🤩
飯粒吸收左魚汁既精華
散發出濃郁既香氣。
完全品味到黃鱔同咸魚既鮮美
以及米飯既焦香同香軟口感😆
💎$25 郊外油菜

菠菜脆嫩可口
食落品味到菠菜既清爽同嫩脆口感
這道菜又好食又營養豐富🤣

💎$48 炸雲吞 (6粒)

香脆既外皮包裹著鮮嫩既雲吞餡料
每一粒雲吞都經過精心製作
炸雲吞的外表金黃酥脆😍
內部的餡料則帶來豐富既口感同風味
好好食😎
2023-08-05 241 瀏覽
我地一共8個人 因為親戚在英國番來 有啲鄉音 他們一共仇視 態度差到一個點 唔幫我地點餐 但我地又無信號 專登為難我地 其後先唔講佢啲餐等勁耐 當佢多人要等啦 啲食物到左 一睇就係專登斬啲邊料比我地 牛腩又乾又柴 堡保飯水汪汪 啲肉無一舊係肥美 正黑心店舖 我地一共8個人 因為親戚在英國番來 有啲鄉音 他們一共仇視 態度差到一個點 唔幫我地點餐 但我地又無信號 專登為難我地 其後先唔講佢啲餐等勁耐 當佢多人要等啦 啲食物到左 一睇就係專登斬啲邊料比我地 牛腩又乾又柴 堡保飯水汪汪 啲肉無一舊係肥美 正黑心店舖