2019-06-02
是日老友生日,做24孝老友,收工後去左大角咀接佢收工,同佢去食下東南亞菜。我呢位老友最喜歡東南亞,一年去幾次泰國新加坡馬拉,就係為左尋找最地道既味道。首先- 上茶,估唔到咁都俾我搵到一個可以影文青相既角落。我地首先叫左個泰式酸辣鳳爪作開胃菜,佢個汁比起平時食開既多左甜味,但又唔係求求其其就咁落泰式辣醬既味,調配得剛好。我地仲叫左個老鼠粉煲,炒既老鼠粉就食得多,呢一種比較似「羹」既形式就未試過。個煲好足料,而且好大份,有冬菇啦肉啦蝦等等,唔好睇佢睇落好清淡,但其實好香口,因為好似仲落左d炸乾蔥?主角來了,我地叫左份細既,但睇落3個人食都應該ok,而且,好似幾好肉地,漲卜卜。老老實實,我唔識搣蟹,但呢個因為佢幫你預先拆左少少,所以好易食。首先,個汁好好味好夠黑椒味,另外隻蟹亦好新鮮,d肉好彈牙,食到我地lam lam利呀。最後黎返個甜品,本來想出出面搵甜品食,點知見呢到有緊係係呢到食埋啦。班蘭桂花椰汁糕好香好滑,岩晒靚女食結果我朋友都好滿意呀!
首先- 上茶,估唔到咁都俾我搵到一個可以影文青相既角落。
但又唔係求求其其就咁落泰式辣醬既味,調配得剛好。
主角來了,我地叫左份細既,但睇落3個人食都應該ok,
而且,好似幾好肉地,漲卜卜。
班蘭桂花椰汁糕
好香好滑,岩晒靚女食
結果我朋友都好滿意呀!